» »

Zakaj so avtonomna vozila prava stvar

Zakaj so avtonomna vozila prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
48 / 48
»
»»

Magic1 ::

Ko gledam te vožnje, se omejitev FSD tudi bolj po domače drži. V Coni 30 vozi 38km/h. Ležeče policaje tudi ne oceni ali je potreba bistveno bolj zmanjšat od omejitve. Zna avto kar fajn poskočit na določenih (veliko jih je neprimernih omejitvam).
Magic

feryz ::

Saj definicija avtonomne vožnje je ultra lahka.
Upravljalnega mehanizma za vožnjo ni več. Ne obstaja v vozilu, pika.
In zato šofer/potnik niti ne more biti kriv.

Tudi Kitajci nimajo avtonomne vožnje kar vsepovprek, ampak v odobrenih območjih.
Podobno kot robotaksiji v ameriki. Obstajajo že dolgo, ampak le tam, kjer obstajajo.

codeMonkey ::

deepsick je izjavil:

Zdaj ste me pa dobili s temi ovinki - hočete reči, da ne dela offline - da jaz to malo factcheckam... Ne vem, kako bi se odzival fsd brez neta. Koga naj vprašam, da bo zadosten odgovor?

Mesas stvari. Ali pa te midva narobe razumeva. NN laufa na avtomobilu, ampak se ne uci na avtomobilu. Uci se na superacunalnikih nekje v enem centru.

deepsick ::

Mislil sem v tem smislu, tole sicer potem ne drži za lokalne evente, če prav razumem v temi?

Ko avto deluje brez povezave, se zanaša izključno na lokalno naložene binarne datoteke nevronskih mrež (uteži), medtem ko se morebitni nepredvideni dogodki in posnetki kamer shranjujejo v popolnoma drugačnem formatu kot surove dnevniške datoteke in videoposnetki v lokalni pomnilnik. Ti lokalno shranjeni dogodki se v oblak uploadajo takoj, ko avto ponovno vzpostavi internetno povezavo (preko Wi-Fi ali mobilnega omrežja), nato Teslini superračunalniki iz njih preračunajo (istrenirajo) nove in izboljšane modele v oblaku, te sveže posodobljene uteži pa se nato ob naslednji posodobitvi programske opreme pretočijo nazaj v avto, s čimer se cikel učenja in delovanja zaključi.

feryz je izjavil:

Saj definicija avtonomne vožnje je ultra lahka.
Upravljalnega mehanizma za vožnjo ni več. Ne obstaja v vozilu, pika.
In zato šofer/potnik niti ne more biti kriv.

Tudi Kitajci nimajo avtonomne vožnje kar vsepovprek, ampak v odobrenih območjih.
Podobno kot robotaksiji v ameriki. Obstajajo že dolgo, ampak le tam, kjer obstajajo.

Ok, ampak tole 'Na Kitajskem se je po uradnih podatkih odstotek nesreč z robotaksiji zmanjšal za 70 %, preostalih 30 % nesreč pa povzročijo drugi vozniki, ki se zaletavajo v robotska vozila.' drži ali ne? Četudi samo ODD, pač vzameš vso Slovenijo za D, saj je ni več kot za eno kitajsko vas, kje je šele Peking, to je že huh, no, ne vem, koliko :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deepsick ()

feryz ::

Itak da drži. So krepko prečistili pravila in popravili infrastrukturo tam, kjer robotaxiji vozijo.
Verjetno bi tudi brez njih izboljšali statistiko.

Ok, meni je to dovolj, ker nisem zahteven in me je življenje grdo teplo. Če navedbe držijo, konec s človeškimi šoferji - no, recimo.

Utk ::

Zame je dovolj dobra avtonomna vožnja, če se jaz usedem in me odpelje vsaj približno tam kamor hočem vsaj približno brez posredovanja in znotraj nekega normalnega časa.
Če imam pred sabo še zmeraj volan, me ne moti. Ko bom na nekem neoznačenem parkirišču hotel parkirat točno tam, bom pač zagrabil volan in pakiral po svoje. So what?
Tudi taxiji vsaj po mestih bojo v par letih brez voznikov. Čeprav so v bistvu mesta težji problem kot pa podeželje ali avtocesta.
Drugi pa čakajte, da boste lahko poslali avto po otroka v vrtec, potem ga bo pa odpeljal na vrh Triglava.

BigWhale ::

deepsick je izjavil:

Zdaj ste me pa dobili s temi ovinki - hočete reči, da ne dela offline - da jaz to malo factcheckam... Ne vem, kako bi se odzival fsd brez neta. Koga naj vprašam, da bo zadosten odgovor?

Avto seveda dela off-line.

Mogoce se samo ne razumemo kako delajo modeli za strojno ucenje? Torej, v zlo grobem je tkole:

- dolocis kaj so vhodni podatki za model
- dolocis kaj so izhodni podatki za model
- vzames kup podatkov za treniranje in na podlagi teh reci dobis nek model, to je ta rec, ki je racunsko zahtevna
- dodajajo se razne utezi za nekatere parametre, na vec nivojih
- na izdelan model, dodas se nek software, ki zna delat s tem modelom
- vse skupaj nalozis v avto

Avto potem vhodne podatke poslje modelu in model vrne ven odlocitev kaj se mora zgoditi.

Ce vidis, da se model ne obnasa tako kot je treba, recimo da se vsakic zapelje v luknjo na cesti, mors velikokrat skoraj cel postopek ponoviti, in dodas v model se prepoznavanje luknje, in poves da ce avto sreca luknjo, naj se ji umakne. Pa poskrbet moras, da se ne umakne v pesca. Da se razumemo, ko govorim o luknji govorim bolj o robnih primerih, ki se jih model ni naucil med treningom, ne o luknji dobesedno.

Lahko recemo tweakas parametre, kako veliki luknji se umika, ne mores pa recimo modela prepricat, da prepozna konjsko vprego na cesti, ce je se nikoli ni srecal. Za prepoznavanje konjske vprege mors poiskat dost posnetkov konjske vprege, in jih dodat v trening parametre in znova pognat trening.

Tle sicer govorim o enem modelu, ampak zelo verjetno Tesla uporablja vec modelov, karikiram zdaj, enega za prepoznavanje semaforjev, enega za prepoznavanje crt na tleh, ali pa se kaj bolj abstraktnega v stilu prepoznavanje premikajocih in staticnih objektov.

Tko da ja, tvoj avto se sam uci zelo malo, skoraj da nic. Znal bo prepoznat katere poti v sluzbo uporabljas bolj pogosto, recimo.

BigWhale je izjavil:

Tko da ja, tvoj avto se sam uci zelo malo, skoraj da nic. Znal bo prepoznat katere poti v sluzbo uporabljas bolj pogosto, recimo.

Eh, diskretne navigacijske točke same po sebi zna že notepad. S tistimi jamami in da 'ŽE ZNA OBVOZITI' sem dejansko mislil, da je tak cikel bil opravljen in da se je že nekje daleč kje že posnel inu uploadal, ker jame na cesti so verjetno precej pričakovana reč in to res zamerim, da ni že bilo 'uteženo' v enem ali N modelih. Edino, kar je res, da nisem videl nobene indikacije downloada novih uteži, ne celote, ne kako inkrementalno ali kako to rečete :D

Ti še ne moreš downloadati in testirati ali čakaš, kdaj bom utihnil kot indikator za napako? To lahko hitro uredimo :D

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Nov model dobis, ko dobis novo verzijo FSDja.

Ok, pred 6 dnevi je bila zadnji fw update za aktivacijo (2026.27.200 + 14.2.2.6).

Zanima me, čemu ne testiraš ti, moram jaz v kostanj po vso žerjavico? Saj sem šel, je premalo ali kaj? :D

Utk je izjavil:

Drugi pa čakajte, da boste lahko poslali avto po otroka v vrtec, potem ga bo pa odpeljal na vrh Triglava.

To je, kot izgleda, neka osebna reč inu zamera inu očitanja :D

Zgodovina sprememb…

Gambino ::

Gregor P ::

Tovornjak brez vozniške kabine in brez voznika bo po javnih cestah prevažal živila do Lidlove trgovine. Nemški trgovec je skupaj s švedskim tehnološkim podjetjem Einride začel štirimesečni preizkus avtonomnega električnega tovornjaka v nemški zvezni deželi Hessen. Vozilo bo vključeno v običajno logistiko in bo lahko opravilo do tri vožnje na dan. Če bo projekt uspešen, namerava Lidl avtonomno dostavo razširiti še na druge lokacije.

https://www.24ur.com/novice/gospodarstv...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

2026.27.300 je updatano po dolgih 30-40 minutah

mi je na misel prišlo tisto o pogostih tudi 'nesporazumih' v tej temi in še lokalno shranjenih zapisov, ki jih menda nikakor ni zavreči ali deprioritizirati ob nadomestitvi s 'formalnimi utežmi', da ne rečem o raznih ciničnih podtikanjih in smejanjih samim v brado ali kaj - več temah, ne samo tej

bmk, ne bom več pisal dodatnih razlag - se bom distanciral iz teme, da boste koga zamenjevali zame čez X let glede samoPLOVEČIH medplanetarnih plovil :D

očitno izgleda ta taktika bolj učinkovita, s sockpuppeti pa vam tudi ne bo dolgčas

ps: na cesti nas boste lahko prepoznali tudi po tablicah :)

Zgodovina sprememb…

««
48 / 48
»
»»