» »

Kakšen žar?

Kakšen žar?

««
19 / 19
»
»»

z3ro ::

Ideal je Jagrova lastna znamka ;)

WizzardOfOZ ::

Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Slopek ::

Sem se odločil, da kupim kar enega Napoleona na oglje, ampak me malo velikost bega. Meni se zdi, da bi ta s premerom 47cm zadostoval za peko za 4 osebe, ali je bolje, da vzamem večjega, torej 57cm? Samo še to, pa bom dal mir :D

WizzardOfOZ ::

Za 4 osebe imam jaz tamalega s premerom 35cm, pa je dovolj.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

WizzardOfOZ je izjavil:

Za 4 osebe imam jaz tamalega s premerom 35cm, pa je dovolj.

Top! To je pol to. Hvala.

Twixz ::

Slopek je izjavil:

Sem se odločil, da kupim kar enega Napoleona na oglje, ampak me malo velikost bega. Meni se zdi, da bi ta s premerom 47cm zadostoval za peko za 4 osebe, ali je bolje, da vzamem večjega, torej 57cm? Samo še to, pa bom dal mir :D

Jaz imam Napoleona na oglje, sem šparal pri nakupu, se ni obrestovalo.

Brat ima webra, super zadovoljen, pač je dal več. Jaz bi gledal vsaj 47 cm, 57 je res krava od žara. Zakaj 47? Ker če se ti kdaj zlušta kako večjo pico spečt :P

Za plinski žar nimaš kaj falit. Dobremu prijatelju je žena kupila tistega iz lidla za rojstni dan (mislim da je dala 200€). Ima ga že 2 leti in peče noter od do kar si namisliš, niti ene pripombe. :)

Twixz je izjavil:

Slopek je izjavil:

Jaz imam Napoleona na oglje, sem šparal pri nakupu, se ni obrestovalo.

Brat ima webra, super zadovoljen, pač je dal več. Jaz bi gledal vsaj 47 cm, 57 je res krava od žara. Zakaj 47? Ker če se ti kdaj zlušta kako večjo pico spečt :P

Za plinski žar nimaš kaj falit. Dobremu prijatelju je žena kupila tistega iz lidla za rojstni dan (mislim da je dala 200€). Ima ga že 2 leti in peče noter od do kar si namisliš, niti ene pripombe. :)

In kaj je pri Webru toliko boljše napram Napoleonu pro 18(47cm), ki ima litoželezno rešetko? Napoleon mi je všeč zaradi rešetke in pokrova. 57cm, to je model pro 22, bi bil ravno tako ok, ampak peka bo za 4-6 oseb, za kar 47cm zadostuje.

fikus_ ::

Litizelezna resetka je boljša pri pečenju in za čistiti, po koncu pecenja jo samo zdrgneš s krtačo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

fikus_ je izjavil:

Litizelezna resetka je boljša pri pečenju in za čistiti, po koncu pecenja jo samo zdrgneš s krtačo.

No sej to. Rešetka in pokrov sta pri Napoleonu boljša in ne vem, zakaj bi vzel webra.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Slopek ()

UFOking ::

Jaz sem včeraj v Lidlu vzel plinski žar Grillmeister Memphis. Dobil sem ga za 220EUR, upam da bo vreden tega denarja :)

Grillmeister 1

Grillmeister 1

Grillmeister 2

Grillmeister 2

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: UFOking ()

Twixz ::

No sej to. Rešetka in pokrov sta pri Napoleonu boljša in ne vem, zakaj bi vzel webra.

Sej ga ne rabiš, jaz sem ti povedal svoje mnenje.
Jaz žara na oglje sploh ne uporabljam oz. ga nisem dolgo ker sem potem prešaltal na plinski žar (za meso brez kosti, čevapčiče, kar je hitro pečeno pač), za pice in ostale zadeve sem pa kupil Glowena, ker je pač lažji za transport, pečeš lahko noter pice, meso, ni da ni, kuriš lahko na drva ali pa si nastaviš na plin (odvisno od priložnosti).

Pač nekod imam občutek da je žar na oglje uporaben za mogoče kake dolge peke za dušo v stilu recimo "ftrgane svije".

Jaz sem včeraj v Lidlu vzel plinski žar Grillmeister Memphis. Dobil sem ga za 220EUR, upam da bo vreden tega denarja :)

O, a to še celo imajo. Verjamem da boš zadovoljen! :)

No, če pa dobim tega plinskega v Lidlu, ga pa vzamem. Potem, pa je v planu še eno vrtno kurišče, ki pa bo namenjeno za evente. Bi ga že zdaj, a nimam še prostora kjer bi to potem lahko stalo, pa da ne bi vsakič preveč premikal. Nekaj modularnega.

rs1975 ::

Če koga zanima prodam Weber One-Touch Premium 57cm.

Sharp999 ::

Iščem plinski žar (kakovosten) do cca 300€ (zaželjena je dodatna rinka). Katerega priporočate?

feryz ::

Jaz sem včeraj zgrilal za 16 ljudi na oglje žaru, ki sem ga kupil v lokalni gradbeni štacuni za 80 evrov.
Vsi so se oblizovali in hvalili.
Količina denarja, ki ga daš za žar definitivno ni merilo za kakovost tega, kar bo prišlo iz njega.
Šogr ima enega overpriced webra in po dveh letih, ni še nič pametnega ali užitnega sproduciral na njem. Pač mu ne gre.

Itak je žar samo na oglje ali drva. Vse ostalo so navadni šporgeti, ki jih imate v kuhinji.
Zakaj bi enega plinskega ali električnega še zunaj zmontiral? Ni potrebe.

globoko grlo ::

Sej ves za kaj, za 3 al pa 4 se ti ne da ogla kurt glih vsak vikend, ane. Pol pa pride lenoba do izraza in plin przges :)
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

polde66 ::

Od lanskega leta imam Gorenc elegance lid 51 plinski pekač. 2 gorilnika. Odličen za 3 osebe ali pa 15. Pod zaprtim nadstreškom mi oglje ne pride v poštev. Pa po drugi strani se mi ne da ukvarjat s celo proceduro. Pred gorencem sem imel webra Q1000 z teflonsko prevleko. Precej rojstnih dni in pek je dal skoz. Še vedno v uporabi vendar ne več kot glavni. Je namenjen za vegane. JBG. Za pripravo lignjev in krompirja je navaden picopek električni najboljši, tudi čevapi in ostalo se pečejo tam čisto ok. Posebej uporaben, če si vezan na kakšno manjše stanovanje pa majhen balkon, kjer ne pridejo v poštev dim in vonjave žarov na oglje. Najboljša stavr za peko v takšnem prostoru je pa namizni eletrični žar. Ribe se najboljše spečejo gor in seveda tudi ostale jedi le velikost je malce omejena. Ampak....
Glavna stvar kako izpade hrana pa je od priprave do izvedbe in seveda kje zadevo kupiš oz kvaliteta izdelka.
Pri nas pogosto pečemo zunaj (nedeljska kosila, rojstni dnevi, kar tako...) pa si ne znam predstavljat vso to pripravo z ogljem vsakič, ko bi se lotil pečenja. Prav tako tudi ne čiščenja ko je to končano. Tu je čiščenje zelo enostavno in hitro. Tako na gorencu, webru s teflonom (brez je obup) in električnem žaru katerega samo obrišeš. Jaz nebi mešal lenobe in uporabnosti. Za mene je električni ali plinski žar bolj uporaben, pa ne zaradi tega ker sem len. Tudi tortilije sem pekel na gorencu pa še kaj drugega kar na rešetkah ne bi obstalo. Torej uporabnost, vsestranskost, preprostost...
polde

Sharp999 ::

polde66 je izjavil:

Od lanskega leta imam Gorenc elegance lid 51 plinski pekač. 2 gorilnika. Odličen za 3 osebe ali pa 15. Pod zaprtim nadstreškom mi oglje ne pride v poštev. Pa po drugi strani se mi ne da ukvarjat s celo proceduro. Pred gorencem sem imel webra Q1000 z teflonsko prevleko. Precej rojstnih dni in pek je dal skoz. Še vedno v uporabi vendar ne več kot glavni. Je namenjen za vegane. JBG. Za pripravo lignjev in krompirja je navaden picopek električni najboljši, tudi čevapi in ostalo se pečejo tam čisto ok. Posebej uporaben, če si vezan na kakšno manjše stanovanje pa majhen balkon, kjer ne pridejo v poštev dim in vonjave žarov na oglje. Najboljša stavr za peko v takšnem prostoru je pa namizni eletrični žar. Ribe se najboljše spečejo gor in seveda tudi ostale jedi le velikost je malce omejena. Ampak....
Glavna stvar kako izpade hrana pa je od priprave do izvedbe in seveda kje zadevo kupiš oz kvaliteta izdelka.
Pri nas pogosto pečemo zunaj (nedeljska kosila, rojstni dnevi, kar tako...) pa si ne znam predstavljat vso to pripravo z ogljem vsakič, ko bi se lotil pečenja. Prav tako tudi ne čiščenja ko je to končano. Tu je čiščenje zelo enostavno in hitro. Tako na gorencu, webru s teflonom (brez je obup) in električnem žaru katerega samo obrišeš. Jaz nebi mešal lenobe in uporabnosti. Za mene je električni ali plinski žar bolj uporaben, pa ne zaradi tega ker sem len. Tudi tortilije sem pekel na gorencu pa še kaj drugega kar na rešetkah ne bi obstalo. Torej uporabnost, vsestranskost, preprostost...

Vse to še kako drži. Edina razlika je v okusu mesa (ali je pečen na oglje/brikete ali pa na plin), ter ˝gušt˝ peke. Nekaterim je point da se ukvarjajo z ogljem in da se to počasi peče in pripravlja. Kakor komu.

Evo, vzel sem ga v Lidlu. Verjamem, da bom na njem spekel vse to, kar bi na še enkrat dražjemu. Sem bolj začetnik, pa bo tako lažje, pa še večkrat tedensko bo v uporabi in se ne mislim vsakič hecat z samo pripravo.

Tody ::

Ja sam kaj pa drva, ki jih imaš za skurit? ;) ;)

Tody je izjavil:

Ja sam kaj pa drva, ki jih imaš za skurit? ;) ;)

Beri zgoraj. No, bom še enkrat. V načrtu je tudi vrtno kurišče, ki bo pa bolj za druženja.

vuki ::

globoko grlo je izjavil:

Sej ves za kaj, za 3 al pa 4 se ti ne da ogla kurt glih vsak vikend, ane. Pol pa pride lenoba do izraza in plin przges :)

Točno to, oglje za 6+ ljudi je zakon, za na hitro za 4 pa je enostavno preveč dela in časa.
Imel sem plan vzeti nekaj na plin (žar na oglje že imam), pa sem za foro probal električnega Weber Lumin compact od kolega. Mene je navdušila hitrost segrevanja in priprave na peko, pravtako končni izdelek. V 10 minut je žar na 300°, lahko dimiš, lahko pečeš na pari. Po testu sem ga kupil. Pečem n-kratnik več kot prej na oglje.

alekskac ::

Elektro ali plin za žar je zame v redu če bi rad spekel neki na hitro. Kadar sva z ženo sama, ne kurim oglja. Imam dva žara, na oglje in plin, in plinca uporabim kadar se spomnim kaj na hitro spečt. Če imam obiske, enkrat nas je bilo 8, sem pa tudi že oba zagnal da je prej. Malo raje pečem na žaru na oglje, ker imam tam emajlirano litoželezno rešetko. Na plincu imam običajno žično rešetko. Pod rešetko za peko je rešetka za vulkanske kamne, in nekako simulira peko iz klasišnega žara. Je pa bil LTŽ zar na oglje par eur cenejši od plinskega. Kar je nenavadno, ker je plinc noname plehnata škatla, nekaj bolj majhnega na dva plamenika.

recmajkemi ::

Saj hrana narejena na žaru je okusna in vse ampak da bi prav tekmoval čim bolj pogosto jesti pa verjetno tudi ni v redu. Saj je med najbolj toksičnimi vrstami priprav hrane. Vsake toliko za gušt...

Cooking methods vary widely in their health impacts, with some producing harmful toxins. Steaming, poaching, and boiling are the safest, preserving nutrients and avoiding toxic compounds. Roasting and sautéing introduce moderate risks, especially if temperatures are high or foods are browned. Pan-frying and sous-vide carry more risk--pan-frying due to oil oxidation and browning, and sous-vide from potential microplastic exposure. Deep-frying, grilling, broiling, and smoking are the most toxic methods, producing harmful compounds like acrylamide, AGEs, HCAs, and PAHs, especially in meats and starchy foods, and often causing significant nutrient loss.
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377

Update. Plinski žar iz lidla ni prišel niti domov, saj sem ga po malo raziskovanja nesel nazaj.
Sem pa naročil manjše vrtno kurišče z grill mrežico. Je pač sezona in bomo malo kurili. Obratni vrstni red kot je bilo zamišljeno torej. Plinski, ali električni pa bo, če bo želja po večkratni peki, tudi za manj oseb.
Naročen je pa pixie.
https://www.fireplacepixie.si/kategorij...

Tale pixi zgleda ok, težava pa bo kurjenje, nima rešetke in če bo malo pihalo, ti bo toploto odneslo na eno stran.

Eduardo ::

recmajkemi je izjavil:

Saj hrana narejena na žaru je okusna in vse ampak da bi prav tekmoval čim bolj pogosto jesti pa verjetno tudi ni v redu. Saj je med najbolj toksičnimi vrstami priprav hrane. Vsake toliko za gušt...

Lahko je nekoliko toksična. Ampak bolj kot priprave je važno kaj ješ.

1. Sous vide vrečke oz vrečke za vakumiranje so v veliki večini varne. Nismo v 1990.
2. Pečenje bi lahko bilo problem, če meso zažgeš. Ampak tu so bile bolj opazovalne študije, ki pa imajo velik problem. Se ti hitro zgodi, da večina, ki dosti grila tudi poje dosti hrane in so bolj debeli, pijejo več alkohola. Kar je bilo eksperimetov z živalmi pa so bile količine čisto na drugem nivoju.

Je verjetno torta za sladico dost slabša za telo kot pa steak, ki je verejtno bolj kot ne top, ker meso ni prekuhano.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Eduardo ()

fikus_ je izjavil:

Tale pixi zgleda ok, teĹžava pa bo kurjenje, nima reĹĄetke in Äe bo malo pihalo, ti bo toploto odneslo na eno stran.

Hmmm. Zdej je, kar je. Naročeno, oziroma plačano. Bom videl kako se bo obneslo. Upam na najboljše.

Tale pixie pa je najslabši design možno. Meni deluje kakor, da ga niso niti enkrat preizkusili. Ne samo, da bo odnašalo energijo tudi regulacija ognja bo nočna mora. Najcenejši weber still grili so svetlobna leta boljši.

Ne samo, da veter lahko odnaša energijo, zna biti nevaren za požare.

recmajkemi ::

@Slopek; Kaj te je odvrnilo nakupa Grillmeister Memphisa?
@UFOking; Ti nam pa le poročaj kako se obnese.

Eduardo je izjavil:

Lahko je nekoliko toksična. Ampak bolj kot priprave je važno kaj ješ.

1. Sous vide vrečke oz vrečke za vakumiranje so v veliki večini varne. Nismo v 1990.
2. Pečenje bi lahko bilo problem, če meso zažgeš. Ampak tu so bile bolj opazovalne študije, ki pa imajo velik problem. Se ti hitro zgodi, da večina, ki dosti grila tudi poje dosti hrane in so bolj debeli, pijejo več alkohola. Kar je bilo eksperimetov z živalmi pa so bile količine čisto na drugem nivoju.

Je verjetno torta za sladico dost slabša za telo kot pa steak, ki je verejtno bolj kot ne top, ker meso ni prekuhano.

Pravzaprav ne rabiš zažgati mesa, gre za zažgane maščobe in dim v katerem so kancerogeni. Še malo podrobneje zakaj...

Grilling and smoking are considered the most toxic cooking methods because they expose food—especially meat—to very high heat and direct flames or smoke. When fat from meat drips onto hot coals or burners, it creates smoke that carries harmful compounds like PAHs (polycyclic aromatic hydrocarbons). These settle back onto the food’s surface. At the same time, high temperatures cause the formation of HCAs (heterocyclic amines) in the browned or charred parts of meat. Both HCAs and PAHs are known to be potentially carcinogenic. Smoking adds even more exposure to these toxins since food is slowly cooked in smoke for long periods, allowing PAHs to build up even more. While these methods add flavour, they also come with a significantly higher health risk due to the toxic compounds formed during the cooking process.

Nočem nobenega odvračati od žara saj sam tudi veliko eksperimentiram le opozoriti sem hotel na zmernost, ker se je v debati začelo tekmovati o pogostosti žariranja, se mi zdi ok da je bolj poredko.
Saj, ko si starejši uvidiš pomen ljudskih rekov. "Da bo le zdravje, vse ostalo je drugotnega pomena."
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377

Ponavadi je tako, da najboljše stvari so prepovedane, nemoralne in škodujejo zdravju .... :|

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

@recmajkemi, mislim, da ni bil Memphis, ampak prav tako nek grillmeister z 6+1 gorilci. Sem potem na yt gledal in ni bilo ok. Tudi komentarji so bili taki, da sem se odločil zadevo vrniti. V aktualnem letaku, kjer je opis za žar na 4 gorilce, je fotka tega s šestimi. Cena je bila pa 249EUR, ne 279EUR, kot je v letaku. Nisem pa zasledil za kateri model gre, a mislim, da je el Fuego.
Tole, je imel Lidl za 249EUR
https://www.otto.de/p/grillmeister-gasg...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Slopek ()

recmajkemi je izjavil:

Pravzaprav ne rabiš zažgati mesa, gre za zažgane maščobe in dim v katerem so kancerogeni. Še malo podrobneje zakaj...

Grilling and smoking are considered the most toxic cooking methods because they expose food—especially meat—to very high heat and direct flames or smoke. When fat from meat drips onto hot coals or burners, it creates smoke that carries harmful compounds like PAHs (polycyclic aromatic hydrocarbons). These settle back onto the food’s surface. At the same time, high temperatures cause the formation of HCAs (heterocyclic amines) in the browned or charred parts of meat. Both HCAs and PAHs are known to be potentially carcinogenic. Smoking adds even more exposure to these toxins since food is slowly cooked in smoke for long periods, allowing PAHs to build up even more. While these methods add flavour, they also come with a significantly higher health risk due to the toxic compounds formed during the cooking process.

Nočem nobenega odvračati od žara saj sam tudi veliko eksperimentiram le opozoriti sem hotel na zmernost, ker se je v debati začelo tekmovati o pogostosti žariranja, se mi zdi ok da je bolj poredko.
Saj, ko si starejši uvidiš pomen ljudskih rekov. "Da bo le zdravje, vse ostalo je drugotnega pomena."

Bolj problem je prvo, da študije, ki kažejo ta problem niso ravno bulletproof in riziko ni ne vem kaj. V priemrjavi z recimo nitriti katere se dodaja v predelano hrano, so magnitude manjši v vsakem primeru.

Drug problem pa je, da opisuješ neoptimalne metode kuhanja. Smokanje direktno nad ognjem pač ni optimalen način. Če smokaš kolikortoliko po pravilih, ognja ne boš imel pod mesom.

Pri nas te faktorje minimaliziramo. Menda je povzetek kritičnih študij nekaj v stilu "those who eat the most charred/blackened meat have up to a 1.5–2x increased cancer risk". Kjer je problem, da ta skupina ima kar dosti ostalih dodanih faktorjev katere je težko izključit, začenši z alkoholom. Potem skoraj vedno govorimo o charred, da jedo to praktično nonstop...

Zna biti, da je v primeru kolikortoliko premišljenega grilanja dosti več benifitov v primerjavi z povprečno hrano, kot pa minusov in verjetno neopazno povečan riziko za raka. Posebej v kombinaciji z dosti nepredelane zelenjave.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Eduardo ()
««
19 / 19
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri žar na oglje

Oddelek: Loža
9802 (209) Likalnik
»

Tadragi žari?

275504 (3069) Bizkit45
»

Kdo uporablja Weber žar in kaka je razlika med kettle in ostalimi imeni?

4311212 (9562) nekikr
»

Kje kupiti dober žar na oglje? (strani: 1 2 )

7449365 (31050) bauci
»

Peka na žaru (strani: 1 2 )

5223639 (21876) Alec999

Več podobnih tem