» »

Pametno stanovanje

Pametno stanovanje

««
62 / 62
»
»»

joez7 ::

Morda ti pride prav kaj takega https://www.bolha.com/stikala-vticnice/...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Še nekaj moraš vedet - dimmerji brnijo, tudi nekatere svetilke brnijo, ko jih reguliraš z dimmerjem.
Včasih je še najbolje kombinirat svetilko z več žarnicami in serijskim stikalom https://www.google.com/search?q=serijsk... .
Na 1. daš eno sijalko, na 2. daš dve sijalki (lahko tudi kombiniraš različne moči in barve svetlobe.
Še najbolje se obnesejo namenske LED plafonere z možnostjo nastavitve barve in moči - tu so rešili šum (v rangu 100- 200€ https://www.merkur.si/led-plafonjera-pr... ).

matobeli ::

Opcija je tudi led trak in ločen napajalec 12/24V potem pa napajalec reguliraš preko 0-10V vhoda (ima tudi shelly modul). Tisto nič ne šumi pa bojda je najbolj učinkovito.

matobeli je izjavil:

Opcija je tudi led trak in ločen napajalec 12/24V potem pa napajalec reguliraš preko 0-10V vhoda (ima tudi shelly modul). Tisto nič ne šumi pa bojda je najbolj učinkovito.

Hvala za idejo!

Jakkob ::

Po manj kot dveh letih mi je crknil Shelly 1PM.
Na njem je v prehodnem obdobju nekajkrat na leto po nekaj ur na dan laufal en el. kalorifer (8A). Torej pol obremenitve.

Sklepam pa da bi lahko prihajalo do kakšnih konic v napetosti pri prižiganju in zdaj gledam da bi ob menjavi vezal zraven še tole:
https://www.shelly.com/products/rc-snub...

Razmišljam prav? Je kdo že počel kaj takega?

Ni treba in verjetno ni crknil zaradi kaloriferja. Če je to še stara naprava poglej tole če si do česa upravičen: https://www.shelly.com/pages/support?sr...

Meni je en 1PM iz ljubega miru crknil, en ki je bil leta priklopljen na kalorifer in sedaj na eno drugo napravo pa še vedno brca.

DeeJay ::

Jest mam vezanga na el. bojler že 3 leta in dela bp. Vklaplja in izklaplja grelec vsak dan (grejem vodo ponoči na poceni tok)
Don't f with me.

Hja računa nimam tako da niti ne bom probal kaj reklamirat.
Saj se niti ne gre toliko za €, bi pa rad da novi dela dlje in ker sem našel tole na njihovi strani sklepam da je lahko kaj na tem, sicer najbrž ne bi prodajali.
Hvala obema za vajine izkušnje, mogoče bom mel tudi sam z novim gen4 boljšo izkušnjo.

Jakkob je izjavil:

Hja računa nimam tako da niti ne bom probal kaj reklamirat.
Saj se niti ne gre toliko za €, bi pa rad da novi dela dlje in ker sem našel tole na njihovi strani sklepam da je lahko kaj na tem, sicer najbrž ne bi prodajali.
Hvala obema za vajine izkušnje, mogoče bom mel tudi sam z novim gen4 boljšo izkušnjo.

Če ti je zapikalo rele - ga zamenjaj - boš mel zanimivo popoldne:).
Prvo pa ga preglej na hladne lote (še posebej pri sponkah), spajkalnik dela čudeže>:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

joez7 je izjavil:

spajkalnik dela čudeže>:D

dela, če je v rokah negoga, ki točno ve kaj počne :D

Treba probat, vaja dela mojstra, drgač ne bi blo otrok:D

BladE_ ::

mat xxl je izjavil:

A so kaki taki Shely i, da potem še osvetlitev, jakost lahko korigirajo, seveda, če so luči takšne ali samo on off

Načeloma se da precej enostavno. Tako kot Sonoff ima tudi Shelly(vsaj mislim) opcijo "Detach Relay", kar pomeni, da lahko za stikalo vežeš pametno žarnico, ki jo seveda enostavno mogoče "dimati" ampak žarnice ne izklopi" in ostane vedno online. Namesto navadnega stikala uporabiš tipko in potem drkaš naprej scene, avtomatizacije...

Recimo:
Enkratni pritisk → Vklopi/izklopi luči
Dvakratni pritisk → Vklopi luč 50% svetilnost, topla "bela" barva
Trikratni pritisk → Lets get naked scena
Dolgi pritisk → Izklopi vse luči v hiši
Akcija - Reakcija

mat xxl ::

Iščem dobrega električarja proti plačilu jasno, ki obvlada Shelye, ker ja imam tudi za Žaluzine zmontirati, pa lahko bi en rob led trak prešaltal na shelya ki ima sedaj svoj gonilnik na daljinec, sam se malo spoznam ampak pre malo, če je pa kdo, ki obvlada pa z veseljem plačam za znanje.. Lokacija Lj- Šiška.

tilz0R ::

mat xxl je izjavil:

Iščem dobrega električarja proti plačilu jasno, ki obvlada Shelye, ker ja imam tudi za Žaluzine zmontirati, pa lahko bi en rob led trak prešaltal na shelya ki ima sedaj svoj gonilnik na daljinec, sam se malo spoznam ampak pre malo, če je pa kdo, ki obvlada pa z veseljem plačam za znanje.. Lokacija Lj- Šiška.

Realno to lahko zmontiraš sam, če le veš, kako izklopit varovalke, preden se tega lotiš.

mat xxl ::

Potreboval bi električarja, ki obvlada Shellyev za montažo več modulov v Lj.- Šiška. Če kdo koga lahko priporoči, se priporočam.

mat xxl je izjavil:

Potreboval bi električarja, ki obvlada Shellyev za montažo več modulov v Lj.- Šiška. Če kdo koga lahko priporoči, se priporočam.

Tle https://www.mojmojster.net/ pa vlk sreče:D

matobeli je izjavil:

Če je to še stara naprava poglej tole če si do česa upravičen.

Pa so ki res dali 50% off na nakup novega.

Nisem niti zaprosil. Edini 1PM ki mi je crknil je šel že pred časom ko tega niti vedel še nisem, tko da je že e-waste. Pa tud ne razumem jih, a je to samo v dobi 2 let od nakupa al kaj dlje, ker prvih modelov sploh ne prodajajo več zadnji 2 leti, tko da... Komu to sploh pride prav.

floyd1 ::

Letos poleti je po nekaj letih izdihnil eden od naših dveh 2.5 Shelyjev, ki ju imamo za žaluzije. Nisem še zamenjal :(, ročno upravljanje še dela. Zadeva se kar greje, tako da me niti ne čudi. Če bi takrat to vedel, bi jima naredil malo večji plac v steni, zdaj se mi več ne da.

floyd1 je izjavil:

Letos poleti je po nekaj letih izdihnil eden od naših dveh 2.5 Shelyjev, ki ju imamo za žaluzije. Nisem še zamenjal :(, ročno upravljanje še dela. Zadeva se kar greje, tako da me niti ne čudi. Če bi takrat to vedel, bi jima naredil malo večji plac v steni, zdaj se mi več ne da.

Jaz imam večino shelly naprav v nekem njihovem low power načinu, temperatura je rahlo nižja.

Kaj pa v praksi nardi low power?

floyd1 je izjavil:

Letos poleti je po nekaj letih izdihnil eden od naših dveh 2.5 Shelyjev,

Če dela ročni način in če je ročni način preko shellyja, dej probej resetirat zadevo.

men je enkrat en "poginil" potem sem ga resetiral in se je nekej pobral, ga updejtam, mu dam statičen ip (prej sem mel na routerju rezervacijo) in od takrat naprej dela normalno.

Je pa 1. gen mal šlampasta zgleda, zato tudi njihov program nadgradnje

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Pogledal sem temperature v Shelly napravah, ki jih njihov senzor sporoča.

V klasičnem načinu (brez eco):
Shelly 1 mini Gen3, izhod izklopljen = 54°C, izhod vklopljen = 62°C
Shelly 1 Plus 1PM (gen2 HW), izhod izklopljen: 48°C, izhod vklopljen: 56°C

V eco načinu, sem izklopil izhode:
Shelly 1 mini Gen3, izhod izklopljen, temperatura gre proti 32°C
Shelly 1 Plus 1PM (gen2 HW), izhod vklopljen, temperatura gre proti 38°C, v primeru izklopa sklepam, da bi šla proti 30. Trenutno tega ne morem probati.

Eko način bi naj zmanjšal CPU frekvenco ter omejil delovanje wifija. Zaenkrat nisem opazil, da bi zaradi tega povezava z home assistantom padala.

Nižanje temperature verjetno pomaga, sploh ker so ESP32 čipi do 85 stopinj pod idealnimi pogoji. So pa izpostavljeni staranju.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tilz0R ()

Če komu pomaga, naredil sem test z svežimi shelly moduli, ki so bili čez noč priklopljeni na 230V. Vsako uro sem spremenil izhod. Na izhodih ni porabnikov. Moduli so locirani na mizi, niso v dozi.

HW je
- 2x Plus 1PM Gen3 (eden v eco, drugi v classic)
- 2x 1PM Mini Gen3 (eden v eco, drugi v classic)
- 1x 1 Mini Gen3

SW je na vseh 1.7.1

Opažanja:
- Oba plus 1PM gen3 sledita isti temperaturi, ne glede na eco/classic način delovanja. Vsaj 5x sem preveril, da so nastavitve v UI shelly naprave pravilne. Naprava je bila medtem tudi resetirana, da se zagotovo uveljavijo nove nastavitve. Temperatura je 46-52°C, ko je izhod zaprt-odprt.
- Pri 1PM mini se vidi razlika. Tisti v eco načinu je imel temperaturo 33-43°C, v classic načinu pa 54-62°C
- 1 Mini Gen 3 v klasičnem načinu je držal praktično isto temperaturo kot 1PM mini. Sta v istem ohišju, kar je logično. Temperatura 54-62°C

Zadeve mi postanejo nerazumljive na zgornjem testu, ko dam v igro dodatna dva shelly modula, ki ju imam za izklop podaljškov za PC in TV.

V tretjm delu grafa se vidi, da je eco mode spremenil temperaturo naprav, ki je sedaj z odprtim izhodom nižja (36°C), kot je pri klasičnem načinu pri zaprtem izhodu (48°C). Pri klasičnem načinu in odprtem izhodu je temperatura (55°C) primerljiva z zgornjim testom, kjer je pri class načinu pokazal 52°C. Tukaj je shelly v ohičju in zaliman s trakom.

Se pa zadeva ne ujema z zgornjim testom, ker zgoraj ne glede na eco/classic način, je temperatura ista, spodaj pa je razlika očitna. Nadaljujem raziskovanje zakaj je temu tako.

floyd1 ::

matobeli je izjavil:

Kaj pa v praksi nardi low power?

floyd1 je izjavil:

Letos poleti je po nekaj letih izdihnil eden od naših dveh 2.5 Shelyjev,

Če dela ročni način in če je ročni način preko shellyja, dej probej resetirat zadevo.

men je enkrat en "poginil" potem sem ga resetiral in se je nekej pobral, ga updejtam, mu dam statičen ip (prej sem mel na routerju rezervacijo) in od takrat naprej dela normalno.

Je pa 1. gen mal šlampasta zgleda, zato tudi njihov program nadgradnje

Bom res še to poskusil, na to nisem niti pomislil. V ročnem dela in to je seveda tudi preko Shellyja.

Pomoje sem se na njegov hotspot priklopil in mu nastavil fiksni ip prek spletnega vmesnika.

Ne me spraševati, kaj se je zgodilo na shelly-ju. Igral sem se z rest APIjem in je kar začelo delati. Na prvem testu zgoraj torej, shelly ni bil v eco načinu, čeprav je interface kazal, da je.

Tukaj se vidi, da se temperatura zniža v eco načinu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tilz0R ()

WaterBoy ::

Eno vprašanje. Ti novi shelliyi imajo Bluetooth. Se jih lahko uporabi to Bluetooth profi da se v homeasistant spravi vrednost temperaturnega tipala kot je na primer Xiaomi Mi TEMPERATURE AND HUMIDITY MONITOR 2
Hvala

DamijanD ::

Da - točno tako imam jaz. Dve BT točki (en PM 3 gen in en shellyPro) in s tem pokrijem tele senzorčke po celem stanovanju.

Kul hvala. pa je potrebno kje nastaviti kateri Shelly je bt proxy al deluje out od the box

DamijanD ::

Vključit moraš BT na shellyu, če ni vključen. Pa MIje je potrebno flashat:
Jaz mislim, da sem po tem delal.
https://community.home-assistant.io/t/h...

KUl hvala

Če koga zanima, Shelly ima Black Friday ponudbe, dal so tudi dodatno kodo ki ma neke bombončke "VIPSHELLY"
««
62 / 62
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sonoff stikalo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
245367 (770) matnv
»

wifi termostat z regulatorji radiatorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7531595 (4777) shadowfax
»

Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
21945781 (12619) fulgur
»

Home Assistant vs. KNX

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
154259 (3083) Invictus
»

Prenova stanovanja in home automation

Oddelek: Loža
475698 (4317) s1m0n

Več podobnih tem