» »

O mučenju

O mučenju

Slo-Tech - Nedavno objavljeno senatno poročilo o CII-nih tehnikah mučenja (oz. njihovi ničelni učinkovitosti), je vzbudilo nemalo zgražanja tudi pri nas doma. Dan po tem je Ministrstvo za pravosodje objavilo novico o trideseti obletnici sprejetja Konvencije OZN o prepovedi mučenja, s pripisom, da jo je naša država ratificirala že l. 1993. Žal so pozabili dodati, da je Ustavno sodišče še ne dva meseca nazaj ugotovilo, da se kršitve konvencije proti mučenju morda dogaja tudi v Republiki Sloveniji, in - kar je še huje - da se država po tem na vse načine pretvarja, da ni za to prav nič kriva.

Primer družine Plibernik, Up-679/12, se je začel l. 2000, ko je policija na domu Sama Plibernika izvajala hišno preiskavo zavoljo storitve kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo mamil. Plibernik naj bi jo ob prihodu policistov poskušal pobegniti, zavoljo česar so zoper njega uporabili prisilna sredstva. Nekje sredi tega dela postopka je obravnavani zaradi akutnega napada astme, ki ga je sprožil fizični in emocionalno napor ob aretaciji, tudi umrl, pred očmi svojega petletnega otroka.

Družina pokojnega - starša, partnerka in oba otroka - so tožili Republiko Slovenijo za odškodnino za povzročeno nepremoženjsko škodo (za duševne bolečine zaradi smrti svojca ter ter odškodnine zaradi izgubljenega preživljanja oziroma izgubljene podpore, še po starem ZOR). Vse, kar so dobili, je bilo 1000€ za partnerko, za ostale pa nič. Pri tem je zanimivo, da tako prvostopenjsko kot drugostopenjsko sodišče nista ugotovili ne protipravnosti dela policistov, ne vzročne zveze med njihovim delom in nastalo smrtjo, in ne nevestnega ravnanja po tem, ko se je pokojni že začel močno dušiti. Še več, sledili sta ideji državnega pravobranilstva (institucije, ki v takih postopkih brani pozicijo države), da se smrt ni zgodila tekom izvajanja hišne preiskave, se pravi uradnega dejanja policije po ZKP, ampak pred tem - ko so zgolj "ustvarjali pogoje za izvedbo hišne preiskave". Tako da za smrt niti ni bilo krivo oblastno dejanje državnega agenta. Na čem - najbrž miloščini do partnerke - je potemtakem temeljil tisti drobiž od odškodnine, če vendar ni bilo nič narobe, je bilo zanimivo vprašanje.

Ostali tožniki so nadaljevali pot do Ustavnega sodišča, ki jim je pritrdilo in zadevo poslalo v ponovno odločanje. Sodišču prve stopnje so razložili, da se je zadeve lotilo napak; da ne bi smelo bremena dokazovanja protipravnosti dejanja policije položiti na pleča sorodnikov, ampak da bi moralo namesto tega samo preveriti, ali je policija med hišno preiskavo (in "ustvarjanjem pogojev zanjo") storila vse, kar je lahko, da bi zavarovala in preprečila tveganje za življenje in zdravje preiskovane osebe. In predvsem, na veliko se je sklicevalo na določbe že omenjene Konvencije o prepovedi mučenja, po katerih mora država, če jo že krši, prizadetim izplačati primerno odškodnino.

Zdaj, treba je dodati, da US v svoji razveljavitvi treh zaporednih sodb prvostopenjskega, drugostopenjskega in Vrhovnega sodišča ni ugotovilo, da je policija zares mučila pokojnega, s tem, ko je njegov poskus pobeg v stanovanje s protivlomnimi vrati ustavila na način, ki ga je stal življenja. To bodo zdaj morala, ponovno, presoditi nižja sodišča. Pri tem pa bodo morala ona preveriti, ali res ni bilo načina, da bi država njegovo smrt preprečila - s skrbnejšim načrtovanjem akcije, z milejšimi prisilnimi ukrepi, s prvo pomočjo takoj potem.

Lekcija iz tega morda niti nima nič z mučenjem. Smrti tekom policijskih postopkov so in se še bodo dogajale, upravičeno ali ne. Bolj pomembno je, da se država nauči napake priznavati in jih potem poravnati, kolikor se da, z odškodnino. Sicer bodo finančne posledice hude. Že zdaj smo druga od vseh držav po številu pritožb pred Evropskim sodiščem za človekove pravice in tam veliko dobivamo (ali zgubljamo kot država). V zadevi Kurić sta dva sodnika dejanje izbrisa označila za "uradno avtoriziran poskus administrativnega etničnega čiščenja", sodišče pa je državi naložilo, da vzpostavi odškodninsko shemo za vse ostale izbrisane. Da morata ESČP in US take pisati, ker se pravobranilstvo ni želelo poravnati, se za resno državo najbrž več ne spodobi.

190 komentarjev

«
1
2 3 4

Zmajc ::

Zanimiv podatek, da so se v ZDA kjer v mestu Rialto, CA testirajo body kamere na policistih pritožbe občanov zaradi policijskega nasilja znižale za 88% od uvedne le teh.

What Happens When Police Officers Wear Body Cameras

Isht ::

Torej... Prispevek o mučenju, nato pa primer družine Plibernik, ki z mučenjem pravzaprav nima nič.

matijadmin ::

Zanimiv primer, ko je umrl psihiatrični bolnik, ki ni bil nevaren okolici se je pred nekaj leti zgodil v Trstu. Nanj so opozorili letos tudi v priljubljeni oddaji Le Iene na najbolj gledani zasebni TV postaji.

Hec je bil, da je mlajši moški (vsem sosedom dobro znani in nenevarni psihiatrični bolnik s hudimi psihozami) nažigal glasno glasbo in z balkona odvrgel nekaj petard. Posredovala je Policija, moški se je umiril, v stanovanju je vse utihnilo in ker niso mogli do njega (so zaradi prekrška zoper javni red in mir!) brez sodnega naloga in brez očitka ogrožanja lastnega ali tujega zdravja/varnosti s pomočjo gasilcev vdrli v stanovanje! Da zdravje resnično ni bilo ogroženo, priča dejstvo, da na kraju samem ni bilo zdravnika, ki bi tudi sicer nujno moral po strokovnih smernica in veljavnih predpisih voditi policijsko akcijo, če bi ga nameravali prijeti zaradi prisilnega zdravljenja. Policisti so bili opozorjeni, da je psihiatrični bolnik in se niti niso posvetovali z zdravnikom, celo zavajali so, da so se (a se je izkazalo, da šele, ko žrtev ni več dihala). Da bi bila mera polna, se je v preiskavi izkazalo, da se je žrtev upirala aretaciji (ob nezakonitem vdoru v stanovanje), tako da se je sprva v temi pokrila z odejo na postelji, nato pa zvila v klobčič in tako nadalje kljubovala. Ker je bil moški kar velik in moča, policistom seveda ni takoj uspelo in so zato priskočili na pomoč še gasilci, ki so ga zvezali z jekleno žico, ki jo uporabljajo za reševanje! Slike stanovanja so bile grozne, žrtev je bila brutalno pretepena, stanovanje pa krvavo vsepovsod. Moški je doživel neko astmo ali podoben napad in umrl zaradi zadušitve. Izkazalo se je, da je v času nastopa smrti na njem ležalo več odraslih moških in tako ob njegovi prekomerni telesni teži in hudem naporu ogrožalo dihalno funkcijo.

Epilog? Prišli so do zadnjega rednega sodišča, dosojene so jim bile zaradi uboja pogojne zaporne kazni in v nekaj deset tioč segajoče denarne. Prav tako je družina iztožila 20 tisoč odškodnine ... In vsi 3 policisti in policistka so še vedno na dolžnosti!

Če zna kdo italijansko, vir (žrtev je bila slovenskega rodu, s čimer ne impliciram na kakršno koli nestrpnost, ker ni šlo za to): https://it.wikipedia.org/wiki/Omicidio_...

Zgodovina sprememb…

Vice ::

Groza od "članka" brez repa in glave. Mogoče bo pa kakšno nadaljevanje kako je ta Plibernik s preprodajo drog uničeval in mučil družine svojih odjemalcev. A bodo oni dobil tudi kakšno odškodnino?

Primoz ::

V bistvu preprodaja drog z vsem skupaj tu nima nič. Kriminalce se domnevno v tej državi zapira in ne ubija (pušča umreti) med postopki.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

joze67 ::

Lekcija iz tega morda niti nima nič z mučenjem.


Zgodba zanesljivo nima nič z naslovom.

Cervantes ::

Vice je izjavil:

Groza od "članka" brez repa in glave. Mogoče bo pa kakšno nadaljevanje kako je ta Plibernik s preprodajo drog uničeval in mučil družine svojih odjemalcev. A bodo oni dobil tudi kakšno odškodnino?

Pibernik je bil zgolj izvajalec storitve.
Mučili in uničevali so se odjemalci kar sami.

kr1ženska ::

umrl zaradi akutnega napada astme, ki ga je sprožil fizični in emocionalno napor ob aretaciji, tudi umrl


Fizični in emocionalni napor si je zadal sam. Fizični ko se je sam odločil za beg-tek, in emocialni-strah in adrenalin ki sta ga pognala v beg-očitno, ker je delal nekaj česar nebi smel. V kolikor ima še preveliko telesno težo in zraven še kadi, bi mu mogoče rešil življenje ekstremno hitri ukrep ali kdo od domačih ki bi mu zelo hitro dal zdravilo. (Policisti niso zdravniki in ne morajo vedet, kaj je človeku-ali pa se samo pretvarja da bi ponovil poizkus pobega).

Glede na to da je Kurić vedel da je asmatik bi lahko mirno počakal na preiskavo. IMO sam se je ubil in to nima nobene veze z mučenjem.
Do not take life too seriously. You will never get out of it alive.
Elbert Hubbard

bbf ::

phja. čemu je ta članek namenjen? protisistemskemu hujskaštvu slotechovcev? senzacinoalizmu na slotechu? ozaveščanje o pravicah prestopnikov na slotechu? ali pa je kakšna transcedentalna povezava s tehnologijo, kje skrita v članku?

Isht ::

bbf je izjavil:

phja. čemu je ta članek namenjen? protisistemskemu hujskaštvu slotechovcev? senzacinoalizmu na slotechu? ozaveščanje o pravicah prestopnikov na slotechu? ali pa je kakšna transcedentalna povezava s tehnologijo, kje skrita v članku?

Zelo dobro vprašanje.

Nekako človek razume prispevke, ki se navezujejo na policijska prisluškovanja in pravne kompleksnosti okrog zasebnosti oz. državnega vdora v zasebnost, takile prispevki pa na Slo Tech ne spadajo po nobenem kriteriju...

poweroff ::

Res je! O policijskih napakah se ne sme govoriti.
sudo poweroff

mn ::

Nekako človek razume prispevke, ki se navezujejo na policijska prisluškovanja in pravne kompleksnosti okrog zasebnosti oz. državnega vdora v zasebnost, takile prispevki pa na Slo Tech ne spadajo po nobenem kriteriju...


Pač ne prebereš. Kje je problem?

Policisti niso zdravniki in ne morajo vedet, kaj je človeku-ali pa se samo pretvarja da bi ponovil poizkus pobega


Kar pomeni, da bi morali ravnati kot da je res nekaj narobe s človekom in mu pomagati po svojih močeh in poklicati zdravniško pomoč. Ker niso usposobljeni, da bi ocenili, da se človek zgolj pretvarja. In akutni astmatični napad IMHO ni nekaj kar "ne opaziš".


Ampak IMHO je glavno vprašanje, kaj so naredili policisti ko se je začel napad in kaj bi morali narediti / lahko naredili? Samo to, da je človek umrl med zakonito preiskavo še ne pomeni, da je bil kakršenkoli problem pri policijskem delu. Z mučenjem pa res nima nikakršne veze in je samo senzacionalizem, da se ga sploh omenja. Slovenske Novice stajl.

Isht ::

poweroff je izjavil:

Res je! O policijskih napakah se ne sme govoriti.


Ne da se ne sme govoriti o policijskih napakah, ampak kolikor vidim, Slo Tech ni portal, namenjen policijskim napakam, ampak tehnologiji (in če je torej kdaj kak članek o tehnologiji, kjer se govori tudi o policijskih napakah, je to smiselno). Seveda dopuščam možnost, da se motim, in je Slo Tech postal prostor za prispevke brez repa in glave, ki o tehnologiji sploh ne govorijo.

poweroff ::

Prispevek ni brez repa in glave, res je pa, da strogo vsebinsko morda ne sodi ravno na tehnološki portal. Ampak dokler je takih prispevkov nekaj na leto, ne vidim problema. Sirjenje obzorij, pa to.
sudo poweroff

Magic1 ::

kr1ženska je izjavil:

umrl zaradi akutnega napada astme, ki ga je sprožil fizični in emocionalno napor ob aretaciji, tudi umrl


Fizični in emocionalni napor si je zadal sam. Fizični ko se je sam odločil za beg-tek, in emocialni-strah in adrenalin ki sta ga pognala v beg-očitno, ker je delal nekaj česar nebi smel. V kolikor ima še preveliko telesno težo in zraven še kadi, bi mu mogoče rešil življenje ekstremno hitri ukrep ali kdo od domačih ki bi mu zelo hitro dal zdravilo. (Policisti niso zdravniki in ne morajo vedet, kaj je človeku-ali pa se samo pretvarja da bi ponovil poizkus pobega).

Glede na to da je Kurić vedel da je asmatik bi lahko mirno počakal na preiskavo. IMO sam se je ubil in to nima nobene veze z mučenjem.

Ponavadi se ne strinjam s tabo, a tukaj si zadela v nulo.
A zdej se bomo pa šli, da se s kriminalci, ki se upirajo, rokovalo na ekstremno fin/delikaten način?
Ne moreš pričakovat, da bodo nežno rokoval z nevarnimi osebki za svojo plačo... Sej ne umira vsak dan nekdo aretiran, tako da o kašnem sistematičnem policijskem nasilju ne moremo govoriti.
Magic

mn ::

poweroff je izjavil:

Prispevek ni brez repa in glave, res je pa, da strogo vsebinsko morda ne sodi ravno na tehnološki portal. Ampak dokler je takih prispevkov nekaj na leto, ne vidim problema. Sirjenje obzorij, pa to.


IMHO je brez repa in glave. Naslov je "O mučenju", a članek govori o morebitni napaki v policijskem postopku in ne o mučenju. Pa niti ne omeni, kaj naj bi ta napaka bila.

Se pa strinjam z delom o širjenju obzorij. Dandanes se vse preveč zapiramo v neke vrste mehurček in posledično ljudje niti ne razumejo kako stvari potekajo če niso neposredno povezane z njihovo interesno cono.

thramos ::

poweroff je izjavil:

Prispevek ni brez repa in glave, res je pa, da strogo vsebinsko morda ne sodi ravno na tehnološki portal. Ampak dokler je takih prispevkov nekaj na leto, ne vidim problema. Sirjenje obzorij, pa to.


Vsekakor je širjenje obzorij dobrodošlo. Ampak navezava na CII-na mučenja je res skoraj popolnoma zgrešena. Veliko bolj primerna bi bila recimo povezava z zelo podobnimi okoliščinami pri smrti Erica Garnerja.

Vikking ::

hmm. ok članek je res katastrofalen. Ampak omenjate osebe ki so: preprodajale, trgovale z stvarmi ki so nelegalne, ter so se upirale, grozile, mahale z orožjem ob aretaciji, legitimaciji oz. prijetju.

Raje govorimo o osebah ki niso naredile ničesar narobe, ko so prišli policisti pa se te osebe niso upirale, grozile... ter so umrle zaradi policijskega nasilja ob prijetju.

Isht ::

"Širjenje obzorij". Nekateri imamo dovolj široka obzorja, da ne beremo samo enega portala, in torej nimamo potrebe, da nam jih en portal "širi". Če pridem na portal Slo Tech, pričakujem prispevke, ki so vsaj provizoriš povezani s tehnologijo. Če bom želel brati črno kroniko, bom šel pa kam drugam, črne kronike od Slo Techa ne pričakujem in ne potrebujem. Sploh, ko je prispevek napisan približno tako slabo, kot kaka jajca v Slovenskih Novicah.

gruntfürmich ::

poweroff je izjavil:

Res je! O policijskih napakah se ne sme govoriti.


daleč od tega. vendar pa govoriti o mučenju ter v isti temi govoriti o postopku aretiranja težkih kriminalcev v sloveniji je pa iber težko sranje slovenskih levakov. ki se lepo kaže v sramotnem 10 let trajajočem postoku zoper policiska ki je tekom postopka ubil največjega dilerja v sloveniji... fant si zasluži kip, ne pa kazenski pregon.
v sloveniji je 99% policijskega nasilja v obliki teženja policajev za preiskus alkoholiziranosti debilnih vožnikov ki se nesramno prerekajo s policaji ne razumejo da pijani pač ne smejo voziti.
ampak seveda v sloveniji se pač ne bori zoper dejansko stanje pač pa se delajo akcije kot da je pri nas skoncentriran kriminal vsega sveta; tako si levaki predstavljajo red in mir v republiki sloveniji; po slovensko pač...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

nevone ::

Kriminalce se domnevno v tej državi zapira in ne ubija (pušča umreti) med postopki.


Ali mar obstaja pravilo, da se aretaciji lahko upiraš? Če veljajo zakoni za vse, naj potem tudi aretirani prepustijo svoje življenje nadaljnim pravnim postopkom, brez upiranja. V nasprotnem primeru pač tvegajo, da se bo nad njimi izvajalo nasilje. Ko pa smo enkrat v teh vodah, je pa zelo težko določiti, koliko sile je še primerno uporabiti. Post festum je seveda lahko biti pameten.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

mn ::

V nasprotnem primeru pač tvegajo, da se bo nad njimi izvajalo nasilje. Ko pa smo enkrat v teh vodah, je pa zelo težko določiti, koliko sile je še primerno uporabiti.


Zato pa je potrebno natančno določiti postopke po katerih morajo postopati policisti. Na ta način se točno ve kaj policisti smejo in kaj ne smejo.

"Širjenje obzorij". Nekateri imamo dovolj široka obzorja, da ne beremo samo enega portala,


Ampak kljub temu nisi zmožen motečega prispevka preskočiti. Ni ravno spodbudno ...

thramos ::

K sreči tudi za tiste, ki se upirajo aretaciji obstajajo določene pravice. Kakšno nasilje in v kakšni meri se lahko uporabi je prav tako k sreči precej natančno določeno. O mejnih (oz. nesrečnih) primerih pa odloča sodišče, spet, k sreči. Stopnja odgovornosti je velika predvsem na strani tistih, ki takšno nasilje izvajajo (oboroženi in ponavadi v številčni premoči). Oz. glede na odločitve sodišč in porot bi morala biti.

tku009 ::

@Slo-tech: Zakaj tale parapolitični prispevek nima avtorja?

poweroff ::

grunt, bo šlo brez levakov?

Da se razumemo. Jaz sem mnenja, da slovenska policija v splošnem deluje zelo dobro. Glede nasilja je stoletja daleč pred ameriško policijo. V bistvu imam med policisti (bivšimi in sedanjimi) kar nekaj znancev in moram reči, da so vsi po vrsti zelo v redu ljudje. Pošteni, odgovorni.

Dejstvo pa je da se napake pač dogajajo in da je vedno kakšen prostor za izboljšave.

In če smo že pri spoštovanju policije in pravosodnih organov, potem pričakujem, da se boste za to spoštovanje dosledno zavzemali. Tudi v primeru Mayerjevega Tomažka, ki se iz pravne države dobesedno norca dela.
sudo poweroff

Isht ::

mn je izjavil:

"Širjenje obzorij". Nekateri imamo dovolj široka obzorja, da ne beremo samo enega portala,


Ampak kljub temu nisi zmožen motečega prispevka preskočiti. Ni ravno spodbudno ...


Prispevek je enako moteč, kot če bi kdo na Slo Techu med Novicami pisal o celulitu Urške Čepin, in se potem skliceval na "širjenje obzorij". Če prispevek niti malenkost ni v kontekstu portala, potem na portalu pač nima kaj početi.
Seveda, da kvalitete prispevka sploh ne omenjamo (prispevek sploh nima nobene veze z naslovom, v prispevku mrgoli napak in logičnih nesmislov itd).

Ali jaz lahko prispevek preskočim ali ne, je nerelevantno. Imam vso pravico kritizirati smiselnost in kvaliteto prispevka glede na kontekst portala, na katerem se prispevek nahaja.

Manu ::

nevone je izjavil:

Kriminalce se domnevno v tej državi zapira in ne ubija (pušča umreti) med postopki.


Ali mar obstaja pravilo, da se aretaciji lahko upiraš? Če veljajo zakoni za vse, naj potem tudi aretirani prepustijo svoje življenje nadaljnim pravnim postopkom, brez upiranja. V nasprotnem primeru pač tvegajo, da se bo nad njimi izvajalo nasilje. Ko pa smo enkrat v teh vodah, je pa zelo težko določiti, koliko sile je še primerno uporabiti. Post festum je seveda lahko biti pameten.

o+ nevone

Pri upiranju gre za nagon po preživetju in strah pred odvzemom svobode (panika).

Gre torej za prirojen nagon v kombinaciji s čustvenimi odzivi, ki so (če vključimo znanje psihologije) pričakovani od velike večine populacije.

Ko enkrat nekoga vkleneš in le-ta ne more več pobegniti, potem ni razloga za nadaljnjo fizično silo ali grdo ravnanje.
Policisti bi morali biti izurjeni v 'čustveni inteligenci', saj se zaradi narave svojega dela s čustvenimi odzivi pri ljudeh nenehno srečujejo.
Žal mnogo kateri policist ko uporablja prisilne metode izgubi občutek za mejo, kdaj je zadosti. Treba se je znat ustavit, se zbrat in si rečt, da nimaš nič osebnega proti osebi v postopku in da je delo odvzema svobode opravljeno. Zdaj torej ni razloga za nadaljnje pritiske in ravno tako ni razloga za zanemarjanje človekovih pravic, saj se policistom ni treba spuščat na osebno raven. Kazni za kriminalna dejanja so določena v kazenskem zakoniku, zato policistom ni treba opravljati tega dela. Njihovo nadaljnje delo je zbiranje dokazov in vso svojo pozornost je treba usmeriti le v to (seveda govorim v primeru, ko je osebi prostost že odvzeta).
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

nevone ::

Kakšno nasilje in v kakšni meri se lahko uporabi je prav tako k sreči precej natančno določeno.


A je res?

Ne zagovarjam policistov, ki takšne primere izrabljajo za svoje izživljanje, ampak tudi ne zagovarjam kriminalcev, ki se upirajo aretaciji in potem jamrajo, kako so bili mučeni.

Po zakonu se aretaciji ne smeš upirat. Če se že gremo pravno državo.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Tear_DR0P ::

nevone je izjavil:

Po zakonu se aretaciji ne smeš upirat. Če se že gremo pravno državo.

in če slučajno se, nam je povsem vseeno, če med aretacijo slučajno umreš. ziher si kriminalc, če so se policaji odločl, da te pridržijo.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

nekikr ::

Lekcija iz tega morda niti nima nič z mučenjem.

Ne. Tudi Kurić nima nič z mučenjem skupnega. Bom jutri dopoldne napisal novico o X in potem nekaj v prazno pisal o Y in Z. Me zanima, če bodo objavili.

Gre torej za prirojen nagon v kombinaciji s čustvenimi odzivi, ki so (če vključimo znanje psihologije) pričakovani od velike večine populacije.

Če mi zdajle v sobo uletijo trije policisti niti slučajno ne bom poizkusil pobegniti. Če bi imel 10kg heroina v predalu pa mogoče že.

in če slučajno se, nam je povsem vseeno, če med aretacijo slučajno umreš. ziher si kriminalc, če so se policaji odločl, da te pridržijo.

Ne delaj se bedaka. En primer ni sistemski problem. Šlo je za nesrečni splet okoliščin, za ketere je bil kriminalec kriv sam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

PaX_MaN ::

Isht je izjavil:

Če prispevek niti malenkost ni v kontekstu portala, potem na portalu pač nima kaj početi.
[...]
glede na kontekst portala, na katerem se prispevek nahaja.

A je potem po tvoje treba DROPat tut tele izbe:


dol s S-T?

Isht ::

PaX_MaN je izjavil:

Isht je izjavil:

Če prispevek niti malenkost ni v kontekstu portala, potem na portalu pač nima kaj početi.
[...]
glede na kontekst portala, na katerem se prispevek nahaja.

A je potem po tvoje treba DROPat tut tele izbe:


dol s S-T?



Forum.
Novice na prvi strani.

A vidiš razliko?

PaX_MaN ::

Če pridem na portal Slo Tech, pričakujem prispevke, ki so vsaj provizoriš povezani s tehnologijo.

QED.
Še sam je, zgleda, ne vidiš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Tear_DR0P ::

nekikr je izjavil:

Ne delaj se bedaka. En primer ni sistemski problem. Šlo je za nesrečni splet okoliščin, za ketere je bil kriminalec kriv sam.


Mogoče sem preveč selektivno prebral prispevek. Ampak jaz ga ne dojemam kot prispevek, ki bi na enem izpostavljenem primeru poskušal dokazati sistematično mučenje slovenske policije.

Ga pa dojemam kot članek, ki izpostavi drug problem. Ministrstvo za pravosodje je izdalo novico, v kateri se hvali, da pri nas ne mučimo ljudi. Pri čemer obstajajo primeri, ko so bili ljudje s strani policije dejansko mučeni do smrti (ne vem kako drugače opisati zadušitev vklenjene osebe). Seveda pa si poskuša policija in z njo povezane institucije na vsak način oprati roke v takih primerih in ne sprejeti odgovornosti. Kar pa je za naše organe pregona precej sistematična praksa.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

nevone ::

in če slučajno se, nam je povsem vseeno, če med aretacijo slučajno umreš. ziher si kriminalc, če so se policaji odločl, da te pridržijo.


Če si ali nisi kriminalec se odloči po pravno/sodni poti. Za aretacijo pa mora obstajati sum. In aretaciji se ne smeš upirat, ampak lahko svoj prav dokazuješ po sodni poti. To je eden od temeljev pravne države.

Jasno je, da se bodo nekateri upirali, jasno je da bodo policaji šli včasih tudi preko meje. To je pač realnost tega lajfa. Ampak nobeden pa ni zakonsko do tega upravičen.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

Manu ::

nevone je izjavil:

Gre torej za prirojen nagon v kombinaciji s čustvenimi odzivi, ki so (če vključimo znanje psihologije) pričakovani od velike večine populacije.

Če mi zdajle v sobo uletijo trije policisti niti slučajno ne bom poizkusil pobegniti. Če bi imel 10kg heroina v predalu pa mogoče že.


Mogoče ne bi poizkusil pobegniti, bi se pa vsaj malo upiral, če bi ti odvzeli prostost, čeprav nimaš nič v predalu.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Manu ()

Magic1 ::

Manu je izjavil:

nevone je izjavil:

Gre torej za prirojen nagon v kombinaciji s čustvenimi odzivi, ki so (če vključimo znanje psihologije) pričakovani od velike večine populacije.

Če mi zdajle v sobo uletijo trije policisti niti slučajno ne bom poizkusil pobegniti. Če bi imel 10kg heroina v predalu pa mogoče že.


Mogoče ne bi poizkusil pobegniti, bi se pa vsaj malo upiral, če bi ti odvzeli prostost, čeprav nimaš nič v predalu.

A torej se lahko policaju kar vsak "malo na silo" upre na licu mesta, če se mu zdi postopek neupravičen?!? A nimaš zato pritožbo, ali se lahko gremo kar malo po domače... kdo ma večja jajca?
Magic

nevone ::

Mogoče ne bi poizkusil pobegniti, bi se pa vsaj malo upiral, če bi ti odvzeli prostost, čeprav nimaš nič v predalu.


Že mogoče. Ampak pravno formalno te pravice nimaš.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

MrStein ::

bbf je izjavil:

phja. čemu je ta članek namenjen? protisistemskemu hujskaštvu slotechovcev? senzacinoalizmu na slotechu? ozaveščanje o pravicah prestopnikov na slotechu? ali pa je kakšna transcedentalna povezava s tehnologijo, kje skrita v članku?

Osveščanje o napakah v sistemu, ki pa bi jih večina rada pometla pod preprogo.
See no evil, hear no evil... (until it hits me, when I'll go "joj, nisem vedel!").
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

leiito ::

Samo Pibernik, ne Plibernik, v trenutku napade astme ni bežal, niti se ni upiral aretaciji. Z lisicami na hrbtu je vklenjen ležal na tleh. Policisti, specialci, so polni adrenalina vdrli v stanovanje, verjetno pod vtisom filmov misleč, da jih tam čaka odpor z avtomatskim orožjem. Ko se je Pibernik začel peniti, so pač narobe reagirali v situaciji, ki je niso pričakovali.

MrStein ::

nekikr je izjavil:


Šlo je za nesrečni splet okoliščin, za ketere je bil kriminalec kriv sam.

Za posilstvo je bila gospodična sama kriva (izzivalno oblačenje, napačna pot, napačen spol,...).
Za pretep tudi (se je upirala, prasica!).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

gruntfürmich ::

Manu je izjavil:

Pri upiranju gre za nagon po preživetju in strah pred odvzemom svobode.

Gre torej za prirojen nagon v kombinaciji s čustvenimi odzivi, ki so (če vključimo znanje psihologije) pričakovani od velike večine populacije.

Ko enkrat nekoga vkleneš in le-ta ne more več pobegniti, potem ni razloga za nadaljnjo fizično silo ali grdo ravnanje.
Policisti bi morali biti izurjeni v 'čustveni inteligenci', saj se zaradi narave svojega dela s čustvenimi odzivi pri ljudeh nenehno srečujejo.
Žal mnogo kateri policist ko uporablja prisilne metode izgubi občutek za mejo, kdaj je zadosti. Treba se je znat ustavit, se zbrat in si rečt, da nimaš nič osebnega proti osebi v postopku in da je delo odvzema svobode opravljeno. Zdaj torej ni razloga za nadaljnje pritiske in ravno tako ni razloga za zanemarjanje človekovih pravic, saj se policistom ni treba spuščat na osebno raven. Kazni za kriminalna dejanja so določena v kazenskem zakoniku, zato policistom ni treba opravljati tega dela. Njihovo nadaljnje delo je zbiranje dokazov in vso svojo pozornost je treba usmeriti le v to (seveda govorim v primeru, ko je osebi prostost že odvzeta).


preden se boš še zbudil in opravil svoje jutranje potrebe bi te bilo potrebno spomniti da so tudi policaji 'le' ljudje, imajo po večini familije ter prijatelje. in potem morajo ali pri lokalnih težakih ali pri največjih kriminalcih delati red in mir. zdaj, očitno ti ni prav jasno kako bi naj potekala takšen 'ne-nasilni' odvzem prostosti, vendar se mi zdi da hudo plavaš v oblakih, ko meniš da se je z vklenitvijo problem končal; sam bi rekel da se je tam šele začel.
najbolje bi bilo takim ljudem da si resnično pobližje ogledajo in izkusijo takšne zadeve in potem tem ljudem serjejo po glavi kje in kako se naj izboljšajo, ker vedno in žal vedno več je bluzerjev in buzerantov, ki totalno nimajo predstave kako stvari potekajo in kako delujejo.
podobno opažam v svoji dokaj 'kočljivi' panogi, kjer vsak slovenček točno ve kaj bi bilo treba ukreniti, a v resnici totalno nima pojma.

pa tudi se opredeljevati do policijskega dela v zahodnih velemestih ni ravno mačji kašelj, sploh za naše zahojence pod poncami, ni nimajo predstave kaj je to kriminal in nasilni okoliš...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

bbf ::

>>See no evil, hear no evil... (until it hits me, when I'll go "joj, nisem vedel!")
ok, grem kupit slovenske novice, da se malo izobrazim, kaj je evil in kaj ne.

leiito ::

Morda bi bilo bolje, da bi imeli policaji samo fiktivno plačo, da se jim pač šteje delovna doba in imajo zavarovanje, dejanski dohodek bi dobivali pa iz prostovoljnih prispevkov delovnih ljudi in občanov. Sicer se hitro izgubi občutek, da te plačujejo davkoplačevalci, ali pride pa celo do takih anomalij, kot v ZDA, kjer se financirajo iz zaseženega denarja in dobrin in so iz klasične policije postali v črne uniforme oblečeni SWAT in pseudoSWAT lokalni šerifi.

Markoff ::

poweroff je izjavil:

grunt, bo šlo brez levakov?
In če smo že pri spoštovanju policije in pravosodnih organov, potem pričakujem, da se boste za to spoštovanje dosledno zavzemali. Tudi v primeru Mayerjevega Tomažka, ki se iz pravne države dobesedno norca dela.

No, Mathai, če že pozivaš k neomenjanju političnih polov v SLO, bi se lahko v zadnjem odstavku držal svojega poziva tudi sam.

Ivan ima vso pravico, kriv ali nedolžen, uporabiti vse pravne vzvode za ohranitev svobode.

Sicer bi bilo zabavno opazovati, kako nekateri redno dobivajo procese (in obsodbe) na sodiščih za razne neznane kraje, čase, obljube, ipd., drugi, katerih transakcije pa puščajo bolj jasne sledi kot jeti v snegu, pa komajda dobijo kakšno obtožnico, prvih obravnav pa še vedno nikjer. 2,4 mio vs. 200k. Če drugi dobi tri leta aresta, zakaj prvi ni niti obsojen, kaj šele da bi dobil, kaj pa vem, sorazmerno enako kazen, torej 36 (enotno 30) let? Zato ker je "naš" in ker nas ni "izdal", kot en drugi bivši komunist?

Jebeš krivosodje in jebeš nepravno državo Slovenijo. Policija je še najmanj problematična, pa jo pljuvate levo-desno, sodnikov pa bohobvari se ne sme dotikat (ker če se, je to poseg v njihovo čast, dostojanstvo, neodvisnost, ...). Niti tožilcev (Hrastarca...nimam besed...pa oni tožilec, ki je v omari držal 80+ primerov, brez posledic) se ne sme dotikat, razen če je tožilka slučajno članica onih "belčkov".

Policaje, ki pa trdo zagrabijo človeka, ki se upira aretaciji, pa ne bom nikoli in nikdar obsojal. Tudi oni so ljudje, ki se bojijo za svoja življenja, doma pa jih čakajo družine, ki jim prinesejo manj od 1.000 EUR. O policijskem nasilju lahko kvečjemu govorimo, ko bistveno prekoračijo svoja pooblastila ter v primerih, ko se oseba v postopku v ničemer ne upira le-tem.

Get you shit (priorities) straight.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

leiito ::

Upiranje aretaciji, OK, ampak tu je govora o človeku, ki je ležal na tleh, z rokami vklenjenimi na hrbtu, se začel dušiti, peniti, izgubljati zavest, policija pa ni dovolila niti ženi, sicer šolani med. sestri, da bi mu nudila prvo pomoč.

Če bi bil Pibernik osumljen česarkoli drugega, če bi bil to beli ovratnik, bi Slovenske novice kričale, da je policija ubila nedolžnega človeka pred očmi žene in petletnega otroka, javnost bi se zgražala in obsojala policijo. Ker je bil pa Pibernik osumljen preprodaje mamil, odpade presumpcija nedolžnosti, v atmosferi linča ni empatije niti do otroka, kao dobil je, kar si zasluži, kaj se pa gre z mamilami pečat.

Podobno emocije povsem preglasijo razum in človekove pravice pri osumljenih pedofilije, pa vemo kako pogosta taktika je to pri ločitvenih sporih in borbi za otroka.

poweroff ::

Markoff je izjavil:

Če drugi dobi tri leta aresta, zakaj prvi ni niti obsojen, kaj šele da bi dobil, kaj pa vem, sorazmerno enako kazen, torej 36 (enotno 30) let?

Ne vem. Nisem imel vzvodov oblasti v rokah, nisem bil poslanec, da bi lahko uredil te zadeve. 8-)
sudo poweroff

leiito ::

poweroff je izjavil:

Markoff je izjavil:

Če drugi dobi tri leta aresta, zakaj prvi ni niti obsojen, kaj šele da bi dobil, kaj pa vem, sorazmerno enako kazen, torej 36 (enotno 30) let?

Ne vem. Nisem imel vzvodov oblasti v rokah, nisem bil poslanec, da bi lahko uredil te zadeve. 8-)


Kazen sicer tudi v akuzatornem sistemu določa sodnik, ampak v interesu državljanov bi bilo v RS že zdavnaj ukiniti inkvizitorni sistem kazenskega prava, ki je značilen za socialistične države, manj javen, jasen in transparenten, veliko bolj pisen in manj usten. Še BiH in Cro so prešli na akzatorno, le da niso uvedli porote. Očitno oblast v tranzicijskih državah ne zaupa državljanom, da bi zmogli to odgovorno nalogo, že na volitvah se vsakič znova pustijo peljat scat.

mn ::

Upiranje aretaciji, OK, ampak tu je govora o človeku, ki je ležal na tleh, z rokami vklenjenimi na hrbtu, se začel dušiti, peniti, izgubljati zavest, policija pa ni dovolila niti ženi, sicer šolani med. sestri, da bi mu nudila prvo pomoč.


In končno informacija kaj je razlog, da se policiste sploh obtožuje. Nekaj kar bi moralo biti že v sami novici. Ne pa nabijanje o mučenju.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Meje hrambe bioloških sledi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7125576 (18342) AndrejO
»

O mučenju (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / NWO
19037467 (31772) jype
»

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5125821 (21498) PaX_MaN
»

Meje zbiranja bioloških sledi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
14638443 (35135) kuglvinkl
»

Brezigar vs. Penko (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
37623472 (15244) perci

Več podobnih tem