» »

Zakaj so avtonomna vozila prava stvar

Zakaj so avtonomna vozila prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
47 / 48
»»

deepsick ::

Ne vem, potrebno bo kaj bolj oprijemljivega, na besedo mi tako ne verjamete.
Jaz se spomnim samo jypeta izpred 10 let, ki je vsakogar obkladal z nacisti...

Ne vem, kako bi vam dokazal, če ne verjamete, pač ne, jaz tu ničesar ne morem.

RedDrake ::

Dejanja in obnašanje povedo več kakor vse besede kadarkoli zapisane.

BigWhale ::

DarkSite je izjavil:

Moras vedet, da razni Okapiji, kiti in ostali so ze od samega zacetka te teme in v vseh ostalih temah od Muska nastrojeni negativno. Musk jim pa v vecini primerov dostavi z zamudu but who cares.

A ti ves, da jaz vozim Teslo, ki v tem momentu ponuja zlo dober, ce ne kar najboljsi, price/performance med elektricnimi avtomobili, pa da sem tudi mnenja, da je FSD verjetno najboljsi L2 sistem trenutno? Pa da sem mnenja, da je SpaceX naredil ogromno na podrocju astronavtike in raket.

Razlika je med fanboyismom in brezkompromisnim goltanjem vsega kar ti servirajo, in neko priblizno objektivnostjo. Sam fanboyi tega ponavadi ne vidijo.

deepsick je izjavil:

No, zdaj me bo pa še BigWhale, ne bo prva tema :D

Zaradi krsitve pravila o objavljanju v temi z vec razlicnimi uporabniskimi racuni, bi te lahko ze zdavnaj ... Sam, se mi zdi, da je ta pojav za uporabnika bolj diagnoza kot simptom, in kdo sem jaz, da bi sodil.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

Ok, si že vplačal loterijo ali ti ni potrebno?

BigWhale je izjavil:

Zaradi krsitve pravila o objavljanju v temi z vec razlicnimi uporabniskimi racuni, bi te lahko ze zdavnaj ... Sam, se mi zdi, da je ta pojav za uporabnika bolj diagnoza kot simptom, in kdo sem jaz, da bi sodil.

Zaradi mene, meni je samo dolgčas, ne uporabljam drugih družabnih omrežij. Lahko bi šel kosit, da se malo pretegnil. Na hiši moram biti en dalje, ker pridejo majstri v četrtek za baterijo :D

Je pa res, da sem se naučil iz zgledov, kjer je veeliko takšnih simptomatikov (ali kako se reče).

Torej, še vztrajate, da sem že pisal o Tesli v tej temi? BigWhale, poglej v ZS o vprašanju, tam nekje februar, marec 2026, hvala za odličen nasvet.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deepsick ()

Saj veš, 120k čaka na elektroenergetsko investicijo s povratno dobo "nekaj let". Samo moram še izvedeti, kaj specifično moram narediti, da bo povratna doba res takšna.

deepsick je izjavil:

Torej, še vztrajate, da sem že pisal o Tesli v tej temi? BigWhale, poglej v ZS o vprašanju, tam nekje februar, marec 2026, hvala za odličen nasvet.

Čas prve prijave 30.07.2026 22:17:29

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

RedDrake je izjavil:

Saj veš, 120k čaka na elektroenergetsko investicijo s povratno dobo "nekaj let". Samo moram še izvedeti, kaj specifično moram narediti, da bo povratna doba res takšna.

Se boš že znašel, če pa ne, pa pač ne? Kaj je zdaj z osebno? Si vplačal loterijo? Boš kaj podaril v dobrodelne namene? :D

RedDrake je izjavil:

Čas prve prijave 30.07.2026 22:17:29

Saj nisem rekel, pod katerim bananim imenom :D

Zgodovina sprememb…

Trolololololo. Lahko napišeš katera so prejšnja imena, pa bo kristalno jasno, da se do pred pol leta nisi niti najmanj pobrigal za dobrobit Tesle?

BigWhale, bi ti tudi želel na vsak način izsiliti priznanje od mene in potrditi (ali ZAVRNITI) RedDrakovo fiksacijo? :D

Zgodovina sprememb…

Lahko na ZS. Ne bom izdal. Še več, opravičil se bom.

Gregor P ::

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Kaj ti naj pošljem? Korespondenco z BigWhale? Če se mi še uspe prijaviti v tisti račun, se to sploh sme? A če sam BigWhale blagovolji skopirati, ne bo veljalo?

Ne, samo pošlji UID-je ali imena računov.
Dobiš opravičilo, kot se zagre.

Ne vem, kaj bi rad in čemu.

Niti ne potrebujem tvojih opravičil, ti samo pojdi vplačat loterijo :D

Zgodovina sprememb…

Trdiš, da se te neupravičeno napada/sprašuje o preteklih neuresničenih obljubah (v lawyer speaku drugače imenovanih tudi laži), ker da se nikoli nisi angažiral v to smer na tem forumu (pa ćak i šire).
Kot rečeno, daj mi samo zadnji dve up. imeni na ZS, pa te ne "pipnem" več, če je na temu kaj resnice.

Kar se loterije tiče - če zares nisi dojel sestavka, priporočam obisk psihologa in/ali psihiatra. Če si ga, potem pa samo trololololo.

Ne, nisem se... Jaz sem samo en ubog siromak :D

Please, get a room. Tole je ze proper bromance.

pegasus ::

Fascinantno modrovanje ...

Skoraj kot ta forum tu :))

Se pričakuje povzetek? Izbrišite, če je napoti :D

V podkastu Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) gostje razpravljajo o odločitvi Slovenije, ki je kot šesta evropska država na svojem ozemlju omogočila uporabo Teslinega sistema samodejne vožnje (Full Self Driving). Odobritev temelji na 18-mesečni tehnični homologaciji nizozemskega organa RDV, pri čemer gre formalno za sistem 2. stopnje avtonomije, kar pomeni, da pravno odgovornost za vožnjo in zavarovanje še naprej v celoti nosi voznik. Državni sekretar za mobilnost Marko Dvornik ter strokovnjaka Marko Femec in Andrej Brgles poudarjajo, da sodobna tehnologija močno prehiteva evropski birokratski aparat, zaradi česar je bila proaktivna usmeritev ministrstva ključna za preprečevanje zamud pri testiranju novih tehnologij. V pogovoru se dotaknejo tudi vprašanj varovanja osebnih podatkov, nadzora pozornosti voznika ter širše prihodnosti slovenske mobilnosti -- od možnosti vpeljave samovozečih robotaksijev in dostavnih dronov do preusmerjanja državnih subvencij iz nakupa zasebnih električnih avtomobilov v posodobitev javnega potniškega prometa in železniške infrastrukture.

Zgodovina sprememb…

feryz je izjavil:

Malo gledam te slovenske jutuberje, ki vsi vzhičeni opazujejo, kako jih kolica vozijo naokrog.
Vidim, da so vsi na trnih in trzajo kot na pol crknjen konj, ali bo avto odreagiral ali krešnil. Ampak ok, verjetno je to normalno.
Bolj me čudi, da vožnja v teh več sto konjskih avtih izgleda kot tekmovanje z enim parom konj, vpreženih v vprego.
A to bo zdaj tako? Do zdaj smo se zgražali nad penzionisti, ki so zunaj naselja vozili 55 na uro, zdaj bomo pa za temi čudesi vozili 45 km na uro?

Ja, vozi čisto po pravilih, imaš tudi možnost fiksnega odmika od omejitev, samo pustimo, da to vsak sam ugotovi, ne bomo delali reklame, da se spet kdo ne razburi, je bilo dovolj za danes. Ti si iz Postojne, nisi, si stiskal tam eno skromno teslico pri Slovenski Bistrici pri omejitvi na delovišču, ne? Ti je dala vse štiri smerokaze in si poskusil po voznem pasu prehitet, potem pa s tremo ostal daleč zadaj?

Da se bomo še lahko kregali v tej temi, moderator pa naj odloči o umestnosti (scroller, da je bolj obvladljivo) - aja, seveda je vse poslušano in ročno pretipkano, ker ne zaupamo in ne uporabljamo LLM :D

VODITELJ (SBC Podcast):
V novem SBC podcastu se posvečamo najnovejšim dogodkom v avtomobilski industriji in mobilnosti. V Evropi spremljamo hude pretrese, predvsem v Nemčiji, kjer Volkswagen napoveduje zmanjšanje proizvodnje in odpuščanje do 100.000 zaposlenih do leta 2030. Po drugi strani pa je Slovenija med prvimi evropskimi državami dovolila Teslin sistem *Full Self-Driving* (FSD). V studiu so z nami trije gostje: državni sekretar za mobilnost Marko Dvornik, Marko Femec iz podjetja Planet Solarij ter strokovnjak za mobilnost Andrej Brgles.

VODITELJ:
Gospod državni sekretar, kaj točno je Slovenija kot šesta država v Evropi dovolila ameriški Tesli in kdo nosi odgovornost, če gre na cesti kaj narobe?

MARKO DVORNIK (državni sekretar):
Najprej je treba poudariti, da tega nismo dovolili vsem proizvajalcem, ampak gre za homologacijo, ki so jo 18 mesecev testirali Nizozemci na svojem tehničnem aparatu RDW. Ker odločanje na ravni celotne Evropske unije zamuja, smo izbrali pot priznavanja homologacije po teritoriju, pred nami pa so to storile že Estonija, Litva, Danska in Belgija. Naša Agencija za varnost v prometu (AVP) je imela določene pomisleke, vendar gre iz tehničnega vidika za 2. stopnjo avtonomnosti (Level 2). To pomeni, da celotno odgovornost še naprej nosi voznik, zavarovanje pa ostaja čisto enako kot pri ostalih vozilih. AVP nima tako močnega aparata kot Nizozemska, zato smo se oprli na njihove strokovne podlage ob jasnem političnem signalu.

VODITELJ:
Kako pa na to odločitev gledate z vidika prometne varnosti?

ANDREJ BRGLES (strokovnjak za mobilnost):
Zelo sem vesel, da imamo državnega sekretarja prav za to področje in da država daje signal za hitrejši razvoj. Vendar pa tehnologija prehiteva sposobnost človeka in družbe, da jo sprejmeta. Pri 2. stopnji avtonomnosti avto oddela vožnjo fantastično, zato bo voznik po več uspešnih vožnjah postal nepozoren ter začel pregledovati telefon, odgovarjati na e-pošto ali celo spati, čeprav je celotna odgovornost še vedno na njem. Prav tako moramo sočasno naslavljati vprašanja varnosti podatkov in zbiranja posnetkov. Ključno je, da v Sloveniji preizkušamo rešitve na domači infrastrukturi ter ne čakamo le na odločitve drugih.

VODITELJ:
Marko, vi veliko potujete na Kitajsko, kjer so robotaksiji že vsakdanja realnost. Kako ocenjujete slovensko odločitev?

MARKO FEMEC (Planet Solarij):
Na Kitajskem so samovozeča vozila, robotaksiji in samoleteči droni že v serijski proizvodnji, medtem ko je Evropa s svojo birokracijo izjemno počasna. Navdušen sem, da je Slovenija med prvimi, saj moramo prenehati s praksa, da vedno le sledimo drugim. Na Kitajskem se je po uradnih podatkih odstotek nesreč z robotaksiji zmanjšal za 70 %, preostalih 30 % nesreč pa povzročijo drugi vozniki, ki se zaletavajo v robotska vozila. Če ima politika željo in vizijo, lahko Slovenija postane poligon za nove tehnologije.

VODITELJ:
Zakaj je zelena luč dana ameriški Tesli, nemški ali kitajski proizvajalci pa še niso prišli na vrsto?

MARKO DVORNIK:
Američani so prišli z uradno pobudo in izkoristili opravljen 18-mesečni tehnični postopek Nizozemcev, medtem ko nemški ali kitajski proizvajalci do nas še niso stopili. Nemci sicer močno ščitijo svoj trg in čakajo na ustrezen trenutek ter enotna merila za vse.

ANDREJ BRGLES:
Kitajska je v enem stoletju naredila skok neposredno s koles na polavtonomna vozila, saj država deluje kot primarni podjetnik in usmerja celotno verigo. V Evropi pa imamo drugačna mesta, starejšo populacijo in specifično tranzitno infrastrukturo, zato moramo najti svojo evropsko rešitev za nove tehnologije.

MARKO FEMEC:
Pogledati si moramo v ogledalo, saj smo bili Evropejci 100 let vladarji avtomobilske industrije, zdaj pa nas je prehitela nacija, ki se je včasih vozila s kolesi. To se je zgodilo zato, ker ščitimo obstoječe lobije in ne iščemo rešitev, medtem ko Kitajci delajo z jasnim ciljem za prihodnje generacije.

VODITELJ:
Kaj pa vprašanje zasebnosti in zbiranja podatkov, ko se Tesla vozi po slovenskih cestah?

MARKO DVORNIK:
Novi avtomobili imajo obvezen sistem za nadzor pozornosti voznika. Senzorji posnamejo voznika, in ko ugotovijo, da je pozoren, podatek takoj izbrišejo. Ti podatki se ne smejo uporabljati za nič drugega, pri komercialni opremi v Tesli pa uporabnik sam z aplikacijo in potrditvijo pogojev dovoli prenos podatkov v ZDA.

MARKO FEMEC:
Namesto uvajanja visokih carin na kitajska vozila, kar bo Evropo le še bolj osamilo in osiromašilo, bi morala Evropa sprejeti partnerski model 50/50, kot ga je pred leti imela Kitajska, ter povabiti kitajska podjetja k gradnji tovarn pri nas.

VODITELJ:
Kaj pa kriza v evropski avtoindustriji in prihodnost subvencij za električna vozila v Sloveniji?

MARKO DVORNIK:
Zaradi težav v Nemčiji in padca izvoza je pomembno, da podpremo domačo proizvodnjo, kot je Revoz v Novem mestu, saj s tem ohranjamo ključno industrijsko znanje. Glede subvencij za električna vozila pa se je vlada odločila za preusmeritev sredstev (od 150 do 200 milijonov evrov letno) iz posamičnih subvencij za fizične osebe v masovne ukrepe, predvsem v javni potniški promet in železniško infrastrukturo. Posamične subvencije so namreč kupovale le drugo vozilo v gospodinjstvu, medtem ko je naš cilj zamenjati maso starih dizelskih vozil.

MARKO FEMEC:
Država daje subvencije za sončne elektrarne in električna vozila predvsem zato, ker ne dosega evropskih ciljev in bi sicer plačevala visoke penale Bruslju. Subvencije ne smejo delovati po sistemu šokov -- z visokimi zneski nekaj mesecev in nato nulo --, ampak morajo zagotavljati stabilno, dolgoročno spodbudo.

ANDREJ BRGLES:
Šoki na trgu nikoli niso dobri in spodbude morajo imeti jasen rok ter postopen prehod, da se kupci lahko prilagodijo. Pomembno je tudi, da ne ustvarjamo konfliktov med zasebnim in javnim prevozom, temveč razvijamo oboje hkrati.

VODITELJ:
Kakšni so torej glavni načrti ministrstva na področju mobilnosti do konca mandata?

MARKO DVORNIK:
Načrtujemo gradnjo tretjega pasu na avtocestah, ureditve okoli Domžal ter začetek del na južnem delu tretje razvojne osi preko Gorjancev. Poleg tega želimo skrajšati potovalne čase v javnem potniškem prometu in prenoviti razpisne pogoje za železniško infrastrukturo, da bo gradnja hitrejša in cenejša.

MARKO FEMEC:
Prihodnost je lepa, sončna, električna, samovozeča in humanoidno-robotska, zato moramo sprejeti nove tehnologije in premagati strahove.

ANDREJ BRGLES:
Pred velikim preizkusom smo, ker nas tehnologija prehiteva, vendar nam bo omogočila boljše življenje, če bomo znali odprto in brez nepotrebnih družbenih napetosti komunicirati ter se prilagoditi spremembam.

Utk ::

Še leto nazaj so poznavalci tu govorili da avtonomna vožnja ne more delat na naših cestah. Zdaj cel svet gleda posnetek kako tesla sama leze in se spušča z Mangarta. Case closed, avtonomna vožnja je mogoča. Vse drugo so nianse.

feryz ::

Pozabil si na drobni tisk.
Dež, sonce, sneg ... in pa, predvsem, na to, da ni avtonomna.
Ko bo, bo case closed.

feryz je izjavil:

Ko bo, bo case closed.

Jaz nisem ničesar pozabil, ti si :D

MARKO FEMEC (Planet Solarij):
Na Kitajskem so samovozeča vozila, robotaksiji in samoleteči droni že v serijski proizvodnji, medtem ko je Evropa s svojo birokracijo izjemno počasna. Navdušen sem, da je Slovenija med prvimi, saj moramo prenehati s praksa, da vedno le sledimo drugim. Na Kitajskem se je po uradnih podatkih odstotek nesreč z robotaksiji zmanjšal za 70 %, preostalih 30 % nesreč pa povzročijo drugi vozniki, ki se zaletavajo v robotska vozila. Če ima politika željo in vizijo, lahko Slovenija postane poligon za nove tehnologije.

feryz je izjavil:

Ko bo, bo case closed.

Dokazano je da je mogoča. Ostalo so nianse.

karafeka ::

A imajo te tesle še vedno probleme z fantomskih bremzanjem? Zelo varno za ostale, še posebej na avtocesti.

Nisem na tekočem, mnenju v temi navkljub :D So kdaj imele težave? Zdaj bremzajo samo pri znakih po predpisih, ko prepoznajo znak, indikator sicer ne kaže srednje zavorne luči na ekranu, za zunaj težko rečem - ali če nogo umakneš s plina in regenerira, ne pa tudi, če zmanjšaš pritisk.

Zgodovina sprememb…

codeMonkey ::

Utk je izjavil:

feryz je izjavil:

Ko bo, bo case closed.

Ne spomnim se, da bi kdo govoril da avtonomna voznja ni mozna. Mogoce kak padalec. Najvec debat je bilo okoli tega kaj avtonomna voznja je, in da je tistih zadnjih nekaj procentov najtezjih (kar tudi vidimo pri Tesli, ko so se vedno na L2), ter kako dolociti stvari, da je zadeva se vedno varna, ceprav ne dela vedno in povsod.

Zgodovina sprememb…

codeMonkey je izjavil:

er kako dolociti stvari, da je stvar se vedno varna, ceprav ne dela vedno in povsod.

Vedno in povsod ni niti v aviatiki, žal. Tole spodaj sicer ni odličen indikator upravičenosti? Kaj pravi pa vaš fact checker, ste sploh dali preveriti? Ali pa tudi vi ne zaupate AI? :D
Na Kitajskem se je po uradnih podatkih odstotek nesreč z robotaksiji zmanjšal za 70 %, preostalih 30 % nesreč pa povzročijo drugi vozniki, ki se zaletavajo v robotska vozila.

PS: FFS, ne umikati noge s pliva v EV ampak s kontakta ali kako je novorek? :D

Zgodovina sprememb…

codeMonkey je izjavil:

Utk je izjavil:

feryz je izjavil:

Ko bo, bo case closed.

Ne spomnim se, da bi kdo govoril da avtonomna voznja ni mozna. Mogoce kak padalec. Najvec debat je bilo okoli tega kaj avtonomna voznja je, in da je tistih zadnjih nekaj procentov najtezjih (kar tudi vidimo pri Tesli, ko so se vedno na L2), ter kako dolociti stvari, da je zadeva se vedno varna, ceprav ne dela vedno in povsod.

Na primer, nalašč sem odstranil avtorja, ker ga ne bi rad izpostavljal, ni bil edini:

Alternativno, če take vožnje, kljub "sposobnosti" avtomobila za to nihče ne bo naredil do takrat, priznam tudi da se z nekim Tesla lastnikom dobiva v centru LJ in z mojim avtom slediva Tesli do hiše moje tašče v Trenti (lahko čez Vršič, ali čez Bovec, meni je vseeno).

Okapi ::

A boš rekel, da je to mogoče (in zakonito)?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Še vedno čakam prazno teslo, da se odpelje iz centra LJ do Trente, jaz pa mu sledim, skupaj s teslinim lastnikom. Je še nekaj časa na voljo da se to izvede.

Pa še to, nikoli nisem rekel, da to _nikoli_ ne bo možno. Samo da ne bo prej kot v 20-ih letih od Muskove obljube da je "že" (2016).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

V EU še ni niti dovoljeno, avto ne pelje brez nadzora, četudi šofer čisto ničesar ne dela, v nekaterih ozirih bi res lahko bili bliže Kitajski. Aja, problem je Tesla :D

Zgodovina sprememb…

Pod tekst bi jaz zastavil takole:
Avto prevozi sam celotno pot od ene do druge obale v poljubnem vremenu, v enem šusu brez intervencij človeka na vožnjo (idealno to pomeni prazen vozniški sedež, jasno komot nekdo tam sedi, če je dal 0 inputa cel čas sedenja).
Postanki so kosher, za karkoli je potrebno - polnjenje, hranjenje ekipe, whwatever. Normalno je tudi da človek priklopi avto polnit.
Ja?

Takrat si napisal tako. Tako da zarad "legal reasons" avto ne sme bit prazen, niti brez voznika, lahko pa vozi sam brez posredovanja.

Utk je izjavil:

Še leto nazaj so poznavalci tu govorili da avtonomna vožnja ne more delat na naših cestah.

Kdo je to govoril?

deepsick je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

er kako dolociti stvari, da je stvar se vedno varna, ceprav ne dela vedno in povsod.

Vedno in povsod ni niti v aviatiki, žal. Tole spodaj sicer ni odličen indikator upravičenosti? Kaj pravi pa vaš fact checker, ste sploh dali preveriti? Ali pa tudi vi ne zaupate AI?

To podrocje kar dobro poznam. Tehnicno imas seveda prav, sem namenoma malo poenostavil, pa si ze zagrabil :D Vseeno, mislim, da ti je jasno kaj je misljeno. Lahko pa malenkost bolj definiramo, ce dela probleme. Glavno vprasanje je kako to " skoraj vedno in povsod" pohendlati tako, da so tveganja druzbeno sprejemljiva, ko zadeva odpove. Letalski sistemi so relativno butasti, kot tudi legacy avtomobilski (ABS, servo, ...), in to smo se naucili se relativno dobro upravljati (ceprav ze v tem primeru so bile izjeme, kot so mcas, toyota...). Z AI se se ucimo.

Zgodovina sprememb…

deepsick je izjavil:

Nisem na tekočem, mnenju v temi navkljub :D So kdaj imele težave?

Od vedno, in na standardnem AP z AutoSteeringom se vedno imajo tezave s fantomskim zaviranjem in se se vedno dogaja. Ce se tebi se ni zgodilo imas ali sreco ali pa se ne vozis tako pogosto v teh situacijah.

Pri FSDju ni vec teh tezav.

codeMonkey je izjavil:

To podrocje kar dobro poznam. Tehnicno imas seveda prav, sem namenoma malo poenostavil, pa si ze zagrabil :D

Oprosti, da sem bolj predvidljiv kot ostali - če ne bi pisalo Kitajska, bi si tole dal v podpis, saj bi odgovoril prej :D

Na Kitajskem se je po uradnih podatkih odstotek nesreč z robotaksiji zmanjšal za 70 %, preostalih 30 % nesreč pa povzročijo drugi vozniki, ki se zaletavajo v robotska vozila. Če ima politika željo in vizijo, lahko Slovenija postane poligon za nove tehnologije.

BigWhale je izjavil:

deepsick je izjavil:

Nisem na tekočem, mnenju v temi navkljub :D So kdaj imele težave?

Od vedno, in na standardnem AP z AutoSteeringom se vedno imajo tezave s fantomskim zaviranjem in se se vedno dogaja. Ce se tebi se ni zgodilo imas ali sreco ali pa se ne vozis tako pogosto v teh situacijah.

Pri FSDju ni vec teh tezav.

Ok, sem sinu razložil, da je AS 2/10, FSD pa 9.5/10, ker ni zaupal (ne vem, če je to temo bral pred menoj - ali kaj :), jaz pa sem pač bolj nagnjen k eksperimentiranju, letom navkljub. Zdaj se vozi ročno samo še tam, kjer se hoče preizkusiti cesto ali če je kakšen domišljav črn bmw ali podobno, AS že skozi kakšne straniške soteske ni znal. Mi bomo kar plačevali tistih 100€/mo čez slaba 2mo tudi za vse, kar še morebiti sledi :D

deepsick je izjavil:

Na Kitajskem se je po uradnih podatkih odstotek nesreč z robotaksiji zmanjšal za 70 %, preostalih 30 % nesreč pa povzročijo drugi vozniki, ki se zaletavajo v robotska vozila. Če ima politika željo in vizijo, lahko Slovenija postane poligon za nove tehnologije.

Ti taksiji imajo ODD, kar pomeni da resujejo ta problem na cisto standarden nacin. Sem jaz cisto za to, samo narobe si razumel kot nek odpor, ko sem dvomil v ekonomsko realnost, zdaj v tej fazi, danes.

Ok, ko se bo smelo v EU brez nadzora, jaz žrtvujem avto (mogoče je samo še Fort Knox bolj zavarovan) in bo RedDrake napisal poročilo v temi :D

In potem odpremo novo temo, deal?

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

A če ti mi plačamo morebitno kazen, si upaš sedaj?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

deepsick je izjavil:

Ok, ko se bo smelo v EU brez nadzora, jaz žrtvujem avto (mogoče je samo še Fort Knox bolj zavarovan) in bo RedDrake napisal poročilo v temi :D

In potem odpremo novo temo, deal?

RedDrake je pri napovedi naredil napako, ker je zadevo okviril v eno voznjo. To ni tak problem. Za nekaj razredov tezji problem je spustiti te Tesle brez voznika na to pot tolikokrat, da lahko z gotovostjo trdimo, da je zadeva dovolj varna za voznjo brez voznika - torej da deluje kot level 4 sistem.

Zgodovina sprememb…

Avto se ne bo peljal, ker aktivno nadzira, da je nadziran, niso to heci, če je prenos pravne odgovornosti. Par sekund gledaš proč in je prvi strike, par strikov pokasiraš v eni vožnji in se driverju disabla do Velikega filtra :D Ne gre, pa če mi sam največji legendarni kripobogataš vse preostale btc je na svetu nakaže... No, potem bi verjetno šlo, ker bi se Musk osebno pobligiral.

Zgodovina sprememb…

deepsick je izjavil:

Avto se ne bo peljal, ker aktivno nadzira, da je nadziran, niso to heci, če je prenos pravne odgovornosti. Par sekund gledaš proč in je prvi strike, par strikov pokasiraš v eni vožnji in se driverju disabla do Velikega filtra :D Ne gre, pa če mi sam največji legendarni kripobogataš vse preostale btc je na svetu nakaže... No, potem bi verjetno šlo, ker bi se Musk osebno pobligiral.

Vem. Eno stvar, kot sem jo omenjal 6 let nazaj, so ze naredili, kot je treba :D
ODD bi bil tudi super, ampak ocitno bomo to popolnoma prepustili voznikom. Pa naj bo tako...

codeMonkey je izjavil:

V osnovi to kar delajo pri Tesli je impresivno. Morali bi le dodati v svoje sisteme "operational design domain" in nadzor nad voznikom, kar jim svetuje tudi NTSB. Na ta nacin bi se vedno nabirali kilometre preko obstojece flote tam kjer je tak Level 2+ sistem varen. Pac bi se morali odpovedati mestnim in podobnim scenarijem, in bi jih tam nabirali preko placanih voznikov npr. Tako bi lahko ze validirali svoj sistem za prve scenarije, ki bi bili obvladljivi v smislu validacije in bili tudi pokriti z zakonodajo, ki prihaja. Ker vse naenkrat ne bo mozno na enostaven nacin (zadnja tema), niti ljudje ne bodo zmogli ustrezno resevati kriticnih situacij na mnogih scenarijih.

Gambino ::

feryz je izjavil:

Ko bo, bo case closed.

Točno tako in ko bo proizvajalec prevzel vso odgovornost za nastalo škodo pri nesreči!

codeMonkey je izjavil:

deepsick je izjavil:

Vem. Eno stvar, kot sem jo omenjal 6 let nazaj, so ze naredili, kot je treba :D
ODD bi bil tudi super, ampak ocitno bomo to popolnoma prepustili voznikom. Pa naj bo tako...

codeMonkey je izjavil:

V osnovi to kar delajo pri Tesli je impresivno. Morali bi le dodati v svoje sisteme "operational design domain" in nadzor nad voznikom, kar jim svetuje tudi NTSB. Na ta nacin bi se vedno nabirali kilometre preko obstojece flote tam kjer je tak Level 2+ sistem varen. Pac bi se morali odpovedati mestnim in podobnim scenarijem, in bi jih tam nabirali preko placanih voznikov npr. Tako bi lahko ze validirali svoj sistem za prve scenarije, ki bi bili obvladljivi v smislu validacije in bili tudi pokriti z zakonodajo, ki prihaja. Ker vse naenkrat ne bo mozno na enostaven nacin (zadnja tema), niti ljudje ne bodo zmogli ustrezno resevati kriticnih situacij na mnogih scenarijih.

No, naredili so se vec. Omenil sem placljive voznike, pa sem mocno podcenjeval Muskovo genialnost, ko je dal FSD na testiranje omejeni skupini, ki je to z izjemnim navdusenjem leta pocela zastonj, ter uploadala odpovedi, katere so sle nazaj v trening vzorce. Pa ni sarkazem, dejansko so pri Tesli to izvedli, kot lahko le oni.

Zgodovina sprememb…

Saj tudi jaz uploadam (in obvezno mastno zakolnem, FFSPVMFSI!), če kaj ni bilo ok - je zapeljal v kakšno tipično slovensko cestno jamo, ki jih nikjer ne manjka. Ne morem potrditi, če se AI naučila obvoziti ali je bila samo sreča pri malo zamika. Bi sicer pričakoval, da skozi čisto sprednjo kamero 'vidi' in to ŽE 'zna'.

Zgodovina sprememb…

deepsick je izjavil:

Ne morem potrditi, če se AI naučila obvoziti ali je bila samo sreča pri malo zamika. Bi sicer pričakoval, da skozi čisto sprednjo kamero 'vidi' in to ŽE 'zna'.

Avto se prakticno nicesar ne uci sproti, samo input parametri za model se spreminjajo in voznja po eni in isti poti ni deterministicne narave in je zato povsem normalno da 3x peljes po eni poti in bo avto trikrat drugace odreagiral. Tudi clovek ne pelje vedno na enak nacin.

Odgovor je bil na to. Ne vem, kako pogosto uploada v oblak, verjetno tudi kaj lokalno dela?

codeMonkey je izjavil:

No, naredili so se vec. Omenil sem placljive voznike, pa sem mocno podcenjeval Muskovo genialnost, ko je dal FSD na testiranje omejeni skupini, ki je to z izjemnim navdusenjem leta pocela zastonj, ter uploadala odpovedi, katere so sle nazaj v trening vzorce. Pa ni sarkazem, dejansko so pri Tesli to izvedli, kot lahko le oni.

Lokalno nicesar ne spreminja, uploada pa to kar prijavis. Trening danes zahteva bistveno prevec procesiranja, da bi bilo to vgrajeno v avtomobil.

Zgodovina sprememb…

Zdaj ste me pa dobili s temi ovinki - hočete reči, da ne dela offline - da jaz to malo factcheckam... Ne vem, kako bi se odzival fsd brez neta. Koga naj vprašam, da bo zadosten odgovor?
««
47 / 48
»»