» »

Kateri kavni apart?

Kateri kavni apart?

««
7 / 7
»
»»

nokken ::

Eduardo je izjavil:

Potem se strinjaš, da pri sami mašini ni toliko problem, posebej, če imaš celo PID in si pri temperaturni variaciji tam tam? Oziroma, če je pri na PIDu nastavljeno recimo 93 stopinj na koncu 89 stopinj, pac povecas in imas nek optimum, kateri bo konstanten. BTW tudi pri boljših mašincah geeki ne zaupajo temperaturi pred komoro in dodajajo povsod senzorje. Važna je ponovljivost in ne toliko natančnost. Da boš opazil variacijo stopinje ali dve pri ekstraktu pa dvomim. Tlak pa je vedno bolj kot ne enak na bolj kot ne vseh masincah, razen, če imaš res nek šrot. Ja rotacijska pumpa bo bolj tiha, vzdržljiva itn, samo ko imaš tlak tam kjer mora biti je to to.

Kar se tiče grinderjev, pa dobiš danes poceni stabilne burr grinder designe. Tam nikoli ne bo nekega praha, če je ohišje OK. Vprašanje je samo material mlina, ali imaš jeklo, morda keramiko ali pa celo titanium. Ampak sama kvaliteta mletja ne bo dosti različna, če sploh. Morda se ti bo poznalo, če melješ toliko, da bo grelo.

In na koncu, kako za boga ti izumiš 7% boljši okus? To je eno in isto, ker je b.p. v placebo območju. Kaj imaš sto ljudi, ki ti testirajo? 7% je tako mala variacija, da ti lahko nagaja že koliko vlage je v sobi in pri kakšni temperaturi je zrnje, ki potem potegne x vlage ... To je bolj igra prepričevanja samega sebe.

Razen, če mi daš argumente zakaj je tvoja mašinca pri ključnih karakteristikah objektivno na takem nivoju, da bom opazil razliko.

Kar pa gre meni na živce pri dražjih pa je čas gretja, kar jih naredi dokaj neuporabne doma. Frend, ki je imel še dosti več tega ima sedaj Lelit Anita, ki je poceni in se takoj zagreje. Na slepo brez vage ti dela take shote da ne moreš verjeti. Ampak zna in nonstop štela po okusu.

Ti je ze napisal da je realno brez veze razpravljati, ce si se ze v startu odlocil da imas prav izkljucno ti (v vecini primerov gre pri tem za lisice in kislo grozdje... pac si ne mores privosciti 5 jurjev za kofe in potem je to tako ali tako brez veze in si nihce ne bi smel tega privosciti, ce pa si, ima pa nek, kako si ze napisal, sikimiki ego problem).
Ce ti ne vidis razlike pac uporabljas tisto kar je zate dovolj. Ne pomeni pa da je to edina sveta resnica in da nihce drug ne vidi razlike.

Arey ::

Eduardo je izjavil:

Potem se strinjaš, da pri sami mašini ni toliko problem, posebej, če imaš celo PID in si pri temperaturni variaciji tam tam?

Vsekakor, dokler ti mašina drži več al manj konsistentno temperaturo mislim da je to vse kar rabiš za res dober espresso. Si predstavljam da obstajajo bolj in manj konsistentne mašine ampak realno bi rekel da karkoli ima PID je več kot dovolj za vse razen najbolj nos-vihajoče ljudi.

PunkDude je izjavil:

A je ta kava s teh aparatov tok boljša kot tista turška, ki si jo skuham sam?

Drug stil kave je, če je boljša ali slabša je pa odvisno od tega kaj maš ti raje. Je pa dejstvo da bo tudi turška kava boljša če lahko kavo zmelješ svežo, sam nisi tega vprašal.

18Jerry18 je izjavil:

Glede na napisano bi ti priporočal pogledat še v smeri Sage Barista aparatov.

Definitivno, samo da bi namesto integriranega mlina priporočal da pogleda Sage Bambino pro al plus al kaj je. Instantno se segreje, kar je lahko ful pomembno (ali pa ne, odvisno od uporabnika). Edino kjer je gaggia boljša je da jo lahko modificiraš do amena. Če te to ne veseli je Bambino boljši. Integriranega mlina bi se pa izogibal ker lahko ločenega zamenjaš kadar želiš.

Eduardo ::

nokken je izjavil:

Ti je ze napisal da je realno brez veze razpravljati, ce si se ze v startu odlocil da imas prav izkljucno ti (v vecini primerov gre pri tem za lisice in kislo grozdje... pac si ne mores privosciti 5 jurjev za kofe in potem je to tako ali tako brez veze in si nihce ne bi smel tega privosciti, ce pa si, ima pa nek, kako si ze napisal, sikimiki ego problem).
Ce ti ne vidis razlike pac uporabljas tisto kar je zate dovolj. Ne pomeni pa da je to edina sveta resnica in da nihce drug ne vidi razlike.

Jaz sem pisal razloge zakaj menim, da je razlika v kavi lahko marginalna ali pa celo nična čez velik razpon. Ta boš videl 7% subjektivne razlike pa boš kar potreboval slepe primerjalne teste. Je garant dosti placebo ekefta, če pred sabo vidiš hudo espresso mašinco, ki je skoraj umetniško delo.

Ti sklepaš, da višja cena pomeni bolj okusno kavo, kar je lahko res, ni pa nujno. Lahko b.p. pomeni samo lepši stroj, stroj, ki ima komponente, ki so za gostilniške mašine, ki delajo 24/7 itn.

Čisto objektivno pa je tako, da so basketi praviloma enaki/univerzalni, tlak je tlak, temperatura je temperatura. Pri grinderju, ko imaš burr grinder bo granulacija vedno taka kot je razmik. Kava ne bo deformirala jekla, titana, keramike.

Pa tudi ne pravim, da si ne privoščit. Mi tudi imamo fino mašinco in bomo verjetno menjali za še dosti dražjo, ki je všeč predvsem ženi. Samo kava ne bo boljša, bo pa mašinca dosti lepša.

TLDR je: jaz pravim da razlike ni zato razlike ni.

Vse kar moraš spremenit je "jaz mislim da razlike ni" in je to čist ok. Ne rabiš plačat več kolikor se ti zdi potrebno. To je tvoje mnenje, in če bi kdo prišel sem razložit da je kava z opremo, cenejšo od 10k zanič, bi mu isto napisal - zgolj mnenje pozameznika, ne pa objektivna resnica.

Jaz se v procente ne bom spuscal ker realno niti ne znam oceniti koliko procentov je lahko nekaj boljse... pa nima veze ali kava, ali karkoli drugega, sploh ce je merilo "okus" oz. drugacen "umetniski vtis" in ne nekaj zares merljivega (cas, hitrost...). Ampak vsaj jaz osebno sem videl razliko med tistim kar sem imel pred tem (Rocket Appartamento) in tem kar imam sedaj (Lelit Bianca). Pa ne samo jaz pac pa tudi vsi, ki so pred in po menjavi pili kavo pri meni. Ni ravno nek strasen vzorec, ker je vsega skupaj vseeno manj kot 20 oseb, ampak vseeno pa nekaj le je. Ja mogoce se bo kdo vtaknil da prejsna ni bila dobro nastimana ali kaj podobnega. Mogoce, ampak vseeno je bila nastimana kolikor sem jo le lahko, enako kot sedanja. Bi bila tako ena kot druga nastimana se boljse? Verjetno, ampak jaz sem jih kolikor sem jih pac lahko.
Kar pa se cene tice pa ne, ne mislim da visja cena avtomaticno pomeni boljso kavo. Zame je lep primer tega ravno Rocket... zame osebno precej podpovprecne masine za precej veliko denarja. Moram pa priznati, da je pa ohisje, ze pri "cheap" Appartamentu narejeno pa boljse kot pri precej drazjemu Lelitu.

Ja tu ti pa verjamem, da dobiš ven več, če totalno geekaš. Dual bojler, rotacijska črpalka in koliko vem lahko štelaš flow, kar pa je ultimo.

Potem je level up kakšen Profitec Pro 700 z flow control kitrom, da lahko sprogramiraš flow?

Sem radoveden kateri grinder? BTW, če si na nivoju, da imaš toliko vaje, da se igraš s pretokom si na nivoju kjer v Sloveniji še nisem videl taka kavarne.

Nimam direktne kontrole nad pretokom, se pa ne bi branil. Samo nočem imet E61 ker niso toliko temperaturno stabilne kot se govori, poleg tega so ogromen heatsink in čista potrata energije.
Elizabeth ima samo ta neat preinfusion feature da lahko prvih x sekund (nastavljivo) z nizkim pritiskom saturiraš kavo da je potem ekstrakcija bolj homogena. Se mi zdi da je kr razlika potem, je pa res da dopuščam da gre za placebo. Bi moral narest več kot samo par primerjav da bi lahko z gotovostjo trdil da gre za izboljšavo.
Drgač idealno bi nekoč kupil Decent, tam se res lahko igraš s temi stvarmi. Sam hkrati ne vem če imam tok želje po eksperimentiranju, cilj mi je samo prit do konsistentno dobrega espressa, za to pa je že trenutna oprema overkill.

Za grinder sem pa tvegal in na kickstarterju podprl Timemore sculptor 078s in sem FUL zadovoljen. Velik burr ki se ne segreje dosti, in skoraj nič kave ne ostane notri tko da je res fajn za iskanje idealne granulacije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Arey ()

Nokken ima kul mašinco. Rotacijska črpalka, ročni flow control, dual boiler. To hočeš za max efekt.

Elizabeth pa si mislim, da ni posebej boljša od dosti cenejših, razen, da ima menda dual boiler in lahko verjetno hkrati delaš espresso in peniš mleko? Pumpa je verjetno pri skoraj vseh identična, če štima, da je vibracijska?

Me pa nekaj zanima. Jaz sem šel iz drage na cenejšo zaradi časa gretja. Kaj imate zjutraj timerje, da vam mašinco predgreje?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Eduardo ()

Vibracijska pumpa je notr ja, to me ne moti razen tega da jo je zoprno poslušat. 9 barov pritiska je 9 barov pritiska.

Jaz nimam timerja, zbudim se pred otrokom, vklopim kavomat in delam 15 minut preden se kavomat segreje. Čas segrevanja je siten samo ko dobim nenapovedane obiske.

@Eduardo kar se tice slovenskih kavarn (pa tudi ne samo slovenskih) vecinoma to ni ravno neka strasna referenca. Ampak ok vsaj po mojem mnenju ne mores ravno primerjati tekocega traka (kar realno kavarne so) in par 100 ali 1000 kav dnevno s tem kar lahko naredis doma, ko v celem dnevu naredis 6 ali 8 kav. Ce nic drugega, ce delas za produkcijo nimas toliko casa, kot ga imas doma ko naredis tisto kavo ali dve in ti je vseeno ce to traja 20sec ali pa 5min.
Kar se pa mlina tice, sem pa trenutno se vedno dokaj zadovoljen z malo predelanim Eureka Mignon Specialita. Mogoce pa kdaj kaj drugega ce bom nasel kaj obcutno boljsega.
Profitec sem pred casom gledal pa je precej ista stvar kot Bianca (izdelava je boljsa to nic ne recem, ker Lelit je narejen res bolj tako tako... dela pa vse, ampak za 3 jurje vseeno pricakujes malo boljso izdelavo), ce ze Decent, ampak mi po pravici povedano bolj feeling ta "star" nacin kot pa racunalnik, ki jih ze tako ali tako gledam cel dan. Pa seveda enkrat Slayer:)) No ok, za tega pa nekako dvomim, da ga bom kadarkoli imel, ceprav mi je dalec najlepsa masina kar jih lahko dobis... pa kot sem se enkrat imel priloznost igrati z njim, sploh ni svoh :)

Cas segrevanja mene osebno nikoli ni motil, ampak vsak ima svoj ritem. Rabis kaksnih 20-30min da je zares segreto ja, ampak ena opcija je timer, pa si lahko nastavis da se vklopi se preden sploh vstanes (glede na to da mi pol hise dela avtomatsko z Openhabom in tudi v povezavi z budilko bi bil najmanjsi problem nastaviti timer vezan na budilko), ampak vsaj jaz imam dovolj casa pred kavo da masino vklopim ko se zbudim. Tako ali tako je pri meni najprej enih 15min joge/stretchinga pa zajtrk itd potem je pa tudi ze masina segreta.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nokken ()

Badwolff ::

Map ::

Kakšen avtomatski aparat za 10-20 kav dnevno? Pomemben mi je dober espresso oz. dolga kava, mlečni napitki mi niso tako pomembni. Najraje bi Juro, ampak je kar investicija. :)
««
7 / 7
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kava (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34096824 (253) kuglvinkl
»

Kvalitetna kava (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

535116140 (5044) Jakob864
»

Kavni aparat (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

31365052 (5894) nokken
»

Kavni aparat Gorenje?

406117 (4974) Badwolff
»

Kavni avtomat