Forum » Loža » Toplotna črpalka
Toplotna črpalka

joez7 ::
Midea in kloni majo osnovni grelni kabel že serijsko (~50W). Če te tolk zmrzal skrbi, si omisli UPS za obtočno črpalko (boš z hišo grel izmenjevalec, maš zadost za 24h), pol pa vodo ven. Dovolj je en izpustni ventil - strateško postavljen, lahko tudi na magnetnem lovilcu (če je dovolj nizko in pravilni padci), zrak pa itak potegne noter na odzračevalcu.
Nekateri majo izvedbo z glikolom in spiralo v baferju (vsaj 2m2) - ločen primarni (glikol) in sekundarni krog.
Če ti to ni dovolj, pa pozab na mono in vzam split izvedbo. Tu ni straha za zmrzal (drugače bi vse klime pozim pocrkale).
Nekateri majo izvedbo z glikolom in spiralo v baferju (vsaj 2m2) - ločen primarni (glikol) in sekundarni krog.
Če ti to ni dovolj, pa pozab na mono in vzam split izvedbo. Tu ni straha za zmrzal (drugače bi vse klime pozim pocrkale).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Če si pogledaš zanesljivost oskrbe z el. energijo https://elektro-primorska.si/distribuci... vidiš, da je povpreček nekje do 9h skupno na letnem nivoju.
So pa 10 letni žledolomi, tu pač se znajdeš. Na daljši rok pomaga samo agregat.
Osnovne agregate maš reda par stotakov (2kW), profi zadeve pa 2-3k€ (7-10kW), z avtomatskim zagonom in ustrezno regulacijo. Večina, da za kolo več.
So pa 10 letni žledolomi, tu pač se znajdeš. Na daljši rok pomaga samo agregat.
Osnovne agregate maš reda par stotakov (2kW), profi zadeve pa 2-3k€ (7-10kW), z avtomatskim zagonom in ustrezno regulacijo. Večina, da za kolo več.

Jazon ::
@joez7
Na linku je tabela dovoljenih prekinitev, kot si to pravljično predstavlja SODO. Nima veze z realnostjo. Uprava Elektro Primorska si prekinitve predstavlja malo bolj po domače.
V zadnjem mesecu so bile na območju N.Gorice štiri večurne (najdaljša od 7:45 do 16:00) prekinitve na NN, ki skupaj presežejo minute v tabeli. Še več, napovedano 8h so iz 25.9. prestavili na 26.9. Tisto iz prejšnjega tedna pa so na seznam napovedanih dodali ca.1h po izklopu.
In da se ne bo kdo obešal o specifiki letošnjega leta, tako je vsako leto.
Na linku je tabela dovoljenih prekinitev, kot si to pravljično predstavlja SODO. Nima veze z realnostjo. Uprava Elektro Primorska si prekinitve predstavlja malo bolj po domače.
V zadnjem mesecu so bile na območju N.Gorice štiri večurne (najdaljša od 7:45 do 16:00) prekinitve na NN, ki skupaj presežejo minute v tabeli. Še več, napovedano 8h so iz 25.9. prestavili na 26.9. Tisto iz prejšnjega tedna pa so na seznam napovedanih dodali ca.1h po izklopu.
In da se ne bo kdo obešal o specifiki letošnjega leta, tako je vsako leto.

Pol pa mamo mi kar vredu. Letos dva krajša izpada, po nekaj minut. Tisti daljši napovedani, pomenijo, da urejajo nadgrajujejo omrežje - boste v prihodnosti meli bolje
.
Maš prav realnost JE zlo relativna.

telexdell ::
Zaradi nekaj ur letnega izpada elektrike delati paniko? Če imaš zalogovnik in monoblok TČ na višjem nivoju pol ti bo kroženje potekalo termosifonsko. Meni trenutno ob temperaturah okrog 0°C v TČ izstop kaže 8,1°C, TČ vstop pa 8,9 °C. Temperatura v zalogovniku je 15,8°C. Torej se mi v TČ ohladi voda za 0,8°C. Zalogovnik pa v 24 urah pade za 1,8°C. Torej bi trajalo nekaj dni ne pa nekaj ur, da bi mi izmenjevalnik v TČ zmrznil. Zalogovniku pa preostala toplota po ogrevanju sanitarne vode 1x dnevno in pa višje dnevne temperature ta manjko nadoknadi.
PS V svoji mladosti smo doživljali dnevne redukcije elektrike med 4 in 8 ur vsak dan več zimskih mesecev zapored (posledično so starejše centralne izdelane tako, da lahko delujejo termosifonsko). Pa sem še vedno živ
PS V svoji mladosti smo doživljali dnevne redukcije elektrike med 4 in 8 ur vsak dan več zimskih mesecev zapored (posledično so starejše centralne izdelane tako, da lahko delujejo termosifonsko). Pa sem še vedno živ

Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()

floyd1 ::
V zadnjih 10 letih se pri nas (MB) spomnim samo enega večurnega izpada (sicer napovedano, vzdrževanje na trafotu, je pa trajal kaki 2 uri dalje od napovedanega), drugače pa nimamo nobenih težav. Prednost življenja v mestu najbrž.
Hvala za komentarje (grelni kabel, ventil), bom razmislil tudi o antifrost ventilu, nenazadnje je tistih 100€ malenkost, ko delaš vse to skupaj.
Vprašanje:
Pri nas gredo cevi (stara plinska povezava) zdaj takoj za črpalko z višine kakih 20cm v zemljo in potem po kakih 40cm v zemlji skozi steno v klet. Ventil bi moral torej namestiti takoj za črpalko in bi tako varoval le izmenjevalec v TČ?
S čim pa izolirate vodno povezavo zunaj? Pri nas je v bistvu smešno kratka, tisti del v zemlji pa itak zelo težko zamrzne.
Hvala za komentarje (grelni kabel, ventil), bom razmislil tudi o antifrost ventilu, nenazadnje je tistih 100€ malenkost, ko delaš vse to skupaj.
Vprašanje:
Pri nas gredo cevi (stara plinska povezava) zdaj takoj za črpalko z višine kakih 20cm v zemljo in potem po kakih 40cm v zemlji skozi steno v klet. Ventil bi moral torej namestiti takoj za črpalko in bi tako varoval le izmenjevalec v TČ?
S čim pa izolirate vodno povezavo zunaj? Pri nas je v bistvu smešno kratka, tisti del v zemlji pa itak zelo težko zamrzne.

Jazon ::
Pol pa mamo mi kar vredu. Letos dva krajša izpada, po nekaj minut. Tisti daljši napovedani, pomenijo, da urejajo nadgrajujejo omrežje - boste v prihodnosti meli bolje.
To niso bile edine prekinitve v letu in tako je praktično vsako leto. Zaenkrat v nadgradnjo resno dvomim - menjava števcev ni ravno raketna znanost, polaganje kablov v tla in sestavljanje trafota pa tudi ne. Večkrat so v istem terminu izklapljali porabnike, ki sploh niso vezani na iste trafoje niti na isti SN, kar pomeni kaj? Da so posodabljali SN, spreminjali nekaj v stikališču?
Naše naselje je imelo števcem menjane za zdavnaj. Za nadgradnjo pri nas bi morali iz tal povleči vse AL podhranjene kable in jih nadomestiti s predpisanimi preseki in zamenjati naš dumb trafo, ki je bil menjan 10-12 leta nazaj. Glede na to, da se trafo ne menja ravno vsakih 15 let, ocenjujem da pri nas še vsaj 13-18 let ne bo pravega nadgrajevanja do porabnika in ustrezne prenapetostne zaščite. Razen, če bo kdo vrgel molotovko na naš trafo, kot se je slikovito izrazil eden od sosedov
Je pa res ena prednost. Ceste kjer poteka kablovod od trafo do RO so takoj suhe, poledice se ni za bati. Če bi v Gorici padal sneg prišparamo na pluženju.

TČ je meni še najmanjša skrb.

V zadnjih 10 letih se pri nas (MB) spomnim samo enega večurnega izpada (sicer napovedano, vzdrževanje na trafotu, je pa trajal kaki 2 uri dalje od napovedanega), drugače pa nimamo nobenih težav. Prednost življenja v mestu najbrž.
Vprašanje:
Če maš ustrezne padce, lahko daš izpustni ventil v kleti (tak mam jaz).
Za izolacijo pa https://www.google.com/search?q=armafle... sam mam dva sloja (~5cm izolacije) tut v zemlji dobro izoliraj - izgube.

bpr123 ::
V kupljeni hiši je 5 let stara de dietrich TČ, vezana na talno gretje in vodena preko vremenske krivulje brez sobnega termostata.
Opažen problem pa je sledeči.
TČ preveč "burno" reagira na ohladitve. Ko je bilo zunaj 8C je bilo notri ~22,5. Tisti dan ko je zjutraj padlo na -2 je notri nabilo temperaturo na 25C.
Temperatura ogrevanja na TČ je nastavljena sicer na 20C. Ko sem jo spustil na 18C je temperatura čez dan zlagoma padla proti 23C ampak potem je bil problem v naslednjih dneh ko je temperatura zunaj narasla nazaj na cca 7-8C je TČ ogrevala samo še na 21C.
To je potem verjetno nekaj kar moram klicat serviserja oz. nekako dobiti dostop do servisnega menija ?
TČ preveč "burno" reagira na ohladitve. Ko je bilo zunaj 8C je bilo notri ~22,5. Tisti dan ko je zjutraj padlo na -2 je notri nabilo temperaturo na 25C.
Temperatura ogrevanja na TČ je nastavljena sicer na 20C. Ko sem jo spustil na 18C je temperatura čez dan zlagoma padla proti 23C ampak potem je bil problem v naslednjih dneh ko je temperatura zunaj narasla nazaj na cca 7-8C je TČ ogrevala samo še na 21C.
To je potem verjetno nekaj kar moram klicat serviserja oz. nekako dobiti dostop do servisnega menija ?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bpr123 ()

energetik ::
V kupljeni hiši je 5 let stara de dietrich TČ, vezana na talno gretje in vodena preko vremenske krivulje brez sobnega termostata.Nastaviti moraš bolj položno vremensko krivuljo.
vires in numeris

bpr123 ::
V kupljeni hiši je 5 let stara de dietrich TČ, vezana na talno gretje in vodena preko vremenske krivulje brez sobnega termostata.Nastaviti moraš bolj položno vremensko krivuljo.
Hvala za potrditev.

MadMax ::
... PS V svoji mladosti smo doživljali dnevne redukcije elektrike med 4 in 8 ur vsak dan več zimskih mesecev zapored (posledično so starejše centralne izdelane tako, da lahko delujejo termosifonsko). Pa sem še vedno živ![]()
Milka Planinc pa to.
Večina nas je preživela.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Žal to ne pomaga pri hitrih spremembah. Moraš poiskat vrednost za fazni zamik. Jaz mam nastavljeno na 4h.
Kako se imenuje ta vrednost v tvojem meniju? pa po navodilih. t_T4_refresh (pri moji od 0 6h v korakih po 0.5h). Boš moral malo probavat. Vglavnem spreminja ogrevalno krivuljo z zamikom - ko začne zunaj padat, z zamikom dviguje DV, in ko zunaj naraste, z zamikom spušča. Je pa po spremembi potrebno počakat kak teden, da vidiš če si zadel. V glavnem večja kot je akumolacija objekta - daljši čas. Pri montažni hiši pa nekje 1h.
Pa sobni termostat si namisl, veži ga na sekundarno obtočno črpalko, ko ti preseže željeno ti prekine ogrevanje - sekundarni pretok, nekateri majo to rešeno za vsako etažo posebej.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()

bm1973 ::
Obstaja kaka mala TČ za stanovanje 45m2 v izoliranem bloku?
Ne bi s klimo ogreval, zaenkrat so noter radiatorji in plinska peč.
Varianta je električna peč, ampak naj se jih ne bi vgrajevalo...

trancer01 ::
Zakaj bi to vgrajeval v stanovanje? V takšno malo reč daš eno ali dve talni klimi in mirno.

Zato, ker bi ob obnovi rad položil talno gretje in mal iščem opcije... In ker bi se rad znebil plina.
Ampak ne električno...
BTW. koliko več porabi električno talno gretje od vodnega + TČ?
Ampak ne električno...
BTW. koliko več porabi električno talno gretje od vodnega + TČ?

V samogradnji gre. Klima + hidro blok.
So meli na HR forumih leta (dekado?) nazaj kar nekaj uspešnih projektov.
tole za štart.
tole za štart.

trancer01 ::
Za 45 m2 v bloku se jaz ne bi ubadal s pregrešno dragim predelovanjem na talno gretje in toplotno črpalko. To je po mojem nesmiselna investicija v vseh ozirih. Če pa imaš preveč denarja in si pripravljen razbijati tla, stene in balkon za luksuz, pa imaš na izbiro vsega dovolj.

misek ::
Ampak ali obstajajo kakšne majhne TČ ranga nekaj kW? Za primer, da že imaš talno ogrevanje in električni eloblok, ki je postal pregrešno drag.

IL_DIAVOLO ::
Obstaja, poglej viessman. Klima ni primerna za ogrevanje, to je kar nekaj.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

feryz ::

Še prej probaj z Licy kablom (7x0.5 + oplet) - z navadnim kablom ma včasih modbus probleme.
Pa vsaj prvih pet žil zveži - pol mora delat.
CN30 - sponke 1-5 obvezno vseh pet priklopi.
Zgodovina sprememb…

Najprej bom z drugo probal, potem bom pa unga kvazi konstruktorja te pumpe buzeriral.
Mi je rekel, da je to njegov otrok, projekt, igračka, pa naj on uradno pove, kako naj bi bilo.
Mi je rekel, da je to njegov otrok, projekt, igračka, pa naj on uradno pove, kako naj bi bilo.

tony1 ::
Kolega je skoraj 15 let nazaj leto ali dve ogreval novo in dobro izolirano montažno bajto (talno gr.) z rabljeno električno pečjo z Bolhe... Stroški so bili čisto OK...
Če je res dobro izolirano in nisi niti v pritličju, probaj, pa boš videl, kaj bo ratalo. Pač odjaviš plin - če ne bi šlo, ga pa prijaviš nazaj...

pongping ::

Ali je ta York TČ rebrand kitajske firme? Je kje na voljo več podatkov, izkušenj?
Po sliki sodeč (MB) je klon Midea. Kolk je uspešen, bo pokazal čas.
Iz navodil: napaka E2
1.Ni žične povezave med žičnim krmilnikom in napravo. Žice povežite.
2.Zaporedje komunikacijske žice ni pravilno. Žice ponovno priklopite v pravilnem zaporedju.
3.Ali je v okolici močno magnetno polje, ali vpliva visoka napetost, kot so npr. dvigala, veliki napajalni transformatorji, ipd.
Namestitev ščita ali premestitev naprave na drug prostor.
Zgodovina sprememb…

energetik ::
Za 45 m2 v bloku se jaz ne bi ubadal s pregrešno dragim predelovanjem na talno gretje in toplotno črpalko. To je po mojem nesmiselna investicija v vseh ozirih. Če pa imaš preveč denarja in si pripravljen razbijati tla, stene in balkon za luksuz, pa imaš na izbiro vsega dovolj.Pozabil si na STV, katere poraba je lahko v takem bloku večja kot za ogrevanje. Klime ti STV ne pripravljajo in še vedno rabiš ali plin ali bojler.
Seveda obstajajo tudi 4kW TČ, ki jo našraufaš na steno, je pa seveda treba dobro urediti odtok kondenza (če je v skupni žleb, bo lahko pozimi komplet žleb zamrznil). Dodatna "težava" je najti bojler malih dimenzij za malo stanovanje, ki bi imel ustrezno veliko "kačo" za ogrevanje s TČ. Najmanjše, kar sem videl, je bil kombiniran 80L Gorenje, vendar je tista "kača" imela bore majhno površino, ker je bolj namenjena za ogrevanje z VT virom toplote.
Dodatno moraš v stanovanju montirati hidrobox s 3P ventilom.
Morda bi bilo še najbolje vzeti kar integrirano notranjo enoto, ki vsebuje bojler in 3P ventil in vso pamet, prostora zasede toliko kot ena visoka omara.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

starfotr ::
... PS V svoji mladosti smo doživljali dnevne redukcije elektrike med 4 in 8 ur vsak dan več zimskih mesecev zapored (posledično so starejše centralne izdelane tako, da lahko delujejo termosifonsko). Pa sem še vedno živ![]()
Milka Planinc pa to.
Večina nas je preživela.
Zato pa so naredili NEK, da se odpravi te redukcije. Vrh zanesljivosti smo že dosegli, sedaj gremo počasi in vztrajno nazaj proti nezanesljivi oskrbi.

floyd1 ::
Zato pa so naredili NEK, da se odpravi te redukcije. Vrh zanesljivosti smo že dosegli, sedaj gremo počasi in vztrajno nazaj proti nezanesljivi oskrbi.
Drži samo delno. Tudi po zagonu NEK so bile še vedno redukcije. Takrat ne več zaradi premalo štroma, ampak zato, ker so ga raje prodali v tujino. Zmešana država.

misek ::
Pozabil si na STV, katere poraba je lahko v takem bloku večja kot za ogrevanje. Klime ti STV ne pripravljajo in še vedno rabiš ali plin ali bojler.Nekdo mi je razlagal, da ima Samsung en model, ki je klima + STV. Nisem pa uspel najti tega modela in je zgleda bolj nišna roba.
Našel: https://samsung-climatesolutions.com/si...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: misek ()

Drži samo delno. Tudi po zagonu NEK so bile še vedno redukcije. Takrat ne več zaradi premalo štroma, ampak zato, ker so ga raje prodali v tujino. Zmešana država.
Zahvali se Reagonovi vladi, ki je zrihtala ekon. destabilizacijo Juge.
H krizi so prispevali tudi rast dolarja proti marki (naš dolg je bil pretežno v dolarjih), ogromna večina naših zasluženih deviz so bile pa marke (turizem, zdomci) in smo zun. dolg še težje plačevali.
Newsflash: IMF bi lahko Jugi podaljševal kredite v nedogled (kot nam jih, khm, danes, ob večji zadolženosti

Neki Čaušesko je videl ta špil in se zaklel, da bo zun. dolg zradiral na nulo... Ko mu je to uspelo, so ga ustrelili; tudi v opomin drugim, da se ne bi še kdo rešil suženjstva.

V samogradnji gre. Klima + hidro blok.
tole za štart.
Jaz sem že razmišljal o bojlerju in mešalnem ventilu.
Pa ni strojnika, ki bi znal izračunati, koliko bi bila poraba za 45m2 talnega gretja...
Glede na to, da je položnica za plin tam 140 EUR mesečno pozimi, bi najbrž bilo ceneje...

Moram preveriti, koliko plačujem sam... Vsaj pol manj, je pa res, da radiatorjev ne grejem ponoči ali ko me ni doma...
Tako visoka poraba implicira ali potratnost (videl sem najemnika, ki je konec aprila pustil lavfati plin, čeprav je bil na dopustu... No, z Gorenjskega že ni bil doma, bohnasvaruj) ali pa slabo topl. izolacijo...
Tako visoka poraba implicira ali potratnost (videl sem najemnika, ki je konec aprila pustil lavfati plin, čeprav je bil na dopustu... No, z Gorenjskega že ni bil doma, bohnasvaruj) ali pa slabo topl. izolacijo...

Še prej probaj z Licy kablom (7x0.5 + oplet) - z navadnim kablom ma včasih modbus probleme.
LiYCY kabel, da ne bo kdo čukasto gledal.
. . ..

shark_nm ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Obstaja, poglej viessman. Klima ni primerna za ogrevanje, to je kar nekaj.
Odvisno. Imamo zvezano tako da greje vodo v bojlerju, kar je praktično toplotna

Tut Licy gre https://www.htwirecable.com/sl/products...
ne se metat na slovnico, če vsebinsko ....

Ne se preveč ubadat za 1" ali 5/4". cevi daš lepo cu ali inox 28 ali alu plast 32,
samo privijalo na TČ je različno.
Dokler nimaš preko 22kW ne rabiš več.
Skrajno gre tudi z Cu 22 + 1"ventili (če je kratka linija in ni prostora, do ~14kW).
samo privijalo na TČ je različno.
Dokler nimaš preko 22kW ne rabiš več.
Skrajno gre tudi z Cu 22 + 1"ventili (če je kratka linija in ni prostora, do ~14kW).

Tut Licy gre https://www.htwirecable.com/sl/products...
ne se metat na slovnico, če vsebinsko ....
Dobro, da si linkal naključno kitajsko stran s strojnim prevodom kot referenco.

Jaz imam doma vse baker 22 mm in 3/4 fitinge.
Laufa kot urca.
Dal sem pa več kot pol manj, kot če bi uporabil baker 28 mm in colo fitinge. Na uč bi rekel 30% cene dražje variante.
Toplotna je itak na alkatenki, zadnjih par metrov.
Če greš pa na baker 32 plus 5/4". Ajej.
Laufa kot urca.
Dal sem pa več kot pol manj, kot če bi uporabil baker 28 mm in colo fitinge. Na uč bi rekel 30% cene dražje variante.
Toplotna je itak na alkatenki, zadnjih par metrov.
Če greš pa na baker 32 plus 5/4". Ajej.

Razlika v pretoku med 22 mm in 28 mm je kar velika. 1,6x večja. Ampak ti itak misliš, da so črpalke svetinja, večji presek cevi je pa tako malo za brez veze. Za tiste, ki imajo preveč denarja.
Imaš podatkovne liste cevi pa si preberi, na primer tu:
https://www.wieland.com/en
Imaš podatkovne liste cevi pa si preberi, na primer tu:
https://www.wieland.com/en
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 70121 (4776) | feryz |
» | Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 21320 (10101) | Telbanc |
» | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 28993 (9594) | joez7 |
» | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 81 82 83 84 )Oddelek: Loža | 729577 (61405) | energetik |
» | Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 21175 (13490) | a_borlak |