» »

Lc0 aka Leela Chess Zero

Lc0 aka Leela Chess Zero

Gaius ::

Gre za odprti projekt, ki se je začel šele pred dobrim letom na podlagi takrat zelo aktualnega "paperja" Deepminda o Alphazero-tu, NN šahovskem programu, ki je dobesedno porušil takratnega kralja šaha Stockfish-a 8.

Ubistvu se stvar lahko bere kot zgodba o uspehu. Pred enim letom še nič, danes pa je v naslovu omenjen chess engine - gospodična Leela, skorajda prevzela šahovski prestol.
Leela Chess Zero @ Wikipedia
https://lczero.org/

NAJBOLJ zanimiv del tega pa je ta, da to ni navaden chess engine, ki svojo moč pobira iz brutaforce computinga in poznavanja vseh preteklih partij človeških velemojstrov, ampak tak, ki se uči povsem sam, s tem da igra na miljone partij sam proti sebi, ne da bi videl ali slišal za kakršenkoli človeški stil igranja. Le osnovna pravila so ji bila dana, potem pa naj se znajda sama kot ve in zna. In njena nevronska mreža se je znašla še kako dobro.

Na zadnjem TCEC-CUPu, je zmagala; na TCEC14 turnirju je bila drugouvrščena, takoj za Stockfishem in se je sedaj skupaj z njim uvrstila v Superfinale TCEC14 turnirja, kjer po polivici partij vodi za 2 točki.
https://tcec.chessdom.com/
Tudi na drugi platformi, kjer izvajajo "tekmovanja" enginov CCCC https://www.chess.com/computer-chess-ch... , se je uvrstila na drugo mesto - a to je bilo že več kot mesec nazaj. V tem času, je že toliko napredovala, da je nova verzija povsem konkurenčna zadnji verziji Stockfisha 10-dev, čene že boljša.

Če ima kdo željo in možnost ponudit malo svoje računske moči, da bo leela še hitreje rastla, lahko to stori na tej strani:
https://lczero.org/

Stari trije kralji šaha: Stockfish, Houdini in Komodo, se uklanjajo niti ne eno leto stari dojenčici Leeli.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Šahovski problem - mat v dveh potezah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
19119385 (7828) msjr
»

V šahu čedalje več remijev, prednost belega pa ostaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7225717 (18652) Jst
»

Šah - remi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17622428 (18931) Yosh
»

2 perfektna igralca šaha kdo zmaga (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
20613283 (10421) GregiB
»

Kasparov vs Junior (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
18314191 (11052) Thomas

Več podobnih tem