» »

Kvalitetna kava

Kvalitetna kava

««
4 / 11
»»

UniBra ::

Kava pri nas je "znana" po živosrebrnih in podobnih dodatkih, ki jih kadri "črnih" vstavljajo v izbrana pakiranja.

Veliko se da naučit iz pimplanja njihovih vojakov po forumih, kjer med skeniranjem publike usmerjajo le to na izbrana mesta in dealerje.

Zanimivost: Ker tudi črni sodelujejo mednarodno, so tudi določena polnjenja namenjana širšim množicam in prihajajo iz tujine, denimo Nemčije ipd ( ne samo kava, jasno).

A mnogo je "implantov", domačih proizvajalcev, ki jih odfuša tam nek delavec za trakom...

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: ||_^_|| ()

Gregor P ::

Od kje si ti prišel zdaj glih v to temo?!?;((
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

MH0 ::

UniBra je izjavil:

Kava pri nas je "znana" po živosrebrnih in podobnih dodatkih, ki jih kadri "črnih" vstavljajo v izbrana pakiranja.

Veliko se da naučit iz pimplanja njihovih vojakov po forumih, kjer med skeniranjem publike usmerjajo le to na izbrana mesta in dealerje.

Zanimivost: Ker tudi črni sodelujejo mednarodno, so tudi določena polnjenja namenjana širšim množicam in prihajajo iz tujine, denimo Nemčije ipd ( ne samo kava, jasno).

A mnogo je "implantov", domačih proizvajalcev, ki jih odfuša tam nek delavec za trakom...

Ma še dobro, da pravkar pijem 'mehiški' espresso. :)

Meee ::

Kupim kavna zrna na rinfuzo (torej s svojo posodo), da ne smetim s plastiko. Imajo jo v različnih kavarnah ali v Leclercu. Doma v posodico dodam zrna kardamoma, da dobi kavica fantastično aromo. Nato cca 1x na teden zmeljem nekaj te mešanice kar v navadnem kavnem mlinčku in jo imam za delat turško za nekaj naslednjih dni.

Fantastična kavica pa še zdrava je.https://medium.com/@arabdalla/arabic-be... Da bi bolj kompliciral ali celo zapravljal 500+ EUR za posebne aparature, me ne zanima :)

koyotee ::

Point kave ni, da bi bila zdrava ;((
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

MH0 ::

In tista, ki je nekomu "fantastična", je lahko drugemu bljak. :-)

Meee ::

Morda ni point da bi bila zdrava, ampak če ti je takšna všeč zakaj pa ne? Kava v zmernih količinah, brez mleka in sladkorja naj bi bila zdrava. Ja fora s kardamomom res verjetno ni za vsakega, meni je ratala všeč, ko sem bil v Turčiji pa majo to tam in sem napisal kot idejo, če bi komu zapasala:)

Horas ::

seveda je zdrava, pospešuje metabolizem, daje enrgijo, pomaga pri prebavi, uravnava krvni pritisk...

vi se kr držte svojega ljubega alkohola
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

yansek ::

Bi potrdil kot je nekdo navedel. Dobra kava v: Kavarna Moderna.

yansek ::

Dobra kava je po mojem mnenju koristna in dobrodejna, še posebej so meni všeč bolj kisle kave.

mat xxl ::

Kisle kave, to se bere, kot zanič odpad....., sam pa ravno takih NOČEM.

yansek ::

Kar se mene tiče mora biti kiselkasta, pa po možnosti dolijes malo vode.

AEx_1-7 ::

Ispeci mi kafu ... z malo kisa!

yansek ::

Kavarna Moderna- kava "Honduras". Zelo dobra

AEx_1-7 ::

Ja, a me (nas) (po)vabite na degustacijo?
In iz kaksne litine tocno je posoda za pripravo te opisane posebnosti?

yansek ::

AEx_1-7 je izjavil:

Ja, a me (nas) (po)vabite na degustacijo?
In iz kaksne litine tocno je posoda za pripravo te opisane posebnosti?


To najbolje, da tam vprašaš, če se boš oglasil, vabim pa konkretno nikogar, sem le navedel svoje mnenje

Če se ne motim lahko kavo, ki sem jo navedel tudi na licu mesta kupiš

gruntfürmich ::

mat xxl je izjavil:

Kisle kave, to se bere, kot zanič odpad....., sam pa ravno takih NOČEM.

če misliš da je dobra kava takšna zažgana kot jo po navadi piješ, se krepko motiš...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

koyotee ::

Če bi rad kislo, si skuhaj barcafe.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

AEx_1-7 ::

yansek je izjavil:

AEx_1-7 je izjavil:

Ja, a me (nas) (po)vabite na degustacijo?
In iz kaksne litine tocno je posoda za pripravo te opisane posebnosti?


To najbolje, da tam vprašaš, če se boš oglasil, vabim pa konkretno nikogar, sem le navedel svoje mnenje

Če se ne motim lahko kavo, ki sem jo navedel tudi na licu mesta kupiš


More of a tea girl anyway ... jasmine, orange and BLACK!
IMHO ... not gonna go.

IL_DIAVOLO ::

Ze kako leto pijem kavo loka special belo-zlata embalaža. Priporočam :)
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

mat xxl ::

gruntfürmich je izjavil:

mat xxl je izjavil:

Kisle kave, to se bere, kot zanič odpad....., sam pa ravno takih NOČEM.

če misliš da je dobra kava takšna zažgana kot jo po navadi piješ, se krepko motiš...


To pa nikakor ne, načeloma pa vsekakor nekisla izbrana Arabica, nikakor zasmojena, taka, ki da note z okusom po oreščkih in blagi čokoladi......

c3p0 ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Ze kako leto pijem kavo loka special belo-zlata embalaža. Priporočam :)


To je 100% arabica?

gruntfürmich ::

mat xxl je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

mat xxl je izjavil:

Kisle kave, to se bere, kot zanič odpad....., sam pa ravno takih NOČEM.

če misliš da je dobra kava takšna zažgana kot jo po navadi piješ, se krepko motiš...


To pa nikakor ne, načeloma pa vsekakor nekisla izbrana Arabica, nikakor zasmojena, taka, ki da note z okusom po oreščkih in blagi čokoladi......

nekateri pa imajo radi kiselkasto kavo, in to nikakor ne pomeni da je za nič. pač je takšna sorta.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

MH0 ::

Krajši čas ekstrakcije in/ali nižja temperatura ti tudi da več kislin.

yansek ::

Kupil kavo: HONDURAS aruco in jo doma pripravil v kafetieri.
Meni božanska kava, ne vem če bom še kdaj kupil kavo v običajni trgovini.

Sicer vodo že prej segrejem da je zelo vroča, vlijem v kafetiero do vijaka, dam kavo vse do vrha namenske posodice.

Pa malo počakam da se shladi, ko vlijem v šalčko

c3p0 ::

https://www.kavarnamoderna.si/product-p... A to? Za ta denar skoraj mora bit božanska :)

+1 za postopek.

yansek ::

Ja, težka znanost pri priprave, ne :)

Se ti zdi draga? Po moje jo bom imel za kakšne dva do tri tedne. Se mi zdi itak da bi jo bilo dobro v tem času porabiti

gruntfürmich ::

yansek je izjavil:

Ja, težka znanost pri priprave, ne :)

ampak je. večina kavo zažge ker vodo segreje do kropa. potem pa še dodatno vreje, kao da gre 3× gor...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

eventyrer ::

gruntfürmich je izjavil:

yansek je izjavil:

Ja, težka znanost pri priprave, ne :)

ampak je. večina kavo zažge ker vodo segreje do kropa. potem pa še dodatno vreje, kao da gre 3× gor...


Pri nekaterih (sicer redkih) kavah tak postopek priporoča proizvajalec.

Težava je da potem ljudje mislijo da morajo to početi s prav vsako kavo.

gruntfürmich je izjavil:

mat xxl je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

mat xxl je izjavil:

Kisle kave, to se bere, kot zanič odpad....., sam pa ravno takih NOČEM.

če misliš da je dobra kava takšna zažgana kot jo po navadi piješ, se krepko motiš...


To pa nikakor ne, načeloma pa vsekakor nekisla izbrana Arabica, nikakor zasmojena, taka, ki da note z okusom po oreščkih in blagi čokoladi......

nekateri pa imajo radi kiselkasto kavo, in to nikakor ne pomeni da je za nič. pač je takšna sorta.


To povsem drži.

Nekaterim je bližje kiselkasta kava (najbrž ker so takšne vajeni) drugim pa je všeč kava ki ima okus skoraj po zemlji. Nekateri v kavi iščejo nianse lešnikov, drugi čokolade.

Tako da ne moremo trditi da je ena kava zanič samo zato ker nam ni všeč.
(ok, malo lažem...vem za en bar ki sam praži kavo in je tako ogabna da jo lahko primerjam samo s strihninom).
Nihče ne mara njihove kave ampak vseeno ljudje hodijo tja zaradi odlične lokacije.

Lahko pa trdimo da nek tip kave (arabica naprimer) je všeč več ljudem kot drugim.

Zgodovina sprememb…

eventyrer ::

Daleč najboljša kava za vsakodnevno uporabo je pa seveda Lavazza Rossa. Goriziana je ima tudi odlične kave, je pa treba malo izbrati tapravo. Mattioni mi ni preveč všeč.

Če drugega ni je tudi Barcafe več kot dovolj dobra, je pa brutalno predraga napram italijanskim kavam.

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

yansek je izjavil:


Se ti zdi draga? Po moje jo bom imel za kakšne dva do tri tedne. Se mi zdi itak da bi jo bilo dobro v tem času porabiti


Kar je drago, je relativno. Če primerjam z zgoraj omenjeno Lavazza Rossa za cca. 4€ / 250g (v Italiji še precej ceneje) in je super kava, je ta zelo draga. Če doda kaj res nepogrešljivega k okusu, ne rečem. Tu že mogoče malo dvomim v svoje brbončice :)

Postopek enak delam sam, zato sem omenil.

yansek ::

Kaj pa vem, nisem jih probal veliko, tako da ko naletim na kakšno ki mi je všeč nisem toliko pozoren na ceno.

In po pravici povedano mi za dobro kavo ni toliko težko dati kakšen evro več.

c3p0 ::

Meni tudi ni, če je res toliko boljša.

yansek ::

Ne me za besedo držat, nisem izkušen kavopivec, boš moral probat

yansek ::

reeves je izjavil:

Ko sem odprl lokal sem sklenil pogodbo z ELLEGI d.o.o. (Bar 2000), ker poznam lastnika. Dobil sem tudi tečaj za barista poleg tega je eden njihov barist je kakšen teden hodil vsak dan v lokal preverjati temperaturo, pritisk in mlinček. Ko imaš to enkrat nastavljeno je vse odvisno od tistega, ki kuha (in kvalitetne kave seveda).

No, in kuhanje espressa je res umetnost. Eno je skuhati ga, drugo pa skuhati dobrega. Pomembni so detajli. Temperatura skodelice, koliko stisneš,...
Poleg kuhanja kav pride zraven tudi penjenje mleka, ki pa je tudi znanost zase.

Razlike so neverjetne. Jaz seveda nisem niti blizu kakšnim baristom ampak razlika med cappuccinom, ki sem ga pripravil jaz in barist iz iste kave na mojem kavomatu je bila ogromna.

Kar se tiče čiščenja. Ročko in mrežico se čisti s čopičem takoj po vsaki uporabi. Na koncu dneva se čisti s posebno tekočino za kamen. Pri tem uporabiš nastavek za čiščenje namesto mrežice in "skuhaš" kavo. To ponoviš parkrat. Mrežico se očisti ročno z isto tekočino. Dobro je imeti mehčalec vode oz. v lokalih je to kar obvezno.



Morda kaj glede temperature skodelice? Naj bi bila ta že segreta preden vliješ kavo pri espressu ( pripravljeni npr. na kafetieri)?

MH0 ::

yansek je izjavil:

reeves je izjavil:

Ko sem odprl lokal sem sklenil pogodbo z ELLEGI d.o.o. (Bar 2000), ker poznam lastnika. Dobil sem tudi tečaj za barista poleg tega je eden njihov barist je kakšen teden hodil vsak dan v lokal preverjati temperaturo, pritisk in mlinček. Ko imaš to enkrat nastavljeno je vse odvisno od tistega, ki kuha (in kvalitetne kave seveda).

No, in kuhanje espressa je res umetnost. Eno je skuhati ga, drugo pa skuhati dobrega. Pomembni so detajli. Temperatura skodelice, koliko stisneš,...
Poleg kuhanja kav pride zraven tudi penjenje mleka, ki pa je tudi znanost zase.

Razlike so neverjetne. Jaz seveda nisem niti blizu kakšnim baristom ampak razlika med cappuccinom, ki sem ga pripravil jaz in barist iz iste kave na mojem kavomatu je bila ogromna.

Kar se tiče čiščenja. Ročko in mrežico se čisti s čopičem takoj po vsaki uporabi. Na koncu dneva se čisti s posebno tekočino za kamen. Pri tem uporabiš nastavek za čiščenje namesto mrežice in "skuhaš" kavo. To ponoviš parkrat. Mrežico se očisti ročno z isto tekočino. Dobro je imeti mehčalec vode oz. v lokalih je to kar obvezno.



Morda kaj glede temperature skodelice? Naj bi bila ta že segreta preden vliješ kavo pri espressu ( pripravljeni npr. na kafetieri)?

Iz moka kantice itak dobiš "preveč vročo" kavo. Pri espressu pa odvisno od skodelice, škodi ne ampak je treba šalčke segrevati preko dna in ne preko zgornjega roba.

TheBlueOne ::

yansek je izjavil:



Morda kaj glede temperature skodelice? Naj bi bila ta že segreta preden vliješ kavo pri espressu ( pripravljeni npr. na kafetieri)?


Ce noces piti hladne kave, potem ja. Ce je espresso 30ml +-5 ml, potem si lahko mislis kako hitro se shladi v dokaj debelih skodelicah. Racunaj, da je ekstrakcije nekje med 90 in 95 stopinjami, ko pa gre v skodelico pa verjetno bolj 80, ker ga seveda shladi kava in jeklo skozi katere gre. Ce to pade na keramiko s 23 stopinjami, bo kar hitro mlacna.

yansek ::

Verjetno je dobro imeti tudi espresso šalčke, jaz imam samo običajne šalce z volumnom nekje 2dcl

gruntfürmich ::

jah, so takšne logično zadeve kot pri vsaki zadevi. ko ti kelnerca natoči 'mrzlo' pivo v topel krigel točno veš kje si in koliko je ura. enako pri toplih napitkih...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

jotunn ::

yansek je izjavil:

Verjetno je dobro imeti tudi espresso šalčke, jaz imam samo običajne šalce z volumnom nekje 2dcl

Sicer je kava hude osebna zadeva, tako da kakor komu pase. Ampak ja, za espresso so espresso salce, vsaj ce mene vprasas. Pa se to, ce verjames ali ne, je odvisno kaksna. Razlika med taksnimi in drugacnimi zares je. Koliko je to komu pomembno pa je druga stvar. Ampak ce je nekdo toliko ubrisan, da ima doma kofe masino vredno toliko kot avto, ki ga nekateri tu vozijo, potem mu je to pomembno (jebiga sem eden taksnih). Verjamem pa da nekdo drug ravno toliko kot jaz v tem espressu uziva v kavi za 5eur/kg pripravljeni v dzezvi. Ljudje smo razlicni in pri stvareh kot je kava ni ene in edine opcije.

yansek ::

jaz sem bolj mislil iz tehničnega vidika, imam takšne široke večje šalce, ki niso za espresso, pa sem mislil, da okus in aroma hitreje izpuhtita

jotunn ::

Ok to je ze bolj vodoo stvar, ampak naj bi se poznalo kaksne oblike je notranjost salce ko tece kava iz masine v salco. Zares po mojih izkusnjah je razlika ali je salca spodaj zaobljena ali kvadratna, predvsem pa se razlika vidi na kremi. Ampak meni je point kave okus, v same tehnikalije sem se pa spuscal zgolj toliko kolikor je potrebno da znam narediti dober espresso, tako da kaksne tehnicne razlage zakaj taksna ali drugacna skodelica od mene ne bo :)
Edino kar je je to, da v 2dcl skodelici bo espressa pri njegovih 27ml ravno za poden pokrit, tako da ze zaradi tega 2dcl salca ni najbolj primerna stvar.

MH0 ::

jotunn je izjavil:

Ok to je ze bolj vodoo stvar, ampak naj bi se poznalo kaksne oblike je notranjost salce ko tece kava iz masine v salco. Zares po mojih izkusnjah je razlika ali je salca spodaj zaobljena ali kvadratna, predvsem pa se razlika vidi na kremi. Ampak meni je point kave okus, v same tehnikalije sem se pa spuscal zgolj toliko kolikor je potrebno da znam narediti dober espresso, tako da kaksne tehnicne razlage zakaj taksna ali drugacna skodelica od mene ne bo :)
Edino kar je je to, da v 2dcl skodelici bo espressa pri njegovih 27ml ravno za poden pokrit, tako da ze zaradi tega 2dcl salca ni najbolj primerna stvar.


jotunn, iz koliko kavne moke delaš 27ml espresso?

TheBlueOne ::

yansek je izjavil:

Verjetno je dobro imeti tudi espresso šalčke, jaz imam samo običajne šalce z volumnom nekje 2dcl


Prilicno vseeno je. Ce imas prave, potem so pac perfektno napolnjene, ce znas narediti zadeve po standardih. Imas tudi zelo razlicne espresso salice. 150-200ml je late machiato velikost.

Zgodovina sprememb…

jotunn ::

MH0 je izjavil:

jotunn, iz koliko kavne moke delaš 27ml espresso?

7g. Zares je espresso dokaj standardizirana stvar, navkljub italjanski mentaliteti :)

TheBlueOne ::

To bo pa malo prevec. :)

V grobem +-0.5:
g kave: g ekstrakta
Ristreto 1:1
Espresso 1:2
Lungo 1:3

MH0 ::

TheBlueOne je izjavil:

To bo pa malo prevec. :)

V grobem +-0.5:
g kave: g ekstrakta
Ristreto 1:1
Espresso 1:2
Lungo 1:3

Tudi zame je espresso, seveda odvisno od kave, nekaj v razmerju od 1:2 do malo čez 1:2.5. Večinoma se vrtim okrog 2.5 oz. vsaj začnem z 42g iz 17,5g. Single košaric nimam ampak si ne znam predstavljati kako se naredi shot iz 7g. A se toliko bolj fino melje?

TheBlueOne ::

Ne, oblika je konicna, tako da je izhod manjsi in vseeno praviloma dosezes ustrezen tlak. Morda je treba malo nastavit granulacijo, verjetno odvisno od stroja, vrste kave itn.

Jaz vecinoma uporabljam single basket.

MH0 ::

TheBlueOne je izjavil:

Ne, oblika je konicna, tako da je izhod manjsi in vseeno praviloma dosezes ustrezen tlak. Morda je treba malo nastavit granulacijo, verjetno odvisno od stroja, vrste kave itn.

Jaz vecinoma uporabljam single basket.

In ekstrakcijo espresso blenda v ca. 25s?

jotunn ::

Ok mi lahko nekdo od vaju pove kako za hudica spravis recimo 27g kave (ce se gres 1:1 za ristreto tudi ce uporabis rocko za dvojno kavo, kar naceloma pri ristreto moras) v rocko espresso masine? 7g je do vrha (za enojno rocko), ok malo se se stisne, ampak ni niti najmanjse opcije da bi spravil notri 3-4x vec kave, razen ce bi vse skupaj dal po tonsko preso, ampak potem se nekako izgubi ves smisel kave, ker to koliko je stisnjena kava pred ekstrakcijo se tudi pozna na samem okusu.
««
4 / 11
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri kavni apart? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34454432 (1426) c3p0
»

Kava (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34098074 (1503) kuglvinkl
»

Kavni aparat (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
31365646 (6488) nokken
»

Koliko kave porabiš za eno kuhanje v aparatu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
574506 (3210) Dwupo
»

Kavni avtomat

Oddelek: Loža
4810915 (9771) karosha

Več podobnih tem