» »

Toplotna črpalka

Toplotna črpalka

««
22 / 23
»»

joez7 ::

180 modela trenutno ni na zalogi, je pa 130 https://eur.vevor.com/power-water-pumps... pač dodaš podaljšek 50mm. Mi je zanimiv samo model 4 - 22W, več za hišo ne rabiš.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

feryz ::

Jaz imam kitajske, ravno tako varčne, do 22w. 18 evrov je bila ena. Ok, leta nazaj. Ampak takrat so bile wilo in podobne po 150 evrov.

Tudi mešalne in zapiralne ventile na motorni pogon imam kitajske. 3/4" so bili okrog 15 evrov. Niti eden ni še odpovedal.

Krmiljenje je pa v glavnem stc1000. Tudi to dela bp.

Maš kake linke? Da se ne utrujamo preveč:D.

Nič več, jasno. To je bilo takrat ko so se toplotne montirale na veliko.

Tako izgleda kaminska grupa. Se pravi pumpa, mešalni in stc.

alekskac ::

Sej, Vevor je kitajska trgovina ... Tud na Kitajskem so dvignli cene. Al se pa sam men zdi, ko mi plača stagnira, takorekoč. V letih od julija 2023, celo 2024 , do januarja 2025 skup sem dobil celih + 4,5%.

pegasus ::

Mmmm ... tega bi moralo biti vedno več:

Tudi Mannheim že pobira toploto iz Rena...

Pri nas bi lahko večina Ljubljane pobiralo toploto iz Ljubljanice in Save, pa potem vsa mesta dol ob Savi ... recimo JEK greje Savo, Zagreb pobira ven toploto in ogreva celo mesto :)

bm1973 ::

Saj to se že dela v NLBjevi stolpnici.

misek ::

energetik ::

pegasus je izjavil:

Mmmm ... tega bi moralo biti vedno več:

Tudi Mannheim že pobira toploto iz Rena...

Pri nas bi lahko večina Ljubljane pobiralo toploto iz Ljubljanice in Save, pa potem vsa mesta dol ob Savi ... recimo JEK greje Savo, Zagreb pobira ven toploto in ogreva celo mesto :)
In kaj bodo rekli naravovarstveniki in ministrstvo za okolje? Veš, kako je omejena deltaT Save pri NEK?

Koliko toplotne moči pa misliš da nosi Ljubljanica. Recimo, da ima ob nizkovodnih razmerah 15m3/s, temperatura pa pade na nekje 7°C glede na podatke. Če jo ohladiš na 0°C, dobiš iz nje 440MW toplote, če bi imel TČ COP nekje 4, skupno 580 MW toplote za ogrevanje. To je za odtenek več kot je zmogljivost samo TE-TOL. Ampak to pomeni, da Ljubljanico praktično zamrzneš, tega ti ne bo nihče dovolil.
Pa veš koliko toplotne moči LJ dejansko rabi v trdi zimi? Imaš še druge toplarne, potem pa vse individualne plinske peči, TČ, klime. Ni šanse, da to dobiš ven iz Ljubljanice za večino LJ.
Če se pusti 3K, kot pri NEK, imaš ogrevalne toplotne moči le še 250 MW. Pa pretok včasih v jan/feb pade tudi na 8m3/s...
vires in numeris

Dimnik ::

Evo york prispel ekspres, v ponedeljek nakazano, danes dostavljen. Zdaj pa akcija, priklop na obstoječi zalogovnik od uplinjaka.

Bajduei, sploh ni 12 kW, tako kot nakazuje ime, ampak je 14 kW.

sbawe64 ::

Dimnik
Boš sam montiral ?
2020 is new 1984
Corona World order

sbawe64 je izjavil:

Dimnik
Boš sam montiral ?

Ja, oz fitinge mi bo kolega stisnil, ima klešče in se je ponudil, če dam pivo:D

Matra me priklop na zalogovnik,imam tri 500l vzporedno vezane, en zalogovnik imam možnost priklopit zgoraj in spodaj oz 3priklop od odzgoraj dol, se pravi bi grel 3/4 ali drug zalogovnik, ta ima samo zgoraj-spodaj priklop in bi grel celega, se pravi ostala dva zaprem in vse ostalo dela wdc, sanitarno vodo in gretje

Aja, podstavek pa že zbetoniran

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Dimnik ()

Zalogovnike diagonalno priklop - pol morajo delat vsi.
Izhod iz toplotne črpalke se itak priklaplja na polovici ali zgornji tretini - ostalo dela slojenje vode, topla gor, hladna dol.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

barakus ::

Preurejam kurilnico in premeščam toplotno črpalko monoblok. Imam dve vpašanji

1. Alumplast cevi in elektrika pridejo do črpalke v tleh po 150mm stigmaflex cevi. Iz tal pridejo navpično ob spredaj ob betonskem podstavku, aluplast je potem priklopljen spredaj na zunanji strani črpalke, električne napeljave pa gredo spodaj v notranjost črpalke. Kako to stigmaflex cev zaključiti, da vanjo ne bo vdiral dež?

2. Na napeljavi je obtočna črpalka za radiatorje grundfos UPS 25-50 100 gor so navedene 3 stopnje moči 35W, 55W, 80W. Do zdaj sem imel vezavo tuya termostat -> viessmann peč na olje -> obtočna črpalka, torej je termostat spustil 230VAC na viessmanna in je ta(sklepam prek kontaktorja) vklopil obtočno črpalko. Sedaj bi rad viessmanna izločil in bi rad s termostatom direktno vklapljal obtočno črpalko. Ali potrebujem kontaktor in kateri bi zadostoval?

Hvala!

starfotr ::

1. Potrebuješ nekaj takega.
http://www.peteze.si/ponudba/mehanska-t...

2. Dovolj je ustrezen rele iz vsake elektro trgovine za nekaj eur. Ni potrebe po kontaktorju.

2. Na napeljavi je obtočna črpalka za radiatorje grundfos UPS 25-50 100 gor so navedene 3 stopnje moči 35W, 55W, 80W. Do zdaj sem imel vezavo tuya termostat -> viessmann peč na olje -> obtočna črpalka, torej je termostat spustil 230VAC na viessmanna in je ta(sklepam prek kontaktorja) vklopil obtočno črpalko. Sedaj bi rad viessmanna izločil in bi rad s termostatom direktno vklapljal obtočno črpalko. Ali potrebujem kontaktor in kateri bi zadostoval?
Prvo poglej kaj ti piše na termostatu - ponavadi majo 16A kontakt (230AC-16A /60DC-2A).

Zadaj na termostatu zadaj pri terminalih piše 3A, verjetno bi to moralo biti dovolj?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: barakus ()

Za nekje do 700W. Si tudi peč mel preko tega (gorilec in črpalko), pa če je to preživel, bo tudi črpalko:).

.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

floyd1 ::

Naš "poljski" York 12kW od včeraj že deluje. Nobenih hudih vibracij, je pa maaalo glasnejši od stare 2-ventilatorske Toshibe. Hvala za pomoč, nasvete.
Drugače mi je pa vodni del nastiskal inštalater, ostalo v lastni režiji.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: floyd1 ()

V nastavitvah si poišči "SUPER_SILENT" lepo obratuje tišje in na zmanjšani moči. https://ibb.co/v4XppB9Z

Super, Silent sem dal na "ON", Level na 2 in nastavil še pripadajoč timer. Pa da jo vidimo. ;)

kateder ::

Zdravo,

ogrevam se za naročilo Yorka s Poljske, poslal sem že nekaj mailov različnim trgovcem, so pa cene kar različne, zato me zanima, kje ste ga vzeli (Dimnik, Fery,...) in koliko je prišlo z dostavo, če ni skrivnost? So ga razložili pred vrati doma ali se kaj zakomplicira glede tega?

Kaj pa vsa ostala šara: zalogovnik, bojler, motorni tripotni ventil, etc...tudi s Poljske, kak namig kje? :)

Hvala!

Preko tega linka, ki se omenja v temi...gvmp. V torek potrdili nakazilo in v petek dostava na dom, šofer poklical 20min prej,
Je pa zraven filter smeti oz y z sitom noter, 5/4 enako kot priklopi na yorku. Cena 1813eur z dostavo.

Za priklop ne rabim drugega kot aluplast 32 in 5x2.5 kabel, to vzamem v lokalni trgovini na kolega, ki ima rabat.

Je pa že na podstavku in preboj v kurilnico narejen.

kateder, moje info imaš vse nekaj strani nazaj.

Feryz pa je vzel od distributerja (pogoj je nakup neke pametne količine TČ, ene menda ne dajo), jaz (in še kdo) pri GMPV. Dostava okrog 150EUR, TČ 12kW pa 1.650EUR, pripelje Intereuropa in ti jo odložijo na parcelo (dobro zapakirana, na paleti, v enem tednu). Za bojler nimam pojma.

Še to, nekaj dni nazaj je prišel mail, da moramo TČ še plačati in to takoj :|. Po poslanem potrdilu o plačilu pa je sledilo opravičilo.

PS: Če se ogrevaš za naročilo, je mogoče niti ne rabiš ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: floyd1 ()

Ali ima kdo specifikacije / tehnicne informacije teh T.Č. York v angleščini?

Ali to ima inverterski kompresor?

Kakšnega pa naj bi imela?

Te zrak-voda po mojem ni več nobene on-off. Mogoče kak model zemlja-voda, ali voda-voda. V glavnem, čestitke za montažo in zagon, pa naj dolg greje.

Go-ahead ::

Ali ta York deluje tudi na radiatorjih, ali je samo za nizkotemperaturne zadeve?

Ne, york ne more delovati na radiatorjih.
Tako kot nobena druga TČ ne.
Vse segrejejo do 60 stopinj in zato ne pridejo v poštev.

Razen zelo redkih izjem, ki gredo višje.
Ampak to so res specialke.

thebostjan ::

Kaksno je vase mnenje o uporabi monobloka za ogrevanje vikenda (talno), kjer nisi vedno prisoten (neopazen izpad elektrike itd)?

Razumem, da se lahko uporabi solar in, da se lahko z visino podstavka poskrbi za termosifonako krozenje. Je smislno stegniti se za split izvedbo? Kompliciram oz. sem prevec previden? Kako zanesljivi so izpustni ventili?

Jaz vidim težavo v tem, da imajo te TČ plin R32, ki bo v nekaj letih izginil s tržišča EU zaradi EKO zablod.

Saj bodo tudi te tč izginile v nekaj letih. A misliš da se bo stvar za jurja vrtela desetletja? Pa že.

DamijanD ::

Go-ahead je izjavil:

Ali ta York deluje tudi na radiatorjih, ali je samo za nizkotemperaturne zadeve?

Tako kot je Fery napisal: Praktično vsaka TČ zmore ogreti tudi STV in če to zmore, potem zmore tudi furati radiatorje. VT in NT TČ so bolj kot ne komercialna fora.

feryz je izjavil:

Saj bodo tudi te tč izginile v nekaj letih. A misliš da se bo stvar za jurja vrtela desetletja? Pa že.

To zagotovo ne bo. Bi pa rekel, da kake 10 let pa že mora delat.

Ok, gre za monobloke, hermetično zaprt sistem.
Če plin izgine, je 99 procentna verjetnost, da bo tudi toplotna izginila takoj zatem.

Ali pri teh toplotnih kupujete zraven tudi (original) kontrolerje?

Misliš če pridejo zraven? Da. Sobna enota.
Kupuje jih posebej nihče ne in tudi stran vzeti jih ne moreš.

Želel sem vprašat, če poleg osnovnega kupit zraven še kakega dodatnega, recimo za vsako nadstropje 1 kos.

telexdell ::

DamijanD je izjavil:

Go-ahead je izjavil:

Tako kot je Fery napisal: Praktično vsaka TČ zmore ogreti tudi STV in če to zmore, potem zmore tudi furati radiatorje. VT in NT TČ so bolj kot ne komercialna fora.

Kam gre voda iz nje in od kod pride voda vanjo TČ sploh ne briga. TČ zgolj segreva tisto kar pride vanjo.
Razlika med TČ pa je, kakšno max. temperaturo vode dosega in kakšno količino vode lahko segreva na to temperaturo. In pa seveda pri kateri zunanji temperaturi je to zmožna zagotavljati.
Četudi ti TČ zagotavlja vodo do max 65°C a ti pri npr. pod -10°C lahko nudi le vodo s temperaturo 45°C pol pač taka TČ ni primerna za rabo na radiatorjih. Za talno pa je povsem OK.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Do minus 10 vse nekako sfolgajo do 50 stopinj.
Najprej pa le če imajo dovolj moči na zalogi.
Vse je odvisno od porabe.

Opazovanje COP-ja se ne priporoča v takih primerih.

extrex286 ::

DamijanD je izjavil:

Go-ahead je izjavil:

Pri TČ je potrebno spremeniti režim ogrevanja na 24/7 to je non stop, posledično pade dvižna temperatura ogrevanja in poraba kWh. Imam hišo 70 let, 5 cm izolacije, radiatorji, TČ nikoli ne gre nikoli čez 55°C, v hiši je vedno ~22!

starfotr je izjavil:

Želel sem vprašat, če poleg osnovnega kupit zraven še kakega dodatnega, recimo za vsako nadstropje 1 kos.

Ta, ki ga dobiš zraven črpalke je master (tudi nekaj parametrov spreminjaš na njem), potem pa lahko priključiš še svoje termostate. Lahko enega ali dva - cona 1 in cona 2.
Če maš še za cono 2, moraš dokupit tudi tipalo za cono 2, in prekrmilni ventil za cono2.
Vse to ti podraži zadevo. Še najbolj enostavno je dodat termostatske glave.
Greš pa lepo stopenjsko, prvo originalni termostat, potem pa če nisi zadovoljen, dodajaš:).

Nekaj parametrov, praviš?
Popolnoma vse nastavljaš na njem. Brez njega si mrzel.

Čist vse z konzolo, direktno na zunanji enoti - tut FW gre sam prek USB porta zunaj.

MadMax ::

starfotr je izjavil:

Jaz vidim težavo v tem, da imajo te TČ plin R32, ki bo v nekaj letih izginil s tržišča EU zaradi EKO zablod.

Ah ne bluzi, še R12, R22, R407c in še kaj že daaavnooo "prepovedanega" se še vedno dobi. Ne pa več za vsakim vogalom, to pa drži....
Za R410a in R32 se ne bojim dokler bom imel klime/TČ s tem.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

joez7 je izjavil:

Čist vse z konzolo, direktno na zunanji enoti - tut FW gre sam prek USB porta zunaj.
Verjetno.
Ampak tipkati zunaj ali v dnevni sobi, je malo razlike. Še posebej ko je minus zunaj.

joez7 je izjavil:

starfotr je izjavil:

Ta, ki ga dobiš zraven črpalke je master (tudi nekaj parametrov spreminjaš na njem), potem pa lahko priključiš še svoje termostate. Lahko enega ali dva - cona 1 in cona 2.
Če maš še za cono 2, moraš dokupit tudi tipalo za cono 2, in prekrmilni ventil za cono2.
Vse to ti podraži zadevo. Še najbolj enostavno je dodat termostatske glave.
Greš pa lepo stopenjsko, prvo originalni termostat, potem pa če nisi zadovoljen, dodajaš:).

Če moraš na izgotovljen sistem kaj dodajat, se men zdi da je nekaj narobe, ali z nastavitvami, ali s hidravliko po hiši. Cone so zabloda, termostatske glave pa itak ne po pameti. To je tko ko da z gasilnim aparatom reguliraš moč kotla na polena pri polno odprtem vleku.

Vsak po svoje,
eni vozmo po omejitvah in z tempomatom (bog ne daj aktivnim) pa smo čudni.
V izolirani hiši z radiatorji zlo težko ali skoraj nemogoče dosežeš željeno temperaturo po prostorih samo z krivuljo in hivdralično uravnoteženost (željeno je, da so odstopanja manj kot +-0.3°C).
Z časom, leti, se naučiš, da so potreben korekcije, še najhuje je, da se samoprepričaš, tako mora bit, vedno je treba dvomit in iskat boljšo pot>:D.
««
22 / 23
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22870604 (5259) feryz
»

Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 5 6 )

28822424 (11205) Telbanc
»

Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 )

18330161 (10762) joez7
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 481 82 83 84 )

4174736017 (67845) energetik
»

Ena ženska, ki je izgubljena med ponudbami TČ in IR paneli (strani: 1 2 3 4 )

16621619 (13934) a_borlak

Več podobnih tem