» »

Peka na žaru

Peka na žaru

«
1
2

l0g1t3ch ::

Živjo,

rabil ki kak hiter nasvet/par napotkov za peko na žaru, da bo hrana vsaj približno OK :) Nekajkrat sem sicer že pekel ampak to bolj na pijanicah, kjer je bila hrana v drugem planu in se noben ni sekiral če ravno ni bilo srovo.
Peči nameravam kotlete, rebrca, čevape, nabodala in hrenovke. Žar je nek weber okrogli, na oglje.

Hvala za vsak nasvet :)

P.S. V skrajni sili še vedno lahko napijem goste :D

Steinkauz ::

Temperaturo poskušaj držati čim višjo.
Najprej imaš rešetko nastavljeno nizko, daš gor, počakaš, da par 2-3 minute, obrneš spet počakaš 2-3, daš rešetko višje in tam spečeš dokonca.

Visoka temperatura ti na hitro zapeče meso, tako da sokovi ne tečejo ven, nato pa na nižji(če ne bi zažgal) pečeš dokler ni pečeno.

jest10 ::

V nobenem primeru ne polivati mesa s pirom.
Ohladiš meso, odplakneš sokove in za bonus še dvigneš pepel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()

noob96 ::

pa ne začni dokler oglje ni res vroče.. najbolje da kupit brikete ker veliko lepše oddajo toploto kot pa tisto oglej v kosih... edino če imaš drva in nameravaš tako zakurit...

l0g1t3ch ::

Kolikor sem gledal na žaru ne morem spreminjati višino rešeteke.
 Gre pa za takle žar.

Gre pa za takle žar.



Torej na kratko nekako takole
zakurim z bukovimi trskami, te imam že pripravljene
naložim oglje
počakam da je oglje primerno vroče, kako vem da je dovolj segreto ?
vržem meso na rešetko in ga poskušam ne zažgati
pečeno pojemo in glasno cmokamo :)

Ne polivam z pivom/vodo ?
Zakaj se to sploh dela, vsi kar sem jih gledal to delajo čeprav ubistvu nihče ne ve zakaj, oz. baje je meso bolj sočno ?

Steinkauz ::

Jst polivam samo če se je kak del lesa/oglja vnel in dejansko ogenj sega do mesa.

ali3n ::

Polivanje s pivom (pomojem) izvira iz gašenja prevročega oglja z vodo. Vmes se je postopek sfižil (kuhar je imel v roki pivo) -> in zdaj vsi polivajo s pivom.


Kar se peke na webru tiče - omogoča najmanj 2 načina peke: direktno (nad ogljem) in indirektno (oglje skupčkaš na en konec kugle, pečeš pa na drugem koncu).

Če boš pekel direktno: kotlete in rebra - flikni meso gor, pokrij, po 5-7 minutah obrni,.. pokrij.

Čevapi zahtevajo umirjen ogenj - peci jih na koncu.

Svetujem uporabo briketov, saj držijo dlje (oglje te zna zajebat in crknit ob nepravem trenutku). Temp. reguliraš z zgornjim zračnikom (spodnji naj bo odprt do konca).

Tkole zgleda indirekt peka (briketi na eni strani, meso na drugi);

Indirekt peka - 3 ure

- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

noob96 ::

ne kompliciraj z višino ;) če bo prevroče daš mal na stran enostavno... ko roke ne boš mogel držati nad rešetko več kot 3 sekunde takrat je dovolj toplo.

betmen ::

zakuriš ogenj. Ful ognja nared. Potem počakaj, da se to razgori. Ne daji oglje v plamen! Ko bo ratala žerjavca, potem dej oglje. Mešaj s kakšno palčko (ki ne bo zagorela) Ogelj bo fertik, ko bo čist siv in tak krhek.

Ne rabiš polivat z ničmer, samo pripravi dobro manirado in boš zmagal. Poglej malo na netu katera ti najbolje odgovarja.

Piščanca in čevapov ne peči predolgo. Čim piščanec dobi tisto rumeno barvo ga obrni in tako potem daj dol. Piščanca se hitro izuši in potem ti se sam zatika v grlu.

Čevape dej od enkrat vse skupi gor (ne razdiraj jih!). Čevapi se pečejo na koncu, ker so najhitreje pečani. začne se s kako govedino ali svinjino ker traja najdlje.

Torej, čevape vrži vse gor in jih ne ločuj, pusti jih skupaj, da se zapečejo na eni strani. Potem jih obrni vse skupaj in jih počasi razdiraj. Ko bodo še od ospodi dobili tempreraturo, jih boš lažje ločil in pri tem ti bojo ostali sočni. Če boš dajal enega po enega na žico se ti bojo sam izsušil.

Daj roko blizu žice in če te bo v roko žgalo je dobro, če pa bo neki kao toplo potem ni nič :D

PLAMENA ko pečeš ne sme bit!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: betmen ()

jest10 ::

l0g1t3ch je izjavil:


Zakaj se to sploh dela, vsi kar sem jih gledal to delajo čeprav ubistvu nihče ne ve zakaj, oz. baje je meso bolj sočno ?

Ravno obratno. Po polivanju je meso bolj suho.

Map ::

Mi vedno pečemo kurje bedrce in fafle na koncu, ker morajo biti fajn pečene do kosti, kar ti na vročem oglju ne bo uspelo, ker so od zunaj že zažgana, pri kosti pa še ni pečena. Najprej pečemo hitro pečeno meso brez kosti, se pravi čevape in kotlete, hrenovke, ražnjiče, kure pa na koncu.

Meso se voha po briketih, zato vedno pečemo na oglju.

Lahko poskusiš pred peko meso namazati z gorčico. Nisem še poizkusil, ampak nekaterim je to zelo všeč, nekaterim pač ni.

googleg1 ::

Map je izjavil:

Mi vedno pečemo kurje bedrce in fafle na koncu, ker morajo biti fajn pečene do kosti, kar ti na vročem oglju ne bo uspelo, ker so od zunaj že zažgana, pri kosti pa še ni pečena. Najprej pečemo hitro pečeno meso brez kosti, se pravi čevape in kotlete, hrenovke, ražnjiče, kure pa na koncu.
Moja taktika je pa začeti z bedrci. Da skorja na hitro porjavi. Potem pa poskusim odmaknit na rob žara kjer je najnižja temperatura da se mi do konca skuha/speče. Vmes poskusim žar pokrivati. Bonus tega je, da so čevapčiči in bedrca pečena praktično istočasno (če daš čevapčiče gor z manjšo zakasnitvijo). Je pa seveda to moj pristop in sem bolj začetnik

echo ::

Zapečenje na visoki temperaturi ti nič ne zapre sokov (že kakšnih sto let se to ve), ker se le-ti stiskajo iz mesa, ko ga prepečeš preko "well done" stanja (slovenski standard). Weber je fajn, ker ti omogoča počasno kuhanje (če si spreten), ki ga potem na koncu samo zapečeš za potrebe skorice. Piščanec je čudovito sočno meso, ki pa ga večinoma uničujemo z "ziher je ziher" tehniko kuhanja.

Sicer se pa lahko večconsko kuhališče naredi iz vsakega žara in pokrova.

Jaz ti priporočam, da na koncu na žaru spečeš še kruh, namažeš ga z oljem, maslom, in/ali česnom, začimbami, soljo.
S tem boš naredil veliko razliko, vendarle smo se že prenajedli preveč pečenih čevapov in suhe vratine.

Rebrca ne priporočam za začetnika, ker imajo veliko vezivnega tkiva, ki ga je treba razgraditi, pri čemer pa boš verjetno prepekel in presušil celoten kos mesa.

RejZoR ::

To sploh ni res, pivo dejansko naredi okus drugačen in men je bilo vedno všeč, če se je delalo čevape s pivom. Eni pa govorite, kot da je prekletstvo s katerim samo odplakneš vse. Larifari.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

noob96 ::

raje ob čevapih spi kozarček kot pa da ga polivaš po hrani...bedarija

echo ::

Rejzor, ko meso pečeš, je masni tok snovi usmerjen proti površini mesa, kjer ti voda hlapi. Ko se ti meso segreva, se ti vlakna krčijo in stiskajo vodo iz svoje strukture. Tista malenkost, ki se mogoče prime površine, ne odtehta slabosti tega početja, ki pa resda ima MOOOČEN vpliv na psihološko doživljanje hrane (para, wow efekt, adrenalin)
Polivanje s tekočinami gasi oglje in je v nekaterih izjemno redkih primerih zaželeno (ko ne moremo nastavljati višine in imamo prevroče oglje).
Čevap naj bi bil hitro pečen (medium well, goveji tudi medium rare), polivanje s tekočinami bo povzročilo padec temperature, kar za seboj niso slabo skorjico ali pa izsušenost. Res pa je, da smo se tega popolnoma navadili in kompenziramo z raznimi ajvarji in kepači in zenfom.

Kuhanje v pivu je sicer genialna zadeva (temno pivo s teletino, govedino recimo), ampak v žar programu je samo del zablodele folklore in čipšit okusov (pejte si prebrat kakšne bedaste dodatke najdemo v predpakiranih čevapčičih).
Sam še nisem naredil čevapov iz drugega kot govedine, soli in popra.

jest10 ::

Če komu pašejo čvapi s okusom piva, naj jih raje pred pečenjem marinira v piru.

Metulj-1 ::

Probejte enkrat cela piščančja bedra brez kosti na žaru. So hitro pečena maš sicer mal več dela z pripravo ampak ko se navadoiš gre hitro. Rebra so tud odlična ampak jih moraš fajn zapečt pa ne presušit. Men osebno najboljša zadeva iz žara. Sam uporabljam oglje izpod Jamnika ker tisti briketi me niso najbolj navdušili.
Oglje pa zakurim kar z brenerjem priklopljenim na plinsko bombo ker tistih dilc kurt se mi ne da več.(precejkrat pečemo pa gre preveč časa), tko, da mam žar pripravljen v parih minutah.

moj_nick ::

Potrebuješ termometer, ki ga zapičiš v meso. Ko je med 60 in 65C, ga pobereš dol. Več.
110111001001010001010000

Martin Krpan ::

nekaj dobrih nasvetov:

RejZoR ::

jest10 je izjavil:

Če komu pašejo čvapi s okusom piva, naj jih raje pred pečenjem marinira v piru.


Sej ne da pol sploh nima okusa po pivu... kva eni bluzite..
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Vesoljc ::

ima kdo kak pameten nasvet kako spect sir za zar, brez da se sprime na resetko?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

jest10 ::

RejZoR je izjavil:

jest10 je izjavil:

Če komu pašejo čvapi s okusom piva, naj jih raje pred pečenjem marinira v piru.


Sej ne da pol sploh nima okusa po pivu... kva eni bluzite..


Eni imamo recimo radi rare ali medium steak, drugi radi jeste prepečen podplat>:D, eni uživamo v medium pečenih čvapih v lastnem soku, drugi pa z utopljenimi v piru itd
Ni problema, okusi so različni. Samo ne vztrajati, da je slovenska folklora zalivanja mesa s pirom nek gurmanski presežek, ker ni.

RejZoR ::

Zalivanje s pirom. Lmao. Od kdaj je mal razpršenega pira po mesu "zalivanje". Mogoče je čas da eni kdaj pa kdaj primete v roke kakšen slovar in si razčistite definicije besed...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Free Bird ::

@vesoljc:
Probaj rešetko in sir malo namazat z oljem prej.

Drugače pa sem ravno danes pekel na žaru.
Tole je moja tehnika:
Zakuriš oglje/brikete (nekako imam raje brikete, gori bolj enakomerno). Ko lepo gori daš rešetko na malo višjo stopnjo in gor namečeš meso (najprej kake perutnice, bederca, govedina itd., nato pa tisto kar se hitreje speče). No, ko je zadeva že lepe barve in sumim da je pečeno spustim na nižjo stopnjo da se zapeče.

Drugače pa ni tole neka umetnost, po desetih pekah že kar obvladaš zadevo. :)

noob96 ::

Free Bird je izjavil:

@vesoljc:
Probaj rešetko in sir malo namazat z oljem prej.

Drugače pa sem ravno danes pekel na žaru.
Tole je moja tehnika:
Zakuriš oglje/brikete (nekako imam raje brikete, gori bolj enakomerno). Ko lepo gori daš rešetko na malo višjo stopnjo in gor namečeš meso (najprej kake perutnice, bederca, govedina itd., nato pa tisto kar se hitreje speče). No, ko je zadeva že lepe barve in sumim da je pečeno spustim na nižjo stopnjo da se zapeče.

Drugače pa ni tole neka umetnost, po desetih pekah že kar obvladaš zadevo. :)


da ne bo nesporazuma, nič ne sme goreti :D

Free Bird ::

Haha, seveda tu ni bil mišljen ogenj. :D
Ko je žerjavica dovolj vroča če se bolje izrazim.

Pithlit ::

noob96 je izjavil:

da ne bo nesporazuma, nič ne sme goreti :D

Čaki malo! U reklami od lidla iz žara bruha meterski ogenj! Pa ja ne boš rekel da lažejo?
Life is as complicated as we make it...

RejZoR ::

Žar mojstri že vedo kaj je tr00 ogenj.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Okapi ::

Ni problema, okusi so različni.
Glavno, da je vaš tisti pravi, najboljši, ne?>:D

lonewolf_ ::

Meni osebno je najbolje na pogorelem lesu pečt - žerjavici, brez oglja. Ampak to pač gre samo za majhne količine ali pa na kamniti plošči. Mmm, brez okusa po oglju.
R7 5700G + NH-U12P SE2 | Ballistix 2x8Gb 3000MHz
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S

korenje3 ::

l0g1t3ch je izjavil:

Kolikor sem gledal na žaru ne morem spreminjati višino rešeteke.
 Gre pa za takle žar.

Gre pa za takle žar.



Torej na kratko nekako takole
zakurim z bukovimi trskami, te imam že pripravljene
naložim oglje
počakam da je oglje primerno vroče, kako vem da je dovolj segreto ?
vržem meso na rešetko in ga poskušam ne zažgati
pečeno pojemo in glasno cmokamo :)

Ne polivam z pivom/vodo ?
Zakaj se to sploh dela, vsi kar sem jih gledal to delajo čeprav ubistvu nihče ne ve zakaj, oz. baje je meso bolj sočno ?


ta žar je zaprt iz vseh strani, in ni potrebno spreminjat višine, ker bo temperatura zraka na vseh višinah enaka.

zakuriš pa tako, da zakuriš tanke kose lesa s papirjem pod rešetko, na rešetko daš pa oglje/brikete. počakaš da briketi/oglje zažari oz. začenja postajat siv na površini - takrat veš da oglje žari.
briketi so boljši, ker je to kompresirano oglje in gori samo površina, ki se počasi lušći. zato je učinek briketov veliko daljši (3-4x).
potem streseš oglje pod rešetko. rešetko spucaš s časopisom, namažeš z oljem/mastjo.
ko ne moreš držati dlani nad rešetko več kot 5s, potem je temperatura prava in začneš peči.

meso pečeš poljubno, čevapčiče pa da izgubijo 50% volumna - če so iz leclerca - bistvo da gre skoraj vsa mast iz čevapčičev, ker funkcija masti je samo okus, preveč masti pa pokvari okus, sploh če se čevapčiči ohladijo.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

T-h-o-r ::

delaj karkoli, samo ena stvar je sveta - glej, da boš dovolj pira zlil gor

jest10 je izjavil:

V nobenem primeru ne polivati mesa s pirom.
Ohladiš meso, odplakneš sokove in za bonus še dvigneš pepel.

pepček
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T-h-o-r ()

Unilseptij ::

Še moj prispevek. Pečem že kar nekaj let in nekako sem ugotovil, da je najboljše takole:
1. V žar nasujem mešanico oglja (se hitreje razžari) in briketov (dlje grejejo).
2. Na tem zakurim (papir in trske v piramido). Nič ne škodi, če je par trsk tudi od kakšnega drevja, ki lepo diši (bor, kakšno sadno drevje, itd.)
3. Ko vse skupaj lepo zgori, premešam oglje in žerjavico, razpiham in vse skupaj enakomerno razporedim.
4. Vržem gor meso. Pir je nujen, saj je vedno treba gasiti. Če ni potrebno gasiti, pomeni, da ogenj ni dovolj vroč, ali pa je rešetka previsoko, posledično pa bo peka predolgo trajala ali pa bo vse skupaj napol surovo. Pir da tudi super aromo in zbudi tek pri gostih, saj ni boljšega vonja, kot hlapi pira, pomešani z vonjem po mesu.
5. Čevapi morajo biti pečeni prej kot v 10 minutah, kotleti debeli za en prst prej kot v 15 minutah, težka artilerija (perutnina - bedra, rebra, itd.) nekje v pol ure, pri čemer pa moraš po začetni fazi (5 - 10 min), ko se vse lepo zapeče, zadevo odmakniti malo stran od najhujšega ognja.

Zgodovina sprememb…

korenje3 ::

lonewolf_ je izjavil:

Meni osebno je najbolje na pogorelem lesu pečt - žerjavici, brez oglja. Ampak to pač gre samo za majhne količine ali pa na kamniti plošči. Mmm, brez okusa po oglju.


ravno obratno. če pečeš z lesom, bo meso imelo več okusa po lesu.
oglje je praktično čisti ogljik brez okusa. les ima pa več vlage in organskih spojin, ki pri kemičnem procesu - kurjenju - sproščajo pline (dime) ipd.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

lonewolf_ ::

korenje3 je izjavil:

lonewolf_ je izjavil:

Meni osebno je najbolje na pogorelem lesu pečt - žerjavici, brez oglja. Ampak to pač gre samo za majhne količine ali pa na kamniti plošči. Mmm, brez okusa po oglju.


ravno obratno. če pečeš z lesom, bo meso imelo več okusa po lesu.
oglje je praktično čisti ogljik brez okusa. les ima pa več vlage in organskih spojin, ki pri kemičnem procesu - kurjenju - sproščajo pline (dime) ipd.



zato pa počakaš, da zgori in istane žerjavica... nikoli do zdaj še nisem imel dimov.
R7 5700G + NH-U12P SE2 | Ballistix 2x8Gb 3000MHz
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S

korenje3 ::

lonewolf_ je izjavil:

korenje3 je izjavil:

lonewolf_ je izjavil:

Meni osebno je najbolje na pogorelem lesu pečt - žerjavici, brez oglja. Ampak to pač gre samo za majhne količine ali pa na kamniti plošči. Mmm, brez okusa po oglju.


ravno obratno. če pečeš z lesom, bo meso imelo več okusa po lesu.
oglje je praktično čisti ogljik brez okusa. les ima pa več vlage in organskih spojin, ki pri kemičnem procesu - kurjenju - sproščajo pline (dime) ipd.



zato pa počakaš, da zgori in istane žerjavica... nikoli do zdaj še nisem imel dimov.


ne, ker ko izgori ostane pepel. ni vmesne faze. zato se les uporablja za dimljenje raznih stvari.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Okapi ::

:)) Žerjavice od lesa očitno še nisi videl.
Na sliki sicer ni žar, ampak sać, žerjavice je pa enaka. Na desni gorijo polena in delajo žerjavico, s katero pokriješ sać.

korenje3 ::

To še ne pomeni, da taka žerjavica ne oddaja vonjev. Samo kadi se pač ne toliko.

Sem samo negiral tisto kar je napisal, ko je rekel da ima meso okus po oglju.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

lonewolf_ ::

No, kakor komu paše.. meni je najbolj dobro na oljčnem lesu.

Izpodpeke (sać) je pa čist druga stvar...
R7 5700G + NH-U12P SE2 | Ballistix 2x8Gb 3000MHz
Mortar Titanium | P1 500GB | Exos 3TB | SSD MX500 1TB
beQuiet 700W Gold | Fractal Design Define S

Okapi ::

To še ne pomeni, da taka žerjavica ne oddaja vonjev.
Saj vonjave mora oddajati. Drugače bi pekel na električnem ali plinskem žaru in bi bilo enako - pa ni.
Američani si v takih primerih radi pomagajo s "tekočim dimom", dobiš s okusom po različnih vrstah lesa;)



Izpodpeke (sać) je pa čist druga stvar...
Vir toplote - žerjavica - je čisto enak.

O.

PacificBlue ::

Preveč komplicirate tako enostavno stvar.
Včeraj sem bil na pikniku, kjer smo pekli na dveh žarih, eden je bil postavljen na tleh iz šamotne opeke in gor rešetka, drugi pa klasičen žar na oglje z nastavljivo višino za rešetko. Prvo iz tresk zakurili ogenj, gor vrgli oglje in vse skupaj malo počakaš da začne oglje funkcionirat, potem pa se je začelo pečenje. Naprej čevapčiči, kurje meso in na koncu zrezki ter sir in zelenjava. V slabih dveh urah za okoli 15 ljudi. Če bi pekli samo na enem žaru bi pa trajalo..

korenje3 ::

mi pečemo vsak teden 3x za vikende. že 20 let imamo to tradicijo odkar noben ne zna kuhat doma.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

šernk ::

Prvo pravilo pri peki je da nimaš kupljenega žara temveč homemade ki lepo drži toploto. Premer tam fi40, oglje cca 20cm pod rešetko in seveda zaprto iz vseh strani, da vleče kisik od spodaj gor, pri strani pa dodatna vratca za kontrolirat moč oglja. Tako dobiš praktično vso toploto direktno na meso. Če je premalo toplote odpreš vratca, če je preveč zapreš. Zagori ponavadi pa zaradi masti, ki se cedi na oglje, takrat pač moraš nujno imeti pri roki nekaj za tist ogenj pogasit. Ko se 1x vname ga ne pogasiš samo z lepo besedo. Ko gasiš je še najbolje da rešetko umakneš stran. Če želiš čevapčiče bolj okusne kot so kupljeni jih dodatno prej malce namočiš v vinu s česnom.

vse se med peko konstantno obrača in ne samo vržeš gor, 2x obrneš in to je to. Ko se čevapčič malenskost zapeče da obdrži obliko se ga stalno obrača tako kot vse ostalo meso, v nasprotno me ne prepriča nihče. Meso je pa pečeno ko dobi svojo barvo in ga vidiš na 3 kilometre, brez pokušavat. Edini problem so piščanjčje nogice. Tisto moraš biti izredno previden, ker jih boš drugače skuril in pri kosti sploh ne bo še pečeno.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

echo ::

Pri nas večina vonjav pride iz olja, ki kaplja po oglju/briketih, ki v primerjavi z lesom oddajajo malo dima.
Precej kompleksne okuse dobiš, če ob začetku pečenja na oglje vržeš kakšen debelejši košček hrasta, bukve, jablane, hruške, trte, oljke ali česa podobnega (samo ne smolnatih lesov), ki bo tlel med peko.
Še boljše pa je webra prirediti tako, da lahko v njem na srednje visoki temperaturi kadimo in istočasno kuhamo meso, ribe, trdo/mehko kuhana jajca, jajčevce, papriko, paradižnik...
Jaz sem si kadilnico naredil kar iz lesa, še boljši je kak plehnat sod (ker se ne izsuši).
Uporaba termometra je skoraj nujna.

Dimljen okus je precej specifičen in marsikomu ne odgovarja, zato je vedno bolje imeti za rezervo še kak nedimljen kos.

meso pečeš poljubno, čevapčiče pa da izgubijo 50% volumna - če so iz leclerca - bistvo da gre skoraj vsa mast iz čevapčičev, ker funkcija masti je samo okus, preveč masti pa pokvari okus, sploh če se čevapčiči ohladijo.

Ej ne kapiram :)
V leclercovih čevapih je predvsem voda, brez nje bo čevapčič suh in kartonast.

Glavno, da je vaš tisti pravi, najboljši, ne?>:D

No ja, medium čevapi niso dobri samo zato, ker jih je težko doseči, ampak ker je na tem nivoju pečenosti meso ravno prav sočno za dober "mouthfeel" in ravno prav koagulirano za dovolj intenziven okus.
Se pa strinjam, da ni nobene potrebe po vzvišenosti, čeprav je strah pred "krvavim mesom" pri nas zelo prisoten.

Steinkauz ::

Men gre precej na živce gliih to da noben noče jest medium.
Oziroma če ni well(over) done, pol ni pečeno...

Men je vse meso (razn čevapov in perutnina) najbolš medium, ker je še full sočno, nimaš pa okusa surovega mesa.
Čepavi morjo bit tut sočni, sam morjo bit že bližje well done.
Kura je pa tko al tko dokej brez okusa, se hitro speče in je dokej sočno, tko da ni potrebe po surovem. Surova perutnina mi smrdi pa tut surov okus je precej zanič.

Itak pa zmaga uležan debel goveji steak v medium obliki.
Sicer lahko na prste ene roke preštejem ljudi, ki jih poznam, da bi spravil medium steak vase.
Vsi sam gumo od well done

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Steinkauz ()

korenje3 ::

echo je izjavil:

Pri nas večina vonjav pride iz olja, ki kaplja po oglju/briketih, ki v primerjavi z lesom oddajajo malo dima.
Precej kompleksne okuse dobiš, če ob začetku pečenja na oglje vržeš kakšen debelejši košček hrasta, bukve, jablane, hruške, trte, oljke ali česa podobnega (samo ne smolnatih lesov), ki bo tlel med peko.
Še boljše pa je webra prirediti tako, da lahko v njem na srednje visoki temperaturi kadimo in istočasno kuhamo meso, ribe, trdo/mehko kuhana jajca, jajčevce, papriko, paradižnik...
Jaz sem si kadilnico naredil kar iz lesa, še boljši je kak plehnat sod (ker se ne izsuši).
Uporaba termometra je skoraj nujna.

Dimljen okus je precej specifičen in marsikomu ne odgovarja, zato je vedno bolje imeti za rezervo še kak nedimljen kos.

meso pečeš poljubno, čevapčiče pa da izgubijo 50% volumna - če so iz leclerca - bistvo da gre skoraj vsa mast iz čevapčičev, ker funkcija masti je samo okus, preveč masti pa pokvari okus, sploh če se čevapčiči ohladijo.

Ej ne kapiram :)
V leclercovih čevapih je predvsem voda, brez nje bo čevapčič suh in kartonast.

Glavno, da je vaš tisti pravi, najboljši, ne?>:D

No ja, medium čevapi niso dobri samo zato, ker jih je težko doseči, ampak ker je na tem nivoju pečenosti meso ravno prav sočno za dober "mouthfeel" in ravno prav koagulirano za dovolj intenziven okus.
Se pa strinjam, da ni nobene potrebe po vzvišenosti, čeprav je strah pred "krvavim mesom" pri nas zelo prisoten.


v maso nikjer ne dodajajo vodo. dajo pa veliko maščobe. nekjer je skoraj nič ne dajo, in to povzroči suho meso - recimo mcdonaldsove pleskavice, kjer praktično ni dodane maščobe. v leclerkovi masi je pa zelo veliko maščobe in se čevapčiči skrčijo tudi za 50%. pri tej masi je potrebno paziti, da se dolgo in fajn zapeče - meso postane rdečerjavo. ravno zaradi te prekomerne maščobe, so leclerkovi čevapčiči eni najboljših.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

Buggy ::

po vecini pecemo goveje steake (izberem lepe v Hoferju) in jih cez noc dam v homemade marinado. Pecejo se 3-4 minute na eni in ravno toliko na drugi strani.
Tudi cevape, ce so na menuju vzamem raje goveje. Za otroke pa so mali piscancji filejcji.
Obvezno zakurim najprej z bukovimi trskami potem natresem oglje in pustim, da se mocno razzari (med tem dam sterilizirati tudi mrezo). Predem vrzem gor meso fino prepiham zar in razporedim oglje (okrogel Weber like ter ocistim mrezo z oljem ter papirnato brisaco). Govejcki so prvi potem pridejo piscancki in ce imamo kdaj tudi rebrca so na zadnje, saj grejo pod pokrov. Polivam sicer nic oz, celo redko, ce ogenj mocno lovi meso (rebrca).
Zaenkrat so z rezultatom zadovoljni...meso iz zara dam tudi malo ulezat v toplo pokrito posodo (cca 5 minut)

echo ::

Piščančje meso je dokaj nevtralnega okusa, jaz imam najraje pikantna stegna in krače, marinirana v sojini omaki, čilijih in začimbah ter dimljene do nekje 75°C.
Večji goveji čevapi, uležani par dni in na visoki temperaturi popečeni so brez večjih težav še rozasti v notranjosti in čudovitega polnega okusa.
Meni je uspelo najti deset jedcev, ki so pojedli tudi goveji karpačo in en del T-bonea še v rare stanju (jebiga, se zgodi, čeprov men je blo ful zanimivo jest).

Mi je pa tut zanimivo, da se najdejo v trgovinah po novem "mleti mesni pripravek", očitno tut meso več ne smejo napisat gor :)

Buggy ::

Piščančje meso je dokaj nevtralnega okusa, jaz imam najraje pikantna stegna in krače, marinirana v sojini omaki, čilijih in začimbah ter dimljene do nekje 75°C.

jep....jaz dodam se olivno olje, cesnovo sol, kajenski poper, sladko papriko, malo pardiznikove tube in zlico zenfa, sojina omaka pa mora biti tista gosta iz Leclerca Gold.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšen žar? (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Loža
675190867 (665) alekskac
»

Kakšna je razlika med električnim žarom in žarom na oglje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
11620218 (17280) Riff
»

Kje kupiti dober žar na oglje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7446832 (28517) bauci
»

Električni žar

Oddelek: Loža
3118750 (18273) roko11111
»

Peka na žaru - maščoba pada po oglju...? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5123445 (20436) BigWhale

Več podobnih tem