Forum » Elektrotehnika in elektronika » Pametno stanovanje
Pametno stanovanje

bigbada ::
Ja, ta vtičnica je oboje.
Če se misliš ukvarjat z pametnim domom je skrajni čas da se naučiš zvezat modul direkt na vtičnico/stikalo ker vtičnica je sicer fajn ampak ji mal zmanjka.
Za začetek vzem kaj takega:
https://www.shelly.com/products/shelly-...
https://www.shelly.com/products/shelly-...
In poženi obe zadevi na oblaku od proizvajalca. Ko boš ugotovil ali je to zate si pa sestavi HA in nabavi raznorazne module.
tisti senzor vidim, da je bluetooth. Ima to kaj veze? Ni boljše vse WiFi?
Za bluetooth potem predvidevam da še rabiš tisti usb dongle, ki ga vtakneš v PC recimo?

matobeli ::
Vsak shelly ki ima wifi/BT je kot gateway za BT senzorje. More bit seveda v dosegu.
Prednost je v ceni in pomoje* bi mogl bit tudi v trajanju baterije, vsaj ponavad je tako da so baterijski senzorji na nekih low power oddajnikih bolj primerni.
*Kako točno je z baterijo na BT nevem, ker imam vse na wifi (ko sem opremljal še ni bilo na ble), ampak vem da klasičen wifi kar precej požre in menjam baterije.
Prednost je v ceni in pomoje* bi mogl bit tudi v trajanju baterije, vsaj ponavad je tako da so baterijski senzorji na nekih low power oddajnikih bolj primerni.
*Kako točno je z baterijo na BT nevem, ker imam vse na wifi (ko sem opremljal še ni bilo na ble), ampak vem da klasičen wifi kar precej požre in menjam baterije.

Pa preden se začneš spraševat kaj jim točno je z vsemi temi gen3, gen4,... https://support.shelly.cloud/en/support...

DeeJay ::
BLE (BT) baterijski senzorji so veliko manj požrešni kot Wifi, zato so se tud sami začel umikat od WIFI baterijskih zadev, ker so enostavno preveč požrešne plus nedostopne, ko "spijo", da šparajo z baterijo.
Praktično vsaka 220V Shelly naprava je tud BT gateway, ki sprejema podatke od BT baterijskih senzorjev in jih posreduje dalje aplikaciji. More bit pa seveda v rangu, ki pa je za BLE dokej mali (ena stena ga hitro ubije).
Praktično vsaka 220V Shelly naprava je tud BT gateway, ki sprejema podatke od BT baterijskih senzorjev in jih posreduje dalje aplikaciji. More bit pa seveda v rangu, ki pa je za BLE dokej mali (ena stena ga hitro ubije).
Don't f with me.

Potem rabiš več bluetooth donglov v vsaki sobi oz. kako se povezujejo, če ga "ena stena ubije?"

če maš po eno shelly vtičnico/rele v vsaki sobi kjer je tud BLE baterijski senzor, bo vse ok
treba jih je pa tud skonfigurirat, da delujejo kot BT gatweay seveda.
Don't f with me.

če maš po eno shelly vtičnico/rele v vsaki sobi kjer je tud BLE baterijski senzor, bo vse ok
Aha, torej če recimo dam "Shelly Plug S", ki je Wifi in imam potem Shelly senzor ki je bluetooth, se ta avtomatsko poveže na "najbližjo" Shelly napravo in potem dalje?
Zastopim to pravilno?

Tako ja, ker vse te nove Shelly naprave, ki so na 220V delujejo tudi kot BT sprejemniki. Sam vklopit treba to v nastavitvah. Plus vse to deluje avtomatsko, kar pomeni da ni treba naprav nič med sabo povezovat. BT senzor vsake tolk poslje v luft svoje podatke in najblizji BT sprejemnik to prestreze in poslje dalje aplikaciji.
Don't f with me.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DeeJay ()

Če nimaš drugih 220V shelly naprav ampak samo baterijske senzorje.
Osebno nimam nobenga tega dongla, mam pa skor povsod vsaj en rele ali vtičnico in mi vse pokriva z BT signalom. Mam pa Govee in Switchbot BT temp/humidity senzorje in lepo vse podatke dobivam v HA
Osebno nimam nobenga tega dongla, mam pa skor povsod vsaj en rele ali vtičnico in mi vse pokriva z BT signalom. Mam pa Govee in Switchbot BT temp/humidity senzorje in lepo vse podatke dobivam v HA
Don't f with me.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DeeJay ()

https://www.theverge.com/smart-home/701...
Zanimivo. Ikea se bo zgleda čisto vrgla v "smart home" dodatke in jih še nadgradila. Matter.
Zanimivo. Ikea se bo zgleda čisto vrgla v "smart home" dodatke in jih še nadgradila. Matter.

DamijanD ::
bigbada: že tukaj https://slo-tech.com/forum/t736696/p855...
sem ti lepo opisal zadeve z bluetooth.
sem ti lepo opisal zadeve z bluetooth.

socialec ::
Z enim sosedom sva nedavno govorila, če je mišljeno, da Shelly h&t+ vlago-temp senzor ne dela po željah s powerbanki - podatke sicer prikazuje (zadnje) in za osvežitev je vedno potrebno stisniti gumbek na powerbankih za prikaz polnosti in pošlje tok, h&t se 'zbudi', prebere, prikaže in pravilno javi stanje in gre spet v dremež... Je to nastavitev powerbankov (uporablja se jih, da ne ležijo v predalih nerabljeni, se pa redkeje menjavajo), da se ne razumeta s h&t? Z baterijami h&t dela v redu ves čas do izpraznjena, z dvema različnima pb izgleda enak problem (napajanje s kablom iz vtičnice ne pride v poštev)...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()

Zanimivo - če se ne motim lahko na HTju nastaviš kako pogosto (oz. možno, da je samo pri kakšni delti) pošlje podatke naprej.

Ja - je pa powerbank edini vir energije, brez baterij, preko usb - mogoče bi se morala pomeniti h&t+ (ver2) in pb o neprekinjenem napajanju kot pri vstavljenih baterijah. Ne vem, kaj bi bilo drugega, zato sprašujem; dela v redu ampak šele, ko na dveh različnih pb stisneš status gumbek. Baterije menda kakor vzdržijo več kot leto in mogoče ni potrebe za pb ampak vseeno, da pb pač nekaj dela vsaj enako dobro in da ne leži kot opeka nekje, ne uporabljajo se niti za led osvetlitev stolov, telefone pa se tako polni na vtičnice ali tisto indukcijo. Še neki manevri so se neuspešno poskušali.
Zgodovina sprememb…

GupeM ::
Problem pri nekaterih powerbankih je, da v primeru (pre)majhne porabe priključene naprave, grejo v spanje. Imam tudi jaz enega takšnega (Samsung), ko sem napajal nek ESP32 prek njega. Potem sem ga zamenjal z enim starejšim in neumnejšim xiaomijem, je pa delal brez prekinitev.
Ko sem preko tega ESP-ja povezal še 5V LED trak, pa ta isti Samsungov powerbank ni šel nikoli v spanje, dokler se pač ni izpraznil, ker je bila poraba očitno dovolj velika.
Ko sem preko tega ESP-ja povezal še 5V LED trak, pa ta isti Samsungov powerbank ni šel nikoli v spanje, dokler se pač ni izpraznil, ker je bila poraba očitno dovolj velika.

misek ::
Problem pri nekaterih powerbankih je, da v primeru (pre)majhne porabe priključene naprave, grejo v spanje.Enostavna rešitev je majhno vezje, ki periodično potegne malo večji tok.
https://lectronz.com/products/power-ban...
https://community.element14.com/challen...

GupeM ::
Ja, saj to pa že imam. 3 v bistvu. Ampak ko sem prvič v "produkciji" uporabil zadevo, sem vzel ravno ta powerbank, ki se pač ugaša, če je poraba premajhna.
Ker nikoli ne vem, kakšen powerbank se bo uporabljal, je mogoče res pametno, da vsake nekaj časa za trenutek potegneš večji tok, pa bo vedno delalo. Fajn bi bilo samo ugotoviti, kako velik tok, za koliko časa in na koliko časa, da bi pokril čimveč powerbankov in jih kljub temu ne preveč praznil. Mogoče bi lahko celo rešil s kakšnim stikalom ali potenciometrom, da bi bila zadeva nastavljiva. Da v primeru težav na določenem powerbanku enostavno malo obrneš potenciometer, pa bi zadeva vlekla večji tok ali bolj pogosto.
Ker nikoli ne vem, kakšen powerbank se bo uporabljal, je mogoče res pametno, da vsake nekaj časa za trenutek potegneš večji tok, pa bo vedno delalo. Fajn bi bilo samo ugotoviti, kako velik tok, za koliko časa in na koliko časa, da bi pokril čimveč powerbankov in jih kljub temu ne preveč praznil. Mogoče bi lahko celo rešil s kakšnim stikalom ali potenciometrom, da bi bila zadeva nastavljiva. Da v primeru težav na določenem powerbanku enostavno malo obrneš potenciometer, pa bi zadeva vlekla večji tok ali bolj pogosto.

barakus ::
Glede ikeje... zadnjič sem zasledil da se umikajo od Sonos zvočnikov, ali bodo razvili kaj svojega ali je kakšna konkurenca Sonosu za whole house music streaming?

adol2 ::
Glede ikeje... zadnjič sem zasledil da se umikajo od Sonos zvočnikov, ali bodo razvili kaj svojega ali je kakšna konkurenca Sonosu za whole house music streaming?
Ikeina ladja je zavila v drugo smer: https://www.engadget.com/home/smart-hom...

PARTyZAN ::

H&T je verjetno res neustrezno breme za powerbank, saj je njegova poraba samo občasna (zaslon je eInk) - verjetno se powerbank hitreje sam prazni kot pa zaradi H&Tja

Zanima me če to gre priklopiti na stari zvonec?
https://store.ui.com/us/en/category/cam...
Torej zunaj pred vrati je stikalo, ko stisneš v hiši pozvoni zvonec.. Pač klasika.
Stikalo dol odšraufam in priklopim tole gor?
Vsebina paketa naj bi vsebovala nekakšne povezovalne kable, predvidevam da to potem električar zveže na obstoječo stikalo?
Prosim samo za potrditev, preden naročim. Da ne bo kaj narobe oz. da ne bo šlo :=)
Aja, Wifi pa je tam zunaj tudi ja, pred vrati.
Če pa ima kdo kako bolj cenovno ugodno in dobro rešitev pa le na plan. Ni pa možno PoE.
https://store.ui.com/us/en/category/cam...
Torej zunaj pred vrati je stikalo, ko stisneš v hiši pozvoni zvonec.. Pač klasika.
Stikalo dol odšraufam in priklopim tole gor?
Vsebina paketa naj bi vsebovala nekakšne povezovalne kable, predvidevam da to potem električar zveže na obstoječo stikalo?
Prosim samo za potrditev, preden naročim. Da ne bo kaj narobe oz. da ne bo šlo :=)
Aja, Wifi pa je tam zunaj tudi ja, pred vrati.
Če pa ima kdo kako bolj cenovno ugodno in dobro rešitev pa le na plan. Ni pa možno PoE.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bigbada ()

Jure14 ::
@bigbada
Kot pri vseh teh zadevah je tudi tu vprašanje, ali imaš elektriko pred vrati.
Ker če imaš v dozi pri stikalu za zvonec samo 2 žici, to ni dovolj. Po eni faza pride do tipkala, po drugi pa gre naprej do zvonca. Manjka ti nula.
To se sicer verjetno da rešit tako, da odstraniš zvonec v stanovanju, pa skupaj zvežeš nulo in tisto žico od tipkala, pa po tej žici nulo pripelješ v dozo pred vrati.
Kot pri vseh teh zadevah je tudi tu vprašanje, ali imaš elektriko pred vrati.
Ker če imaš v dozi pri stikalu za zvonec samo 2 žici, to ni dovolj. Po eni faza pride do tipkala, po drugi pa gre naprej do zvonca. Manjka ti nula.
To se sicer verjetno da rešit tako, da odstraniš zvonec v stanovanju, pa skupaj zvežeš nulo in tisto žico od tipkala, pa po tej žici nulo pripelješ v dozo pred vrati.

Torej ne bo šlo? Oz. naj električarja kakšnega vprašam? Ne bi rad naročil tega in potem ne bo delalo...
Kaj pa kakšna rešitev na baterije? Samo potem moraš menjavati baterijo nonstop.
Kaj pa kakšna rešitev na baterije? Samo potem moraš menjavati baterijo nonstop.

Jakkob ::
Težko rečt kaj bo delalo ker ne vemo kak zvonec imaš (zunanjo in notranjo enoto).
Sigurno pa upam trdit da zvonec ni napajan preko AC, ker to se pri nas ni delalo.
Težko boš dobil "smart" zvonec in ga napajal s trenutno napeljavo in še zvezal na notranjo enoto da bo ta zvonila. Boš moral vsaj zamenjat transformer če imaš DC na AC ampak potem tudi menjat notranjo enoto za zvonenje če želiš ubiquity.
V tem primeru je potem že lažje vse preko PoE napajat in povezat.
Sigurno pa upam trdit da zvonec ni napajan preko AC, ker to se pri nas ni delalo.
Težko boš dobil "smart" zvonec in ga napajal s trenutno napeljavo in še zvezal na notranjo enoto da bo ta zvonila. Boš moral vsaj zamenjat transformer če imaš DC na AC ampak potem tudi menjat notranjo enoto za zvonenje če želiš ubiquity.
V tem primeru je potem že lažje vse preko PoE napajat in povezat.

Aha, ok. Škoda.
PoE pa ne bo šlo, nimam tam blizu nobenih UTP kablov niti.
Sem mislil da bo lažje, pa vidim da to ni kar tako.
Mogoče bom kakemu električarju rekel naj pogleda...
Mogoče da kupim notranjo enoto Ubiquity Chime pa jo vtaknem v vtičnico v hiši. Ampak še vedno ostaja problem kako rešiti zunanji del.
PoE pa ne bo šlo, nimam tam blizu nobenih UTP kablov niti.
Sem mislil da bo lažje, pa vidim da to ni kar tako.
Mogoče bom kakemu električarju rekel naj pogleda...
Mogoče da kupim notranjo enoto Ubiquity Chime pa jo vtaknem v vtičnico v hiši. Ampak še vedno ostaja problem kako rešiti zunanji del.

Jakkob ::
Ok sm sel pogledat moj zvonec in transformer in sm se malo ustel, tudi moj je stare sorte ampak napajan z AC.
Pa niti ni tako pomembno, v glavnem najlazja resitev je da kupis AC transformer z voltazo ki jo rabi G4 pro, mislim da je minimum 16V, dobis elktricarja ki ti zamenja obstojec transformer (ga imas? Ponavadi je v omarici ali pa pri starejsih kar v notranji enoti zvonca), poten pa kupis se kot si rekel ubiquity wifi chime in ga das v neko vticnico. S trenutnim notranjim zvoncem pa, ne bo delalo.
Pa niti ni tako pomembno, v glavnem najlazja resitev je da kupis AC transformer z voltazo ki jo rabi G4 pro, mislim da je minimum 16V, dobis elktricarja ki ti zamenja obstojec transformer (ga imas? Ponavadi je v omarici ali pa pri starejsih kar v notranji enoti zvonca), poten pa kupis se kot si rekel ubiquity wifi chime in ga das v neko vticnico. S trenutnim notranjim zvoncem pa, ne bo delalo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jakkob ()

slovencl ::
Pozdravljeni, vas lahko prosim za nasvet, kaj lahko uporabim za vklop potopne črpalke za zalivanje vrta, ki bi jo rad krmilil preko interneta (oz. skripta na pc-ju) in hkrati s stikalom v vrtu.
Vrt je cca 30 m stran od crpalke. Imam ethernet v vrtu on pri crpalki. Nimam pa direktne pobezave od vrta do crpalke. Se pravi stikalo v vrtu bi moralo biti preko etherneta.
Kaksna ideja kaj kupit?
Vrt je cca 30 m stran od crpalke. Imam ethernet v vrtu on pri crpalki. Nimam pa direktne pobezave od vrta do crpalke. Se pravi stikalo v vrtu bi moralo biti preko etherneta.
Kaksna ideja kaj kupit?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: slovencl ()

Če drugega ne, pametno/wifi nadzorljivo vtičnico (tudi iz Zanzibarja, če nanese) in podaljšek, verjetno najbolj enostavna, najbolj fleksibilna in uporabno tudi za druge funkcije. Če lepo sestaviš in malo skriješ, niti ni moteče ali socialsko. Nastaviš lahko urnik/alarme/notifikacije itd. Recimo, shelly plus plug s, ki lahko služiti tudi kot wifi/btu ap
Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Sonoff stikaloOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4918 (321) | matnv |
» | wifi termostat z regulatorji radiatorjev (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 29615 (2797) | shadowfax |
» | Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Strojna oprema | 42051 (8889) | fulgur |
» | Home Assistant vs. KNXOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3749 (2573) | Invictus |
» | Prenova stanovanja in home automationOddelek: Loža | 5028 (3647) | s1m0n |