» »

Kateri kavni apart?

Kateri kavni apart?

nokken ::

Eduardo je izjavil:

Potem se strinjaš, da pri sami mašini ni toliko problem, posebej, če imaš celo PID in si pri temperaturni variaciji tam tam? Oziroma, če je pri na PIDu nastavljeno recimo 93 stopinj na koncu 89 stopinj, pac povecas in imas nek optimum, kateri bo konstanten. BTW tudi pri boljših mašincah geeki ne zaupajo temperaturi pred komoro in dodajajo povsod senzorje. Važna je ponovljivost in ne toliko natančnost. Da boš opazil variacijo stopinje ali dve pri ekstraktu pa dvomim. Tlak pa je vedno bolj kot ne enak na bolj kot ne vseh masincah, razen, če imaš res nek šrot. Ja rotacijska pumpa bo bolj tiha, vzdržljiva itn, samo ko imaš tlak tam kjer mora biti je to to.

Kar se tiče grinderjev, pa dobiš danes poceni stabilne burr grinder designe. Tam nikoli ne bo nekega praha, če je ohišje OK. Vprašanje je samo material mlina, ali imaš jeklo, morda keramiko ali pa celo titanium. Ampak sama kvaliteta mletja ne bo dosti različna, če sploh. Morda se ti bo poznalo, če melješ toliko, da bo grelo.

In na koncu, kako za boga ti izumiš 7% boljši okus? To je eno in isto, ker je b.p. v placebo območju. Kaj imaš sto ljudi, ki ti testirajo? 7% je tako mala variacija, da ti lahko nagaja že koliko vlage je v sobi in pri kakšni temperaturi je zrnje, ki potem potegne x vlage ... To je bolj igra prepričevanja samega sebe.

Razen, če mi daš argumente zakaj je tvoja mašinca pri ključnih karakteristikah objektivno na takem nivoju, da bom opazil razliko.

Kar pa gre meni na živce pri dražjih pa je čas gretja, kar jih naredi dokaj neuporabne doma. Frend, ki je imel še dosti več tega ima sedaj Lelit Anita, ki je poceni in se takoj zagreje. Na slepo brez vage ti dela take shote da ne moreš verjeti. Ampak zna in nonstop štela po okusu.

Ti je ze napisal da je realno brez veze razpravljati, ce si se ze v startu odlocil da imas prav izkljucno ti (v vecini primerov gre pri tem za lisice in kislo grozdje... pac si ne mores privosciti 5 jurjev za kofe in potem je to tako ali tako brez veze in si nihce ne bi smel tega privosciti, ce pa si, ima pa nek, kako si ze napisal, sikimiki ego problem).
Ce ti ne vidis razlike pac uporabljas tisto kar je zate dovolj. Ne pomeni pa da je to edina sveta resnica in da nihce drug ne vidi razlike.

Arey ::

Eduardo je izjavil:

Potem se strinjaš, da pri sami mašini ni toliko problem, posebej, če imaš celo PID in si pri temperaturni variaciji tam tam?

Vsekakor, dokler ti mašina drži več al manj konsistentno temperaturo mislim da je to vse kar rabiš za res dober espresso. Si predstavljam da obstajajo bolj in manj konsistentne mašine ampak realno bi rekel da karkoli ima PID je več kot dovolj za vse razen najbolj nos-vihajoče ljudi.

PunkDude je izjavil:

A je ta kava s teh aparatov tok boljša kot tista turška, ki si jo skuham sam?

Drug stil kave je, če je boljša ali slabša je pa odvisno od tega kaj maš ti raje. Je pa dejstvo da bo tudi turška kava boljša če lahko kavo zmelješ svežo, sam nisi tega vprašal.

18Jerry18 je izjavil:

Glede na napisano bi ti priporočal pogledat še v smeri Sage Barista aparatov.

Definitivno, samo da bi namesto integriranega mlina priporočal da pogleda Sage Bambino pro al plus al kaj je. Instantno se segreje, kar je lahko ful pomembno (ali pa ne, odvisno od uporabnika). Edino kjer je gaggia boljša je da jo lahko modificiraš do amena. Če te to ne veseli je Bambino boljši. Integriranega mlina bi se pa izogibal ker lahko ločenega zamenjaš kadar želiš.

Eduardo ::

nokken je izjavil:

Ti je ze napisal da je realno brez veze razpravljati, ce si se ze v startu odlocil da imas prav izkljucno ti (v vecini primerov gre pri tem za lisice in kislo grozdje... pac si ne mores privosciti 5 jurjev za kofe in potem je to tako ali tako brez veze in si nihce ne bi smel tega privosciti, ce pa si, ima pa nek, kako si ze napisal, sikimiki ego problem).
Ce ti ne vidis razlike pac uporabljas tisto kar je zate dovolj. Ne pomeni pa da je to edina sveta resnica in da nihce drug ne vidi razlike.

Jaz sem pisal razloge zakaj menim, da je razlika v kavi lahko marginalna ali pa celo nična čez velik razpon. Ta boš videl 7% subjektivne razlike pa boš kar potreboval slepe primerjalne teste. Je garant dosti placebo ekefta, če pred sabo vidiš hudo espresso mašinco, ki je skoraj umetniško delo.

Ti sklepaš, da višja cena pomeni bolj okusno kavo, kar je lahko res, ni pa nujno. Lahko b.p. pomeni samo lepši stroj, stroj, ki ima komponente, ki so za gostilniške mašine, ki delajo 24/7 itn.

Čisto objektivno pa je tako, da so basketi praviloma enaki/univerzalni, tlak je tlak, temperatura je temperatura. Pri grinderju, ko imaš burr grinder bo granulacija vedno taka kot je razmik. Kava ne bo deformirala jekla, titana, keramike.

Pa tudi ne pravim, da si ne privoščit. Mi tudi imamo fino mašinco in bomo verjetno menjali za še dosti dražjo, ki je všeč predvsem ženi. Samo kava ne bo boljša, bo pa mašinca dosti lepša.

TLDR je: jaz pravim da razlike ni zato razlike ni.

Vse kar moraš spremenit je "jaz mislim da razlike ni" in je to čist ok. Ne rabiš plačat več kolikor se ti zdi potrebno. To je tvoje mnenje, in če bi kdo prišel sem razložit da je kava z opremo, cenejšo od 10k zanič, bi mu isto napisal - zgolj mnenje pozameznika, ne pa objektivna resnica.

Jaz se v procente ne bom spuscal ker realno niti ne znam oceniti koliko procentov je lahko nekaj boljse... pa nima veze ali kava, ali karkoli drugega, sploh ce je merilo "okus" oz. drugacen "umetniski vtis" in ne nekaj zares merljivega (cas, hitrost...). Ampak vsaj jaz osebno sem videl razliko med tistim kar sem imel pred tem (Rocket Appartamento) in tem kar imam sedaj (Lelit Bianca). Pa ne samo jaz pac pa tudi vsi, ki so pred in po menjavi pili kavo pri meni. Ni ravno nek strasen vzorec, ker je vsega skupaj vseeno manj kot 20 oseb, ampak vseeno pa nekaj le je. Ja mogoce se bo kdo vtaknil da prejsna ni bila dobro nastimana ali kaj podobnega. Mogoce, ampak vseeno je bila nastimana kolikor sem jo le lahko, enako kot sedanja. Bi bila tako ena kot druga nastimana se boljse? Verjetno, ampak jaz sem jih kolikor sem jih pac lahko.
Kar pa se cene tice pa ne, ne mislim da visja cena avtomaticno pomeni boljso kavo. Zame je lep primer tega ravno Rocket... zame osebno precej podpovprecne masine za precej veliko denarja. Moram pa priznati, da je pa ohisje, ze pri "cheap" Appartamentu narejeno pa boljse kot pri precej drazjemu Lelitu.

Ja tu ti pa verjamem, da dobiš ven več, če totalno geekaš. Dual bojler, rotacijska črpalka in koliko vem lahko štelaš flow, kar pa je ultimo.

Potem je level up kakšen Profitec Pro 700 z flow control kitrom, da lahko sprogramiraš flow?

Sem radoveden kateri grinder? BTW, če si na nivoju, da imaš toliko vaje, da se igraš s pretokom si na nivoju kjer v Sloveniji še nisem videl taka kavarne.

Nimam direktne kontrole nad pretokom, se pa ne bi branil. Samo nočem imet E61 ker niso toliko temperaturno stabilne kot se govori, poleg tega so ogromen heatsink in čista potrata energije.
Elizabeth ima samo ta neat preinfusion feature da lahko prvih x sekund (nastavljivo) z nizkim pritiskom saturiraš kavo da je potem ekstrakcija bolj homogena. Se mi zdi da je kr razlika potem, je pa res da dopuščam da gre za placebo. Bi moral narest več kot samo par primerjav da bi lahko z gotovostjo trdil da gre za izboljšavo.
Drgač idealno bi nekoč kupil Decent, tam se res lahko igraš s temi stvarmi. Sam hkrati ne vem če imam tok želje po eksperimentiranju, cilj mi je samo prit do konsistentno dobrega espressa, za to pa je že trenutna oprema overkill.

Za grinder sem pa tvegal in na kickstarterju podprl Timemore sculptor 078s in sem FUL zadovoljen. Velik burr ki se ne segreje dosti, in skoraj nič kave ne ostane notri tko da je res fajn za iskanje idealne granulacije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Arey ()

Nokken ima kul mašinco. Rotacijska črpalka, ročni flow control, dual boiler. To hočeš za max efekt.

Elizabeth pa si mislim, da ni posebej boljša od dosti cenejših, razen, da ima menda dual boiler in lahko verjetno hkrati delaš espresso in peniš mleko? Pumpa je verjetno pri skoraj vseh identična, če štima, da je vibracijska?

Me pa nekaj zanima. Jaz sem šel iz drage na cenejšo zaradi časa gretja. Kaj imate zjutraj timerje, da vam mašinco predgreje?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Eduardo ()

Vibracijska pumpa je notr ja, to me ne moti razen tega da jo je zoprno poslušat. 9 barov pritiska je 9 barov pritiska.

Jaz nimam timerja, zbudim se pred otrokom, vklopim kavomat in delam 15 minut preden se kavomat segreje. Čas segrevanja je siten samo ko dobim nenapovedane obiske.

@Eduardo kar se tice slovenskih kavarn (pa tudi ne samo slovenskih) vecinoma to ni ravno neka strasna referenca. Ampak ok vsaj po mojem mnenju ne mores ravno primerjati tekocega traka (kar realno kavarne so) in par 100 ali 1000 kav dnevno s tem kar lahko naredis doma, ko v celem dnevu naredis 6 ali 8 kav. Ce nic drugega, ce delas za produkcijo nimas toliko casa, kot ga imas doma ko naredis tisto kavo ali dve in ti je vseeno ce to traja 20sec ali pa 5min.
Kar se pa mlina tice, sem pa trenutno se vedno dokaj zadovoljen z malo predelanim Eureka Mignon Specialita. Mogoce pa kdaj kaj drugega ce bom nasel kaj obcutno boljsega.
Profitec sem pred casom gledal pa je precej ista stvar kot Bianca (izdelava je boljsa to nic ne recem, ker Lelit je narejen res bolj tako tako... dela pa vse, ampak za 3 jurje vseeno pricakujes malo boljso izdelavo), ce ze Decent, ampak mi po pravici povedano bolj feeling ta "star" nacin kot pa racunalnik, ki jih ze tako ali tako gledam cel dan. Pa seveda enkrat Slayer:)) No ok, za tega pa nekako dvomim, da ga bom kadarkoli imel, ceprav mi je dalec najlepsa masina kar jih lahko dobis... pa kot sem se enkrat imel priloznost igrati z njim, sploh ni svoh :)

Cas segrevanja mene osebno nikoli ni motil, ampak vsak ima svoj ritem. Rabis kaksnih 20-30min da je zares segreto ja, ampak ena opcija je timer, pa si lahko nastavis da se vklopi se preden sploh vstanes (glede na to da mi pol hise dela avtomatsko z Openhabom in tudi v povezavi z budilko bi bil najmanjsi problem nastaviti timer vezan na budilko), ampak vsaj jaz imam dovolj casa pred kavo da masino vklopim ko se zbudim. Tako ali tako je pri meni najprej enih 15min joge/stretchinga pa zajtrk itd potem je pa tudi ze masina segreta.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nokken ()

Badwolff ::

Map ::

Kakšen avtomatski aparat za 10-20 kav dnevno? Pomemben mi je dober espresso oz. dolga kava, mlečni napitki mi niso tako pomembni. Najraje bi Juro, ampak je kar investicija. :)

krefi ::

bliža se Blackfriday zato se odločam za nakup avtomatskega kavnega aparata in me zanima ali se da dobiti kaj spodobnega zaokoli 400-500€ sedaj ko bodo popusti? Z mojo pijeva jaz večinoma espresso ona kavo z mlekom ali latte macchiato. Gledam philips (https://www.mimovrste.com/avtomatski-es... ali delonghi (https://www.delonghi.com/sl-si/avtomats... če bo seveda v akciji in prišel v moj rang. Katerega predlagate ali kaj drugega, da ga imam na vidiku v času popustov če pride v moj budget?
e3 1231v3|asus gtx 970 strix OC edition|2x8gb kingston|
cosair rm650| crucial 500gb|fractal define s

Twixz ::

krefi je izjavil:

bliža se Blackfriday zato se odločam za nakup avtomatskega kavnega aparata in me zanima ali se da dobiti kaj spodobnega zaokoli 400-500€ sedaj ko bodo popusti? Z mojo pijeva jaz večinoma espresso ona kavo z mlekom ali latte macchiato. Gledam philips (https://www.mimovrste.com/avtomatski-es... ali delonghi (https://www.delonghi.com/sl-si/avtomats... če bo seveda v akciji in prišel v moj rang. Katerega predlagate ali kaj drugega, da ga imam na vidiku v času popustov če pride v moj budget?

Linke popravi ker ti zaklepaj na koncu dela zmešnjavo in spletne strani ne najde.

Priporočam De'Longhi. Tole imaš znižano

philips na linku je tale Philips Series 5500 LatteGo (EP5547/90) delonghi pa je Magnifica Plus

Twixz je izjavil:

krefi je izjavil:

Linke popravi ker ti zaklepaj na koncu dela zmešnjavo in spletne strani ne najde.

si ga lastiš? Katera izmed slednjih treh je po vašem mnenju boljša firma za kavne aprate glede kvalitete izdelave ter okusa kave? delonghi, philips ali saeco?

Philips in Saeco je ze kaksnih 10+let ista stvar. Philips je pac kupil Saeco in bolj kot ne ukinil znamko, ter pobral tehnologijo in jo zacel prodajati sprva kot Philips-Saeco za visji cenovni rang, Philips pa za nizji, po nekaj letih je pa vse postalo zgolj Philips. In kar se mene tice so od teh avtomatov Philips dalec najboljsi (odkar so kupili Saeco). Ampak to je stvar okusa in ni receno da imamo enakega... zato sem jaz tudi pristal tam kjer pac sem :))

Na r/superautomatic prisegajo na DeLonghi >> Philips
Imel sem dynamico, ki je bila povsem ok

cwtbena ::

Pozdravljeni,
Kateri kavni aparat bi raje priporočali?
- Illy Y3.3 Espresso&Coffee (https://www.espresso.si/e-trgovina/apar...
- Krups Nescafé Dolce Gusto Mini Me (https://www.mimovrste.com/kavni-aparati...

Cenovno že vem da je Illy dražji. Zanima me pa kateri pripravi boljšo kavo?
Hvala.

kuglvinkl ::

enega baristo sem vprasal, kaj ima doma. Pravi Illy x7 - na kapsule, ker s pravim gadgetom se je treba ukvarjat.
Your focus determines your reallity

IL_DIAVOLO ::

Dolce gusto je super zadeva za ljubitelje gostilniske kave. Zdaj koliko je dobra, pa je odvisno od same kapsule in kaj ti pase.

Aparat je sicer kar glasen med delovanjem, drugace pa super zadeva za 50€.

Tudi cel kup kompatibilnih kapsul.

https://tuttocapsule.si/15-nescafe-dolc.....&gclid=Cj0KCQiA88a5BhDPARIsAFj595i8LP_tSU4tssWAx4jlPqcVqARJXoU-6EB8l2spWPl-euJkMi9QRmYaApZxEALw_wcB
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Twixz je izjavil:

krefi je izjavil:

bliža se Blackfriday zato se odločam za nakup avtomatskega kavnega aparata in me zanima ali se da dobiti kaj spodobnega zaokoli 400-500EUR sedaj ko bodo popusti? Z mojo pijeva jaz večinoma espresso ona kavo z mlekom ali latte macchiato. Gledam philips (https://www.mimovrste.com/avtomatski-es... ali delonghi (https://www.delonghi.com/sl-si/avtomats... če bo seveda v akciji in prišel v moj rang. Katerega predlagate ali kaj drugega, da ga imam na vidiku v času popustov če pride v moj budget?

Kaj je razlika med tem katerega si označil ti in tem: https://www.shoppster.si/p/2921272 je samo razlika v barvi? Prav tako me zanima nprimer pri dinamica avtomatih vidim oznake plus ter next to je kot zastopim sa ima več različnih kav na voljo ter o malo bolj naprednem uporabnišekm vmesniku sama kvaliteta kave se ne razlikuje ali?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: krefi ()

Slučajno kdp spremljal cene lani če so bile kake dobre akcije za blackfriday?

Twixz ::

krefi je izjavil:

Twixz je izjavil:

krefi je izjavil:

bliža se Blackfriday zato se odločam za nakup avtomatskega kavnega aparata in me zanima ali se da dobiti kaj spodobnega zaokoli 400-500EUR sedaj ko bodo popusti? Z mojo pijeva jaz večinoma espresso ona kavo z mlekom ali latte macchiato. Gledam philips (https://www.mimovrste.com/avtomatski-es... ali delonghi (https://www.delonghi.com/sl-si/avtomats... če bo seveda v akciji in prišel v moj rang. Katerega predlagate ali kaj drugega, da ga imam na vidiku v času popustov če pride v moj budget?

Kaj je razlika med tem katerega si označil ti in tem: https://www.shoppster.si/p/2921272 je samo razlika v barvi? Prav tako me zanima nprimer pri dinamica avtomatih vidim oznake plus ter next to je kot zastopim sa ima več različnih kav na voljo ter o malo bolj naprednem uporabnišekm vmesniku sama kvaliteta kave se ne razlikuje ali?

Kvaliteta kave je odvisna od..... kvalitete kave?
Smešno mi je ko eni gledajo aparate za 500€+ v akciji potem pa vsiple noter kavo iz Lidla.
Men osebno taka avtomatika ni všeč. Kul mi je kar trenutno uporabljam, EC685.R (Delonghi Dedica), sicer je že star, ampak mi je kul ker si lahko vzamem čas in naredim kavo po svoje ne pa da samo stisnem gumb pa čakam da mi vse sam naredi.

Tko, na meji da bi mogoče si ga kdaj privoščil je TALE ker je razlika če ti iz zrnja zmleje kavo in takoj vlije v šalco, ma kolega v službi aparat za 1500€ pa je res razlika v aromi in okusu, čeprav tisti hardcore barista in kava oboževalci prisegajo na ročni mlin, jaz tak ekspert nisem, sem samo uživač dobre kave.

Pač za premislit je če sploh rabiš tak aparat. Kar se tiče black friday akcij bojo zdaj 14 dni še kar aktualne, spremljat je treba, mogoče še kak drug trg (Avstrija, Madžarska, Italija).

Rad spijem dobro kavo za avtomat se odločam ker želim da imam zjutraj skuhano kavo pred službo med tem ko se zrihtam. Saj že tako sem zgodaj pokonci in se mi ni da bi se še prej ustajal zaradi kuhanja.
Gledam spletne strani iz italije samo.je problem v poštnini

Poglej še na amazon.de.
Jz sem kar pristaš "ročnih" espresso strojev, torej z ročko in podobnimi neumnostmi, sam je pa dejstvo da moraš polno nekega znanja osvojit preden dobiš vn užitno kavo in čist razumem da ljudje raje pritisnejo gumb in dobijo, iskreno, še vedno čist kul kavo.

Gregor P ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Dolce gusto je super zadeva za ljubitelje gostilniske kave. Zdaj koliko je dobra, pa je odvisno od same kapsule in kaj ti pase.

Aparat je sicer kar glasen med delovanjem, drugace pa super zadeva za 50€.

Tudi cel kup kompatibilnih kapsul.

https://tuttocapsule.si/15-nescafe-dolc.....&gclid=Cj0KCQiA88a5BhDPARIsAFj595i8LP_tSU4tssWAx4jlPqcVqARJXoU-6EB8l2spWPl-euJkMi9QRmYaApZxEALw_wcB

Tudi kakšen čist ok ("gostilniški") espresso lahko rukneš z njim, recimo tegale Ispirazione Italiana Espresso Napoli

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Vseen so tele kapsule bl tko tko, sploh če vsak dan to žiliš, kar js v službi, se res naveličaš
Illy je kr občutno višja kvaliteta
pa tud ni blizu eni pošteni mašini

@Arey saj se strinjam, da rabis nekaj znanja pri "normalnih" masinah, ampak vseeno ravno vesoljska znanost to ni. Definitivno rabis na zacetku malo probavat, ampak tudi pri vollautomatih moras vseeno nastaviti mlin pa se kaksno malenkost.
Glede tistih Illy kapsul. Verjetno je boljse kot ostalo, ampak kapsula je vseeno kapsula, kar vsaj kar se mene tice pomeni bolj srot kot pa kaj drugega. Pa pri teh Illy avtomatih je se to, da imajo Iperespresso kapsule, ki so Illyeva stvar. Ravno vsak Hofer ali Lidl jih nima. Vecina ostalih (pri nas popularnih) stvari laufa na Nescafe Dolce Gusto ali Nespresso kapsule, ki jih dobis kjerkoli, tako da ce ze hoces iti v kapsule pomisli se na to.

c3p0 ::

Nespresso je najbolj smotrn nakup, kar se tiče kapsul, ker zadeva ni patentirana in jih lahko vsak proizvaja, cena je včasih smešno nizka.
No, le silikonska obroba ob robu zgoraj je patentirana, zato je ostali nimajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c3p0 ()

c3p0 je izjavil:

in jih lahko vsak proizvaja, cena je včasih smešno nizka.

Sem sprobal že velik kapsul, pa so skoraj vse neoriginalne zanič

Notri je pa... mleta kava. Meni, nezahtevnemu srkalcu bele kave, so večinoma OK. :)

c3p0 je izjavil:

Nespresso je najbolj smotrn nakup, kar se tiče kapsul, ker zadeva ni patentirana in jih lahko vsak proizvaja, cena je včasih smešno nizka.
No, le silikonska obroba ob robu zgoraj je patentirana, zato je ostali nimajo.

Sicer ful nisem ljubitelj kapsul ampak se strinjam - če morajo bit kapsule, pol naj bojo nespresso OL (ne Vertuo). Izbire je neskončno, tudi specialty kava če se komu zahoče.
Kar se pa tiče silikonske obrobe ima veliko aparatov, ki niso direktno od nespressa, to že notr in ne bi smel bit problem.

Dolce gusto so nagnusne instant kave v kapsuli kar je noro, vertuo line je nek nespresso gimmick za voljo patenta, keuriga pa mislim da itak ni pri nas.

Vertuo je patentiran in ni 3rd party kapsul, razen originalnih. Okoli roba ob strani ima kapsula črtno kodo, ki jo mašina prebere in nato ustrezno dolgo centrifugira kapsulo. Drži, gimmicky. Sam sem mašino kupil, ker je stala 70 EUR in zraven bon za 100 EUR kapsul, očitno jim ne laufa. Od porabljenih kapsul naprej počiva. Slabši od original Nespresso.

rs1975 ::

Ne vem no, npr. Dedica je sedaj tako poceni, da ne vidim smisla kupovati teh avtomatov na drage kapsule...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: rs1975 ()

Jah če čist ignoriramo faktor preprostosti, kar marsikomu pomeni ful več kot prihranjenih 15€ na mesec, še vedno rabiš nek spodoben mlin da Dedico izkoristiš kot je treba. Lahko furaš vnaprej mleto kavo, sure, sam ne vem kok je to pol boljš od kapsul kar se okusa tiče. Je pa ful cenej, to pa ziher. Sam bi dosti raje zbral dedico, je pa več dela z njo.

Dedica menda ima pressurized filter basket, torej ni tako zelo občutljiva na finost mletja.

Prav zato zaradi preprostosti tudi sam kopujem avtomatski aparat sicer ne na kapsule ampak da zmelje sproti. Me pa edino moti da tam do 500 eur delonghi dinamica ali magnifica nista zmožna sama narediti kave z mlekom ampak je to zmožen šelj model dinamica plus kateri je 650eur ali se morda spregledal?

Kalibri ::

Z mlekom je čisto vseeno kaj piješ in je škoda kupovati stroj za ta namen.

gorilla ::

Delonghi Dinamica ima sistem za mleko, kupil pred cca 1,5 meseca za 480€ na amazon.de in sem se kar zadovoljen. Bodi pozoren na modelno stevilko, 350.55 je npr ta moj. Geizhals.eu je tvoj prijatelj.
Zelo podobno zadevo dobis s Philips 3300 serijo, mogoce ima Delonghi nekaj vec nastavitev. Enako se Philipsi znotraj serije malo razlikujejo.

Toplo bi vsem, ki pijejo mlečne kave, svetoval, da vzamejo nekaj z dedicated mlečnim sistemom, je kot noč in dan v primerjavi s frotherjem .

gorilla je izjavil:

Delonghi Dinamica ima sistem za mleko, kupil pred cca 1,5 meseca za 480EUR na amazon.de in sem se kar zadovoljen. Bodi pozoren na modelno stevilko, 350.55 je npr ta moj. Geizhals.eu je tvoj prijatelj.
Zelo podobno zadevo dobis s Philips 3300 serijo, mogoce ima Delonghi nekaj vec nastavitev. Enako se Philipsi znotraj serije malo razlikujejo.

Kavo z mlekom pije partnerka jaz pijem brez dodatkov. Ja pa je možnost da kavo natoči brez da jo speni? Ali ima možnost samo penjenja kot je za kapučino in podobno? Takega ? De'Longhi Dinamica ECAM 350.55.B Fully Automatic Coffee Machine with Milk Frothing System for Cappuccino, Espresso and Coffee at the Touch of a Button, Graphic Digital Display, 2-Cup Function, Large 1.8 litre Water Tank, Black https://amzn.eu/d/c5pksZN

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: krefi ()

Jz mislim da boš mel s tem sistemom za mleko več dela s pucanjem kot je vredno in bi raje kupil un ročni penilec za 5€. Je pa to spet neko kompliciranje in ni tok enostavno kot pritisk na gumb, tko da valda vzemita to vgrajeno če vama ful pomeni preprostost.

gorilla ::

Tocno tega ja. Seveda, tisto z mlekom vzames dol pa shranis v hladilniku in delas navadne espresso ali daljse kave, kolikor hoces (imava ocitno podobno situacijo glede zena).
Je pa res, da je nekaj vzdrzevanja in da ni tako zelo simpl, kot si marsikdo predstavlja. Ampak zena se vedno vsak dan lepo dela kapucino in je se ni minilo.

Aeroccino 4, imam varianto zraven nespresso mašine, je kar praktičen. Lahko ga splakneš pod vodo, pa nobenih cevk ni.

markosismis ::

Pozdrav,

kupujem nov kavni aprat do cca 500-600€. Večinoma pijemo espresso ali dolgo kavo, občasno kakšno kavico z mlekom.
Dnevno skupaj spijeva cca 4-5 kavic, med vikendom kakšno več.

Kaj bi mi priporočali za ta denar?

windigo ::

Pijem Espresso, trenutno ga delam s poceni aparatom na ročko in prav tako poceni mlinčkom. Zaenkrat sem zadovoljen, sem se naučil naredit ok kavo s tem, tudi ritual priprave mi ni odveč. Ženi pa gre na živce svinjarija, saj se vedno nekaj kave potrese po pladnju in tudi okolici in tako je padla odločitev (lahko bi se prebralo tudi dekret), da pogledamo za bean-to-cup kavomatom.
V službi sem imel čisto ok izkušnje s Saeco (Gaggia, Philips, Saeco). Niso glih presežki, kar se tiče okusa pripravljene kave, ampak kar trpežni in lahki za spucat. Ker sem škrt, mi je greh dati par jurjev za Juro. Berem zdaj reviewe in večina pravi, da so Delonghiji boljši kar se kvalitete kave tiče od Saeca, ker lahko nardijo večje potičke z več kave. Podobno, kot pri Saecu, so vsi grajeni enako, vsaj kar se mlinčkov in mehanizmov tiče, tako da razlike so v pumpi, dražji imajo 19barov, cenejši 15, mogoče je kakšna razlika tudi v grelcu, ampak tega noben ne pove. Ostalo so gumbi, dizajn, zasloni, softver in hype.
Ima kdo kakšno utemeljeno mnenje o tem, kateri so ok, kaj se splača, v cenovnem okvirju prejšnjega spraševalca, pa ali moč pumpe pomeni kakšno dejansko na jeziku občutno razliko (recimo lahko za stopnjo ali dve bolj fino zmelješ kavo)?

Predvsem ne glej pritiska ker je vse nad ~10bar krneki. Tradicionalni espresso se dela na 9 barih, ti superautomatiki imajo pressurised basket kjer ne škodi kakšen bar ali 2 več sam ti 15 in 20 bar ideje so krneki.

windigo ::

Pa še en rant: Delonghi očitno prodaja precej različne reči pod podobnim dizajnom in imeni in ko bereš review, to ne velja nujno več za model trenutno v prodaji.
Recimo na novih modelih Dinamice Plus imajo švohnejšo črpalko kot na starih.
Samo določeni modeli Dinamice Plus lahko delajo cold brew (no bolj lukeworm brew).
Novi modeli Dinamice imajo en sam (hitrejši) grelec, starejši imajo dva, enega za mleko in enega za kofe.
Eletta Explore v akciji na Amazonu za Black-friday recimo sploh nima cold-brew opcij (naj bi imela samo hladno mlečno peno, ki pa ne vem, kaj bi z njo).

Pritisk pade, ko gre voda čez grelce in preden pride do kofeta. Ampak ja, gotovo ne toliko.
So pa iz nekega razloga obdržali 19 barov na dražjih modelih Eletta Explore, Primadonna.

Ce sem ravno napisal da ti bari so krneki. Vse te vibracijske pumpe ki jih dajajo v prakticno vse naprave pod 3k€ so vec al manj iste in zmorejo 15+ barov. Malenkost drazji rang kavomatov pol doda dodaten ventil ki previsok pritisk zmanjsa ker je 19 barov vec kot 2x previsok pritisk.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kvalitetna kava (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
541120969 (1771) Ijus
»

Kava (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

34098783 (2212) kuglvinkl
»

Kavni aparat (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

31366207 (7049) nokken
»

Kavni aparat Gorenje?