» »

SLO gospodarstvo

SLO gospodarstvo

1
2
»

Matty ::

Thomas, mogoce bo res tako... Vendar bo potrebno te humanoidne robote tudi kupiti... razen ce bos kupil par, in se bosta sama zacela mnoziti...

Thomas ::

Cena humanoidnih robotov bo padala. Home robot bo kot home computer. Vedno boljši in boljši.

Zakaj? Ker zdaj bi jih verjetno Honda lahko prodajala za milijone dolarjev. Konkurenca bo nekoliko spustila ceno, ker si bo hotela izboriti delež na trgu.

In vse tako naprej, kot že mnogokrat videno.

RAZEN, da bo to imelo močan učinek na padanje drugih cen, kot ga še ni bilo. Smo pred spiralo.

Če bomo rešili tehnološke probleme, seveda. Seveda bomo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Marjan ::

Da ne bom odpiral nove teme:

Slo. gospodarstvo je v q.

Po TV model (upravnik Mure se mi zdi) reče "država nam ni dala darila [ker bi bilo kaznivo], pač pa nepovratna sredstva v višini 10miljard"

8-O :O :P :(

Phil ::

Ne vem če sva gledala isto zadevo, ampak te sredstva so nepovratna samo če podjetje (tudi pozabil ime :D ) opravi kar je obljubilo državi, to je prekvalifikacija odvečnih delavcev in zaposlitev le teh nekje drugje. Ni 100% darilo ene 75% pa že :D.
LP

MadMicka ::

Marjan, seveda lahko država pod določenimi strogimi pogoji "podari" podjetju denar. Nismo si to mi zmislili. To poznajo tudi na Zahodu. Zdej, če si zgolj zaradi tega mislu, da je SLO gospodarstvo v krucu, boš pač moral preklicat izjavo. :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Marjan ::

To ni ne kapitalistično, ne ekonomsko sprejemljivo.

Če podjetje ne more preživet naj crkne.

Je pa drugo, če se z državo pogodi, da ji "posodi" denar, saj bo ta iz davkov prišel nazaj. To je sprejemljivo.

To, da pa davkoplačevalci plačujemo sesute firme, pa ni.

attackiko ::

Je pa drugo, če se z državo pogodi, da ji "posodi" denar, saj bo ta iz davkov prišel nazaj. To je sprejemljivo.


Za posojanje denarja s strani države tudi ni opravičila. Podjetje lahko dobi kredit od banke, če ga je kolikor toliko sposobno odplačevat. Tako, da strogo ekonomsko gledano, država ne bi smela posojat denarja nikomur.

Za Muro pa mislim, da je šlo za 10 mio € pomoči.

Tako pač je v naši demokraciji. Če bi šla Mura v stečaj, bi na Dnevniku gledali jezne delavke in večina Slovencev bi se jezila na državo, ker ni pomagala revežem.

No, poleg tega imamo pa EU, Japonci & ZDA na grbi še kmetijske subvencije, ki so prav tako ekonomsko neupravičene in vsako leto poberejo goro denarja.

iration ::

Jah, kmetje so itak zaščiteni kot kočevski medvedje v po večini držav. Najbrž ima prehrambena neodvisnost kaj pri tem. Ekonomsko popolnoma zgrešeno imho.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

dr.J ::

Vsa ta pomoč je pri panogah, kjer je vloženega veliko _fizičnega_ dela, na dolgi rok metanje denarja stran. Tam nikoli ne bomo konkurenčni azijski ali vzhodnoevropski poceni delovni sili in podjetja, ki imajo tako strukturo proizvodnje, bodo propadala. S fizičnim delom ne moreš doseči dovolj velike dodane vrednosti, ker se vedno najde nekdo, ki je cenejši od tebe.

S temi velikopoteznimi subvencijami in pomočmi si pa država kupuje socialni mir (to, da država do neke mere pomaga kaki firmi v stiski je po moje tudi prav), vladajoče stranke pa glasove na naslednjih volitvah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.J ()

MadMicka ::

Ne gre za kupovanje socialnega miru. Gre se za ekonomsko računico s strani države. Če bi dobila 1000 ljudi na grbo, bi jim morala že samo za prvi mesec izplačati nadomestila v višini cca. 70.000.000 SIT!!! Jasno, da je še kako prekleto v interesu države, da do stečaja tako velikega podjetja ne pride. Boljš, da se zadeva razvleče na več let, tako bodo nekateri delavci šli v penzijo, drugi bodo dobili službe drugje itd.

Pa še to, ko Marjan pravi, da ni ekonomsko sprejemljiva pomoč države podjetju. To kar je reku, ne drži. Po kriterijih, ki jih ima EU, je takšna pomoč dopustna ravno tedaj, ko je to ekonomsko sprejemljivo in tedaj, ko se zaradi tega ne izkrivlja konkurenca. Namreč če ob enkratni pomoči podjetje zaživi in se začne razvijati, je pomoč še kako ekonomsko sprejemljiva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Marjan ::

Kako boš pa ocenu kdaj se "izkrivlja konkurenca" ?!

:D :\

goku :) ::

Če poznaš trg to veš. Najboljši pokazatelj pa je cena.
Navijanje je kamen modrosti

attackiko ::

No jaz še zmeraj trdim, da so kakršnakoli darila podjetjem neupravičena. Če jim zmanjka denarja naj gredo v banko, institucijo, ki je specializirana za ocenjevanje tveganj in si tam sposodijo, če so sposobni denar vrnit.

Prav lahko se zgodi, da se kakšna pomoč državi tudi ekonomsko splača, vendar je vedno zraven še kup primerov kjer se pomoč ni izplačala. Tako se država obnaša kot kakšna nesposobna banka, ki kreditira vse po vrsti. Taka banka v tržnem sistemu ne bi imela dobička in bi slej ko prej propadla.

Pri tem se lahko spomnimo na primer Gorenja, kjer se sploh niso zavarovali pred požarom, ker so očitno itak računali na državno pomoč v primeru katastrofe. In glej ga zlomka, imeli so prav.

Thomas ::

Takrat je bila ravno Bajukova vlada, ki jim najprej ni hotela dati nič. Češ da naj kar prodajo delnice Dela.

V občilih je bil potem vik in krik, kako dela vlada z gospodarstvom! >:D


No, "glupi Ameri" spet beležijo gospodarske rekorde v rasti, kakršnih ni blo že 20 let. Kakršni bi se spodobili za SLovenijo, za ZDA so pa kar prehudi.

In to ravno zato, ker v ZDA je takih stranpoti o katerih govorimo tule - precej manj.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Saj tudi Gorenju baje ne gre ravno slabo. Kot slišim, razturajo.

Če je bil v tem "kreditu" ali pomoči Gorenju kak globlji smisel (strateško pomembna faza priprave posebnega programa itd) potem je lahko ta pomoč dala solidne učinke.

Ne poznam detajlov in ne bom 100% trdil a zdi se mi, da jim ta vlada ne bi pomagala brez solidne utemeljitve. Če so s to pomočjo odprli več delovnih mest kot bi jih s pomočjo naslednjemu kandidatu za pomoč, potem je lahko utemeljena, ne glede na delnice v Delu...

Thomas ::

Težko je soditi komu ja in komu ne. Najbolje nikomur. Ampak če že, je neumen kdor se ne grebe. Je pa neumno, da sploh komu. To se v ZDA lepo vidi. So se namatrali za Krajzlerja da bi ga rešili, mu metali milijarde - potem so ga kupili Mercedesi.

Pri nas so stvari manj transparentne. Pri nas v EU.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Najbrž res. A se nam še vedno pozna tranzicija. Če je Gorenje imel res perspektiven projekt, ki bi lahko zaživel in dal solidno število delovnih mest, potem je bila odločitev vlade lahka. Založila je nekaj denarja za projekt, ki je to v nekem času prinesel nazaj skozi zaposlitve delavcev. V klasičnem utečenem kapitalizmu mogoče ne najboljša odločitev, ki pa se v taki (naši) situaciji lahko obnese.

Katera domača banka bi Gorenju s perspektivnim prorgamom in v težavni situaciji dala pošteno posojilo ?

Domača banka nima (še) prave konkurence. Ni ji v interesu pomoč za tam neke obresti ampak čimvečja udeležba v dobičku in če se da, še kaj več. Ne sekira se za tam neke delavce, ki v vsakem primeru ne bodo obležali na njeni grbi. Domače banke čisto lepo živijo od rutinskega pretoka denarja in iščejo plenilske priložnosti v trenutkih slabosti potencialnih partnerjev.
Če podjetje lahko ponudi vladi kaj več od čistega profita (od katerega bo tako ali tako dobila davke), zakaj ne ?

Saj pravim, bogve kaj je bilo "na mizi". Znanec je dobil nepovratni kredit za projekt, v okviru kateregega je ttrajno zaposlil določeno število ljudi. Če je to v interesu cesarja in podjetja, zakaj ne ?

Chrysler je bila druga zgodba, očitnoi napumpana z ameriškim domoljubjem. Ni se posrečila in so jo pač prekinili. Gorenje se očitno je posrečil, vsaj zaenkrat tako kaže.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Thomas ::

Denar ki teče v Chrysler (Gorenje) ne gre tja, kamor bi davkoplačevalci hoteli da gre. To je da ostane v njihovih žepih. Včasih je država ki ga prerazporedi pametnejša - v povprečju pa ni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

goku :) ::

Še vedno pa je bolje dajati denarno pomoč kot pa ustvariti toliko novih delovnih mest. Saj bi moral biti cilj države imeti čim manjši odstotek nezaposlenosti in pomoč v denarni obliki podjetjem je en način ohranjevanja dobrega %.
Navijanje je kamen modrosti

Thomas ::

Na ta način goku, spremeniš državo v muzej zastarele industrije in posledično revščine.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

NoUse4AName ::

No ja. Od tistih stotin milijard, ki jih ZDA nameni svoji vojski in raznim vladnim organizacijam (FBI, CIA, NSA..) se velik delez znajde v privatnem sektorju. Torej drzava v bistvu podpira lastno gospodarstvo z nakupom hit-tech opreme od svojih podjetij.
Ce bi nasa vlada tako delovala, bi bilo veliko lepse.

leonius ::

Naša država bolj težko deluje na tak način, ker si sploh take vrste podpiranja gospodarstva ne more privoščiti (sicer pa, kakšen visokotehnološki dosežek pa lahko slo. gospodarstvo ponudi?). Smo preveč zadolženi.

Sicer pa se mi ježijo dlake po telesu, ko poslušam slovenske politike, kako pametujejo o naši gospodarski rasti in o tem da bomo ujeli Evropo v prihodnosti. Ob take m gospodarjenju bolj težko.

Naj si vzamejo za zgled "čudeža" zadnjih 20 let - Finska, Irska.

Thomas ::

> (sicer pa, kakšen visokotehnološki dosežek pa lahko slo. gospodarstvo ponudi?).

Ene 20 po moji oceni čez palec. Mam dobr palec!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

> No ja. Od tistih stotin milijard, ki jih ZDA nameni svoji vojski

No evo. To je pa primer, ko mene nekdo nadmudri z argumentom. Se ne razburjam in ne guncam afen. Ker bolj resnico ljubim ... :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

goku :) ::

Letos so volitve in bomo pač odločili kakšna bo SLO v bližni prihodnosti. Mene bolj skrbi da nimamo bolj sposobnih ljudi. Ali pa imajo le ti kakšna čudna nagnjenja.;(
Navijanje je kamen modrosti

Zavo ::

Samo Marjan ga je pa krepko mimo pihnil!

MadMicka ::

Mene pa na moč čudi, kako znajo nekateri ljudje sam povedat, da kok mamo gospodarstvo u kurcu, pa kok mamo nesposobno vlado, če pa se začnemo pogovarjat o malo bolj konkretnih zadevah, pa kr naenkrat nekam zginejo.

Husler, če bi blo tko preprost, da si vzamemo za zgled Finsko in bomo N.1, pol bi že mel raj na Zemlji. Drugač pa, večina tukajle pravi, da živi bolje, kot pred 10 leti, po drugi strani pa, da imamo gospodarstvo zmeri bolj v kurcu. To dvoje enostavno ne gre skupaj. :) Vsaj ne na dolgi rok...

NoUse4AName ::

To pa zato, ker imajo racunalnike+internetno povezavo vecinoma tisti z malo vec denarja, kot povprecen slovenec.

Marjan ::

Zavo: jaz pa mislim, da si ga ti mimo pihnil, ko praviš, da sem ga jaz mimo pihnil :\, kaj pa zdej?! :D :P

Marjan ::

Kdo me je še negiral zgoraj? Goku - ko se na ceni pozna izkrivljanje konkurence je že prepozno - to ni noben resen način "probimo, pa bomo vidl kaj se bo zgodil"

:\

Marjan ::

MadMicka:
> Drugač pa, večina tukajle pravi, da živi bolje, kot pred 10 leti, po drugi strani pa, da imamo gospodarstvo zmeri bolj v kurcu. To dvoje enostavno ne gre skupaj.

Če si mislil mene nisem rekel "zmeri bolj", ampak samo "v q.", kar seveda pomeni "v kurcu".

To nisem primerjal z zgodovinskimi podatki, ampak z zdravo logiko.

Ziga Dolhar ::

Btw, mi lahko nekdo prosim obrazloži pojem "dodane vrednosti na prebivalca"? Nato naj prosim pokaže na razliko z BDPjem p.c.
https://dolhar.si/

Daniel ::

infectiphibian: Ajd, pridi ti ki praviš da smo kmetje zaščiteni kot kočevski medvedi živet na kmetijo za nekaj časa pa boš videl kako je to, delavnik vsak dan od sedmih zjutraj do desetih zvečer, konec meseca ko pride denar za mleko pa ti zadruga vse pobere tebi pa ostane v rokah za 300 jurjev položnic in 10 jurjev.

No, vsem ne gre tako slabo...

Pa lep pozdrav

roscha ::

Daniel:


Če te prav razumem vsak mesec narediš 290 jurjev minusa? Ne nakladaj v glavnem. Če ti gre tako slabo, pokolji tisti 2 kuri in 5 zajcev ter pejt rajš ceste pometat. OK? Boš delal le 8 ur na dan, pa vsaj kakih 70 jurjev PLUSA boš imel na mesec.


Joj me nakurijo teli božčki kmetje, sam jamr jih je, pa VSI ama vsi imajo po ene 4 traktorje (da ni treba priključkov prestavljat - čez komot ga ni) Ako ti kmetija NI profitabilna jo odjebi in začni delat kaj drugega. Enostavno. Tudi podjetje ki ni profitabilno gre (v večini primerov - pustimo razne Mure in Pekote) k vragu. Hrano naj nam pa prideluje tisti ki jo zna. In to poceni. Kobajagi BIO kmetovanje je pa itak neumnost.

goku :) ::

roscha, jst nisem kmet ampak vem da je tako!! Velikokrat vidim koliko imajo kmetje izgub zaradi naravnih katastrof. Marsi kdo pa se mora s tem preživeti.



marjan: Ti bom razložil kako je s tem. Cilj trga je razviti popolno konkorenco. To pomeni da je konkurenca tako močna, da en sam posameznik ne mora narediti nič. In kadar je konkurenca takšna je to najbolje za kupce, ker je cena res najnižja in proizvajalci se trudijo, da bi zmanjšali svoje stroške in tako povečali dobiček ali pa zmanjšali ceno in tako povečali prodajo. Vendar taka konkurenca je redka.
Navijanje je kamen modrosti

Brane2 ::

goku:

Mislim, da smo temo "kmetje" že obdelali in to v pravem maratonskem stilu. Po moje ni treba, da se začnemo ponavljat. :\

Moj pogled na kmete je ta, da nimam nič proti če vlada kdajpakdaj pomaga kakemu ubožčku, ki se je znašel v primežu neugodnih okoliščin in da se hkrati vladi to izplača (perspektvini programi itd). Če že pomaga semtertja v gospodarstvu, zakaj ne bi kmetom ?

Se mi pa zdijo subvencije za kmete čisto metanje denarja stran- in to davkoplačevalskega denarja. Namesto da bi od svojih davkov dobil kakega dohtarja več ali kak meter asvaltirane ceste bi ga naj dal kmetom ? Zakaj ? Dabom imel krompir na trgu tudi naslednje leto ? Zakaj pa rabim ravno slovenskega ? Trg je poln cenejše )in dostikrat boljše tuje robe...

Daniel ::

roscha: Ne, to so ti krediti ko ostameš brez službe in se poskusiš rešiti s tem da zgradiš hlev. Najbolje plačana služba ki se jo da dobiti v našem okolišu ima plače cirka 60 jurjev z potnimi stroški vred. In še povečini smo kmetijske izobrazbe ali pa še to ne, tako da druge službe sploh ne moreš dobiti+to podjetje bo čez čas zagotovo iskalo cenejšo delovno silo (proizvodnja v drugih državah)
Štiri traktorje imajo le nekateri kmetje in še ti štirje so potem stari čez 25 let. (Beseda varno delo dobi nov pomen)

Poskusi ti pobiti 60 glav govedi, me prav zanima kako ti bo to uspelo
To ni delo ki ga pustiš čez noč.

No saj se tudi jaz ne strinjam s tem da nekateri dobijo 10 milijonov subvencij, ko že tako imajo dovolj.

Vem da nekatere države sploh nimajo subvencij, ampak namesto njih država kmetom plačuje veterinarske storitve (tako je bilo slišati)

Brane2: Lahko boš še naprej jedel madžarsko perutnino z salmonelo in pil makedonsko vino >:D

Beseda Slovenska kvaliteta je izgubila pomen :|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

Brane2 ::


Brane2: Lahko boš še naprej jedel madžarsko perutnino z salmonelo in pil makedonsko vino


Bolj mi je pri srcu mleko- brez kloramfenikola. :D


Beseda Slovenska kvaliteta je izgubila pomen


Najbrž ne brez vzroka...

Brane2 ::

Aja, še to. Če je z madžarsko perutnino nekaj narobe, naj to razumem kot da je "Jata" zakon ?

Vendar ravno "Jata" če se ne motim, ne joka za subvencijami...

Daniel ::

Kloramfenikol je bil itak neka spletka. Ko je šel Kovač je šel tudi kloramfenikol.:8)

Pomen je izgubila zaradi tega ker nihče več ne gleda na kvaliteto ampak le na ceno. 8-O

Kolikor je meni znano je Perutnina Ptuj kupila Jato. In PP je dobila 200 milijonov sredstev sapard.:|

Sicer perutninarstvu itak ne gre slabo, slabo gre Govedoreji in Prašičereji.

Ajde, grem v štalo :D :D :D

Brane2 ::


Kloramfenikol je bil itak neka spletka. Ko je šel Kovač je šel tudi kloramfenikol.


In z madžarsko salmonelo je zagotovo bilo drugače ?


Pomen je izgubila zaradi tega ker nihče več ne gleda na kvaliteto ampak le na ceno.


Če komaj raztegneš plačo čez mesec, ti je valjda primarna cena. Kaj je narobe s tem ? Saj tako je skoraj povsod, ne samo v kmetijstvu.


Kolikor je meni znano je Perutnina Ptuj kupila Jato. In PP je dobila 200 milijonov sredstev sapard.



Kolikor pa je meni znano, hoče cesar v zameno za podopro vedno nekaj nazaj. Vsi nepovratni krediti zahtevajo doseganje cilja, drugače postanejo še kako povratni.

Kolikor vem, pa navadne subvencije kmetov ne spadajo ravno v to kategorijo.


Sicer perutninarstvu itak ne gre slabo, slabo gre Govedoreji in Prašičereji.


A to pomeni, da se je treba tu "slovenske kakovosti" izogibat ? Mislim, a je roba slabša od tuje ?

Sploh pa mislim, da folk pri mesarju natanko ve, kaj hoče in če mu ni všeč "slovenska kakovost" potem najbrž folk ni blesav ampak pač ta kakovost ne upravičuje cene...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

leonius ::

Kloramfenikol je bil itak neka spletka. Ko je šel Kovač je šel tudi kloramfenikol.


No, ja. Nebi rekel da je bila kaka spletka. Prej bi rekel, da so pač kmetje v stremljenju po čimvečjem zaslužku (kot vsa industrija) začeli uporabljat prijeme na "robu zakonov". Kar je verjetno dobra stran, ker so začeli razmišljat tako kakor mora industrija razmišljat že 12 let. Na subvencijah se ne da živeti.

Sicer pa ne razumem kmetov, zakaj se obnašajo ob raznih naravnih ujmah tako kot da je država zanalašč naročila vremenske ujme in zahtevajo venomer pomoč v trenutku. Bodo se pač mogli tako specializirat in povečat kmetije, zaslužke da bodo lahko zavarovali pridelke in svojo dejavnost.

Daniel ::

To je seveda razumljivo, da folk ki skoraj nima za življenje ne bo kupoval dražjih izdelkov.
Poglej kako se industrija bogati na račun kmetov:
Govedino (bika) ki jo kmet proda dobi plačano od mesnice po 520 Sit/kg, zdaj mi pa povej koliko stane kilogram govedine ko ga kupiš v mesnici?Če se ne motim je tam nekje od 1000 naprej. 500 Sit odnese mesar+ dobi še kako podporo od države
Potem je tu mleko. Kmetje dobijo plačanega po 70 Sit, v trgovini stane okrog 130Sit Predelava 1 Litra zagotovo ne stane 60 Sit. Kam gre denar?
Pšenica:Kmetje dobijo plačano po nekje 23 Sit in glede na to da za 1 kg kruha rabiš približno kilogram in pol(ne me držat za besedo) pšenice bi moral kruh biti v trgovini po 100 Sit. Stane pa koliko?
Kam gre tu denar?

Naravne ujme kot so bile letos so povzročile da smo morali večino hrane za živino dokupiti, ta koruza ki jo je država dala kmetom kot prvo pomoč pa je stala okrog 40Sit/kg. Pozabili pa so omeniti da je država prejšnja leta to koruzo odkupila od kmetov po 25 Sit. In potem sami sebe poveličujejo kako so pomagali ;(

Misliš da bi nekdo ki dnevno odda 1000 litrov mleka upal uporabljati ukrepe na robu zakona,in tvegati da ostane brez vsega?

Kje naj pa kmetje vzamejo zaslužek da bi zavarovali pridelek? In sploh, katera zavarovalnica bi upala dajati taka zavarovanja.
In kje denar za povečanje kmetije?

Zraven tega pa plačujemo še cel kup davkov...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

Brane2 ::

Daniel:

Vse to smo že dali skozi v sorodni temi. Res. Blo je parsto postov. Uporabi iskanje na STju in si preberi temo. Potem pa dodaj pač kar imaš na že rečeno (samo predlagam), namesto da ponavljamo cel maraton še tu.

Tudi to o prodajni in nabavni ceni je bilo že na široko obdelano tam. Zelo na široko. To in še vse tisto, kamor vas bo ta tema še pripeljala...

Daniel ::

Brane2: Prosim za link oz. kaj je pametno vpisati v search za dostop do maratona :D

Malo te kar stisne ko nekdo izjavi da si zaščiten kot kočevski medved, v resnici pa komaj živiš iz dneva v dan...

Brane2 ::

Sem ga ravno našel. Pa ni videti toliko dolg po številu sporočil, čeprav so nekatera (kolikor pomnim) malce bolj izčrpna.

Preberi prej cel thred, preden dodaš kaj novega, da se ne bom spet vrteli v krogu.

KMETJE in SUŠA
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajska kupuje milijarde evropskega dolga (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7814520 (12341) RockyS
»

Življenje v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
22616242 (9984) Karaya 52
»

Inflacija in Slo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
724686 (4686) borchi
»

Slovenia vs. Češka (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9130748 (28598) jype
»

o svetovni ekonomiji - tako vseobsežno - variante, zgodovina, komunistične/kapitalist (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
25719041 (15824) M-man

Več podobnih tem