» »

Rubez premicnin zaradi neplacanih obveznosti

Rubez premicnin zaradi neplacanih obveznosti

«
1
2

NEMi007 ::

Pozdravlneni,

Meni se je pripetila tezava, ki je mozna samo v Republiki Sloveniji in potrebujem nasvet.
Namrec, opravljal sem pripravnistvo na policijskem uradu v tujini. V primeru neprijave dohodka, Furs izda globo do 1200eur. V izogib nevsecnostim, sem prihodek prijavil. Odlocba je nalozila vec kot polovico stroskov vrednosti stipendije. Napisana je bila pritozba in sele po 10h mesecih nalozila fursu izdajo nove odlocbe. Vmes se je zgodila izvrsba na denarna sredstva ter pobot, ampak dolg je se ostal, saj prejemam socialno podporo.
Po vec kot 2h mesecih cakanja na novo odlocbo, namesto nje pa dobim sklep o izvrsbi na premicnine.
Samo v rs se lahko zgodi, da zaradi dela in nabiranja izkusenj v tujini pri organu pregona, ostanes brez svojega imetja, neupraviceno zasezejo denarna sredstva, ter spravijo na rob prezivetja.
Hvalezen bom vsakemu nasvetu!
  • spremenil: BigWhale ()

joze67 ::

Če ima kdo podobne izkušnje, ti bo morda lahko kaj povedal. Meni se zgodba ne zdi smiselna (ne da se nekaj ni zgodilo, samo povedano je slabo, pol stvari manjka, je pa 3x preveč drugih). Najprej, naslov je tendenciozen (pa vsebina tudi) - policija, ne naša ne tuja nimata nobene vloge, enako bi bilo, če bi opravljal pripravništvo v ETH Zürich ali McDonaldsu ali kje drugje. Dohodek iz tujine se prijavi, AFAIK, v dohodninski napovedi. Domnevam torej, da je omenjeni strošek dohodnina, ki se računa čez vse tvoje obdavčljive prejemke. (Izrecno: ne samo čez štipendijo, ampak čez vse štipendije in vse druge prihodke.) Če to ni res, povej, kaj si prijavil in kako odločba imenuje ta strošek. Pritožba ni naložila FURSu ničesar - to lahko stori pritožbeni organ, ki je na 1. stopnji FURS. Vsekakor bi pravočasna pritožba preprečila, da bi informativni izračun postal pravnomočna odločba, ampak če se gre v rubež, smo očitno že dolgo mimo tega mejnika. Če je v odločbi (dohodninski) pisalo, da pritožba ne zadrži obveznosti, bi moral to upoštevati in se v tistem trenutku iti pogajati na FURS za odlog plačila ali obročno odplačevanje ali kaj takega.
Izvršba, pobot, rubež ... pa so inštrumenti izterjave dolga. Niso vezani na RS in ne na delo na policiji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: joze67 ()

NEMi007 ::

Se opravičujem za pomankljiv opis. Torej, pred nastopom pripravništva, mi je uslužbenka na FURS svetovala, da prihodka sploh ne prijavljam. Če se prihodek ne prijavi, je možnost globe do 1200 EUR in se uradno ne beleži delovna doba. Prihodek je bil nakazan kot štipendija in pripravništvo je bilo prostovoljno. FURS je prihodek obravnaval kot dohodek iz drugega delovnega razmerja in ustrezno zaračunal obveznosti, katere so znašale polovico prihodka in ni upoštval stroškov za malico in prevoz.
Zaprosil sem za obročno odplačevanje dolga, ampak zakon ne dopušča obročnega plačevanja omenjenih obveznosti. Ker prejemam socialno podporo, plačilo enega od zneskov, ki znaša 190 EUR, predstavlja 2/3 socialne podpore. Vmes je bila izterjava denarnih sredstev, katera so po 159. členu ZDavP-2 izuzeta iz izterjave ter narejen pobot zaradi vračila dohodnine (kar pa še vedno ni zadostilo plačilu celotnega zneska).
Na odločbe je bila dana pritožba, katera je bila odstopljena na organ II. stopnje (torej MF). MF je pritožbi ugodil in naložil FURSu izdajo nove odločbe, kar pa FURS po več kot dveh mesecih ni naredil. Namesto nove odločbe, sem prejel sklep o izvršbi na premičnine. Zakaj postopek izvršbe ni bil ustavljen, pa res nevem (slab IT sistem???)

Naslov je ironičen!

konspirator ::

Furs globo (ali katero koli drugo položnico državnega organa) moraš prvo plačati in se šele nato pritožiti.
Le tako se ne bodo spravili v izvršbo in vse kar sledi.

Daj prilepi furs dokumente, ki si jih prejel (seveda zabriši osebne podatke).
--

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Vzdrzite se one-linerjev. Spremenil sem naslov teme, da ne bo zavajajoc. OP ni dobil izvrsbe zaradi dela na policiji ampak zaradi neplacanih obveznosti.

Ironija bi bila, ce bi bil OP na pripravnistvu pri izvrsitelju in bi mu nek drug izvrsitelj zarubil avto. Ne poslusajte Alanis, ker takrat se ni vedela kaj je ironija.

kuglvinkl ::

Pa si hitel napisat na ST tvoje težave, ali si prej poklical na FURS? In če si poklical, kaj si izvedel? Ti zagoavljam, da tukaj nihče ne več, kot pa FURS, kaj se v resnici dogaja, Če prav razumem, želiš izvedeti, kaj se dogaja.
Your focus determines your reallity

NEMi007 ::

BigWhale: pravilen naslov bi bil "Rubez premicnin zaradi neplacanih davcnih obveznosti, ki so bile prekomerno zaračunane"

kuglvinkl: Hitel?? Postopek se vleče že več kot eno leto! In ja, sem poklical na furs po prejemu odločbe iz MF. Pa mi je prijazna odgovorna oseba rekla, "da nimajo časa" in "da je imel organ II. stopnje možnost odločanja in ni odločal". Torej, če ti nekdo iz višjega ranga reče, da si storil napako in jo popravi, to spraviš v predal in pozabiš, ker bo to tvojo napako itak plačal nekdo drug, pa tudi če je zaradi tega ogroženo njegovo imetje in preživetje. Želim izvedet zakaj morem jaz plačevat napake malomarnih javnih uslužbencev, ki nimajo časa opravljat svojega dela. Mogoče zato, ker bi to ogrožalo njihov dragoceni čas pitja kavice in opravljanja svojih sodelavcev.

kuglvinkl ::

Oprost, se mi ne sešteje, kar praviš.
Your focus determines your reallity

SmotaniJanez ::

kuglvinkl je izjavil:

Oprost, se mi ne sešteje, kar praviš.


Možen je molk organa.

SmotaniJanez ::

V bistvu moraš met dosti denarja, da se spustiš, v tožarjenje z državo. Če maš dost denarja se lah greš civilno tožbo.

St235 ::

Za začetek moraš kaj več kot par vrstic povedat. Ko bomo videli konkretne odločbe (seveda brez osebnih podatkov) se lahko resno pogovarjamo. Do takrat pa lahko mečemo kocko in na lihe številke nabijamo o goljufivi državi, na sode pa o tem, da je OP kekec, ker ni ustrezno izpolnil svojih davčnih obveznosti.

NEMi007 ::

SmotaniJanez: Pravni element molka organa je bil uporabljen. Za predlagano pomoč pa, hja hvala, da ste me spomnil na realnost malega človeka!

Lakotnik: kekec bi bil, da bi izpolnil narobe zaračunane obveznosti! Bi ti plačal, kar je neupravičeno? Ovčka bi!
Da pa pomirin tvoje rjovenje, pristavljam 2 sliki:
1. Odločba organa II.stopnje iz Maja 2017:
 Odlocba MF

Odlocba MF



2. Sklep organa I. stopnje iz Oktobra 2017:
 Sklep

Sklep

joze67 ::

NEMi007 je izjavil:

Če se prihodek ne prijavi, je možnost globe do 1200 EUR in se uradno ne beleži delovna doba. Prihodek je bil nakazan kot štipendija in pripravništvo je bilo prostovoljno.
Sedaj razumem, zakaj so pri nas pripravništva pogosto neplačana :P
Skratka, FURS dohodka ne obravnava kot štipendije (študij), ampak kot dohodek iz delovnega razmerja (kar se v resnici ne sliši kot ne vem kakšen covfefe). In so ti ustrezno odmerili dohodnino in prispevke za zdravstveno in socialno zavarovanje - slednje je osnova za beleženje delovne dobe. Organ seveda ima pravico presojati dohodek po vsebini, čeprav za majhne zneske - why bother?
Torej se je stvar začela tako, da je OP narobe prijavil dohodek, ali pa da je FURS dohodek po svoje interpretiral. To pojasni nepričakovano višino terjatve. Pritožbe letijo naokoli in se rešujejo. Sedaj je vprašanje, kako se lahko OP brez sredstev ogne izvršbi - če kdo pozna kak trik ali naslov (RK? Karitas?) Sam, k sreči (moji) ne. Seveda bo OP po morebitni ugodno rešeni pritožbi sredstva dobil nazaj, ampak zarubljenih stvari pa ne več.

scipascapa ::

Država, ko se spravi na malega človeka.

Magic1 ::

Nič se država ne spravlja na malega človeka, to je avtomatika na zakone. Nekateri bi izgleda kar zakone in davke ukinili... Ali si za predhodnji študij sam plačeval (osnovno srednjo šolo)?
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

Invictus ::

Glede na to, da je prišlo do rubeža premičnin (ker nepremičnin in denarja na računa najbrž nima), je moral OP ignorirati kar precej prejšnjih odločb.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Ales ::

Magic1 je izjavil:

Nič se država ne spravlja na malega človeka, to je avtomatika na zakone. Nekateri bi izgleda kar zakone in davke ukinili... Ali si za predhodnji študij sam plačeval (osnovno srednjo šolo)?

No, no, v večini primerov bi se kar strinjal s tabo, ampak v tem pač ne. Če nam OP ni česa zamolčal, je drugostopenjski organ zadevo razveljavil in vrnil v ponovno presojo prvostopenjskemu organu. Ta pa je odredil kar rubež, brez ponovne presoje?

St235 ::

Ales je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Nič se država ne spravlja na malega človeka, to je avtomatika na zakone. Nekateri bi izgleda kar zakone in davke ukinili... Ali si za predhodnji študij sam plačeval (osnovno srednjo šolo)?

No, no, v večini primerov bi se kar strinjal s tabo, ampak v tem pač ne. Če nam OP ni česa zamolčal, je drugostopenjski organ zadevo razveljavil in vrnil v ponovno presojo prvostopenjskemu organu. Ta pa je odredil kar rubež, brez ponovne presoje?

Tukaj vmes precej manjka. Rubez premicnin ni prvi korak v postopku. In kot drugo tudi na sklep o izvrzbi so mozni ugovori in pritozbe.

Kot ze receno brez konkretne vsebine lahko bolj kot ne samo nabijamo v tri dni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

BigWhale ::

Ok, prislo je do izvrsbe katere pritozba ne zadrzi. Stece izvrsilni postopek. V pritozbi potem posljejo stvar nazaj v ponovno obravnavo. A se vmes izvrsilni postopek ustavi? Ce se ne, potem je ta rubez premicnin samo naslednja stopnja postopka, ki se vedno tece, ker ni bil ustavljen.

Ce se pa postopek vmes ustavi, potem je pa stvar res vsaj mal cudna, ce predpostavimo, da imamo vse informacije.

Blop ::

1. stopenjski orga ni mogel izdati sklepa o rubežu brez izvršljive odločbe (224. člen ZUP).
V obrazložitvi v Sklepu je točno navedeno na katero odločbo se ta nanaša in gdaj je ta postala izvršljiva. In, če se sklep nanaša na odpravljeno odločbo, potem je prišlo do napake organa, ki mora nemudoma izdati sklep o ustavitv rubeža. Kar malo dvomim, ker v zgodbi avtorja zelo veliko manjka. Seveda v tem primeru sledi pritožba. Prav tako je možna pritožba zoper način izvajanja rubeža (292/1 člen ZUP-a).

Če ne razumeš zadev, to ne pomeni, da so tisti ki jih razumejo in se držijo zakonov zlobni. Če ti zakoni niso všeč, pa drugič na volitve ter oddat glas nekomu, ki bo prispeval k bolj "normalni" zakonodaji.

sandmat ::

NEMi007 je izjavil:

SmotaniJanez: Pravni element molka organa je bil uporabljen. Za predlagano pomoč pa, hja hvala, da ste me spomnil na realnost malega človeka!

Lakotnik: kekec bi bil, da bi izpolnil narobe zaračunane obveznosti! Bi ti plačal, kar je neupravičeno? Ovčka bi!
Da pa pomirin tvoje rjovenje, pristavljam 2 sliki:
1. Odločba organa II.stopnje iz Maja 2017:
 Odlocba MF

Odlocba MF



2. Sklep organa I. stopnje iz Oktobra 2017:
 Sklep

Sklep


hopla,

op v prvem postu piše o štipendiji, tukaj piše pogodbeno razmerje. Does not compute

EDIT: če ni dovolj očitno: štipendije niso predmet obdavčitve

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sandmat ()

Avenger ::

Vedno znova me fascinira, kako je možno, da je državni avtomat tako zelo učinkovit pri izterjavi majhnih zneskov in popolnoma odpove pri večjih.

Blop: kar si napisal v zadnjem odstavku je čista fantazija. Politikov ljudstvo ne more direktno upravljat, oni imajo svoje agende, pa tudi če so res pošteni in so izvoljeni, pa nimajo nujno potrebne moči za uveljavitev pravih zakonov. Zakon ima lahko super zasnovo, lahko ga je pisal nekdo, ki je pedanten in ima absoluten smisel za pravico, potem bo šel pa v parlament, kjer ga bojo sprejemali, črtali nekaj stvari, dodali nekaj amandmajev in ga s tem izrodili. Se kar redno dogaja.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Invictus ::

Veliki dolžniki državi ne dajo povoda, da bi jim kaj rubili.

Eden od primerov je REK obrazec, kjer podjetja pošiljajo na FURS podatke o plačah zaposlenih, na podlagi česar se potem izračunava dohodnina in prispevki.

Da podjetje ne plača prispevkov, in da ga FURS ne najde, podjetje preprosto REK obrazca ne odda. Tako FURS nima osnove za izterjavo neplačanih prispevkov. Pač luknja v zakonu, ki se bo (ali pa se je že) zaprla.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

NEMi007 ::

Dohodek je bil v pogodbi definiran kot:
"In recognition of the financial burden experienced by the intern, the Intern shall be granted a bursary of a gross amount per month to cover his/her actual expenses during the period of intership".
Medtem ko je v splošnih navodilih zavedeno:
"Interns shall be awarded a monthly maintenance grant during the period of internship. The amount of the grant is decided by the Director on a yearly basis and is dependent on budgetary constraints and the evolution of the costs of living in xyz country."
Delodajalec ni mogu vedet, da bo ob prijavi dohodka država članica zaračunala polovico plačanega zneska in s tem ogrozila preživetje pripravnika.

Hvala za vse nasvete, bom sporočil kako se je razpletlo.

St235 ::

Iz napisanega je precej bolj logicna ugotovitev, da gre za osebni dohodek in ne stipendijo.

Tako da ne vem na podlagi cesa naj bi furs to smatral za stipendijo.

NEMi007 ::

Lakotnik: kaj pa pol pomeni beseda "bursary"?

nejcek74 ::

A misliš da če jaz zaprosim šefa da preimenuje mojo plačo v miloščino, da bom potem oproščen plačila davkov?

St235 ::

NEMi007 je izjavil:

Lakotnik: kaj pa pol pomeni beseda "bursary"?


Gre se za to, da si tam delal in si za to dobil kompenzacijo ergo obdavcljiv dohodek.

BigWhale ::

Bursary je lahko socialno nadomestilo, ki ga praviloma izplacuje 'drzava'. Lahko je pa tudi neke vrste denarna nagrada za delo.

St235 ::

Bistven je namen. Ce je bilo,izplacilo namenjeno temu, da lahko nekdo studira z davcnega vidika ni isto, kot ce je to nekomu izplacano zato ker je opravljal neko delo.

Mi je pa v vsej tej zgodbi cudno tudi to o kaksnih zneskih sploh govorimo. Ce upostevamo kaksna je splosna olajsava, da se priznajo lahko tako potni stroski kot prehrana itd... so morali znasat obdavcljivi dohodki v danem letu vec kot 10.000 eur.

Okapi ::

to cover his/her actual expenses during the period of intership
V normalni državi bi morali biti vsakomur jasno, da je to štipendija, ne plača.

Plača je plačilo za opravljeno delo, ne za pokrivanje stroškov.

Okapi ::

BigWhale je izjavil:

Bursary je lahko socialno nadomestilo, ki ga praviloma izplacuje 'drzava'. Lahko je pa tudi neke vrste denarna nagrada za delo.
Bursary je čisto navadna štipendija po angleško.

bursary
ˈbəːsəri/
nounBritish
noun: bursary; plural noun: bursaries

1. a grant, especially one awarded to someone to enable them to study at university or college.


Razlika med bursary in scholarship je, da je bursary socialna štipendija (se podeljuje glede na stroške in gmotno stanje prejemnika), scholarship pa štipendija za nadarjene (se podeli glede na uspeh, ne na gmotno stanje).

nejcek74 je izjavil:

A misliš da če jaz zaprosim šefa da preimenuje mojo plačo v miloščino, da bom potem oproščen plačila davkov?
Preimenuj jo v potne stroške in malico, in bo oproščena davkov.>:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

NEMi007 ::

Lakotnik: da razjasnimo par stvari.
1. Ni bilo delo, ampak "practical training period" brez pricakovanja nadaljnje zaposlitve.
2. Govorimo pa o mesecnem znesku, ki je bil nizji od slovenske minimalne place v letu 2016. Delodajalec pa po odmerjeni dohodnini in ostalimi stroski v rs, ni dodal se izplacila za malico, ki v slo znasa 6.12 eur na dan in prevoz. Furs pa je priznal stroske za malico in prevoz v drzavi zahodne evrope v vrednosti 40 EUR.
Ce si car, prezivi ti cez mesec z zdravimi obroki s 40 eur. Za prevoz pa upostevam, da se itak lahko vozis s kolesom.

Invictus ::

OP:

Noben te ni silil na prakso v tujino.

Država ti ni dolžna dajati toliko denarja, da se preseravaš v restavracijah. Dnevnice so določene za vsako državo in javno objavljene. 40 EUR/dan je povsem dovolj za normalno prehrano v celi zahodni Evropi. Če bi rad več denarja, bi se zmenil z delodajalcem. če hočeš jesti eko/bio/"other-new-age-buzzword" hrano, je to pač tvoj problem.

"Practical training period" je praksa. Ki se davčno upošteva kot normalno delo. Ni izjem. Zato pač dohodnina. Ni to štipendija. Ti si dobil samo nekaj več denarja za pokrivanje stroškov. Od svojega tujega delodajalca.

Briga naš FURS kako je to pokrito v drugi državi. Ti si slovenski davčni rezident. zato si obdavčen po slovenski zakonodaji.

Ker tam nisi bil na šolanju, kjer bi obiskoval kaka predavanja, ampak si delal, najbrž FURS tega ne jemlje, niti ne bo jemal, kot štipendijo. Ker si delal...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Okapi ::

Praksa je čisto lahko tudi (obvezni) del šolanja, ne pa "normalno delo".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

NEMi007 ::

Invictus:
40 eur je bilo za cel mesec. Ce bi bil to dnevni znesek, ne bi oporekal.
Nobeden nobenega nikamor ne sili in pred odhodom sem fursu naslovil vprasanja kako bo z prijavo dohodka, pa so rekli naj ga niti ne prijavim.
Zatrjujem to, da se davek placa, ker tudi drzava mora od necesa zivet. Ampak, naj tudi drzava drzavljajom omogoci prezivetje, ne pa da jih kaznuje ter spravi na rob prezivetja, ce so si zrihtali izobrazevanje v tujini.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: NEMi007 ()

Invictus ::

Če je praksa plačana, moraš dohodek prijaviti. Saj tudi študentje plačujejo dohodnino. Poleg tega si države sedaj izmenjujejo podatke. Avtomatično.

40 EUR/mesec so ti dali? Za stroške? Plus kaj še? Pa ja ne boš rekel, da te ganjajo zaradi 40 EUR?

Se boš že naučil, da se referentu na davčni ne sme preveč verjeti.

Drugače pa dobrodošel v davčnem kaosu. Se boš že naučil ;).

Predvsem si moraš zapomeniti slednje:

Pritožba ne zadrži izvršbe.

Drugače pa država ni tam, da bi tebi zaotovila udobno življenje :).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

NEMi007 ::

In se 1x, to ni bilo delo, ker niti delodajalec ne dovoli pripravnikom, da bi delali na tekocih projektih. V bistvu je njihova dobra volja, da nekaterim omogocijo vpogled v njihovo delo (in to samo na zakljucenih projektih, ki ne predstavljajo varnostnih incidentov).

Invictus ::

Seveda je bilo delo, ker si imel z njimi pogodbo. Drugače sploh ne bi imel vpogleda v projekte.

Pripravnik (reci temu tudi črnec, prinašalec kave, dečko za fotokopiranje, brisankje polic, ...) je zaposlen.

Pa še na policiji. Če nimaš pogodbe, nimaš vpogleda nikamor.

Je pa res, da že celo temo mešaš drek, ker hočeš pljuvati po davčni, sam pa se točno ne izjasnit za kak odnos je šlo. Vemo samo, da si bil pripravnik...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

NEMi007 ::

Invictus:
Torej, doticni delodajalec ne smatra pripravnike kot svoje zaposlene, kar pomeni, da pripravnik tam nima niti ene ugodnosti oz. dolznosti zaposlenega. Zato omenjena pogodba se ne smatra kot zaposlitev ampak "practical training period", karkoli ze to je.
Ni bil moj namen pljuvanje, ampak izpostavitev problema, ki se je pripetil v tem postopku. Pretekli teden sem govoril z usluzbenko na gfu, ki je zelela vpogledat v postopek. Po vpogledu, me je poklicala in rekla, da je do izvrsbe prislo skladno s pravili. Ko sem vprasal, ali je v fursovem sistemu zabelezena tudi odlocba iz organa II. stopnje, je rekla ne. Potem sva prisla do konsenza, da bi postopek moral bit ustavljen in da ne ve kako je lahko do tega prislo.
Delodajalec je izplacal dovolj za prezivetje, ampak manj kot slo min placa. Furs je stroske socialne varnosti delodajalca zaracunal prejemniku. Osnova za izracun dohodnine se je znizala, ampak za mesecne stroske malice in prevoza pa je bilo priznanih le 40 eur.

Mare2 ::

Plačevanje - neplačevanje davkov je tipična "vrlina" Slovencev. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

Utk ::

40 EUR/mesec so ti dali? Za stroške? Plus kaj še? Pa ja ne boš rekel, da te ganjajo zaradi 40 EUR?

Od tipa, ki vsem drugim očita funkcionalno nepismenost. Priceless...

St235 ::

NEMi007 je izjavil:


2. Govorimo pa o mesecnem znesku, ki je bil nizji od slovenske minimalne place v letu 2016. Delodajalec pa po odmerjeni dohodnini in ostalimi stroski v rs, ni dodal se izplacila za malico, ki v slo znasa 6.12 eur na dan in prevoz. Furs pa je priznal stroske za malico in prevoz v drzavi zahodne evrope v vrednosti 40 EUR.
Ce si car, prezivi ti cez mesec z zdravimi obroki s 40 eur. Za prevoz pa upostevam, da se itak lahko vozis s kolesom.


In tukaj spet postane boleče očitno, da nakladaš ali pa si povsem funkcionalno nepismen in sploh ne veš kaj govoriš. Dohodnino (in stroške, ki jih uveljavljaš kot olajšavo) urejaš ti z FURS, tuji delodajalec nima s tem nič. Če torej niso bili upoštevani potni stroški je to tvoja krivda in ne delodajalca.

Dodatno je totalen bull shit tudi to, da si pri takem dohodku sploh plačal omembe vredno dohodnino. Če si dobival manj kot minimalca potem je to kakih 550€ na mesec oziroma 6.600,00€ v CELEM LETU. Splošna dohodninska olajšava pri takem zaslužku je 6.519,82€, torej bi bila osnova za dohodnino 80€ in davek manj kot 13€.

Okapi je izjavil:


nejcek74 je izjavil:

A misliš da če jaz zaprosim šefa da preimenuje mojo plačo v miloščino, da bom potem oproščen plačila davkov?
Preimenuj jo v potne stroške in malico, in bo oproščena davkov.>:D

Ne nakladaj, če boš dobil celotno plačo v obliki malice in potnih stroškov ne bo niti približno opravičena plačila dohodnine.

Potne stroške in malico (v zakonsko priznanih okvirjih) je lahko uveljavljal kot olajšavo pri pačilu dohodnine. Tako bi se lahko izognil tistim 13€ dohodnine za katere ga terjajo.

Okapi je izjavil:

Praksa je čisto lahko tudi (obvezni) del šolanja, ne pa "normalno delo".

ne v danem primeru ali pa je to samo še dodatna stvar, ki si jo je OP prilagodil zato, da izpade večji revež.

Osnova za izracun dohodnine se je znizala, ampak za mesecne stroske malice in prevoza pa je bilo priznanih le 40 eur.

Torej nisi uveljavljal znižanja zaradi malice (dobre 6€ na dan) al si delal samo tri dni na mesec?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

sandmat ::

this^^

Bodisi op nima razčiščenih osnov dohodnine, bodisi nimamo vseh podatkov. V vsakem primeru je nekaj hudo navzkrižnega v podanih informacijah.

NEMi007 ::

Lakotnik: bomo šli strukturirano, lepo po vrsti.
Davčni rezident v RS je dolžan FURSu prijaviti tako imenovan svetovni dohodek, kar sem storil in to za vsak dohodek posebej, ki je bil nakazan s strani delodajalca.
Na vsak prijavljen dohodek, je FURS izdal odločbo in zaračunal:
1. dohodnino,
2. varstvene prispevke,
3. obvezno zavarovanje.
Nato FURS naloži zavezancu, da mora omenjene stroške plačati v 30 dneh in v vednost, da pritožba ne zadrži izvršbe. Poleg naloženega zneska, FURS da 8 dnevni rok za pritožbo glede zaračunanih obveznosti. V marcu mesecu FURS opravi pregled plačane dohodnine za vse državljane. V kolikor zavezanec ne preseže letnega cenzusa, mu FURS vrne zaračunano dohodnino (ampak samo dohodnino, ostali stroški se ne povrnejo zavezancu).
Ker se nisem strinjal z zaračunanimi obveznosti, sem podal pritožbe na FURSove odločbe, poleg tega tudi izpostavil priznanih samo 40 EUR mesečno za malico in prevoz. Ko je organ II. stopnje obravnaval mojo pritožbo, se je strinjal z izpostavljenimi napakami in je prvotne FURSove odločbe razveljavil ter jih podal v ponovno odločanje organu I. stopnje, torej FURSu. To je bilo Maja 2017. Oktobra 2017, pa namesto novih odločb, sem prejel sklep o rubežu na premičnine.

Meni je vseeno koliko me boš žalil, ampak zgoraj navedenih dejstev si nisem izmislil in problema z zakonodajo na tak način ne bomo rešli. Moja želja je, da se zakonodaja v RS glede obdavčitve in plačila prispevkov pripravništev v EU institucijah uredi. Res bi mi bilo hudo, da še kakšen sodržavljan naletel na isto mino, če mu je bila dana možnost, da si lahko delovne izkušnje/izobraževanje nabira v tujini.

marsovcek ::

Saj zakonodaja je urejena. Za vsak dohodek placas davek :). Ker ti tuj delodajalec seveda ni odvajal akontacije dohodnine, je obracun naredil furs.
Ne razumem situacije okrog manjkajoce odlocbe 2. stopnje v spisu. Ce je tam ni, saj si jo dobil po posti tudi ti? Nisi takoj po pogovoru posredoval kopije usluzbenki na furs?

NEMi007 ::

Marsovce: Ce bi zakojodaja bila urejena in stvari jasno napisane, pritozba ne bi bila ugodena. No, v teoriji je marsikaj urejeno.
Odlocbo pa je organ II. stopnje najprej poslal Fursu in furs jo je zatem poslal meni. Zakaj pa je Furs v treh mesecih ni uspel vpisal v postopek oz it sistem, pa bo treba njih vprasat.

St235 ::

Torej se ti kekec preganjaš z FURS glede AKONTACIJE dohodnine in sploh ni govora o dejanskem davku? In pri tem si seveda modro spregledal del, da pritožba ne zadrži IZVRŽBE, kar se sedaj tebi dogaja.

NEMi007 ::

Lakotnik: samo eno vprasanje imam zate. Kako se lahko nekaj izvrsi, ce je bilo razveljavljeno?

reeves ::

@NEMi007: jaz imam pa eno vprašanje zate. Zakaj hudiča nisi upošteval prvega nasveta FURSA!!! in dohodka ne prijavil? Hočeš biti bolj papeški od papeža?
Jaz vse skupaj vidim kot plačano prakso.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dohodnina (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
31752781 (555) _Denny_
»

Davki in potovalni nacin zivljenja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9220209 (7359) karafeka
»

FURS mi vrača 1.700€ , pa nevem kako je to možno?

Oddelek: Loža
133111 (1784) St235
»

Davki, davki davki. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12822078 (8573) nurmaln

Več podobnih tem