Forum » Loža » Olivno olje
Olivno olje
satfinder ::
Zaenkrat sem s temile olji povsem zadovoljen:
hladno stiskano sezanovo olje Gea (Mercator),
hladno stiskano olje oljne ogrscice (kmetija
Nastran, Spar), bucno olje (SKZ Ljutomer -
Krizevci z.o.o., Mercator), Primadona ekstra
devisko olje (Spanija - iz kontrolirane ekoloske
pridelave, Lidl).
Bom pa narocil (€14/1L) Adamo sicilsko olivno olje
- ko zberem nekaj interesentov, da se ga vzame za
vsoto free shippinga (Okapi, Thanks za povezavo).
hladno stiskano sezanovo olje Gea (Mercator),
hladno stiskano olje oljne ogrscice (kmetija
Nastran, Spar), bucno olje (SKZ Ljutomer -
Krizevci z.o.o., Mercator), Primadona ekstra
devisko olje (Spanija - iz kontrolirane ekoloske
pridelave, Lidl).
Bom pa narocil (€14/1L) Adamo sicilsko olivno olje
- ko zberem nekaj interesentov, da se ga vzame za
vsoto free shippinga (Okapi, Thanks za povezavo).
Korak do konca in Naprej :).
gruntfürmich ::
Vsakomur priporočam, da naredi slepo poskušanje različnih oljčnih olj. Tako se najlažje prepričaš, kakšne so dejanske razlike in kaj se splača kupovati.
Mi smo tako primerjali 4 olja - eno vrhunsko in ekstra drago utalijansko iz regije Garda, za 100 evrov liter (link spodaj), tisto sicilsko za 10 evrov, ki sem ga tule omenil, in dve paški olj, (ker smo to počeli ravno na Pagu), eno cenejše in eno tudi zelo drago (za krajevne razmere).
En kolega je sicer kot najboljšega izbral tistega za 100 evrov liter), ostali smo pa kot najboljšega proglasili sicilskega. Na splošno smo pa ugotavljali, da kakšnih hudih razlik ni, vsa štiri olja so bila dobra.
Skratka, po takem slepem poskusu lahko sicer ugotoviš, da imaš smolo in zelo izostren okus (ker zna to biti zelo drago), lahko pa ugotoviš, da kakšnih hudih razlik ne opaziš in nima smisla zapravljati denarja za draga nagrajena bio-eko olja.
Ob priliki bomo sicer poskus ponovili, in dodali še 3-4 druga olja (eno slovensko, pridelano pri kolegu, eno maroško, ki ga prideluje firma, za katero delam, pa kakšno od teh, ki jih prodajajo v Šparu/Mrcatorju/Hoferju.)
Olje za 100 evrov liter:
https://www.onlyitalianproducts.it/oil/...
o lejga okapija, prenehal s premikanjem kazalcev?
to vaše slepo probavanje nima smisla, ker ne veste kaj iskati. nisi enkrat to delal z vinom?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Okapi ::
Seveda vemo, kaj iskati. Olje, ki ima boljši okus.
Delali smo že tudi s pivom, slep poskus.
Z vinom so pa naredili že veliko znanstvenih poskusov na to temo - rezultati so porazni za tiste, ki se poklicno ukvarjajo z ocenjevanjem vin. In še veliko bolj za tiste, ki samo zapravljajo denar za drage buteljke.
Dokazano je, da cena vpliva na okus. Poskušali so enako vino, samo da so eno predstavili kot vrhunsko, drugo pa kot navadno. In je večina za boljše ocenila tisto, za katerega so mislili, da je dražje.
Delali smo že tudi s pivom, slep poskus.
Z vinom so pa naredili že veliko znanstvenih poskusov na to temo - rezultati so porazni za tiste, ki se poklicno ukvarjajo z ocenjevanjem vin. In še veliko bolj za tiste, ki samo zapravljajo denar za drage buteljke.
Dokazano je, da cena vpliva na okus. Poskušali so enako vino, samo da so eno predstavili kot vrhunsko, drugo pa kot navadno. In je večina za boljše ocenila tisto, za katerega so mislili, da je dražje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
gruntfürmich ::
daj ženskam cukrano vino in kakšno suho vrhunsko pa da vidiš katero bo 'vrhunsko'...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Okapi ::
Če ti piješ nekaj zato, ker je vrhunsko, ne zato, ker bi ti bilo všeč, potem pač beri ocene, štej medalje in upoštevaj ceno.
Ales ::
gruntfürmich je izjavil:
daj ženskam cukrano vino in kakšno suho vrhunsko pa da vidiš katero bo 'vrhunsko'...
Glede na tvoj seksistično podcenjevalski izpad bi moral res Okapi narediti kaj takega, ker ti verjetno ne prideš dovolj blizu ženskam, da bi sploh probal to izpeljati.
Sicer pa je osnova vsakega testa metodologija. Če je to enostavno "kaj je meni bolj okusno", ni prav nič narobe tudi če neka suha brozga izpade takoj. Pač, če tam neko vino z neko jebeno uau nalepko izpade najbolj zanič... potem je zanič.
gruntfürmich ::
zakaj vedno o večini stvari najbolj sodijo popolni laiki?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
PacificBlue ::
Seveda vemo, kaj iskati. Olje, ki ima boljši okus.
Delali smo že tudi s pivom, slep poskus.
Z vinom so pa naredili že veliko znanstvenih poskusov na to temo - rezultati so porazni za tiste, ki se poklicno ukvarjajo z ocenjevanjem vin. In še veliko bolj za tiste, ki samo zapravljajo denar za drage buteljke.
Dokazano je, da cena vpliva na okus. Poskušali so enako vino, samo da so eno predstavili kot vrhunsko, drugo pa kot navadno. In je večina za boljše ocenila tisto, za katerega so mislili, da je dražje.
Me spominja recimo to na pametovanja o najboljsi pripravi testa za pico. Nekateri bodo zagonli velike kolicine denarja in casa za nabavo posebnih plinskih peci, da bo ja testo bolj mehko in podobno necemu kar naj bi bila prava pica. Medtem, ko si jo lahko preprosto nardis in speces v navadni el. pecici. Najbrz testo ne bo tako mehko ali imelo toliko lukenj, bo pa vseeno dobro in vsi dodatki od sira do salam bodo imeli enak okus.
Kar se kompliciranja tice s(m)o eni res vrhunski umetniki.
I’m out.
:3
:3
Ales ::
Pri teh vprašanjih okusa, predvsem hrane, večina nas operira na nivoju predsokratikov.
Protagora je menil, da je človek merilo vseh stvari in pri vinu, oljčnem olju in še marsičem, kar uživamo, smo večinoma na tem nivoju ocenjevanja.
Ja, lahko se vprašamo, ali je vsak človek ravno ustrezen za presojo... ampak sam v svojih očeh seveda je, kdo pa naj bo??
Protagora je menil, da je človek merilo vseh stvari in pri vinu, oljčnem olju in še marsičem, kar uživamo, smo večinoma na tem nivoju ocenjevanja.
Ja, lahko se vprašamo, ali je vsak človek ravno ustrezen za presojo... ampak sam v svojih očeh seveda je, kdo pa naj bo??
Darko! ::
Okapi ::
Seveda vemo, kaj iskati. Olje, ki ima boljši okus.
To je podobno kot pri Hi-Fi.
Na koncu šteje le, da dobro zveni.
Imaš pa te, ki verjamejo ušesom.
In one, ki bolj zaupajo meritvam.
Imaš tudi tretje, ki lovijo srednjo pot.
In četrte, ki jim je vse skupaj španska vas.
Ravno zato je koristno od časa do časa narediti slepi poskus, da vidiš, v kakšni meri te drugače možgani nategujejo. Pri vinu, hi-fiju, viskijih, oljčnem olju, čokoladi, čaju...
Nihče ni imun na nagrade, vrhunske ocene, visoko ceno, imenitno embalažo, ugledno blagovno znamko... In se ti res zdi drago olje okusnejše, zvok McIntosha za 20 jurjev boljši od Sonyja za jurja...
Dokler ne narediš slepega testa, in vidiš, koliko je res ura. Šele na slepem poskusu je namreč res odvisno samo od čutil. Če razliko zaznaš (slišiš, okusiš...), v redu, če je ne, pa tudi, ker te potem, ko to enkrat veš, tudi možgani nategujejo samo še v manjši meri, ali sploh ne več.
Druga stvar je pa, če potrebuješ kakovost zaradi kakšnega drugega vzroka, ne zaradi lastnega užitka. Ko sem recimo pred davnimi leti raziskoval infrazvočno oglašanje živali, sem se moral zanašati na tehnične meritve, da sem vedel, kateri mikrofon bolj natančno "sliši" zvoke od 5-30 Hz. In tisti Brüel & Kjaer ni bil poceni.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
gruntfürmich ::
Dokler ne narediš slepega testa, in vidiš, koliko je res ura. Šele na slepem poskusu je namreč res odvisno samo od čutil. Če razliko zaznaš (slišiš, okusiš...), v redu, če je ne, pa tudi, ker te potem, ko to enkrat veš, tudi možgani nategujejo samo še v manjši meri, ali sploh ne več.
saj to delajo vsi resni okuševalci. in iščejo to kar vsi v tisti stroki. in se največkrat mnenja prekrivajo.
kaj pa mi laiki iščemo pri tem 'slepem' preiskušanju pa že meji na zgodbice, ob katerih bi še brata grimm zardela...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Okapi ::
gruntfürmich je izjavil:
Največkrat se ne, ravno v tem je stvar.Dokler ne narediš slepega testa, in vidiš, koliko je res ura. Šele na slepem poskusu je namreč res odvisno samo od čutil. Če razliko zaznaš (slišiš, okusiš...), v redu, če je ne, pa tudi, ker te potem, ko to enkrat veš, tudi možgani nategujejo samo še v manjši meri, ali sploh ne več.
saj to delajo vsi resni okuševalci. in iščejo to kar vsi v tisti stroki. in se največkrat mnenja prekrivajo.
An article in the UK’s Observer in June 2013, which used scientific evidence to argue that ‘professional, trained palates are terrible at judging wine’, generated a flurry of response on social media.
The article quoted scientists – some of whom were also wine experts – denouncing wine criticism as too subjective to be meaningful, and wine itself as too chemically complex to be easily understood by one set of tastebuds.
Then there is Robert Hodgson of Fieldbrook Winery in northern California, who reported eminent critics giving radically different scores to the same wines in test blind tastings. A wine rated a good 90 points would be given 86 by the same judge minutes later, and then an excellent 94, he said. ‘Only about 10% of judges are consistent and those judges who were consistent one year were ordinary the next.’
c3p0 ::
Bolj si domač v neki stvari, prej opaziš razlike (duh!) in bolj te lahko motijo kaki detajli. Kar spet ne pomeni, da ti mora dražje biti boljše.
Laiku bo pa vse podobnega okusa.
Laiku bo pa vse podobnega okusa.
Darko! ::
PacificBlue je izjavil:
Me spominja recimo to na pametovanja o najboljsi pripravi testa za pico. Nekateri bodo zagonli velike kolicine denarja in casa za nabavo posebnih plinskih peci, da bo ja testo bolj mehko in podobno necemu kar naj bi bila prava pica. Medtem, ko si jo lahko preprosto nardis in speces v navadni el. pecici.
Točno tako ... amaterji
Tatko od moje drage pico speče doma v sto let stari razmajani Gorenjevi pečici.
Za s kruhom pomazat in prste obliznit.
Sem ga enkrat vprašal kako mu rata, pa je rekel: "Ja fant moj, moraš znat."
In se nasmejal.
SmeskoSnezak ::
Katero olje priporocate v pecici do 250C? Nekaj italijanskega, ce mozno.
@ Pusti soncu v srce... @
r3dkv1c4 ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Se vsako olivno olje 8-10 evrov iz mainstream trgovin(spar, tuš) je bilo prave strukture in pravega okusa.
Edina razlika je, ko kupis olje za 5 evrov iz lidla. Tisto pa se res vidi, da je razredčeno do te mere, da se komaj vonja in nima znacilne gostote olivnega olja.
Ne razumem kompliciranja z nekimi bio stvarmi iz kmetij. Glavno, da je neki srednji rang. Ne rabi bit top tier.
Privošči si kako olje iz Brača, Hvara, Korčule....potem iz Krete...pa ne trgovinskih.
Kupi pri kakem lokalcu. Ne pa šgrot, ki se prodaja na policah.
Vsaka stvar ima svojo mejo.
You can ban me, but you can't shut me down!
You can ban me, but you can't shut me down!
hr_natakar ::
Ce kupujete domaca olja, bodite se bolj pozorni, ker tam je ponavad kontrola se manjsa. Kupujte od preverjenih pridelovalcev. Najboljse je da dobite olje od taksnih, ki ne prodajajo na veliko, ampak imajo olje zase in za prijatelje.
gruntfürmich ::
spet neke neosnovane pravljice, kako neki retardirani lokalci naredijo najboljše pod soncem.
je pri olju podobna zgodba kot pri vinu, katerega slovenski folk dela stoletja samo zato da se ga zadane da je vsakdan bolj znosen? in potem neuki laiki razlagajo kako je lokalno, na kmetih najboljši vin, v trgovini pa samo brozga?
in podobno naprej za vse kmetijske pridelke...
je pri olju podobna zgodba kot pri vinu, katerega slovenski folk dela stoletja samo zato da se ga zadane da je vsakdan bolj znosen? in potem neuki laiki razlagajo kako je lokalno, na kmetih najboljši vin, v trgovini pa samo brozga?
in podobno naprej za vse kmetijske pridelke...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: sirotka ()
nevone ::
spet neke neosnovane pravljice, kako neki retardirani lokalci naredijo najboljše pod soncem.
To niso nobene pravljice, niti lokalci niso retardirani, dejansko tisti, ki delajo to samo za svoj hobi in s tem zase pa še za kakšnega prijatelja delajo zadeve bolj kvalitetne.
Ti pa posplošuješ nekaj kar sploh ni bilo posplošeno.
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
sirotka ::
gruntfürmich je izjavil:
spet neke neosnovane pravljice, kako neki retardirani lokalci naredijo najboljše pod soncem.
je pri olju podobna zgodba kot pri vinu, katerega slovenski folk dela stoletja samo zato da se ga zadane da je vsakdan bolj znosen? in potem neuki laiki razlagajo kako je lokalno, na kmetih najboljši vin, v trgovini pa samo brozga?
in podobno naprej za vse kmetijske pridelke...
Kaj si potem ti, če so vsi ostali retardi? Sicer pa sem na začetku teme napisal, da imamo svoje olje, nekaj pa tudi vem o njem. (kljub vsemu laik)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: sirotka ()
nevone ::
Seveda je okus najboljsi, ampak ali je vredno za 100% višjo ceno? Po mojem ne.
Kakor za koga.
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
Okapi ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Seveda je okus najboljsi, ampak ali je vredno za 100% višjo ceno? Po mojem ne.Odvisno od cene, in od tega, koliko si pač lahko privoščiš.
Sem ravno pred kratkim z nekom debatiral glede cene čaja. Imaš recimo zelo dober čaj, ki stane 5 evrov/100 g, in še boljšega, ki stane 10 EUR/100 g. In vrhunskega, ki stane 20 EUR/100 g. Na eni strani je razlika v ceni zelo velika (v okusu pa ne tako zelo velika, ampak vseeno opazna), ampak je treba tudi pogledati, koliko čaja se dejansko porabi.
Povprečno za eno skodelico je standard nekako 2 g. Se pravi lahko iz 100 g pripraviš 50 skodelic. V praksi še več, ker lahko eno "porcijo" listkov večkrat preliješ z vodo.
Recimo, da teh 100 g zadošča za eno osebo za en mesec. In je potem dilema med 15 centov na dan, 30 centov na dan ali 70 centov na dan za čaj. Sicer je res, da evro na evro palača, po drugi strani pa, kaj je bolje, prihraniti pol evra na dan, ali si za 0,7 evra na dan privoščiti vrhinski čaj? Pač, odvisno od posameznika.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
gruntfürmich ::
Kaj si potem ti, če so vsi ostali retardi? Sicer pa sem na začetku teme napisal, da imamo svoje olje, nekaj pa tudi vem o njem. (kljub vsemu laik)retard ki se tega zaveda.
in napisal sem resnične primere, da čeprav se folk z neko stvarjo ukvarja stoletja, to še ne pomeni da se na to kaj spozna. ker se dejansko ne. ker ostane na osnovi osnov, samo da vzdržuje osnovni proces 'preobrazbe'.
tudi jaz že dolga desetletja brcam nogomet, pa to še ne pomeni da imam pojma o njem ter da sem boljši kot ronaldo. zato pa če mi nekdo kot referenco poda dolgotrajno ukvarjanje z neko stvarjo kot dokaz za poznavanje, z največjo mero verjetnosti takega označim za bedaka.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
sirotka ::
gruntfürmich je izjavil:
Kaj si potem ti, če so vsi ostali retardi? Sicer pa sem na začetku teme napisal, da imamo svoje olje, nekaj pa tudi vem o njem. (kljub vsemu laik)retard ki se tega zaveda.
in napisal sem resnične primere, da čeprav se folk z neko stvarjo ukvarja stoletja, to še ne pomeni da se na to kaj spozna. ker se dejansko ne. ker ostane na osnovi osnov, samo da vzdržuje osnovni proces 'preobrazbe'.
tudi jaz že dolga desetletja brcam nogomet, pa to še ne pomeni da imam pojma o njem ter da sem boljši kot ronaldo.
Primerjaš pa hruške in jabolka. Poznam tudi precej vinarjev in si v veliki zmoti, če misliš, da povprečen Janez, ki prodaja vino, še vedno dela isto brozgo kot nekoč. Stvar je šla naprej. Mogoče je večji problem v tebi.
gruntfürmich ::
vprašaj se raje kdaj je šla naprej in zakaj je šla naprej. to ti bo dalo pravi odgorov na to vprašanje.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
sirotka ::
Kultura pitja se spreminja, ravno tako pri olju in vseh ostalih stvare. Hrana in pijača nista več le za preživet, se gre tudi za užitke. Ostaja dejstvo, da je šla kvaliteta gor. Niso pa to retardi, daleč od tega.
gruntfürmich ::
kvaliteta je šla gor zaradi tega ker so začeli poslušat strkovnjake, ki so se na zadevo spoznali, in ne več prednikov. foter je delal tako kot njegov foter, dedek tako kot pradedek, pradedek kot prapradedek... vsi pa dolga stoletja samo z enim namenom in to je bil da jim cuker fermentira v alkohol da se ga lahko zadanejo. zato pri teh zadevah čas ukvarjanja nima največje teže pri pripravi kvalitetnega produkta.
prav tako je pri ostalih zadevah; glavni point je bil da si naredijo zalogo živil do naslednjega leta da sploh preživijo. če jim to ni uspelo, so bili lačni in pomrli. zato pri teh zadevah velikokrat ne moremo govoriti o kakršnikoli super kvaliteti, ker se je skozi stoletja izoblikoval izključno en cilj priprave živil: da počaka do določenega obdobja tak, ki je še vsaj malo užiten in da folk še nekaj časa preživi ko to živilo zaužije, da ga zaradi pokvarjenega živila takoj ne pobere. in takšni postopki in namen pridelave se je normalno ohranil do današnje generacije.
neko čudno romantično gledanje na arhaične postopke priprave živil se dandanes ohranja. to pa samo zaradi tega, ker imamo v trgovinah polno neoporečne in predvsem varne hrane.
prav tako je pri ostalih zadevah; glavni point je bil da si naredijo zalogo živil do naslednjega leta da sploh preživijo. če jim to ni uspelo, so bili lačni in pomrli. zato pri teh zadevah velikokrat ne moremo govoriti o kakršnikoli super kvaliteti, ker se je skozi stoletja izoblikoval izključno en cilj priprave živil: da počaka do določenega obdobja tak, ki je še vsaj malo užiten in da folk še nekaj časa preživi ko to živilo zaužije, da ga zaradi pokvarjenega živila takoj ne pobere. in takšni postopki in namen pridelave se je normalno ohranil do današnje generacije.
neko čudno romantično gledanje na arhaične postopke priprave živil se dandanes ohranja. to pa samo zaradi tega, ker imamo v trgovinah polno neoporečne in predvsem varne hrane.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Darko! ::
gruntfürmich je izjavil:
neko čudno romantično gledanje na arhaične postopke priprave živil se dandanes ohranja.
To samo pri nas v naših vaseh.
V njihovih mestih so šli naprej :
https://www.thoughtco.com/how-to-make-p...
blackbfm ::
Kultura pitja se spreminja, ravno tako pri olju in vseh ostalih stvare. Hrana in pijača nista več le za preživet, se gre tudi za užitke
Saj zato prodajajo zgodbo o tem kako se pri domacem čuti trud, delo in švic ljudi ki so obiral oljke v najboljsem primeru pa je isti kot povprečen iz trgovine
sirotka ::
Kultura pitja se spreminja, ravno tako pri olju in vseh ostalih stvare. Hrana in pijača nista več le za preživet, se gre tudi za užitke
Saj zato prodajajo zgodbo o tem kako se pri domacem čuti trud, delo in švic ljudi ki so obiral oljke v najboljsem primeru pa je isti kot povprečen iz trgovine
Čuti se razlika v pobiranju, pri nas se pobira čez dan, zvečer je že flaširan, hladno stiskan. Enako pri vinu, eno je industrijsko pobrano s "kombajnom", tam se pobere vse ne glede na kvaliteto in kaj vse leze po njem.
Okapi ::
Inšpekcija uprave ja varno hrano je preverjala oljčna olja. Rezultati porazni - dve tretjini vzorcev ne ustreza zahtevam, oziroma deklaraciji. Dve olji sploh nista primerni za uživanje.
https://www.delo.si/novice/slovenija/oz...
https://www.delo.si/novice/slovenija/oz...
V nadzoru inšpekcije uprave za varno hrano je le devet od 27 vzorcev oljčnih olj izpolnjevalo vse zahteve. Pri dveh tretjinah so odkrili neustrezne kemijske parametre, slabšo kakovost od označene kategorije kakovosti in nepravilno označevanje, med drugim pri izvoru.
Zaradi kategorije kakovosti, ki ni primerna za prehrano, so inšpektorji uprave za varno hrano prepovedali prodajo 842 litrov olja dveh blagovnih znamk: hrvaškega oljčnega olja znamke Brachia (distributer je bil Mercator) in oljčnega olja blagovne znamke Victoria s poreklom EU (pakira ga italijansko podjetje SAC).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
gruntfürmich ::
ajmo okapi slike ali vsaj tabelo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
buttcrack ::
je kakšen nov preverjen prodajalec oljčnega olja ali je tisti preko https://www.onlyitalianproducts.it/ še kar top?
tomlin ::
Ni ravno top, je pa Ok, posebno če si privrženec italo-mild okusa.
Jaz raje kupujem bolj trpka grška olja. Bil sem ljubitelj oljčnih olj slovenske istre, ki pa so postala zame predraga.
Jaz raje kupujem bolj trpka grška olja. Bil sem ljubitelj oljčnih olj slovenske istre, ki pa so postala zame predraga.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman
M. Friedman
buttcrack ::
imel dokaj redno zalogo iz španije ampak lani ne da je bila slaba letina, sploh je ni bilo, ker so vsi cvetovi dol popadali. tega italijanskega smo imeli in nam je bil všeč.
če imaš kakšen link, se priporočam.
če imaš kakšen link, se priporočam.
tomlin ::
Tukaj jih imaš nebroj. Kot sem rekel, jaz osebno kupujem grška olivna olja, običajno iz Krete.
https://www.amazon.de/s?k=best+olive+oi...
https://www.amazon.de/s?k=best+olive+oi...
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman
M. Friedman
tomlin ::
Do cca. 20eur/l je zame ok, ostalo je zame too much
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman
M. Friedman
tomlin ::
Ljudje dostikrat mislijo, da trpko, grenko, pekoče olje ni dobro. Pozabljajo kako se okus kvalitetnega olja spremeni, ko ga uporabimo pri kuhanju, pri peki ali na solati. Če ne verjamete poskusite pizzo na olivnem in kasneje na sončničnem ali repičnem olju. Razlika v okusu in aromi je noč&dan.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman
M. Friedman
stevie boy ::
olivno olje pridelujem sam in sem z njim zadovoljen.
mislim, da kar drži tisti stari pregovor "če hočeš imeti zaprav narejeno, naredi sam"
mislim, da kar drži tisti stari pregovor "če hočeš imeti zaprav narejeno, naredi sam"
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ali je olivnem olju v takšnem stanju užitno?Oddelek: Loža | 5506 (3345) | zobnik |
» | Vpliv spornega olivnega olja na zdravje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11222 (9344) | Mare2 |
» | Umik najpomembnejše študije o sredozemski kuhinji: ni dokazov, da olivno olje zmanjšu (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 22945 (16758) | Kenpachi |
» | ebay in olivno olje helpOddelek: Pomoč in nasveti | 5138 (3947) | MH0 |
» | Lidl kvaliteta...? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 58975 (46424) | darkolord |