Forum » Loža » Prezračevalni sistem z rekuperacijo
Prezračevalni sistem z rekuperacijo
rovantvajler ::
Meni je monter rekel, da bi bilo 8-9kEUR za centralni sistem, torej z enoto, delom, cevmi, itd.
Lahko potrdim, 160m2 hisa z Lossnay rekuperatorjem, malo predimenzioniranim da ga lahko zenem na najnizji in najtiaji stopnji pride ravno okoli 8k, stroj + vgradnja. Letosnje cene.
Pridobi konkurenčne ponudbe. Že tukaj spodaj na linku je cena 5000 EUR minus 30 % subvencije je 3500 EUR. Cene se zelo razlikujejo med ponudniki, ena ponudba pač ne bo dovolj (razen če bi rad mastno preplačal). Mi smo za centralno rekuperacijo za 280m2 veliko hišo pred dobrim letom plačali 4000 EUR po subvenciji.
rovantvajler je izjavil:
Centralni rekuperator 1200 EUR plus jurja montaža 2200 EUR.
https://www.emundia.si/mitsubishi-centr...
Lokalni rekuperator eden v isti trgovini 526 EUR, rabiš 2, torej dobrega jurja, plus še montaža si na 2 jurja.
https://www.emundia.si/mitsubishi-lokal...
Ja je 200 EUR dražje, ampak glede na to da je to investicija za 30 in več let praktično zanemarljivo.
To je tko no, ta ima max pretok 250m3 kar je absolutno premalo za 260m2 hiso al kok si reku da jo imate. Meni za mojo projektirali cca 300m3 pretoka ker se mora zrak v hisi zamenjat 2x na dan, kar tvoj niti na najvisji, in to glasni nastavitvi, ne doseze. Verjamem da ste zadovoljni ampak tak rekuperator ni primeren za vaso hiso.
Narobe si razumel. To ni rekupator ki ga imam jaz v svoji hiši. To sem samo dal predlog za enega soforumaša tukaj, naj namesto raje dveh LOKALNIH lossnay rekuperatorjev vgradi centralnega. Glede na to da mu naj bi samo 2 lokalna rekuperatorja zadostovala (torej prezračuje samo 2 sobi), ima potemtakem izredno majhno hišo in potemtakem je zgoraj predlagan centralni rekuperator več kot dovolj. Konkretno tale lokalni rekuperator lossnay ima 106 m3 pretoka na uro na najvišji stopnji, 2 imata torej 212 m2. Predlagan centralni rekuperator pa ima 250 m2 pretoka, torej precej več kot 2 tista lokalna ki jih je imel namen vgradit uporabnik mtl_slo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: rovantvajler ()
mtl_slo ::
Kako imate pa nastavljeno prezračevanje sedaj, ko so temperature zunaj višje kot v bivalnem prostoru?
Recimo pri meni pride spodaj temperatura nekje do 24.5 stopinj, zunaj je bilo nekaj čez 30.
Ali imate nastavljeno, da se rekuperacija zažene šele po polnoči, ko temperature padejo na znosno raven?
Sicer, če prav razumem, bi rekuperacija ogrevala notranji zrak. Ali rešujete to s klimo?
Recimo pri meni pride spodaj temperatura nekje do 24.5 stopinj, zunaj je bilo nekaj čez 30.
Ali imate nastavljeno, da se rekuperacija zažene šele po polnoči, ko temperature padejo na znosno raven?
Sicer, če prav razumem, bi rekuperacija ogrevala notranji zrak. Ali rešujete to s klimo?
c3p0 ::
rovantvajler je izjavil:
kaj pa je glavna razlika med iVentom in Lossnayom?
Kot gledam je i-vent en navadni aksilani ventilator, glasen za popizdit, premera nekih 14 cm ali tam nekje. Lossnayom pa kot gledam gre za RADIALNI ventilator, bistveno večje večlikosti (nekih 30 cm če ne še več), ki se vrti počasi in posledično proizvaja manj hrupa.
Če malo logično premisliš, Mitsubishi (podjetje, ki je na sceni desetletja) je svojo izvedbo dal v relativno veliko škatlo, nek startup pa bi naj vse to rešil samo z zelo dragim ventilatorčkom, par filtri in nekaj satovja.
Potem pa vidiš, da i-vent dela le enosmerno in mora smer obračat in da je ventilatorček dosti glasnejši že zato, ker je manjši in se posledično mora hitreje vrteti za enak efekt. Pa smo že pri glasnosti. Preko fizike pač ne moreš.
Točno to. Estetsko je znotraj zelo velika škatla, ki lahko marsikoga moti. Tudi zunaj sta dve okrogli bunki, namesto ene. Tudi meni je estetsko grša kot alternative, ampak so mi druge stvari pomembnejše in bom to zavestno "požrl".
Za piko na i pa je še cca. 400 EUR cenejši od i-venta. Čeprav me malo boli, ker ne bo vleke čez stanovanje, ampak bo že :).
Ampak sem prepričan, da zadeva deluje kot mora in predvsem, da je trajna. Recimo klima Micka že 15 let opravlja popolnoma brezhibno svoje delo. Plačaš malo več, ampak potem pozabiš. Razen seveda redno čiščenje.
Za piko na i pa je še cca. 400 EUR cenejši od i-venta. Čeprav me malo boli, ker ne bo vleke čez stanovanje, ampak bo že :).
Ampak sem prepričan, da zadeva deluje kot mora in predvsem, da je trajna. Recimo klima Micka že 15 let opravlja popolnoma brezhibno svoje delo. Plačaš malo več, ampak potem pozabiš. Razen seveda redno čiščenje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mtl_slo ()
Netrunner ::
Kako imate pa nastavljeno prezračevanje sedaj, ko so temperature zunaj višje kot v bivalnem prostoru?
To naj bi se reševalo z bypass-om in obrnjenim režimom prezračevanja. Govorim iz teorije in ne prakse, vendar poleti če se ne motim povečaš prezračevanje ponoči ko je zrak hladnejši, čez dan pa imaš pa na minimum. Z bypass-om pa izklopiš izmenjevanje toplote med vhodnim in izhodnim zrakom.
Na tak način nočen hladen zrak spustiš v hišo brez da ga segreje vroč zrak iz hiše, čez dan pa sklepam da se bypass izklopi.
Kakorkoli obrneš, ko je preveč vroče potrebuješ klimo.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
koli99 ::
Strinjam se da je estetika pomembna, ampak a to igra vlogo pri odločanju za model? Kje imate vi prezračevalne naprave, verjetno v kurilnici?
Sam sem izbral komercialno napravo zaradi večjega tlaka (140Pa) kot standardne naprave (premajhen tlak oz. previsoki padci tlaka po razvodu bodo še bolj omejili nazivni pretok naprave).
Kakorkoli, moja (industrijska/grda:)) bo montirana v poševni del mansarde (zaprta) in videl je noben niti ne bo...
Sam sem izbral komercialno napravo zaradi večjega tlaka (140Pa) kot standardne naprave (premajhen tlak oz. previsoki padci tlaka po razvodu bodo še bolj omejili nazivni pretok naprave).
Kakorkoli, moja (industrijska/grda:)) bo montirana v poševni del mansarde (zaprta) in videl je noben niti ne bo...
Arey ::
Obratno ampak še vedno enako bi moralo bit kot pozimi.
Zrak hladiš s klimo, in "postan" zrak ki zapušča hišo ohladi "svež" zrak ki ga vpihuješ v prostore. Ponoči pa bypass, da ti zrak, ki je zunaj hladnejši kot v hiši, direktno hladi prostore.
KraitPay ::
Jaz imam Helios KWL. V nastavitvah se nastavi kdaj se ti vljuči baypass. Ponavadi je vezan na temperaturo.
Čez dan je nastavljena na 10% vpija in izpiha, čez noč na 40%. Čez dan ko se skuha in ko se stušira, se da boost za 30min.
Za hlajenje se uporablja klima.
Opozoril bi samo, da je zelo pomembno zagotoviti prosti pretok zraka med prostori, drugače zadeva prezračuje samo prostore kjer je najmanj zračnega upora. Smo 2x mogli rezati vrata, da smo dobili ustrezen pretok po prostorih.
Čez dan je nastavljena na 10% vpija in izpiha, čez noč na 40%. Čez dan ko se skuha in ko se stušira, se da boost za 30min.
Za hlajenje se uporablja klima.
Opozoril bi samo, da je zelo pomembno zagotoviti prosti pretok zraka med prostori, drugače zadeva prezračuje samo prostore kjer je najmanj zračnega upora. Smo 2x mogli rezati vrata, da smo dobili ustrezen pretok po prostorih.
Tudi tale Lossnay je kar glasen, no še vedno neprimerljivo neverjetno tišji od i-Vent shita, ampak ni tako tih kot bi človek hotel, spodnji posnetek ob 2:20:
Centralna rekuperacija pa je dejansko NESLIŠNA v bivalnih prostorih. Ter še prezrači precej bolje.
Centralna rekuperacija pa je dejansko NESLIŠNA v bivalnih prostorih. Ter še prezrači precej bolje.
Zgodovina sprememb…
Koliko imate porezana vrata spodaj? Kar sem bral je 8mm dovolj.
Nečesa ne razumem najbolje. Če moraš spodaj vrata porezati skoraj 1 cm, se torej itak vse sliši skozi. Zakaj potem nimate vrat le priprtih?
Nečesa ne razumem najbolje. Če moraš spodaj vrata porezati skoraj 1 cm, se torej itak vse sliši skozi. Zakaj potem nimate vrat le priprtih?
Ja, vsekakor nekaj svetlobe in zvoka uide skozi. Nekateri ponudniki imajo prilagojene podboje za zračenje, tako da vrat ne rabiš porezat. Čeprav kar se učinkovitosti zračenja tiče je bolje špranja pod vrati kot zgoraj v podboju.
barakus ::
Ali je lje na netu dokumentirano kako zgleda adaptacija stare hiše z vgradnjo centralnega rekuperatorja?
koli99 ::
Jaz adaptiram staro primorsko hiso, ta vikend dajem cevi v vertikale (v kletne prostore) ker potem zaprem vertikale s knaufom. Ostale prezracevalne cevi bodo montirane v hladnem podstresju in pokrite s kameno volno. Lahko postam slike ko bo stvar zakljucena/montirana, ampak bo trajalo se nekaj tednov...
Ali je lje na netu dokumentirano kako zgleda adaptacija stare hiše z vgradnjo centralnega rekuperatorja?
Nekje v hiši imaš takole enoto (klet, kurilnica ali kaj takega) od koder so cevi speljane po sobah. Premer cevi se po navadi preračuna glede na dolžino in dopusten padec tlaka, ampak recimo od oka so nekje 7 cm premera. Pol imaš vrjanto da cel strop spustiš za teh 7 cm z ga zadelaš z gips ploščami, lahko pa narediš tako kot smo mi, da je cev speljana po kotih sobe in zadelana z dvema tankima gips ploščama (ki jih nato še prebarvaš v barvi sobe). Podjetje ti navadno zadevo naredi v nekaj dneh brez nekih težav. Sicer pa se posvetuj z majsti ko bodo prišli na ogled in boste dorekli podrobnosti glede na tvoje želje.
Zgodovina sprememb…
Cevi so standardne velikosti in sicer fi85 ali fi60, če je plac se vedno uporablja fi85. Paziti moraš da je do spalnice vsaj 8m od rekuperatorja zaradi prenosa zvoka.
svecka ::
če boš delal poceni, da boš dal aluminijaste cevi ti bo šumelo kot reaktivec. Moraš vzet nujno plastične, ker razlika je očitna. Seveda bo pa tudi cena tam primerno visoka, ampak boš pa vsaj imel neslišne kanale. Pa če ti bodo drugi majstri delal OBVEZNO glej vsako cev kako speljejo. Ker to so povsod šalabajzarji in ti bo cev tudi stisnil skupaj v kakšnem vogalu , da bo pol manjši pretok.
Pa moraš gledal kakšnega boš vzel, če imaš doma talno gretje, je dobro vzeti takega, ki ti tudi vlago lahko zadrži in jo vrača v prostor pozimi, drugače nisi naredil nič, ker boš še zmeraj moral meti dodatni vlažilnik zraka. Dobro preštudiraj funkcije tako za pozimi, kot poleti.
Pa moraš gledal kakšnega boš vzel, če imaš doma talno gretje, je dobro vzeti takega, ki ti tudi vlago lahko zadrži in jo vrača v prostor pozimi, drugače nisi naredil nič, ker boš še zmeraj moral meti dodatni vlažilnik zraka. Dobro preštudiraj funkcije tako za pozimi, kot poleti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: svecka ()
KraitPay ::
Koliko imate porezana vrata spodaj? Kar sem bral je 8mm dovolj.
Povprečno je okoli 6mm-8mm, za naš sistem. Po montaži so na vsako cev priključili še merilnik in preverili da je po ceveh ustrezna pretočnost. Naprej dovod in odvod, potem pa še posamezne cevi v in iz prostorov.
Cevi so neke posebne rebraste z nanosom znotraj. Vse cevi so podložene z peno; da ne vibrirajo po podstrešju, ker gre pod spuščenim stropom.
Pa ne pozabite na odtok! Odvečno vlago pri "hlajenju" je potrebno nekam speljati, tako da mora v bližini biti nek odtok.
Splača se kupiti z entalpijska kocko, torej da ti vrača vlago, sploh če imate talno gretje ali na splošno "suh" zrak.
Rekuperator ima na nekaj vhodov in imam en vhod porabljen za "boost", tako lahko preko HomeAssistanta vključim boost; je pa v praksi narejeno tako, da se vključi boost, ko je vlaga v kopalnici nad 70% / 30min.
Drugače nimava zračnika v kopalnici (je bil odsvetovan), prav tako nimava nape. - Imava Boro z "notranjim" kroženjem zraka. Zrak je večinoma časa "čist". V kuhinji so na "najvišjih" točkah "kuhinski" filtri, filtri ki lovijo maščobo.
Sem bil prekleto skeptičen glede vsega skupaj. Pa nimava nobene vlage nikjer, nobene maščobe po kuhinskih elementih in vedno svež zrak. Je pa res bedasto, ker zasebnosti je pa bolj malo (zvok se kar dobro prenaša, tudi preko "cevi") izpod vrat pa sploh.
tony1 ::
Dve vpr.:
a) Zakaj bi bil zrak bolj suh v bajti s talnim gretjem? (Je res kdo delal novogradnjo zadnjih 15 let brez talnega?)
b) Kako glasna je Borina napa s filtrom? Imel sem Candyjevo, ki je bila za v smeti...
"Je pa res bedasto, ker zasebnosti je pa bolj malo (zvok se kar dobro prenaša, tudi preko "cevi") izpod vrat pa sploh."
Zakaj se to ne rešuje tako, da bi se v večino sob napeljalo po 2 cevi, eno za odvod in drugo za dovod zraka?
a) Zakaj bi bil zrak bolj suh v bajti s talnim gretjem? (Je res kdo delal novogradnjo zadnjih 15 let brez talnega?)
b) Kako glasna je Borina napa s filtrom? Imel sem Candyjevo, ki je bila za v smeti...
"Je pa res bedasto, ker zasebnosti je pa bolj malo (zvok se kar dobro prenaša, tudi preko "cevi") izpod vrat pa sploh."
Zakaj se to ne rešuje tako, da bi se v večino sob napeljalo po 2 cevi, eno za odvod in drugo za dovod zraka?
a. Zrak v hiši s talnim gretjem je bolj suh, ker se prostor enakomerno segreva, kar znižuje relativno vlažnost. Talno gretje povečuje izhlapevanje vlage iz tal in predmetov, kar še dodatno prispeva k suhemu zraku.
b. nevem
Ne smeš v eno sobo dati dovod in odvod zraka oz. lahko vendar se ne dela tako. Sveži zrak se vpihuje v sveže prostore, v obremenjenih prostorih kot je kopalnica in kuhinja pa se odvaja zrak. Če bi imel na eni strani sobe dovodno komoro in na drugi strani odvodni, bi ti prezračilo samo zrak pod stropom v tisti sobi, če pa imaš odvod v drugi sobi pa se preko vrat prezrači celona soba. Predstavljaj si da imaš kopalnico poleg spalnice, v spalnico dovajaš zrak, kateri iz stropa pada dol proti tlom (ker je svež in hladnejši), v kopalnici pa sesaš kar povzroča podtlak v kopalnici in zato vleče sveži zrak iz spalnice in tako se prezračita obe sobi s tem da smrad iz kopalnice ne gre v spalnico. Komore povzročajo dvigovanje ali nižanje zlaka v sobah in ta pritisk se izravnava z pomočjo špranj pod vrati. Hodnikov načeoma ne rabiš zračit ker se prezračijo z izmenjavo zraka med sobami.
b. nevem
Ne smeš v eno sobo dati dovod in odvod zraka oz. lahko vendar se ne dela tako. Sveži zrak se vpihuje v sveže prostore, v obremenjenih prostorih kot je kopalnica in kuhinja pa se odvaja zrak. Če bi imel na eni strani sobe dovodno komoro in na drugi strani odvodni, bi ti prezračilo samo zrak pod stropom v tisti sobi, če pa imaš odvod v drugi sobi pa se preko vrat prezrači celona soba. Predstavljaj si da imaš kopalnico poleg spalnice, v spalnico dovajaš zrak, kateri iz stropa pada dol proti tlom (ker je svež in hladnejši), v kopalnici pa sesaš kar povzroča podtlak v kopalnici in zato vleče sveži zrak iz spalnice in tako se prezračita obe sobi s tem da smrad iz kopalnice ne gre v spalnico. Komore povzročajo dvigovanje ali nižanje zlaka v sobah in ta pritisk se izravnava z pomočjo špranj pod vrati. Hodnikov načeoma ne rabiš zračit ker se prezračijo z izmenjavo zraka med sobami.
Preko cevi se zvok ne more prenašati med sobami saj če te niso direktno povezane ampak vse gredo v centralni razvod. 8mm porezava pod vrati pa ni tako hudo kot se sliši, saj svok se ne bistveno prenaša skozi in svetloba tudi ne tako da bi bilo moteče.
Po montaži so na vsako cev priključili še merilnik in preverili da je po ceveh ustrezna pretočnost. Naprej dovod in odvod, potem pa še posamezne cevi v in iz prostorov.
Je to potrebno? Ni bistveno samo da imaš enako število dovodov in odvodov? Saj bi logično sklepal, da če imaš kakšno daljšo linijo bi po njej šlo manj zraka kot po krajših vendar baje da ni problem. Če je dovod manjši pomeni da je v sobi nastaja podtlak, kar povzroči da sesa iz dovodnih cevi, kar pokompenzira morebitni manjši potisk. Tako mi je povedal en mojster...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Netrunner ()
Cosmo ::
Tudi sam razmišljam o lokalnem prezračevanju za stanovanje v dvostanovanjski hiši in se mi Lossnay zaenkrat zdi najboljša varianta s stališča price/performance.
V nadstropju, kjer sta otroški sobi, spalnica in kopalnica bi v vsako sobo dal en VL-50. V kopalnico zaenkrat ne bi dajal ničesar, morda v prihodnosti kak ventilator.
V pritličju pa bi dal en VL-100 v dnevno sobo s kuhinjo in jedilnico (je dokaj odprt tloris) in še en VL-50 v kabinet.
VL-50 bi naj bil na nižji stopnji skoraj neslišen, kaj pa VL-100? Ima kdo kake izkušnje? Bi se slišal v nadstropje, ali bi ga bilo potrebno s timerjem izklapljati ponoči?
Hvala!
V nadstropju, kjer sta otroški sobi, spalnica in kopalnica bi v vsako sobo dal en VL-50. V kopalnico zaenkrat ne bi dajal ničesar, morda v prihodnosti kak ventilator.
V pritličju pa bi dal en VL-100 v dnevno sobo s kuhinjo in jedilnico (je dokaj odprt tloris) in še en VL-50 v kabinet.
VL-50 bi naj bil na nižji stopnji skoraj neslišen, kaj pa VL-100? Ima kdo kake izkušnje? Bi se slišal v nadstropje, ali bi ga bilo potrebno s timerjem izklapljati ponoči?
Hvala!
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.
Evo, 2 Loossnaya zmontirana, zadovoljen. Tudi izvajalca lahko samo pohvalim, je pa trajala vgradnja 7 ur.
Glasnost na prvi stopnji ni zelo glasna, se pa vsekakor sliši kot bi bil recimo ventilator na prvi stopnji vključen. Recimo malo več, kot Micka klima na prvi stopnji. Tako da, sam tega ne bi stavil v spalnico. Na drugi stopnji se ga precej sliši, tako da je to verjetno za nujo, da spravi kakšen vonj ven ali pa, ko te ni v prostoru.
Če kdo rabi slišati prej, preden nabavi, lahko pride poslušat :).
Glasnost na prvi stopnji ni zelo glasna, se pa vsekakor sliši kot bi bil recimo ventilator na prvi stopnji vključen. Recimo malo več, kot Micka klima na prvi stopnji. Tako da, sam tega ne bi stavil v spalnico. Na drugi stopnji se ga precej sliši, tako da je to verjetno za nujo, da spravi kakšen vonj ven ali pa, ko te ni v prostoru.
Če kdo rabi slišati prej, preden nabavi, lahko pride poslušat :).
Na prvi stopnji vsekakor ne bo slišen, ker ni tako glasen. Seveda je pa odvisno od tlorisa. Recimo jaz imam enega na odprtem praznem stopnišču (kjer se zvok še odbija) in na prvi stopnji ga v dnevni sobi slišim ampak se moram prav koncentrirati na ta zvok. Sicer je neslišen. Če zaprem vrata, ni pa več nič slišati. Na drugi stopnji se ga pri odprtih vratih sliši kot oddaljen ventilator, če zaprem vrata, je tišina.
Če ni nuje imaš itak raje stalno vključenega na nižji stopnji, kjer je tudi bolj učinkovit.
Reaper ::
+ to, da se boš zvoka sčasoma navadil in ga bodo možgani samodejno odstranili. To je zdaj, ko je zadeva še sveža. Jaz sem prej zaznal, ko sem v dnevni gledal film, da rekuperator dela. Zdaj se včasih zalotim, da pogledam če gorijo lučke, ker ga podzavestno več ne slišim.
Magic1 ::
Kaj pomeni slišati, je zelo relativno. V popolni tišini slišiš že šum pod 20dB. Ali je to "nezdravo", bi se dalo debatirat. Sem pogledal in ima VL-50 14dB na low, VL-100 pa 24dB. Torej švohnejši je praktično neslišen, močnejšega se je treba pa navadit. Je pa to še vedno zelo tiho. Šepet je gasnejši.
Magic
Drži, to je precej subjektivna stvar, kaj kdo sliši.
Recimo, če spim pri odprtem oknu, slišim avtomobile, ki so bistveno glasnejši kot ta rekuperator. In običajno me ne motijo zelo.
Vseeno pa sam osebno tega ne bi dal v spalnico. Za ta malega pa bi moral slišati, je pa očitno precej tišji.
Recimo, če spim pri odprtem oknu, slišim avtomobile, ki so bistveno glasnejši kot ta rekuperator. In običajno me ne motijo zelo.
Vseeno pa sam osebno tega ne bi dal v spalnico. Za ta malega pa bi moral slišati, je pa očitno precej tišji.
Cosmo ::
Hvala. Se je kdo poigral tudi z nižanjem napetosti, npr. s čim takim? Je ta motor primeren za regulacijo - Condenser motor - 4 poles / single phase?
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Cosmo ()
Mali se sliši kot slabotni piš, vsekakor manj od klime na low stopnji. Je pa ponoči sredi tišine seveda vse slišno. Mene osebno ta "hrup" ne moti, pa me sicer marsikaj.
borut_p ::
Zvok sam ni motec ce je konstanten. Pri teh lokalnih rekuoeratorjih je bolj tezava v tem, da dela sum ko vrti, potem je tisina ko se ugasne in spet sum ko zamenja smer. In to je tisto najbolj nadlezno.
Nikjer v trgovini ne mores testirat glasnost teh masin ... edino v kaksnem stanovanju ki ima to montirano.
Teoreticni podatki na papirju pa so tudi BZ
Nikjer v trgovini ne mores testirat glasnost teh masin ... edino v kaksnem stanovanju ki ima to montirano.
Teoreticni podatki na papirju pa so tudi BZ
borut_p ::
Lossnay dela skoz na isti stopnji, noče bit preveč pameten, kot npr. i-vent.
Torej skos v eno smer samo? Dejansko wc ventilator
Zgodovina sprememb…
- spremenil: borut_p ()
Pač Micka, veš da bo delala.
Opozarjam pa, da zaenkrat še ni na seznamu ekosklada za subvencijo. Baje, da naj bi v naslednji rundi bil vnešen noter, ampak je smiselno počakati, če se gre za subvencijo.
Opozarjam pa, da zaenkrat še ni na seznamu ekosklada za subvencijo. Baje, da naj bi v naslednji rundi bil vnešen noter, ampak je smiselno počakati, če se gre za subvencijo.
6151 ::
Ali obstaja kakšna "all in one" enota z vgrajeno kanalno enoto voda-zrak in kondenzacijsko posodo, ali je praviloma vedno zaporedna vezava pred razdelilno enoto za dovodne cevi v sobe.
Delam predpripravo za vgradnjo prezračevalnega sistema s kanalno enoto vezano na TČ (priklopljeno na ločen "ogrevalni vod) v novogradnji. Celoten sistem imam namen skriti pod stopnišče. Računam na 300m3/h izmenjave ob normalnih razmerah. Primaren namen kanalne enote bo hlajenje poleti.
Ali imate kakšne specifične predloge za napravo ali kombinacijo naprav?
Delam predpripravo za vgradnjo prezračevalnega sistema s kanalno enoto vezano na TČ (priklopljeno na ločen "ogrevalni vod) v novogradnji. Celoten sistem imam namen skriti pod stopnišče. Računam na 300m3/h izmenjave ob normalnih razmerah. Primaren namen kanalne enote bo hlajenje poleti.
Ali imate kakšne specifične predloge za napravo ali kombinacijo naprav?
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB
Pač Micka, veš da bo delala.
Micka je bila na seznamu odobrene opreme, ko sem jaz za sebe iskal rekuperatorje, to je bilo pred skoraj enim letom. Je tudi bila informacija, da subvencija velja tudi ob vgradnji lihega števila enot, kar ne velja za te rekuperatorje, ki obračajo smer zraka. Ti morajo obvezno bit vgrajeni v parih, da si upravičen do subvencije. Je bil Mitsubishi v ožjem izboru za nakup, zato sem se pozanimal in ga ne bi gledal, če ne bi bil opravičen do subvencije.
destroyer2k ::
Lanski razpis ni več veljaven. ;)
Na novem razpisu ga pa še ni.
Ekosklad ima na novem seznamu, tako da ne vem kateri seznam ti gledaš.
https://ekosklad.si/uploads/0d8824bb-ff...
Tudi če ga ne najdeš na seznamu, ki ga ti gledaš, to ne pomeni, da zanj ne moreš dobiti subvencije saj naprava ustreza zahtevanim pogojem, ga bodo pač dodali. Kot sem omenil, na seznamu odobrenih naprav za pridobitev subvencije je lansko leto bil. Aktualnega stanja razpisa pa ne spremljam več. To lahko še izrecno preveriš s klicem na Eko sklad in jih vprašaš, so kar odzivni. Imaš pa v sklopu Eko sklada na voljo tudi "Eko asistente", njihova pomoč je brezplačna in ti oni lahko pripravijo vlogo za subvencijo oz. ti svetujejo pri pripravi. Tudi njih lahko povprašaš na to temo, če nisi siguren.
Na seznamu Lossnay vsekakor je, bi moral bit močan razlog, da bi ga brisali. Če je tisti ventilator od i-venta s par filtri, je lahko skoraj vse.
Vse jasno, ampak zaenkrat ga še ni ;). Baje naj bi ga dodali, ampak samo v vednost ostalim.
Nekdo mi je nekaj omenjal, da naj bi naprava za sklad morala izpolnjevati še nek Smart Home standard. No, ta ga ziher ne, brez zunanje naprave.
Nekdo mi je nekaj omenjal, da naj bi naprava za sklad morala izpolnjevati še nek Smart Home standard. No, ta ga ziher ne, brez zunanje naprave.
Če so v razpisne pogoje za subvencijo šli dodajat še ta Smart standard potem itak odpade velika večina sistemov. Sistemi imajo neke aplikacije ali daljince, se jih pa skoraj nikoli ne da integrirati v kakšen nadrejeni sistem (Home Assistant). Nekateri sicer imajo zadeve za to pripravljene in potem obstajajo neke custom-made integracije, kot na primer za Blauberg/Vents -> Orca. Se je ravno en slovenec potrudil in razvil zadevo za Blauberg, nisem pa probaval če dela to z mojimi Vents (Orca) enotami, logika je drugače identična . Micka pa nima nobene pameti seveda kar pa ni vedno slabo, IR blaster pa si na konju. :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 82248 (10099) | barracuda |
» | Lokalni Rekuperator (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 27239 (6615) | edi123 |
» | Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 71320 (11517) | edi123 |
» | Obstaja tak rekuperator, ki se lahko namesti namesto kopalniskega ventilatorja ?Oddelek: Loža | 2199 (1322) | zpza |
» | protiprašna mrežica za oknoOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3516 (2712) |