☰

» »

Zakaj so avtonomna vozila prava stvar

Zakaj so avtonomna vozila prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
49 / 49
»
»»

deepsick ::

Ja ne vem, glej, tudi ta brezplačen odgovor groka mi ničesar ne pove in lahko samo skomignem z rameni, da pač počakajte in bodite veseli brezplačnega preizkusnega obdobja, vmes pa nadzirajte :D

FSD ne računa večih poti in ne čaka na dva enaka rezultata - to je mit. Od v12 naprej je čisto end-to-end nevronska mreža, ki 30-36-krat na sekundo iz kamer in senzorjev neposredno izpljune ukaz za volan in pospešek. Ko je situacija nejasna (katera smer, kateri pas, senca ali ovira), mreža vsak frame malo drugače "odloči", zato volan šiba levo-desno - to je čisti output fluktuacije, ne kakšno premišljevanje ali preverjanje stabilnosti. Ne počaka ničesar, ker ni ločenega plannerja, ki bi generiral in primerjal trajektorije; mreža kar vozi, kar v tistem trenutku izračuna, in če se izhod še ni stabiliziral, se to vidi kot wiggle. Energijo porablja, ker servo volana res dela, a to je stranski učinek nestabilnega izhoda, ne namerni "test". Tesla to postopoma gladi z boljšim treningom, ampak trenutno je to preprosto način, kako end-to-end deluje v negotovosti - ni nobene pametne logike "počakaj na potrditev".

kow ::

deepsick je izjavil:

Plan/cilj seveda mora biti izbran, da ve, kam peljati.

Pravim, da se planner ni (pravocasno) uspel odlociti oz. dovolj "commitati". Ljudje imamo enak problem, le da jih bolje resujemo. No, pa tudi to ne vedno. Sem pred kratkim videl razbiti avto, ker je nekdo prepozno zavil na izhodni pas (verjetno zaradi vrste tovornjakov, ki so ga blokirali).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

kow je izjavil:

deepsick je izjavil:

Plan/cilj seveda mora biti izbran, da ve, kam peljati.

Pravim, da se planner ni (pravocasno) uspel odlociti oz. dovolj "commitati".

Drži, saj sicer ne bi volana 'cinkal', jaz sem bolj spraševal po razlogu, tveganjih in rešitvah ali vsaj workaround ali pa neko interno zagotovilo/nadzor za tak primer. Ne vem, če karkoli od navedenega pomaga, razen da pač potrpiš in dodaš minusek v 'beležko'. Sem opazil sam to enkrat ampak sem si mislil, wtf-idiot.

Lahko bi pa skoraj brali o prvi nesreči s fsd v Sloveniji, v msm bi pa verjetno bilo na veliko napisano v smislu 'Avto z AI zletel s ceste - ali je to že vojna napoved AI človeštvu? Dajmo zaposliti 50000 ljudi, ki bodo to raziskovali 24/7!' :D Ne zares sicer, nekaj se je pač igračkalo, gledalo na ekran, malo stisnilo po kontaktu, ker je šlo počasi, fsd pa ni bil aktiven - in je peljalo zelo proti jarku, k sreči se je zasuknilo pravočasno - torej, previdno!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deepsick ()

kow ::

Edini nacin, da bos dokazal, da si bil blizu nesreci je... da pustis avtu, da se zaleti :)

BigWhale ::

deepsick je izjavil:

Ja ne vem, glej, tudi ta brezplačen odgovor groka mi ničesar ne pove in lahko samo skomignem z rameni, da pač počakajte in bodite veseli brezplačnega preizkusnega obdobja, vmes pa nadzirajte :D

FSD ne računa večih poti in ne čaka na dva enaka rezultata ...

Kako ti ta odgovor nicesar ne pove? V bistvu precej dobro razlozi v cem je tezava. Kot sem ze veckrat napisal, nevronske mreze niso deterministicne. Avto vsak zajem senzorjev poslje v nevronsko mrezo in ven dobi odgovor kaj mora narest. In ce prvic dobi ven "zavij levo", cez 0.2s pa dobi ven odgovor "zavij desno", in cez 0.2s spet "zavij levo", bo pac volan premikal levo in desno, in tocno to se vidi na mojem posnetku, vec kot enkrat. In ja, FSD in nic drugega ni krivo za taksno trzanje volana.

Vprasaj Groka v dveh locenih sejah "Kaj je sonce?", in dobil bos dva ne popolnoma enaka odgovora*. In ja, tocno to kar si opisal je edina stvar, ki jo lahko nardis, drzis pesti, da bo v naslednji verziji bolje. Pa brez skrbi, naslednjic na istem mestu ne bo vec tega problema, ker bo situacija na cesti drugacna. Lahko bo pa ta problem 1 km naprej. :)

*razen v primeru, da bi Grok delal nek caching, za zmanjsevanje porabe tokenov, ampak verjetno ne dela tega, gemini tega ne pocne, lahko tud za gemini probas

DamijanD ::

Načeloma bi nevronska mreža lahko bila deterministična, ampak so tipično implementirane z nekaj nedeterminizma (pri LLMjih ta parameter imenujejo Temperatura: 0 je povsem deterministično, pozitivna vrednost pa dodaja "ustvarjalnost")

Utk ::

Vprasaj Groka v dveh locenih sejah "Kaj je sonce?", in dobil bos dva ne popolnoma enaka odgovora*. In ja, tocno to kar si opisal je edina stvar, ki jo lahko nardis, drzis pesti, da bo v naslednji verziji bolje.

Zakaj bi bilo to bolje? Ne, ne bi bilo, slabše bi bilo. Tudi če vprašaš človeka kaj je sonce, ti bo danes odgovoril tako, jutri pa malo drugače. Kaj je narobe s tem?
Če hočeš determenistični stroj, ga pač ne išči znotraj področja (umetne) inteligence. Če bi bilo determenistično, marsičesa enostavno ne bi znal rešit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Sem (verjetno se je dalo opaziti) zelo preprost človek, bolj kot simptomi/razlage me zanimajo rešitve. Če in ko bo to rešeno (in upam, da bo čimprej), se bom z veseljem posul z vsem pepelom zdaj-še amazonskega pragozda, ne vidim problema v tem. Mi je presenetljivo, da še to ni natrenirano in da menda enkrat še bo. Tole ziehenkanje volana je pač moteče, podobno kot neobravnavane jame na cestah, po 12% s FSD prevoženih vseh km (od 10.9.2026) - ne rečem, mogoče postajamo bolj zahtevni in je to pričakovana faza šele po 500+ km fsd :D

Dobro, to z volanom najbrž ni ravno nerešljiv problem, pri vsem drugem.

RedDrake ::

Dodajam samo, da tudi deterministični stroj ne bo nujno dal vedno enakega rezultata. Vhodni podatki ne morejo biti vedno 100% zanesljivi. V "mojem fohu" N-dimenzionalnih parcialnih diferencialk se to rešuje s perturbacijami in statistično obdelavo. Samo to zna (zaenkrat) "malček potrajati" ...

Okapi ::

Utk je izjavil:

Vprasaj Groka v dveh locenih sejah "Kaj je sonce?", in dobil bos dva ne popolnoma enaka odgovora*. In ja, tocno to kar si opisal je edina stvar, ki jo lahko nardis, drzis pesti, da bo v naslednji verziji bolje.

Zakaj bi bilo to bolje? Ne, ne bi bilo, slabše bi bilo. Tudi če vprašaš človeka kaj je sonce, ti bo danes odgovoril tako, jutri pa malo drugače. Kaj je narobe s tem?
Če hočeš determenistični stroj, ga pač ne išči znotraj področja (umetne) inteligence. Če bi bilo determenistično, marsičesa enostavno ne bi znal rešit.
Imaš lahko tudi oboje, izbereš pa tisto, kar je v danej okoliščinah boljše.

Utk je izjavil:

Kje sem pa kakorkoli trdil da bi bil deterministicni pristop boljsi? Saj nisem tega rekel.

Bolj bi blo, ce avto v naslednji verziji ne bi drkal volana levo in desno.

RedDrake je izjavil:

Dodajam samo, da tudi deterministični stroj ne bo nujno dal vedno enakega rezultata. Vhodni podatki ne morejo biti vedno 100% zanesljivi. V "mojem fohu" N-dimenzionalnih parcialnih diferencialk se to rešuje s perturbacijami in statistično obdelavo. Samo to zna (zaenkrat) "malček potrajati" ...

To imas prav, seveda. Vhodni podatki niso prakticno nikoli enaki.

Je pa pri deterministicnem nacinu lazje dolocit neko vrednost, ki ti predstavlja limit, ko se algoritem drugace odloci. In da se razumemo, nikjer ne trdim, da bi bilo tako bolje. Samo razlagal sem zakaj se dogaja da avto trza z volanom.

No, danes sem daj FSDju nalogo, da vzratno zapelje iz mojega dovoza pred hiso in nadaljuje pot. Prisel je do odprte ograje, potem se je pa ustavil. Nato je dvakrat prav pocasi nadaljeval pot in tik pred ograjo dokoncno obstal in cakal. Po kakih 20 s sem ga prekinil, poslal bug report in sam odpeljal ven.

BigWhale je izjavil:

Kje sem pa kakorkoli trdil da bi bil deterministicni pristop boljsi?

Tu:

Utk je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Kje sem pa kakorkoli trdil da bi bil deterministicni pristop boljsi?

Tu:

Ne, to si nekaj narobe razumel. To je bil moj odgovor na tale del:

deepsick je izjavil:

ta brezplačen odgovor groka mi ničesar ne pove in lahko samo skomignem z rameni, da pač počakajte

Torej, ce se FSD ne obnasa po pricakovanjih, zaradi ne-determinizma (ali pa katerega koli drugega razloga), lahko samo skomignes z rameni in cakas. Na naslednjo verzijo, ki bo morda boljsa v tistem specificnem delu.

Nikjer nisem trdil, da bi bila deterministicna logika boljsa. Zgolj to, da lahko drzis pesti, da bo naslednja verzija FSDja boljsa.
««
49 / 49
»
»»