» »

Skrita napaka na avtu

Skrita napaka na avtu

davidbezgi ::

Čau folk

Mam mal gnilo situacijo in ne vem kaj točno nardit.
Kupil sem avto za manj denarja, ker si pač trenutno nemorem prvoščit par jurjev in niti nočem tega odplačevat na obroke.
Našel sem enega navadnega Megana 1.9dci za 700€. Avto sem šel pogledat, videl sem par vizualnih napak in malenkosti za katere mi dol visi, dokler mi avto dela. Avto je slovenski in ima realne prevožene km, okoli 300k.

Šel sem na testno vožnjo s prodajalcem in sm ob pospeševanju enkrat zaslišal turbino. To sem seveda omenil, ampak prodajalec je valda zanikal, češ, to je Euro 3 brez dpfja, pa lahka da je kaka cevka sneta alpa počena. Tuki sem nardil napako in zaupal.

Avto sem kupil in naslednji dan ob vožnji po mestu opazil vonj olja ter rahel dim izpod haube. Seveda sem odprl, snel dol pokrov in videl da je cel motor masten od olja. Opazil sem tudi da je sneta ena cev in da od tam ven pljuva olje. To cev sem pritrdil nazaj gor in po cca 20min vožnje opazil da zdaj pa avto kadi kot lokomotiva iz izpuha :) Po pregledu mehanika, je seveda turbina v okvari in obstaja tudi možnost, da je to majster snel dol, da avto nebi kadil ob ogledu.

Klical sem prodajalca ki pa seveda noče nič slišat o tem in da ga nič ne briga, to je moj problem.
Pa še en plot twist. Avto je na avto.net-u prodajala avto hiša, tudi ogled je bil v avto hiši. Na kupoprodajni pogodbi je pa seveda neka xyz oseba napisana kot prodajalec. Avto ni bil v komisijski prodaji.

Kaj lahko zdej tle nardim?
Hvala za kakršnokoli pomoč

delavec44 ::

700€ je poceni šola.

iloveboobz ::

Nič. Naj bo to lekcija za naslednjič, da od avta, k stane manj kot letni strošek enga povprečnega vozila, pač nemorš pričakovat brezhibnega stanja, k ga prpeleš domov.

Pač zamenjaj to turbino in goni dalje.
smoki

Tody ::

Snameš cevko in prodaš naprej. Za 500 al pa 400... Neki pa mors zgubit ;)

al ga pa lepo opere, zglanca in spolira, očisti motor in proda naprej za 1000€ :)

https://www.autodoc.si/evoron/22990759

evo, menjaš sredico turbince (ker to je dejansko aktivni del, k crkne), maš rešen problem za sub 200€...
smoki

Zgodovina sprememb…

Ales ::

Mora vam verjetno bit zelo, zelo dolgačas, da nasedate na take obupno zastavljene trol teme.

Uporabniško ime: davidbezgi
Čas prve prijave: 03.03.2026 19:38:42

Avto sem kupil in naslednji dan ob vožnji po mestu opazil vonj olja ter rahel dim izpod haube. Seveda sem odprl, snel dol pokrov in videl da je cel motor masten od olja. Opazil sem tudi da je sneta ena cev in da od tam ven pljuva olje.

Avto je pa kao kupil, brez da bi dvignil haubo in zdaj je to skrita napaka.

Plot twist, človek je dejansko menih, ki se je zaobljubil mesec dni hoditi naokoli s prevezo čez oči in noise cancelling slušalkami na ušesih, pa je ravno takrat kupoval avto... in glej ga zlomka, kaj se je zgodilo.

Tody ::

Toliko kot tebi da ponoči pišeš te poste :D

Drži :D

UkrFTW!! ::

Stara jajca so definicija smrite napake. Pri takem nimaš kaj pričakovati, da dela in ne obratno

OutOfTheBox ::

Stara pokvarjena jajca niso problem. Problem so nepošteni prodajalci. Če je oglas da avto deluje brezhibno, potem pričakujem da v trenutku ko avto testiram, avto nima napak, ki zahtevajo takojšnjo pozornost in onemogočajo normalno uporabo (vožnjo od točke A do B).

Ampak ja, v Sloveniji je folk ki bi še lastno mater prodal za 200€.

OZZY ::

Kolikor vem Videno kupljeno ni vedno v korist prodajalca, predvsem če gre za skrito oz. stvarno napako, ki z rednim pregledom ne bi mogla biti odkrita in jo je prodajalec zamolčal. Glede na napisano se je verjento to zgodilo in je tudi prodajalec zamolčal dejansko stanje.
Najbolje je, da ga obvestiš o napaki pisno - naslov imaš in mu ponudiš, da napako odpravi ali pa da vzame avto nazaj. Opozoriš ga, da v primeru, da ne sodeluje greš v tožbo. Upam, da si tudi poslikal kaj.
Pri tem ni nujno da je samo turbina fuč. Lahko so problem tudi injektorji, ki bi jih bilo treba preveriti in spucati. Se pravi, da strošek lahko prite toliko kot si ti dal za sam avto. Kajenje je znak, da olje prihaja v sistem in nekje izgoreva.
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: OZZY ()

feryz ::

Aha aha. Če se ne bo strinjal, greš na sodišče.
Boljše da avto takoj zakuriš. Boš par jurjev na boljšem, kot v primeru tožbe.

OZZY ::

feryz je izjavil:

Aha aha. Če se ne bo strinjal, greš na sodišče.
Boljše da avto takoj zakuriš. Boš par jurjev na boljšem, kot v primeru tožbe.

Pošlješ pa vidiš kaj bo rekel. Stroške postopka bo nosil prodajalec, če bo sodišče ugodilo tožniku. Pač zahtevaš tudi te stroške nazaj.
Go with the flow.

Stroške odvetnika pa ne.
Zdaj, če nimaš enega v žepu, zna biti zelo drago.

Blinder ::

Treba naredit, da bo nategun utrpel škodo od te situacije, tudi če to stane
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

OZZY je izjavil:

Kolikor vem Videno kupljeno ni vedno v korist prodajalca, predvsem če gre za skrito oz. stvarno napako, ki z rednim pregledom ne bi mogla biti odkrita in jo je prodajalec zamolčal.

OP piše, da je napako (ali pa vsaj posledice napake) opazil takoj, ko je odprl havbo (masten motor, sneta cev). Torej ne moremo reči, da z rednim pregledom ne bi mogla biti odkrita.

feryz je izjavil:

Stroške odvetnika pa ne.

Seveda tudi odvetniške stroške dobi nazaj, do priznane višine. Če tožba uspe.

Če tožba ne uspe v celoti, pa dobi le proporcionalni del stroškov nazaj, del pa ne. Kar lahko zelo udari po žepu.

Potem pa kar.
Odvetnik bo itak potrdil, da je tožba dobljena. Oba odvetnika, na obeh straneh bosta tako zatrdila.

UkrFTW!! ::

Ales je izjavil:

feryz je izjavil:

Stroške odvetnika pa ne.

Seveda tudi odvetniške stroške dobi nazaj, do priznane višine. Če tožba uspe.

Če tožba ne uspe v celoti, pa dobi le proporcionalni del stroškov nazaj, del pa ne. Kar lahko zelo udari po žepu.

Razen če se odvetnik ne dogovori za višje plačilo, kot je po odvetnišk tarifi. Kar ponavadi se. Potem dobiš nazaj sorazmeren znesek, če uspeš v celoti in sorazmeren znesek od sorazmernega zneska, če ne uspeš v celoti.
Da pa se da komu fukati s tem, da bo takoj dal več za odvetnika, kot je popravilo, pa kar. Eni pač rabijo plačati dodatno šolo, ker očitno v šoli niso poslušali.
Pričakovat, da bo star avto kot nov, je iluzija. Razen na ST, kjer prvaki trdijo, da je lahko tudi 20 let stara kanta kot nova.

Ste vsi spregledali, da govorimo o 700€? Kdo se bo šel tožariti za ta denar? Prodaj naprej za 500€ pa mir.

wcpapir ::

feryz je izjavil:

Potem pa kar.
Odvetnik bo itak potrdil, da je tožba dobljena. Oba odvetnika, na obeh straneh bosta tako zatrdila.

Tako je. Odvetnik vedno zmaga, zmaga na sodišču ali ne :)

d4vid ::

Napaka, da si za 700€ kupil turbo dizla. Pod jurja se kupuje shitboxe z bencinskim atmosferskim motorjem.

mancini ::

Prav zanimivo, da ni odprl pokrova motorja in pogledal.
To na sodišču nikoli in nikdar ne spada pod skrite napake.

Potem slišal je turbino, ... pa spet ni po koncu vožnje odprl pokrova in malo pogledal ali poslušal.

Sorry

MadMax ::

wcpapir je izjavil:

feryz je izjavil:

Potem pa kar.

Tako je. Odvetnik vedno zmaga, zmaga na sodišču ali ne :)

Odvetnik lahko reče "zmagala sva!" ali pa "izgubili ste...", zanj je isto.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

c3p0 ::

mancini je izjavil:

Prav zanimivo, da ni odprl pokrova motorja in pogledal.
To na sodišču nikoli in nikdar ne spada pod skrite napake.

Potem slišal je turbino, ... pa spet ni po koncu vožnje odprl pokrova in malo pogledal ali poslušal.

Sorry

Domišljijskemu avtu ne moreš zanesljivo pogledat pod pokrov.

gruntfürmich ::

matr ste pametni in imate cajt :))
zgodba je morda namišljena pri OP, ampak definitivno pa je realna in se vsakodnevno dogaja.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

jan_g ::

OutOfTheBox je izjavil:

Stara pokvarjena jajca niso problem. Problem so nepošteni prodajalci. Če je oglas da avto deluje brezhibno, potem pričakujem da v trenutku ko avto testiram, avto nima napak, ki zahtevajo takojšnjo pozornost in onemogočajo normalno uporabo (vožnjo od točke A do B).

Ampak ja, v Sloveniji je folk ki bi še lastno mater prodal za 200€.

Ja, je res, ampak roko na srce, za 500 evrov in podobne zneske se že privzame, da je avto bolj tako-tako. Pa lahko prodajalec 10x reče, da je "brezhiben", "tankaj in vozi", ter podobne nebuloze.

Blinder ::

delavec44 je izjavil:

Ste vsi spregledali, da govorimo o 700€? Kdo se bo šel tožariti za ta denar? Prodaj naprej za 500€ pa mir.

Mah jaz bi raje zgubil dodatnih 1000 zato, da bo nategun zgubil denar, kot bi mu pustil zmago
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Princip je zajebana stvar, ja.

deco16 ::

Kupil sem EV par dni nazaj pa sem pogledal pod pokrov :D

Ampak ja mogoče pri 700€ res te ne tolk briga, premika se naprej torej dela ... :D

gruntfürmich ::

če bi jaz odprl pokrov, bi mi bilo čisto enako jasno kot če ga ne bi odpiral: torej NIČ.

zakaj bi potem nekdo odpiral pokrov?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

bedak_res ::

Klasičen Slovenc vedno odpre pokrov. Prdvsem zato, ker vsi pravijo, da je tam ponavadi motor. Kaj gleda pa pojma nima.

OP jebiga, nasral so te. Škoda živcev, pel k mehaniku in daj popravit. Potem boš mel ok avto in se boš lahko po mili volji vozil naokrog. V roku 5 let ti bo teh par 100€ za popravilo le še bežen spomin, vmes ga boš mel pa itak vsaj 2x na let na servisu za še mariskatero drugo zadevo - source: lastnik starega megana 300k km

davidbezgi ::

Fantje, da razčistim par stvari:

1. Pogledal sem pod pokrov, takšen kekec nisem. Vse je bilo videt ok, nič ni bilo mastno, tiste cevke pa nisem opazil da je iztaknjena. To sem pogledal pred testno vožnjo, po vožnji pa res ne, ker se mi ni zdelo potrebno. Že samo to, mi nakazuje da je bilo vse očiščeno in potem sneta cevka pred ogledom.

2. Tudi js se noćem tožarit, res mi ni v interesu in se mi ne da, ampak glupo mi je, da morem zdej zabit 500€ da popravim avto za 700€

3. Nisem pričakoval da bo ta avto delal bp še 10 let, res ne. Vedel sem kaj kupujem. Konec koncev avto rabim samo za par mesecev dokler se moj ne zrihta. Če bi mi naslednji dan motor zaribal se nebi sekiral, ker kej takega noben človek ni možen skrit ali pa vedet, da ima ta avto samo še 20km za odfurat. V takem primeru ga niti kontaktiral nebi. Gre se mi za to, da je bilo (najverjetneje) za skrito napako - dobesedno me je nategnil. Že samo zaradi principa bi rad da ima tipo malo škode.

Hvala za vse uporabne odgovore. Jutri oddam na pošto dopis kjer se lahko sam odloči ali bo popravljal ali mi vrne nazaj kupnino, potem nadaljujemo naprej

Za tiste ki se pa spotikate da je samo 700€ - jebiga, pač si ne morem trenutno prvoščit avta za par jurjev :) lizinga pa tudi nebom plačeval x2 sam zato ker lahko. Vem da se lahko tudi taki shitboxi za pod jurja furajo še dolgo, če le veš kaj kupiš - js očitno nisem mogu vedet :)

če bi kupo atmosferskega bencinarja z MPI, basically nemorš zgrešit z skor katerkol znamko. Vsaj če kupuješ shitbox level avto.

Si pač hotu šparat z dizlco, čeprav se shitbox dizlc defacto ne kupuje, če nimaš potem niti za popravit par 100EUR...
smoki

Zgodovina sprememb…

sbawe64 ::

Op
Velik servis je bil kdaj nazadnje ?
Filter goriva, mali servis ?

Tip motorja ?

Dizel in kratke relacije (5-10 km) so no-go.

Si avto pogledal od spodaj ?

Poglej profil na gumah, iz tega se lahko kaj vidi.

Zavore (pakne), diski so v redu ?

Če se sliši turbina, potem veš da bo kmalu potrebno iti k mehaniku (menjava).

Če je prostor motorja čist kot laboratorij, je to v 99% red flag.

Kakšen je sedaj dim ? Črn, bel, moder ?
Kako je pri hladnem zagonu ?

Šobe, turbina, egr, visokotlačna črpalka...
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Zimonem ::

A da bo prebral podate iz ecu pa ne. Itak je troll tema.

sbawe64 ::

Opazil sem tudi da je sneta ena cev in da od tam ven pljuva olje. To cev sem pritrdil nazaj gor in po cca 20min vožnje opazil da zdaj pa avto kadi kot lokomotiva iz izpuha :)

Poslikaj motor, cev ter lokacijo.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Magic1 ::

Če ni troll, bo verjetno tudi dobil presenečenje na prihodnjem tehničnem pregledu. Pa da ne govorimo o stari Renault elektroniki.
Magic

mancini ::

gruntfürmich je izjavil:

če bi jaz odprl pokrov, bi mi bilo čisto enako jasno kot če ga ne bi odpiral: torej NIČ.

zakaj bi potem nekdo odpiral pokrov?

Noben ne piše da moraš bit mehanik, poznat vsaj 40 različnih mašin, vedet kje ima alternator, ...
Pogledaš pa vizualno in vidiš ali je motor in stanje okrog v normalnem stanju, ali je vse zamaščeno, ali je kot nov (da je bil opran), ali so kje polomljene plastike, ...

To bi verjetno tudi ti opazil, saj če si šofer si verjetno vsaj 10 krat v življenju videl motor in kaj približno je normalno stanje

Sem ravno hotel napisati, če je motor preveč čist v starem avtu (je bil opran), je tudi sumljivo.

Glugy ::

Ales je izjavil:

Avto je pa kao kupil, brez da bi dvignil haubo in zdaj je to skrita napaka.

Ja sej je skrita ... pod pokrovom.

driftwood ::

:))

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uveljavljanje zahtevkov po nakupu avta od fizične osebe (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
36958526 (41974) mat xxl
»

Prodaja avta in reklamacija kupca, pomoč! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13427505 (16971) BadgerSkin
»

Avto od 1000 do 2000 eur? (strani: 1 2 3 )

14218479 (11402) link_up
»

Prodaja avtomobila, kupcu je po 2000km crknil (strani: 1 2 3 4 5 )

22441924 (30554) Mato989
»

Prodal Avto - okvarjen avto po 1mescu (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Na cesti
20647893 (36177) zobnik

Več podobnih tem