» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
174 / 174
»
»»

Utk ::

delavec44 je izjavil:

Kaj niste eni v tej temi tudi jokali, da je potrebno SE vzdrževati in da ni fer, da država nič ne primakne, če je postavljena v dobrobit omrežju in CO kuponom. Je potrebno še ta strošek vkalkulirati?

Pa kaj si ti kitajc, da ne poznaš osnov jamranja? Ko ti je nekdo že itak fauš, moraš dodat gorivo na žerjavico, ko ti hoče nekdo vzet, si pa največji revež.

delavec44 ::

Mah saj ni bila poanta prvi stavek, bolj drugi, da pač stroške vzdrževanja moraš vkalkulirati v ROI.

socialec ::

Sosed je ravno čez okno povedal, da ni tako velikih stroškov, ni kakšne gradnje ceste v bližini, da bi se vlegal prah in bi zahtevalo čiščenje. Zavarovanje znese nekaj, so ga nekaj z odvetniki preganjali, čeprav imajo menda email in vse, kar je potrebno, da stopiš v stik z nekom, če hočeš - in je pač po plačilu prenesel zavarovanje k hiši. Ima pa še neke dvoletne preglede, menda po nekje 200€/pregled, čeprav niti ni obvezno ampak ne zna z denarjem, pa še nekaj je bil prestrašen s strani neke statistike ali nekega foruma ali nekaj.

telexdell ::

delavec44 je izjavil:

Kaj niste eni v tej temi tudi jokali, da je potrebno SE vzdrževati in da ni fer, da država nič ne primakne, če je postavljena v dobrobit omrežju in CO kuponom. Je potrebno še ta strošek vkalkulirati?

Se mi zdi, da to leti name, saj sem jaz izpostavljal stroške, katere faušarji v svoji faušiji ne vidijo. In če dobavitelji govorijo, kako izgubo imajo z nami, ko našo elektriko prodajajo našim sosedom namesto, da bi jo kupovali npr. v Nemčiji in namesto zastonj, kot jo dobijo od nas plačali tako kWh koz omrežnino za transport je za resnico treba tudi povedati, kakšne stroške imamo mi, kateri omogočamo zastonj elektriko dobaviteljem. In oni bi zaradi naše zastonj elektrike bili upravičeni do nadomestil od države iz skladov mi, kateri jim zastonj elektriko dajemo smo pa grdi rački, izkoriščvalci, grejemo dovoze...in si zaslužimo zgolj višjo omrežnino za moč.
Glej- dobro je povedel eden- ko so prišli po Franca sem bil navdušen, saj je bil očitno kolaborant. Ko so prišli po Petra sem odobraval, saj je bil znanec od Franca. Ko so prišli po Jožeta sem se čudil a bil tiho. Ko so prišli pome, ni bilo nikogar več, kateri bi opazil, da me ni več.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

Nisem hotel nobenega izpostavljati. Ampak tudi zate velja, da je bila poanta v drugem stavku. Torej povejte kakšni so ti stroški (tudi če se kaj pokvari) in jih vključite v ROI, če računamo % dobička.

50 al pa 70 evrov na leto zavarovanja. Za druge stroške ne vem kaki bi bli in kateri so.

delavec44 je izjavil:

Nisem hotel nobenega izpostavljati. Ampak tudi zate velja, da je bila poanta v drugem stavku. Torej povejte kakšni so ti stroški (tudi če se kaj pokvari) in jih vključite v ROI, če računamo % dobička.

Če gledamo stroške katere bi nam lahko pokrila država, kot to hočejo dobavitelji:

stroški financiranja-obresti in zavarovanje kredita
    stroški vzdrževanja-čiščenje, pregledi, meritve
    stroški požarnega zavarovanja hiše
    stroški remontov in popravil
    najemnino za streho- zaradi SE na moji strehi država ne plačuje kazni

Kako to vpliva na ROI si pa naj računajo tisti, kateri jih to skrbi. Mene ne!

Koliko znašajo ti stroški je odvisno od primera do primera, kot je od posameznega dobavitelja odvisno, kolikšni so njegovi stroški letnih izravnav. Če država daje dobaviteljem nek pavšalni znesek bi ga morala tudi lastnikom SE. Nenazadnje ima tudi sama koristi od tega.

O tem brez veze debatirat. Pogodbe so bile podpisane in z naše strani izpolnjene. Tudi druga stran se mora držat pogodbe in jo izpolnit, ker mi smo je že. Če bo kdo kaj poskušal, bomo šli na sodišča in dobili še obresti na vse. Pod to štejem tudi poskuse kakšnega izigravanja z nekimi izmišljenimi stroški.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

V skladu ponavadi dobiš glavnico nazaj. To moraš odštet. Ampak še zmeraj...elektrarna za 10 jurjev v 30 letih naredi 50,60 jurjev.

Glede glavnice-Da postaviš SE daš zanjo npr. 10 jurjev. Letno dobiš iz nje npr. za 1,5 jurja elektrike. Torej imaš po 7 letih nazaj tistih 10 jurjev. Če imaš nekaj stroškov z zavarovanjem in čiščenjem lahko dodaš še npr. 2 leti. Po 9. letih ti pa razlika med stroški zavarovanja, čiščenja in morabitnih popravil veča premoženje.
Če pa ne postaviš SE in daš npr. 10 jurjev v sklade moraš kljub temu vsako leto za elektriko dati 1,5 jurja. Torej mora biti donos sklada višji od 15%, da ti bo premoženje rastlo. Kateri sklad ti garantira več kot 15% letni donos (da naložim vanj vsako leto tistega jurja kateri mi ostane, ker ne rabim plačati elektrike)?

Zgodovina sprememb…

Najbolje oboje. Ampak če bi lahko postavil še 5 elektrarn od katerih bi imel 2 jurja letno, jih sigurno bi, ne rabim potem nobenga sklada.

Nova omrežnina na vidiku? ELES želi zaračunati neizkoriščeno priključno moč
https://portal24.si/nova-omreznina-na-v...

Ta res zgleda malo prvoaprilska, ampak pri nas je očitno vse možno. Najprej plačaš neko moč, potem ti hočejo dodatno zaračunat, če uporabljaš to moč, ko nabaviš vse A+++++ naprave in ženi dopoveš da se cunje suši samo čez vikend, kosilo pa kuha ponoči, ti pa dodatno zaračunajo, ker NE porabljaš moči.

Pa ti štromarji so še bolj neumni od policajev...

joez7 ::

Premik v pravo smer. To z omrežnino je za velike uporabnike - za gospodinjstva pa ne bo vpliva (vsaj za 16, 20 in 25A varovalke na 3f in 35A za 1f).
Men so za naslednjo leto (2027) dali 4.5 4.9 4.9 4.9 in 4.9 s tem, da prekoračitev ne plačam (se pa mi bodo upoštevale pri določitvi za 2028 - tak, da moram bit lepo priden naprej :D).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

MadMax ::

Povprečje parih maksimumov za določitev "dogovorjene" moči za vnaprej: vem(o), da se na osnovi tega dviguje dogovorjena moč.
Nisem še zasledil, ali gre ta zadeva tudi v rikverc, torej če boš letos zelo priden, bo v prihodnje dogovorjena moč nižja kot sedaj? Ali gre za enosmerno cesto-samo naprej (beri: navzgor)?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Pri men je šla navzdol - sprava določeno 5.9 v vseh blokih, potem sam popravil na 5, 6,6,6,11, aktiviral aktivno regulacijo moči preko Home Assista (HA bere pa InMeter od SE - preko modbusa, večje porabnike pa na smart plugih (Tapo P110)), no prejšnji mesec pa sami popravili za leto 2026 in opozorilo - če pustim pri miri - ne plačam prekoračitev (zgleda, da se jim ne splača zaračunavat prekoračitev in se ubadat z jeznimi strankami:8)).
Tako da računam, da grem iz 8€ na 7€:). Upam, da še popravijo cene za zimske mesece - združijo blok 1. in 2. - Poleti malo več plačila - pozimi malo manj - pa bo Vin Vin.

Lonsarg ::

Zdaj sam se dvignejo frekvenco preracuna da bo za vsak mesec sproti pa lahko poenostavijo in penale in moznost spreminjanja dogovorjene moci ukinejo (ce bi bila vsak mesec preracunana);)

Mislm uvajajo neke hude formule in komplikacije z penali in rocnim spreminjanjem dogovorjene moci. Potem pa sistemsko gredo v smer da penalov ni, loleki nesposobni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Računati penale za nekaj, kar so določili sami brez dogovora z odjemalcem in to imenovati dogovorjena moč(!) je bila navadna mafijska lopovščina. Če pa t.i. dogovorjeno moč spremeni odjemalec pa je prav, da mu grozijo penali. Drugači bi si vsi popravili na minimum.
Računati presežno moč je pa zopet v smeri mafijske lopovščine. Če boš šparal in znižal dogovorjeno moč se bo povečala presežna moč. Odvisno od cene za to presežno moč in ob vedenju kako nansitni uderuhi so ni povsem neverejtna opcija, da bo kW presežne moči stal več kot kW dogovorjene moči. Pol boš pa znižal dogovorjeno moč za npr. 3 kW in mesečno plačeval več, kot si prej. Pa...pri presežni moči je še druga nevarnost. Boš imel dogovorjeno moč npr. 5 kW in boš zato zakupljeno moč znižal na npr. 6 kW, da boš imel 1 kW rezerve v presežni moči. Pol pa se z leti odločiš nabavit TČ pa EV v trafu pa ne bo na razpolago dovolj proste moči...Pol boš pa lahko še vedno kuril na drva in vozil zgolj ICE.

Priključna moč je določena z varovalkami. Dokler je ne bodo tiščali v števce - odklopnike je to kar vredu.
3x20A=4.6*3=13.8kW , na soglasju pa mam 7kW. (max SE=11kW)
3x16A=3.7*3=11Kw , na soglasju pa majo isto 7kW. (max. SE=8.8kW)
3x25A=5.7*3=17kW , na soglasju pa majo 10kW. (max. SE=16.6kW)
(tole (25A) sem mel desetletja nazaj, pa šel brez problema na 20A, pač prihranil eno položnico letno:)).
Kolikor mi je znano, se tole s presežkom priključne moči nanaša na velike odjemalce.
Zaenkrat še ni govora o gospodinjstvih, je pa smiselno bit pozoren, kaj se bo skuhalo.
Je pa zgornja dilema kar na mestu - EV - za 1kkm je poraba nekje 300kWh (je mal al pa velik).
Ogrevalna TČ mi v sezoni pokuri med 2.5 in 2.8MWh (mi pa vse pokrije SE, + trenutno presežek v rangu 3MWh - kar bi blo dovolj za vsaj en EV)
Sanitarna TČ pa nekje čez palec pod 1MWh.

joez7 je izjavil:

Kolikor mi je znano, se tole s presežkom priključne moči nanaša na velike odjemalce.

Te moram žal razočarati. Primer ELES-a je bil podan (v prispodobi)-za neko trafo postajo, kjer imajo odjemalci zakupljeno npr. 700 kW, vsi skupaj pa plačajo dogovorjene moči za 150 kW. Oni pa ne morejo priključiti novih odjemalcev. še več, graditi morajo nove zmogljivosti, čeprav obstoječe niso izkoriščene do konca.
Torej je energetski mafiji cilj, da na posamezne trafo postaje priključijo še nekajkrat več odjemalcev in omrežnino dvigniti do Pekla. Kljub enormno več denarja pa bodo morali še manj vlagati v razvoj omrežja.
Ja- nepremičnine na obali in jahte so vsak dan dražje.

Pa saj že sedaj gledajo dogovorjeno moč in sočasnost. Nobena trafo postaja ne zdrži hkratnega maks. odjema vseh priklopljenih odjemalcev.

hruske ::

telexdell je izjavil:

joez7 je izjavil:

Te moram žal razočarati. Primer ELES-a je bil podan (v prispodobi)-za neko trafo postajo, kjer imajo odjemalci zakupljeno npr. 700 kW, vsi skupaj pa plačajo dogovorjene moči za 150 kW. Oni pa ne morejo priključiti novih odjemalcev. še več, graditi morajo nove zmogljivosti, čeprav obstoječe niso izkoriščene do konca.
Torej je energetski mafiji cilj, da na posamezne trafo postaje priključijo še nekajkrat več odjemalcev in omrežnino dvigniti do Pekla. Kljub enormno več denarja pa bodo morali še manj vlagati v razvoj omrežja.

Ti spet malo neumnosti kvasiš.

Investicije v omrežje stanejo, najcenejša nadgradnja omrežja je tista, ki je ni treba izvest. Do prihoda pametnih števcev so se distributerji orientirali na priključno moč oz. tipične profile porabnikov. Zdaj imajo 15-min meritve, ki dajejo precej boljšo informacijo o odjemu in ELES ugotavlja, da je v praksi občutna razlika med priključno močjo in odjemom, ki predstavlja neizkoriščeno kapaciteto omrežja. Če to pomeni, da lahko na omrežje priklopijo dodatne odjemalce, je to super novica, ker bo za isto infrastrukturo več plačnikov omrežnine, torej bo strošek na posameznega odjemalca nižji.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

MojsterX ::

hruske je izjavil:

telexdell je izjavil:

joez7 je izjavil:

Investicije v omrežje stanejo, najcenejša nadgradnja omrežja je tista, ki je ni treba izvest. Do prihoda pametnih števcev so se distributerji orientirali na priključno moč oz. tipične profile porabnikov. Zdaj imajo 15-min meritve, ki dajejo precej boljšo informacijo o odjemu in ELES ugotavlja, da je v praksi občutna razlika med priključno močjo in odjemom, ki predstavlja neizkoriščeno kapaciteto omrežja. Če to pomeni, da lahko na omrežje priklopijo dodatne odjemalce, je to super novica, ker bo za isto infrastrukturo več plačnikov omrežnine, torej bo strošek na posameznega odjemalca nižji.

Torej bi se morale zaradi več odjemnikov biti omrežnina cenejša, vendar elektro mafija, (ki ima največje plače v Slo v povprečju že desetletja) bo kljub temu dvignila omrežnine za 250% postopoma v nekaj letih.

hruske je izjavil:

Močno bi me razveselil, če bi se potrdila tvoja trditev o mojem kvasenju. Ker pa na koncu svojega dokazovanja mojega kvasenja potrdiš mojo tezo, da bi z odpovedmi priključnih moči zaradi zaračunavanje presežne moči lahko priključili več uporabnikov brez dodatnega vlaganja v omrežje pa se bojim, da ne bom vesel.
Če bodo kasirali dogovorjeno moč in presežno moč pol pa (teoretično) priključijo na nek trafo toliko odjemalcev da bo le dogovorjena moč brez presežne moči bo dohodek s dogovorjeno močjo višji, s presežno pa nižji. Od kod torej pride denar za znižanje omrežnine dogovorjene moči? In ko bom vrnil del priključne moči, katero bo dobil nov odjemalec, kako bom lahko povećal odjemno moč čez nekaj let ko bom nabavil EV, če bo trafo 100% zaseden? Še posebej, če smo se kaj naučili ob željah priključitve SE na omrežje.

Pa- od kar pomnim so bili v večjih trafo postajah in pomembnejših odcepih merilniki maksimuma. Nekoč so bili mehanski, kjer se je gibljiv kazalec premikal fiksnega. Enkrat mesečno pa se je vse skupaj resetiralo. Torej, energetiki vse skozi točno vedo kako so obremenjeni njihovi trafi, zato so prodali večjo priključno moč, kot jo je trafo sposoben zagotoviti. Sedaj se jim je pa zgodila karma v obliki politike, katera je nabila CO2 kupone kar povzroča množični prehod na TČ in EV. In naenkrat energetiki ne morejo več zagotavljati dovolj moči, čeprav jo ljudje imajo rezervirano.

telexdell je izjavil:

joez7 je izjavil:

Pri našem odcepu je trafo 250kVA, na tem odcepu je preko 200 hiš (čez palec), od tega je tu nekje za 200kWpik SE. Zaradi faktorja istočasnosti je približek malo več kot 1kW na hišo (priključki so pa po večini 3x20 ali 3x25A). Po priklopu SE sem opazil, da so verjetno malo znižali napetost na trafotu.
Drugače pa je omrežnina za gospodinjstva smešno nizka, napram poslovnemu odjemu. (mam kolega S.P. - pa plačuje kar krepko več za priključek SP, kot pa za hišo - je pa vse skupaj v isti hiši;().

MojsterX je izjavil:

Torej bi se morale zaradi več odjemnikov biti omrežnina cenejša, vendar elektro mafija, (ki ima največje plače v Slo v povprečju že desetletja) bo kljub temu dvignila omrežnine za 250% postopoma v nekaj letih.

Investicije v omrežje so potrebne, in investicije dvigajo omrežnino. Vprašanje tu je a se bo omrežnina zvišala za X % ali X plus 50 %. Kaj ti je bolj všeč?

joez7 je izjavil:

telexdell je izjavil:

joez7 je izjavil:

Pri našem odcepu je trafo 250kVA, na tem odcepu je preko 200 hiš (čez palec), od tega je tu nekje za 200kWpik SE. Zaradi faktorja istočasnosti je približek malo več kot 1kW na hišo (priključki so pa po večini 3x20 ali 3x25A). Po priklopu SE sem opazil, da so verjetno malo znižali napetost na trafotu.
Drugače pa je omrežnina za gospodinjstva smešno nizka, napram poslovnemu odjemu. (mam kolega S.P. - pa plačuje kar krepko več za priključek SP, kot pa za hišo - je pa vse skupaj v isti hiši;().

Cena kWh se razlikujejo med poslovnim in gospodinjskim odjemom. Glede na cenik omrežnine katerega ima Agencija na svoji spletni strani pa je omrežnina odvisna zgolj od načina priključitve ne pa od dejavnosti.
Cenik Agencije za energijo
Pa, meni se za nobeno skupino ne zdi smešno poceni.

feryz ::

Cilj je podražiti davke (kar omrežnina je) in prodati čim manj storitve/materiala (kar predstavlja elektrika).
Ne dvomim, da jim bo to tudi uspelo.

hruske je izjavil:

MojsterX je izjavil:

Investicije v omrežje so potrebne, in investicije dvigajo omrežnino. Vprašanje tu je a se bo omrežnina zvišala za X % ali X plus 50 %. Kaj ti je bolj všeč?

V vsako stvar je treba vlagati, če se želi ohraniti funcionalnost ali celo razvijati. Se pa seveda poraja vprašanje prioritet in razmerja med učinkom vložka napram denarnimi sredstvi. Za odjemalce so veliko bolj potrebni vložki v distribucijsko omrežje na rurarnih območjih, za Agencijo pa so bolj smiselni vložki v mestna območja in pa transportno omrežje. Prvo je dobro za kvaliteto življenje običajnih državljanov, drugo pa za finančno blagostanje energetske elite.

PS pa pri X in Xplus 50% si pozabil na še eno možnost- ali je možno X minus 25% in ena jahta leto pozneje?

Ne jahta ne more biti leto pozneje. Direktorji se menjajo kot gate, bolje drži ga, nego lovi ga.
Nikoli ne veš, kdo je trenutno na jahti ali v Karigadorju in bo na podlagi tega nekdo dobil novo delovno mesto.

MojsterX ::

hruske je izjavil:

MojsterX je izjavil:

Kdaj bom pa omrežnina -1000% ko nimamo elektrike po več ur dnevno. Vsakič ko je večja nevihta, sneg, vedno crkne glavno dolenjsko elektro omrežje za več ur. VSAKIČ. Res investicije do neba. Kvečjemu v jahte prikoritnikov.

nekikr ::

feryz je izjavil:

Cilj je podražiti davke (kar omrežnina je) in prodati čim manj storitve/materiala (kar predstavlja elektrika).

Samo tole velja pri vsej tej zgodbi. Njim je prav vseeno koliko elektrike kdo porabi in kako varčen je kdo, edino kar šteje je prihodek. Ste kupili A+++ aparat? Ste zamenjali žarnice za LED? Super, jebite se, vtaknite si jih v tazadnjo in namesto porabljene elektrike plačajte toliko več omrežnine. Boste v protest nehali kuriti elektriko? Prav. Boste pa plačali samo omrežnine toliko več.

nejc_nejc ::

Vsi naenkrat, vse iz štroma izštekat.

Če do sedaj niste upoštevali nasvetov Duške iz Agencije glede velikih porabnikov elektrike... Še ni prepozno!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

socialec je izjavil:

Če do sedaj niste upoštevali nasvetov Duške iz Agencije glede velikih porabnikov elektrike... Še ni prepozno!

Mislim... a v tej vročini naj vključim ogrevanje bazena ali grem v savno? Pa snega ni, da bi ogreval dovoz do hiše. Je Duška omenjala še katere druge velike porabnike elektrike?

Sosed nima bazena? Soseda nima savne? Tadrug sosed nič ne kriptorudari? Nečak ne more pri tebi gojiti trave v kleti?

Duška je dala usmeritve, terenskih aplikacij kar ne more vsem razlagati.

feryz je izjavil:

Zakaj je potem po novem večji del omrežnine na moč, torej *neodvisen od porabe*? Da bi se trošilo manj? Traparije govoriš.

MojsterX je izjavil:

hruske je izjavil:

MojsterX je izjavil:

Kdaj bom pa omrežnina -1000% ko nimamo elektrike po več ur dnevno. Vsakič ko je večja nevihta, sneg, vedno crkne glavno dolenjsko elektro omrežje za več ur. VSAKIČ. Res investicije do neba. Kvečjemu v jahte prikoritnikov.

Pošlji pritožbo Agenciji, ta je tu ravno za to, da sili distributerje, da vlagajo v zanesljivost omrežja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

nekikr je izjavil:

feryz je izjavil:

Samo tole velja pri vsej tej zgodbi. Njim je prav vseeno koliko elektrike kdo porabi in kako varčen je kdo, edino kar šteje je prihodek. Ste kupili A+++ aparat? Ste zamenjali žarnice za LED? Super, jebite se, vtaknite si jih v tazadnjo in namesto porabljene elektrike plačajte toliko več omrežnine. Boste v protest nehali kuriti elektriko? Prav. Boste pa plačali samo omrežnine toliko več.

Ob enaki porabi se ti je omrežnina spremenila minimalno glede na stari način izračuna, plus/minus 5%.

Obstaja nekaj izjem, kjer je treba plačat več, ker si več tudi odjemal: če si sred dneva polnil EV, če imaš kake jake elektromotorje (kmetje in obrtniki), če je za enim odjemnim mestom več gospodinjstev.

Več omrežnine pa bomo plačevali vsi, tem več bo omrežja za vzdrževat.

DamijanD ::

nejc_nejc je izjavil:

Vsi naenkrat, vse iz štroma izštekat.

Če bi dejansko to naredili - torej vse fizične osebe oz. vsa privat stanovanja/hiše grejo direktno v porabo 0. Kaj bi se zgodilo?

hruske je izjavil:

feryz je izjavil:

Zakaj je potem po novem večji del omrežnine na moč, torej *neodvisen od porabe*? Da bi se trošilo manj? Traparije govoriš.
Preberi še enkrat svoj tekst.
Počasi in razmisli zraven.

feryz je izjavil:

hruske je izjavil:

feryz je izjavil:

Pred vinjeto smo cestnino plačevali po porabi in marsikdo je šparal tako, da ni šel na AC. Od kar smo uvedli vinjeto, se ljudje ne sprašujejo več če bojo plačali cestnino, ampak grejo na AC.

fujtajksel ::

Mislim da bi bili vsi za da plačujemo elektriko z letno vinjeto 117.5 €, tujcem pa bi prodajali dvotedenske.

hruske je izjavil:

feryz je izjavil:

hruske je izjavil:

feryz je izjavil:

Pred vinjeto smo cestnino plačevali po porabi in marsikdo je šparal tako, da ni šel na AC. Od kar smo uvedli vinjeto, se ljudje ne sprašujejo več če bojo plačali cestnino, ampak grejo na AC.

Jaz se sprašujem. Če sem bedak, ker sem jo kupil. Ob vseh delih na cestih, tovornem tranzitu in dopustniške ter migracijske gužve.
In ja večkrat se mi zgodi, da moram kljub vinjeti po stari cesti. Če nočem stati na AC.

hruske je izjavil:

Splet gledaš le s svojega stališča za upokojenko Pepco ti pa dol visi. Sam imam do najbližjega priključka na AC npr. 60 km. Zato se v primeru, da grev v Rogaško ali Terme 3000 ali Bohinj ali Letališče Jožeta Pučnika pač vozim ali po Avstrijskih lokalnih cestah ali po Slovenskih lokalnih cestah. Če se prej skoraj 1 uro vozim po lokalni cesti, da pridem do AC se mi res ne splača kupiti niti tedenske. kaj šele letne, da se bom po AC vozil še največ 20 minut, pol pa zopet po lokalnih do cilja.
Verjameš ali ne- Slovenija ni le Ljubljana. Pa tisti kateri plačujejo več so upokojenke Pepce z nizkimi vdovskimi pokojninami in zaradi oderuške omrežnine upajo na zakon o evtanaziji. Bogatuni kateri trošijo enormne kWh si pa lomijo glave kam s prihranki od nižje omrežnine,ker plačujejo manj.
««
174 / 174
»
»»