» »

Kajenje in "sporne" grožnje na cigaretnih škatlicah

Kajenje in "sporne" grožnje na cigaretnih škatlicah

1
2
»

Mamaplata ::

Jaz sem tudi včasih kadil ,kako leto ,sedaj pa že kakih 15 let nič ,sem in tja sem še prižgal kak čik (enih 10 v teh 15 letih) je šlo bolj za afnanje.
Od takrat,ko so to gor na škatlice natisnal so prenehal kadit 4 sodelavci ,sicer ne morem rečt da ravno zaradi tega ,vendar so rekli ,da se velik bolj počutjo ,ko so nehal ,vendar pa kile so šle pa gor :D .

Business ::

Mislim da je ena pogostejših smrti rak na pljučih. Zdi se mi pravilno, da vsaj na tak način mogoče vplivajo na nekoga, ki se odloča ali bi začel kaditi ali ne. Tiste namreč, ki kadijo že leta, pa to sploh ne prizadene, vsaj tako mi pravijo tisti ki že leta kadijo. Sam ne kadim in še nisem niti probal in nimam niti želje probat, nimam pa nič proti kadilcem, če se obnašajo tako kot je treba. Ni mi pa vseeno, če je nekdo brezobzirni in mi smrdi pod nosom. Ta zakon o kajenju ipd. je po moje še preblag, pa če bi ga jaz smel popravit, bi prvo tako dvignil cene tobaka, da bi marsikdo premislil, preden bi kupil. Pa brez zamere kadilci, to je samo moje mnenje.

Elemen_T ::

Naj dvignejo cene zaradi mene. Jest imam še vedno kreditno kartico s katero bom še bilokolko časa kupoval cigarete izven naših meja8-)

PhotoBlaz ::

Pogresam kaksenga kadilca, ki bi napisal da kadi, pa bi rad nehal......da mu je kajenje ovira a se ne more odlociti in odvaditi.

Takele debate se bl z veseljem berem k kaksne od FSB-jev in multiplierjev :)

Aja sem pa nekadilec....pa sm ful zadovoln :)

P.S. Se tole,...baje se je zacelo obdobje, ko kadilca neradi oz. ne vzamejo v sluzbo, ker ob kajenju zapravi prevec casa in s tem ubistvu takrat ne dela za kar je placan. (sem ze slisal 3 take primere-realne).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PhotoBlaz ()

Elemen_T ::

He!

Jebi tazga šefa. Za tazga ne bom delal - pa če kadim ali pa ne.
Ta je pa dobra!
Pa sploh ni logike...Delodajalcu zihr ne boš na veliki zvon obešal, da si aktivni kadilec. Ko si pa enkrat noter in te zaradi kajenja rukne ven ga pa stožiš v tri p.

Ziga Dolhar ::

Če bi si moral deliti pisarno s sodelavcem, ki očitno kadi, tam ne bi dolgo delal [jaz].

Elemen T, delodajalec ne ščiti le interesov posameznega delavca, ampak tudi kolektiva.
https://dolhar.si/

huelz ::

Matr je en folk se zmer primitivn. Sam da se lahko obes na eno stvar pa tezi nonstop. Pa kva te briga kva delajo drugi? Kva te briga ce en kadi, pije, se drogira, si vrta po nosu, grize nohte, zaliva roze, voz po cest 180 namest 100?
Sej to sploh nima veze. Nobene. Itak za vsako stvar obstajajo institucije, k kontrolirajo to stvar.

Jez osebno sem dolgo casa zavracal kajenje, ker (mi se vedno) smrdijo cigarete, so drage itd itd. Dnar gre dobesedno u luft. Crknem nej, ker kadim? A se prav da sm zej jez klasificiran kot en osebek, ki si ne zasluzi zdravljenja, ker je to pac zate nesprejemljivo? Kaj pa alkoholiki, zasvojenci (taksni in drugacni)? Odrect vsem pomoc, zato ker teb to ne pase, zato ker je to druzbeno nesprejemljivo, zato ker se tega pac ne dela. Hja, pa ne bi zej o tem, zakaj do tega sploh pride. Ljudje smo pac taksni.

Sem razmisljal veliko o tem, da bi nehal. O marsicem drugem tudi. Ni pac zdravo. Tako kot ne marsikatera druga stvar.

Dr_M, me zanima, kolk ti zdravo zivis. Pac ne kadis. Uzivas veliko sadja in zelenjave? Si umijes zobe 3x na dan? Se vsak dan ukvarjas s sportom in nasploh zdravo zivis? Ocitno se TI ne zavedas tega, da je zivljenje zajebano. In nobene garancije ni, da bos zivel dalj casa od mene, kakor tudi ne, da bom jaz prej zbolel za rakom.

Tko da folk, ne se obesat na take banalne stvari. To je odlocitev vsakega posameznika, dejstvo pa je, da je kajenje zelo razsirjeno in tudi NEKADILCI se bi mogl prilagajat kadilcem. To je pac reciprocna zadeva, ne mors ene kr izkopt, izloct. Ne gre. Ce ne pol lahk kr zacnemo s cistko: pru kadilce, pol alkoholike, pol zadrogirance, pol politkarje, dokler ne ostane en sam, samovsecn egoisticn osebek, ki bo potem lahko zadovoln sam s sabo, ker nobenga druzga ne bo, ki bi ga lahko ogrozal...

Se prav, za vsako stvar obstaja osebna preferenca. Pac ne maras kadilce. V redu. Jez tud vsazga toleriram, dokler mi svojga prepricanja ne zacenja vsiljevat.

PhotoBlaz ::

Zadeva kot mi je znano je potekala priblizno takole:

delodajalec te vprasa....a kadite?
Ponavadi mu odgovoris DA ali NE,...(ce odgovoris vas ne zanima...si tako ali tako odpadel), ce odgovoris z DA, ti lepo pove da ce pokadis 1 skatlico na dan je to priblizno ne vem,..od oka 160 minut na delovni cas...kar pomeni da 2,6 ure ne delas popolnoma skoncentrirano,..ali pa takrat celo nic ne delas,.....no procenti 2,6 ure proti 8 ur so pa ze kar veliki a ne?
Jaz tudi ne bi zaposlil kadilca, ce bi imel moznost zaposliti nekadilca. Saj vem da je zalostno to,...samo...prihajajo tezki casi in vsak se bori zase in za svojo firmo,..z znizevanjem stroskov in zvecano produktivnostjo,....kadilec pa mimogrede k temu nic ne prispeva...torej....?

huelz ::

Hehe, kadilc a nekadilc? Bi se zlagov pa reku nekadilc. Drgac pa nkol nism kadil na sihtu. Mau bl poznam te stvari. A kofe pol tud odpade? En kofe zjutri, en kofe za malco, en kofe popoldan, pa zracunej kolk gre kle cajta :D :D :D Ce pa ni kofe je pa kej druzga. Ce mas dostop do neta bos pa na netu visu. Spet zguba cajta. Ce pa ne to pa cist neki tatretga. Itak podjetja (sploh vecje firme) zgublajo na temu tolk, da kr res ni. Sam ne poznam pa nobenga k bi biu prpravlen nostop 100% delat oz bit skoncentriran.
Evo primer: zakaj misls da so u solah ure omejene na 45 min? Zato ke ti raven nikotina tolk pade, da mors it enga al pa dva przgt. Drgac ne mors prezvet se naslednih 45 min :D :D Joke
Je pa res, da pac clovk NE MORE 8 (6,5 al pa 12, kokrkol pac ze) ur zapored delat 100%. Ni sans. Pa ce si za tekocmu trakom al pa nek u fensi klimatizirani pisarni.

Ziga Dolhar ::

> Pa kva te briga kva delajo drugi? Kva te briga ce en kadi, pije, se drogira, si vrta po nosu, grize nohte, zaliva roze, voz po cest 180 namest 100? Sej to sploh nima veze. Nobene.

Si prepričan? Tako -- moralno in/ali pravno? Mislim da po niti enem samem kriteriju ne gre.

> Itak za vsako stvar obstajajo institucije, k kontrolirajo to stvar.

Kolega, tele institucije ne delujejo v dobro motilca, ampak motenega. Te tebi prijazne institucije limajo okoli tiste grde nalepke s prečrtanim čikom, te institucije ti po prazni in suhi cesti dovolijo iti 200 na uro.

--

Z žalostjo opažam, da se ne zavedaš, kakšne posege v sfero drugega povzročaš s katerimkoli dejanjem. A tista najbolj opazna niso nesankcionirana, verjemi.
https://dolhar.si/

huelz ::

Evo, vidm da so se pametni ljudje kle. Ziggga, mas cist prov. Lih to sm hotu dosezt. Mors na stvar pogledat z obeh strani. Kdo pa prav, da jez zagovarjam te stvari?
Posegat v OSEBNO sfero (okolje, prostor, karkol) drugega pravgotovo ma posledice, ki se jih se predobro zavedam.

Lej, ceb vsi ljudje tko delal (moralno, eticno, predvsem pa posteno - bi bli vzorni drzavljani) ne bi na tem planetu nucal nobenih prisilnih organov, k bi popravlal to nase (neprimerno) vedenje. Pa kerkol segment zivljenja pogledas. OCITNO pa nazalost ni vse lepo in prov, in so s tem 'neprimernim' vedenjem krsene tako pravice vseh nas, kot tud nekateri zakoni.

Poglej primer, ce mas kadilca pa nekadilca. En HOCE kadit, drug pa NOCE (oz ga moti kajenje drugega). S tem tud izraza nestrinjanje. In kuko se taka situacija resuje? Tko v realnem zivljenju? Kolkrat vids diletantske osebke, k hocjo dokazat mimoidocim, da so boljsi in oh in sploh superiorni in potem GROBO posegajo v tvoj osebni prostor. Si bo pac przgal cik in ga niti slucajn ne zanima, ce tebe to mot. Taisti osebk te bo na cesti prehteval in ga ne bo zanimal, ce ogroza tebe. In kaj nardit s takimi ljudmi pol? Jez naceloma nimam problemov, ce ne druzga, se fizicno obracuna :D.
Seveda se zavedam, da to ni primern nacin resevaja konfliktov, vecinoma pa taki osebki iscejo prov take probleme. Jez sm mu ene par takih izkusenj, ki se nazalost niso koncale v dobro, kot sam pravis, 'motenega' :))
Moras pac met en pristop do 'motilcev' in jim dat jasno vedt, da tega ne odobravas. Kolk in v kaksni meri bos pa upostevan, je pa cist druga stvar...

BigWhale ::

Jaz imam pa kolega, ki kadilca v njegovi blizini, ki se kljub opozorilu ne odstrani in ne kadi drugje, pogasi z gasilnim aparatom....

... zelim si le, da bi bilo vec gasilnih aparatov na javnih mestih.

Poldy ::

Ja res. Tudi meni je kajenje zelo moteče. Saj če se kdo zakaja, pa da meni ne smrdi, mi je prav vseeno, da pa ga moram vohat...

Glede odvisnosti pa jaz mislim takole:
Odvisni so večinoma stari fotri, mladina pa kadi samo zato, da lahko nekaj počne. Čaka nekoga, pa prižge en čik. Ima pavzo, pa prižge en čik. So reklame na tv, pa prižge en čik. :\

BigWhale ::

In to potem ni odvisnost? :P

cegu ::

Mene pa zanima, kje bi dobil ta opozorila, ki so napisana na škatlicah. V slikcah ali pa v tekstu.

veteran ::

klik

Prepovedana je izdelava in prodaja tobačnih izdelkov, ki na embalaži nimajo v slovenskem jeziku natisnjenega opozorila z naslednjo vsebino: "Minister za zdravstvo opozarja: Kajenje je zdravju škodljivo"
Prepovedana je izdelava in prodaja tobačnih izdelkov, ki na embalaži poleg opozorila iz prejšnjega odstavka nimajo v slovenskem jeziku natisnjenega še enega od naslednjih opozoril:
"Minister za zdravstvo opozarja:

- kajenje ubija;
- kajenje povzroča raka na pljučih;
- kajenje v nosečnosti škoduje razvoju otroka;
- kajenje je najpogostejši vzrok srčnih smrti;
- kajenje povzroča bolezni srca;
- kajenje skrajšuje življenje".

BluPhenix ::

Bob Rock ... dal si 2.5mio v državo s tvojim kajenjem. S tem, da govoriš da, je dovolj keša za tvoje zdravjleje se zelo lepo motiš. Daljše "zravljenje" raka na pljučih stane precej več kot 2,5 mio SIT.

Lahko verjameš. Že ena poštena operacija jih odnese skoraj polovico (za primerjavo, operacija za zamenjavo kolka stane nekje 1.3 mio SIT, čeprav raka na pljučih ne morejo kaj dosri operirati..). Pol pa štej zraven še kemoterapijo, rehabilitacijo po kemoterapiji, razna obsevanja, preglede in navadno daljšo hospitacijo v zadnjih stadijih. Pa da niti ne omenjam celega kupa zdravil (eno izmed zdravil, ki malo olajša - Aromazin stane 30.000 SIT. noter je 30 tablet. Vzeti moraš 1 na dan. Že samo to znese 360.000 SIT na leto. Tako da še enkrat premisli preden govoriš če si si s svojim kajenjem plačal zdravljenje.

Zato pa so države začele kampanije proti kajenju in zvišale "davek". Tisto, kar je v 60 zgledalo kot dobičnonosno, danes zgleda drugače.


Glede kajenja v avtomobilu .. kaj pa tiste nesreče, ki so posledica kajenja v avtu. Npr. ko ti pade ogorek, ali pa cel cigaret na sedež ali tla in ga potem med vožnjo iščeš, ker se bojiš, da ti naredi luknjo v sedežu? Marsikatera nesreča se je zgodila tudi že tako. "Kajenje pomirja, še posebno med vožnjo ..." jaz ne kadim, pa sem med vožnjo navadno čisto pomirjen. Tudi v mestih. Če pa prideš v situacijo, da ti zavre kri (izsiljevanje in podobno) ti pa niti cigareta ne pomaga, oz. nisem še videl v prometu, da bi cigareta pomagala. Prav tako je popizdil tisti s cigareto, kot tisti brez ... tako da ne vem če je to kakšen argument.

Tko da folk, ne se obesat na take banalne stvari. To je odlocitev vsakega posameznika, dejstvo pa je, da je kajenje zelo razsirjeno in tudi NEKADILCI se bi mogl prilagajat kadilcem. To je pac reciprocna zadeva, ne mors ene kr izkopt, izloct. Ne gre.

A nekadilci pa se ne prilagajamo? Kje si slišal te neumnosti? Prilagajati se moram vsakič, ko grem ven na pijačo in nekdo v sosednjem separeju kadi, privajat se moram vsakič, ko grem v restavracijo in nekdo ob sosoednji mizi kadi, prilagajat se moram vsakič, ko grem na kakšen koncert in nekdo zraven mene kadi. Samo ne mi zdej rečt, ja kaj pa hodiš tja, ker potem boš ti tisti, ki izloča ljudi. Sej je lepo brati kako ste kadilci bogi, ker vas povsod zatirajo .... Velikokrat sem videl kadilce kaditi v prostorih, kjer ni bilo dovoljeno in kljub opozorilu drugih ljudi. Na nekem delovnem mestu so ljudje kadili na hodnikih med pisarnami, cel štuk je smrdel in ko je prišel odlok, da ni več dovoljeno kaditi na hodniku, ampak samo v določenem prostoru so bili vsi jezni, ker se jim omejuje svobodo. Logično, marsikateri je kadil še naprej in besno zagovarjal, da ker ljudi v sosednji pisarni moti dim on že ne bo nehal kaditi na hodniku. Res, zgledni ljudje. Pa pustmo kakšno je pred šolami, kjer tudi velja prepoved kajenja. Še dobro, da ne hodim več na faks, ker so se pred vhodom stalno zbirali dimniki in samo mimo si šel in si smrdel kot dimljen odojek. Pa je bil znak da je kajenje prepovedano seveda je bil, pa več njih. Tudi velikokrat so prišli ljudje ven opozorit, da je porepovedano in kadilnica je ~10m stran, pod streho ... ampak ne, je predaleč .... res, bogi ste... zelo bogi ... samo vam se krati pravica... nekadilci pa uživamo v svoji ...
Ne obsojam kadilcev ker kadijo, njihov problem, mam tudi sam nekaj znancev, ki kadijo. Ampak zato, da si ti bolj "svoboden" nimaš pravice meni kratiti "svobode". Sej, kadite, če vam paše, ampak upoštevajte prepovedi, ki veljajo, torej ne kadite na mestih, kjer je označeno, da je kajenje prepovedano.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

grex ::

Bluephenix govoriš neumnosti.

Kadilci si celotno zdravljenje morebitnega pljučnega raka preplačajo velikokrat več, kot si si predstavljal.
(BTW zdravilo Aromasin se uporablja kot 2nd line hormonsko zdravljenje za hormonsko odvisni metastatski rak dojke - nima veze s pluči).

Ti povem zakaj. Prvič ne dobijo ga vsi, tako da je ta fond nekajkrat večji že na začetku (za eno zdravljenje plačuje kar nekaj kadilcev). Ljudje s pljučnim rakom v povprečju živijo 6m do 2 leti... od par srečnežev, ki zadaneho na loteriji (lahko jih operirajo) v 15% preživi več kot 5 let. (seveda obstaja še zgornji del gausove krivulje, kjer obstaja nekaj irelevantnih osebkov z zelo dolgo življensko dobo, to je v medicini normalno, vendar ne moti tega izračuna). Večinoma jih ta bolezen prizadane ob koncu delovne dobe, kar vsej državi prihrani ogromne količine denarja (npr. domska oskrba, zdravniška oskbra ostarelih, zdravila proti povišanemu visokemu pritisku, holesterolu, sladkorni bolezni --- vse to stane veliko več kot nek Aromasin, ker je takih bolnikov v starosti veliko več kot bolnic z rakom dojke).

kemoterapija: dobijo jo 2x po 4-6 ciklusov, to je vse. Biološko zdravljenje lahko dobi majhen delež bolnikov, ki mu uspe tako dolgo preživet in ga največkrat prejemajo le nekaj mesecev (to je sicer res drago, tu škatlica stane 700K SIT, vendar si jo morajo pri nas še sami plačat in potem morda dobijo povrnjeno, do pred kratkim pa niti to ni bilo mogoče).

obsevanje: veliko ceneje od kirurgije.

kirurgija: operacij kolka je velik več, kot operacij pljučnega raka. In ljudje s pljučnim rakom ne bodo nikoli operirali kolka, ker preprosto ne bodo mogli živeti tako dolgo, da bi jim kolki crknili.



Torej nehajte s tem fašističnim razmišljanjem. Isto bi lahko rekli, da debeli ljudje ne bodo dobili zdravil za povišan holesterol ali pa visok pritisk, ker so si sami krivi, ker so preveč jedli. S tem, da ti ljudje svojega zdravljenja niso plačali v obili davka za hrano. Vendar v tem ni smisel medicine.

grex ::

še nekaj preden me kdo napade s finančnega vidika.

Celotno zdravljenje bolezni, ki jih povrzorči/poslabša/aktivira kajenje, je čisto druga zadeva. Izračun tega bi zahteval podatke, ki jih verjetno tle nihče nima, vseeno je zelo verjetno, da v globalu kadilstvo krni državno blagajno. Kar se tiče pa pljučnega raka, je pa zadeva bila že prej zelo poplačana.

Vseeno je gonja proti kadilcem s finančnimi argumenti po mojem mnenju neetična. Ko bodo zavarovalnice pred zavarovanjem pričele s temeljitimi zdravniškimi preiskavami, preden te bodo zavarovale, bo to postalo jasno, ker to ne bo prizadelo le kadilcev, ampak tudi ostale ljudi s kakšnimi drugimi kompulzivnostmi.

Vsekakor je obveščanje ljudi glede nevarnosti kajenja vseeno smotrno. Vsa ta opozorila na škatlici so resnična. Če se nekoga ne primejo, je to njegov problem, ki ga bo z neko verjetnostjo (večjo od ostale nekadilske populacije) zelo dobro poplačal.

BluPhenix ::

grex: torej praviš, da kadilec poplača "dolgotrajno" "zravljenje" raka?

Cene zdravil in operacij sem podal samo zato, da se malo vidi koliko stanejo kakšne reči, za katere se navadno ne ve.

In ljudje s pljučnim rakom ne bodo nikoli operirali kolka, ker preprosto ne bodo mogli živeti tako dolgo, da bi jim kolki crknili.

No, s tem se ne bom strinjal, ker poznam "primer". Sicer je šlo najprej za raka dojke, ampak je prešlo potem na pljuča, pol pa naprej. Sicer ne vem če se to enako kategorizira.

grex: moj post je bil samo kot odgovor na tiste, ki "zagovarjajo" kajenje in da v 10 letih preplačaš zdravljenje, v kolikor te zadane. Tako da je bilo tisto le kot del posta. Če nekdo trdi, da si s kajenjem poplača morebitno zdravljenje lahko jaz poskušam trditi nasprotno.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

grex ::

No, s tem se ne bom strinjal, ker poznam "primer". Sicer je šlo najprej za raka dojke, ampak je prešlo potem na pljuča, pol pa naprej. Sicer ne vem če se to enako kategorizira.


Rak dojke je ponavadi kronična bolezen, ki se velikokrat vleče več kot 5 let, v omejeni obliki se ga pa pozdravi v več kot 95%. Pljučne metastaze raka dojke nimajo veze s kajenjem - tu ne gre za pljučni rak, za katerega je v velikem odstotku krivo kajenje.

Rekel si da poznaš "primer". Tudi v primeru, da bi ta primer imel to operacijo in trpel za pljučnim rakom, bi to bil en in najverjetneje zelo osamljen primer, ki ne bo spremenil državne blagajne (pa tudi noben ne bo šel operirat kolka pri bolniku z neozdravljivim plučnim rakom, ker bi mu s tem občutno poslabšal kvaliteto preostalega življenja).

Za pljučni rak ljudje povprečno kadijo 10-20 let. In to je dovolj, da si morebitno zdravljenje pljučnega raka v celoti poplačajo. Seveda to ni čisto res za druge bolezni, ki jih kajenje poslabša, tu je zadeva čisto drugačna (i.e. ti ljudje ne umrejo v 2 letih).

grex: moj post je bil samo kot odgovor na tiste, ki "zagovarjajo" kajenje in da v 10 letih preplačaš zdravljenje, v kolikor te zadane. Tako da je bilo tisto le kot del posta. Če nekdo trdi, da si s kajenjem poplača morebitno zdravljenje lahko jaz poskušam trditi nasprotno.


Se strinjam, da to ni izgovor. Kadijo lahko zato, ker lahko tudi pijejo, kartajo itd.... Če katerega to moti, se je treba dogovorit, kaj nam je storiti. Če nekdo kadi, kjer je to prepovedano, se pa ne smemo znašat nad vsemi kadilci in vse povprek prepovedat, ampak samo nad tistimi, ki ne spoštujejo tega medsebojnega dogovora. Je pa treba upoštevat obe strani, ne samo nekadilsko.

Ejsi_Disi ::

Si bom kar to temo sposodil. Torej, v kolikor je meni znano je v Sloveniji prepovedano oglaševanje cigaret. No, danes pa sem na avtocesti videl tovornjak z vseh strani polepljen s tobačno reklamo. Sicer so bile meni neznane cigarete, ampak vseeno. Sedaj me pa zanima kako je kaj s tem? Se lahko tako oglašuje tobačne izdelke, tudi če je namenjen samo prek Slovenije? Bi morali tak tovornjak že na meji ustavit?

PS. Glejte moj post, ne pa dve leti stare poste.
Rock n' roll ain't noise pollution!

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

To je odlocitev vsakega posameznika, dejstvo pa je, da je kajenje zelo razsirjeno in tudi NEKADILCI se bi mogl prilagajat kadilcem.
Hmm .. a to, da nekadilec ne kadi slučajno moti kadilca ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nbicek ::

Kaaaaaj?! Da bi se nekadilci morali prilagajati kadilcem;(( . Prej obratno. Jebeš kadilce - nimajo dovolj samokontrole. PS Če se cigareti podražijo za 100% so po mojem še prepocen.>:D

TekO ::

Ejsi_Disi,


11. člen Ne glede na določbe prejšnjega člena je reklamiranje tobaka in tobačnih izdelkov dovoljeno v obliki in podobi zaščitene blagovne znamke ali logotipa: - na priboru za kajenje; - na poslovnih prostorih gospodarskih podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo, distribucijo in prodajo na debelo tobačnih izdelkov in v njih, - na izveskih prodajaln tobačnih izdelkov in v njih. Reklama sme zasesti največ površino sedem kvadratnih metrov.

12. člen Ne glede na določbe 10. člena tega zakona lahko proizvajalci in trgovci na debelo s tobačnimi izdelki z enkratnimi akcijami v javnih občilih obveščajo potrošnike o novih tobačnih izdelkih. Za nove tobačne izdelke se štejejo tobačni izdelki, ki imajo zmanjšano vsebnost katrana in nikotina za 10 ali več odstotkov od istovrstnih izdelkov, ki so že v prodaji in imajo najnižjo vsebnost katrana in nikotina.


Tako piše tukaj.
..sicer je zakon tu še tisti malo starejši (kajenje v lokalih, prepoved prodaje pod 18 let) ampak glede oglaševanja pa mislim, da se ni nič spremenilo.
Ideas are bulletproof.

dzinks63 ::

:)) Meni pa ne gre v račun, kako se lahko legalno prodaja zadeva na keteri jasno piše da ubija in da škoduje zdravju. Takšni artikli v prodaji sploh nebi smeli bit.

T-h-o-r ::

če se ljudje s tem strinjajo pa naj kadijo, samo bi mogli še povečat ceno cigaret 0:)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Ejsi_Disi ::

Eee, to sem hotel Teko. Samo to je bila na tovornjaku slika cigaret in velik napis zraven, seveda na vseh treh plankah. Se pravi, da več kot 7 kvadratov. Poleg tega nič ne piše za njihova vozila.
Rock n' roll ain't noise pollution!

BigWhale ::

Nekroti!
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podražitev cigaret (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
927850 (5462) poweroff

Nov kadilski zakon !!!! (strani: 1 2 3 436 37 38 39 )

Oddelek: Loža
191872776 (41931) BigWhale
»

Pasivno kajenje ali pasiven Cukjati (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
947215 (5796) poweroff
»

Zdravljenje kadilcev...

Oddelek: Problemi človeštva
382761 (1978) laibachnsk
»

KAJENJE PRI 13-TIH??? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
946793 (5737) blue96

Več podobnih tem