» »

Evropski parlament podprl konec gostovanja in potrdil oskubljeno nevtralnost interneta

Evropski parlament podprl konec gostovanja in potrdil oskubljeno nevtralnost interneta

Evropski parlament - Evropski parlament je danes potrdil uredbo o enotnem digitalnem trgu EU, kjer sta najpomembnejši določbi odprava mobilnega gostovanja z letom 2017 in uzakonitev nevtralnosti interneta. Med ko je ukinitev dragega gostovanja dobrodošla in manj kontroverzna poteza, je uzakonjena formulacija internetne nevtralnosti naletela na nemalo kritik zaradi ohlapne definicije in številnih izjem, zaradi česar je šibkejša kot v ZDA.

Kot smo že poročali, bo od 15. junija 2017 gostovanje postalo zgodovina. To pomeni, da operaterji dohodnih in odhodnih klicev, pošiljanja sporočil ter prenosa podatkov v drugih državah EU ne bodo smeli zaračunavati nič dražje kakor v domačem omrežju. V prehodnem obdobju, ki se bo začelo 30. aprila 2016 in bo trajalo do odprave gostovanja, bodo smeli operaterji zaračunavati naslednje pribitke na ceno storitev tujih omrežjih v primerjavi z domačimi cenami: 5 centov za minuto klica, 2 centa za poslano sporočilo in pet centov za prenos podatkov. Ostala pa bo izjema, in sicer permanentno gostovanje ne bo dovoljeno. To pomeni, da ne bo mogoče kupiti SIM-kartice v (na primer) Bolgariji, kjer so cene pogovorov nižje, potem pa jo stalno uporabljati v Sloveniji. Odprava gostovanja je namreč namenjena poenostavitvi potovanja in poslovanja v EU, ne pa stalni uporabi tujih SIM-kartice doma. V tem primeru bi vas verjetno kmalu po zdravju vprašali tudi kolegi, ki vas pogosto kličejo, saj bi bili zanje klici na vašo bolgarsko številko dražji.

Bistveno več razburjenja pa je povzročila uzakonitev internetne nevtralnosti, ki ima precej lukenj oziroma izjem, zato so poslanci levice in zelenih vložili več amandmajev, a so bili vsi zavrnjeni. Številni poslanci so kot razlog za zavrnitev navedli bojazen pred tem, da bi se sprejemanje svežnja, s tem pa tudi odprava gostovanja, zavleklo, če bi vsebinsko razpravljali o vloženih amandmajih, saj bi paket romal nazaj na usklajevanje. Obveljalo je prvotno besedilo. To prepoveduje prioritetno obravnavo prometa, omejevanje dostopa do določenih storitev ali celo njegovo blokado. A izjem je precej, celo več kot v ZDA.

Med drugim bo omejevanje dovoljeno, če je to nujno za zaščito varnosti in integritete omrežja (v boju zoper internetne napade, širjenje virusov in črvov itd.), za začasno odpravo (pričakovanih!) zastojev ("impending congestion") na omrežju zaradi preobremenjenosti, in kadar to zahteva zakonodaja (pregon kaznivih dejanj, blokada nedovoljenih vsebin, izvrševanje sodnih odredb itd.). Poleg tega so dovoljene specializirane storitve (IPTV, videokonference, HDTV ipd.), ki tečejo na isti infrastrukturi in z istimi protokoli, a ne sodijo pod odprt internet. Te bo dovoljeno prioritetno obravnavati, če s tem ne bodo posegali v delovanje odprtega interneta, ki mora biti vedno na voljo. Dovoljeno bo tudi izvzemanje določenega prometa iz kvote plačljivega prenosa podatkov (zero-rating), kar pogosto uporabljajo mobilni operaterji. Zelo sporno je tudi določilo, ko uvaja razrede prometa. Načeloma je treba ves promet obravnavati enakovredno, bodo pa operaterji imeli pravico do "razumnih ukrepov za upravljanje prometa glede na različne tehnične zahteve storitev iz posameznih vrst prometa".

Pravila o internetni nevtralnosti bodo začela veljati 30. aprila 2016, vse navede izjeme pa predstavljajo luknje, ki jih lahko operaterji zlorabijo za uvedbo interneta dveh hitrosti, svari Tim Berners-Lee, izumitelj spleta. Spomnimo, da v Sloveniji, ki ima nevtralnost interneta uzakonjeno strožje od nove evropske zakonodaje, zero-rating ni dovoljen. Sloveniji zakonodaje ne bo treba spreminjati, če jo bomo Evropski uniji primerno utemeljili oziroma jo "interpretirati v skladu z uredbo". Pod vprašajem je slovenska prepoved zero-ratinga. Podobno velja še za Finsko in Nizozemsko, ki sta tudi že uzakonili pravico do nevtralnega interneta.

Odzivi na odločitev so sila pestri, saj segajo od navdušenja do primerjave z začetkom nacizma. Podpredsednik Evropske komisije Andrus Ansip je dejal, da gre za pomemben mejnik pri harmonizaciji razdrobljenega digitalnega trga v EU. Iz European Digital Rights pa so sporočili, da v nasprotju z izjavami EU sprejeta zakonodaja ne ščiti nevtralnosti interneta, temveč jo v resnici legalno pokopava. Razumljivo je, da so svoje pomisleke izrazili tudi številni ponudniki vsebin, med drugim Netflix, Reddit, Kickstarter in Soundcloud, saj bodo ti najbolj neposredne občutili vsakršno krhanje internetne nevtralnosti - kmalu za njimi pa v denarnicah tudi naročniki. Netflix v ZDA, kjer je najbolj popularen, v prime time ustvari več kot tretjino vsega interneta prometa. Operaterji bo mu to seveda želeli zaračunati, pa mu v ZDA ne smejo, ker imajo trenutno strožja pravila glede nevtralnosti interneta kakor EU! V ZDA na primer niso dovoljene specializirane storitve, saj so vse enakovredne; vse ostalo je treba nuditi po ločeni pasovni širini. Prav tako v ZDA ni dovoljeno omejevanje glede na pričakovano zasičenost omrežja, ampak le ob nastopu dejanske, kar mora biti izjemen in redek dogodek. Je pa tako kot v EU v ZDA dovoljen zero-rating.

V parlamentu je pred glasovanjem potekala žolčna razprava, v kateri smo slišali nemalo očitkov, da gre za gnil kompromis, ki je žrtvoval nevtralnost interneta v zameno za slabo definirano mobilno gostovanje. Tudi tu so bili glasni očitki, da gre za ukrep, od katerega bodo imeli kaj le tisti, ki mnogo potujejo. Ostali pa ne, ali pa se jim bodo celo stroški dvignili, saj bodo morali operaterji izpad prihodkov od gostovanja nadoknaditi nekje druge - pri domačih cenah, kjer niso popolnoma nič omejeni. Ni pa še povsem gotovo, da bo gostovanja res konec. To je odvisno od določitve medoperaterskih cen, ki jih mora komisija preučiti v roku enega leta. Če na veleprodajnem trgu ne bo sprememb, tudi gostovanje ne bo izginilo.

20 komentarjev

OK.d ::

Jebiga že spet smo bolj papeški od papeža, AKOS -FO
LPOK.d

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OK.d ()

Dr_M ::

Dovoljeno bo tudi izvzemanje določenega prometa iz kvote plačljivega prenosa podatkov (zero-rating), kar pogosto uporabljajo mobilni operaterji.


Tole je ubistvu super za uporabnike. Amapk Telekom je ze zajebal s Tvinom.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

bambam20 ::

V bistvu sem vedno manj na netu. Se vračam tja, ko smo ob večerih dejansko ob sveči igrali družabne igre.

Gregor P ::

Očitno je nastopil čas za (vse-)evropsko peticijo po členu 227 PDEU:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

bbbbbb2015 ::

Dr_M je izjavil:

Dovoljeno bo tudi izvzemanje določenega prometa iz kvote plačljivega prenosa podatkov (zero-rating), kar pogosto uporabljajo mobilni operaterji.


Tole je ubistvu super za uporabnike. Amapk Telekom je ze zajebal s Tvinom.


Fantje (in punce...) nočem vam kvariti veselja. Vendar...

Delal sem 10+ let na telekomu in stvar je taka.

To kar je evropski parlament podprl, bi lahko komot naslovili tudi kot "Sanja svinja kukuruz".

Veste to je približno tako, ko so uvedli evro, ter so bankam dobički v menjalnicah padli (skoraj na ničlo). Pa so se vsi veselili evra, pa kako je pa to super.

He he, zdaj pa za transakcije plačujete 0,45 € do 2 evra. Pa opomine pa opravnino na kredite.

Pa čuda enih zgodb.

Tu bo enako.

Če bo treba, boste plačevali (to moram reči bomo plačevali) recimo hand-over iz ene postaje na drugo, recimo. In boste na poti z avtom mobitel izklapljali, da vam ne nažge preveč hand-overjev.

Pa čuda imate za zaračunati. Recimo re-connect na omrežje.

Lahko da se roaming ne bo več (drago) zaračunaval, ampak to politiki skrbijo za svoje riti, da se blagovolijo pripeljati pred EU parlament, pa jih vnučka pokliče, pa plačajo ko žuti.

No, zdaj boste videli, kako bo imperij vrnil udarec.

Ales ::

Uuu, imperij. A to je tisti buga buga pod posteljo? Saj verjamem, da 10+ let dela pri Telekomu pusti posledice, ampak joj no... imperij.

Telekomunikacijske pijavke goltajo kolikor denarja morejo že kar nekaj časa, od ponudnikov storitev do izdelovalcev strojne opreme, to da zdaj pri enem načinu lupljenja malo dobijo po pi... oh, pardon... doživijo malo več zakonske regulacije, ni nič slabega. Da bi pa zaradi zakonske regulacije kaj opazno manj služili je iluzorno, saj državam to ni v interesu.

Je pa brisanje nekaterih meja znotraj EU v direktnem gospodarskem interesu (nekaterih) in v primeru roaminga je ta interes očitno prevagal. In ne, to nima blage jebene veze s vnučkami Dartha Vaderja. In ne, to ni nujno v interesu manjših telekomov oz. Telekomov. Niti ni nujno v interesu manjših držav. Je pa mogoče v kratkoročnem interesu nas posameznikov in smo zato "vsi" srečni...

Koga briga za kaj več, ne? :P Ali pač..?

Rudolf ::

Dve uporabniški skupini se verjetno ne bosta dosti sekirali zaradi posledic - špediterji in bogatuni.

Markoff ::

bbbbbb2015 je izjavil:

Delal sem 10+ let na telekomu in stvar je taka.
He he, zdaj pa za transakcije plačujete 0,45 € do 2 evra. Pa opomine pa opravnino na kredite.
Če bo treba, boste plačevali (to moram reči bomo plačevali) recimo hand-over iz ene postaje na drugo, recimo. In boste na poti z avtom mobitel izklapljali, da vam ne nažge preveč hand-overjev.
Pa čuda imate za zaračunati. Recimo re-connect na omrežje.
No, zdaj boste videli, kako bo imperij vrnil udarec.

Delajo sami taki brainiaci na Telekomu, kot si ti? Kje pa plačuješ 0,45 - 2 EUR za transakcijo? Na Luni?
Boste vi/bodo oni zaračunavali my ass. Hand-over ni storitev, temveč tehnika zagotavljanja neprekinjenosti storitve. Me prav zanima, kako bo tale tvoj imperij regulatorju oz. zakonodajalcu obrazložil, zakaj zaračunava sestavni del storitve kot ločeno storitev, poleg tega tega prej ni počel, ko bo fasal prvo tožbo?
V najslabšem primeru bodo operaterji nekoliko dvignili domače cene. A ker nihče zares ne živi od roaminga (me prav zanima, kakšen je delež prihodkov roaminga v primerjavi z domačim prometom, vključno z naročninami), bo v resnici šlo samo za upad sladke smetane z vrha mejnih prihodkov. Seveda pa konkurenca ne spi in dvig cene enega pomeni kakšen naročnik več za konkurenta. Dvig cen vseh konkurentov v kratkem razmaku bo takojšen predmet sumov na kartelno dogovarjanje.
Tako da tvoj imperator naj kar nosi čelado Darth Vaderja. Je mogočen, a upor(ab)nikov in Lukeov Skywalkerjev je še vedno na pretek.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

bbbbbb2015 ::

Markoff je izjavil:

Delal sem 10+ let na telekomu in stvar je taka.
He he, zdaj pa za transakcije plačujete 0,45 € do 2 evra. Pa opomine pa opravnino na kredite.
Če bo treba, boste plačevali (to moram reči bomo plačevali) recimo hand-over iz ene postaje na drugo, recimo. In boste na poti z avtom mobitel izklapljali, da vam ne nažge preveč hand-overjev.
Pa čuda imate za zaračunati. Recimo re-connect na omrežje.
No, zdaj boste videli, kako bo imperij vrnil udarec.

Delajo sami taki brainiaci na Telekomu, kot si ti? Kje pa plačuješ 0,45 - 2 EUR za transakcijo? Na Luni?

Če greš na SKB banko na šalter in narediš IBAN nakazilo v tujino, plačaš dva in še nekaj evra.

Če plačaš preko SKB elektronskega bančništva, otroku malico - plačaš 0,45 evra.

jlpktnst ::

Vsi se na roaming koncentrirate. Roaming sploh ni važen, to je samo kost za ljudstvo. Zadaj so veliko bolj pomembne reči glede nevtralnosti interneta.

globoko grlo ::

Pa koga briga po kolk plačuješ položnce, itak je svinjarija, da plačujemo za "hrambo" denarja.

OT
A to pomeni, da bojo lahko operaterji posbej zaračunaval torrente?
Al nam bojo omejil prenos, tko kot na mobitelih?

Kaj v praksi pomeni internet dveh hitrosti?
Da, recimo, google plača operaterju za YT. A bodo ostali like YT ponudniki kaj na slabšem?
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

marvin42 ::

EU nas je s tem nategnila na suho. Nekateri so jim pa ploskali.
Mostly Harmless

LeQuack ::

EU je mrtva tvorba, namenjena sama sebi. Države v EU nikoli ne bodo enotne.
Quack !

windigo ::

Err, koliko pa bo drugače, glede na to, da imamo special services že leta z raznimi TV trojčki preko IP in VOD in oblačnimi snemalniki in VOIP telefonijo? Vse te reči se niso štele v promet in so že imele "svoje omrežje". Prenosne tehnologije so bile ves čas iste (multicast) IP over ATM & DSL, le iz nekega razloga se temu ni reklo internet in se tudi ni štelo v promet. Zdaj bo morda nekoč dodan še Netflix in Skype in še kaj kar na recimo Siol Box, vendar jaz kakšne bistvene kvalitativne razlike s temi spremembami ne vidim.

bMozart ::

Mene pa vse tole spominja na premikanje v smeri type 1 civilization.
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

gus5 ::

Torej EU zakonodaja bo načelno ščitila nevtralnost spleta, hkrati pa bo imela (ne zaradi nevednosti, nepazljivosti, malomarnosti, tudi ne nenamerno) vgrajenih kar nekaj lukenj, ki bojo omogočale (profitno) izigravanje nevtralnosti. :)) Eee, je to (spletni) neoliberalizem s človeškim obrazom?

globoko grlo ::

tako rekoč smo že baterije (matrix) s to razliko da je juice pač keš
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

boolsheat ::

Farage o EU

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

Še vedno je varovalka, da ne moreš vzeti recimo naročnino izven Slovenije in uporabljati telefon izključno v Sloveniji. V tem primeru ti lahko nabijajo stroške. Enotni trg my ass, to je čisto ščitenje domačega trga.
Quack !

MrStein ::

windigo je izjavil:

Err, koliko pa bo drugače, glede na to, da imamo special services že leta z raznimi TV trojčki preko IP in VOD in oblačnimi snemalniki in VOIP telefonijo? Vse te reči se niso štele v promet in so že imele "svoje omrežje". Prenosne tehnologije so bile ves čas iste (multicast) IP over ATM & DSL, le iz nekega razloga se temu ni reklo internet in se tudi ni štelo v promet. Zdaj bo morda nekoč dodan še Netflix in Skype in še kaj kar na recimo Siol Box, vendar jaz kakšne bistvene kvalitativne razlike s temi spremembami ne vidim.

Se je štelo.
Samo niso zaračunavali glede na promet in se na računu ni poznalo. ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nevtralnost interneta in A1: AKOS ne vidi problema (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
12034113 (18901) Voluharr
»

Upravno sodišče: AKOS še vedno nesposoben

Oddelek: Novice / Tožbe
188817 (4570) boolsheat
»

Uradno: junija 2017 konec dragega mobilnega gostovanja v EU, uzakonitev nevtralnosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
7137357 (32136) AndrejO
»

Evropski parlament potrdil konec mobilnega gostovanja in nevtralnost interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4014134 (10434) MuadDib

Več podobnih tem