» »

Kava

Kava

m0LN4r ::

Chai majo v Europarku in LJ na mestnem trgu, lahko se pa naroči preko escobarja i think
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Belcebub ::

mojsterleo je izjavil:

@menjalnik poskusi zlati minas-turska kava. zelo intenzivna kava dobrega okusa. imas tudi zlati minas-arabica ki je malo manj intenziven. oboje imajo v hoferju.

Misliš tole:
 minas

minas




Meni je ta kava tudi bila dobra in smo jo redno kupovali, potem pa mi je nekako okus zbledel. In enkrat okoli novega leta sem prvič opazil, da je embalaža preluknjana.

 luknja

luknja



Za foro sem to soboto, bolj podrobno pregledal te embalaže (100 in 250 g), in na moje začudenje ugotovil, da so prav vse naluknjane (drobna luknjica na zadnji strani).

A je to kak feature?
Če si srečen, in če srečo rad bi še delil z nekom, če si srečen, brž z dlanjo udari v dlan!

bela120 ::

Ponavadi pijem barcafe zelo sladko z kančkom mleka in mešanico cimeta ,ingverja,in ostalih začimb.Za posladkat pa so mi všeč aromatizirane kave z okusi.Sem nekako zamenjala cigarete za kavico

bela120 ::

Ponavadi pijem barcafe isto navadno oz kar je doma zelo sladko z kančkom mleka in mešanico cimeta ,ingverja,in ostalih začimb.Za posladkat pa so mi všeč aromatizirane kave z okusi.Sem nekako zamenjala cigarete za kavico je ravno tako ritual in druženje pa malo cenejše je. Edino kar mi je zanimivo ,da imam raje kavo ohlajeno in jo zmerom postavim na balkon za par minut. Malo pa se spogledujem z cold brewed kavo.Me mika ,da bi jo poizkusno naredila

mojsterleo ::

Belcebub je izjavil:

mojsterleo je izjavil:

@menjalnik poskusi zlati minas-turska kava. zelo intenzivna kava dobrega okusa. imas tudi zlati minas-arabica ki je malo manj intenziven. oboje imajo v hoferju.

Misliš tole:
 minas

minas




Meni je ta kava tudi bila dobra in smo jo redno kupovali, potem pa mi je nekako okus zbledel. In enkrat okoli novega leta sem prvič opazil, da je embalaža preluknjana.

 luknja

luknja



Za foro sem to soboto, bolj podrobno pregledal te embalaže (100 in 250 g), in na moje začudenje ugotovil, da so prav vse naluknjane (drobna luknjica na zadnji strani).

A je to kak feature?
to je ta, ampak meni se malo bolj dopade turška, ki ima večjo intenzivnost. opazil sem luknjice na embalaži, zakaj so tam pa se tudi sam sprašujem.

m0LN4r ::

Da se zrači, kot naprimer žito preventiva raznem glivam/plesni, proti zatohlosti, da ne strohni/gnije.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

menjalnik ::

Ravnokar v roki držim skodelico Minasa pa moram priznat, da ni slaba ima pa tisti močan okus v ustih, kar mi odgovarja. Na embalaži sem tudi prebral, da vsebuje manj kofeina, kot ostale kave na osnovi robusta. Barcaffe je na osnovi robusta?

Spajky ::

IMHO je v osnovi arabica ..
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Red_Mamba ::

dokler sem se kavo pil se nobena ni mogla primerjat s to

in mislim da je se vedno ni mogoce dobit v slo, pobiram narocila :))
http://groceries.asda.com/asda-webstore...

in pa podobna in malo manj mocna
http://groceries.asda.com/asda-webstore...
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

Zgodovina sprememb…

mat xxl ::

A se hecaš instant "kavo" primerjaš z kavo ?

Red_Mamba ::

se bos pametnega delal k jo bos probal
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

Blum ::

Tu je govora o kavi, ne o instant mešanicah za pripravo napitka. ;)

mat xxl ::

Red Mamba ne loči kave od "kave" :) Ja sem že pil tudi umetno aromatizirane kave , samo hm, hm to je tako, kot, da kupiš šibak avto, potem pa delaš chip tuning, kaka dobra zadeva to ne bo nikoli ;).

Sam na vse ugotavljam, da je izredno važno s kakim mlinom je zadeva zmleta, ker, kot sem že pisal sem v svojo Juro F9 vgradil en drug mlin za profi linijo aparatov ( velikost ustreza razlika je bolj v tem, da profi lahko dela več ur hkrati , one pol profi variante pa ne ravno non stop.) in mi je smešno saj ti tahudi mlini tudi očitno rahlo potresavajo - pa ne vem ali malo obrate zanihajo sliši se, kot da bo ravno kar crknilo vse skupaj, kava pa pride taka ven, da se samo čudiš. nekako se mi zdi, da je bistvo, da aparat zrn ne razbija, temveč jih res razreže zmelje ..... težko se izrazim.

Skratka če je kava na vrhunskem stroju z nekaj kilometrine samo povprečna je to lahko razlog morda motor ali pa samo "rezila".

echo ::

V tej temi (in po drugih forumih) se dostikrat omenja Hariov ročni mlinček
http://www.amazon.co.uk/Hario-Medium-Co...
Menda ga odlikuje nadvse enakomerno mletje, pa tudi ne spijem ravno mnogo espressov, tako da me ne moti ročni pogon.

Kje ga dobit?
Samo preko Amazona? Drži 8,5 funtov za dostavo? Nisem še naročal preko njih...

Shkorc ::

Se mi zdi, da je pri espressu, podobno kot pri audiofiliji. Če si kolikor toliko "resen", dokaj hitro zaplavaš v višje zneske.

Tale Hario je bolj primeren za drip V60, aeropress ter french press tj. bolj grobo mleto kavo. Za espresso ni dovolj hiter (10 minut mletja za dvojni espresso), ter po besedah nekaterih ni najbolj konsistenten. Težko se nastavi grobost mletja, ker nima oznak, ampak se vseeno da.

Kljub vsemu, če ga boš uporabil s sveže praženo kavo (mlajšo od 3 tednov), bo kava svetove naprej od česar koli, kar lahko kupiš v samopostrežni trgovini. V SLO še nisem zasledil, da bi se kje prodajal.

Kater aparat za espresso pa imaš?

echo ::

Men se pa zdi, da ravno za grobo mleto kavo ni primeren, ker spodaj pri rezilih nima ležaja in pri grobih nastavitvah postane nekonsistenten.
Grobost se nastavi po trial and error, to se razume. Ko imaš enkrat nastavljeno, pustiš :)
Za turško kavo imam svoj mlinček, tako da ne rabim skakanja med nastavitvami.

A se men zdi, da je to rebrandan Hario?
http://www.ideo.si/mlincki_strgalniki_s...

Imam čisto osnoven aparat, Delonghijev EC 200.

ginger ::

Že zelo dolgo me ni bilo, med tem časom sem se navadila na Julis Meinl, stane pa praktično isto kot barcafe čez mejo, imajo včasih več vrst in še neko posebno za espresso imajo. Osebno mi je ta najboljša.

kuglvinkl ::

a to za kuhat turško, ali pa espreso z njo delaš?
Your focus determines your reallity

ginger ::

Hmm, vedno enako, nebi rekla, da je turška.
Zmeljem kavo,
zavrem vodo v grelniku,
splahnem džezvo,
dam not kavo,
vlijem not vodo iz grelnika,
premešam, počakam 2-3 minute da se usede in to je to.

Vem da ni nek "profi" način priprave, ampak se mi zdi da je dober in pri vsaki vrsti kave pride drugačen vonj

kuglvinkl ::

dobr, bomo probal.To se dobi v vseh štacunah, al moraš v "Trst"?
Your focus determines your reallity

Pithlit ::

Julius ima distributerja tudi pri nas. Kje se jo dobi pa na žalost ne vem.

*edit* lahko online naročiš. Slabe 4EUR poštnine z DHL.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

mat xxl ::

Kaki linki, so zmeraj dobrodošli.

Sam nekako ugotavljam, da se vsake vrhunske kave nekako navadiš in je potem na par mesecev dobro vrhunsko kavo zamenjati z drugo vrhunsko..... jasno aparat mora biti oni pravi Jura F90, da sam melje zrna... in penco naredi.... je toliko enih če jev, da je rezultat res dobra kava ................

če aparat ni redno čiščen, če aparat ni dober. če mlin v aparatu (rezila) ni več povsem dober, če so temperature res prave, če je voda neklorirana ............................... ja je kar umetnost imeti vse skupaj na ravni !

m0LN4r ::

Kokr vem jo maš čez mejo v vsakem šparu za cirka 5EUR/kilo.

Meni pa tiste iz mašine niti blizu ne pridejo temu, kar narediš z džezvo po domače ali z prelivanjem filtra.
Nekomu je pač boljša šunka iz tekočega traka, kot pa domača.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Pithlit ::

mat xxl je izjavil:

Sam nekako ugotavljam, da se vsake vrhunske kave nekako navadiš in je potem na par mesecev dobro vrhunsko kavo zamenjati z drugo vrhunsko..... jasno aparat mora biti oni pravi Jura F90, da sam melje zrna... in penco naredi.... je toliko enih če jev, da je rezultat res dobra kava ................

Če je sam ne pražiš nisi naredil nič!

Jaz pa ugotavljam da je to s kafetom vedno bolj podobno audiofilskim 'debatam' o zlatih kablih. Kave za 10€/kilo so vse približno ista žalost. Pol maš neko srednjo kakovost tja do kakih 50€/kila. Kar je naprej so pa razlike minimalne in moraš imet že kar hudo naspidirane brbončice da pogruntaš razliko (pa nekako brezvezo tole kupovat če nimaš resne mašinerije za zadevo pripravljat kot se gre - in ja, sam pražit zadevo).
Life is as complicated as we make it...

Shkorc ::

Kako pa pražiš doma kavo?

Pithlit ::

Shkorc je izjavil:

Kako pa pražiš doma kavo?

Če imaš kakega jurja za kafetjero, pa 100€ za kilo kafeta... boš mel pa tud za tole:
 Slikca

Slikca



Drugač pa v ponvi tud dela... Bolj je vprašanje kje boš surovo kafe dobil. Pa da boš sploh vedu a je kul al ne.
Life is as complicated as we make it...

Shkorc ::

Praženje kave je cela znanost. S pacanjem v domači ponvi imho ne dobiš dobrih rezultatov.

Slikce se pa ne vidi.

Pithlit ::

Glupi forum. Klikni na okvirček pa bo.
Life is as complicated as we make it...

Okapi ::

Bolj je vprašanje kje boš surovo kafe dobil. Pa da boš sploh vedu a je kul al ne.
Ve se, v etiopskih hribih. Je bil en dokumentarec o modelu, ki je hodil tam okoli in iskal pravo kavo (ki jo je potem za $$$$ prodajal hipsterjem v San Franciscu).

Pithlit ::

Jah... če jo sam nabereš je pa itak čista zmaga. Njemu je kar lepo uspevalo praženje v 'domači ponvi'. Pa do izuma teh pražnih (al whatever) strojev je tud kar šlo. Ne vi meni da se ne da!

In pol, ko te vonj po sveže skuhani kavi vrže iz postelje... pogruntaš da je zlatna đezva čist kul zadeva za ta dnar.
Life is as complicated as we make it...

m0LN4r ::

Ja kavofilija in reklama za aparat :) Blind testi bi bili kr dobrodošli, ker tudi iz 4€/kilo kave se lahko naredi dobra in tudi brez 1000€+ mašine zna biti odlična.
Jaz sem se igral malo blind test s kolegi, pa ni glih tako očitno, kot se tu piše.
Slabo kavo že prepoznaš po vonju... Potem pa je že malo uganjanje vseskupaj.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

m0LN4r ::

Pa greva midva zanjič v Avstriji v en mali lokalni špar ob avtocesti, da si kupiva nekaj za pit.
Rekla sva, da si še kupiva enga Juliusa, pa lej to srečo.

Mi reče moja, 1+1 Gratis je. Kva ?
Jah nič pa sva pokupla cel regal, kok so ga mel.
 Cena 3,5EUR/pakungo 500g - bo zdaj za nekaj časa ful zaloge

Cena 3,5EUR/pakungo 500g - bo zdaj za nekaj časa ful zaloge

https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Tarzan ::

Js sem pa na eni precej močni bosanski kafi. Pred menjavo kafeta (barkafe in razna špar celozrnata pakiranja) nikdar nisem bil đanki, zdaj pa ne daj bože, da zapustim bajto preden zvrnem vsaj eno šalco. Takega glavobola ne privoščim niti najhujšim sovražnikom.

echo ::

Festival kave v organizaciji Celjskega sejma, se mi zdi primerno omenit v tej temi.
https://www.facebook.com/events/1031344...

          ::

Se pravi, po pomembnosti gre nekako takole:
1. kava
2. mlin
3. aparat za pripravo

r3dkv1c4 ::

Zanimivo, kako bi eni najrajši doktorirali s kavo.

Treba se je zavedat, da z isto kavo, z istimi pripomočki, dva ne naredita kave identične.
Tudi en kuhar ne naredi 2x identično kavo.
Pač to je lepši del priprave kave.....pusti se presenetit.
Vsaka stvar ima svojo mejo.

Pithlit ::

Identične ne... sam da boš pa ti s tvojimi brbončicami razliko najdu pa nobenga ne boš prepričal. Profi mlini in mašine naredijo svoje.
Life is as complicated as we make it...

billy ::

Ironično pa potem folk meče ne vem kaj vse v kavo; od cukra, mleka, smetane, sladoled....za take je čisto vseeno če je kava poceni barcafe ali ona ko pride iz riti opic :)

r3dkv1c4 ::

Pithlit si že kdaj videla profi mašine za kavo od znotraj?

Nisi. Verjemi, da vsako spremembo nastavitve aparata okusiš na kavi.
Toliko sem pa imel opravka z aparati za kavo, da to lahko z gotovostjo trdim.

billy je izjavil:

Ironično pa potem folk meče ne vem kaj vse v kavo; od cukra, mleka, smetane, sladoled....za take je čisto vseeno če je kava poceni barcafe ali ona ko pride iz riti opic :)

Tole pa ne bo držalo.....tako kot nekateri juho še malo popoprajo, drugi na sladoled mečejo smetano, itd....

Kava je pač kava...nekaterim se pa lušta, da vržjo v njo pač tisto, kar jim najbolj prija v danem momentu in ne razumem, kaj je tu spornega?

Sam pijem dark kavo z zelo malo sladkorja in to je to.

Pač vsako tele ima svoje vesele.
Vsaka stvar ima svojo mejo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: r3dkv1c4 ()

          ::

Moja mami prisega na en starinski (vsaj tako izgleda) medeninast aparat, ki ima na vrhu enega ptiča. Ampak mora nekaj še na roko početi z ročico. Ne vem točno, ker nobenega niti blizu tistega aparata ne spusti.

Pithlit ::

r3dkv1c4 je izjavil:

Nisi.

Hmm... pol pa ne vem kaj sem zadnjič žokala na svojem pultu.

 mašinca

mašinca


Verjetno ni dost profi?

r3dkv1c4 je izjavil:

Verjemi, da vsako spremembo nastavitve aparata okusiš na kavi.

Aja... torej enake nastavitve pripomočkov niso implicirane v:

r3dkv1c4 je izjavil:

Treba se je zavedat, da z isto kavo, z istimi pripomočki, dva ne naredita kave identične.


My bad... ja, s spremembo nastavitev res dosežeš drugačen rezultat.
Life is as complicated as we make it...

STASI ::

Pithlit:
Ne sam z nastavitvami, ampak tudi s vzdrževanjem mašine.

Drugače pa trenutno doma prisegam na slovensko Escobar kavo. Mislim, da je doma samo še Escobar Irish Cream za kafetiero. Pa tudi Lavazza - Crema e Gusto Dolce mislim da se nekje skriva, tudi všečna.

Kar se tiče lokalov je pa vse odvisno kako je pripravljena. V nekaterih lokalih tudi Illy ne bi več naročil, tako slabo je bila pripravljena. Res pa da pijem kapučino tu sem zelo tečen glede priprave le tega (konsistenca mleka etc.)
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Pithlit ::

STASI je izjavil:

Pithlit:
Ne sam z nastavitvami, ampak tudi s vzdrževanjem mašine.

Ja... sam rečeno je bilo na isti način z istimi pripomočki. Jaz pod to pač razumem da se nastavitev ne gre spreminjat, pa da se ne primerja kafeta v razmaku par mesecev (da bi se vzdrževanje hudo poznalo). In dejstvo je da se da komot narest 2 praktično enako dobri šalci kafeta (tolk enaki da nobene brbončice tega sveta ne bojo pogruntale razlike).

Če kuhaš doma, z nekim gorenjevim mlinom za 20€ pa kvazi espresso mašino... pol pač pogrneš, itak. Profi mašine imajo ceno z razlogom in to ti zagotavlja da ti bo vsak kolikor toliko dober barista ('kuhar') vedno znova spravil skupaj identično kafe.

Jaz osebno sicer zagovarjam turško. Pri trenutnih temperaturah pa še cold brew (jebiga, sem malo hipsterja). Za doma je, recimo, minas od emonca (že omenjena, dobi se po smešno nizki ceni v Hoferju) fantastična zadeva...

Escobar je drag. Predrag. Osebno bom jaz prisegala na Coronini Indija... oziroma (za tiste ki bi radi malo bolj sadno zadevo) Kolumbija. Pač nisem preveč za kislo (BUNA, recimo, mi je fantastična zadeva za Cold Brew... za karkoli drugega mi je pa preveč kisla). Opažam da folk, ki je navajen pit kavo z mlekom... v te malenkost bolj sadne kave ne rabi dodajat niti sladkorja, niti mleka. Zgleda jim ni treba grenkobe uravnavat.

In ja, komot se lahko napiše doktorat ali tri.

Aja, v lokal na katerem se bohoti napis (tabla) barcafe/bar2000/lavazza... ne zavijem več. Illy/Hausbrandt/Meinl še, dokler ne zjbejo sistema. Poznam pa kar nekaj lokalov kjer se bohotijo prej omenjene table (pa šalčke tudi), kuha se pa najcenejša brozga hudo vprašljive kvalitete in še bolj vprašljivega izvora iz diskonterjev tipa Metro/eurospin... (ni mi jasno kako lahko firme dovolijo takšno blatenje imena).
Life is as complicated as we make it...

STASI ::

Ja... sam rečeno je bilo na isti način z istimi pripomočki. Jaz pod to pač razumem da se nastavitev ne gre spreminjat, pa da se ne primerja kafeta v razmaku par mesecev (da bi se vzdrževanje hudo poznalo). In dejstvo je da se da komot narest 2 praktično enako dobri šalci kafeta (tolk enaki da nobene brbončice tega sveta ne bojo pogruntale razlike).

2 osebi na istem stroju ne naredita iste kave v razmaku 24 ur. Doživel v BTCju.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Pithlit ::

A samo jaz sledim debati?!?

r3dkv1c4 je izjavil:

Tudi en kuhar ne naredi 2x identično kavo.


Ja, je čisto logično da, takoj ko uvedeš eno spremenljivko, bo šlo nekaj narobe.
Life is as complicated as we make it...

perci ::

Sem kar strasten pivec kave. Turško pijem 2x na dan.
Dejstvo je, da takoj opazim, če jo skuha kdo drug kot tajnica. Njene jutranje pa ne ločim od popoldanske.

Espresso pijem dvakrat na teden (dolgo) in v istem lokalu skoraj vedno dobim enako kavo. Tudi od različnih kelnaric. Redko se zgodi, da opazim razliko.

Nima smisla delat znanosti iz tega.

Okapi ::

Večina stvari, ki jih počnemo, nima smisla ;)

r3dkv1c4 ::

@Pithlit

Ti veš, kaj vse se mora nastaviti pri kafe makini?

Po tvojih postih sodeč, nimaš pojma.
Vsaka stvar ima svojo mejo.

perci ::

Ti pa ves pameten, ker si parkrat skuhal espresso. Novica za vse bariste v tej temi - kuhanje kave je zgolj to. Kuhanje kave. Ni znanost. Še mal pa bo važen, kakšen napajalni kabel je na espresso mašini, ker bojda vpliva na okus.

Pithlit ::

r3dkv1c4 je izjavil:

@Pithlit

Ti veš, kaj vse se mora nastaviti pri kafe makini?

Po tvojih postih sodeč, nimaš pojma.

Ne boš verjel. Ampak vem. Kot tudi vem da pri avtomatski espresso mašini (torej tisti ko ma gor celih pet knofov - kratka, dolga, dvojna kratka, dvojna dolga in neskončna) it ročke priteče vedno enaka kava. Taka da ti med dvema šalčkama nimaš niti najmanjše šanse da boš opazil razliko. Profi mlin bo pa tudi na desetinko grama natančno odmeril dozo kave. Pa čist enako bo zmleta v razmaku parih ur (ja, v parih dneh se zna tud mlin malenkost zmaknit).

Kuhanje kave na profi avtomatski espresso mašini je _trotl ziher_. Mlin zmelje tisti 7,5g kafeta, vržeš v ročko, pogladiš, ročko v mašino... pritisneš knof... in počakaš tistih idealnih 30s da zadeva steče skozi. Kje je tu znanost (za tistega ki kavo kuha) jaz ne vem.

Če pa prideš k meni na turško... boš pa opazil razliko od đezve do đezve. Sicer zelo minimalno ampak si ne upam trdit da bo kava vedno enaka (je pa dovolj blizu da velikanska večina ne opazi razlike... po drugi strani, ogromno folka ne opazi razlike med čisto arabiko pa blendom z robusto)

No, če pa ti pred vsakim espressom nastavljaš mašino na novo... ampak ti si trdil da z enakimi pripomočki ob enakih nastavitvah. Tko da, lej, pač mal si mim brcnil... kar se espressa tiče. Za razne kapučina in makiate pa itak večina baristov ne ve kaj točno so, še manj pa tisti ki to naročajo (zato jaz poleg makiata prinesem še en mali vrček mleka... pa naj pol stranka sama doliva - žal ene 99% folka ne loči med makiatom pa malim kapučinom pa malo kavo z mlekom, ti pa beri misli ko ti naročajo).

perci je izjavil:

Ti pa ves pameten, ker si parkrat skuhal espresso. Novica za vse bariste v tej temi - kuhanje kave je zgolj to. Kuhanje kave. Ni znanost. Še mal pa bo važen, kakšen napajalni kabel je na espresso mašini, ker bojda vpliva na okus.

Ja zlat... kaj pa drugega? A ne veš še tega?

Itak je pa treba skoz mašino vsak večer pognat kak liter natrijevega hidroksida (seveda v 'hazmat' oblekici, če je verjeti navodilom... pa boh ne daj da je kak kos mašine iz aluminija, ali kovine na sploh).

Upam da je blo dovolj nazorno :P
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kavni aparat (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16731005 (913) primozzzz
»

Mletje kave

Oddelek: Loža
201659 (436) TheBlueOne
»

Kavni aparat Gorenje?

Oddelek: Loža
401632 (489) Badwolff
»

Kavni avtomat

Oddelek: Loža
484953 (3809) karosha
»

Instant kava/kapučino

Oddelek: Loža
233799 (1238) XLapse

Več podobnih tem