Forum » Loža » Peka na žaru - maščoba pada po oglju...?
Peka na žaru - maščoba pada po oglju...?
Klemenn ::
Torej.
Sicer trapasto, po logiki je pač peka na žaru bolj zdrava, ker maščoba "pada" stran, da ne govorimo o boljšem okusu.
Sta mi pa ene dva prjatla rekla, da je baje škodljivo to, da maščoba pada po oglju.
Ali je na tem kaj resnice, in kakšna?
Sicer trapasto, po logiki je pač peka na žaru bolj zdrava, ker maščoba "pada" stran, da ne govorimo o boljšem okusu.
Sta mi pa ene dva prjatla rekla, da je baje škodljivo to, da maščoba pada po oglju.
Ali je na tem kaj resnice, in kakšna?
BigWhale ::
Ja morebitne kancerogene snovi, ki naj bi se tvorile ob gorenju mascobe se lahko primejo mesa. Uuuuh, scary. ;)
Ampak saj imas pivo zraven, da gasis ogenj! :P
Ampak saj imas pivo zraven, da gasis ogenj! :P
zee ::
Meso+oglje+ogenj=priceless
Ce bi bila zadeva tako skodljiva, verjetno ne bi bilo nikogar tukaj in zdaj...
Ce bi bila zadeva tako skodljiva, verjetno ne bi bilo nikogar tukaj in zdaj...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
#000000 ::
Baje je škodljiva če se vname, takrat naj bi se ustvarjal dioksin, vsaj tko sem prebral ko sem kupoval nov žar.
Kron ::
Baje se da preprečit tvorbo kancerogenih snovi z namestitvijo navadnega aluminijastega pladnjčka z vodo direktno pod rešetko na oglje; tako da kvazi pečeš meso indirektno (maščoba pada v vodo).
Bo treba enkrat sprobat.
Bo treba enkrat sprobat.
Pyr0Beast ::
Temu se ne moreš izogniti. Se pa lahko tolažiš s tem, da je na mesu raje manj maščobe kot pa malce več karcenogenov. :)
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Tear_DR0P ::
pečenje na žaru je ena izmed bolj starodavnih oblik priprave hrane, tko da vrsta ne bo izumrla zaradi pečenja na žaru, to že vemo :)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
Samuel Clemens aka Mark Twain
Ciklamen ::
Hmm, vbistvu žar + meso ni tako dobro kot plinski žar + meso.
Nekako ima meso priokus (če je pečeno na oglju), zdaj pa nevem zakaj tako.
Je pa res da pač vsakemu paše, plinski se mi zdi boljši ker je manj čiščenja in maščoba prav tako se izliva dol.
Nekako ima meso priokus (če je pečeno na oglju), zdaj pa nevem zakaj tako.
Je pa res da pač vsakemu paše, plinski se mi zdi boljši ker je manj čiščenja in maščoba prav tako se izliva dol.
- End of the Post ->
DimmniBurek ::
Neveš zakaj ima meso okus po dimu? Neverjetno
Zanima me kako pripravljate ribe na žaru. Problem jih je obrnit. Najbolje bi blo da maš uno dvojno rešetko, vmes daš meso, ribe, krompir, potem pa zatakneš skupaj in obrneš celo rešetko...
Zanima me kako pripravljate ribe na žaru. Problem jih je obrnit. Najbolje bi blo da maš uno dvojno rešetko, vmes daš meso, ribe, krompir, potem pa zatakneš skupaj in obrneš celo rešetko...
There Is No Stronger Drug Than Reality
DimmniBurek ::
Enkrat sem pekel postrvi in se je koža prijela na rešetko, pol je biu pa ceu žur
Kako kaj peka v foliji? Baje da se fino obnese...
Kako kaj peka v foliji? Baje da se fino obnese...
There Is No Stronger Drug Than Reality
tony1 ::
Pečenje na žaru zdravo? Si kdaj slišal za benzopiren, ki nastaja pri gorenju oglja, in naj bi bil kancerogen?
Seveda ni nihče gledal filma Beethoven 1, ko Fox Mulder fotru komentira peko na žaru z: "Oh, barbecue... A little bit of dangerous life, ha?"
In dec jasno ne skapira fore in pribije: "Well, my barbecue ain't much, but it aint't dangerous..."
Seveda ni nihče gledal filma Beethoven 1, ko Fox Mulder fotru komentira peko na žaru z: "Oh, barbecue... A little bit of dangerous life, ha?"
In dec jasno ne skapira fore in pribije: "Well, my barbecue ain't much, but it aint't dangerous..."
huelz ::
No, ko bom umrl zarad katerekoli kancerogene stvari, bom umrl vsaj sit in zadovoljen Znanstveniki enkrat pravijo, da je paradajz kancerogen, drugic da pomaga proti nastajanju kancerogenega mumbo jumbota, tako da mi dol visi, jem pa na zaru vsaj nekajkrat na mesec od spomladi do jeseni (celo pozimi, samo da je sonce haha).
Kakorkoli, sam prisegam na marmorno plosco, na njej pecem celo krompir (narezes na tanke rezine). Ribe se pravtako lepo pecejo (se pa ravno tako primejo, ce je vrocina prehuda).
Sam prakticiram pri ribah (in piscancu) vcasih tudi to varianto, da jih najprej malo popecem, potem pa zavijem v folijo in dam med oglje, in je zadeva res super.
Kakorkoli, sam prisegam na marmorno plosco, na njej pecem celo krompir (narezes na tanke rezine). Ribe se pravtako lepo pecejo (se pa ravno tako primejo, ce je vrocina prehuda).
Sam prakticiram pri ribah (in piscancu) vcasih tudi to varianto, da jih najprej malo popecem, potem pa zavijem v folijo in dam med oglje, in je zadeva res super.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: huelz ()
šernk ::
če umrem od žara bom vsaj vedel zakaj sem umrl. plin proti oglju je pa meni popolnoma drugi svet, okusa kot ga dobiš s peko na oglju, ga ne boš dobil nikjer drugje. ribe se da tudi kar lepo speči v foliji in pridejo fantastične (seveda mora biti dober pek, sam lahko pečem ribe 200 let pa ne bo dobra pomoje )
raje bom malce manj uporabljal električne naprave, ki oddajajo nevem katero že sevanje...in ta čas pekel na svežem zraku pred hišo. očitno škodujem si na oba načina, le da pri prvem nimam nič od tega, pri drugem bom pa vsaj sit
raje bom malce manj uporabljal električne naprave, ki oddajajo nevem katero že sevanje...in ta čas pekel na svežem zraku pred hišo. očitno škodujem si na oba načina, le da pri prvem nimam nič od tega, pri drugem bom pa vsaj sit
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
Ciklamen ::
LoL, šernk, to je pa takšna, kmečka logika kaj si jo predstavil.
na plinu in elektriki se da izvrstno peči, v nasprotno me ne boš prepričal pod nobenim pogojem.
Dimmniburek, nisem mislil zakaj bi dobilo meso po dimu okus, sem se zgleda malo zatipkal (mislim da bi vsak bedak vedel kako te stvari stojijo), pač samo pravim.
na plinu in elektriki se da izvrstno peči, v nasprotno me ne boš prepričal pod nobenim pogojem.
Dimmniburek, nisem mislil zakaj bi dobilo meso po dimu okus, sem se zgleda malo zatipkal (mislim da bi vsak bedak vedel kako te stvari stojijo), pač samo pravim.
- End of the Post ->
šernk ::
verjamem da se da izvrstno peči...tudi sam včasih to naredim, saj se mi za 3 ljudi ne da pripravljati žara, vendar okus je popolnoma drugi in pri meni osebno zmaga peka na žaru
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.
Ciklamen ::
šernk, kaj je lažjega kot prižgati električno ponev in speči? Ne vzame ti 2 pa pol minuti da pripraviš vse.
Saj ne rečem, da peka na žaru ni vredu, prav tako je, verjamem da je, in spoštujem to da ima vsak svoj način peke :)
Saj ne rečem, da peka na žaru ni vredu, prav tako je, verjamem da je, in spoštujem to da ima vsak svoj način peke :)
- End of the Post ->
Buggy ::
Dajte prosim na malo se umirite z kancerogenimi snovmi in kako je danes vse skodljivo.
Bolj se te stvari povdarja bolj bomo zakompleksani in se nam bo ze podzavestno zacelo kaj dogajat :)
Jaz pecem tako na mrezi in oglju kot tudi v litozeleznem pladnju. Meni osebno so boljsega okusa dobrote iz pladnja ker se poleg tega, da se prepecejo se napojijo v lastnem soku (z dodatkom piva).
Cevapi iz pladnja so moja specialiteta ker so socni...na mrez bolj kot ne suhi.
Mlad goveji steak (12 ur v marinadi olja in zacimb) je res boljsi na mrezi...vendar je itaq na hitro zapecen. Kaksni krementalji ali vratina je tudi OK na mrezi kakor tudi zelenjava.
Riba pa mora plavat, zato litozelezen pladen spet naredi svoje. Skratka na mrezi moras biti bolj aktiven pri peki in ko zagori pac odstavis mrezo.
Kar se tice pa plinskega grilla pa je tako, da je res bolj express-elegantna varianta, samo se pa car "pracloveka" izgubi :)
vsem ki boste ta vikend pekli pa dober tek in brez slabe vesti o kancerogenosti. Takrat je potrebno uzivati, ne pa se se s takimi stvarmi obremenjevati.
Bolj se te stvari povdarja bolj bomo zakompleksani in se nam bo ze podzavestno zacelo kaj dogajat :)
Jaz pecem tako na mrezi in oglju kot tudi v litozeleznem pladnju. Meni osebno so boljsega okusa dobrote iz pladnja ker se poleg tega, da se prepecejo se napojijo v lastnem soku (z dodatkom piva).
Cevapi iz pladnja so moja specialiteta ker so socni...na mrez bolj kot ne suhi.
Mlad goveji steak (12 ur v marinadi olja in zacimb) je res boljsi na mrezi...vendar je itaq na hitro zapecen. Kaksni krementalji ali vratina je tudi OK na mrezi kakor tudi zelenjava.
Riba pa mora plavat, zato litozelezen pladen spet naredi svoje. Skratka na mrezi moras biti bolj aktiven pri peki in ko zagori pac odstavis mrezo.
Kar se tice pa plinskega grilla pa je tako, da je res bolj express-elegantna varianta, samo se pa car "pracloveka" izgubi :)
vsem ki boste ta vikend pekli pa dober tek in brez slabe vesti o kancerogenosti. Takrat je potrebno uzivati, ne pa se se s takimi stvarmi obremenjevati.
BigWhale ::
Na plinu manj ciscenja? Dej ga lomt! Tisto resetko trikrat zdrgnes s krtaco, jo das na ogenj, pocakas pet minut, da se 'razkuzi' in potem peces! :>
Jaz imam resetko rajsi ravno zato, ker se mascoba bolj odceja kot na plosci. Tisto v 'lastnem soku' je ponavadi v lastni mascobi. Hehe.
Jaz imam resetko rajsi ravno zato, ker se mascoba bolj odceja kot na plosci. Tisto v 'lastnem soku' je ponavadi v lastni mascobi. Hehe.
knesz ::
Neveš zakaj ima meso okus po dimu? Neverjetno
Zanima me kako pripravljate ribe na žaru. Problem jih je obrnit. Najbolje bi blo da maš uno dvojno rešetko, vmes daš meso, ribe, krompir, potem pa zatakneš skupaj in obrneš celo rešetko...
Ribe na žaru moraš peči na visoki temperaturi (nižja rešetka) in kratek čas, pa se ne bo prijelo za rešetko.
murphyboy11 ::
Enkrat sem pekel postrvi in se je koža prijela na rešetko, pol je biu pa ceu žur
Kako kaj peka v foliji? Baje da se fino obnese...
Edina stvar, ki zares pomaga pri peki ribe na žaru je to, da ribo pravilno pripraviš.
Bistvo je to, da jo po eni strani eno uro pred peku prekomerno posoliš, zato, ker sol potegne ven vodo iz kože, katera je pa glavni razlog, da se riba prime. Dobra stvar pri tem pa je da koža ribe ne absorbira soli tako, da riba ni preslana. Pred peko narahlo odstraniš del soli in daš peči seveda najprej na posoljeno stran. Ko se na tej strani zapače je že dovolj izsušena, da jo lahko obrneš in spečeš tudi na drugi. Po tem postopku se mi riba oz koža nikoli ni prijela...
Ciklamen ::
Na plinu manj ciscenja? Dej ga lomt! Tisto resetko trikrat zdrgnes s krtaco, jo das na ogenj, pocakas pet minut, da se 'razkuzi' in potem peces! :>
Jaz imam resetko rajsi ravno zato, ker se mascoba bolj odceja kot na plosci. Tisto v 'lastnem soku' je ponavadi v lastni mascobi. Hehe.
Pa se gor ostane 3/4 stvari od prej. Jami okusno.
No, vsak ima rad svoje ;)
Pa dober tek vsem, tudi pri nas se bo danes peklo, pa čeprav ni bogve kakšnega sonca :)
- End of the Post ->
#000000 ::
(jest dam ribe v papirnato brisačo, da se čist posuši, dal poškropim plato z olivcem in fliknem ribo gor počakam cca 6-8 minut, ter jo obrnem in na drug stran pečem 3-4 minute. Eni jih posujejo z polento da se ne primejo.)
Ma odvisno od okusa eni prisegajo na dva cegla oglje in mrežo, kar je men za fluge in ostalo perjad (brez kože seveda) tud majka se nič ne bo zapalilo ker nima maščobe, pa tud okus ima po žaru.
drugi pisegajo na plinski žar z litoželezno ali pločevinasto plato, kar je tud cool če pečeš vratovino, kramanatle al a pa čevape/pleske kjer je tud dost maščobe sploh v masah ki jih nabaviš v raznih tuših-šparih ipd. je fino ker ima spredaj kanalček (boljši) in posodo kamor se maščoba odteka in nima šans da se kej vname.
Tretji (ponavad modeli od 120 kg telesne teže dalje) pravjo da je ni čez kotlovino, kjer zadeve ostanejo sočne in se jih skor ne da prepečt
Men osebno je najboljš SAČ (izpod peke) samo more bit riba vsaj zame.
Ko grem prvič v Subotico (tam dobiš za male pare te zadeve) morm nabavt še tole in premično pečenjaro pol sem pa kompleten :)
Ma odvisno od okusa eni prisegajo na dva cegla oglje in mrežo, kar je men za fluge in ostalo perjad (brez kože seveda) tud majka se nič ne bo zapalilo ker nima maščobe, pa tud okus ima po žaru.
drugi pisegajo na plinski žar z litoželezno ali pločevinasto plato, kar je tud cool če pečeš vratovino, kramanatle al a pa čevape/pleske kjer je tud dost maščobe sploh v masah ki jih nabaviš v raznih tuših-šparih ipd. je fino ker ima spredaj kanalček (boljši) in posodo kamor se maščoba odteka in nima šans da se kej vname.
Tretji (ponavad modeli od 120 kg telesne teže dalje) pravjo da je ni čez kotlovino, kjer zadeve ostanejo sočne in se jih skor ne da prepečt
Men osebno je najboljš SAČ (izpod peke) samo more bit riba vsaj zame.
Ko grem prvič v Subotico (tam dobiš za male pare te zadeve) morm nabavt še tole in premično pečenjaro pol sem pa kompleten :)
Zgodovina sprememb…
- zavarovalo slike: WarpedGone ()
Pyr0Beast ::
Debel sloj koruznega zdroba na vsaki strani in na žar.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
edge540 ::
Osebno prisegam na plinski žar z dvema gorilnikoma, površine pa ima vsaj nekje pol kvadratnega metra. Peče se lahko na priloženi mreži (če imaš to se da preko gorilcev še neka zaščita iz rostfraja da ne teče mast gor) ali pa v litoželezni ponvi, ki jo imam osebno raje - manj čiščenja, speče pa se sočno in okusno. Plus malo se povalja v pivu
Je pa po svoje čar tudi na oglju.. tudi to se občasno zgodi
Kar se tiče prijemanja rib na rešetko, pazite da ne bodo mokre ko jih date gor! Ko so enkrat gor pa jih ne šlatajte dokler niso skoraj za obrnit - riba se najprej prilepi na rešetko, potem pa sama spusti. Če jo hhočeš prej odlepit bo razpadla! Seveda je zaželjeno izdatno mazanje z olivnim oljem.
Je pa po svoje čar tudi na oglju.. tudi to se občasno zgodi
Kar se tiče prijemanja rib na rešetko, pazite da ne bodo mokre ko jih date gor! Ko so enkrat gor pa jih ne šlatajte dokler niso skoraj za obrnit - riba se najprej prilepi na rešetko, potem pa sama spusti. Če jo hhočeš prej odlepit bo razpadla! Seveda je zaželjeno izdatno mazanje z olivnim oljem.
T0RN4D0 ::
Eh, oglje zmaga. Trenutno imamo sicer samo plinski dvojni žar (pa ono litoželezno ponev z gorilcem ;D) ampak to nima veze s tem kar si jst predstavljam pod pojmom pečenje na žaru, tako da bo treba še enga klasičnga nabavit :)
Stvari z žara morajo bit lepo rahlo prekajene, neki maščobe lahko tud mirne duše odteče po oglju =) Mater ene čevapi pa pertuničke bi zle sedle :D
Kar se tiče pucanja je pa isto sranje. Odvisno sicer kolk kompliciraš, ampak za mene ni nekih razlik.
Stvari z žara morajo bit lepo rahlo prekajene, neki maščobe lahko tud mirne duše odteče po oglju =) Mater ene čevapi pa pertuničke bi zle sedle :D
Kar se tiče pucanja je pa isto sranje. Odvisno sicer kolk kompliciraš, ampak za mene ni nekih razlik.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
Okapi ::
Ameri imajo rešitev tudi za tiste, ki zaradi priročnosti pečejo na plinskem žaru in pogrešajo okus po dimu.
O.
O.
Zgodovina sprememb…
- zavarovalo slike: WarpedGone ()
nobodyelse ::
Kdo ve kje bi lahko kupil tocno takle zar. Po kakih 10 letih uporabe se mi je razpadlo dno..uglavnem stran sem ga vrgel. Ostal mi je pa tiganj in taka ponev kot na sliki in rabim zdaj novo ohisje (zar)??
Zgodovina sprememb…
- zavarovalo slike: WarpedGone ()
nobodyelse ::
Tenx za info. Sej morm jit se pogledat v obi v lj ce ga majo. 40€ se mi mal velik zdi...
thunderace ::
No da ne odpiram nove teme, bom kar tukaj vprašal.Zanima me kakšen je postopek za peko z lava kamni? Kupil sem žar na lava kamne, pa ni nič napisano kako naj bi pekel. Vem da je treba lava kamne najprej segreti s plinom, samo ne vem koliko oz. sem jih grel cca.:10-15min in odprl pokrov in od samih kamnov ni bilo neke velike temperature, če bi plin ugasnil oz. zmanjšal bi se bolj slabo peklo. Tako da me zanima koliko segreti vulkanske kamne, je potem ko so segreti potrebno plin ugasniti, ali imaš še kar prižganega? Pa še lahko pečeš pri odprtem pokrovu ali moraš imeti zaprtega? Kajti če sem odprl pokrov se je bolj slabo peklo.
Najlepša hvala za pomoč in lp.
Najlepša hvala za pomoč in lp.
motorc ::
Mi imamo en takšen žar s temi kamni. Pečem pri plinu. Najprej sem mislil, da je treba kamne segret, plin ugasnit, pa potem kamni pečejo, ampak ni tako. Brez plina se hitro ohladi. Pomojem so kamni sam zato, da ni plin direkt na mrežo (to, ali pa marketinški nateg).
thunderace ::
No o tudi jaz ugotavljam, da če segrejem kamne in ugasnem plin se peka hitro neha, tako da sem vedno imel zraven plin, vmes pa sem še pokril pokrov, da je bila temperatura višja - se je bolj (hitro) zapeklo. Verjetno so kamni res samo zato da ni plin direktno na mrežo.
LordTado ::
Če bi bile smrtonosne nas nebi bilo zdej tu:)
Razen če so praljudje meli filtre za maščobo:)
Razen če so praljudje meli filtre za maščobo:)
dejanslo ::
Vsi, ki se opirate na to, da praljudje niso umirali od peke na žaru, pozabljate na to, da je bila njihova življenjska doba neprimerljivo krajša..
There`s More Than One Way To Do It
Tarzan ::
Plinski žar ni primerljiv s klasičnim. Je pa s pivom nujno vsake toliko poškropit meso, tu se pa strinjam s predhodniki, malo po mesu, malo več pa po grlu!
msjr ::
Kar se tiče peke rib na žaru je nujno treba upoštevati ta pravila:
- na žaru pečemo čim bolj sveže ribe, stara riba se bo prej razsula. Zelo pomembno je to pri Osličih, Trskah, manj pomembno pri modri ribi.
- ribe morajo biti dobro osušene, koža ne sme biti vlažna, samo naslolimo, pa še to ne pretiravamo.
- oglje mora imeti nizko temperaturo, pri previsoki temperaturi (taki kot npr. za pleske) se ribe prežgejo in so suhe in žagastega okusa.
- obrnemo jih samo enkrat (!), takrat jih šele prvič polijemo z oljem (najbolje na rožmarinčku pa potapkamo), v drugi roki vino, če slučajno kaj zagori, da takoj polijemo.
- ko so še na drugi strani pečene je to to.
Pa še to: manjše ribe so narejene skorajda takoj. V Dalmaciji so (smo) sardelce na žaru jih pripravljali tako, da jo jih dali na lesen "meč", v kaminčku zakurili nekaj šavja (tanko vejevje, celo travo!), takoj ko je nehalo goret so šle sardelce za 5 minut gor, nato samo še olivno olje čez in to je to.
- na žaru pečemo čim bolj sveže ribe, stara riba se bo prej razsula. Zelo pomembno je to pri Osličih, Trskah, manj pomembno pri modri ribi.
- ribe morajo biti dobro osušene, koža ne sme biti vlažna, samo naslolimo, pa še to ne pretiravamo.
- oglje mora imeti nizko temperaturo, pri previsoki temperaturi (taki kot npr. za pleske) se ribe prežgejo in so suhe in žagastega okusa.
- obrnemo jih samo enkrat (!), takrat jih šele prvič polijemo z oljem (najbolje na rožmarinčku pa potapkamo), v drugi roki vino, če slučajno kaj zagori, da takoj polijemo.
- ko so še na drugi strani pečene je to to.
Pa še to: manjše ribe so narejene skorajda takoj. V Dalmaciji so (smo) sardelce na žaru jih pripravljali tako, da jo jih dali na lesen "meč", v kaminčku zakurili nekaj šavja (tanko vejevje, celo travo!), takoj ko je nehalo goret so šle sardelce za 5 minut gor, nato samo še olivno olje čez in to je to.
Tomay ::
Sam prisegam na klasičen žar z ogljem. Na prejšnjem vikendu smo imeli betonskega, ki je imel rešetko iz "rostfraj" pločevinastih trakov širokih 3cm v V obliki. Razmak je bil približno pol cm. Nekaj podobnega še zdaj iščem in mislim, da bom moral poiskat nekoga, ki mi bo to naredil.
Če se prav spomnim so bile dimenzije 100x50cm in gor je šlo 2-3 kg mesa. Brez težav sem pekel za 10-15 oseb. Zaradi žlebaste v oblike olje ni teklo po oglju. To je pomoje kompromis med rešetko in litoželezno ploščo.
Drugače pa eni pečejo tam kjer ni oglja ali pa nad vodno kopeljo okoli pa oglje samo traja precej dlje.
V glavnem roštilimo od februarja do novembra, če pa je škodljivo pa bomo izvedeli čez nekaj let.
Če se prav spomnim so bile dimenzije 100x50cm in gor je šlo 2-3 kg mesa. Brez težav sem pekel za 10-15 oseb. Zaradi žlebaste v oblike olje ni teklo po oglju. To je pomoje kompromis med rešetko in litoželezno ploščo.
Drugače pa eni pečejo tam kjer ni oglja ali pa nad vodno kopeljo okoli pa oglje samo traja precej dlje.
V glavnem roštilimo od februarja do novembra, če pa je škodljivo pa bomo izvedeli čez nekaj let.
Voodoo 4Ever
thunderace ::
Ima še kdo plinski žar na lava kamne, da nam pove kakšen je njegov način peke na tem žaru.
harvey ::
Žar je edino klasika vse ostalo je približek. Drži pa slednje:
- peka je bolj zahtevna in prav tako priprava žara/ognja
- potrebna je večja pazljivost, da ni vse "prežgano" kot pri ploščah na plin, kar instat žar mojstri radi zelo na hitro rešujejo na prevelikem ognju. Potrpežljivost.
- polivanje s pivom je bolj za sosede kot za meso na žaru, da vedo da smo zakurili žar, saj s polivanjem izničimi efekt žara ampak se približujemo dušenju. Sploh pri zadevah ala T-bone pivo nima kaj iskati v bližini.
-uživanje večjih količin mesa v kakršnikoli obliki ni najbolj "zdravo", žar pa tekne zeloo, tako da velja zmernost in se obvarujemo potencialnim kancerogenom
Žar je velika zabava:
- peka je bolj zahtevna in prav tako priprava žara/ognja
- potrebna je večja pazljivost, da ni vse "prežgano" kot pri ploščah na plin, kar instat žar mojstri radi zelo na hitro rešujejo na prevelikem ognju. Potrpežljivost.
- polivanje s pivom je bolj za sosede kot za meso na žaru, da vedo da smo zakurili žar, saj s polivanjem izničimi efekt žara ampak se približujemo dušenju. Sploh pri zadevah ala T-bone pivo nima kaj iskati v bližini.
-uživanje večjih količin mesa v kakršnikoli obliki ni najbolj "zdravo", žar pa tekne zeloo, tako da velja zmernost in se obvarujemo potencialnim kancerogenom
Žar je velika zabava:
Vanadium ::
nobodyelse je izjavil:
Kdo ve kje bi lahko kupil tocno takle zar. Po kakih 10 letih uporabe se mi je razpadlo dno..uglavnem stran sem ga vrgel. Ostal mi je pa tiganj in taka ponev kot na sliki in rabim zdaj novo ohisje (zar)??
Zašvasaj dve stari felni skup (eni seveda prej notranji obroč odrežeš, pa prostor za vratca narediš) pa ga imaš zavedno skor. Tak smo mi mel pol je pa letel na kosovni
opeter ::
pečenje na žaru je ena izmed bolj starodavnih oblik priprave hrane, tko da vrsta ne bo izumrla zaradi pečenja na žaru, to že vemo :)
Bo, bo... ko se bo islam razširil po celotni Evropi (v naslednjih 50 letih).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
BigWhale ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kakšen žar? (strani: 1 2 3 4 … 15 16 17 18 )Oddelek: Loža | 225200 (176) | recmajkemi |
» | Kakšna je razlika med električnim žarom in žarom na oglje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 22245 (19307) | Riff |
» | Kje kupiti dober žar na oglje? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 48260 (29945) | bauci |
» | Peka na žaru (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22578 (20815) | Alec999 |
» | Električni žarOddelek: Loža | 19570 (19093) | roko11111 |