» »

Pametno stanovanje

Pametno stanovanje

««
59 / 59
»
»»

DamijanD ::

Ja točno to je bil problem tudi pri meni - pri tem shellyju sem pozabil nastavit na lokalni NTP server in promet na ven za IoT imam zaklenjen... (in v soboto smo bili brez elektrike 2h in od takrat naprej ni več delovalo)

tilz0R: power factor kaže običajno na 0.95 - takrat, ko ima nekaj resne porabe. Pri tej "idle" porabi pa je blizu ničle.

d4vid ::

Inštaliral sem mojelektro integracijo preko HACS, vnesel podatke in API ključ, pa imam pri vseh senzorjih po enem dnevu še vedno 0.0kWh. Časovni bloki so pa pravilni, to je dobilo iz mojelektro. Kaka ideja?
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

joez7 ::

Počakaj vsaj 2dni. Je kar zamik. Minimalno 24h. Sem mel nekaj časa, pa mi ni blo uporabno.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

d4vid ::

24 ur je okrog, še vedno nič. Bom pustil, pa kar bo bo.

Itak imam za merjenje porabe HA Glow (ESP32+fotodioda), balkonska elektrarna pa na shelly 1pm. Žal porabo vidim skupno, ne po fazah. Če imam vsaj malo predstave, pa magar za dan nazaj, koliko oddam v omrežje, pa bi lahko porabil, je že super.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

socialec ::

Vidim 15' podatke od 13.8.2025 23:45-0:00 pri izvoženem CSV in pri api klicu, mogoče ha integracija zamika še sama kaj ali pa bere samo 24 urna stanja in ne 15 minutnih, kar je bolj verjetno in sicer razvidno iz {mojelektro-api}/reading-types - vso tabelo lahko dodam, tu je samo izsek.

naziv                               opis       
Prejeta 15 minutna delovna energija 15 minutna energija,
Oddana 15 minutna delovna energija  15 minutna energija,
Prejeta 15 minutna delovna moč      15 minutna moč, A+, 
Oddana 15 minutna delovna moč       15 minutna moč, A-, 
Prejeta delovna energija ET         24 urno stanje, A+, 
Prejeta delovna energija VT         24 urno stanje, A+, 
Prejeta delovna energija MT         24 urno stanje, A+, 
Oddana delovna energija ET          24 urno stanje, A-, 
Oddana delovna energija VT          24 urno stanje, A-, 
Oddana delovna energija MT          24 urno stanje, A-, 

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

d4vid je izjavil:

24 ur je okrog, še vedno nič. Bom pustil, pa kar bo bo.

Itak imam za merjenje porabe HA Glow (ESP32+fotodioda), balkonska elektrarna pa na shelly 1pm. Žal porabo vidim skupno, ne po fazah. Če imam vsaj malo predstave, pa magar za dan nazaj, koliko oddam v omrežje, pa bi lahko porabil, je že super.

No jaz mam porabo in moč rešeno preko InMetra (SolarEdge), Lahko berem skupno ali po fazah in potem sešteje.
Če berem skupno (1x3f), se mi podatki razlikujejo (do ~15%) napram MojElektro (tle odčitavajo 3x 1f), zato moram tudi prek modbusa brati 3x 1f (potem je razlika pod 0.1%).
Mam proizvodnjo - skupno oddajo/porabo in fazno oddajo/porabo. Na to mam obešeno avtomatizacijo velikih porabnikov (pač izkljapljam velike neprioritetne porabnike ob konicah).

d0rK ::

Lepo prosim še za kakšne ideja kako si polepšate life tisti ki imate stare hiše s kakšnimi pametnimi dodatki...

Nazadnje sem zvezal par pametnih luči in pa garažna vrata. Sploh nad vrati sem ful navdušen ker jih lahko odpiram preko android avto. Nimam pa kakšne toplotne črpalke, sončne elektrane, žaluzij, rolet.. Ne vem točno kaj lahko po-smartam v stari hiši. Ideje prosim..

Zelo si želim pred zimo urediti ogrevanje. Rad bi imel nek sistem kjer bi lahko na radiatorski glavi nastavljal kdaj naj se ogreva samo tista soba. Torej da se požene črpalko in nastavi sobe kjer se odprejo glave. Ful veliko dajemo za ogrevanje pozimi kljub temu da se čez dan sprehajam po bajti in gledam kater ventil je odprt kater pa zaprt. Kaj bi se torej priporočilo za en sistem da dam gor med poletjem nove radiatorske glave in neko centralo? Aqara, Wiser, Sonoff, Shelly, Danfoss, Neatamo, Tado?? Ene 7-8 radiatorskih glav potrebujem za začetek.

Pametna osvetljava. Recimo da bi rad imel opcijo da izklopim vse luči v hiši in da mi napiše kje je kaj aktivno. Videvam tiste tablice v raznih reddit temah, ki jih ima folk pri vhodu. Kaj potrebujem da bo to dosegljivo? Rad bi recimo vezal shellye v doze ampak mislim da noter ni placa da jo zbašem za šteker. Bajta je tudi stara in v dozi ni nule, torej rabim dokaj omejeno 1L verzijo ki če prav berem tudi podpira samo nekaj od funkcij ki jih naprimer ponujajo novejši Shellyi. Kaj mi je storiti?

Pameten vhod v hišo, recimo da bi menjal ključavnico za nekaj bolj modernega. Kaj se priporoča, kaj naj preverim in postam nazaj da se lažje svetuje? Loqed Smart Lock, Nuki?

Senzorji temp, vlage, prisotnosti za sobe. Je to za kaj?

Monitoring porabe na sušilcu in pralnem stroju. Vežem kar nek shelly relay? Enkrat sem bral da so se lahko tudi vžgali na večjih porabnikih. Spet je sicer problem prostora v dozi. Tiste zunanje vtičnice za monitoring so mi ful bulky!

Kaj bi še lahko dodal?

Jure14 ::

https://www.shelly.si/en/energy-meters/...

S temle lahko samo meriš porabo za večje porabnike. Tok NE gre preko Shelly-ja. Na kabel daš objemko in tako meri porabo.

Senzor vlage na tleh zraven pomivalca, pralnega, ...
Če zazna vodo, zapre magnetni ventil na glavnem dovodu. Če imaš še merilec pretoka vode, lahko recimo zapreš ventil, če voda recimo teče neprekinjeno več kot 30 minut.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Jure14 ()

Za temp in vlago mam TAPO T315 kar nekaj (5x)
Za porabo in izkljapljanje mam TAPO P110 (14x)
Inmetrer na SE (prek modbusa) za skupno in fazno porabo
Za radijatorje mam KASA KE100 + KH100 (8X)
Senzor vrat T110
Smart button S200B
Vse skupaj pa poskušam obvladovat z HA
....

d0rK ::

Ti si izgleda kar v TPlinku.. Zadovoljen?

Jure, bom dodal še kakšen senzor za vodo. Kdo pa dela preverjene magnetne ventile in koliko to stane za home use? Iz določenih razlogov bi mi prav prišel senzor pretoka ker se mi 3-4x na teden zgodi da nekdo več ur pusti odprto vodo in sprazne 300L bojler. Ampak te posegi v vodovod se mi zdijo kar hardcore.
««
59 / 59
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sonoff stikalo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
245032 (435) matnv
»

wifi termostat z regulatorji radiatorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7530210 (3392) shadowfax
»

Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
21943437 (10275) fulgur
»

Home Assistant vs. KNX

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
153861 (2685) Invictus
»

Prenova stanovanja in home automation

Oddelek: Loža
475203 (3822) s1m0n

Več podobnih tem