Forum » Loža » Olivno olje
Olivno olje
reeves ::
hr_natakar je izjavil:
Ce res zelite najboljse kvalitetno extra devisko olje, imajo najboljsa olja na etiketi napisan procent, ki je praviloma pod 0,9%, necesa, se ne spomnim tocno kaj tist procent kaze. Cim manjsi je odstotek, boljse je olje.
Oleinska kislina. Manj kot 0,8% za ekstra deviško. Najbolj ziher podatek, seveda, če je točen.
Moja kmečka logika pravi, da se za višje temperature uporabi cenejša olja, ki dobro prenesejo visoke temperature, za okus pa se kvalitetno olje doda naknadno, saj s segrevanjem izhlapi in uniči eterična olja in ostale snovi.
Tvoja kmečka logika je povsem pravilna.
gruntfürmich je izjavil:
mislim da malo širiš dezinformacije. če ne smeš pretiravati s temperaturo potem JE slabši. procesti se ne začnejo dogajat kar pri neki temperaturi, ampak skos po malem napredujejo.
če je sončnično priznano kot najboljše za peko je to z razlogom.
Sončnično olje še zdaleč ni najboljše za peko. Je pa dovolj poceni. Za cvrtje se ga pa praktično nikjer ne uporablja. Povsod kjer sem delal smo imeli palmino olje ali mast. Temperatura ni sporna pri oljčnem olju (no, v voku ga res ne moreš uporabljati). Cena je.
Na oljčnem olju se ne praži.
Res ne. Ker je predrago (škoda ga je) in ker doda malo priokusa.
Darko! ::
Ker je ST "strokoven" forum, je potrebno tu uporabljati strokoven izraz:
"Predlagamo torej, da se v strokovnih besedilih uporabljata termina oljka (za drevo in plod) in oljčno olje, medtem ko so v splošnem jeziku še naprej sprejemljivi vsi izrazi".
Vir:
https://isjfr.zrc-sazu.si/sl/terminolog...
Oštja za permejdun.
redtech ::
Za pečenje kupim grško ekstra deviško (kalamata, 7€/l) ali druge iz Hofra, Spina z rdečo nalepko (geografsko poreklo). Za grenka kulinarična doživetja pa iz kupi kakšen liter iz naše istre.
harvey ::
holabaluza je izjavil:
Naceloma so vsa rastlinska olja zdrava, razlika je samo obcutljivost na temperaturo. Se pravi, tudi ce bos delala ocvrt krompir na olivnem olju, ne bo kaj dosti (nekaj malega sicer je) razlike kot pa z soncnicnim oljem. Tako da se jaz nebi prevec obremenjeval s "tapravim kakovostnim in dragim olivnim oljem". Olivno olje izkljucno uporabljam ze kaksne tri lete in mi naljbolj sede okus, ko se ga navadis. Je pa precej razlike pri pripravi hladnih jedi (solate) ali pa pri picah, kjer lahko olivno olje polijes po njej po tem, ko je ze pecena.
Nehite s temi urbanimi miti prosim o cvrtju in oljčnem olju. Drugače imaš zelo širok spekter okusov in barv oljčnega olja in ja, je velikanska razlika med kvalitetnim in nekvalitetnim.
Na Braču dobil zaenkrat najboljše olivno olje.
Največkrat v debati ljudje ki hvalijo dalmatinska oljčna olja ne ločijo žarka oljčna olja od ostalih.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Zgodovina sprememb…
- spremenil: harvey ()
;-) ::
Zanimivo pred 6-7leti sem imel velike probleme z želodcem, ko sem bil doma se je na veliko uporabljalo sončnično olje in veliko cvrlo.
Nekako sem potem ugotovil da imam problem če konzumiram sončnično olje.
Cca. 5let sem na oljčnem ali svinjski masti če ga slučajno ni doma. Problemi so izginili, ocvrto hrano pa sem dal iz jedilnika popolnoma. Če že potem hrano ki naj bibse cvrla malce pospricam z oljčnim oljem in pripravim v pečici.
Oljčno olje kupujem privat s primorske od sorodnikov, če se zgodi da nam zmanjka kupimo kar eno hladno stiskano iz hoferja...hudih razlik ni pri prehodu, le ko dobiš domačega nazaj ga spet ceniš.
Ko sem bil mlajši mi je oljivno olje smrdelo in imelo čuden okus, nevem ali se navadiš ali sem takrat probal le škrt, sedaj mi nima priokusa ne pri jajcih ne na solati.
Nekako sem potem ugotovil da imam problem če konzumiram sončnično olje.
Cca. 5let sem na oljčnem ali svinjski masti če ga slučajno ni doma. Problemi so izginili, ocvrto hrano pa sem dal iz jedilnika popolnoma. Če že potem hrano ki naj bibse cvrla malce pospricam z oljčnim oljem in pripravim v pečici.
Oljčno olje kupujem privat s primorske od sorodnikov, če se zgodi da nam zmanjka kupimo kar eno hladno stiskano iz hoferja...hudih razlik ni pri prehodu, le ko dobiš domačega nazaj ga spet ceniš.
Ko sem bil mlajši mi je oljivno olje smrdelo in imelo čuden okus, nevem ali se navadiš ali sem takrat probal le škrt, sedaj mi nima priokusa ne pri jajcih ne na solati.
Ganon ::
Zanimivo pred 6-7leti sem imel velike probleme z želodcem, ko sem bil doma se je na veliko uporabljalo sončnično olje in veliko cvrlo.
Ni bilo krivo olje, ampak nezdrava prehrana.
Ko sem bil mlajši mi je oljivno olje smrdelo in imelo čuden okus, nevem ali se navadiš ali sem takrat probal le škrt, sedaj mi nima priokusa ne pri jajcih ne na solati.
Z leti se okus spreminja, to ni nič nenavadnega.
gruntfürmich ::
Največkrat v debati ljudje ki hvalijo dalmatinska oljčna olja ne ločijo žarka oljčna olja od ostalih.hravotfilov ne boš nikoli prepričal da nimajo pojma in da jih domorodci nategujejo...
Za pečenje kupim grško ekstra deviško (kalamata, 7€/l) ali druge iz Hofra, Spina z rdečo nalepko (geografsko poreklo). Za grenka kulinarična doživetja pa iz kupi kakšen liter iz naše istre.
ampak je bilo že rečeno da je za pečenje od oljčnih najboljše rafinirano, in nikakor exra deviško.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
nergac ::
Spet ti hrvati in hrvatofili ...
Kaj pa ko so italijani dajali neko špinačo v sončnično olje in ga prodajali kot oljčno?
Hrvati nimajo za burek ...
Kaj pa ko so italijani dajali neko špinačo v sončnično olje in ga prodajali kot oljčno?
Hrvati nimajo za burek ...
Ganon ::
gruntfürmich je izjavil:
hravotfilov ne boš nikoli prepričal da nimajo pojma in da jih domorodci nategujejo....
Resnica. Tako zaslepljenih, ozkoglednih ljudi zlepa ne srečaš.
Ne vem sicer, zakaj bi za pečenje uporabljal olivno olje. Gledal sem oddajo na BBC-ju, v kateri so testirali, kako se različna olja obnašajo pri visokih temperaturah in kakšne spojine nastajajo ob segrevanju. Daleč najbolje se je odrezalo repično olje.
nejcek74 ::
btw, mogoče bo komu pomagalo:
rafinirano olivno olje ima eno od višjih temperatur smojenja (238°C, oziroma 242°C)in je eno boljših za cvrtje. Moralo bi biti tudi poceni, ker se ga pridobiva v končnih stopnjah stiskanja (vroče). Žal je industrija olivnega olja pod strašanskim pritiskom t.i. "olive oil mafia" in se z olji na veliko goljufa.
vir 1
vir 2
rafinirano olivno olje ima eno od višjih temperatur smojenja (238°C, oziroma 242°C)in je eno boljših za cvrtje. Moralo bi biti tudi poceni, ker se ga pridobiva v končnih stopnjah stiskanja (vroče). Žal je industrija olivnega olja pod strašanskim pritiskom t.i. "olive oil mafia" in se z olji na veliko goljufa.
vir 1
vir 2
kuglvinkl ::
Pozdravljeni!
Rada bi kupila olivno olje, ki me ne bo "razočaralo". Niti ne vem kako zelo so okusi od enega do drugega drugačni, ker ga kupujem prvic. Na Zvezi potrošnikov sem zasledila, da naj bi bili tisti z visoko oceno (izmed 21) tudi: Tuš ekstra devisko olje, Rocchi ekstra devisko,iz Lidla Luccese in pa Gea ekstra deviško.
*Uporabljala bi ga za predvsem za
solate.
Katerega bi mi priporočili vi?
Včeraj me je klical prijatelj z oljčnikom nad Portorožem, kolk olja bi hotel. Sem ga dobil 25 litrov (15l za taščo). OStalih 400 litrov je šlo stalnim odjemalcem, nobenih oglasov ni. Liter je 12 evrov za perspektivo.
Kar želim rečt je, da je zagotovo najbolj ziher imet prijatla, ki ima oljčnik. če so olive, kar zelo zaniha sicer, imaš super robo.
Glede štacunskih ti pa ne znam nič povedat.
Your focus determines your reallity
Uporabnik ::
Brez nakladanja, tole jaz naročam in je top https://www.kalioreksi.si/ tudi vsi reviewi pravijo enako
If You Don\'t Stand for Something, You\'ll Fall for Anything
mirator ::
Ker je ST "strokoven" forum, je potrebno tu uporabljati strokoven izraz:
"Predlagamo torej, da se v strokovnih besedilih uporabljata termina oljka (za drevo in plod) in oljčno olje, medtem ko so v splošnem jeziku še naprej sprejemljivi vsi izrazi".
Vir:
https://isjfr.zrc-sazu.si/sl/terminolog...
Oštja za permejdun.
Bravo.
Res te nihče ni slišal ali te ni hotel slišati, vendar imaš prav. Na drevesu oljki rastejo plodovi oljke in je torej prav oljčno olje.
Olive izhajajo iz italijanščine. Problem pa je v tem, da Slovenci že kar nekaj časa (od končanja 2. SV) nismo homogen narod, zato do takšnih jezikovnih anomalij nismo preveč dovzetni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mirator ()
Ganon ::
Ker je ST "strokoven" forum, je potrebno tu uporabljati strokoven izraz:
"Predlagamo torej, da se v strokovnih besedilih uporabljata termina oljka (za drevo in plod) in oljčno olje, medtem ko so v splošnem jeziku še naprej sprejemljivi vsi izrazi".
Vir:
https://isjfr.zrc-sazu.si/sl/terminolog...
Oštja za permejdun.
Bravo.
Res te nihče ni slišal ali te ni hotel slišati, vendar imaš prav. Na drevesu oljki rastejo plodovi oljke in je torej prav oljčno olje.
Olive izhajajo iz italijanščine. Problem pa je v tem, da Slovenci že kar nekaj časa (od končanja 2. SV) nismo homogen narod, zato do takšnih jezikovnih anomalij nismo preveč dovzetni.
olíva -e ž (ȋ) sad oljke: obirati, stiskati olive
// knjiž. južno drevo ali njegovi jajčasti, koščičasti sadovi, iz katerih se pridobiva olje; oljka: gojiti olive; nasad oliv
sirotka ::
Postavite ga na hladno, če se strdi, je ok, če se ne...ima dodatke.
Lani se je domač primorec prodajal nekje po 12€, je nekako "dogovorjena" cena.
Lani se je domač primorec prodajal nekje po 12€, je nekako "dogovorjena" cena.
Amdforce ::
Postavite ga na hladno, če se strdi, je ok, če se ne...ima dodatke.
Lani se je domač primorec prodajal nekje po 12€, je nekako "dogovorjena" cena.
Mi imamo v s dalmaciji nasad cca 350 oljk. Olje je za druzino, ce ga kdaj kaj ostane ga prodamo za 100 kun/l~14 eur cca.
Je pa olje gosto, sladkega okusa ter lepe zelene barve. Take cene so dol cisto obicajne, ko gre za kvalitetno olje.
Kolegu sem ga enkrat prinesel za darilo, mi je rekel da ga je razredcil ker je bilo tako mocno. kriminal....
;-) ::
Zanimivo pred 6-7leti sem imel velike probleme z želodcem, ko sem bil doma se je na veliko uporabljalo sončnično olje in veliko cvrlo.
Ni bilo krivo olje, ampak nezdrava prehrana.
Ko sem bil mlajši mi je oljivno olje smrdelo in imelo čuden okus, nevem ali se navadiš ali sem takrat probal le škrt, sedaj mi nima priokusa ne pri jajcih ne na solati.
Z leti se okus spreminja, to ni nič nenavadnega.
Bi ti dal okoli olja prav, če nebi imel še zdaj problemov če slučajno kje po pomoti fašem sončnično olje. Pekoče po grlu, zgaga, dvigovanje...
Hypathia ::
btw, mogoče bo komu pomagalo:
rafinirano olivno olje ima eno od višjih temperatur smojenja (238°C, oziroma 242°C)in je eno boljših za cvrtje. Moralo bi biti tudi poceni, ker se ga pridobiva v končnih stopnjah stiskanja (vroče). Žal je industrija olivnega olja pod strašanskim pritiskom t.i. "olive oil mafia" in se z olji na veliko goljufa.
vir 1
vir 2
Tudi oljčno olje za pečenje ni ravno poceni, z eko certifikatom cca. 10 evrov za liter.
If you're a man, don't say anything
to a woman on the street that you wouldn't
want a man saying to you in prison.
to a woman on the street that you wouldn't
want a man saying to you in prison.
Kvinta ::
Olivno olje kupim direkt od kmeta in to točno takrat ko stiskajo razlika med kupljenim v trgivini kot dan in noč.
Je bla pred leti afera na hrvaškem ,ko so njihovi kmeti v Lidlu poceni olje kupovali pa ga s svojim mešali
Lani sem dobil par steklenic oljcnega olja iz otoka Ugljan
Je bla pred leti afera na hrvaškem ,ko so njihovi kmeti v Lidlu poceni olje kupovali pa ga s svojim mešali
A.C.A.B
A-242 ::
Naceloma gres malo na obalo pa povprasas domacine, je pa malo za paziti, ker slovenci pridelamo enkrat vec olja kot imamo dreves (ergo, oljarji nabavljajo poceni olja in jih mesajo zraven za hipsterske naivce, ki so nekje slisali "da je zdravo"). Razen tega, sem opazil, da precej ljudi ponuja Grsko olje za okrog 10 eurov za steklenico, za hec sem nabavil eno iz Krete (neuradna prodaja) in glede okusa moram reci, da se lahko kar sem slovenskih probal (pa tega ni bilo malo), veselo skrijejo, vsaj glede okusa. Kemicne analize seveda nisem delal.
mirator ::
Ker je ST "strokoven" forum, je potrebno tu uporabljati strokoven izraz:
"Predlagamo torej, da se v strokovnih besedilih uporabljata termina oljka (za drevo in plod) in oljčno olje, medtem ko so v splošnem jeziku še naprej sprejemljivi vsi izrazi".
Vir:
https://isjfr.zrc-sazu.si/sl/terminolog...
Oštja za permejdun.
Bravo.
Res te nihče ni slišal ali te ni hotel slišati, vendar imaš prav. Na drevesu oljki rastejo plodovi oljke in je torej prav oljčno olje.
Olive izhajajo iz italijanščine. Problem pa je v tem, da Slovenci že kar nekaj časa (od končanja 2. SV) nismo homogen narod, zato do takšnih jezikovnih anomalij nismo preveč dovzetni.
olíva -e ž (ȋ) sad oljke: obirati, stiskati olive
// knjiž. južno drevo ali njegovi jajčasti, koščičasti sadovi, iz katerih se pridobiva olje; oljka: gojiti olive; nasad oliv
https://isjfr.zrc-sazu.si/sl/terminolog...
starfotr ::
Olivno olje je proizvod, kjer se na veliko goljufa. Eno izmed najbolj ponarejenih živil.
Ni težko kupit olja preko meje in ga malo zmešati z lastnim ter prodat.
Poleg tega so še predpisi nikakvi, praktično vsako olje se lahko proda kot ekstra deviško, tudi če je mešano v nenormalno čudnem razmerju. Medtem ko so predpisi za npr. bučno olje mnogo strožji. Hm, le zakaj?
Olive pojdite pobirat in bodite zraven. Olje kupite od tistega, ki ima že polno denarja in mu ni do tega, da bi služil neke bajne denarje. In tisti, ki olje pridela zase ter za prijatelje. To je najboljši recept za to, da dobiš original olje.
Ni težko kupit olja preko meje in ga malo zmešati z lastnim ter prodat.
Poleg tega so še predpisi nikakvi, praktično vsako olje se lahko proda kot ekstra deviško, tudi če je mešano v nenormalno čudnem razmerju. Medtem ko so predpisi za npr. bučno olje mnogo strožji. Hm, le zakaj?
Olive pojdite pobirat in bodite zraven. Olje kupite od tistega, ki ima že polno denarja in mu ni do tega, da bi služil neke bajne denarje. In tisti, ki olje pridela zase ter za prijatelje. To je najboljši recept za to, da dobiš original olje.
Hypathia ::
Še vedno se išče rafinirano olivno olje. Ga je kdo zasledil v trgovini? Kje?
Jaz kupujem tegale: mešanica 80% rafiniranega oljčnega olja in 20 % natur oljčnega olja
ali pa tega: 51% rafiniranega oljčnega olja, 49% sončničnega olja
Najdeš ga pa v nekaterih trgovinah z bio hrano, v nekaterih hipermarketih na oddelkih z bio hrano ali pač na spletu, cena je cca. 10 evrov na liter.
If you're a man, don't say anything
to a woman on the street that you wouldn't
want a man saying to you in prison.
to a woman on the street that you wouldn't
want a man saying to you in prison.
Hypathia ::
100% rafiniranega ima pa Byodo, v 750 ml ali 5l embalaži, slednji se dobi prek amazona, je že kdo kupoval olje ali kako podobno hrano preko njega?
If you're a man, don't say anything
to a woman on the street that you wouldn't
want a man saying to you in prison.
to a woman on the street that you wouldn't
want a man saying to you in prison.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hypathia ()
harvey ::
Še vedno se išče rafinirano olivno olje. Ga je kdo zasledil v trgovini? Kje?
Zakaj za vraga bi imel rafinirano oljčno olje, za delanje mila? Stremiš k takim živilom v prehrani, ki jih imaš čim manj obdelana.
Malo osnove o oljih za občutek
https://www.primorske.si/plus/sobota/ka...
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
sirotka ::
Mi imamo v s dalmaciji nasad cca 350 oljk. Olje je za druzino, ce ga kdaj kaj ostane ga prodamo za 100 kun/l~14 eur cca.
Je pa olje gosto, sladkega okusa ter lepe zelene barve. Take cene so dol cisto obicajne, ko gre za kvalitetno olje.
Kolegu sem ga enkrat prinesel za darilo, mi je rekel da ga je razredcil ker je bilo tako mocno. kriminal....
Ja, to so razni poznavalci :D Je pa res, da v kolikor nisi vajen pravega olja, zna biti malo močnega okusa.
nergac ::
Sam tudi za paradižnikovo solato uporabljam kupljeno nefiltrirano oljčno olje v steklenici pri trgovcih - ne diskontih.
Se zavedam da je made in eu, je pa vsaj postopek pridelave severno mediteranski.
Cena (s četrtinko popusta) cca 8 e.
To olje uporabljam tudi pri omakah, rižotah, enolončnicah ipd.
Je bolj močnega okusa, kar mi ustreza.
Če bi imel možnost, bi ga kupoval pri našem pridelovalcu za 12 e, kot je nekdo napisal da je dogovorjena cena.
1 L zagotovo porabim v 2 mesecih.
Se zavedam da je made in eu, je pa vsaj postopek pridelave severno mediteranski.
Cena (s četrtinko popusta) cca 8 e.
To olje uporabljam tudi pri omakah, rižotah, enolončnicah ipd.
Je bolj močnega okusa, kar mi ustreza.
Če bi imel možnost, bi ga kupoval pri našem pridelovalcu za 12 e, kot je nekdo napisal da je dogovorjena cena.
1 L zagotovo porabim v 2 mesecih.
nejcek74 ::
Zakaj za vraga bi imel rafinirano oljčno olje, za delanje mila? Stremiš k takim živilom v prehrani, ki jih imaš čim manj obdelana.
Malo osnove o oljih za občutekhttps://www.primorske.si/plus/sobota/ka...
Za cvrtje in pečenje, ti buča. Ker ima višjo temperaturo smojenja kot vsa ostala "slovenska olja", prehiti pa tudi arašidovo olje, za katerega se surovine uvažajo iz drugega konca sveta. Ravno tako gre za ponovno izrabo že rabljenih oljk (al oliv al kaj so že ) V glavnem win win situacija, oziroma bi bila, če ne bi vsega rafiniranega olja porabili za goljufije pri prodaji t.i. "super duber special deviškega olja, takega, ki sploh ne ve, da se devištvo lahko zgubi".
starfotr ::
Za pečenje in cvretje se uporabi mast.
Olja, kot je olivno se pa uživa toplotno neobdelana.
Olja, kot je olivno se pa uživa toplotno neobdelana.
IL_DIAVOLO ::
Ekstra devisko ne, mešanica rafiniranega in deviskega pa je primerno za pecenje. Se ne zagreje tak hitro in ne "spusti" pri visjih temperaturah.
starfotr ::
Še vedno pa to ne pomeni, da ne obstajajo bolj primerne maščobe od olivnega olja za pečenje.
Rafinirana olja in maščobe so za zdravje škodljiva. Poleg tega nimajo rafinirana olja prav nobenega okusa, saj se pri postopku izgubi vse.
Uporabiš lahko mast, ghee ali maslo. Mnogo bolje kakor karkoli rafiniranega.
https://www.regionalobala.si/novica/pri...
https://www.regionalobala.si/novica/afe...
Rafinirana olja in maščobe so za zdravje škodljiva. Poleg tega nimajo rafinirana olja prav nobenega okusa, saj se pri postopku izgubi vse.
Uporabiš lahko mast, ghee ali maslo. Mnogo bolje kakor karkoli rafiniranega.
https://www.regionalobala.si/novica/pri...
https://www.regionalobala.si/novica/afe...
gruntfürmich ::
ghee? zažgano maslo?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Hypathia ::
Nekateri hočemo v jedeh okus drugih sestavin, ne maščobe, zato uporabljamo rafinirana olja, ghee je za to že premočan. Okus olja naj pride do izraza pri hladnih jedeh, tam tudi zadrži največ svojih zdravju koristnih snovi.
If you're a man, don't say anything
to a woman on the street that you wouldn't
want a man saying to you in prison.
to a woman on the street that you wouldn't
want a man saying to you in prison.
IL_DIAVOLO ::
Saj mi je vsec okus svinjske masti, ampak kaloricno in mastno pa tudi. Zato jo uporabljam zmerno.
Okapi ::
Že kar nekaj časa kupujem sicilsko, Adamo. Dobrih 10 evrov liter. Odlična zadeva.
https://www.onlyitalianproducts.it/oil/...
https://www.onlyitalianproducts.it/oil/...
nejcek74 ::
Še vedno pa to ne pomeni, da ne obstajajo bolj primerne maščobe od olivnega olja za pečenje....
V čem je fora, da ignoriraš dejstva in potiskaš naprej bedarije, če imaš le par postov nazaj prilepljene linke. Evo, zate še enkrat, ker očitno ti razumevanje virov ne gre:
"rafinirano olivno olje ima eno od višjih temperatur smojenja (238°C, oziroma 242°C)in je eno boljših za cvrtje. Moralo bi biti tudi poceni, ker se ga pridobiva v končnih stopnjah stiskanja (vroče). Žal je industrija olivnega olja pod strašanskim pritiskom t.i. "olive oil mafia" in se z olji na veliko goljufa.
vir 1
vir 2
Ghee 232°C, Rafinirano olivno olje 238°C, torej obstaja zelo malo bolj primernih naravnih maščob za pečenje kot je olivno olje.
Okus pa je stvar okusa in vsekakor je fajn da se ljudje znebijo predsodka da olivno olje ni primerno za pečenje. Hladno stiskano NI, rafinirano je. Podobno kot maslo NI, ghee je.
Okapi ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Ce je 14 evrov dobrih 10...
Vzameš kantico s 3 ali 5 litri, pa je.
Itak se tu splača kupovati, če naročiš za vsaj 150 evrov, da je poštnina brezplačna. Sicer pride vsaj 23 evrov, pošiljajo ekspresno z DHL.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
gruntfürmich ::
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
gruntfürmich ::
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Okapi ::
Vsakomur priporočam, da naredi slepo poskušanje različnih oljčnih olj. Tako se najlažje prepričaš, kakšne so dejanske razlike in kaj se splača kupovati.
Mi smo tako primerjali 4 olja - eno vrhunsko in ekstra drago utalijansko iz regije Garda, za 100 evrov liter (link spodaj), tisto sicilsko za 10 evrov, ki sem ga tule omenil, in dve paški olj, (ker smo to počeli ravno na Pagu), eno cenejše in eno tudi zelo drago (za krajevne razmere).
En kolega je sicer kot najboljšega izbral tistega za 100 evrov liter), ostali smo pa kot najboljšega proglasili sicilskega. Na splošno smo pa ugotavljali, da kakšnih hudih razlik ni, vsa štiri olja so bila dobra.
Skratka, po takem slepem poskusu lahko sicer ugotoviš, da imaš smolo in zelo izostren okus (ker zna to biti zelo drago), lahko pa ugotoviš, da kakšnih hudih razlik ne opaziš in nima smisla zapravljati denarja za draga nagrajena bio-eko olja.
Ob priliki bomo sicer poskus ponovili, in dodali še 3-4 druga olja (eno slovensko, pridelano pri kolegu, eno maroško, ki ga prideluje firma, za katero delam, pa kakšno od teh, ki jih prodajajo v Šparu/Mrcatorju/Hoferju.)
Olje za 100 evrov liter:
https://www.onlyitalianproducts.it/oil/...
Mi smo tako primerjali 4 olja - eno vrhunsko in ekstra drago utalijansko iz regije Garda, za 100 evrov liter (link spodaj), tisto sicilsko za 10 evrov, ki sem ga tule omenil, in dve paški olj, (ker smo to počeli ravno na Pagu), eno cenejše in eno tudi zelo drago (za krajevne razmere).
En kolega je sicer kot najboljšega izbral tistega za 100 evrov liter), ostali smo pa kot najboljšega proglasili sicilskega. Na splošno smo pa ugotavljali, da kakšnih hudih razlik ni, vsa štiri olja so bila dobra.
Skratka, po takem slepem poskusu lahko sicer ugotoviš, da imaš smolo in zelo izostren okus (ker zna to biti zelo drago), lahko pa ugotoviš, da kakšnih hudih razlik ne opaziš in nima smisla zapravljati denarja za draga nagrajena bio-eko olja.
Ob priliki bomo sicer poskus ponovili, in dodali še 3-4 druga olja (eno slovensko, pridelano pri kolegu, eno maroško, ki ga prideluje firma, za katero delam, pa kakšno od teh, ki jih prodajajo v Šparu/Mrcatorju/Hoferju.)
Olje za 100 evrov liter:
https://www.onlyitalianproducts.it/oil/...
SmeskoSnezak ::
Zakaj pa ljudje cvrejo stvari nad 200C? Vse univerzitetne raziskave in nutricionisti pravijo da se ne potrebuje komplicirati, olivno olje eno izmed bolj zdravilnih in zdravih, ter se lahko uporabljajo za cvrenje, treba samo paziti na temperaturo. Edino olje oljne repice bi naj bilo bolj zdravo, z manj mascobami, od olivnega.
@ Pusti soncu v srce... @
IL_DIAVOLO ::
Se vsako olivno olje 8-10 evrov iz mainstream trgovin(spar, tuš) je bilo prave strukture in pravega okusa.
Edina razlika je, ko kupis olje za 5 evrov iz lidla. Tisto pa se res vidi, da je razredčeno do te mere, da se komaj vonja in nima znacilne gostote olivnega olja.
Ne razumem kompliciranja z nekimi bio stvarmi iz kmetij. Glavno, da je neki srednji rang. Ne rabi bit top tier.
Edina razlika je, ko kupis olje za 5 evrov iz lidla. Tisto pa se res vidi, da je razredčeno do te mere, da se komaj vonja in nima znacilne gostote olivnega olja.
Ne razumem kompliciranja z nekimi bio stvarmi iz kmetij. Glavno, da je neki srednji rang. Ne rabi bit top tier.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: IL_DIAVOLO ()
c3p0 ::
SmeskoSnezak je izjavil:
Zakaj pa ljudje cvrejo stvari nad 200C? Vse univerzitetne raziskave in nutricionisti pravijo da se ne potrebuje komplicirati, olivno olje eno izmed bolj zdravilnih in zdravih, ter se lahko uporabljajo za cvrenje, treba samo paziti na temperaturo. Edino olje oljne repice bi naj bilo bolj zdravo, z manj mascobami, od olivnega.
Kakšni šnicli v ponvi, tam se zna zgodit, da gre preko 200. Drugače je pa 180 več kot dovolj za vse sorte uporabe olja.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ali je olivnem olju v takšnem stanju užitno?Oddelek: Loža | 5717 (3556) | zobnik |
» | Vpliv spornega olivnega olja na zdravje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11390 (9512) | Mare2 |
» | Umik najpomembnejše študije o sredozemski kuhinji: ni dokazov, da olivno olje zmanjšu (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 23348 (17161) | Kenpachi |
» | ebay in olivno olje helpOddelek: Pomoč in nasveti | 5213 (4022) | MH0 |
» | Lidl kvaliteta...? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 59460 (46909) | darkolord |