» »

Kavni aparat

Kavni aparat

««
8 / 8
»
»»

gruntfürmich ::

citronka v vreli vodi je zelo učinkovita. razen če že imaš kakšne druge obloge, ki je to ne bo raztopilo/odlepilo.
lahko probate z močnimi kislinami, ampak znajo biti na katerih materialih preagresivne...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Eduardo ::

Citronka malenkost deluje, če je zelo malo za počistit. V teh bojlerjih, če to ne delaš redno se nabere toliko, da niti bolj huda kemija nima šans. Taka, ki bi drugače bila problem za tesnila. Pa to ne mislim ravno neke kisline v smislu, da moraš biti diplomiran kemik, ki ima narejeno varnost pri delu, ampak kar lahko kupiš. V treh letih govorš o milimetrih ne o tanki plasti. Recimo fotka, ki sem jo poslal je potem, ko se je usulo ohoho tega drobirja, ko sem malo potolkel grelec. In te bojlerje tudi težko čistiš s pretakanjem.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Eduardo ()

ko sem vrelo vodo s citronko polil po wc školjki, se je plast vodnega kamna samo odlepila. v kosu. za popolno razgradnjo bi sicer malo dlje trajalo, ampak je bilo zelo učinkovito.
37% tehnično klorovodikovo kislino (ena izmed najboljših stvari za vodni kamen) si lahko kupil v vsaki bolje založeni železnini. po mojem danes ni nič drugače.
obstajajo tudi zelo učinkovita čistila ki verjetno niso tako škodljiva, ampak teh po navadi ni v supermarketih.

Jaz bi stavil z nekje 95% sigurnostjo, da teh bojlerjev s tem ne boš držal v takem stanju. Jaz sem pustil namakati čez noč v nerazredčenem čistilu, da ni bilo haska. Najprej mehansko, potem pa finese morda.

Pa ni to isto kot školka, ki je keramika in sigurno nima tako debelih depozitiv kot pa tam, kjer je v igri visoka temperatura. In tudi, če bi delovalo tako, da se samo odlepi ni optimum, ker nočeš velikih delcev v sistemu.

Klorovodikovo kislino seveda "deluje" ampak jaz je ne bi pumpal skozi sistem, kjer nisi prepričan kako se izpere. Tudi material teh bojlerjev bi ocenil, da so medenina in baker tu pa klorovodikova kislina ni optimalna. Če so kje alu deli menda še toliko slabše. 37% HClti tudi menda začne hlapeti pri okoli 50 stopinjah? Problem je, da takoj, ko boš to dal v mašinco, bo ona tudi grela in to tudi na 100 stopinj plus. Bi znalo biti kar nevarno, če narediš HCL oblak.

Drugače pri meni gredo najprej tesnila, potem pa je po specifikacijah že blizu grelec in jo moram tako ali tako razdreti. Prihranim kemijo in delo rednega čiščenja. Ko gre prvo tesnilo, kar je ca. tri leta dnevne uporabe, mehansko počistim, potem še malo s čistili, očistim 100%, menjam grelec, sestavim.

Zgodovina sprememb…

Arey ::

Al pa kupiš filter in si s tem prihraniš razdiranje aparata in izboljšaš okus kave. Če pa ti je razstavljanje bojlerja hobi pa je tut kul opcija, točno veš kok maš notr kamna.

Idel ja ni brez? Sem na hitro pogledal in je baje med 75 in 150 ppm? Pri nas je merjetno 11 °dH, ~110 ppm. To je nekje uradno. In kolikor sem se zanimal, ko sem kupoval mašinco, dosti barist uporablja tako vodo, kot je pri nas. Ampak absolutni optimum je nekoliko manj, samo baje ne dosti manj.

Tako, da lahko bi nekoliko zmanjšal, samo niti približno 100%. In kakor pravim, vodni kamen mi še ni kaj uničil, ker se nabira samo tam kjer je temperatura, torej bojler. In še bojler razdrem, ker gredo prej tesnila, kot kaj drugega. Potem pa zraven menjam še grelec, ker je razdrto.

Prihranim tri leta filtrov, katere moraš menjati kar pogosto in niso poceni, če hočeš kaj haska. Delo s filtri itn.

Zgodovina sprememb…

Eduardo je izjavil:

Jaz sem pustil namakati čez noč v nerazredčenem čistilu, da ni bilo haska.

komercialno čistilo ni niti približno tako učinkovito kot vroča citronka. verjami.

Arey je izjavil:

Al pa kupiš filter...
ni ''filtrov'' za vodni kamen. edini učinkoviti filter je reverzna osmoza od komercialnih zadev.

Zgodovina sprememb…

Kaj ti reverzna osmoza ne odstrani skoraj vsega? To pa za kavo ni optimalno?

gruntfürmich je izjavil:

ni ''filtrov'' za vodni kamen. edini učinkoviti filter je reverzna osmoza od komercialnih zadev.

To ne drži, imaš BTW filtre ki so namenjeni ravno odstranjevanju vodnega kamna. Reverzna osmoza, sure, ampak so namenjeni domači uporabi. Ne odstrani pa vsega kamna, seveda, kar tut ne bi blo super.
BWT filtri me stanejo cca 3€ na mesec (menjam ga na 2 meseca, ker za espresso pač ne potrebuješ veliko vode) in imam zaenkrat zelo lepo ohranjen kavomat :) Ko še nisem uporabljal filtra se mi je vodni kamen začel nabirat na določenih zunanjih delih, od kar ga uporabljam se mi kamen ne nabira več.
PPM pa tudi ni vse kar je pomembno za vodo s katero pripravljaš kavo, so posamezne vrednosti bolj pomembne.

kakšen filter imaš potem to? ker 'filtrov' s sejalnim efektom za vodni kamen ni. porebuješ reverzno osmozo in nič manj, da ne bo spustila mimo molekule/ione 'vodnega kamna'. lahko da se ti nabira kamen pri kakšni fizikalni spremembi vode, recimo pri povečanju/zmanjšanju tlaka, spremembi temperature... 'običajnih' filtrov za vodni kamen pa ni.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich je izjavil:

kakšen filter imaš potem to? ker 'filtrov' s sejalnim efektom za vodni kamen ni. porebuješ reverzno osmozo in nič manj, da ne bo spustila mimo molekule/ione 'vodnega kamna'. lahko da se ti nabira kamen pri kakšni fizikalni spremembi vode, recimo pri povečanju/zmanjšanju tlaka, spremembi temperature... 'običajnih' filtrov za vodni kamen pa ni.

Ne vem za kaj se tok izogibaš branju mojih sporočil :D Pravim ti da BWT dela take filtre, zdej sem šel pa še po URL da tebi ni treba
https://www.bwt.com/en/shop/Soft-Filter...

hvala. sem mislil da je BWT kakšna besedna zveza.

Arey je izjavil:

Ne vem za kaj se tok izogibaš branju mojih sporočil :D Pravim ti da BWT dela take filtre, zdej sem šel pa še po URL da tebi ni treba
https://www.bwt.com/en/shop/Soft-Filter...

to niso filtri ampak ionski izmenjevalci.
namesto kalcija dobiš magnezij, v soft varianti vodik in morda še natrij.
malo sem skeptičen okoli tega.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich je izjavil:

hvala. sem mislil da je BWT kakšna besedna zveza.

Aja, stekam :D Ne, dost legit firma so za filtriranje vode.

Arey je izjavil:

To ne drži, imaš BTW filtre ki so namenjeni ravno odstranjevanju vodnega kamna. Reverzna osmoza, sure, ampak so namenjeni domači uporabi. Ne odstrani pa vsega kamna, seveda, kar tut ne bi blo super.
BWT filtri me stanejo cca 3€ na mesec (menjam ga na 2 meseca, ker za espresso pač ne potrebuješ veliko vode) in imam zaenkrat zelo lepo ohranjen kavomat :) Ko še nisem uporabljal filtra se mi je vodni kamen začel nabirat na določenih zunanjih delih, od kar ga uporabljam se mi kamen ne nabira več.
PPM pa tudi ni vse kar je pomembno za vodo s katero pripravljaš kavo, so posamezne vrednosti bolj pomembne.

Tile fitri odstranijo nek odstotek. Kako veš, da si pri espresso optimumu mi ni jasno? :)

https://bartovation.com/hardness-minera...

Too soft water (TDS manj 75 ppm): can lead to under extraction;flat, sharp, thin coffee;and corrosion risks due to aggressive water attacking machine metals.

Too hard water (TDS manj 25 0ppm): over;extraction (bitter, astringent), plus heavy limescale formation.

Mi smo kar v sweet spotu in bi bilo filtriranje kontraproduktivno.

Če so filtri 3€/mesec to v treh letih nanese na 108€. Če daš na pol 54€. Kjer je pri meni tri leta recimo minimalno kako dolgo dela brez, bi šlo tudi do pet let, kar je uradna življenjska doba grelca. Če ti ne gredo tesnila, na kar to nima vpliva, boš do servisa na -180€, če razpoloviš -90€. Ampak nisi menjal nobenih potrošnih delov, kar te slej kot prej vseeno čaka. Jaz s tem denarjem, celo polovico denarja, kupim vsa tesnila in grelec in naredim mini 2h projekt z otrocmi in imam poservisiran stroj, garant čist, nov grelec, nova tesnila ...

tisti filtri imajo poleg ionske izmenjave še aktivno oglje, tako da malo filtrirajo večje delce.
slabo ne more biti, poleg tega ne 'zmehča' vode veliko.
morda je potem voda res malo 'boljša'. ker ponekod imajo res trdo vodo.

Ja to je jasno. Problem je, da se odlaga toliko kolikor vidiš v moji fotki, kjer sem malenkost že počistil pri optimalni vodi za espresso. :)

kar se tiče teh kislin, tudi citronska pa težko priporočaš, ker tudi ta ni za vsak material. Menda slabo za aluminij? Oziroma reagiera z njim?

Eduardo je izjavil:

Menda slabo za aluminij? Oziroma reagiera z njim?
to pa ne bi vedel...

Zulf ::

Radenska Naturelle, 150 ppm.
Za 2 dvojna espressa/dan ne gre velik vode, tak da sam še to uporablam.

Še enkrat bom napisal: PPM ne pove ničesar. Meri prevodne delce v vodi, ki pa so lahko marsikaj. Pač espresso voda je lahko znanost ki jo lahko greš študirat :D Jz želje tako globoko it nimam, vsekakor pa je treba nekaj imet da ne puščaš miljon kamna na grelcu. Glede stroškov filtrov pa bi skor upal trdit za 100EUR za 3 leta ni veliko denarja za nekaj kar ti prinaša veselje. Če bi moral pazit na denar bi zagotovo ne kupoval espresso stroja ampak bi uporabljal bistveno cenejše načine kuhanja.
Aluminij je problem samo pri cenejših aparatih, jaz imam jekleno notranjost tok da lahko uporabim kislino.

Je pa definitivno res da je pametno vsake par let razdret bojler (oz cel stroj) pa zamenjat tesnila in spucat vse.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Arey ()

cekr ::

Kava je po čiščenju čisto druga. Toda po parih dneh smo ponovno na istem.

Je pa problem pri namiznih avtomatih, da filter včasih zavzame skoraj pol kotlička za vodo. Tako da jih večina raje filter odstrani.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Arey je izjavil:

Še enkrat bom napisal: PPM ne pove ničesar. Meri prevodne delce v vodi, ki pa so lahko marsikaj. Pač espresso voda je lahko znanost ki jo lahko greš študirat :D Jz želje tako globoko it nimam, vsekakor pa je treba nekaj imet da ne puščaš miljon kamna na grelcu. Glede stroškov filtrov pa bi skor upal trdit za 100EUR za 3 leta ni veliko denarja za nekaj kar ti prinaša veselje. Če bi moral pazit na denar bi zagotovo ne kupoval espresso stroja ampak bi uporabljal bistveno cenejše načine kuhanja.
Aluminij je problem samo pri cenejših aparatih, jaz imam jekleno notranjost tok da lahko uporabim kislino.

Je pa definitivno res da je pametno vsake par let razdret bojler (oz cel stroj) pa zamenjat tesnila in spucat vse.

Jaz ne pravim, da je denar problem, samo raje imam za denar servis, ki deluje s 100% sigurnostjo, kot pa neke filtre za ketere nihče ni prepričan kako in kaj.

In tudi, če imaš super premium mašino in ima jeklen boijler, boš še vedno imel problem s tesnili. Ampak kolikor vem ima večina prosumer podobno kot jaz, torej neka beker in še kaj zlitina.

Potem pa problemi, ki niso stvar financ. Prvi problem je, da praviloma kot prvo gredo v maloro tesnila. Preden je problem vodni kamen. No vsaj pri meni. To kisline poslabšajo in razdiraš prej. Drug problem je kako so bojlerji narejeni in kako zagotoviti, da so popolnoma izprani kisline.

V glavnem se meni zdi čudno karkoli doktorirate, če jo v praksi tako ali tako razdreš. Kar se tiče optimuma pa potrebuješ najprej analizo, potam pa primeren filter, ki ti da točno tak relultat kakor hočeš. Če denar ni problem. Ajde, če je nek ekstrem v eno ali drugo stran, ampak kako veš, da je to to? Delaš meritve?

2 deci povrete radenske naturelle

2 deci vode iz pipe;

Razlika je očitna.
Me prou zanima kolk tega praha lahko filter požre, preden preneha opravljat svojo funkcijo?

jst bi rekel da je to hidrogen karbonat, ki se pri vrenju pretvori v karbonat, in kar ga je viška v vodi, se odloži v obliki trdne snovi kot jo vidiš.
probajte vedno s prevreto vodo zalagat aparat, pa poročajte o rezultatu. ne prav zanima če bo kaj boljše. teoretično bi moralo biti.

Sploh pa znajo filtri za vodo zbit ph pod idealno vrednost za kavo...

gruntfürmich je izjavil:

jst bi rekel da je to hidrogen karbonat, ki se pri vrenju pretvori v karbonat, in kar ga je viška v vodi, se odloži v obliki trdne snovi kot jo vidiš.
probajte vedno s prevreto vodo zalagat aparat, pa poročajte o rezultatu. ne prav zanima če bo kaj boljše. teoretično bi moralo biti.

To je vse kar je ostalo od vode;), destilat je izparel...

destilat pa je sploh bolj ali manj brez karbonata. ampak to je že destilirana voda.

vseeno probajte aparat zalagat s prevreto vodo. me zanima rezultat.

Nima smisla vodo prevrevat ker, ko se trdi delci začnejo usedat si zgubil že vsaj tretjino vode in elektrika gre na polno, če pa samo zavreš in odstaviš se pa še nič ne usede.

Se bom kr radenske držal. "usedlin" je dokaj malo, opažam pa tudi da se voda v aparatu bistveno hitreje segreje kot pa prej, ko sem uporabljal vodo iz pipe in je bil grelec "obložen". Pa še ph je top!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zulf ()

Zulf je izjavil:

Me prou zanima kolk tega praha lahko filter požre, preden preneha opravljat svojo funkcijo?

BWT pravi 120l kar se meni sicer zdi malo visoko, sam so naceloma dost zaupanja vredna firma. V dveh mesesecih sicer porabim manj kot 50l tko da nisem niti blizu.
««
8 / 8
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kvalitetna kava (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
559136742 (3638) hotig
»

Kateri kavni apart? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

36367497 (7407) link_up
»

Kava (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

340103945 (7374) kuglvinkl
»

Kavni aparat Gorenje?

407156 (6013) Badwolff
»

Kavni avtomat