Forum » Loža » Zeleni prehod je nateg
Zeleni prehod je nateg
Magic1 ::
Zato rabiš redundance. Stabilno omrežje ima 180% redundance. SE sploh ne morejo štet v teh 180%. Na koncu imaš kup virov, vse stane in jih moraš imet, a hkrati se tolčeš po prsih, da je sončna najceneje...
Magic
bm1973 ::
Pernata vlada je pri nas zaklala solarizacijo, hvala bogu dovolj hitro, da še ne dela pretirane škode. Vsa ta zmešnjava je sprožila sporočilo raji: idi all in na panele in ostalo kramo, pri tem te bomo spodbudili s subvencijami, potem pa epsko nategnili. Točno to je sporočilo. Nekje sem zasledil, da je število vlog strmoglavilo po tej zmešnjavi. Mogoče kdo najde kake aktualne podatke, jaz ji ne.
Konec netmeteringa je sprožil manjko vlog...
Sam bom mogoče 1x namontiral SE. Skupaj z baterijo. Tam 20 kWh...
Ampak takrat bom tudi montiral peč na kurilno olje. Ne bom se več ogreval na TČ...
Sparkxl ::
Jap, prvo net meetering, potem pa omrežnina fiasko. Jaz sem razmišljal 2 leti nazaj o montaži, imam odobreno vlogo, ampak po vsem tem...ni šans
kow ::
ampak še vsi tvoji sosedi.
Zakaj bi imeli problem tvoji sosedi? Za njih je to odlicna poslovna priloznost.
Pozabljate tudi, da je fotovoltaika najbolj zanesljiva tehnologija. Jedrska se ti lahko nepricakovano ugasne. Pri fotovoltaiki bolj tezko. Morda, ce bi imel ogromne soncne elektrarne. V Evropi jih niti ni. Proizvodnja je bolj decentralizirana.
Ce prav pomnim, je jeseni 2023 krsko sel offline za cirka mesec dni ali 3 tedne. Nekaj takega. Ena napaka, pa smo brez 700 MW.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Če se ogrevaš na drva, potem je še vedno dober čas za SE. Seveda pod pogojem, da imaš dobro lego in EV. Sploh če sončno sam lahko zmontiraš. Cene materiala so trenutno skoraj smešne.
Magic
bm1973 ::
redtech ::
Bi rekel, da proizvodne kapacitete presegajo povpraševanje in še nekaj časa bo tako, ker obrestne mere rastejo. V zadnjem ciklu so rastle 30 let :)
https://finance.yahoo.com/quote/TAN/
https://finance.yahoo.com/quote/TAN/
Sploh če sončno sam lahko zmontiraš. Cene materiala so trenutno skoraj smešne.
Do tell more...
Inverterji so 2kEUR, panel 50EUR, optimizerji podobno (nekje ti jih celo dajo gratis kar nekaj s inverterjem), strešni nosilci so drobiš za plehnato streho, kabli na meter, prenapetostne zaščite, merilec in omarica ter potrošni material. Nekje na 60% cene na ključ prideš, odvisno kakšen davek plačaš. 10kEUR je nekje 10kW sončna na ključ.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
hruske ::
Pošteno bi bilo če nam nabijajo toliko omrežnine, da mi povrnejo tiste 4 megavate katere sem jim dal.
Zares je edino kar bi bilo posteno da ti placajo oddano elektriko po toliko kot je elektrika tisti momemnt kot jo oddas in porabljeno elektriko po ceni kot je tisti moment ko jo porabis. Pa seveda placas polno omreznino ker omrezje rabis tako za odjem kot oddajo. Ampak ti si ta "zeleni prehod" razumel kot da bos imel po tistem ko postavis SE vse dozivljensko zastonj in potem ko to ni, stvar rata nateg.
Nič ne rabim imet zastonj naj mi plačajo višek konec leta.
Komot greš na novo shemo samooskrbe, kjer ni več net-meteringa ampak ti dobavitelj proizvedeno elektriko odkupuje. Gen-i ti jo odkupi za 5 centov na kWh, proda pa po 12 centov (z ddv), kar je še zmeraj precej ugodno.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Lonsarg ::
@OP:
1. To da podarjas viske je na tebi, si pac vec panelov dal kot rabis
2. To da imas poloznico 51 namesto 8 pomeni da ali imas grozno narobe nastavljeno toplotno ali pa nimas izolacije. Ali pa oboje, zihtaj pa bo.
Obstaja sicer tudi moznost da so ti kaj slabo kalkulirali dogovorjeno, ker so loleki.
Kljub vsemo je nova omreznina v tej obliki seveda nateg, ker bos sam rocno po tem ko uredis, karkoli ze imas narobe z ogrevanjem, moral se ubadat z znizanje dogovorjene moci.
1. To da podarjas viske je na tebi, si pac vec panelov dal kot rabis
2. To da imas poloznico 51 namesto 8 pomeni da ali imas grozno narobe nastavljeno toplotno ali pa nimas izolacije. Ali pa oboje, zihtaj pa bo.
Obstaja sicer tudi moznost da so ti kaj slabo kalkulirali dogovorjeno, ker so loleki.
Kljub vsemo je nova omreznina v tej obliki seveda nateg, ker bos sam rocno po tem ko uredis, karkoli ze imas narobe z ogrevanjem, moral se ubadat z znizanje dogovorjene moci.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
a_borlak ::
Omrežnino ima marsikdo visoko zaradi tega, ker pred dvemi leti nihče ni razmišljal o dogovorjeni moči. Kar se pa tiče "podarjanja" viškov, beseda samooskrbna pove vse. Še posebej pri 51€ omrežnine, kar pomeni dogovorjeno moč okoli 8kW, tako da če si TČ izklopil, si si pravzaprav naredil dodatne stroške po čisto nepotrebnem.
Lahko pa narediš tako, kot je predlagal @hruske, da greš ven iz netmetering sheme in upaš, da se ti izračun pokrije. 4MWh je 200€, pozimi boš hitro doplačeval 50€ ali več ... vprašanje, če se splača.
Lahko pa narediš tako, kot je predlagal @hruske, da greš ven iz netmetering sheme in upaš, da se ti izračun pokrije. 4MWh je 200€, pozimi boš hitro doplačeval 50€ ali več ... vprašanje, če se splača.
Lonsarg ::
Od vedno velja da najprej izolacija nato TC, ni to nova fora. Sicer stran vrzes denar v premocno TC, med drugim.
So pa eni zaradi netmetering SE ta nasvet ignorirali in imajo TC brez dobre izolacije. Zdaj bodo kaznovani dokler ne porihtajo se izolacije.
Marsikdo ima celo ok izolacijo pa ima le preslabo nastavljeno TC, recimo vklop 6kW grelcev za eno uro namesto 2kW grelcev za 3 ure in naredi spico.
So pa eni zaradi netmetering SE ta nasvet ignorirali in imajo TC brez dobre izolacije. Zdaj bodo kaznovani dokler ne porihtajo se izolacije.
Marsikdo ima celo ok izolacijo pa ima le preslabo nastavljeno TC, recimo vklop 6kW grelcev za eno uro namesto 2kW grelcev za 3 ure in naredi spico.
Utk ::
O pretirano visoki porabi govorijo tisti, ki nimajo pojma o ničemur. Mi imamo ogrevana 2 štuka, in še pol kleti, čez 200 m2 recimo, izolacija je samo proti podstrešju. TČ porabi nekje približno 6 MWh na leto. Izračunano iz letne porabe - porabe elektrike junija x 12. Tako da strašno natančno ni, ampak who gives a fuck. 6 mega pomeni cca jurja. Že vidim kako v luft skačejo dušebrižniki, uuuu, kaka poraba, mi pa porabimo 150 evrov na zimo...ja, v tistih vaših kočicah brez garaže, z enim nadstropjem, in zgoraj morda 2 spalnicami.
Ampak jurja pomeni v teh časih 12-13 metrov drv. S katerimi sigurno ne bi ogreval 200 m2 24/7 na konstantno temperaturo.
Da ne govorimo o tem, da imam itak panele, ampak nima veze tudi če jih ne bi imel. Tudi brez njih bi bilo to "džabe".
Je pa morda za koga šok ko na mrzel mesec dobi 400 evrov položnice za elektriko na kar ni navajen. Da plača jurja za kup drv, ki jih mora še sam do konca zrezat in pospravit, to pa je navajen...
Ampak jurja pomeni v teh časih 12-13 metrov drv. S katerimi sigurno ne bi ogreval 200 m2 24/7 na konstantno temperaturo.
Da ne govorimo o tem, da imam itak panele, ampak nima veze tudi če jih ne bi imel. Tudi brez njih bi bilo to "džabe".
Je pa morda za koga šok ko na mrzel mesec dobi 400 evrov položnice za elektriko na kar ni navajen. Da plača jurja za kup drv, ki jih mora še sam do konca zrezat in pospravit, to pa je navajen...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
starfotr ::
V tvoji bajturi je kakovost bivanja slaba. Stene so mrzle. Zaradi tega tudi če imaš 25 stopinj v hiši je bolj neprijetno, kot če imaš 20 stopinj v izolirani hiši.
Tako, da če bi moral izbrat med bivanjem v bajturi kot je tvoja in manjši izolirani hiši, bi definitivno izbral slednjo. Brez dodatnega razmišljanja.
Tako, da če bi moral izbrat med bivanjem v bajturi kot je tvoja in manjši izolirani hiši, bi definitivno izbral slednjo. Brez dodatnega razmišljanja.
Utk ::
To so tvoje domneve. Resnica je drugačna, ampak ok, ti se kar tolaži s tem.
Moje stene so dost tople. Merjeno z laserskim termometrom, ne na pamet.
Moje stene so dost tople. Merjeno z laserskim termometrom, ne na pamet.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
starfotr ::
A ti je tvoj laserski termometer napisal "dost toplo"?
Kot vedno, vsak berač svojo malho hvali.
Kot vedno, vsak berač svojo malho hvali.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nov način obračunavanja omrežnine (strani: 1 2 3 4 … 147 148 149 150 )Oddelek: Loža | 600103 (56) | Bizkit45 |
» | Podražitve elektrike - Gen-i (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Problemi človeštva | 81031 (5420) | delavec44 |
» | Fotovoltaika je udarila ob zid - Od 1. marca ne priklapljajo novih fotovoltaik (strani: 1 2 3 4 … 30 31 32 33 )Oddelek: Loža | 174421 (20189) | Fluido |