» »

Pametno stanovanje

Pametno stanovanje

««
«
1 / 50
»»

PerS ::

Ne vem a je oddelek najbolj primeren za to?

Malo sem že bral po forumu. Situacija je taka, da imam komplet prenovljeno stanovanje. Vsi kabli gredo od posamezne luči / stikala / vtičnice najprej v omarico.

Zaenkrat je zvezano samo klasično.. Torej samo luč, stikalo. Želel pa bi to inštalacijo postopoma urediti v "pametno" - torej dodatno še nadzor preko telefona/tablice.

Želja trenutno je:
-nastavitev temperature ogrevanje
-nastavitev temperature hlajenja
-prižiganje, ugašanje, dimmanje luči
-premikanje rolet
-odklep/zaklep vrat
-razni scenariji
-vse mora imeti fallback na klasiko

Ker sem DIY tip človeka, bom najprej probal kakšno stvar urediti sam. Zaenkrat sem gledal in sta mi všeč Sonoff in Shelly. A je kdo ki je oba uporabljal in bi znal povedati če je kakšna bistvena razlika?

Za začetek sem mislil vzeti en 4 kanalni modul in začeti z lučmi (ker je verjetno najlažje).. Nato rolete in tako naprej.

Uporabil bom OpenHAB ali Home Assistant - tudi tukaj če ima kdo praktične izkušnje dobrodošle. Ena od obveznih zahtev je, da zadeva laufa lokalno in ne preko kakšnih cloud serverjev proizvajalcev.

Če prav razumem Shelly vsi moduli pašejo tudi na DIN letev? Pri Sonoffu pa samo 4 kanalni?
To se mi zdi dosti bolj praktično. Oz. kako ste sonoff module pritrdili v omarico, če niso za DIN letev? Kar ležijo okoli?

bsslo ::

Veliko želja :)

- Jaz sem si regulacijo ogrevanja (radiatorji) zagotovil s termostatskimi ventili in pametnimi glavami proizvajalca Max!Cube
- Nisem prepričan, da boš lahko pri lučeh zagotovil prižiganje, ugašanje, dimmanje, ter hkrati fallback na klasiko... Kolikor vem je dimmanje možno pri klasičnih žarnicah (halogenke) ali pri dimmable ledicah. Slednje imajo zraven še neko pametno elektroniko, ki jo upravljaš z Bluetoothom, Wifi ali kako drugače... Jaz imam trenutno rešeno z Yeelight stropno lučjo in Yeelight žarnico - problem ko ugasneš stikalo na steni, saj ostane brez elektrike in luči ne moreš prižgati programsko.
- Sonoff poznam zgolj iz reviewov kot stikala, ki jih krmiliš preko wi-fi. Ti bi rad Sonoff namestil v električno omarico? To bo nekdo bolj strokoven povedal, ampak možno, da bodo električna napeljava motila signale tem Sonoff krmilnikom. Nekateri te krmilnike skrijejo kar v dozo v steno.

Praviš, da si stanovanje že prenovil - mogoče ne bi bilo slabo, da bi se oglasil že prej, pa bi še kakšno pametno idejo glede inštalacij lahko realiziral.

PS: koliko veliko stanovanje imaš? Premisli kaj je zares uporabno od pametnih inštalacij. Meni osebno so to regulatorji za ogrevanje in dvig/spust rolet.

TheBlueOne ::

Jaz bom vzel Siemens LOGO. Ima tudi server, tako da lahko do njega dostopas preko mreze. Ce zadostuje je morda optimum, ker je za PLC poceni.

Ce se mi izkaze, da LOGO ne bo dovolj bom vzel Beckhoff.

Fallback na klasiko ni kartako mogoc, ker potem imas t.i. redundantni sistem, ki pa je drag. Drugace PLCji od Siemensa, Beckhoffa itn. praviloma delujejo b.p. in po redundantnem sistemu ni potrebe.

Zgodovina sprememb…

PerS ::

hm, kolikor sem govoril z električarjem in bral po forumu naj bi fallback na klasiko deloval, ampak moraš imeti tipke, ne stikala. Menjava tega je najmanjši problem (in tudi strošek precej majhen). Ne poznam pa nikogar, ki bi imel praktične izkušnje s Sonoff / Shelly.

Luči imam vgradne v knauf strop, LED, malo smo se že igrali z dimmerji in je delovalo. Ampak klasični dimmer (ne vem modela, nekaj kar se je električarju valjalo po avtu) in tipka.

V doze ne bi tlačil krmilnikov, ker bi rad da je vse centralizirano v omarici. Vem tudi da je zadeva izvedljiva s precej dražjimi KNX elementi. Imam predračun za nekih 7k :) Ampak ker imam nekaj časa in še več volje do tega, sem rekel da najprej probam sam. Še vedno lahko na koncu vzamem rešitev na ključ.

Kakšno pametno idejo glede inštalacij misliš? Povsod so cevi, vse je speljano v omarico.. Če bi kje kaj manjkalo, se lahko še potegne dodatne kable. Stanovanje je sicer veliko cca 100m2. Če je še kakšna dobra ideja, ki je zgoraj nisem naštel, se priporočam :) Zenkrat je še vse izvedljivo.

Kaj je smiselno in kaj ne - ne vem, verjetno res samo ogrevanje in senčila. Ostalo je pač iskreno povedano preseravanje tipa ima se, može se :) Pa pač nekaj geeka v meni, ki ga to veseli.

Siemens LOGO je tudi ena izmed zadev, ki sem jo gledal.. Zakaj misliš da je boljša od omenjenih dveh?

romex ::

Poglej si še sonoff krmilnike. Jaz imam nekaj stvari od njih in sem zadovoljen. Dobra stikala so tudi livolo.

TheBlueOne ::

LOGO stane trenutno nekaj manj kot 200EUR. Beckhoff je pravtako ind. standard, samo da je poln software brezplacen, ce imas hardware (preveri za sigurno). Tile industrijski sistemi so zelo robustni. Znajo gnati stroje, ki so vredni krepko vec kot hisa ali stanovanje brez nekih redundantnih sistemov. Velik plus je tudi, da zelo dolgo dobis rezervne dele in se dlje kaksnega na ebayju, ze dolgo, ko ni vec podprt. V primeru okvar so menjave praviloma enostavne.

Je pa moje podrocje dela industrijska avtomatizacija, tako da te "klasicne" proizvajalce tudi bolje poznam. Recimo Snoff sploh ne poznam, ko pa ga poguglam pa mi deluje bolj kakor kaksna kitajska igracka. Ampak ne mojega prvega vtisa vzeti za svetega, ker je samo vtis na prvi pogled. :)

Zgodovina sprememb…

W6fxBzMDqg ::

TheBlueOne je izjavil:

LOGO stane trenutno nekaj manj kot 200EUR.

Kateri če mogoče veš. Koliko IO? In zelo pomembno ima ethernet port? Da se ga na Scada ali pa na HMI priklopit preko profi neta.

Drugače pa hass.io ima kdo izkušnje ?
Ali pa nagios, samo nagios ni za avtomatizacijo. So ga pa uporabljal za beleženje in branje senzorjev.

Zgodovina sprememb…

d4vid ::

hass.io je super zadeva, lavfam nekje pol leta na rpi 3b. Sicer se mi je dolgo casa dogajalo, da se je corruptala sd kartica, a sem potem nabavil kvalitetno sd kartico in priklopil na boljsi napajalnik (ubistvu nastavljiv regulator iz ebaya, napetost 5.1V) in potem ni bilo vec tezav.

Ce te kaj zanima, kar vprasaj ;)
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

WaterBoy ::

LOGO je razširjiv, vendar če se ne otim je simens programska oprema plačljiva

Sem videl na hitro sistem kjer je človek uporabil Unitronics UniStream in je delovalo izredno zanimivo

W6fxBzMDqg ::

d4vid je izjavil:

hass.io je super zadeva, lavfam nekje pol leta na rpi 3b. Sicer se mi je dolgo casa dogajalo, da se je corruptala sd kartica, a sem potem nabavil kvalitetno sd kartico in priklopil na boljsi napajalnik (ubistvu nastavljiv regulator iz ebaya, napetost 5.1V) in potem ni bilo vec tezav.

Ce te kaj zanima, kar vprasaj ;)
Kaj si gor obesil, oziroma kaj v domu si avtomatiziral z hass.

Ves da se da z 3b bootat samo z usb kljuca z spreminjanjem boot registra? Ali pa se da samo pravi bootload.bin, ki pokaze na usb ključ in nimaš skoraj nič read in nič pisanja na sd kartico.

Zgodovina sprememb…

Netrunner ::

Si kaj pogledal xiaomi smarthome? Če se ne motim imajo stikala katera delujejo kot klasična + smart. Njihove žarnice lahko zatemniš in konfiguriaš vse preko njihovega gatewaya. Nevem ša če imajo kaj za ogrevanje.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

TheBlueOne ::

WaterBoy je izjavil:

LOGO je razširjiv, vendar če se ne otim je simens programska oprema plačljiva

Sem videl na hitro sistem kjer je človek uporabil Unitronics UniStream in je delovalo izredno zanimivo


Menda je licenca za LOGO software 50EUR. Je pa razsirljiv ja. Ce se ne motim ima glavni modul stiri relejne izhode, stiri analogne in stiri digitalne I/O.

@NE555 ima ethernet in menda tudi razsiritev za wifi.

https://new.siemens.com/global/en/produ...

Zgodovina sprememb…

WaterBoy ::

Mogoče tudi počakaš na novo serio Eaton EAZY. Naj bi prišla letos ven in bo imela priklop za internet in še mnogo več.

Sam bi še vedno raje vzel Unitronics UniStream, saj ima krminik v sebi vgrajen server in ko ga omogočiš, lahko dostopaš do njega preko interneta in krmišiš kar želiš

WiseBear ::

Sam imam kar nekaj izkušenj s Sonoff in Shelly napravami, ki večinoma temeljijo na ESP8266 mikrokontrolerju. Če se odločiš za to wifi varianto in si DIY tip, priporočam da naprave flashas s Tasmota firmwarom, ki je res super in se hitro razvija. S tem dobiš podporo za MQTT, ki je nujen protokol če se hočeš iti domačo avtomatizacijo. Firmware podpira celo vrsto različnih naprav in senzorjev, dobra je tudi community podpora. Med drugim lahko seveda za vsak ESP pin posebej nastavljaš vrsto napravo ki je nanj priključena (stikalo, rele, tipka, pulzni dajalnik, različni senzorji itd.)

Za on/off upravljanje luči priporočam Shelly, ki ga lahko enostavno namestiš v dozo za klasičnim stikalom - rabiš pa tukaj poleg faze tudi ničelni vodnik. Obstoječa stikala ohranijo svojo funkcijo kot pri navadni inštalaciji in delujejo, tudi če ti izpade wifi omrežje. V primerjavi s Sonoff Basic je Shelly 1 dosti manjši, bolj dostopne ima ESP pine, glavna prednost pa je, da ni občutljiv na električni šum, ki ga vnašaš iz krogotoka inštalacij klasičnih stikal za luči. Sonoff Basic tukaj zaenkrat ni tako stabilen.

Za AC dimmanje se dosti uporabljajo Tuya dimmerji, ki jih po novem podpira tudi Tasmota. Nimam pa še izkušenj kako se obnesejo v praksi.

Za gretje in hlajenje uporabljam kar Sonoff T1, s katerim kontroliram elektromagnetni ventil na dovodu tople vode in dovodu hladne vode v konvektor klime. Za tipanje klimatskih pogojev v stanovanju lahko npr. uporabiš wemos d1 mini, ki mu dodaš enega izmed podrtih senzorjev temperature in vlažnosti. Do določene mere lahko preko pravil že v Tasmoti nastaviš logiko termostata, za bolj napredno regulacijo lahko uporabiš NodeRed, ki se tudi hitro razvija in je zelo zmogljivo programsko orodje.

Priporočam, da za začetek prebereš obsežno wiki dokumentacinjo na zgornjem linku. Splača se tudi malo pogledati po YouTubu: npr. https://www.youtube.com/channel/UC2gyzK... in https://www.youtube.com/channel/UC7G4tL...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: WiseBear ()

PerS ::

Super informacije, vikend bo očitno študijski.

Ugotavljam torej, da naj ne gledam enega proizvajalca kot celotno rešitev, ampak pač vzamem pri vsakem tisto, kar bolj ustreza za rešitev problema. Itak na koncu vse skupaj povežeš med sabo pod istim nadzornim programom. In glede na to, da imam vse v omarici, lahko tudi kadarkoli posamezen krmilnik vržem ven in zamenjam z drugim. Torej je sistem modularen.

@WiseBear: Zakaj bi Shellye tlačil v doze, če imam vse kablovje v omarici + tam predviden prostor za krmnilnike. A ni bolje da je to potem tam zvezano?
Imaš morda kakšno shemo vezave za varianto shelly - tipka - luč?

Nič, nekje je treba začeti, najbolje da kar naročim kakšnega Shellya in začnem s kakšnimi lučmi. Kje je to zadevo najbolje kupiti? Predvsem da je čim hitreje, ker zdaj bi rad začel čimprej :)

kogledom ::

Tudi sam trenutno načrtujem napeljavo v novem stanovanju. Stanovanje bo v bloku, ki se šele gradi in imam možnost sprememb tlorisa in instalacij in to sem seveda izkoristil.

Stikala bodo v bistvu klasična tipkala (ne-pametna) in bodo nadzirala veliko večino osvetlitve z dimmanjem in žaluzij. Ob teh pa bodo še prenosne touch naprave, npr Wallmote na nočni omarici v spalnici in v dnevni na mizici, da ne bo potrebno vedno po telefonu šarit za nadzor osvetlitve/žaluzij.

Vsi kabli (tudi od tipkal) bodo šli v centralno razdelilno omarico.
Šibkotočno omarico bo nadomestila rack omara, v kateri bo patch panel, kablovje za ozvočenje, UPS, NAS, router, switch, modem, BOX za TV ter vse za ozvočenje (ko pač bo).

Vse luči bodo LED, velika večina bo dimmable. V hodnikih bodo GU10 v spuščenem stropu (navadne dimmable), v dnevni in kuhinji pa tudu GU10 z CRI 95. Za dimmer bom najverjetneje uporabil Aeotec Nano Dimmer, me pa moti, da ohišje ni pripravljeno za DIN pritrditev. Za DIN dimming rešitev je na voljo slovenski Qubino, vendar ima manj funkcij kot Aeotec nano.
Za on/off luči (ne-dimmable oz na manj pomembnih lokacijah, kot je zunanja osvetlitev balkona) in vtičnic bom uporabil Tasomota/Shelly 4Pro (enako kot @WiseBear).

Ogrevanje bo talno, 10 vej, ki jih bom krmilil z Homematic IP Floor Heating Actuator. Termostati bodo v vseh sobah, na baterije; vsekakor pa ne bodo na steni, ampak očem čim bolj skriti, vendar še vedno dosegljivi. Ko si ogrevanje enkrat urediš ponavadi tega ne spreminjaš več pogosto.
Sem gledal možnost, da si tudi osvetlitev/dimmanje uredim z Homematic IP Wired pa je rešitev dražja od Aeotec Nano dimmerjev. Je pa to DIN rešitev, ker je super.

Prednost Z-wave naprav (Aeotec) pred Homematic/Tasmoto je predvsem v tem, da jih lahko medsebojno povežeš in nato lahko delujejo avtonomno, brez centralne enote - torej tudi ko ti WIFI/router/centralni nadzor odpove. Tako bodo tipkala in luči (Aeotec) delovale tudi če pride do izpada "pameti" v stanovanju.

Za senzorje prisotnosti še ne vem katere bom izbral (torej ne vem kakšno ožičenje naj predvidim - če sploh kaj), ampak ker bo v hodnikih spuščen strop, imam za to še čas.
Za žaluzije/garažna vrata še ne vem kakšna bodo (še zbiram ponudbe) in s katerim aktuatorjem jih bom nadziral - je pa tudi to v planu. Vsekakor bo fallback na rf/ir nadzor v primeru izpada "pameti".

Na hodnikih in v dnevnem prostoru bo stropna senčna fuga z LED trakom, ki bo priključen na UPS in bo vključen 24/7, tako da se bo dalo po stanovanju gibati tudi v primeru izpada elektrike oz ponoči brez vklapljanja luči (ponoči bodo vsi senzorji prisotnosti izključeni).

Sistem za nadzor bo OpenHab2/hass.io/HomeSeer - to še ni odločeno, verjetno pa vsaj dva izmed teh - če ne drugega za redundanco in za hobby.

Med načrtovanjem inštalacij sem še največ časa porabil za načrt ozvočenja. Nismo audiofili, nimamo HI-Fi sistema, imamo samo TV in zvok iz tega. Torej nisem imel kaj dosti znanja o tem. Sem pa vseeno predvidel vgradne stropne zvočnike po vsem stanovanju (tudi kopalnicah) in mislim, da jih bom kar takoj vgradil - zaenkrat sem izbral te. Zvočniki oz njihovi kabli v skupnem dnevnem prostoru (dnevna/jhedilnica/kuhinja) gredo do mesta za TV, vsi ostali pa v rack omaro. Vsaj na začetku ne bom nabavljal niti receiverja (za TV v dnevni ter za zone2 v jedlinici/kuhinji), bo denar šel raje kam drugam. Mogoče pa nas kdaj prime in si uredimo matrix multizone ozvočenje celotnega stanovanja in takrat ne bom razbijal stropa - še vedno pa obstaja možnost da bom teh 2k za zvočnike pač vstran vrgel, ker jih ne bom nikoli uporabil...

Ker bo blok imel dva ponudnika optike sem se tudi dogovoril, da mi ne vlečejo koaks kablov (to bi bilo v ceni stanovanja), bo pa zato dosti več RJ54 vtičnic, trenutno sem na okoli 30 in seznam še kar raste.

prowb ::

Js imam paneno prosnjo:) tisti, ki imate pametne hise stanovanja ipd. - bi kdo bil pripravljen naredit kako predstavitev v zivo?
Dolgo ze planiram nekaj naredit, ampak sem izgubljen med moznostmi ;)

WiseBear ::

@PerS: če te to veseli, lahko sistem seveda z uporabo naprav različnih proizvajalcev, sam gradiš postopoma. Avtomatizacija domov postaja vse bolj dostopna, ker je na trgu naprav vse večja konkurenca, odprtokodna programska orodja za centralni nadzor pa so vse bolj uporabna. Če se malce znajdeš lahko veliko narediš z relativno majhnim denarnim vložkom. Alternativa je seveda, da celoten sistem kupiš na ključ, vendar si kasneje bolj omejen pri nadgradnjah in prilagoditvah. Fleksibilnost se mi zdi tu kar pomembna. Sam ugotavljam, da ko pričneš vsakodnevno koristiti avtomatizacijo, šele po določenem času ugotoviš, katere naprave je smiselno imeti avtomatizirane in kako jih je najbolj prikladno upravljati.

Glede lokacije naprav je seveda odvisno od instalacij in drugih okoliščin. Če imaš v omarico speljane vse kable je potem to seveda idealna lokacija. Shema vezave stikal za luč na Shelly 1 je narisana v navodilih. Tukaj je narisano samo eno stikalo, vežeš jih lahko tudi več (npr. kombinacijo dveh menjalnih oz. dveh menjalnih z vmesnim križnim), le kable vseh stikal rabiš imeti dostopne na mestu montaže. Shelly naprave sem naročal preko uradne strani. Iz Bolgarije pridejo v 3-5 delovnih dneh, poštnina ni pretirana.

@kogledom: dobro imaš to zmenjeno, da ti prilagodijo vse instalacije. S centralizacijo naprav si rešiš vrsto problemov, ki jih imaš če naprave nameščaš na različnih mestih. Če klasična stikala za luči vežeš direktno na Shelly, ta deluje ravno tako avtonomno kot zwave naprave. S klasičnimi stikali lahko tako luč upravljaš v primeru nedosegljivosti omrežja ali izpada centralnega programa za nadzor. Prednost zwave je bolj ta, da za priklop ne rabi nujno ničelnega vodnika. V dozi za stikalom praviloma nule ni, ker stikalo prekinja samo fazo. Če naprave nameščaš v centralni omarici pa to seveda ni relevantno. Glede sistemov za centralni nadzor ti bolj kot OpenHab priporočam Home Assistant, ker ima večji community in boljšo podporo naprav.

kogledom ::

@WiseBear
V mojem primeru je Aeotec še vedno boljša izbira, omogoča namreč priklop dveh stikal/tipkal na 1 napravo. Ničeni vodnik je v mojem primeru centralneka ožičenja tako vedno dosegljiv. Drugače pa tudi pri aeotec-u ne potrebuješ ničelnega vodnika.
Jaz računam, da bom z enim dvojim tipkalom lahko nadzoroval več skupin porabnikov (in za to dvojno tipkalo bom potreboval eno aoetec napravo, drugače bi potreboval dva Shelly-ja - pa pustimo to, da shelly ne zna dimmat). Npr dolg pritisk na tipki lahko sproži scenarij, ki je nadzorovan z drugim aeotec-om (ali več njih) - in to deluje tudi brez centralne enote/nedosegljivosti omrežja, zaradi "Direct Association", ki ga podpira Z-wave. Tega ne moreš narediti s Shelly brez centralne enote.
Edini, ki je po funkcijah blizu Aeotec nano dimmerju, je Fibaro dimmer 2.

Glede nadzornih sistemov pa bom poskusil ta dva odprta, pa še Homeseer kasneje, predvsem zato, ker sem v c# bolj doma kot v ostalih jezikih. Katerega pa bom res obdržal kot primarnega pa bomo videli.

PerS ::

Evo dobil pošiljko od shellya, trajalo par dni preden so odposlali, potem je bilo pa od včeraj do danes dostavljeno :)

Za vikend se bom torej že lahko igral.

Vmes sem malo razmišljal še o dveh zadevah. Ena je ta, da bi bilo res pametno imeti na kupu še ostale zadeve kot je NAS, UPS, routerje, modeme ipd.. kot @kogledom, ki ima predvideno rack omaro. Meni rack omarica ne gre notri, ker nimam 40cm globine. A je še kakšna druga standardizirana varianta?
Sicer sem razmišljal da naredim luknjo v zid, kolikor bo šlo globoko pač, pa cca 50x50 dimenzije. Se lepo zagladi, pobeli, potem dam pa ena lepa vratca naredit, pa je.

Druga stvar - morda bi bilo priročno imeti nekje v glavnem (dnevnem) prostoru na steni en display, po možnosti touch, ki bi bil za prikaz temperatur, vlage in ostalih senzorjev, ter za enostavno upravljanje doma. Toliko da ni treba vedno iskati mobilca. Morda bi bila dovolj kakšna tablica, samo se mi zdi skoraj premajhna. A je kdo razmišljal o tem? Predvsem ne vem katere priključke predvideti za ta ekran.
Server bo laufal ali kar na Synologyu ali pa na kakšnem dedicated RPIju in bo torej v centralni omarici na drugi strani stanovanja. Torej verjetno najbolje da imam še en RPI za clienta za ekranom? Je kaj bolj namenskega za to na voljo?

kogledom ::

O takšnem pametnem ekranu sem tudi sam razmišljal. Na koncu smo ob pripombah arhitektke in žene skupaj ugotovili, da je to mogoče enostavno nadomestiti z TV ekranom. Itak bo preko HDMI povezan NUC in vsi podatki dostopni na pozdravni strani browserja.
Če se bo v bodoče pa res pojavila želja, bom pa gledal za nekaj z e-ink, tako da ne bo potrebno pogosto polniti in na steni, brez instalacij, namesto slike.

PerS ::

Valid point. Jaz bom pomoje vseeno potegnil dve cevi do skrite doze, pa če se bo kdaj rabilo je na voljo, sicer pa tudi ne škodi. Bolje zdaj ko je to še simple, kot kasneje ko bo to cel projekt :)

Včeraj sem za test zvezal dve luči, zaenkrat kar na shelly cloud. Vse deluje ok, edino ena stvar me bega. In sicer pri stikalu, kadar je stikalo na "on", torej pošilja fazo naprej na SW na Shellyu, takrat se luč ugasne. Ko pa je stikalo na "off", torej ni faze na SW, takrat pa luč deluje. Ne vem a je tako prav ali sem kje (ampak ne vem kje bi) zajebal vezavo. Ker logično bi mi bilo, da ko je faza, takrat luč gori in ko ni faze, takrat luč ne gori, kot pri standardni vezavi.
Je pa itak precej glupo to s stikali, ker če prižgeš stikalo, potem pa izklopiš preko clouda, ti stikalo ostane v napačni poziciji. Tako da bom na koncu verjetno raje uporabil tipke. Vseeno me pa zdaj matra kaj je na stvari!


Za naslednjo stvar sem mislil urediti merjenje temperatur, vlage, kvalitete zraka itd. Torej podatki, ki jih potem uporabim za naslednje avtomatizacije.
A sploh obstaja kaj, kar priklopiš direktno na elektriko?
Vse kar gledam dela na baterije in je bolj ali manj fancy samostojna varianta. Tega nočem, da se mi valja po kakšnih policah in podobno.
Rad bi meril vsaj temperaturo in vlago v vsakem posameznem prostoru, če pa ima še kakšne air quality senzorje, pa še toliko bolje.
Pa da se zmontira na zid in priklopi direktno na omrežje, ali pa če gre celo v dozo. Nekaj na varianto Homematica kot je @kogledom linkal, ampak je če prav razumem na baterije.

Enako tudi za zunaj. Kaj se uporablja? Morda kakšne vremenske postaje?

kogledom ::

PerS je izjavil:


A sploh obstaja kaj, kar priklopiš direktno na elektriko?
Nekaj na varianto Homematica kot je @kogledom linkal, ampak je če prav razumem na baterije.


Homematic lahko uporabljaš tudi direktno priklopljeno, brez baterij. Če se ti to splača, pa je drugo vprašanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kogledom ()

poweroff ::

Wemos d1 s senzorji ter Tasmota firmware: https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmo...

Rabiš pa seveda napajanje. Ampak to po moje ni tak problem. En regulator napetosti...
sudo poweroff

WiseBear ::

poweroff je izjavil:

Wemos d1 s senzorji ter Tasmota firmware: https://github.com/arendst/Sonoff-Tasmo...

Rabiš pa seveda napajanje. Ampak to po moje ni tak problem. En regulator napetosti...


Se strinjam...najboljša varianta kar jih poznam. Za napajanje wemosa d1 mini lahko uporabiš kar običajen polnilec za telefon z microusb kablom...seveda lahko tudi katerikoli drug certificiran 5V AC-DC pretvornik. Na aliexpressu se dobijo dokaj lične perforirane škatlice ki jih uporabiš kot ohišje. Od senzorjev se dobro obnese BME280. Korekcijo kalibracije lahko v Tasmoti vneseš z offsetom kot "rule" in potem preko mqtt ob teleperiodah javljaš podatke centralnemu sistemu.

poweroff ::

WiseBear je izjavil:

Na aliexpressu se dobijo dokaj lične perforirane škatlice ki jih uporabiš kot ohišje.

Kje pa? Lahko podaš kak link, ker to sem že precej intenzivno iskal in bi mi prav prišlo.

WiseBear je izjavil:

Od senzorjev se dobro obnese BME280.

Zanimivo. Jaz pa sem imel z BME280 slabe izkušnje (vlago je meril slabo). Precej bolje se je odrezal SHT30. Sem pa te senzorje uporabil "okleščene", se pravi direktno na Arduinotu in ne kot "plugin" za Wemos ali kaj podobnega. Zdaj sem v bistvu šele prvič naročil en Wemos, da to stestiram...
sudo poweroff

Bellzmet ::

@kogledom: glede talnega gretja. Se pravi bo vsak sobni termostat povezan na Homematic IP Floor Heating Actuator. Kam pa potem ta pošilja signal? Kateri ventili so kompatibilni in kako so povezani s to zadevo? Pa koliko stane takšen set-up?

kogledom ::

@Bellzmet
Nadzorna enota talnega gretja (npr ta) prejema podatke od termostatov (jih je več) in na podlagi tega krmili motorizirane krmilne ventile.

Da stvar deluje, morajo biti termostati tudi od Homematic-a. Za krmilne ventile mislim da lahko vzameš tudi druge, mapak ker velike razlike v ceni ni, se jaz s tem ne bi igral.

Alternativno lahko vzameš z-wave sistem od Danfoss-a oziroma od Heat-it. Tukaj lahko potem uporabljaš z-wave termostate po izbiri, nisi priklenjen na firmo, kot pri Homematic-u.

kingsix ::

Te homematic zadeve so ZELO hit n miss, bolj miss. Kokega ma vse od njih in ni dneva ko mu nebi bilo žal.

kogledom ::

kingsix je izjavil:

Te homematic zadeve so ZELO hit n miss, bolj miss. Kokega ma vse od njih in ni dneva ko mu nebi bilo žal.

No, to me pa zelo zanima. Kje točno so pa težave?

Invictus ::

Poceni zadevce so MAX! od EQ3.

Precej ceneje od Hometica, ampak manjka nekaj bistvenih elementov, kot je npr. remote vtičnica. So jih nehali delati...

Zraven potem še razsvetlava na MiLight...

Potem pa vse OpenHAB. Trenutno se ravno sam zafrkavam s tem...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

kingsix ::

kogledom je izjavil:

kingsix je izjavil:

Te homematic zadeve so ZELO hit n miss, bolj miss. Kokega ma vse od njih in ni dneva ko mu nebi bilo žal.

No, to me pa zelo zanima. Kje točno so pa težave?


Na hitro kolk se spomnim: ta nek hub za termostate skoz zgublja povezavo, termostati sami isto... Resetira kaj router etc in več nič ne dela prek neta, buggy app....

WiseBear ::

@Matthai: nekaj senzorjev sem naredil v tem perforiranem ohišju. Uporabna se mi zdi tudi ta varianta, nekoliko večje zaprte škatlice, kamor lahko spraviš več stvari...dobro se obnese npr. za WS2812 led kontroler, kjer rabiš wemosu dodat še level shifter in pa kakšen dodaten upor oz. kondenzator prilotat. Z malo ročnimi spretnostmi, vročim lepilom za fiksiranje komponent in kakšnim mini vrtalnim strojem z različnimi brusilnimi nastavki se da naredit dokaj lično. Nisem pa nikoli na Wemosu uporabljal shieldov (senzorje imam povezane na ločenih PCBjih), tako da ne vem koliko povečaš višino s shieldom. Splača se pogledat tudi po Thingverse, kjer se za kakšno stvar najde tailor made ohišje, ki ga lahko naprintaš sam, če imaš 3D printer oz. ga pošlješ komu, ki to dela.

Glede BME280 moram priznati, da sem bolj kot vlago preverjal temperaturo. Sploh v primerjavi z DHT22 je BME pri merjenju le-te bistveno boljši, odzivnost je bolj linearna v širšem intervalu. Po tujih forumih ga kar hvalijo, običajno pa ima nekaj desetink stopinje offseta v smer previsoke temperature, kar lahko v Tasmoti korigiraš.

poweroff ::

Ja, temperatura je tudi po mojih opažanjih OK. Vlaga pa je definitivno boljša kot DHT-22. S tistimi imam pa precej slabe izkušnje... po kakšnem letu preprosto crkne (to se mi je zgodilo pri več komadih).
sudo poweroff

TheBlueOne ::

@Matthai, kaj tocno uporabljas kot PLC?

poweroff ::

Tele senzorje sem uporabljal izključno z Arduino Nano.
sudo poweroff

TheBlueOne ::

Ti si avtomatiziral doma na bazi Arduina? To pa je kar pogumno. :)

TheBlueOne ::

Kako se obnese 5v in dolgi kabli pri digitalni vhodih? Resujes to z drugacnimi pullup, pulldown uporniki, kot obicajno?

poweroff ::

TheBlueOne je izjavil:

Ti si avtomatiziral doma na bazi Arduina? To pa je kar pogumno. :)

Ne, nisem še. Zdaj se lotevam. Tokrat na podlagi Sonoff in Wemos.

Sem si pa naredil merilec temperature v peči (bojler, radiatorji in prostor) in dima (+ webcam), na podlagi OrangePi Zero. Ki je dostopen preko VPN. Za 6 EUR igračka deluje presenetljivo dobro. ;)

Z Arduinoti sem pa delal merilec temperature za kemijske poskuse, merilec raznih plinov, pH meter, merilec vidne in UV svetlobe... to delamo z otroci, ki potem v laboratoriju s tem izvajajo kemijske poskuse.

https://github.com/MatejKovacic/BlueSen...

Zdaj imam narejen nov načrt vezja, pa spisan je tudi data logger, ki podatke zapisuje v bazo, ampak to še ni na Githubu.
sudo poweroff

TheBlueOne ::

Morda nisi zasledil, imas se neko verzijo kvazi industrijskega arduina.

https://industruino.com/shop/category/i...

Ampak potem je s ceno tako blizu LOGOta od Siemensa, da skoraj nimas kaj za razmisljat. Drugace se z Arduinom igram tu in tam tudi sam, za kaksne manjse zadeve. Sem ze direktno fural driverje za koracne motorje, bral temperaturo preko zaporedno vezanih oneWire merilcev temperature (digitalno), zastekalo pa se mi je pri PWM za dimmer. :)

Nimam pa obcutka, da je dovolj robusten, predvsem pa se mi zdi, da ne nudi dovolj dobre podpore skozi desetletja, da bi ga ugradil za vodenje hise.

Bellzmet ::

Kaj bi pa rekli, da so TOP 3 zadeve, da se jih naredi "pametne" (ogrevanje, kamere, žaluzije, luči,...)?

TheBlueOne ::

Tocno to, kar si nastel. :)

Jaz bi rad naredil termoregulacijo, ko nas ni. Pomeni naprimer, da hisa zapre zaluzije, ko je poletje in je zunaj topleje kot znotraj, da doda zracenje, dokler je zunaj hladneje....

Kot drugo bi rad imel pametne luci v smislu, da ce steker drzis dlje se prizge vse itn.

jukoz ::

TheBlueOne je izjavil:

Morda nisi zasledil, imas se neko verzijo kvazi industrijskega arduina.

https://industruino.com/shop/category/i...

Ampak potem je s ceno tako blizu LOGOta od Siemensa, da skoraj nimas kaj za razmisljat. Drugace se z Arduinom igram tu in tam tudi sam, za kaksne manjse zadeve. Sem ze direktno fural driverje za koracne motorje, bral temperaturo preko zaporedno vezanih oneWire merilcev temperature (digitalno), zastekalo pa se mi je pri PWM za dimmer. :)

Nimam pa obcutka, da je dovolj robusten, predvsem pa se mi zdi, da ne nudi dovolj dobre podpore skozi desetletja, da bi ga ugradil za vodenje hise.


Prednost arduina (in beaglebone black) je v te, da je OpenSource hardware. Kar pomeni da ga bo nek kitajec še naslednjih 20 let delal (sploh arduino, ker je tako preprost).

Siemens LOGO boš pa čez 15 let plačal kot da je zlat, razen če bo podpiral vse kar ti trenutni. Kar pa ni najbolj sigurno.

Prednost standardov je, da se standardni =)

TheBlueOne ::

jukoz je izjavil:



Prednost arduina (in beaglebone black) je v te, da je OpenSource hardware. Kar pomeni da ga bo nek kitajec še naslednjih 20 let delal (sploh arduino, ker je tako preprost).

Siemens LOGO boš pa čez 15 let plačal kot da je zlat, razen če bo podpiral vse kar ti trenutni. Kar pa ni najbolj sigurno.

Prednost standardov je, da se standardni =)


Ne vem, hisa je nekaj, kar deluje 24h/dan leta in leta. Za Siemens, tudi LOGO, vem da zmore iz prakse. Za arduino tezko recem, ker je potrebno kar nekaj periferije, da zmore kar zmore preverjeno zanesljiv LOGO. Pri Arduinu pa je tudi treba ze za osnovne zadeve nekaj vec truda, kakor kako ga mehansko vpeti v sistem, eksperimentiranje s senzoriko, praviloma res veliko vec casa za integracijo, kot pri Siemensu v smislu programiranja. Arduino mi recimo deloma fura moj CNC in sem potreboval veckratnik ur, prave upornike za pullup, pulldown in ne vem kaj se, da sem spravil skupajv neko osnovno funkcinalnost. Ker imam delavnico za elektroniko to gre, drugace je sranje. Pri LOGOtu ti ga zanesljivo vpne vsak stromar z osnovnimi orodji... Jaz ne bi samo vtikal iglic v tiste Arduino pine.

Drugace je Siemens praviloma kompatibilen za naprej za nazaj ne. Siemens tudi marsikaj jamci, arduino je odprt in popolnoma na lastno odgovornost... In se bi lahko nasteval.

poweroff ::

Hehe, ko sem jaz začel delati z Arduinoti, so me "nakurili", da se igram z lego kockami. Da real men vzamejo čip in ga nalotajo na plato, ki so jo sami izrisali.

No, nisem še čisto tam, se pa bližam temu. Tako da v skrajnem primeru pač še vedno vzameš osnovni čip in si zlotaš lasten Arduino... :D

Ampak ja, se strinjam, vzeti nekaj, kar ima ohišje in ustrezne periferije, je kar prednost. Pa čeprav le zlagaš kocke. Sem pa načeloma bolj zagovornik odprtega hardwera in firmwarea/softwera.
sudo poweroff

TheBlueOne ::

Razumem, za igranje je OK, ampak za hiso pa ne vem....

Recimo LOGO ima robustne vhode in izhode, display, robustne releje, dodas robustno napajanje, robustna varovala... Morda tista industrijska razlicica Arduino to ima ampak pravtako nisi tako siguren kot pri Siemensu.

Ce zacnes od zacetka z Arduinom imas regulacijo napetosti za cip, da ga ne poskodujes, potem elektroniko za zanesljive vhode izhode, potem releje, pa ne govorim o tem, da samo vzames cip, to potrebujes tako ali tako. Moras biti res dober elektronik, da prides na nivo, ki ga dobis pri Siemensu takoj in kjer ga zna povezati in zamenjati vsak malo boljsi elektricar. Da ne govorimo o dokumentaciji, ki je je verjetno za sam PLC pri dodelanem Arduinu vec, kot celotna hisa, ali pa raskiras, da bos vse pozabil, kar bos. :) Potem pisati robustno kodo na Arduinu napram LOGOtu je nocna mora. Na LOGOtu lahko napise kodo desetletnik in bo delala, pri Arduinu moras upostevati se kar nekaj faktorjev, od takta (npr, wait problematicen) do kako objektno programirat itn.

Ko sestejes vse skupaj je LOGO vec 10x cenejsi, ce ima tvoja ura kakersnokoli ceno. Pa ne recem, da je samo LOGO, jih je se nekaj, ampak omenjam samo njega, da ne prevec kompliciram. Sem pred kratkim delal s Cybrotech (dobil frend v stanovanju) in brezplacno downloadal software, ampak je hardware verjetno drazji.

Pa razlogov ne nastevam, da bi imel prav, samo se mi zdi pametno, da preberejo tisti, ki imajo zelo omejen spekter izkusenj v elektroniki. Kar bodo pri LOGOtu imeli narejeno v enem viekndu bodo zaradi predznanj elektronike in pragramiranja za Arduino verjetno trajalo mesece.

poweroff ::

Ja, se tem se načeloma strinjam. Ampak moj cilj je bil najprej učenje. Ker v osnovi nisem elektrotehnik ali programer.

Edini problem, ki ga imam z zelo zaprtimi sistemi je, da ko se proizvajalec enkrat odloči, da podpore ne bo več, si na suhem. Zato so po mojem mnenju open sistemi na dolgi rok boljši, če - poudarjam ČE - imaš ustrezna znanja.
sudo poweroff

TheBlueOne ::

Ja ze, ampak, da ponovno nastudiras DIY sistem cez deset let je kar zalogaj. Klasicni PLCji razlozijo sami sebe. :) Drugace lahko kupis novejsi LOGO, praviloma star software lahko nalagas, novega na stare pa ne.

Drugace mi imamo na firmi sisteme stare od 30 let pa do novih in jih menjamo zaradi zastarelosti, nekih okvar skoraj ni. Ce kupis dva logota in enega das na stran bo verjetno dovolj za zivljenje ene instalacije. :)

Te pa razumem in podpiram kar pocnes, ampak jaz bi na ta nacin samo delal na znanju v praksi pa bi se raje izognil tem zadevam. Poglej predstavitvene videe od LOGOta. Imas tudi osnove programiranja, sem enkrat zasledil na Siemensovi strani. Je pa omejen in nima kompleksnejsih programiskih jezikov ampak praviloma zadostuje.

Zgodovina sprememb…

jukoz ::

Pri nas se ukvarjamo z avtomatizacijo v industriji in delamo s precej starimi stroji. Prvo kar smo prepričali stranke je, da se vso "pametno" opremo menja na 5,10 let (odvisno seveda od situacije).
Ni večjega **** in večjih stroškov kot menjat 10, 15, 20 let staro "pamet", ki je aktivno v uporabi. 30 let stari krmilniki so ok, ker jih lahko še na roke zlotaš, 20 let so pa resen problem. Dokumentacije običajno ni, ne načina s čimer bi se lahko gor priklopil in kakrkoli popravil itd.

Dolgoročno se je izkazalo, da je še najbolje da se vsa pamet seli ven nekam, na nek računalnik (v kakršnikoli že obliki) zunaj sistema, ki se ga da zamenjat. Če je to software na nekem PCju, pa naj bo.

Veliko ceneje je menjati "pamet" kot pa vse ostalo, od kablovja naprej. In "pamet" hitro rata stara in zastarela.

Običajno je tako, da software teče na nekem PCju, ki komunicira s PLCjem, ki krmili končne aktuatorje. Iz PLCja prebiramo podatke in jih na PCju obdelujemo ter posredujemo nazaj na PLC. Ker če imaš v se na PLCju in je se tak, bolj pameten PLC po 5 letih sesuje, praksa kaže da tisti iz rezerve ne bo OK. Ali so ga že davno uporabili kje drugje, nima zadnjega firmware, nima gor pravega programa, nima dovolj I/O, ... do tega da so ga ukradli in da imaš na zalogi samo njegovo embalažo =)

Od kar je zunaj BeagleBone Black delamo veliko z njim, sem si pa zadnje čase ogledoval tudi rPI PLC:
https://www.reichelt.com/si/en/raspberr...

So se pa že pri rPIjih pojavile težave, ko je HW deloval z eno verzijo knjižnic, z drugo pa ne... Pač, iste težave kot pri Simaticu in različnih verzijah firmware =)

TheBlueOne ::

@jukoz, to je izjemno neobicajna praksa po mojih izkusnjah. V pretekosti sem delal projekte za Bosch, Glock, BMW, Magna, Mercedes in se bi lahko nasteval in nikjer ni centraliziranega sistema (razen hranjenje podatkov in dajanje ukazov iz baze v smislu serijskih itn.). Zame bi bilo norost, ker lahko pade v celoti. Ne samo, da pogosto ni centralno vodeno, ampak ima kje, kjer so podatki vazni vsak stroj svojo bazo podatkov, ki se sinhronizira ne vem kam (nisem IT). Praviloma imas pri starejsih Bus povezavo med posameznimi stroji, pri novejsi mrezo, kjer v smislu proizvodnje komunicirajo samo s periferijo, kjer je ze eden zelo velik zalogaj za obvladovat (pridejo razvojniki), kaj sele vse skupaj. Kje pa delate projekte? Zadnja stiri leta sem dejansko odgovoren za avtomatizacijo v polnoavtomatiziranih podjetjih, furam projekte itn. in se nisem nikoli slisal za kaj taksnega.

Kako pogosto se kaj menja ni pravila, ker je odvisno od vrste industrije. Tako pocez povleci pravila za vse je cudno za nekoga z izkusnjami. To verjetno ves, kaj se zgodi, ce menjas PLC in programiranje na stroju? Nov CE, nova testiranja... Praviloma cenejsi nov. No sistem se na nek nacin vodi centralno (server + backup...), ampak ima skoraj vsak stroj PLC ali vec PLCjev.

Samo iz radovednosti, ce res kaj takega obstaja, kako resujete varnostne zadeve, kjer mora vse biti varnostno certificirano? Od PLCja do vsakega senzorja? Mreze ne sme biti vmes. Kako odprete kletke itn.?

Zgodovina sprememb…

««
«
1 / 50
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Home Assistant vs. KNX

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
151907 (731) Invictus
»

Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
21832341 (6679) xgeorgex
»

Prenova stanovanja in home automation

Oddelek: Loža
473535 (2154) s1m0n
»

wifi termostat z regulatorji radiatorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7223764 (12064) JanK
»

Sonoff stikalo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
233491 (2731) joze67

Več podobnih tem