»

V Veliki Britaniji po brexitu predlagajo ošibitev nevtralnosti interneta

Slo-Tech - Medtem ko v Evropski uniji nevtralnost interneta zagotavlja uredba 2015/2120, želi britanski regulator te dosežke načeti. Odkar je Velika Britanija izstopila iz Evropske unije, je namreč evropska zakonodaja ne zavezuje več, čeprav je je večino prenesla in velja do sprememb. Ofcom je predstavil predlog zakonodajnih sprememb, ki bi dale ponudnikom telekomunikacijskih storitev in operaterjem "več fleksibilnosti".

Po novih pravilih bi imeli operaterji možnost ponujati dražje pakete, ki bi na primer prinašali nižje zakasnitve, kar bi namenili igralcem iger, uživalcem pretočnih vsebin in ostalim, kjer so latence pomembne. Operaterji bi prav tako lahko ponujali specializirane storitve in upravljanje prometa (traffic management), s čimer bi regulirali obremenjenost omrežij. Uvedba QoS bi v praksi pomenila uvedbo večtirnega prometa različnih prioritet. Vrnil bi se tudi zero-rating, kar se imenuje izvzetje določenih vrst prometa iz paketov, ki imajo omejen prenos podatkov.

Ukinjanje...

21 komentarjev

Evropska komisija za podaljšanje mobilnega gostovanja po letu 2022

Evropska komisija - Od leta 2017 je mobilno gostovanje v EU izenačeno z uporabo mobilnega telefona v domačem omrežju, kar je bil sklepni korak večletnega zniževanja cen, ki se je začelo leta 2009, trenutno pa ga ureja uredba iz leta 2012 (uredba 531/2012). Ob tem pa smo kar malo pozabili na njen iztek, saj uredba velja le do junija 2022. Da bi ugodno gostovanje ohranili, bo treba sprejeti novo uredbo, za kar si Evropska komisija že prizadeva.

Iz Bruslja so danes sporočili, da je Komisija predlagala novo uredbo, ki bo za naslednjih 10 let zagotovila gostovanje kot v domačem omrežju (RLAH), hkrati pa prinesla še nekaj dodatnih ukrepov. Med drugim predlog nove uredbe posebej ureja najvišje veleprodajne cene, zagotavlja večjo transparentnost in izboljšuje pogoje gostovanja tako, da morajo biti med gostovanjem na voljo enako kakovostne storitve (npr.: če imamo v domačem omrežju zakupljeno uporabo 5G, mora biti dostopen tudi v gostovanju). V praksi to pomeni, da bodo ostale vse pridobitve trenutne uredbe,...

47 komentarjev

EU poziva ponudnike pretočnih vsebin k zmernosti, Netflix bo nižal ločljivost

Financial Times - Ne le v Sloveniji, povsod po Evropi je internet močno obremenjen zaradi povečane uporabe vseh tistih, ki delajo ali se kratkočasijo od doma. To predstavlja težave za trenutne kapacitete, zato je Evropska komisija pozvala ponudnike pretočnih storitev k omejitvam.

Netflix, YouTube in druščina po statistikah povzročajo levji delež prometa na internetu. Na Netflix odpade 15 odstotkov vsega globalnega prometa, na YouTube skoraj 12 odstotkov, na Amazon Prime pa štiri odstotke. Skupaj z manjšimi konkurenti porabijo več kot tretjino vse pasovne širine. Nezanemarljiv del odpade tudi na aplikacije na Facebooku, pretočne igre, PS, XBox Live itd. Vse to velja v normalnih razmerah.

Evropski komisar Thierry Breton je dejal, da morajo ponudniki pretočnih storitev in operaterji skupaj odgovorno nastopiti in poskrbeti, da bo internet deloval nemoteno. Komisija predlaga omejitve, kot so video zgolj v standardni ločljivosti (in ne HD). Komisija je namreč zaskrbljena, da infrastruktura ne bi zdržala...

54 komentarjev

Evropski parlament podprl direktivo o avtorskih pravicah

Axel Voss

vir: Evropski parlament
Slo-Tech - Evropski parlament je na današnji plenarni seji s 348 glasovi za in 274 proti podprl novo direktivo o avtorskih pravicah in enotnem digitalnem trgu, s katero želi Evropska unija modernizirati zakonodajo. Izmed slovenskih evropskih poslancev so direktivo podprli le Lozje Peterle (NSi), Franc Bogovič (SLS) in Ivo Vajgl (DeSUS). Prejšnja direktiva o avtorskih pravicah je namreč segala v leto 2001, ko pretočnih storitev in družbenih omrežij sploh še ni bilo, spletni iskalniki pa so bili še precej v povojih. Nova direktiva je politiko in javnost močno razklala, saj ji nasprotniki očitajo uničevanje interneta, podporniki pa vidijo v njej končno ureditev avtorskih pravic v dosedanji digitalni džungli.

Novo direktivo je...

156 komentarjev

Zero rating povečuje stroške dostopa do interneta

EFF - Nemška nevladna neprofitna organizacija Epicenter.works je objavila izsledke raziskave o nevtralnosti interneta v 30 državah članicah EU ali Evropskega gospodarskega področja. Eno izmed ključnih sporočil raziskave je, da izvzemanje določenega prometa iz plačljivih mobilnih podatkov (zero rating) v nasprotju s trditvami operaterjev prinaša celokupno dražji dostop do interneta.

To prakso smo doživeli tudi v Sloveniji. Pred štirimi leti je bilo stališče Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), da je zero rating v neskladju z nevtralnostjo interneta, ki je v Sloveniji uzakonjena. Ker pa niso uspeli pokazati, da je imela privligirana obravnava določenih storitev tudi dejansko pomembne vplive...

1 komentar

Bliža se konec dragih klicev od doma v EU

Europa.eu - Medtem ko je gostovanje v EU od lani rešeno in z nekaj omejitvami poštene uporabe velja, da na gostovanju v EU za mobilne storitve plačujemo enak znesek kakor doma, so cene v drugo smer še vedno zasoljene. Klici iz domačega omrežja v drugo državo niso regulirani, operaterji pa jih sami do sebe niso pocenili. EU se pripravlja, da zapre še to luknjo. Evropski parlament je danes glasoval za sprejetje Evropskega zakonika o elektronskih komunikacijah in Organa evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije. To med drugim prinaša tudi bistvene pocenitve klicev v tujino.

Podpredsednik Komisije za enotni digitalni trg Andrus Ansip in komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel sta v skupni izjavi med drugim poudarila, da bodo "od maja 2019 lahko...

28 komentarjev

EU pripravlja omejitev cene klicev v tujino

Slo-Tech - Pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta EU so se načeloma sporazumeli o ključnih točkah reforme evropskih pravil za telekomunikacije in operaterje, ki bodo med drugim prinesla znižanje cen klicev v druge države EU iz domačega omrežja ("mednarodni klici"). Po trenutnem osnutku dogovora bi bila najvišja cena za čezmejne klice 19 centov na minuto, eno sporočilo pa bi stalo šest centov. Ceni sta brez davka, ki je v državah različen.

Ko je Evropska unija lani ukinila mobilno gostovanje in uvedla princip Gostuj kakor doma (RLAH), smo lahko začeli v vseh državah članicah EU/EEA uporabljati mobilni telefon z enakimi stroški kot doma. Če imamo doma neomejeno količino pogovorov in brezplačna sporočila, to velja tudi v ostalih državah EU. Edina izjema je prenos...

23 komentarjev

V EU začela veljati prenosljivost digitalnih naročnin

Europa.eu - Včeraj so v EU začela veljati nova pravila o prenosljivosti digitalnih naročnin, ki predstavljajo korak na poti do enotnega digitalnega trga. Gre za pravila, ki jih je Evropski parlament potrdil lani in bodo evropskim državljanom omogočila, da med potovanjem po EU s seboj nesejo tudi naročnine na digitalne vsebine. To pomeni, da bodo državljani, ki v svoji državi EU kupijo naročnino na digitalne vsebine (filme, glasbo, športne prenose, e-knjige ipd.), imeli dostop do istih vsebin tudi v drugih državah članicah, kadar bodo tja potovali. Četudi v državi obiska vsebine načeloma niso dostopne zaradi avtorskih pravic ali drugih razlogov, jih bo državljan druge države lahko spremljal. S tem se uvaja tako imenovano gostovanje digitalnih vsebin, ki bo brezplačno.

...

22 komentarjev

Evropski parlament sprejel pravila glede čezmejne dostopnosti digitalnih vsebin

Evropski parlament - Evropski parlament je ta teden sprejel pravila glede čezmejne prenosljivosti digitalnih storitev. Ta bodo državljanom dala možnost, da povsod v EU dostopajo do istih naročniških (pretočnih) vsebin, kot jih imajo na voljo doma - denimo Netflixa, HBO, Amazon Prime ali Spotify. Za je glasovalo 586 poslancev, 34 jih je bilo proti, 8 se jih je vzdržalo.

V različnih državah EU imajo državljani na voljo različne vsebine, s čimer mislimo na filme, nadaljevanke, glasbe, igre, športne vsebine itd. Že to ni v skladu z idejo o enotnem digitalnem trgu, a do poenotenja po celi EU je še daleč. Nova pravila odpravljajo manjši del teh težav. Namreč, doslej pri prestopu meje kar naenkrat nismo imeli več dostopa do istih vsebin, ki smo jih naročili in plačali doma. Odslej bodo...

31 komentarjev

EU se bliža koncu mobilnega gostovanja

Europa.eu - V Bruslju so dorekli še veleprodajne cene za mobilno gostovanje, ki so bile še zadnja neznanka v nadvse uspešnem projektu Evropske komisije Gostuj kakor doma, s katerim so korenito znižali stroške gostovanja. Pri gostovanju pri tujih operaterjih bo minuta klica stala največ 3,2 centa, SMS-sporočilo pa en cent. Cena prenosa podatkov se bo zniževala postopno, in sicer letos 15. junija na 7,7 evra za gigabajt, potem pa ob začetku vsakega leta na 6,0, 4,5, 3,5, 3,0 in 1. januarja 2022 končno na 2,5 evra na gigabajt. To so cene, ki si jih bodo med seboj plačevali operaterji.

Zakaj so te cene pomembne za končne uporabnike, če zanje od 15. junija letos ne bo več gostovanja? Ker se s tem zagotavlja vzdržnost gostovanja, saj bi v nasprotnem...

47 komentarjev

Drugi predlog Evropske komisije odpravlja časovno omejitev gostovanja

Europa.eu - Po slabem sprejemu prvega predloga Evropske komisije za zaščito operaterjev pred zlorabami po vseevropski ukinitvi mobilnega gostovanja so v Bruslju predstavili osnutek novega. V njem je Komisija poizkusila v večji meri upoštevati pomisleke, ki so jih imeli potrošniki na prvotno predlagano časovno omejitev poceni gostovanja na 90 dni letno, kar bi prizadelo zdomce, gostujoče raziskovalce in študente, čezmejne migrante in druge, ki dlje kot tri mesece letno bivajo v drugih državah. Nov predlog uvaja pojem trajnih vezi in upošteva posameznikovo prebivališče.

Po osnutku novega predloga, katerega končno verzijo bomo dobili do 15. decembra, bodo uporabniki v...

19 komentarjev

Vabilo na srečanje Slovenske pobuda za IGF

Slo-Tech - SLO-IGF je pobuda za vzpostavitev nacionalnega foruma za vključujočo, enakopravno in odprto razpravo o javnih politikah, povezanih z internetom. IGF (Internet governance forum) po svetu deluje pod okriljem Združenih narodov in je prepoznan kot eden glavnih spodbujevalcev debate o razvoju interneta.

Prvi forum o upravljanju interneta SLO-IGF’16 bo potekal dne 16. maja 2016 v Tehnološkem parku v Ljubljani (Program). Na srečanju bomo izmenjali mnenja in izkušnje o tem, kaj upravljanje interneta je, kako poteka na mednarodni ravni in kako v regiji.

Dotaknili se bomo ponovno aktualne internetne nevtralnosti ter vse bolj pereče digitalne ločnice. K sodelovanju želimo pritegniti čim širši krog deležnikov iz različnih sektorjev, zlasti iz javnega, nevladnega, akademskega in zasebnega.

Seznam razprav:
- Kdo upravlja internet in primeri dobrih praks v regiji
- Zakaj je pomembna PRAVA internetna nevtralnost?
- Digitalna ločnica

Sodelovanje na forumu je brezplačno. Za vse udeležence...

12 komentarjev

Evropska komisija želi ukiniti geoblokiranje

Slo-Tech - Čeprav imamo v EU na papirju enoten trg, je ta v praksi še vedno precej razdrobljen, kar povzroča stroške, zmanjšuje konkurenčnost in nejevolji državljane. Odprava mobilnega gostovanja oziroma izenačitev tarif v tujini in doma je na izmed letošnjih pridobitev, obeta pa se nam pravi enotni trg tudi za digitalne vsebine, kar bo v EU odpravilo geoblokiranje. Evropska komisija je v okviru maja predstavljene strategije enotnega digitalnega trga danes predstavila predlog uredbe, ki vzpostavlja enotni trg za digitalne vsebine.

Geoblokiranje digitalnih vsebin se trenutno izvaja na ravni držav, torej ponudniki za vsako državo posebej določijo, ali bodo neke vsebine tam dostopne ali ne. To povzroča težave državljanom, ki kako vsebino kupijo (denimo e-knjigo ali dostop do Netflixa) ali so do nje kako drugače upravičeni (recimo s plačevanjem...

18 komentarjev

EU sprejela smernice za digitalno varnost

Evropski parlament - Predstavniki Sveta EU pod luksemburškim predsedstvom in Odbora za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) Evropskega parlamenta so potrdili smernice o internetni varnosti, ki bodo v teoriji poskrbele za večjo zaščito kritične infrastrukture, ki jo poganjajo računalniki. Trenutno je namreč ureditev glede zagotavljanja internetne varnosti urejena v vsakih izmed članic drugače, obeta pa se harmonizacija na področjih, ki so ključna za delovanje družbe.

V sektorjih energetike, transporta, zdravstva in bančništva bodo morala podjetja zagotoviti, da je njihova infrastruktura odporna na računalniške napade. Varnost svojih storitev bodo morali zagotavljati tudi spletne trgovine, kot sta eBay in Amazon, iskalniki in ponudnike infrastrukture v oblaku, ne pa socialna omrežja, kot je Facebook. Vse...

6 komentarjev

Evropski parlament podprl konec gostovanja in potrdil oskubljeno nevtralnost interneta

Evropski parlament - Evropski parlament je danes potrdil uredbo o enotnem digitalnem trgu EU, kjer sta najpomembnejši določbi odprava mobilnega gostovanja z letom 2017 in uzakonitev nevtralnosti interneta. Med ko je ukinitev dragega gostovanja dobrodošla in manj kontroverzna poteza, je uzakonjena formulacija internetne nevtralnosti naletela na nemalo kritik zaradi ohlapne definicije in številnih izjem, zaradi česar je šibkejša kot v ZDA.

Kot smo že poročali, bo od 15. junija 2017 gostovanje postalo zgodovina. To pomeni, da operaterji dohodnih in odhodnih klicev, pošiljanja sporočil ter prenosa podatkov v drugih državah EU ne bodo smeli zaračunavati nič dražje kakor v domačem omrežju. V prehodnem obdobju, ki se bo začelo 30. aprila 2016 in bo trajalo do odprave gostovanja, bodo...

20 komentarjev

Uradno: junija 2017 konec dragega mobilnega gostovanja v EU, uzakonitev nevtralnosti "odprtega" interneta

Europa.eu - Po večletnem boju je Evropska komisija uspela zagotoviti konec dragega mobilnega gostovanja v EU, ki trenutno predstavlja veliko oviro pri čezmejni uporabi mobilnih storitev. Od 15. junija 2017 bodo stroški telefoniranja, pošiljanja sporočil in prenosa podatkov pri gostovanju popolnoma enaki kot v domačem omrežju, saj so dogovor sklenili Evropski parlament, Evropska komisija in Evropski svet.

Iznajdljivi uporabniki bi seveda hitro ugotovili, da to de facto predstavlja popolno odprtje trga mobilnih telekomunikacij v EU. Če je na primer na Portugalskem mogoče dobiti ugodnejši mobilni paket, bi ga pač naročili tam (seveda skupaj s portugalsko številko), potem...

71 komentarjev

Članice EU bi preložile ukinitev mobilnega gostovanja na leto 2018

Slo-Tech - Države članice EU so se sporazumele, da mobilnega gostovanja ne bi ukinile konec tega leta, kot je lani izglasoval Evropski parlament, temveč po letu 2018, ter omilile zahteve po nevtralnosti interneta. Odbor stalnih predstavnikov je to odločitev sprejel včeraj, sedaj pa se bo Svet EU pod vodstvom predsedujoče Latvije pogajal z Evropskim parlamentom o spremembah zakonodaje na področju mobilnega gostovanja in nevtralnosti interneta.

Države članice si prizadevajo za vzpostavitev kompromisnega modela v prehodnem obdobju. Določena količina prenesenih podatkov in klicev bi bila med gostovanjem obračunana povsem enako kot v domačem omrežju, nad to mejo pa bi...

29 komentarjev

FCC potrdil nevtralnost interneta v ZDA

Slo-Tech - Zvezna komisija za telekomunikacije v ZDA (FCC) je danes sprejela pomembno odločitev. S tremi glasovi (vsi demokrati) za in dvema proti (oba republikanca) so odločili, da bo v ZDA internet reguliran kot javna storitev, kar z drugimi besedami pomeni potrditev nevtralnosti interneta.

To pomeni, da je prepovedano blokirati dostop do legalnih strani, storitev, vsebin in naprav na internet. Prav tako ni dopustno omejevati hitrosti ali kakovosti dostopa do posameznih storitev v primerjavi z drugimi storitvami; dostop do vseh mora biti enak. Plačljiva prioritizacija ni dovoljena, torej ponudniki vsebin ne bodo mogli plačati za prednostno obravnavo svojega prometa. S tem je FCC zaščitil odprt internet in zagotovil, da bo internet še vedno omogočal...

28 komentarjev

Evropski parlament potrdil konec mobilnega gostovanja in nevtralnost interneta

BBC - Evropski parlament je danes potrdil ukinitev mobilnega gostovanja v EU, ki bo začela veljati najkasneje 15. decembra prihodnje leto. Kot smo poročali že februarja, gre za obširnejši paket reform evropskih telekomunikacijskih operaterjev, ki v Evropi trenutno vsak obdelujejo svoj vrtiček na zelo fragmentiranem trgu. Ker to niža konkurenčnost celotne Evrope, je Evropska komisija že lani sprožila postopke za uvedbo enotne tarife za telefonske pogovore znotraj EU.

Sedaj je paket reform potrdil tudi Evropski parlament, kar pa še ne pomeni, da bo začel veljati. Potrditi ga mora še Svet EU, kar pa bržkone ne bo problem zaradi visoke stopnje podpore v Parlamentu....

40 komentarjev

FCC potrdil nevtralnost interneta, s kompromisom nezadovoljni obe strani

ComputerWorld - Ameriška Zvezna komisija za komunikacije (FCC) je včeraj s tesno večino s tremi glasovi za in dvema proti potrdila skupek pravil o nevtralnosti interneta, ki so ga pripravljali dolgih sedem let. Proti sta glasovala republikanska člana komisije. Čeprav kritiki sprejetim pravilom očitajo ohlapnost, luknjičavost in diskriminacijo med žičnim in mobilnim dostopom do interneta, gre za pomemben korak pri zagotavljanju nevtralnosti interneta.

Predsednik FCC-ja Julius Genachowski je označil nova pravila kot dobra in pomembna za zagotavljanje neokrnjenega dostopa do internetnih vsebin v prihodnosti. Z njimi je namreč določeno, da ponudniki dostopa do interneta prek fiksnega omrežja (ADSL, optika, kabelski internet, na klic ...) ne smejo "nerazumno diskriminirati prometa". Sem bi sodila tudi plačana prioritizacija prometa in storitev. Kritiki sprejetih pravil prihajajo iz obeh taborov.

Prvi tabor meni, da potrebe po uzakonitvi nevtralnosti interneta sploh ni. Sem sodi Robert McDowell, ki...

7 komentarjev