Forum » Elektrotehnika in elektronika » Pametno stanovanje
Pametno stanovanje
Zako ::
kaj pa kamere od Ubiquiti - https://www.home-assistant.io/integrati...
to bi jaz nabavil, saj imam ze vso mrezno opremo od Ubiquiti.
Server imam, kjer postavim samo se ene VM v Hyper-V.
to bi jaz nabavil, saj imam ze vso mrezno opremo od Ubiquiti.
Server imam, kjer postavim samo se ene VM v Hyper-V.
Zako je zakon!!!
Alfa Dog ::
aja, pozabil sem dodat da imam še Synology 216j, ki je itak prešvoh za HA peljat, namenjen bo samo za video.
Kamere bodo Reolink, zaradi dobre integracije v HA
Hvla za tale hint za Beelink, bom še to počekiral.
Tega Lenovo Thinkcentre M720q Tiny i3-8100T 8GB 256GB se sicer da dobit iz Nemčije (refurbished) za 140€, tako da je kar budget zadeva
Kamere bodo Reolink, zaradi dobre integracije v HA
Hvla za tale hint za Beelink, bom še to počekiral.
Tega Lenovo Thinkcentre M720q Tiny i3-8100T 8GB 256GB se sicer da dobit iz Nemčije (refurbished) za 140€, tako da je kar budget zadeva
SasoS ::
-11kW EV polnilnico (tip še neznan)
-Shelly 3EM pro za merjenje porabe
Meni so Teltonika polnilnico povezali direkt na Shelly-ja (kupil sam), s tem je odpadel dodaten element (ki ga sicer montirajo za merjenje tokov). Oboje integrirano v HA (polnilnica preko OCPP), tako da imam vse na telefonu v HA appu...
BlaY0 ::
Za spremljanje porabe lahko nabaviš tudi kako tasmota vtičnico, npr.:
Eightree Tasmota Socket with Electricity Meter
To se skonfigurira da pošilja podatke na mqtt server, kar zna uporabit home assistant. Home assitant ima tudi integracijo za tasmoto z autodiscover na mqtt.
...ravno na znižanju... 9 EUR za komad.
techfreak :) ::
Grillplats (Matter over Thread) vticnica z merjenjem porabe je 8 EUR: https://www.ikea.com/si/sl/p/grillplats...
Osebno bolj zaupam Ikei kot pa no-name proizvajalcem, poleg tega je pa Matter/Zigbee precej bolj primeren za IoT naprave, kot pa WiFi.
Osebno bolj zaupam Ikei kot pa no-name proizvajalcem, poleg tega je pa Matter/Zigbee precej bolj primeren za IoT naprave, kot pa WiFi.
darkolord ::
Z zadnjim se ne strinjam, razen tam, kjer so naprave napajane baterijsko.
Če pri Zigbee karkoli ne dela, kot bi moralo, nimaš nobene pametne opcije, da karkoli narediš, razen da omrežje začneš po koščkih razstavljati in sestavljati nazaj, in upaš, da bo potem bolje.
Pri WiFi imaš nad napravami popolno kontrolo, kot tudi, kam in kako se povezujejo.
Če pri Zigbee karkoli ne dela, kot bi moralo, nimaš nobene pametne opcije, da karkoli narediš, razen da omrežje začneš po koščkih razstavljati in sestavljati nazaj, in upaš, da bo potem bolje.
Pri WiFi imaš nad napravami popolno kontrolo, kot tudi, kam in kako se povezujejo.
Alfa Dog ::
Najprej sem si naivno zamislil Wifi senzorje za okna in vrata, potem pa sem po iskanju ustreznih in prebiranju specifikacij videl da so precej veliki, požrešni in počasni napram Zigbee variantam.
Sem spremenil načrt, tako da bodo krmilniki za rolete in senzorji oken vrat na zigbee omrežju; ob pogoju da Shelly 2PM Gen4 res deluje tudi kot Zigbee ruter/extender.
Sem spremenil načrt, tako da bodo krmilniki za rolete in senzorji oken vrat na zigbee omrežju; ob pogoju da Shelly 2PM Gen4 res deluje tudi kot Zigbee ruter/extender.
tilz0R ::
techfreak :) je izjavil:
Kaj pa če je Matter over Wifi?
techfreak :) je izjavil:
Grillplats (Matter over Thread) vticnica z merjenjem porabe je 8 EUR: https://www.ikea.com/si/sl/p/grillplats...
Ikei zaupaš? Zakaj že? A zato ker vso to elektroniko na Švedskem proizvajajo?
Meni je zgornja všeč, ker je esp32-c3 in že po defaultu gor laufa Tasmota (podpira Matter over WiFi), ni treba nič hekat, ker je že "shekana". Kar se tiče primernosti... te vtičnice so komot WiFi, ne vidim razloga zakaj ne. Itak kurijo skoraj Watt, ko je rele vklopljen, od tega gre mogoče 10% za WiFi.
Druga zgodba so razni senzorji.
GupeM ::
Kar se tiče primernosti... te vtičnice so komot WiFi, ne vidim razloga zakaj ne. Itak kurijo skoraj Watt, ko je rele vklopljen, od tega gre mogoče 10% za WiFi.
Druga zgodba so razni senzorji.
Se strinjam, da so vtičnice komot wifi. Ampak jaz namenoma raje uporabljam zigbee, ker delujejo kot routerji. Plus ne obremenjujejo wifi-ja. Sicer ga obremenjujejo minimalno, ampak vseeno. N vtičnic, pa je hitro lahko preveč.
Imam pa tudi neke wifi vtičnice z merjenjem porabe, ker so fajn, ker jih lahko neseš kamorkoli in tam preveriš porabo ali karkoli. Pa v takšnih primerih tudi kakšna tuya cloud prou pride, da za en teden nekje nekaj pomeriš, ne da bi sestavljal celo infrastrukturo na tistem mestu. Recimo pri tastu sva zadevo za en teden priklopila, da sva videla kaj hladilnik počne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GupeM ()
Hja, jaz sem se zavestno odločil, da bom preskočil zigbee in šel direktno na thread - ne rabiš posebej kvačkat s hubom, ki je lahko single point of failure. Vse več consumable WiFi naprav ki so non-stop "prižgane" (TV, zvočnik...) bo hkrati tudi border router za thread in bo thread mesh tako lahko "highly available" brez dodatnega namenskega hardvera. Malo sem bil presenečen, da Shelly na Gen4 ni štartal s threadom, čeprav njihov SoC to podpira - upam da se bo dalo to rešit s FW nadgradnjo. Te WiFi vtičnice pa kot si rekel, vedno bodo prišle prav, kamorkoli jih boš odnesel in tam priklopil.
Malo sem bil presenečen, da Shelly na Gen4 ni štartal s threadom, čeprav njihov SoC to podpira - upam da se bo dalo to rešit s FW nadgradnjo.
Thread stack je kar velik če se ne motim. In ker že imajo en Matter transport (wifi), dodajati še enega pri njih nima ravno smisla. Tako da imaš opcijo Zigbee, ali pa wifi, ali pa Matter over Wifi. Nekako logična izbira.
Saj ni treba vsega naenkrat furat. Zadeva ima 8 MB fleša - gor bi lahko "zložil" tri različne FWje in butal tistega ki ti paše. Pa tudi drugače bi šlo - pri konfiguraciji bi se odločil za eno varianto, OTA modul pa bi potegnil dol pripadajoč FW.
Drugače pa kot sem napisal, te vtičnice so komot WiFi, ket so non-stop na štromu. WiFi6 s TWT pa tu dodatno zmanjša samo porabo.
Drugače pa kot sem napisal, te vtičnice so komot WiFi, ket so non-stop na štromu. WiFi6 s TWT pa tu dodatno zmanjša samo porabo.
Še vedno rabiš OTA modul, ki dela na wifi. Lahko bi eventuelno med Zigbee in Thread preskakoval.
Nope. FW za upgrade je itak čisto ločen od main FWja, ker se na teh napravah praktično kompletna koda izvaja direktno s fleša (XIP), tako da trenutno running FWja ne moreš kar direktno apgrejdat ampak se naprava najprej zbuta v poseben recovery/provisioning/upgrade FW prek katerega se potem nadgradi/skonfigurira main FW. Konfiguracije/kalibracije za vsak posamezen FW so pa itak na posebni particiji oziroma lahko tudi kar na njenem filesystemu in jih posamezni FWji berejo od tam.
Torej praktično gledano imaš en upgrade/provisioning FW prek katerega se skonfigurira kako oziroma v katerem načinu misliš napravo poganjat, "pove" bootloaderju še od kod oziroma kaj naj primarno buta, nato pa bootloader samo še zbuta željeni/skonfiguriran FW.
Skratka nobene tehnične ovire ni.
Torej praktično gledano imaš en upgrade/provisioning FW prek katerega se skonfigurira kako oziroma v katerem načinu misliš napravo poganjat, "pove" bootloaderju še od kod oziroma kaj naj primarno buta, nato pa bootloader samo še zbuta željeni/skonfiguriran FW.
Skratka nobene tehnične ovire ni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
Še vedno nekdo rabi dol potegnit novo kodo, in to danes deluje preko wifija. To je tisto, kar hočem povedat. Kdo dela update (main fw ali bootloader) je secondary zadeva.
Če pa gre čip v bootloader in ima tam svoj wifi stack, ki potegne dol kodo, in updejta glavni fw, potem imaš pa replikacijo kode za wifi stack dvakrat.
Skratka, če je res, da imajo 8MB spomina preko XiP, potem se strinjam s tabo, da tehnične ovire ni.
Če pa gre čip v bootloader in ima tam svoj wifi stack, ki potegne dol kodo, in updejta glavni fw, potem imaš pa replikacijo kode za wifi stack dvakrat.
Skratka, če je res, da imajo 8MB spomina preko XiP, potem se strinjam s tabo, da tehnične ovire ni.
Ja, se strinjam. Smiselno je, da uporabiš main WiFi FW za izvedbo downloada, upgrade FW pa ima funkcionalnost, da ga samo "zapeče" na fleš.
Sem šel gledat povprečne velikosti stackov za esp32-c6:
Skratka nobene panike, vsi trije + recovery/upgrade pašejo gor z lahkoto, čeprav bi bil recimo Matter stack podvojen.
Sem šel gledat povprečne velikosti stackov za esp32-c6:
* WiFi 800k
* Zigbee 400k
* Thread 300k
* Matter over Thread 1,2M
* Matter over WiFi 1,5M
Skratka nobene panike, vsi trije + recovery/upgrade pašejo gor z lahkoto, čeprav bi bil recimo Matter stack podvojen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BlaY0 ()
petron ::
DeeJay ::
Eno vprašanje:
Sedaj imam na luči tale driver.
Če bi ga zamenjal s tem bi lahko zatemnjeval ledice?
Zna bit, pol je pa odvisno od kvalitete ledic, če se bodo lepo zatemenjevale al bodo kej utripale.
Don't f with me.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Pametna hiša - LoxoneOddelek: Loža | 1090 (166) | sirotka |
| » | Sonoff stikaloOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 5808 (1211) | matnv |
| » | Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Strojna oprema | 59880 (26718) | fulgur |
| » | Home Assistant vs. KNXOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 4839 (3663) | Invictus |
| » | Prenova stanovanja in home automationOddelek: Loža | 6630 (5249) | s1m0n |