» »

Kako začeti z radioamaterstvom

Kako začeti z radioamaterstvom

FromBeyond ::

Pozdravljeni,

zanima me kako se kot začetnik lotiti radio amaterstva ?

Katere naprave so primerne za začetnike ? Vem da je potreben izpit, ki se ga opravi pri katerem od klubov.

Obstaja kaksna literatura na to tematiko ki se jo se da danes kupit ?

Za vse nasvete se v naprej zahvaljujem!

ManDriver ::

Prijaviš se v klub, kjer organizirajo opravljanje tečaja. Za začetek si lahko prebereš Priročnik za radioamaterje, ki ga izdaja Zveza radioamaterjev Slovenije...
--
If all the world is a stage, where is the audience sitting?

link_up ::

V klub po teorijo in kolege. Oprema je pa odvisna od zelja. Analogna tehnika je se vedno kul, je pa vedno vec dogajanja na digitali. Meni najudobnejsa in hkrati najbolj zanimiva je povezava pc + hackrf. Na compu pa graphedit :) Uporabljam pa vecinoma hf in vhf.
In and Out

AndyS ::

Mene je v preteklosti tudi zadeva zanimala, a sem podcenjeval količino potrebnega znanja, zato sem si premislil.

Preveri ali si pripravljen naštudirati literaturo

styrian ::

Se pravi rad bi zapravil več tisoč € zato da se boš lahko pogovarjal z 60+ letniki z vsega sveta, če bo vreme dobro?

Poldi112 ::

Več tisoč? Hackrf je par sto eur, pri kitajcu verjetno še ceneje, omogoča ti pa precej več kot zgolj pogovarjanje.

Kako je pa s šifriranjem na radijskih zvezah? Ima kdo povezavo do ustrezne zakonodaje?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

int47 ::

Za pripravo na izpit predlagam, da prebereš Radioamaterski priročnik.
Svoje znanje lahko preizkusiš in dopolniš s Simulatorjem izpita.

Glede opreme je težko svetovati, ker nisi napisal, kaj te zanima.
Precej je odvisno od tvojih interesov, lokacije in finančnega okvirja.

Za poslušanje so najcenejši in najbolj fleksibilni SDR sprejemniki.
Sam sem nabavil RTL SDR in LNA. Antena je "made in doma spackano".
Kot na svoji domači strani opozarja proizvajalec, je na spletu precej ponaredkov. Žal ponaredki niso nujno cenejši od originala.

Na območju z močnimi oddajniki, SDR ključek brez filtrov ni najboljša izbira.
Za pokušino poišči in poslušaj kakšen WEB SDR. Tale je (mislim da) v okolici NM.

Če bi se rad že takoj pogovarjal poglej to temo.
Za PMR446 ne potrebuješ radioamatereske licence. Mogoče se ti kakšen PMR446 valja doma. Dodatni + je kvaliteta zvoka, ki je pri FM občutno boljša, kot pri "sideband" LSB/USB modulaciji.

Nekatere relativno ugodne VHF / UHF postaje omogočajo tudi spremljanje AM (letalstvo) in satelitov.

Za KV bi bilo na začetku najbolje uporabljati klubsko postajo.

Predlagam, da se oglasiš v kakšnem radioamaterskem klubu, kjer si lahko v živo ogledaš kako in kaj.
Ne se zanašat na objavljene uradne ure in se pozanimaj kdaj bo nekdo v prostorih kluba.

int47 ::

@Poldi112
Za poslušanje obstajajo tudi cenejše opcije.
HackRF zmore max 15dBm (31mW).

Poldi112 je izjavil:

Kako je pa s šifriranjem na radijskih zvezah? Ima kdo povezavo do ustrezne zakonodaje?

V radioamaterskem priročniku piše:
Oddaje amaterskih radijskih postaj morajo biti odprtega tipa - v preprostem, vsakodnevnem jeziku (uporaba šifer in kodov, razen mednarodno dogovorjenih kodov, ni dovoljena)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: int47 ()

Poldi112 ::

Osebno bi bil motiviran narediti radioamaterski izpit, da bi imel fleksibilnost glede podatkovnih komunikacij. Pa da bi se poigral z NBP.

Samo če ni dovoljeno šifriranje, potem je to zame neuporabno.

Za poslušanje pa že imam nek SDR za 30 EUR, podoben onim na tvojem linku.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldi112 ()

ziggy42 ::

Kot je zapisal @int47. Nimam kaj dosti za dodati.

@AndyS z napisanim se ne strinjam. Dandanes bi bilo težko lažje položiti izpit. Na internetu je dostopna pravzaprav vsa potrebna literatura, sam nivo znanja ki ga izpit zahteva pa je nekje med osnovnošolskim in srednješolskim. S pomočjo simulatorja, ki ga je linkal Int pa sem siguren, da lahko prav vsak osvoji snov v manj kot 2 tednih. Vzeti je treba v zakup tudi samo ocenjevanje. Namesto 90% uspešnosti pri recimo CPP je tu potrebnih le 60.

ziggy42 ::

Bi pa svetoval, da se raje učite snov direktno iz skripte vprašanj. Tisti priročnik je namreč nekako štorast.

AndyS ::

ziggy42 je izjavil:

Kot je zapisal @int47. Nimam kaj dosti za dodati.

@AndyS z napisanim se ne strinjam. Dandanes bi bilo težko lažje položiti izpit. Na internetu je dostopna pravzaprav vsa potrebna literatura, sam nivo znanja ki ga izpit zahteva pa je nekje med osnovnošolskim in srednješolskim. S pomočjo simulatorja, ki ga je linkal Int pa sem siguren, da lahko prav vsak osvoji snov v manj kot 2 tednih. Vzeti je treba v zakup tudi samo ocenjevanje. Namesto 90% uspešnosti pri recimo CPP je tu potrebnih le 60.

Uf, hvala za info. Mogoče sem prehitro obupal oz. se premalo pozanimal. Zdelo se mi je, da moram imeti vsaj srednješolsko znanje elektrotehnike. :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rtl-sdr - Tetra/DMR/ZARE - težave/problemi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
13727845 (892) hipertija
»

Nakup PMR walkie-talkija? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
17628521 (3965) twom
»

Izpit za radioamaterja (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
647131 (4566) hipertija
»

Radioamaterski izpit

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
357783 (3500) hipertija
»

Odkrita (in že odpravljena) resna ranljivost v Signalu