» »

Preklic pogodbe na določen čas

Preklic pogodbe na določen čas

IanAnder ::

Pozdravljeni,

namreč, sem podpisal pogodbo, v kateri sem kasneje izvedel, da ni napisan odpovedni rok, ter da je pogodba označena kot ''nepreklicna'' oz. da traja od leta 2012 do 2019.
Nepreklicna od strani najemnika( najemnik je ne more preklicati).
Jaz več nisem zmožen plačevati tega stanovanja in bi se rad izselil.Ustno in potem pistno (napisal odpoved) sem ga obvestil, da bom napustil stanovanje.
Lastnik pa mi zdaj grozi z odvetnikom in tožbo, češ da sem jaz ta, ki je obvezen da najde novega najemnika, preden grem iz stanovanja, če ne, potem mu bom mogel plačati odškodnino.

6.člen pogodbe pa pravi, da če lastnik ne dobi najemnine do vsakega 18.dneva v mesecu, pogodba se avtomatično razveljavlja in najemnik je dolžan izprazniti stanovanje v roku od 7 dni.

*Nimam denarja za najemnino, o odškodnini pa sploh da ne govorim ...kakšne so moje pravice, ali se lahko izselim iz stanovanja brez tožbe, če mu ne plačam najemnine ? Ali na ta 6.člen vpliva to, da je pogodba nepreklicna ?


Hvala Vam najlepša na odgovorih, ki jih boste potencialno poslali. Res ne vem, kaj naj naredim ...Hvala še enkrat

Lep pozdrav,
Miško

sisemen  ::

Najprej ugotovi ali si uradno prijavljen. Ce nisi, se lahko zadeve hitro zakomplicirajo zanj :) In glede na klasiko danes, verjetno nisi...

IanAnder ::

Nažalost in zelo čudno, sem prijavljen na naslov.Isto, nikakršna potrdila za plačilo najemnine nimam, položnice pa plačujem na ime njegove (najemodajalčeve) matere.
Najemodajalec pa je dal NEPREKLICNO v pogodbo.Rekel sem mu, da bom v stanovanju do 31.08, potem pa grem ..Ali se lahko prijavim na naslov tega novega stanovanja, čeprav pogodba tukaj še vedno traja oz. odpovedi ta najemodajalec ni priznal ?

Hvala Vam lepa

Yohan del Sud ::

Nisem odvetnik in tu res rabiš nasvet kakšnega, ampak se mi zdi, da to ni preveč zakonito. Ok, si si po svoje razlagal drobni tisk, toda tam najbrž tudi piše kakšen pogoj, odškodnina za predčasen razdor pogodbe, v stilu bančnih depozitov in posojil pri bankah. Če ni niti tega in najemodajalec resno misli, da te bo držal za gušo do leta gospodovega 2019, potem je res zrelo za inšpekcijo, taki roki niso normalni.

Sam sem imel v najemu eno pisarno cca pol leta. Pogoj je bil mesečna varščina na začetku in trimesečni odpoved roka, v katerem sem moral plačati najem ali sem uporabljal pisarno ali ne. Za zadnji mesec je štela varščina. To se mi je zdelo pošteno in je kolikor vem dokaj normalna praksa tu okrog tudi za stanovanja.
www.strancar.com

Kaboom ::

STANOVANJSKI ZAKON (SZ-1)

102. člen
(odpoved najemne pogodbe s strani najemnika)
Če ni dogovorjeno drugače, lahko najemnik odpove najemno pogodbo vselej, ne da bi za to navajal razloge, če o tem pisno obvesti lastnika, z 90 dnevnim odpovednim rokom.


torej sta bila dogovorjena drugače?
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kaboom ()

SeMiNeSanja ::

Jaz bi na tvojem mestu stopil do odvetnika. Po moje je pogodba 'doma spacana' in velika verjetnost je, da je celo neveljavna - vsaj jaz še nisem slišal, da bi lahko bila po naši zakonodaji najemna pogodba 'nepreklicna'.

Seveda pa je problem, ker si v finančni stiski - potem pa si še nakopavati stroške za odvetnika. Malo pogooglaj za pojmom 'pro bono pravna pomoč' - mislim, da se ti bi znalo splačati. Saj bo že dovolj, če ti povedo, v katerih delih je pogodba v navskrižju z zakonom in posledično vsaj delno neveljavna, tako da boš znal dopolniti svojo odpoved s trdnimi argumenti.

Sicer pa je že samo po sebi banalno v isti pogodbi mešati 'nepreklicno' in avtomatično razveljavitev pogodbe ob neplačilu.

Nima pa to čisto nobene veze s tem, kje se boš oz. če se boš lahko prijavil na drugem naslovu. Ko se preseliš, si dolžan spremeniti bivališče in tu bivši najemodajalec nima popolnoma nič zraven.

Zgodovina sprememb…

IanAnder ::

@Yohan del Sud Ta najemodajalec je pripravil pogodbo, ki je pravila, da mu dam 6.000 evrov.V slučaju da odidem iz stanovanja pred letom 2022, teh 6.000e mi ne bo vrnil.Nisem se strinjal s tem in mi je dal pogodbo, v kateri pa me je po mojem prevaril, saj je napisal, da je ''nepreklicna''.
Ali mi lahko poveš, a je sploh pravna osnova za tožbo z njegove strani, če odidem iz stanovanja ? Ali lahko on kaj naredi ? (glede tega, da je v pogodbi napisal da je NEPREKLICNA).
V pogodbi pa še pišejo samo pogoji, pod katerimi bi ON lahko razveljavil pogodbo, nič pa o tem, kako bi jaz lahko razveljavil pogodbo.


@Kaboom Verjemite, da sem prebral vse to.Moti me to, da v pogodbi piše da je NEPREKLICNO ..Kaj naj naredim ? Hvala

Hvala Vam za odgovore, pritisk na mojih pljučih se je mal zmanjšal, res Vam hvala

Arctander ::

IANAL, ampak kolikor se spoznam na pogodbeno pravo, niso dovoljene pogodbe, ki so izrazito v škodo ene stranke. To še bolj velja, če je ena stranka v nadrejenem položaju (kar najemodajalec je). IMO bi se določba o nepreklicnosti morala šteti kot nepoštena (načelo poštenja pri sklepanju pogodb - OZ), s čimer postane nična - kot da nikoli ne bi obstajala.

Vsekakor pa stopi do odvetnika.

IanAnder ::

Se globoko opravičujem za double post, ampak prosim Vas za razumevanje

@SeMiNeSanja Gospod/a, ne bi verjeli, koliko sem Vam hvaležen za odgovor.
Ali bi lahko najemodajalec izkoristil to, da sem prijavljen na drugom naslovu, ker mi je že zagrozil s tožbo in z odvetnikom ? Ker je on mnjenja, da sem jaz njegova lastnina do 2019 in da sploh nimam nobene pravice za odpoved.
Res Vam hvala za odgovor, še verjeli ne bi, koliko ste mi olajšali situacijo že z odgovorom

IanAnder ::

Še enkrat se opravičujem za double post ...prosim za razumevanje

@Arctander Hvala vam, hvala vam, hvala vam .. Izgleda da bom spal vsaj mal bolj normalno danes ..
Isto, najemodajalec je končal Ekonomsko Fakulteto,je poleg vsega še javna oseba.Ali to kaj vpliva na vsesplošno situacijo ? Kaj mi svetujete ?

Moja hvaležnost je pravkar prebila streho :D ..neverjetno sem hvaležen, hvala Vam

Yohan del Sud ::

Še enkrat, nisem odvetnik, ampak mislim, da besede "NEPREKLICNO" niti hudič v pogodbi za tvojo dušo ne bi uporabil v nikakršni obliki. Ta bi dal vsaj pogoj, da ga sesuješ v igranju violine ali nekaj podobnega, da se razdre pogodba.

Seveda pa je svet bizaren in absurden. Lahko te toži in morda celo dobi, če ne ukrepaš. Žal. Ampak je najbrž dovolj, kot je kolega napisal zgoraj, pravo pismo na pravi naslov z opisom problema in s citatom iz kakšnega zakonika, če ne že kar iz ustave (in cc na njegov naslov).

Res, obišči (ali pokliči) kakšno pravno pisarno, menda prvega sestanka jih večna ne zaračunava in je velika verjetnost, da boš vseeno dobil kakšne podatke. Če jih pokličeš več. dobiš celo sliko.
Menda obstaja tudi specializirano služba za brezplačno pravno pomoč tu okrog, ampak rabiš pravnika, da jo dobiš. Kaveljc 22.
www.strancar.com

Ziga Dolhar ::

Za brezplačno pravno pomoč ne rabiš pravnika, madona.

Greš na bližnje okrožno sodišče v ponedeljek, sredo ali petek od 9h do 12h oz. v sredo tudi med 14h in 16:30 in povprašaš, kje je služba za BPP. Tam ti bodo (pravniki - praviloma sodniški pripravniki :)) pomagali izpolniti obrazec za dodelitev BPP (brezplačne pravne pomoči). Če bo strokovna služba ugotovila, da si upravičen do BPP (premoženjski cenzus), ti bodo izdali napotnico za odvetnika.

Sicer je pa kakršnokoli svetovanje tule na pamet, brez da bi natančno videli pogodbo, precej nehvaležno.
https://dolhar.si/

Samson ::

Jebote, da nije Zoki, ha?

Salo na stran. Upam da resis zadevo cimprej.
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

IanAnder ::

Hvala Vam vsem res, ker tudi, čeprav so odgovori tukaj na tem forumu, so mi pomagali in mi pomažejo ..

Isto, da Vam še mal bolj pojasnim svojo situacijo.Ta najemodajalec je v to pogodbo dal še pogoj (ki sem ga sicer opravil), da mu naredim fasado na določenem objektu.Dal je material, jaz pa sem vse to naredil.Najemnina pa je ostala ista, brez sprememb.
Ali imam pravico do plačila za svoje delo ? V pogodbi pa ne piše nič za to, piše samo da je to treba naresti do konca leta.

Ales ::

Skopiraj oz. prepiši vsebino celotne pogodbe sem, brez osebnih podatkov (od najemodajalca in tebe).

shadeX ::

Lepo bi bilo če bi to pogodbo prilepil sem (osebne podatke izbrišeš).

IanAnder ::

Evo ga, prepisal bom tukaj :

1.ČLEN : Podatki o objektu

2.ČLEN: Lastnik stanovanja izroči, najemnik prevzame stanovanje opisano v prvem členu

3.ČLEN: Vrsta najema : tržno najemno stanovanje

4.ČLEN: Podatki o tistih, ki bivajo v objektu

5.ČLEN: O sklenitva aneksa, v slučaju, da se število oseb poveča

6.ČLEN: Cena ni ekonomska zaradi medsebojnega dogovora med lastnikom in najemnikom, ki bo v času najema stanovanja opravljal še delo upravnika stavbe.Delo upravnika stavbe zajema: odpravljanje manjših poškodb in okvar, redno vzdrževanje in čiščenje okolice stavbe, vrta, ograj in žive meje.V letu 2013 popravilo garaže in sicer izdelava fasade.Stroške materiala nosi lastnik stavbe.
Najemnik plačuje najemnino do določenega dne v mesecu v gotovini.V primeru da najemnina za tekoči mesec ni poravnana do datuma, ki je določen za dan plačila, se najemniku avtomatski prekine najemna pogodba in mora najemnik izprazniti stanovanje v roku sedmih dni.

7.ČLEN: Najemnik poleg najemnine plačuje tudi individualne obratovalne stroške.

8.ČLEN: Najemno razmerje se sklepa NEPREKLICNO za določen čas, od 01.01.2013 do 31.12.2019 z možnostjo podaljšanja najema.Podaljšanje najema se sklene najmanj 90 dni pred zaključkom najema po tej pogodbi.

9.ČLEN: Spoštovanje hišnega redu

10.ČLEN: Najemnik mora šestkrat letno dopustiti vstop lastniku oz. njegovem pooblaščencu.

11.ČLEN: Lastnik lahko odpove najemno pogodbo zaradi krivdnih razlogov in pod pogoji, določenimi v 6.členu te pogodbe oz. če najemnik krši hišni red, če najemnik ne vzdržuje najeto stanovanje in povzroča s svojo uporabo nastajanje materijalne škode oz. ne izvaja določenih nalog upravnika in določenih del.

12.ČLEN: Po prenehanju najemnega razmerja mora najemnik izročiti stanovanje v stanju, kakršnega je prevzel.

Eto ga, upam da bo mal jasneje, v kaj sem se vpletel ..Hvala Vam vnaprej za vse, vse, vse. ..

In ne, ni Zoki haha

shadeX ::

Ta pogodba je kar nekaj po svoje :D

10.ČLEN: Najemnik mora šestkrat letno dopustiti vstop lastniku oz. njegovem pooblaščencu.


A ni v zakonu da lahko 2x letno?

IanAnder ::

@shadeX Najemodajalec pa, večkrat mesečno pride pred stanovanje in s svojim obnašanjem povzroča napetost v celotni atmosferi, tako da bivanje sploh ni prijetno.Nisem imel izbire, saj me finančna stiska zelo prizadeva in nisem mogel videti že prej, da bo najemodajalec imel takšen nastop in takšen pristop k vsem tem.Bojim se tudi vseh teh pravnih zadev, saj sploh nimam izkušnje v tem.

Hvala Vam vsem še enkrat in bom še dostikrat ponavljal to ..res hvala

Smurf ::

@IanAnder
Tvoj najemodajalec krsi kar nekaj stvari, ampak vseeno se loti te zadeve na resni nacin, da ne bo slo kaj narobe. Poslusaj Ziga (ki je mimogrede verjetno v tej temi edini pravnik) in se obrni na brezplacno pravnisko pomoc, da bos razresil te stvari na pravilni nacin.

GGGGG ::

Ali je v pogodbi določena najemnina? Če ja, plačuješ znesek, ki je določen v pogodbi?

martincek1 ::

Kako se lahko sklepa nepreklicno, če .. 6.ČLEN: V primeru da najemnina za tekoči mesec ni poravnana do datuma, ki je določen za dan plačila, se najemniku avtomatsko prekine najemna pogodba in mora najemnik izprazniti stanovanje v roku sedmih dni.

IanAnder ::

@iKst Ja, določena je v pogodbi in plačujem ta znesek ..

@Smurf Hvala, hvala ..mimogrede, tukaj spodaj bom napisal to, kar mi je najemodajalec prinesel, ko sem ga pistno obvestil, da bom zapustil stanovanje ..

Vaše odpovedi najemne pogodbe ne sprejemam oz. z njo ne soglašam.Najemna pogodba je namreč sklenjena za določen čas do 31.12.2019 NEPREKLICNO in možnost predčasnega prenehanja oz. odpovedi s strane najemnika NE PREDVIDEVA.
Ne glede na navedeno pa sam pripravljen razmisliti o sporazumnem predčasnem prenehanju najemne pogodbe pod pogojem, odškodnine za razumno obdobje, v katerem bi za stanovanje poiskali drugega najemnika.
Vse dogovore v zvezi z rokom odpovedi bo reševal v mojem imenu pravni zastopnik.

@martincek1 V pogodbi najemodajalec ima pravico predčasno prekiniti pogodbo, najemnik pa ne ..to je kar piše

Dodatek: V pogodbi v OSMEM ČLENU, piše da pogodba velja od 01.01.1913 do 31.12.2019 ...Ali vpliva ta napaka na veljavnost ali pa se tretira kot napaka ? (nisem hotel gor napisati, ker sem mislil, da ni pomembno ..ostalo je pa kot piše v originalni pogodbi)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: IanAnder ()

black ice ::

V tej pogodbi je toliko napak, da glava boli. Verjetno je že zaradi napačnega datuma nična. (nisem pravnik)

Edit: Citiram stanovanjski zakon
Odpoved najemne pogodbe
102. člen
Najemnik lahko odpove najemno pogodbo vselej, ne da bi zato navajal razloge, z 90-dnevnim odpovednim rokom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: black ice ()

MadMicka ::

black ice, zgolj zaradi datuma pač pogodba ne more biti nična. Če bi to držalo, bi zaradi tipkarskih napak padlo v vodo cel kup pogodb. Nima to smisla.

IanAnder, prijaviš lahko bivališče kjer hočeš, kadar hočeš, pač rabiš zgolj soglasje lastnika, kjer boš prijavil bivališče.

Kar se pa tiče najemne pogodbe, daš mu pisno odpoved pogodbe, o tem shrani dokaz, recimo s priporočeno pošto in mu zraven tudi dopiši, če te bo tožil, ga boš prijavil davčni. Če te toži, pač lahko dobi še najemnino za 90 dni. Ampak to se mu ne bo splačalo, saj bo imel s tem stroške, rizkiral bo davčni pregled, pa še ve, da ti nimaš nič.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Phantomeye ::

haha, ta pogodba je nična, obstajajo določeni zakoni , ki niso v domeni stanodajalca.

SeMiNeSanja ::

@IanAnder - poišči pravno pomoč in skupaj z odvetnikom sestavita nov predlog za sporazumno odpoved, ki bo celo krajša kot 90 dni zaradi 'problematične' pogodbe, ki jo je s teboj sklenil najemodajalec. Če se ne bo strinjal z predlogom, pa naj te toži kar pa mu bo njegov odvetnik verjetno odsvetoval.

Kot rečeno, potrebuješ pravnega strokovnjaka s tega področja, da ti pomaga iz te godlje, sicer boš imel same sitnosti.

IanAnder ::

@MadMicka Odlično, odlično, drugo stanovanje sem že zagotovil, samo me ta najemodajalec tako matra in dviguje napetosti, da to ni normalno ..Imam potrdilo o poslani pisni odpovedi, tako da je to v redu ..

@SeMiNeSanja Bom, bom, tudi to imam skoraj zagotovljeno, tako da bom videl, kaj bodo rekli strokovnjaki ..

Hvala Vam vsem na odgovorih, neskončno sem hvaležen ..

Glugy ::

"6.ČLEN: Cena ni ekonomska zaradi medsebojnega dogovora med lastnikom in najemnikom, ki bo v času najema stanovanja opravljal še delo upravnika stavbe.Delo upravnika stavbe zajema: odpravljanje manjših poškodb in okvar, redno vzdrževanje in čiščenje okolice stavbe, vrta, ograj in žive meje.V letu 2013 popravilo garaže in sicer izdelava fasade.Stroške materiala nosi lastnik stavbe.
Najemnik plačuje najemnino do določenega dne v mesecu v gotovini.V primeru da najemnina za tekoči mesec ni poravnana do datuma, ki je določen za dan plačila, se najemniku avtomatski prekine najemna pogodba in mora najemnik izprazniti stanovanje v roku sedmih dni."

8.ČLEN: Najemno razmerje se sklepa NEPREKLICNO za določen čas, od 01.01.2013 do 31.12.2019 z možnostjo podaljšanja najema.Podaljšanje najema se sklene najmanj 90 dni pred zaključkom najema po tej pogodbi.

Nisem pravnik ampak logika mi prav da zakon ne more dopuščat pogodb ki so same s sabo skregane. Ne more pisat v pogodbi da se sklepa za čas od x do y neprekinjeno obenem pa not piše da se prekine če se ne plača v sedmih dneh. Kako ti lahk taka pogodba zdrži pravo? ne more..ni šans.

Phantomeye ::

Glugy je izjavil:

"6.ČLEN: Cena ni ekonomska zaradi medsebojnega dogovora med lastnikom in najemnikom, ki bo v času najema stanovanja opravljal še delo upravnika stavbe.Delo upravnika stavbe zajema: odpravljanje manjših poškodb in okvar, redno vzdrževanje in čiščenje okolice stavbe, vrta, ograj in žive meje.V letu 2013 popravilo garaže in sicer izdelava fasade.Stroške materiala nosi lastnik stavbe.
Najemnik plačuje najemnino do določenega dne v mesecu v gotovini.V primeru da najemnina za tekoči mesec ni poravnana do datuma, ki je določen za dan plačila, se najemniku avtomatski prekine najemna pogodba in mora najemnik izprazniti stanovanje v roku sedmih dni."

8.ČLEN: Najemno razmerje se sklepa NEPREKLICNO za določen čas, od 01.01.2013 do 31.12.2019 z možnostjo podaljšanja najema.Podaljšanje najema se sklene najmanj 90 dni pred zaključkom najema po tej pogodbi.

Nisem pravnik ampak logika mi prav da zakon ne more dopuščat pogodb ki so same s sabo skregane. Ne more pisat v pogodbi da se sklepa za čas od x do y neprekinjeno obenem pa not piše da se prekine če se ne plača v sedmih dneh. Kako ti lahk taka pogodba zdrži pravo? ne more..ni šans.


Sej potem je pa zadeva preprosta, ne plača najemnine in se odseli, problem solved (če se hoče it najemnikove igrice, seveda).

Wrop ::

Pozabi na kake izgovore tipa nisem vedel, kaj podpisujem, kaj je pisalo v pogodbi in lastnik me je zavedel. Tako pač ne gre, razen, če si poslovno nesposoben. Tvoja dolžnost je, da pogodbo pred podpisom prebereš, pa naj se ti še tako mudi ali se ti lastnik zdi pošten, itd.

Mislim, da bi bilo nemogoče ne preklicati pogodbe, pa čeprav je za določen čas. Saj ta čas je res nerazumno dolg. Vsekakor lahko pride vmes kaka nepredvidena okoliščina, katera v nadaljevanju onemogoča izpolnjevanje dolžnosti, ki so zapisani v pogodbi. Tega pri podpisu ne moreš vedeti in zato zelo verjetno lahko take vrste pogodb prekineš. Se mi zdi, da moraš o tem pisno obvestiti lastnika(kar si že), on ti je sicer odgovoril, da se ne strinja, ampak to ne spremeni tvoje nepredvidene okoliščine, da ne moreš plačati najemnine.
Mogoče bi bilo dobro, da bi preko ovinkov na kakem papirju dobil od njega razlog, zakaj se pogodbe naj ne bi dalo preklicati. Za to mora imeti zelo dober razlog. Pa še to je potem vprašanje.

Če ne boš plačal najemnine, se izseli, kot nalaga pogodba, samo vedi, da te lahko toži za ta znesek + s tem nastale stroške.

Najbolje, da zaprosiš za brezplačno pravno pomoč, pa ti bodo tam bolj natančno svetovali.

Zelo bi bil presenečen, če tisti člen glede nepreklica pogodbe, ne bi bil sporen ali celo ničen. Sploh, če bi dobil več kot 3 najemnine + kaki dokazani upravičeni stroški, ki bi jih s tem imel.

Nisem pa pravnik, tako da lahko nič ne drži.

V skrajem primeru so ti na voljo kaki novinarji.

Samson ::

wrop: nekje zgoraj je napisal da je najemodajalec neka javna oseba. Verjetno OP noce se s tem opletanja da se pojavi naprimer z Janso v novicah :)
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

pirat ::

Pogodba ni nicna, je pa nicen njen clen, ki govori o nepreklicnosti, saj je v nasprotju z zakonom (nekdo je zgoraj ze prilepil clen...). Za taksno pogodbo posledicno velja odpovedni rok kot je predpisan v zakonu.

IanAnder ::

''Vaše odpovedi najemne pogodbe ne sprejemam oz. z njo ne soglašam.Najemna pogodba je namreč sklenjena za določen čas do 31.12.2019 NEPREKLICNO in možnost predčasnega prenehanja oz. odpovedi s strane najemnika NE PREDVIDEVA.
Ne glede na navedeno pa sam pripravljen razmisliti o sporazumnem predčasnem prenehanju najemne pogodbe pod pogojem, odškodnine za razumno obdobje, v katerem bi za stanovanje poiskali drugega najemnika.
Vse dogovore v zvezi z rokom odpovedi bo reševal v mojem imenu pravni zastopnik.''

To je tisto, kar mi je on poslal, ko sem ga pisno obvestil oz. mu poslal odpoved zaradi nezmožnosti plačevanja najemnine in stroškov.
Po njegovi logiki sem njegovo lastništvo in sploh noče slišati, da nimam denarja za plačevanje.Seveda bom v vsakem slučaju odšel do odvetnika, da pove kaj misli o tem.

Hvala Vam za Vaše odgovore res, sem spal zelo dobro zaradi teh.

BorutO ::

Ne plačuj mu najemnine, če on noče, da zapustiš stanovanje!

V naših krajih je kar nekaj takih familij, ki so enim "revnim" družinam ponudile za par mesecev začasno stanovanje, pol pa niso plačali prvega meseca, drugega, itd, zdaj pa živijo notri že par let, pa še izseliti se ne smejo, ker jih država ščiti! Torej ne plačuj, če bo hotel, da te natira, pa pojdi ven. Ali pa pol kot razlog navedi socialni kaj se dogaja in zahtevaj socialno pomoč (če si na borzi ali kje že moreš biti za to prijavljen), pa če nimaš kam iti, v tem primeru te bo država ščitila, oni pa bo naredil vse, da se te reši iz stanovanja. Če pa ti bo začel groziti, pa ga na skrivaj posnemaj pa prijavi policiji. Če on ne ve biti pošten, pa še ti ne bodi. Če računi za elektriko in vodo pridejo na tebe, to plačuj, drugo pa nič.

Mipe ::

Novodobno suženjstvo.

Če stanodajalec noče prekiniti pogodbe, potem ostane samo eno: prijava na ustrezne organe. Če ti ne ukrepajo, potem je tu še pravna možnost. V vsakem primeru ti je zaradi zakona primoran omogočiti odpoved.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

Phantomeye ::

IanAnder je izjavil:

''Vaše odpovedi najemne pogodbe ne sprejemam oz. z njo ne soglašam.Najemna pogodba je namreč sklenjena za določen čas do 31.12.2019 NEPREKLICNO in možnost predčasnega prenehanja oz. odpovedi s strane najemnika NE PREDVIDEVA.
Ne glede na navedeno pa sam pripravljen razmisliti o sporazumnem predčasnem prenehanju najemne pogodbe pod pogojem, odškodnine za razumno obdobje, v katerem bi za stanovanje poiskali drugega najemnika.
Vse dogovore v zvezi z rokom odpovedi bo reševal v mojem imenu pravni zastopnik.''

To je tisto, kar mi je on poslal, ko sem ga pisno obvestil oz. mu poslal odpoved zaradi nezmožnosti plačevanja najemnine in stroškov.
Po njegovi logiki sem njegovo lastništvo in sploh noče slišati, da nimam denarja za plačevanje.Seveda bom v vsakem slučaju odšel do odvetnika, da pove kaj misli o tem.

Hvala Vam za Vaše odgovore res, sem spal zelo dobro zaradi teh.


V NOBENEM primeru, pa ne popuščaj pri tem:

Ne glede na navedeno pa sam pripravljen razmisliti o sporazumnem predčasnem prenehanju najemne pogodbe pod pogojem, odškodnine za razumno obdobje, v katerem bi za stanovanje poiskali drugega najemnika.

On hoče od tebe zaslužit, hkrati pa hoče, da v njegovem imenu nategneš kakšnega svojega prijatelja. Saj nisi menda pogodbe podpisal s hudičem? :)

Ales ::

Zdaj sklepate že vse živo, slišali pa ste samo eno plat zgodbe.

Uravnoteženost pogodbe se zahteva z namenom, da se s tem zaščiti obe stranki. Trimesečni odpovedni rok je zakonsko določen prav z namenom, da si imata tako najemodajalec kot tudi najemojemalec čas urediti prihodnje življenje (iskanje novega najemnika, iskanje nobega prebivališča). Iti v škodo enega ali drugega ni ok.

Dejstvo je, da je ta pogodba precej čudna. Možno je, da je najemnina zelo nizka, najemodajalec pa si je pogodbeni odnos predstavljal malo drugače - beri, precej več fizičnega dela s strani najemnika v zameno za nizko najemnino. Ko je najemnik videl, da mu to ne ustreza in/ali da najemodajalec pretirava, je pač poiskal drugo rešitev.

Dejstvo je, da se najemodajalec obnaša precej nekonstruktivno (in mogoče se je tudi najemnik, tega ne vemo) in da pogodba ni ravno profesionalno sestavljena. Kar, tipično, povzroči težave...

Kot čisto nezainteresirana stranka pri vsem tem bi predlagal kompromis v smislu nekega razumnega odpovednega roka. Je pa to najbrž utopično, če se folk že krega. :P

IanAnder ::

@Ales Ja, ampak se mi to zdi ekstremno v škodo enega (v tem smislu najemnika, saj sploh nima pravice iti ven).V pogodbi piše, da cena ni ekonomska, kar potrjuje to, kar ste napisali - več fizičnega dela v zameno za nižjo neekonomsko najemnino.Sosedje (ki živijo v isti stavbi, stanovanja sta ločena) imajo ceno, ki je ekonomska in znaša celih 175 evrov za trisobno stanovanje in nimajo nikakršnih obveznosti do najemodajalca.
Glede mojih obveznosti, izpolnil sem vse svoje obveznosti, razen te, da bom v stanovanju do leta 2019 (kar enostavno ni možno, saj imam druge obveznosti življenjskega pomena in jih je nemogoče narediti pri trenutni situaciji).

Glede odpovednega roka pa se najemodajalec sploh ne strinja.Noče DATI odpovednega roka, noče ga priznati, saj je mnjenja, da je pogodba ustanovljena tako, da odpovednega roka SPLOH NE PREDVIDEVA (kar je po mojem protivno zakonu).

šernk ::

10. Člen je 100% neveljaven v pogodbi in dam roko v ogenj, da je 8. člen tudi, čeprav je hakeljc v zakonu, če se stranki ne dogovorita drugače, ampak bi pomojem vse skupaj padlo na podlagi obligacijskega zakonika.

4. odsek: NEVELJAVNOST POGODB

I. NIČNE POGODBE

Ničnost

86. člen

(1) Pogodba, ki nasprotuje ustavi, prisilnim predpisom ali moralnim načelom, je nična, če namen kršenega pravila ne odkazuje na kakšno drugo sankcijo ali če zakon v posameznem primeru ne predpisuje kaj drugega.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Deložacija (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30364022 (56938) Ishmael
»

odpovedni rok 90 dni (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
517183 (6111) Magic1
»

Izselitev najemnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8722869 (19436) MrStein
»

odpovedni rok v najemni pogodbi

Oddelek: Loža
64378 (4026) Ivana0
»

Najemodajalec = nategator (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21637555 (24030) Timurlenk

Več podobnih tem