Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
Magic1 ::
Imam pa 5min odčitavanje na mojem merilcu in se večinoma ni problematično v 15 minutnem intervalu.
Lahko elaboriraš kaj si mislil s tem stavkom?
Sončna el. ima svoj merilec, ki gleda v 5 minutnem intervalu (samo je glupo, ker na 5 min vzame podatke, ne pa same porabe/povprečne moči v 5min intervalu) in to lahko spremljaš sproti v aplikaciji. Od elektra števec pa meri porabo v 15 min intervalu.
Magic
Bizkit45 ::
Aha, mislil si, imaš ločen števec, s katerim dodatno nadzoruješ. Vse jasno sedaj ;)
Vprašanje glede prekoračitev.
Nas so na 15min odčitavanje priklopili šele 28.12.2025. Sedaj v mojelektro vidim vse kar je moč spremljati.
Zanima me ali se prekoračitve zaračunavajo že januarja letos? Spreminjal nisem nič, v prejšnjem letu sem imel nastavljeno 5kW v vseh blokih, od 15min meritev dalje je pa vse prazno..
Kako bodo takšnim sedaj zaračunavali prekoračitve? Ali to začne veljati s 1.1.2027?
Vprašanje glede prekoračitev.
Nas so na 15min odčitavanje priklopili šele 28.12.2025. Sedaj v mojelektro vidim vse kar je moč spremljati.
Zanima me ali se prekoračitve zaračunavajo že januarja letos? Spreminjal nisem nič, v prejšnjem letu sem imel nastavljeno 5kW v vseh blokih, od 15min meritev dalje je pa vse prazno..
Kako bodo takšnim sedaj zaračunavali prekoračitve? Ali to začne veljati s 1.1.2027?
Ti boš plačeval verjetno vsaj še eno celo leto po porabi. Torej toliko vsak mesec kot boš max imel špico v tem mesecu.
Magic
feryz ::
Mešaš stvari.Imam pa 5min odčitavanje na mojem merilcu in se večinoma ni problematično v 15 minutnem intervalu.
Lahko elaboriraš kaj si mislil s tem stavkom?
Sončna el. ima svoj merilec, ki gleda v 5 minutnem intervalu (samo je glupo, ker na 5 min vzame podatke, ne pa same porabe/povprečne moči v 5min intervalu) in to lahko spremljaš sproti v aplikaciji. Od elektra števec pa meri porabo v 15 min intervalu.
Prikaz je 5 ali 15 minutni, podatki so sprotni. Pri obeh.
GregiB ::
Heh... včeraj sem na dom dobil pozdrave od ECE... letni poračun... Kot ponosen lastnik SE + TČ plačujem (samo) omrežnino in dajatve na to... In je bilo za plačat... 0,05€... Ja, 5 centov. Tiskano na treh A4 papirjih, poslano po pošti... Še dobro, da imam na banki premium račun, da ni fee-ja za plačilo...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica
J.McLane ::
Noro kar 80% več so ti zaračunal, jaz bi se pritožil
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Ascendor ::
Je pri tem "novem" sistemu obračunavanja sploh važno kakšno imaš priključno moč? Npr. imam 3x20A, pa bi lahko povišal v 3x25A ali 3x32A. Na koncu je vse odvisno le od dogovorjene moči, je res?
delavec44 ::
Vpliva ti na minimalno dogovorjeno, če ti je to pomembno. Itak so jih sedaj znižali.
Pa en strošek je, če povišaš se mi zdi. Ne vem ali samo menjava varovalk ali nova pogodba.
Pa en strošek je, če povišaš se mi zdi. Ne vem ali samo menjava varovalk ali nova pogodba.
joez7 ::
3x20A min 2.8kW
3x25A min 3.5kW
3x25A min 3.5kW
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
ZA menjavo iz 3x20A na 3x25A, nekje 1k€, pod pogojem, da je dovolj prostora. Če si pa že kdaj mel 3x25A in potem nižal, maš možnost (če se najde staro soglasje) prit skozi za 200€.
MadMax ::
So toliko podražali?
Decembra 2021 sem tak dvig priključne moči plačal nekih 250€ (500 z novim števcem vred, menjava varovalk inkluziv seveda).
Če je pa soglasje iz preteklosti za 3x25 in si vmes zaradi obračunske moči spustil na 3x20, pa bi moral bit dvig nazaj nekih 50€ (menjava varovalk).
Decembra 2021 sem tak dvig priključne moči plačal nekih 250€ (500 z novim števcem vred, menjava varovalk inkluziv seveda).
Če je pa soglasje iz preteklosti za 3x25 in si vmes zaradi obračunske moči spustil na 3x20, pa bi moral bit dvig nazaj nekih 50€ (menjava varovalk).
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
EjTi ::
ZA menjavo iz 3x20A na 3x25A, nekje 1k€, pod pogojem, da je dovolj prostora. Če si pa že kdaj mel 3x25A in potem nižal, maš možnost (če se najde staro soglasje) prit skozi za 200€.
Torej samo zato, da zvišajo varovalke, je jurja? Zanimivo, jim je pa težko :)
Mogoče je pa potrebno v nekaterih primerih menjat kable, ker niso ustrezni za višje tokove?
JA to majo fantje, ki so v štartu v preteklosti plačali polno - 3x25A, lahko tut pred 40 leti.
Če pa nimaš pač doplačaš za povečanje moči, v večini primerov pa se vprašaš, če je nujno potrebno.
Ne plačaš sam menjavo varovalk, ampak https://sodo.si/storage/app/uploads/pub... razliko priključne moči in menjavo. V nekaterih primerih pač prideš ceneje skozi. V vsakem primeru prvo daš poizvedbo, ko dobiš račun, se odločiš, pridejo pa šele, ko jim pošlješ potrdilo o plačilu.
Če pa nimaš pač doplačaš za povečanje moči, v večini primerov pa se vprašaš, če je nujno potrebno.
Ne plačaš sam menjavo varovalk, ampak https://sodo.si/storage/app/uploads/pub... razliko priključne moči in menjavo. V nekaterih primerih pač prideš ceneje skozi. V vsakem primeru prvo daš poizvedbo, ko dobiš račun, se odločiš, pridejo pa šele, ko jim pošlješ potrdilo o plačilu.
Nikakor to ni jurja.
V primeru hude želje po trenutno nemogočem, torej menjave kablov je pa druga štorija, tam pa jurja ni zadosti niti za začet... Pa še to če ima trafo zadosti proste kapacitete :)
V primeru hude želje po trenutno nemogočem, torej menjave kablov je pa druga štorija, tam pa jurja ni zadosti niti za začet... Pa še to če ima trafo zadosti proste kapacitete :)
Ok, to ima več smisla. Torej bo bolj okrog 200€ oziroma odvisno za katero povišanje se odločim. Hvala!
Utk ::
Ne vem kako bo okoli 200, če je samo omrežnina 270 iz 3x20 na 25. To je samo papir. Potem mora prit pa še nekdo fizično zamenjat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Očitno so povišali omrežnino za priključno moč, ker prej se jim je denar stekal iz naslova obračunske moči-pavšala, zdaj pa po dogovorjeni obračunski moči (ko priključna moč ni več pomembna). Prej je bilo smiselno imet nižjo priključno, danes je praktično vseeno (razen tistim, ki imajo konice pod minimalno možno dogovorjeno za 3x25 in marsikdo "novi" takoj vzame več-na rezervo).
https://sodo.si/storage/app/uploads/pub...
https://sodo.si/storage/app/uploads/pub...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()
feryz ::
Jurja te verjetno stane komplet posodobitev. Vsaj jaz sem plačal še več ob prestavitvi števca. Sam elektro mi je za storitve zaračunal le 75€. Verjetno so bili zadovoljni, da sem ozemljitev uredil pa prenapetostne zaščite in nove varovalke s vso inštalacijo.
Magic
Jurja te verjetno stane komplet posodobitev. Vsaj jaz sem plačal še več ob prestavitvi števca. Sam elektro mi je za storitve zaračunal le 75€. Verjetno so bili zadovoljni, da sem ozemljitev uredil pa prenapetostne zaščite in nove varovalke s vso inštalacijo.
Tako je blo tut mišljeno. Moraš mal mislit na skrite stroške. Še posebej če je potrebno omarico posodobit.
Pa je tak tešk vprašat na elektro?