Forum » Loža » Vpliv spornega olivnega olja na zdravje
Vpliv spornega olivnega olja na zdravje
sparovcek2 ::
"Med odvzetimi vzorci kar pri 11 vzorcih senzorična ocena ni bila skladna z deklarirano oznako. V petih primerih so odkrili pretirano žarkost, v petih primerih morkljo in v enem primeru plesnivost. Olja teh proizvajalcev so vzeli iz prodaje."
Kaj konkretno to pomeni. Kakšen vpliv na zdravje ima uživanje teh spornih olj? Je problem v deklaraciji ali so olja dejansko zdravju škodljiva?
Kaj konkretno to pomeni. Kakšen vpliv na zdravje ima uživanje teh spornih olj? Je problem v deklaraciji ali so olja dejansko zdravju škodljiva?
Ganon ::
Ja in nikjer za boga ni najt spiska katera točno olja so bila sporna.
https://www.24ur.com/novice/dejstva/na-...
Moninija ni več na prodajnih policah? Mene zanima, kaj točno je bilo narobe s posameznimi olji. Kako priti do teh informacij?
bluefish ::
Še tabela s proizvajalci in porekli: https://www.dnevnik.si/1042886552
Mene zanima, kaj točno je bilo narobe s posameznimi olji. Kako priti do teh informacij?Prijazen mail na izvajalca inšpekcijskega nadzora bi morda obrodil sadove. Navsezadnje se gre za javno ustanovo - dostop do informacij javnega značaja in take.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
IL_DIAVOLO ::
Seveda ni nic skodljivega v olju. Ce ze kaj, potem je manjsi delez olivnega olja od deklariranega in se to v olivnih oljih za 3 evre. Kar je logicno.
Ne verjamem pa, da ne bi bilo olivno olje za 10 evrov kvalitetno.
Ne verjamem pa, da ne bi bilo olivno olje za 10 evrov kvalitetno.
#000000 ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Seveda ni nic skodljivega v olju. Ce ze kaj, potem je manjsi delez olivnega olja od deklariranega in se to v olivnih oljih za 3 evre. Kar je logicno.
Ne verjamem pa, da ne bi bilo olivno olje za 10 evrov kvalitetno.
Še raje bo dražje ponarejeno ali kako drugač zmučkano, ker je večji dobiček.
To če nečemu ti ne verjameš, še ne pomeni da ni možno.
barakus ::
Ja in nikjer za boga ni najt spiska katera točno olja so bila sporna.
https://www.had.si/blog/2019/05/19/tudi...
Olja teh proizvajalcev so vzeli iz prodaje. Sporna pa so bila olja:
BIO, extra deviško oljčno olje
AVANTGARDE GEA, extra deviško oljčno olje
ROCCHI CLASSICO, extra deviško oljčno olje
MONINI CLASSICA, extra deviško oljčno olje
DM BIO, bio extra deviško oljčno olje
BORGES, extra deviško oljčno olje
COPPINI COLDORO, extra deviško oljčno olje
ZVEZDA GEA, extra deviško oljčno olje
PRIMADONNA, extra deviško oljčno olje
BIO TERRA DELYSSA, extra deviško oljčno olje
VINAKOPER, extra deviško oljčno olje.
Mare2 ::
Katero pa je tisto olje, ki ga kupiš v trgovini in je OK?
Ni takih olj. Nihče namreč ne kontrolira tega. Samo ob kakih aferah. Podobno je z mesom. Tista "malo močnejša inšpektorica" poskuša biti popularna n ob raznih aferah poroča da izgeda, kot da je pod kontrolo. Pa ni.
Čer se prav spomnim, je tudi en Istran goljufal pri oljih. Tako da je povsod velika neznanka.
IL_DIAVOLO ::
Vse je po standardih, ampak ko pa pridejo inspektorji, je pa seveda vsako odstopanje zdravju skodljivo.
Treba je ukinit to bando od inspektorjev, ne pa blatit ugled slovenskih podjetij in zavracat nadstandardne produkte.
Treba je ukinit to bando od inspektorjev, ne pa blatit ugled slovenskih podjetij in zavracat nadstandardne produkte.
jype ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Vetjamem v tisto kar je logicno.Se vidi, ja. Rešujejo ti življenje s tem, ko ti v olivno olje, s katerim pečeš, mešajo sončničnega.
mailer ::
Kdo sploh uporablja olivno olje za peko? Olivno olje se ne sme pregrevavati nad določeno temperaturo. Je bolj primerno za solate in hladne (pred)jedi. Je bila ravnokar afera v italiji, kjer so našli fake ""oljarno", ki je s pomočjo barvil in arom "spreminjala" sončnično olje v olivno. Stroškov so imeli 3€/liter prodajali pa za 10+, vprašanje koliko časa so to počeli.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
nejcek74 ::
Kdo sploh uporablja olivno olje za peko? Olivno olje se ne sme pregrevavati nad določeno temperaturo. Je bolj primerno za solate in hladne (pred)jedi....
wrong, wrong wrong, ne ponavljaj slepo bedarij. Smoking point olivnega olja je med 190°C (ekstra devisko) - 240°C (prečiščeno) in več kot primerno za praženje, presežeta ga samo prečiščeno maslo (ghee) in pa avokadovo olje (eksotika). Res pa je, da praženje v goveji masti da pohančkom čisto poseben, božanski okus. Večina praženje poteka med 140°C - 190°C.
kuall ::
Ni tako napačno jesti doma pridelano hrano. Glede na to, kako pogosto ljudi boli trebuh, ko jedo v raznih gostilnah najbrž res pacajo vsega boga v hrano. Ko pripravljaš npr krmo za krave moraš zelo paziti, da ne jedo plesnive hrane. Ampak to je veliko več dodatnih stroškov, dodatnega dela. Plesnivo je lahko tudi žito. Pa strupi, ki jih mečejo na rastline.
Še nekaj, kar me matra: Imam enega blesavega soseda (saj so vsi):
prašiča je zaklal tako, da ga je živega obesil za zadnje noge in ga dvignil s traktorjem, da je uboga žival cvilila v smrtnem strahu pa še bolelo jo je. Mi je tako zavrelo, da sem šel kar zraven in jih grdo gledal, najraje bi jim rekel, da ne smejo mučiti živali. Ampak sem bil tiho potem.
Potem pa je še podrl eno jabolko, ko je dokupil parcelo, čist brez potrebe. Namesto da bi jedel domača zdrava bio jabolka, ko itak nima nobenega.
Še nekaj, kar me matra: Imam enega blesavega soseda (saj so vsi):
prašiča je zaklal tako, da ga je živega obesil za zadnje noge in ga dvignil s traktorjem, da je uboga žival cvilila v smrtnem strahu pa še bolelo jo je. Mi je tako zavrelo, da sem šel kar zraven in jih grdo gledal, najraje bi jim rekel, da ne smejo mučiti živali. Ampak sem bil tiho potem.
Potem pa je še podrl eno jabolko, ko je dokupil parcelo, čist brez potrebe. Namesto da bi jedel domača zdrava bio jabolka, ko itak nima nobenega.
GrX ::
Glede na to, kako pogosto ljudi boli trebuh, ko jedo v raznih gostilnah najbrž res pacajo vsega boga v hrano. Ko pripravljaš npr krmo za krave moraš zelo paziti, da ne jedo plesnive hrane. Ampak to je veliko več dodatnih stroškov, dodatnega dela. Plesnivo je lahko tudi žito. Pa strupi, ki jih mečejo na rastline.
Kdo pa pravi, da ljudi boli trebuh, ko jejo zunaj?
Aquafriend ::
Spremljajte malo nemske neodvisne teste olivnih olj. So ze veckrat dokazali, da so stevilni proizvajalci goljufali. Najvec taksnih je bilo iz italije. Seveda ne zelim delat krivice ostalim italijanskim oljarjem, zato si poguglajte. Zdaj nimam cajta iskat, sem pa to lansk let bral in se ne spomnim kje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Aquafriend ()
kuall ::
Utk ::
Ne verjamem pa, da ne bi bilo olivno olje za 10 evrov kvalitetno.
Sucker. Zares dobro oljčno olje stane 20 evrov in več. Pa niti to seveda ne pomeni, da je vsako, ki stane tolk, dobro.
TheBlueOne ::
Sam ne vidim velike razlike med olivnim oljem za 4€ pa tja do dobre 10€, kjer je zanimivo, da na seznamu ne vidim najcenejsih razlicic.
Je pa opazna razlika, ce kupis bolj domace, mi ga dobivamo iz Istre.
Je pa opazna razlika, ce kupis bolj domace, mi ga dobivamo iz Istre.
tikitoki ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Seveda ni nic skodljivega v olju. Ce ze kaj, potem je manjsi delez olivnega olja od deklariranega in se to v olivnih oljih za 3 evre. Kar je logicno.
Ne verjamem pa, da ne bi bilo olivno olje za 10 evrov kvalitetno.
Seveda, plesen ni zdravju skodljiva:). Zarkost olja pa je tudi posledica degradacije olja, ki vodi v nastanek zdravju skodljivih produktov.
fikus_ ::
Na zgornjem seznamu je skupno tole: extra deviško oljčno olje
Torej ponarejajo zgornji cenovni razred, se jim finančno bolje izide.
Torej ponarejajo zgornji cenovni razred, se jim finančno bolje izide.
Avenger ::
Mislim, da je od težav s temi olji daleč najbolj problematična plesen in če je res plesen v olju... je to bolj nezdravo od najcenejšega rafiniranega olja... Razen kakšnih plemenitih na siru, plesen nima kaj iskat v prebavilih... Senzorična neustreznost se mi ne zdi pomembna, me pa zanima konkretno katera olja imajo katere probleme.
Katero olje je "BIO, extra deviško oljčno olje"?
Pa še to: zaenkrat imamo samo spisek olj, ki so sporna. Jaz bi zelo rad videl celotno analizo torej koliko česa je bilo v nekem olju, koliko delcev plesni je dovoljeno, koliko je bilo zaznane itd.
Katero olje je "BIO, extra deviško oljčno olje"?
Pa še to: zaenkrat imamo samo spisek olj, ki so sporna. Jaz bi zelo rad videl celotno analizo torej koliko česa je bilo v nekem olju, koliko delcev plesni je dovoljeno, koliko je bilo zaznane itd.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Avenger ()
111111111111 ::
Še nekaj, kar me matra: Imam enega blesavega soseda (saj so vsi):
prašiča je zaklal tako, da ga je živega obesil za zadnje noge in ga dvignil s traktorjem, da je uboga žival cvilila v smrtnem strahu pa še bolelo jo je. Mi je tako zavrelo, da sem šel kar zraven in jih grdo gledal, najraje bi jim rekel, da ne smejo mučiti živali. Ampak sem bil tiho potem.
Potem pa je še podrl eno jabolko, ko je dokupil parcelo, čist brez potrebe. Namesto da bi jedel domača zdrava bio jabolka, ko itak nima nobenega.
Uau. Pravi heroj. Prijavi jih za mučenje živali. Nimaš kaj po sosedovem hodit in mu težit. Se pa strinjam s tabo da je precej nenavaden način klanja, sem bolj vajen, da prašiča držimo, mesar pa ga štihne. Kako so ga pa s kalofonijo posuli?
Na svoji parceli lahko požaga vsa drevesa do zadnjega, ne vem zakaj bi se ti vtikal katero drevo naj ostane in katero ne. Bolj mislim, da si do nedavnega jabolka obiral ti, sedaj pa jih ne moreš več.
zavajon ::
Ne verjamem pa, da ne bi bilo olivno olje za 10 evrov kvalitetno.
Sucker. Zares dobro oljčno olje stane 20 evrov in več. Pa niti to seveda ne pomeni, da je vsako, ki stane tolk, dobro.
Kako pa veš, da je olje "zares dobro"? A je to stiskano v posebnih torkljah? Sprašujem zato, ker se olje v Istri prodaja v glavnem po 12€ (tudi moj stari ga po tej ceni), pa ga vsi stiskajo v tistih par torkljah, ki so tam na voljo. Pa v glavnem vsi peljejo olive v torkljo isti dan kot so obrane. Verjamem sicer, da ga zna kdo zreklamirati tako, da ga prodaja dražje, po drugi strani pa na koncu sezone marsikomu ostanejo neprodane zaloge.
Machete ::
Ne verjamem pa, da ne bi bilo olivno olje za 10 evrov kvalitetno.
Sucker. Zares dobro oljčno olje stane 20 evrov in več. Pa niti to seveda ne pomeni, da je vsako, ki stane tolk, dobro.
Sucker si ti, če za 'zares dobro olivno' olje plačuješ 20. Še bučno ni toliko.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Utk ::
Dobro vino se tudi prodaja po vinskih kletih po 2 evra, v trgovini isto vino stane 5-8 evrov, v gostilni 20. Drugače povedano, po kolk prodaja olje tam nek kmet v neki vasi nikogar ne briga, ker se nihče ne bo vozil 100 km ponj. Pomembna je cena v trgovini, kjer ljudje to kupujejo in kjer se lahko primerja z drugimi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
IL_DIAVOLO ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Seveda ni nic skodljivega v olju. Ce ze kaj, potem je manjsi delez olivnega olja od deklariranega in se to v olivnih oljih za 3 evre. Kar je logicno.
Ne verjamem pa, da ne bi bilo olivno olje za 10 evrov kvalitetno.
Seveda, plesen ni zdravju skodljiva:). Zarkost olja pa je tudi posledica degradacije olja, ki vodi v nastanek zdravju skodljivih produktov.
A kaj mislis, da v vinu pa ni plesni, sprica in ostalih bolezni? Seveda je, samo dajo poleg tolko cukra in zvepla da se ne okusi. In se ga spije neprimerno vec, kot pa oljcnega olja. In nenadoma oljcno olje ogroza zdravje.
Lol
Dobro vino se tudi prodaja po vinskih kletih po 2 evra, v trgovini isto vino stane 5-8 evrov, v gostilni 20. Drugače povedano, po kolk prodaja olje tam nek kmet v neki vasi nikogar ne briga, ker se nihče ne bo vozil 100 km ponj. Pomembna je cena v trgovini, kjer ljudje to kupujejo in kjer se lahko primerja z drugimi.
Domace bucno stane 18 evrov, oljcno 12 evrov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: IL_DIAVOLO ()
feryz ::
15 let, odkar je Hofer, so vsi brez problema to konzumirali, danes je pa problem in škodljivo?
Pijte dalje. Če ne drugega , je cena ugodna.
Pijte dalje. Če ne drugega , je cena ugodna.
tikitoki ::
Zakaj so nekatera olja bolj žarka od drugih?
Žarkost (angl. rancidity) je posledica kemijskega procesa, pri katerem pride do reakcije med maščobno kislino in prostim radikalom (= atom ali molekula, ki ji manjka en elektron), običajno je to singletni kisik. Proces lahko pospešijo nekateri mikroorganizmi z encimi, imenovanimi lipaze, ki razgrajujejo maščobne kisline. Hitrost oksidacije je odvisna predvsem od števila nenasičenih vezi – več kot je vezi, hitrejša je oksidacija. Dvojne vezi so bolj občutljive na oksidacijo, saj je za njihovo cepitev potrebne manj energije kot za cepitev enojnih vezi. Nenasičene maščobne kisline se posledično hitreje pokvarijo kot nasičene maščobne kisline. Oksidacijo pospešijo tudi kisik, toplota, svetloba in težke kovine (železo, baker).
otago ::
Te afere so bile v glavne z olivnim (devisko, ekstra devisko itd...) oljem.
Afere z bucnim oljem se pa nisem zasledil, kakor tudi ne primerjalnih testov. Je na nek nacin primerljiv izdelek. Veliko rocnega dela, cena pri kmetu 15eur+/l.
Ali je prodaja v EUR, hektolitrih toliko manjsa napram olivnemu? Gre za drugo regijo, navade; Primorska oljcno, Stajeska bucno? Cisto drug segment kupcev?
Afere z bucnim oljem se pa nisem zasledil, kakor tudi ne primerjalnih testov. Je na nek nacin primerljiv izdelek. Veliko rocnega dela, cena pri kmetu 15eur+/l.
Ali je prodaja v EUR, hektolitrih toliko manjsa napram olivnemu? Gre za drugo regijo, navade; Primorska oljcno, Stajeska bucno? Cisto drug segment kupcev?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: otago ()
feryz ::
Edina razlika je, da raziskave še niso bile narejene.
Pri bučnem je še mnogo bolj pestro. Kar pozanimajte se malo.
Jaz ne konzumiram nobenega od teh dveh. Strup je strup. Da se kis prime solate, rabiš kapljico ali dve rastlinskega. Nevtralnega.
Ne pa ta smrad od olja.
V bistvu ga na solati niti ne pogrešam več. Če si jo delam zase, jo delam brez olja.
Pri bučnem je še mnogo bolj pestro. Kar pozanimajte se malo.
Jaz ne konzumiram nobenega od teh dveh. Strup je strup. Da se kis prime solate, rabiš kapljico ali dve rastlinskega. Nevtralnega.
Ne pa ta smrad od olja.
V bistvu ga na solati niti ne pogrešam več. Če si jo delam zase, jo delam brez olja.
harvey ::
Dobro vino se tudi prodaja po vinskih kletih po 2 evra, v trgovini isto vino stane 5-8 evrov, v gostilni 20. Drugače povedano, po kolk prodaja olje tam nek kmet v neki vasi nikogar ne briga, ker se nihče ne bo vozil 100 km ponj. Pomembna je cena v trgovini, kjer ljudje to kupujejo in kjer se lahko primerja z drugimi.
Tu je glavna poanta neskladnost - senzorična, da se prodaja ekstra deviško olje, ki je višje kvalitete, dejansko pa je na polici čisto navadno deviško olje, ki bi moralo biti tudi cenejše.
Sicer pa sem zasledil podatek, da je nezakonita trgovina z oljčnim oljem (poreklo, mešanje olj, neustrezna kakovost,...) po redu velikosti primerljiva z nezakonito trgovino s kokainom.
Te afere so bile v glavne z olivnim (devisko, ekstra devisko itd...) oljem.
Afere z bucnim oljem se pa nisem zasledil, kakor tudi ne primerjalnih testov. Je na nek nacin primerljiv izdelek. Veliko rocnega dela, cena pri kmetu 15eur+/l.
Ali je prodaja v EUR, hektolitrih toliko manjsa napram olivnemu? Gre za drugo regijo, navade; Primorska oljcno, Stajeska bucno? Cisto drug segment kupcev?
Si imel že neskladnosti zaradi odstopanja od standardov kvalitete in odpoklice zaradi prevelikih vsebnosti snovi, ki nastanejo po praženju. Seveda je tega bistveno manj, kot je cirkusa z oljčnim oljem.
Tožeča stranka s tožbo izpodbija navedeno odločbo. Navaja, da tržni inšpektor pri odvzemu vzorca olja za analizo ni postopal pravilno in ni vzel vzorca bučnega olja, ampak mešano olje, in sicer olje, ki je bilo nalito v litrski embalaži z etiketo belo olje oljarne. To olje je bilo nalito iz rezervoarja z mešanim oljem v neočiščeno steklenico. Torej gre za mešano olje. Res je delavec tožeče stranke podpisal zapisnik o inšpekcijskem pregledu, ne da bi inšpektorja opozoril na nepravilnosti, kar pa ne more biti opravičilo za nestrokovno postopanje inšpektorja. Smiselno predlaga, da sodišče izpodbijano odločbo odpravi.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Zgodovina sprememb…
- spremenil: harvey ()
dexterboy ::
Sicer pa sem zasledil podatek, da je nezakonita trgovina z oljčnim oljem (poreklo, mešanje olj, neustrezna kakovost,...) po redu velikosti primerljiva z nezakonito trgovino s kokainom.
Če to kje zaslediš, prilepi link, prosim. Koka je letno na milijardnih zneskih...
Kar ne pomeni, da je olivno daleč stran. Da je pa večje...?
Kako pa veš, da je olje "zares dobro"? A je to stiskano v posebnih torkljah? Sprašujem zato, ker se olje v Istri prodaja v glavnem po 12€ (tudi moj stari ga po tej ceni), pa ga vsi stiskajo v tistih par torkljah, ki so tam na voljo. Pa v glavnem vsi peljejo olive v torkljo isti dan kot so obrane. Verjamem sicer, da ga zna kdo zreklamirati tako, da ga prodaja dražje, po drugi strani pa na koncu sezone marsikomu ostanejo neprodane zaloge.
Če bi kje to bilo objavljeno, se zapeljem 100 km brez problema. V eno smer, seveda. In nazaj. V upanju, da je cena manjša? :)
Če to kje zaslediš, prilepi link, prosim. Koka je letno na milijardnih zneskih...
Kar ne pomeni, da je olivno daleč stran. Da je pa večje...?
Kako pa veš, da je olje "zares dobro"? A je to stiskano v posebnih torkljah? Sprašujem zato, ker se olje v Istri prodaja v glavnem po 12€ (tudi moj stari ga po tej ceni), pa ga vsi stiskajo v tistih par torkljah, ki so tam na voljo. Pa v glavnem vsi peljejo olive v torkljo isti dan kot so obrane. Verjamem sicer, da ga zna kdo zreklamirati tako, da ga prodaja dražje, po drugi strani pa na koncu sezone marsikomu ostanejo neprodane zaloge.
Če bi kje to bilo objavljeno, se zapeljem 100 km brez problema. V eno smer, seveda. In nazaj. V upanju, da je cena manjša? :)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
starfotr ::
Fora olivnega olja je, da lahko mešajo rafinerirano olje in deviško, pa potem vse skupaj nastane deviško. Tega natega se pri bučnem ne sme narediti. Le kdo je zlobiral to? Olje proizvajajo (največji proizvajalci) v Italiji, Španiji, Grčiji...
Ko smo šli v EU so naša pravila postala ohlapna in na naš trg prihaja hrana od povsod, največ pa je nekakovostnale hrane.
Saj tele naši kupujejo od vse teh velikih.
Manjši pridelovalci pa tudi, gredo v IT, kupijo 2 cisterni olja, ga zmešajo s tistimi 200 l, ki ga stisnejo tu in prodajajo, kot domače.
Če nisi pri obiranju in stiskanju zraven in si ne točiš direktno v posode, potem ne moreš nič vedet, od kje pride in kakšna kakovost je. Definitivno pa 2,5 eur za olivca ni realna cena. Je 5-8x prepoceni.
In še to. Vsi višjecenovni proizvodi in izdelki, po katerih raste povpraševanje, še tako ali drugače fejkajo in preprodajajo, to je cel kriminal v ozadju.
Naj bo to med, olje... Povsod je isto.
Ko smo šli v EU so naša pravila postala ohlapna in na naš trg prihaja hrana od povsod, največ pa je nekakovostnale hrane.
Saj tele naši kupujejo od vse teh velikih.
Manjši pridelovalci pa tudi, gredo v IT, kupijo 2 cisterni olja, ga zmešajo s tistimi 200 l, ki ga stisnejo tu in prodajajo, kot domače.
Če nisi pri obiranju in stiskanju zraven in si ne točiš direktno v posode, potem ne moreš nič vedet, od kje pride in kakšna kakovost je. Definitivno pa 2,5 eur za olivca ni realna cena. Je 5-8x prepoceni.
In še to. Vsi višjecenovni proizvodi in izdelki, po katerih raste povpraševanje, še tako ali drugače fejkajo in preprodajajo, to je cel kriminal v ozadju.
Naj bo to med, olje... Povsod je isto.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: starfotr ()
harvey ::
Sicer pa sem zasledil podatek, da je nezakonita trgovina z oljčnim oljem (poreklo, mešanje olj, neustrezna kakovost,...) po redu velikosti primerljiva z nezakonito trgovino s kokainom.
Če to kje zaslediš, prilepi link, prosim. Koka je letno na milijardnih zneskih...
Kar ne pomeni, da je olivno daleč stran. Da je pa večje...?
Olive Oil Dark Side
Olive-oil fraud has been around for millennia. The earliest written mention of olive oil, on cuneiform tablets at Ebla in the twenty-fourth century B.C., describes teams of inspectors who toured olive mills on behalf of the king, looking for fraudulent practices.
Olive-oil fraud continues today, though modern governments are often less thorough and effective than the Romans at preventing it. Olive oil has historically been one of the most frequently adulterated products in the European Union, whose profits, one E.U. anti-fraud investigator told me, have at times been “comparable to cocaine trafficking, with none of the risks.”
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Utk ::
Kako pa veš, da je olje "zares dobro"?
Ne vem, niti me ne zanima. A naj doktoriram iz olja, da bom vedel katerga kupit? A naj ga iščem celo soboto po Istri? Pa potem še enako za moko, kis, krompir, zelje, vse, da ne govorimo o oblekah. Lahko bi celo leto 8 ur dnevno delal samo na nabavi hrane. Če je slučajno prilika, ga kupiš direkt, če ne, kupiš enga v trgovini. Ali ga pa niti ne, ni to neka nujna stvar.
crniorel ::
zavajon ::
Kako pa veš, da je olje "zares dobro"?
Ne vem, niti me ne zanima. A naj doktoriram iz olja, da bom vedel katerga kupit? A naj ga iščem celo soboto po Istri? Pa potem še enako za moko, kis, krompir, zelje, vse, da ne govorimo o oblekah. Lahko bi celo leto 8 ur dnevno delal samo na nabavi hrane. Če je slučajno prilika, ga kupiš direkt, če ne, kupiš enga v trgovini. Ali ga pa niti ne, ni to neka nujna stvar.
Če ne veš, kako pa potem veš, da "zares dobro oljčno olje stane 20 evrov in več", kot si trdil pred par posti? Jaz niti ne vem, uporabljam pač našega. Meni osebno so sicer dalmatinska in grška boljša, ker so bolj aromatična, ampak naše domače je zastonj, se da preživeti s tem. Če pa ga slučajno iščeš po Istri ti priporočam, da kupiš tistega po 12 €, kar je normalna cena na črno, ker tisti, ki ti ga bo prodal po 20 € ga bo dal samo v lepšo flaško. Pa morda ti bo kakšno zgodbico zraven natvezil ;)
Utk ::
Če je pri kmetu 12 evrov, je v trgovini vsaj 20, to je logično. Pa še zmeraj jasno ni nujno, da je tisto za 12 (ali 20) res pravo.
Olje kot olje brez zgodbe kako te ozdravi vsaj 155 različnih rakov pa itak ni vredno več kot 3 evre.
Olje kot olje brez zgodbe kako te ozdravi vsaj 155 različnih rakov pa itak ni vredno več kot 3 evre.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | zakaj se reče oljčno olje ne pa olivno?Oddelek: Loža | 5296 (4161) | SloLord |
» | Umik najpomembnejše študije o sredozemski kuhinji: ni dokazov, da olivno olje zmanjšu (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 23348 (17161) | Kenpachi |
» | ebay in olivno olje helpOddelek: Pomoč in nasveti | 5213 (4022) | MH0 |
» | Lidl kvaliteta...? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 59460 (46909) | darkolord |
» | oljčno olje domače - kje kupiti na obali.Oddelek: Loža | 14739 (12366) | Avenger |