» »

Davki, davki davki.

Davki, davki davki.

«
1
2 3

perci ::

Ta tema je nastala kot razcep teme o IT-jevskih plačah, kjer nas je malo zaneslo vstran.

To je tema za davčna vprašanja. Vse, kar vas zanima, pa nočete zapravljati za davčnega svetovalca, lahko vprašate tukaj. Drugo vprašanje pa je, če boste dobili odgovor. :D

Se bomo potrudili.

Bo pa tema malo bolj moderirana, da ne bo kdo oslarij in napacnih nasvetov dajal.

perci ::

@perci davki so minimalni, ker vse laufa preko offshore podjeta. Imam pa letos namen odpreti v Sloveniji d.o.o !!!
Hoces rect, da utajujes davek? Napacnemu to govoris.

Zgodovina sprememb…

  • premaknil od: perci ()

kekz ::

Ni nujno, da je to davčna utaja. Ni prepovedano imeti podjetja v tujini, kjer so davki prijaznejši.

Potem sicer še vedno ostanejo izplačila podjetja tebi kot fizični osebi, za kar se po novem tudi plača dohodnina tukaj.
Bilo bi sicer za preštudirati kako je, če imaš v tujini vse in denar sploh nikoli ne pride v našo državo, razen pri morebitnem trošenju tukaj s kartico tuje banke. Pomeni, da plačo dobivaš v tujini na račun v tujini. Davke seveda ne utajiš, ampak jih plačaš v tujini. Najbrž je to legalno?

Zgodovina sprememb…

  • premaknil od: perci ()

MasterS ::

@perci Veliko sem preletal po občinah ter pisal na davkarijo pa so mi vsi rekli, da je legalno.

@kekz Se povsem strinjam s tabo, veliko podjetij se seli v davčne oaze in to ni nikakršna skrivnost!

Podjetje je lahko v tujini, in tudi v njem sem zaposlen. Poleg tega pa v Sloveniji rabiš še s.p. za uverbo dokumentov.

V Sloveniji je kar nekaj podjetij, ki ureja offshore podjetja v tujini, potem takem oni zvabljajo ljudi v utajo?

Zgodovina sprememb…

  • premaknil od: perci ()

perci ::

Ne, ni. Ti si rezident države RS. In če si naš rezident moraš plačevat davke pri nas. Potem imaš še sporazume o izogibanju dvojnega obdavčevanja pri katerih imaš par različnih metod, ampak nobena metoda ni taka, da bi kar pustila, da ti placujes v eni drzavi nizke drzava, rezident si pa v nasi. No way. Dohodnina fantje, dohodnina.

Zgodovina sprememb…

  • premaknil od: perci ()

perci ::

Kaj me boš prijavil ? Izvoli :)
Niti pod razno te ne bom. Te ne rabim, ce me razumes :D. Si se ze sam :D. Mislis, da samo ti beres ta forum? :)

Sicer pa ja - meni se neplačevanje davkov ne zdi ravno vrlina. Ok, če ti rata najt legalne rešitve - super. Če pa utajuješ davek, mi je pa to mimo. Še posebej, ker to pomeni, da mi plačujemo davke zate. Štekaš?

Zgodovina sprememb…

  • premaknil od: perci ()

kekz ::

Klinc pa davki. Meni davkarija še vedno dolguje nekaj 100 tolarskih JURJEV! Naj me prosim nekdo prijavi glede tega!
In to samo zato, ker eni butasti tipkarji niso prav pretipkali datumov prijave otrok v olajšavo z ženine vloge (jaz vlagam elektronsko).
Potem so njej napisali, da so jih priznali meni, meni pa, da so jih priznali njej. Pri njej še nisva opazila in sva zamudila pritožbeni rok. Pri meni sem se pritožil in zdaj čakam, čakam, čakam ... Da ne omenim, da jim moram plačati takso, da rešujejo lastne napake.

Ja, legalno se izogibam davkom in sem maksimiral olajšavo s porazdelitvijo otrok po mesecih! In so me orng zajebali ;(( . Dol z davkarijo!


Rezident RS si kdaj? Zadnjič sem poslušal, ko se je ena familija preselila v drugo stanovanje nekaj 100m stran, ampak tam je že Avstrija (nekje okoli Radgone). Nemško ne znajo, zaposleni so pri nas, v šolo hodijo pri nas, k zdravniku pri nas, so državljani RS ... "Spat" hodijo v Avstrijo. In potem si rezident česa? Kje se plačuje davke?

Zgodovina sprememb…

  • premaknil od: perci ()

perci ::

kekz: Vloži vlogo po 90. členu ZDavP-2 - očitna napaka. Resno. Še najbolje pa bo, da se oglasiš na svoji izpostavi in te stvari rešiš osebno. Pa ne se pizdit preveč, ampak lepo povej za kaj gre. Lahko zahtevaš, da tvojo vlogo vzamejo ustno na zapisnik.

Še zakonsko besedilo
90. člen

(posebni primeri odprave, razveljavitve
in spremembe odločbe)

(1) Če se po pravnomočnosti odmerne odločbe ugotovi, da je bil zaradi očitne napake previsoko odmerjen davek oziroma odmerjen davek, davčni organ tako odločbo odpravi, razveljavi ali spremeni po uradni dolžnosti ali na zahtevo zavezanca za davek oziroma na zahtevo njenih pravnih naslednikov. Če davčni organ ugotovi, da odločbe ni treba spremeniti, zahtevek zavezanca za davek zavrne.
(2) Odprava, razveljavitev oziroma sprememba odločbe po prvem odstavku tega člena učinkuje samo na davčno obdobje, na katero se prvotna odločba nanaša. Če spremenjena davčna obveznost vpliva tudi na davčno obveznost v davčnih obdobjih, ki sledijo davčnemu obdobju, na katero se odprava, razveljavitev ali sprememba odločbe nanašajo, davčni organ v novi odločbi odloči tudi o spremembi davčne obveznosti v teh davčnih obdobjih. Če so odprava, razveljavitev oziroma sprememba odločbe posledica očitnih napak zavezanca za davek, zavezancu za davek ne pripadajo obresti.
(3) Odločbo po prvem odstavku tega člena izda do poteka zastaralnega roka za vračilo davka organ prve stopnje, ki je izdal prejšnjo odločbo, organ druge stopnje pa le, če je s svojo odločbo odločil o stvari.
(4) Pritožba zoper novo odločbo, izdano na podlagi tega člena, je dovoljena le, če jo je izdal organ prve stopnje. Če je odločbo izdal organ druge stopnje oziroma če je odločba organa prve stopnje dokončna, je zoper njo mogoč upravni spor.

Zgodovina sprememb…

  • premaknil od: perci ()

perci ::

Rezident RS si kdaj? Zadnjič sem poslušal, ko se je ena familija preselila v drugo stanovanje nekaj 100m stran, ampak tam je že Avstrija (nekje okoli Radgone). Nemško ne znajo, zaposleni so pri nas, v šolo hodijo pri nas, k zdravniku pri nas, so državljani RS ... "Spat" hodijo v Avstrijo. In potem si rezident česa? Kje se plačuje davke?

Ja, več kriterijev je. Piše v pogodbi z avstrijo, kdaj se šteje, da si rezident slo ali austrije.
Ponavadi so kriteriji:
- stalno prebivališče
- običajno prebivališče
- kraj življenskih interesov
- kraj kjer si preživel več kot 182 dni v letu

Zgodovina sprememb…

  • premaknil od: perci ()

kekz ::

Saj nima kaj dosti smisla. Vse to sem namreč že vložil in naredil. Še po tistem sem še nekajkrat šel osebno tja, zakaj se nič ne dogaja in kaj je z mojim denarjem.

Navedli so mi razlog, zakaj ga še ni in da ne idemo preveč s tele teme ...
Razlog je čisto v skladu s tem forumom! Namreč, rekli so,

DA ŠE NIMAJO SOFTVERA ZA REŠEVANE REKAMACIJ !!! 8-O >:D :D :O
Očitno dajo nekemu IT-jevcu premalo plače. (ali pa preveč in se mu ne ljubi več truditi z "malenkostmi")

Paziti moram samo, da začnem spet migati predno minejo kakšni zastaralni roki. Te člene zakona bom moral malo naštudirati.

- kraj kjer si preživel več kot 182 dni v letu

Ja saj, živiš pa malo tu malo tam. Kot bi hotel ugotoviti, ali je v srbski solati več paprike ali paradajza. ;)

Davke se najbrž bolj splača plačevati v Avstriji ali Italiji, ker si z našimi običajnimi dohodki pri njih revež in kvečjemu primeren še za kakšno socialno podporo. Najbrž prideš v najnižjo davčno stopnjo.

Zgodovina sprememb…

  • premaknil od: perci ()

perci ::

To je res. Vendar, dokazno breme je na tebi. Če bodo ugotovili, da si zdravstveno zavarovan pri nas, da delaš v SLO ipd, boš lepo plačeval slovenske davke.

Glede IT-ja: DURS ima pogodbo z RRC in že vrabci na drevju čivkajo, da so podn.

Sicer pa za reševanje pritožb in vlog po 90. členu ne rabiš nobenega softwera razn urejevalnika besedil, da napišeš odločbo. Problem je, da referenti niso baš neki izobraženci in ne znajo na roke pisat odločb. Poleg tega niti nimajo časa, ker je pritožb ohoho. Sicer pa kekz, če ti v 1. mesecu niso odločili o pritožbi ali vlogi, lahko vložiš pritožbo na molk organa. Če še po tej pritožbi 1 mesec ne bo efekta, lahko vložiš tožbo na upravno sodišče (upravni spor) zaradi molka organa. Ja, če si vztrajen, se marsikaj doseže.

Zgodovina sprememb…

  • premaknil od: perci ()

perci ::

Konkretno, tole je pogodba z Avstrijo - LINKž

4. člen

REZIDENT

1. Za potrebe te konvencije izraz “rezident države pogodbenice” pomeni katero koli osebo, ki je v skladu z zakoni te države pogodbenice dolžna plačevati davke zaradi svojega stalnega bivališča, bivališča, sedeža uprave ali katerega koli drugega kriterija podobne narave. Vendar ta izraz ne pomeni katero koli osebo, ki je dolžna plačevati v državi le davke od dohodkov, ki izvirajo v tej državi ali od premoženja, ki se tam nahaja.
2. Kadar je v skladu z določbami 1. odstavka posameznik rezident obeh držav pogodbenic, se njegov status opredeli kot sledi:
a) šteje se za rezidenta države pogodbenice, kjer ima stalno bivališče; če ima stalno bivališče v obeh državah pogodbenicah, se šteje za rezidenta države pogodbenice, s katero ima tesnejše osebne in ekonomske odnose (središče vitalnih interesov);
b) če države, v kateri ima središče svojih vitalnih interesov, ni mogoče določiti, ali če nima na razpolago stalnega bivališča v eni ali drugi državi pogodbenici, se šteje, da je rezident države, v kateri običajno prebiva;
c) če ima svoje običajno bivališče v obeh državah pogodbenicah ali v nobeni od njiju, se šteje za rezidenta države pogodbenice, katere državljan je;
d) če je državljan obeh držav ali nobene od njiju, pristojni organi držav pogodbenic razrešijo to vprašanje s skupnim dogovorom.
3. Kadar je zaradi določb 1. odstavka oseba, razen fizične osebe, rezident v obeh državah, se šteje za rezidenta države pogodbenice, v kateri se nahaja njen sedež dejanske uprave.


Po ZDoh-2 pa si rezident v naslednjem primeru:
1. Rezidentstvo

6. člen

(rezident)

Zavezanec je rezident Slovenije v kateremkoli času v davčnem letu, če v tem času izpolnjuje katerega od naslednjih pogojev:
1. ima uradno prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji;
2. biva izven Slovenije zaradi zaposlitve v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji Republike Slovenije ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji, kot javni uslužbenec z diplomatskim ali konzularnim statusom, ali je zakonec ali vzdrževani družinski član takega javnega uslužbenca in prebiva s to osebo;
3. je bil rezident Slovenije v kateremkoli obdobju preteklega ali tekočega leta in biva izven Slovenije zaradi zaposlitve:
a) v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji Republike Slovenije ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji, kot javni uslužbenec v tehnični ali administrativni funkciji, brez diplomatskega ali konzularnega statusa;
b) kot javni uslužbenec ali funkcionar v državnem organu ali organu lokalne skupnosti, in sicer v državi, ki na podlagi vzajemnosti takega uslužbenca ne šteje za svojega rezidenta;
c) kot uslužbenec v institucijah Evropskih skupnosti, Evropski centralni banki, Evropskem monetarnem institutu ali Evropski investicijski banki, ali je zakonec, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti, ali vzdrževan otrok takega uslužbenca in prebiva s to osebo;
4. ima svoje običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji, ali
5. je v kateremkoli času v davčnem letu prisoten v Sloveniji skupno več kot 183 dni.

Zgodovina sprememb…

  • premaknil od: perci ()

perci ::

MasterS: V glavnem, ne vem, kaj so ti rekli na občini (ki ni pristojna za dajanje informacij o obdavčitvah) in na DURS-u ampak verjetno ste se narobe razumeli. Eno je to, da SLO Durs nima podatka o vaših zaslužkih in vas torej ne more dobit na laži, druga stvar ja pa vprašanje, kaj je zakonito.

In če ti dosegaš dohodke v tujini, pa si naš rezident, moraš te dohodke prijaviti. Tudi v dohodninski napovedi za leto 2006, ki bo ze predizpolnjena (ti jo bos kao samo podpisal), bos moral se dopisati, ce si imel kake druge dohodke, ki ti jih davcna ni ze sama dala v napoved.

LP Pero

kekz ::

Tudi v dohodninski napovedi za leto 2006, ki bo ze predizpolnjena (ti jo bos kao samo podpisal),

Me pa res zanima, če bodo vloge in odločbe res pošiljali na stalno bivališče V AVSTRIJO. To se sliši kar malo neresno.
Za moje pojme bi moralo biti to urejeno tako, kot je pri olajšavah. Če imaš več možnosti, si izbereš, kje boš plačeval davke. Ponavadi tako, da bodo nižji.
Otroke in druge oljšave tudi prijaviš po izbiri, tako da plačaš manj.

V glavnem, mene so tako razkurili, da bom to dobil povrnjeno tako ali drugače (res ne gre za majhne denarje).
Če ne bo šlo drugače, tudi tako, da se bom prijavil na drugem naslovu in ker z mojo nisva poročena, bo postala samohranilka z ohoho olajšavami, velikim otroškim dodatkom, (skoraj) brezplačnimi vrtci itd... Čeprav je to že na meji legalnosti, ampak prav po črki zakona, nelegalno pa le ni.

perci ::

Lej, kekz, namen te teme je, da folk zve kar ga zanima.

Tebe pa v bistvu nic ne zanima - vse ze super poznas in ves in bi rad sam mal potarnal? A sem prav razumel?

Looooooka ::

glih to je fora teh podjetij.da ti placo dobivas V TUJINI.tega ti slovenije NE MORE obdavcit.vse ostalo pr nas ti pa morjo...doh.
podobn razlog zakaj so vsi sportniki zdej registrirani v monaku.

perci ::

glih to je fora teh podjetij.da ti placo dobivas V TUJINI.tega ti slovenije NE MORE obdavcit
Ne klobasaj, lepo te prosim. Eno je rezidentstvo, nekaj povsem drugega je pa vir dohodka. In ne vem, zakaj mislis, da slovenija dohodkov, ki imajo vir v tujini ne more obdavčiti. Zato pa imamo izmenjavo podatkov s tujino.
podobn razlog zakaj so vsi sportniki zdej registrirani v monaku.
Kot prvo, redki so sportniki, ki niso rezidenti RS. Morda veste za par primerov v SLO. In drugo, ne gre se samo za registracijo, gre se tudi za dejansko prebivanje in zivljenske interese. Tudi na podlagi tega se doloca status rezidenta. Je pa res, da je praksa o odlocanju o statusih o (ne)rezidentstvu se zelo v povojih in neenotna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Vice ::

podobn razlog zakaj so vsi sportniki zdej registrirani v monaku.

Se spomnim oddaje, ravno pri "selitvi" Jolande, na POPu okoli tega in je pravil en davčni mandlc, da je pri nas zakon tako trapasto napisan, da če te karkoli veže na "Slovenijo" npr. da imaš tukaj stanovanje, reg. avto, psa, skirco... naj bi bil dožan plačati davek. Oz. davka nisi dolžan plačati šele takrat, ko nisi ne samo nedržavljan Slovenije temveč tudi to, da v Sloveniji nimaš niti drobtinice kakšnekoli lastnine ipd.

perci ::

No, mal je pretiraval, ampak basically je pa to res tko. In če je to pri nas butasto napisano, potem je butasto napisano po celi evropi, saj imamo z večino držav sporazume. In verjemi, nobena država si ne želi izgubljati davčnih zavezancev.

Vice ::

Ja z večino držav... zato pa te niso zanimive. Vrjamem da si nihče ne želi izgubljati davčne zavezance, vendar če moram plačati večino zaslužka državi, in da mi potem še sindikat trobezlja, da so bogati anomalija v družbi, ne čutim nobenih zadržkov, da jih nebi probal "nategnt".

jype ::

Mislim, da je socialna filozofija predmet neke druge teme, a se vseeno ne strinjam: nategovanje države vodi le v večjo neučinkovitost le-te. Če misliš tukaj preživet večji del svojega življenja, se ti dejansko bolj izplača plačevat davke in poskušat na učinkovitejšo porabo tega denarja vplivati z drugačnimi mehanizmi.

Brane2 ::

kekz:

Čist tko BTW ti povem da uporabljaš zastarele fore.

Res je, da je tudi Copperfield moral nekako začeti, a to še ne pomeni da se na svoji turneji moraš osredotočit na Povšetovo kot na kraj kjer uspeš ali padeš.

Obvezno UMZ (="Uči Mujo Zakone"). 0:)

In tam lepo piše kdo je rezident in kdo ni in strokovnjaki ti znajo tudi razložiti kako poteka dokazovanje.

Ne se preveč zaj* z močnejšim nasprotnikom, sploh če se ti niti pravil ne da prebrat.

Še z njimi lahko fino naj*, brez njih pa... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Aja, za tiste, ki jih te stvari zanimajo, mogoče ne bi bilo slabo naročit Dashofer-Verlagove "Davki enostavo in jasno".

Stvar je majka. Updatea se sproti, ko se zakonodaja spremeni, dobiš zadevo tako na papirju kot v elektronski obliki in v njej je vse relativno enostavno in jasno razloženo.

Branje teh stvari se mi načeloma upira in zato je ravno ta bukla ena boljših mojih naložb. Prišparalami je ure in ure buljenja v zakonodajo.

Kar se upov, da bi ušli davkom tiče, lahko kar pozabite. Sedaj se gremo svetovnih davkov in tako ti obračunajo davke na vse kar si naredil kjerkoli v svetu tam, kjer si rezident ( verjetno z nekaj izjemami, vendar so vse brez zakonite luknje, vsaj kolikor sem jaz dojel).

In če delaš posel v recimo Braziliji in teh davkov ne prijavljaš, te to lahko useka po riti v bodoče. Če cesar zve zanje pozneje, ti lahko mirno opali zelo solidno kazen, zahteva ta denar in seveda zamudne obresti zanj. Če vmes propadeš ali zapreš štacuno, se to lahko preslika v rubež s preštevanjem gat na vsakih 14 dni ali v kako fino zaporno kazen, seveda ob rubežu in štetju gat potem, ko prideš ven.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Vice ::

nategovanje države vodi le v večjo neučinkovitost le-te. .
Ne bi se strinjal, država je sama kriva da podi svoje davkoplačevalce v te "skrajnosti" in če država vidi svojo prihodnost edino na ta način, da oskubi davkoplačevalce je itak že prepozno in takšna država je že neučinkovita. So države ki gledajo na to drugače, če nekdo, ki ima več bo tudi več zapravil, posledično to kroženje kapitala tudi pozitivno vpliva na državno blagajno, in takšnim "oazam" sedaj prav dobro kaže....

Če misliš tukaj preživet večji del svojega življenja, se ti dejansko bolj izplača plačevat davke in poskušat na učinkovitejšo porabo tega denarja vplivati z drugačnimi mehanizmi
Ne vidim poante tega. Če zaslužim 100 dinarjev in če mi jih država pobere 60 mi jih ostane 40, od tega jih dam v prašička recimo 10. Če "šparam" pri davkih še vedno zaslužim 100 dinarjev, država jih dobi npr. 40, kar pomeni da gre v prašička 30 dinarev. Sam delam samo in izključno zase, ne vem zakaj bi moral podpirati še nekoga drugega.

perci ::

Brane2:
In če delaš posel v recimo Braziliji in teh davkov ne prijavljaš, te to lahko useka po riti v bodoče. Če cesar zve zanje pozneje, ti lahko mirno opali zelo solidno kazen, zahteva ta denar in seveda zamudne obresti zanj. Če vmes propadeš ali zapreš štacuno, se to lahko preslika v rubež s preštevanjem gat na vsakih 14 dni ali v kako fino zaporno kazen, seveda ob rubežu in štetju gat potem, ko prideš ven.
Vidiš, to je v teoriji. V praksi pa "malo" drugače.

Vice ::

Brane2 saj se strinjam s tem, je 1001 način "šparanja". Vendar če gledaš drugače poštenih "bogatašev" je malo :D

Brane2 ::

Vidiš, to je v teoriji. V praksi pa "malo" drugače.


Nikoli ne veš, kdaj se teorija lahko preslika v prakso. Sploh pa je bolje ne delat stvari na pamet, pa če velja teorija ali praksa.

Če delaš stvari preveč napamet, lahko zelo hitro ostaneš na suhem. No, vsaj jaz gledam na stvari tako.

Če si kak glavonja in obračaš velike denarje, potem se za možne kazni najbrž ne sekiraš prav veliko.

Če pa izvajaš take štose za partisoč EUR in to počneš napamet, se stvari znajo verjetno tudi ne izplačati...

Sicer pa, ti si praktik. Lahko kaj poveš o praksi tu ali bo treba iti na pir ? :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

jype ::

Vice> So države ki gledajo na to drugače, če nekdo, ki ima več bo tudi več zapravil, posledično to kroženje kapitala tudi pozitivno vpliva na državno blagajno, in takšnim "oazam" sedaj prav dobro kaže....

Ja, pa ne zaradi tega ker manjše davke pobirajo oz. pobiranje manjših davkov ni posledica "pametnosti vlade" ampak tega da imajo te "oaze" dovolj denarja.

Jaz vem, da naša država preveč zapravlja, ampak če ji jaz ne bom dal denarja ziher ne bodo šparali tam, kjer bi jaz rad, da šparajo.

Vice ::

Jaz vem, da naša država preveč zapravlja, ampak če ji jaz ne bom dal denarja ziher ne bodo šparali tam, kjer bi jaz rad, da šparajo.
Ja to je res samo če dam danes 50% jutri 60% naslednjič pa hočejo več bom tudi jest rekel dosti je. Pa OK tudi teh 50-60% ni problem, bi še prežvečil to, če me nebi zraven tolkli še drugi stroški povezani z butasto zakonodajo. Tako kot na novo sprejet zakon, da mora imeti s.p.jevec, ki ima več kot 30 zaposlenih nujno še zaposlenega delavskega direktorja, ali da ne morem biti pek ker nimam pekarske šole, da ne omenjam plačevanja ostalih birokratskih pizdarij ali plačevanje daveka neplačanih računov ipd....

opeter ::

ali da ne morem biti pek ker nimam pekarske šole

Zanimivo. Grafične storitve pa lahko dela vsak brez ustrezne izobrazbe. Registriraš s.p. pa to je to.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kekz ::

Prvič.
Tele ekonomiste bi jaz poslal na kakšne predmet na elektro faks. Tam so nas na veliko filali s povratnimi zankami in raznimi teoremi v povezavi s tem.
Pri ekonomistih pa vedno berem, če bomo znižali davke, bo primanjkljaj v proračunu, ki ga bo treba nadomestiti drugje.

Nihče ne vračuna povratne zanke. Če bomo znižali davke na 1% (OK ekstrem :D), potem ne bomo več imeli 1 milijon davčnih zavezancev ampak 100 milijonov. ;)


Drugič.
Učinkovitejše pobiranje (oz. plačevanje) davkov ne vodi v bolj učinkovito državo. Po izkušnjah potem običajno ministri kupijo malo močnejši avto, gredo malo večkrat v Ameriko in naredijo tropski vrt v svoji palači (ups. pardon, aja to so bili na zbornici :D)

perci ::

Brane2: Recimo da stvari (izmenjava podatkov) ne funkcionirajo ravno tako, kot bi si povprečen smrtnik želel. Odvisno od države dro države. Odvisno je tudi za kako velike zneske gre. Prav tako referenti na izpostavah ne poznajo sporazumov o dvojnih obdavčevanjih in ne poznajo dobro ne/rezidentskih statusov.

Glede tiste knjige sem pa hotel reči v bistvu to, da je smislov dobrega davčnega svetovanja več:

1)narediti vse 100% legalno, tako da plačaš čimmanj davkov

2)narediti vse tako, da boš plačal čimmanj davkov in kradel samo na tistih davčnih področjih, kjer te težje dobijo

3)pokrasti vse in se ne sekirati, če te dobijo


Pri davčnih svetovalcih je najbolj iskana 2. opcija. Do sedaj se je recimo OHOHO kradlo pri nakazovanju študentskih napotnic za fejk opravljeno delo. To je blo simpl ko pasulj. Sedaj prihaja na vrsto pravo davčno svetovanje, kjer bo luknjice malo težje najti.

Študentske napotnice so bile za firme res kot da bi spustil lisico v kurnik.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

podbevna ::

Obstaja zakonito optimiziranje davkov in nezakoniti izogib. Nezakoniti izogib so vse mahinacije pri osebnih davkih, kot vam je lepo povedal Perci.

Zakonito pa je optimiziranje davkov pravnih oseb. Če je davek od dohodka PO manjši v tujini za 10 % (npr. Ciper, Švica), teh 10 % prihraniš ob prikazu letnih dobičkov. Ko pa izplačaš bilančni dobiček družbeniku, pa moraš po načelu svetovnega dohodka plačati davke v Sloveniji (seveda ob upoštevanju preprečevanja dvojnega obdavčenja). Enako je z davki na kapitalske dobičke (pri prodajah delnic ipd.), kjer so zdajšnji cedularni davki (20, 15,10,5,0) celo med nižjimi v Evropi.

Poleg davkov na dobičke pravnih oseb so možnost optimizacije določene olajšave npr. pri izločitvi donosov iz kapitalskih naložb iz davka na dohodke PO (hence holdingi na Nizozemskem), investicijske olajšave ipd... Igranje z finančnim inženiringom v skupinah je torej popolnoma legalno in to delajo resni davčni svetovalci. Igranje z offshori pa je zanašanje na neobveščanje raznih Kajmanskih otokov, Isle of Man (tudi Cipra) in podobnih "davčnih" oaz o prejemkih. Gre za kaznivo dejanje, a te načelno ne dobijo. Moraš pa švercati gotovino čez mejo, če jko želiš pripeljati v Slovenijo, ali drugače prati denar. Žal tudi take storitve (offshorov, ne švercanja gotovine) ponujajo razni svetovalci in kupuje marsikdo, ki se ne niti zaveda da je kriminalec is se o tem potrem celo čeljusti na forumih.

Boeing ::

...Pa OK tudi teh 50-60% ni problem...

JE problem.

V bajkah in pravljicah beremo, kako je cesar vzel 1/10 in duhovščina 1/10 ter kako je narod trpel zaradi ubijalsko visokih davkov. Kje smo zdaj ?


Ja, izven pravljice, nažalost...



Offshore je zakon. Kajmani, Vanuatu, Sejšeli... jebeš našo zafurano davčno...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

perci ::

Dokler veš, da s tem kršiš zakon in delaš kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti in dokler te ne dobijo - je vse OK.

Eni čudaki imamo potem še slab občutek, da bo zaradi tega, ker mi ne plačujemo davkov nek revež moral plačati več, nekaterih pa to ne skrbi.

Boeing ::

perci, met offshore firmo je popolnoma legalno. Ravno tako, kot met firmo registrirano v nemčiji, al pa italiji, recimo.

Seveda pod pogojem, da stvari v tem primeru delaš striktno po črki zakona. Tega, našega in njihovega, ravno tako, kot bi delal s svojo firmo v nemčiji. Finte so samo v manjših davčnih stopnjah in več olajšavah in NE v skrivanju in zanašanju na ne-komunikacijo.

Ker izve se ponavadi itak vse, slej ali prej...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Brane2 ::

perci:

Ampak če imaš recimo kak tak neobdavčeni offshore biznis, kaj se zgodi, če se cesar in ta tvoja oaza nekoč zmenita za izmenjavo in cesar dobi podatke o tem kaj si tam počel recimo zadnjih 5 ali 10 let ?

Potem si AFAIK mrzel. Če se cesar spravi nate, postaneš verzija modernega sužnja...
On the journey of life, I chose the psycho path.

perci ::

perci, met offshore firmo je popolnoma legalno. Ravno tako, kot met firmo registrirano v nemčiji, al pa italiji, recimo.
Glede na to, da si napisal, da jebeš našo zafurano davčno sem imel v mislih, da želiš denar, ki ga tvoja firma zasluži na kajmanih, tudi sebi osebno izplačati. Tu se pa pojavi en haklc, ki se mu reče svetovni dohodek. In če ti tega dohodka ne prijaviš v dohodninski napovedi in če je ta dohodek na letni ravni dovolj visok (kar ponavadi je, ker za manjše zneske se ne splača ustanavljat offshore podjetij), potem si storil kaznivo dejanje davčne utajitve. Pa še en kup prekrškov.
Finte so samo v manjših davčnih stopnjah in več olajšavah in NE v skrivanju in zanašanju na ne-komunikacijo.
A dej no dej. Dej mal razloži tole, ker se mi zdi, da osnov ne razumeš.
Ampak če imaš recimo kak tak neobdavčeni offshore biznis, kaj se zgodi, če se cesar in ta tvoja oaza nekoč zmenita za izmenjavo in cesar dobi podatke o tem kaj si tam počel recimo zadnjih 5 ali 10 let ?
Brane, če si z utajitvijo pridobil večjo premoženjsko korist in ti je šlo samo za to, se to lahko kaznuje z zaporno kaznijo do 8ih let. Kar pomeni, da je relativni zastaralni rok 10 let, absolutni pa 20 let. Je pa dejstvo, da je tega tolk, da bodo morali čez 10 let par taužnt folka pozapret, če bodo hoteli narediti red. Zato raje ne bodo zaprli nikogar, da se ne bo kdo bunil:"Mene ste, unga pa niste."

Približno tko kot naše tranzicijska zgodba. Edini, ki jim ga je pa celo ratal obsodit, ga je pa seveda druže predsedniče pomilostil. Jebat ga, poštenjaki v tej državi najebejo. Večji prasec kot si, manj se bo dalo folku s tabo ukvarjat in bolje boš skos prišel.

No, enkrat se bo to moralo nehat.

Brane2 ::

Brane, če si z utajitvijo pridobil večjo premoženjsko korist in ti je šlo samo za to, se to lahko kaznuje z zaporno kaznijo do 8ih let. Kar pomeni, da je relativni zastaralni rok 10 let, absolutni pa 20 let. Je pa dejstvo, da je tega tolk, da bodo morali čez 10 let par taužnt folka pozapret, če bodo hoteli narediti red. Zato raje ne bodo zaprli nikogar, da se ne bo kdo bunil:"Mene ste, unga pa niste."


Zakaj bi kogarkoli zapirali ? Zapor je nepopularen, pa tudi stane. Lahko jih začne terjati za utajeni davek, z zamudnimi obrestmi seveda.
On the journey of life, I chose the psycho path.

perci ::

Če se cesar spravi nate, postaneš verzija modernega sužnja...
Brane, a ti veš, da celo obstajajo instituti kot npr. ODPIS, ODLOG, OBROČNO ODPLAČEVANJE davčnih obveznosti?

Skratka, noben ga ne najebe tolk, da bi mu lahko rekel suženj. Pustiš službo, živiš od socialne pomoči. Svoje dohodke prepustiš sinu, ki ti jih de facto vrne, tebi pa davčna odpiše davek. Avta pač nimaš napisanega nase, ravno tako ne bajte. Skratka, revež si, čeprav se vsak mesec en teden sončiš na karibih.

perci ::

Zapor je nepopularen, pa tudi stane. Lahko jih začne terjati za utajeni davek, z zamudnimi obrestmi seveda
Pet let kokr je relativni zastaralni rok za odmero in izterjavo, je relativno kratek. Deset let pa tudi ni neka pretirana številka. Da ne govorim o že omenjenih odpisih, odlogih davkov.

Brane2 ::

Obstajajo, a ti so cesarjeva diskrecija.

Lahko se odloči zanje ali pa tudi ne. Ja, lahko pišeš vse živo na druge. Tisto, kar pa ne piše v drobnem tisku pa je, da si potem od njih življenjsko odvisen in da te to seveda potem stane.

Da ne govorimo o tem, da te morajo ti ljudje, od katerih si odvisen prenašati, tebe, rubežnike, kis e vrtijo okrog tebe in buzorirajo seveda tudi vse okrog tebe itd.

Ne rečem,d a se ne da, sploh ne. Ni pa tako simpl, kot se sliši.
On the journey of life, I chose the psycho path.

perci ::

Obstajajo, a ti so cesarjeva diskrecija.
Nope, niti ne. Obstaja pravilnik, ki relativno jasne kriterije določa. In v okviru tega pravilnika mora cesar delovat - ni neke diskrecije.
a, lahko pišeš vse živo na druge. Tisto, kar pa ne piše v drobnem tisku pa je, da si potem od njih življenjsko odvisen in da te to seveda potem stane.
Ja, glih vse ni top pri tej varianti, drugače bi se je več ljudi posluževalo. Pa da ne boš mislil, da se jih malo.
Da ne govorimo o tem, da te morajo ti ljudje, od katerih si odvisen prenašati, tebe, rubežnike, kis e vrtijo okrog tebe in buzorirajo seveda tudi vse okrog tebe itd.
Terenska izterjava (davčna, ne sodna) je precej mila in kaj lahko se zgodi, da boš z izterjevalcem končal na piru.>:D

Brane2 ::

No, jaz sem si imel priliko ogledati sodno, v tretji osebi ednine.

Pogovor je šel nekako takole:
"A nimate nič ? Res ne ? Če ne boste plačali ničesar, nas boste spravili v slabo voljo. In če bomo slabe volje, bomo lahko prileteli sem in označili VSE kar je v tej bajti, kjer vas gostijo in potem bodo vsi ostali morali dokazovati lastništvo za vse kar je označeno."

Tip si je sposodil denar, da je lahko vsaj nekaj nakazal še isti dan.
On the journey of life, I chose the psycho path.

perci ::

Sej pravim. Sodna izvršba je nekaj popolnoma drugega. In postopek je dejansko tak kot si ga opisal.

Moraš vedt, da če je sodni izvršitelj dober, ga bodo poklicali še za kak drug job (je privatnik), davčnega pa bolj ko ne boli patka >:D.

Boeing ::

perci:

A dej no dej. Dej mal razloži tole, ker se mi zdi, da osnov ne razumeš.

Ti podajam nazaj žogico. To kar ti razlagaš o izterjavah je _rahla_ pravljica. V bistvu se ti sanja ne, kako stvar stoji.


Se mi zdi da ti vso tole kolobocijo okoli davčne zakonodaje bolj slabo poznaš...
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Brane2 ::

Boeing:

Perci hoče reč,da po novem plačuješ svetovni davek in da ne glede na to kaj imaš kje v tujini, te cesar pohopsa ko od tam pobereš denar.

Pa imaš lahko 100 offshore podjetij. Ja, lahko črpaš koristi tako da so recimo davki za tvojo firmo nekaj manjši, ampak končni cilj je denar v tvojem žepu in ta je obdavčen tu.
On the journey of life, I chose the psycho path.

jype ::

Boeing> Ti podajam nazaj žogico. To kar ti razlagaš o izterjavah je _rahla_ pravljica. V bistvu se ti sanja ne, kako stvar stoji.
Boeing> Se mi zdi da ti vso tole kolobocijo okoli davčne zakonodaje bolj slabo poznaš...

A ti pogosto ko potuješ z letalom uletiš v pilotsko kabino in začneš težit pilotu, da se ne spozna?

Jaz tudi ne. Ampak jaz tudi davčnim izterjevalcem ne rečem, da nimajo pojma o davčni zakonodaji in da ne vejo kako zgleda davčna izterjava.

Zdaj pa samo še davčno številko povej. Saj nimaš česa skrivat, saj je vse legalno, ane :)

Vice ::

opeter:
Zanimivo. Grafične storitve pa lahko dela vsak brez ustrezne izobrazbe. Registriraš s.p. pa to je to.
No moj kolega snema na črno poroke in podoben šmoren. Lansko leto je šel na OZS, da bi pridobil s.p. in opravljal to dejavnost legalno. Seveda z njegovo poštenostjo seveda ni bilo nič, na OZS so ga lepo zavrnili češ, da nima ustrezne izobrazbe, saj štromar te dejavnosti ne mora oprtavljati in če hoče imeti s.p. za to dejavnost mora imeti končano npr. fotografsko. No na vprašanje, če se zavedajo, da bo to dejavnost potem prisiljen opravljati na črno je dobil odgovor, da je zakon pač takšen kot je in da mu ne morejo pomagati in da naj pač to opravlja na črno dokler ne pridobi ustreznega znanja oz. mojstrskega naziva. In ne ne moreš biti pek, brez živilske, gostinske oz. pekarske in če si zdravnik ne moreš biti štromar. Za določene storitve moraš imeti ustrezno izobrazbo. Kakšno grafično storitev pa misli nekdo opravljati z neko xy izobrazbo je pa spet stvar zakona, ker grafična storitev je za državo dokaj širok pojem.

Boeing ::

Brane2, to je meni popolnoma jasno. Sem vložil nekaj truda v offshore znanost nekaj časa nazaj. In ugotovil, da se mi ne splača. Ne še.

jype: in zdaj ? A se ti ne zdi rahlo neumno imet toliko in toliko izterjevalcev samo zato, da pridejo s terena nabasani s pivom in ne z denarjem ?

Meni tudi, zato pa percijevim pravljicam o "kul" izterjevalcih niti približno ne verjamem. Izterjevalec je že po defoltu ne-kul.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davki in potovalni nacin zivljenja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9219203 (6353) karafeka
»

Provizija - ustrezna oblika pogodbe

Oddelek: Loža
241758 (1225) Smurf
»

Apple prvak v parkiranju denarja v davčnih oazah (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
10152058 (47692) bbbbbb2015

Več podobnih tem