» »

Kava

Kava

Spajky ::

Ravno včeraj je bilo na Discovery-ju na How thing Work, kako je narejena profi espresso mašina v detalje, da se vedno dobi kofe enake kvalitete in kaj je vse pomembno ... zelo poučno ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Pithlit ::

In? Redkvica pravi da pojma nimamo in da iz espresso mašine nikoli ne priteče enaka kava...

Nagradno vprašanje... kolk naj bi imela kava temperature pri pitju? Oz, kakšno pijete? Direkt z mašina na šank, pa hit po grlu? Al mogoče počakate kako minuto, dve, sedem?
Life is as complicated as we make it...

Aston_11 ::

Pithlit je izjavil:

In? Redkvica pravi da pojma nimamo in da iz espresso mašine nikoli ne priteče enaka kava...

Nagradno vprašanje... kolk naj bi imela kava temperature pri pitju? Oz, kakšno pijete? Direkt z mašina na šank, pa hit po grlu? Al mogoče počakate kako minuto, dve, sedem?
Meni jo kuhajo otroci na džezvo. Nikoli ni enaka, vendar nikoli tudi ne ločim, da je kaj drugačna.

          ::

Pithlit je izjavil:

In? Redkvica pravi da pojma nimamo in da iz espresso mašine nikoli ne priteče enaka kava...

Nagradno vprašanje... kolk naj bi imela kava temperature pri pitju? Oz, kakšno pijete? Direkt z mašina na šank, pa hit po grlu? Al mogoče počakate kako minuto, dve, sedem?


Kar jaz vem, se espresso pije takoj in tudi naroči se ga pri šanku in ne pri mizi, da ne dobiš postanega. Tudi pena kmalu izgine.

Invictus ::

Spajky je izjavil:

Ravno včeraj je bilo na Discovery-ju na How thing Work, kako je narejena profi espresso mašina v detalje, da se vedno dobi kofe enake kvalitete in kaj je vse pomembno ... zelo poučno ...

Sam barista še vedno samo pritiska gumbe ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Aston_11 ::

          je izjavil:

se espresso
Italijani so mojstri na raznih področjih in tudi priprava expresa je ena izmed njih. Čeprav za nas, ki ne ločimo leve od desne, bele od rdečega, je čisto vseeno, kaj nam zlijejo v šalco, saj večina nas (jaz ne več) kavo pokvari s sladkorjem in mlekom.

Pithlit ::

          je izjavil:

Kar jaz vem, se espresso pije takoj in tudi naroči se ga pri šanku in ne pri mizi, da ne dobiš postanega. Tudi pena kmalu izgine.

Espresso se dela nekje med 83 pa 86°C (v Italiji). Ko ga dobiš na šank je že pod 80. In ker se dela pri 'nizki' temperaturi tudi šalčke ne pečejo ko 100 hudičev (se espresso še hitreje ohlaja). Poleg tega ga je malo (25ml).

Pri nas se pa dela pri okoli 96°C, mašina je vroča - posledično so šalčke vroče... in ponavadi dobiš en bokal robe. Tko da se nima sploh cajta shladit.

Velika razlika med "kako se pije" pa "kako naj bi se pilo". Teoretično, pri temperaturah nad 70°C niti ne veš kaj piješ.

Aston_11 je izjavil:

Čeprav za nas, ki ne ločimo leve od desne, bele od rdečega, je čisto vseeno, kaj nam zlijejo v šalco, saj večina nas (jaz ne več) kavo pokvari s sladkorjem in mlekom.

Mah, če večina barov mirno servira najcenejše kafe na trgu (po možnosti še narobe mleto in v napačnih dozah)... stranke pa to mirno pijejo in plačajo, pol veš na kakšnem nivoju je kultura pitja kave.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

r3dkv1c4 ::

perci je izjavil:

Ti pa ves pameten, ker si parkrat skuhal espresso. Novica za vse bariste v tej temi - kuhanje kave je zgolj to. Kuhanje kave. Ni znanost. Še mal pa bo važen, kakšen napajalni kabel je na espresso mašini, ker bojda vpliva na okus.

Ti že veš....sam nisem še skuhal kave...imam za to zaposleno eno dečvo, ki se ukvarja samo s kuhanjem kave zame.

Invictus je izjavil:

Spajky je izjavil:

Ravno včeraj je bilo na Discovery-ju na How thing Work, kako je narejena profi espresso mašina v detalje, da se vedno dobi kofe enake kvalitete in kaj je vse pomembno ... zelo poučno ...

Sam barista še vedno samo pritiska gumbe ;).

Vse ostalo je pa odvisno od serviserja...
Vsaka stvar ima svojo mejo.

You can ban me, but you can't shut me down!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: r3dkv1c4 ()

Pithlit ::

r3dkv1c4 je izjavil:

Vse ostalo je pa odvisno od serviserja...

To glih ne... ampak ti si trdil da ni mogoče skuhat dveh enakih šalc kave.
Life is as complicated as we make it...

r3dkv1c4 ::

Pithlit je izjavil:

r3dkv1c4 je izjavil:

Vse ostalo je pa odvisno od serviserja...

To glih ne... ampak ti si trdil da ni mogoče skuhat dveh enakih šalc kave.

Citiraj kaj sem trdil in v povezavi s čim, ne pa brat selektivno.

In ja, nikoli ne skuhaš 2 enakih kav.
Vsaka stvar ima svojo mejo.

You can ban me, but you can't shut me down!

globoko grlo ::

preden vam zakuha mi povejte ktera kava ima najbolj pristen KAVNI okus pri nas. In kje se to dobroto kup.

tnx
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

r3dkv1c4 ::

Mah, če večina barov mirno servira najcenejše kafe na trgu (po možnosti še narobe mleto in v napačnih dozah)... stranke pa to mirno pijejo in plačajo, pol veš na kakšnem nivoju je kultura pitja kave.


V katerem baru zraven katerega gasilskega doma, v katerih rovtah?

Iz riti vlečt take bedarije pa res ni lepo.
Vsaka stvar ima svojo mejo.

You can ban me, but you can't shut me down!

Pithlit ::

Vem za en hotel... s 4. zvezdicami... kjer ti v šalčkah z zvenečim imenom servirajo kavo iz diskonterja.

Kavarnico kjer ti ravno tako servirajo kavo iz diskonterja (ravno tako v šalčkah z... malo manj zvenečim imeno)... in za nameček ti espresso kuhajo s 5g kave (namesto 7,5).

r3dkv1c4 je izjavil:

Citiraj kaj sem trdil in v povezavi s čim, ne pa brat selektivno.

In ja, nikoli ne skuhaš 2 enakih kav.

A je res treba? Saj si ravno v tem postu to izjavil.

Pridi ti en dan k meni pa nardiva en double blind test. Mi boš povedal katera kava je katera. Aj prou?
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

Pithlit ::

globoko grlo je izjavil:

preden vam zakuha mi povejte ktera kava ima najbolj pristen KAVNI okus pri nas. In kje se to dobroto kup.

tnx

Kak je zate pristni kavni okus? Eni prisegajo na kislost afriških kav... za druge kava ni kava če ni v mešanici najmanj 30% robuste. Tretji jo pijejo pri 90°, četrti čakajo da pade temperatura na sobno (ker se takrat razvije maksimalna aroma). Pol imaš une ki prisegajo na espresso (kjer kava maksimalno oksidira ter se iz nje izvleče čim več kofeina) in une za katere je cold brew bog i batina priprave kave (ker kava nima šanse da oksidira... pa kofeina je bolj za vzorec)... tekstura je pa kot da bi jo skozi štumf prefiltriral s čisto preveč vode.

Itak je turška zakon (ampak jeba ker jo spet vsak po svoje kuha...).
Life is as complicated as we make it...

m0LN4r ::

Sem tudi malo bil v gostinstvu pa poznal par ljudi in ravno kavarne kjer se naglas hvalijo, da imajo superduper kavo si lahko privoscijo, da strankam strezejo najcenejso budget robo ki jo je mozno dobit. Konc koncev je itak vseeno, ker jo 99% folka pije z cukrom pa mlekom in tega ne opazi. Tist 1% pa si bo mislu, da lih dans dela en ko ne ve kave nardit al pa masina ni bla dobr spucana ;) been there done that. - Mi smo si svojo kavo kupoval pa kuhal, ker una k se je nabavljala je bila res za en k.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

Pithlit ::

Kaj pa vem... za neko domačo 'budget' porabo je Minas od emonca čisto solidna zadeva.

Stranke pa jaz razvajam s Coronini (v mlinu je blend z robusto... singli se pa meljejo posebej - imam pa vse njihove). Pa z Buna. Kolk je to dobro ali slabo mora pa vsak sam vedet.
Life is as complicated as we make it...

negot ::

Sam že nekaj let nabavljam kavo s spletne prodajalne http://www.escobar.si, priprava pa s kavnim aparatom Jura, kava je odlična, lp :)

Okapi ::

zmaugy ::

Ravnokar sem naletel na tole:



Očitno gre pri kavi, ki je res ogabnega okusa, za staro kavo (tudi 7 in več let), ki je nekajkrat cenejša od kvalitetne kave.

Ssandra88 ::

Čer!

Hvala Okapi, ki je objavil tole simpatično animacijo o čikorji, zelo ste mi polepšal večer :)

Da pristavim še jaz zdaj mojo džezvo [dobesedno]: v Turčiji sem živela dve leti svojega življenja, od takrat najraje pijem njihovo kavo. Turško, seveda. :D Tudi moji doma so nori na njo. Brez pretiravanja.

Ker pa zdaj ne živim več tam, ppa tudi tako pogosto ne hodim več tja na obiske, se moram znajti drugače. Moja naj lokalna znamka je Zlatna Džezva ("Bosanska kafa"), tukaj jo lahko na strani 7 najdete, celo precej znižano, če kdo hoče/upa poskusit.

LP ^^

shintaro ::

Tale Julius kava.. Jo majo na precej lokacijah.. In je res tako slaba da glava peče..
In najljubša kava, Segafredo.. V baru kjer je bla 10 let, je zdej ni več in majo mislim da bar 2000 ? Cena pa ista.
Trenutno hodim vsako jutro v bar, torej plačam nekje 40EUR na mesec za kave..

Gledam pa te aparate za kavo... Kar me malo zbije je cena kapsul, kot sm zračunal nekje 0.50 centov al nekaj... In za 50 centov več imam iz bara k ma pač mašino profi in tudi kavo dobro.

Turška kava : To sploh ni kava, to je muka... Totalno nikoli jo ne pijem in ko sm pri komu na obisku in mi ponudi Turško se mu v mislih smejem kakšn cheap noob je.. In pol ko je ne spijem do konca še čudno gleda. Hah

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: shintaro ()

echo ::

Jaz sem si prek Bolhe kupil enkrat rabljen aparat Dedica od DeLonghija in mini ročni mlinček od Hariota, vse skupaj 160e.
Kila kave Spar premium je 12€, recimo da naredim iz tega 100 dobrih espressov.
Meni sicer finance niso nek faktor, ne spijem veliko kave, ampak mi je všeč ta proces, ko si po šihtu doma v miru pripravim eno bombico kofeina :)

miha1135899 ::

Jaz pa kave iz avtomatov ne pijem rad, si tudi na sihtu rocno skuham tursko vsaj 2x na siht, celo orng salco ne pa tisti vodni pljunek. Ce je ze nuja, si sem pa tja na avtomatu kliknem dolgo crno, razlicnih znamk, pa nobena ni za pol turske, ceprav zmrdljiv nisem in mi je kava zgolj kava, pa vseeno eno smatram kot junk food oziroma umetno, drugo pac ne - o vsem ostalem z mlekom v prahu pa sploh ne bi izgubljal besed.

Enako v lokalih, spijem podaljsano crno in to je to, pa ce je Julius, Hausbrandt, al pa zloglasni Illy, isti K, kot kaksen ekstrakt :) - 20x pregretega mleka spet tudi tukaj ne bi komentiral.

Z aparati na kapsule pa sem se srecal v par hotelih. So pa nekje vmes med obema, s tem da ne ves a delas kaj narobe ali mora bit tako cudna :) Glede mlecnih kapsul ista zgodba kot prej.

mat xxl ::

Ma moj občutek je , da je treba kave menjati, ker nekako razviješ rezistenco na eno in te potem po menjavi nov okus pozitivno preseneti.

shintaro ::

ker sm se zbudil zelo zgodaj in je blo vse zaprto. Sm naredil turško, močno, neko improvizirano. In ni zdej blo konc sveta. Ampak brez mleka, z mlekom je res grozna.

smacker ::

Probajte še espreso avtomat, tak ki sproti melje kavo. Osnovne modele dobiš za cca. 200eur, take s penilcem mleka, boljšimi mlinčki in večjimi posodami za vodo/kavo/odpadke pa za 350-400eur. Iz 1kg kave dobiš cca. 100 kav (odvisno od nastavitev), tak da pride Barcafe okoli 0,1eur, kaka Segafredo Arabica pa okoli 0,18eur. Pripravljeno zjutraj v minuti, brez pomivanja. Odkar pijem to, mi je kava v večini lokalov fuj, da o raznih delikomatih ne govorim :D

kingsix ::

10 let od kar pijem kavo jo delam skoraj izključno v moka potu ali s avtomatom na filter, ki ima slow drip. Kave pa: hausbrandt, the barn coffee roasters berlin, teboden charabang, cortegas, santana... Mam pa še ene 20 drugih "premium vrst"... Dont ask.. En cajt sva imela z mojo obdobje pokušanja kav... Vse cela zrna in si zmelješ pred uporabo in glede na namen.
Meni je super za pripravo kave tudi tole: https://www.amazon.de/dp/B06XTWFYR1/

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

Pika na i ::

Zdaj je v modi kava z maslom.

otago ::

kava z maslom je passe. Ali pa je trend rabil 3 leta, da je prisel v slo?

kingsix ::

Lol, kava z maslom se je pila že davno preden se je le ta imenovala "bulletproof coffee". Tam pred 11 leti. Moj zajtrk je takrat bil: kava, 3 žlice smetane+2 žlički masla+2 žlički kokosovega masla. To me je držalo do cca 16 ure, ko je prišlo na vrsto kosilo. Mestem, ko je sošolcem krulilo v želodcu ob cca 10ih sem jaz bil kot nov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

Egidij88 ::

Al pa če bi se zdravo prehranjeval?

TheKekec ::

je že kdo probal cold brew kafe?

Pika na i ::

Egidij88 je izjavil:

Al pa če bi se zdravo prehranjeval?

Za zdravo hrano ni časa.
Raje se naseda na to, kako zdrav postaneš, če v kavo maslo butaš. Ja, tudi kokosovo je zdaj in.
Seveda, vsaka neumnost pride v Slovenijo z zamikom.

Sicer pa, vsak kakršna mu paše. Samo ne mi utrujat, kako je pa tista, ki jo pijem jaz zanič in tista, ki jo pije nekdo drug, blazno dobra.
Vsak ima svoj okus.

Raje grenka kot sladka.

Guzzy ::

Meni je pol užitka kave v pripravi - Turško, na džezvo. Imam pa zdaj tudi French press, ki se jo učim uporabljati. A uporablja kdo to, in ima kakšno mnenje/tip? Nekaj takega:
 press

press

kingsix ::

Pika na i je izjavil:

Egidij88 je izjavil:

Al pa če bi se zdravo prehranjeval?

Za zdravo hrano ni časa.
Raje se naseda na to, kako zdrav postaneš, če v kavo maslo butaš. Ja, tudi kokosovo je zdaj in.
Seveda, vsaka neumnost pride v Slovenijo z zamikom.


Kdo pa pravi, da se nisem oz se ne zdravo prehranjujem? Kaj ima to veze?

Ja, ziher je bolj zdravo to kar so delali drugi.. Cela predavanja žvekali snickers. To pa ja... zdravje.

Sicer pa to ni tema o prehrani ali zdravju. Gre se o kavi. So pa bili vsi moji markerji zdravja, ki jih danes poznamo veliko boljši od povprečnega Janeza. Pravzaprav so prfektni. Go figure, eh.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

tejka ::

TheKekec je izjavil:

je že kdo probal cold brew kafe?


Ja :) si jo delam doma že nekaj let, večinoma poleti. Naredim "koncentrat", ker potem dodam led, mleko ali tonic. To zadnje sem poskusila enkrat, ko so mi svetovali v eni specializirani prodajalni kave, pa je meni ful všečna :)

Narejena kava zdrži v hladilniku brez težav najmanj teden dni.

Po dveh letih sem si umislila namenski lonček za cold brew - https://www.hario.jp/seihin/productgrou..., ker mi nikoli ni uspelo dobro precediti pripravljene kave.

Moraš pa malo preizkušati, katere kave ti odgovarjajo in koliko časa pustiš, da se "paca".

m0LN4r ::

OBUJAM temo !

Mariborcani/stajerci, v Europarkovem CHAI vec ne prodajajo kave, kje je kaka alternativa v okolici?
Gledal sem: http://www.jumpinggoatcoffee.eu/coffee.... pa mi ni glih, jaz bi recim kupil kolumbia supremo, kot sm prej v chai, pac kavo navadno v zrnih.

Hvala!
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

belo mleko ::

Kako se aparat za espresso primerja s klasično kafetiero?
https://il9.picdn.net/shutterstock/videos/6059618/thumb/8.jpg

TheBlueOne ::

belo mleko je izjavil:

Kako se aparat za espresso primerja s klasično kafetiero?


Oboje je malo svoja umetnost, ce hoces, da je fino. Jaz skozi kofetiero ne dobim niti priblizno taksne kvalitete, kot jo skozi espresso masinco.

Je pa v prvi vrsti za vsak nacin treba prilagoditi granulacijo, iz tega sledi, da je mlin prva stopnjicka do dobre kave. Ce ne prilagodis granulacije lahko imas se tako dobra zrna, izdelek pa ne bo na nivoju.

Sam imam profi gostilniski mlin, ki sem ga predelal v leseno ohisje in odstanil dozirko.

Za iztisnit espresso pa Elektro Microcassa:

 Elektra

Elektra

Zgodovina sprememb…

echo ::

O fak, kakšna mašinca!
Koliko si dal za njo?
Kako zgleda pa mlin?

nodrim ::

mlin je posebej, cena nekaj čez jurja, sam je huda :)

TheBlueOne ::

echo je izjavil:

O fak, kakšna mašinca!
Koliko si dal za njo?
Kako zgleda pa mlin?


V sluzbi nimam prevec s sabo. :) To je mlin:

https://ibb.co/cUZKee

To pa je moja Elektra. Sori za vertical video, ni bilo posneto za kazat naprej...



Dobil sem poceni, mi je prodal tip, ki je dobil za porocno darilo od nekih bogatih Italianov in ni vedel kaj ima. Za novo sem odstel 400EUR.

Zgodovina sprememb…

Shkorc ::

Pa je bila okusna tale kavica? Zdi se mi, da je mal hitro stekla skozi in bi bilo bolj fino za zmlet.

Je pa lepo videt še druge norce na kavo in njihovo opremo 8-)

Lp

TheBlueOne ::

Shkorc je izjavil:

Pa je bila okusna tale kavica? Zdi se mi, da je mal hitro stekla skozi in bi bilo bolj fino za zmlet.

Je pa lepo videt še druge norce na kavo in njihovo opremo 8-)

Lp


Nekje optimum. Tam dobre 20s mi da najboljse rezultate. Tece pa na zacetku malenkost bolj, ker vzmet ni popolnoma linerna. Sem jo pa vmes poservisiral in odstranil vodni kamen, kar je ekstrakcijo naredilo nekoliko bolj linearno.

Kava je resnicno kakor mora biti. :) Sem pa svoj cas znal tocno stelati, gledal gramaze kave, koliko ml pride skozi ipd., sedaj imam ze obcutek. Je pa Elektra zanana po tem, da je mozno iztisniti kavo kakor mora biti in tako tudi je pri nas doma.

Zgodovina sprememb…

belo mleko ::

@thetilko

Kako je z granulacijo pri kafetieri? Fino, grobo... je tudi kakšen ročni mlin ok?
https://il9.picdn.net/shutterstock/videos/6059618/thumb/8.jpg

TheBlueOne ::

@belo mleko, dosti je odvisno od zrn. Sam v kofetieri nisem nikoli uspel priti do viskoznosti espressa, po okusu pa je ze bila dosti bogata.

Kar preseneti mene je, da ce kupis kavo mleto a kofetiero je mleta grobo, sam sem jo mlel skoraj enako fino kot za Elektro. Je pa res, da Italijani znajo nasuti v kofetiero toliko kave, da je stozec nad sifonom in ga potem stisnejo skupaj.

Pri mlinu moras samo gledati, da lahko fino stelas. Recimo mami sem kupil tega:

https://www.amazon.de/EKM-200-Scheibenm...

Ampak ni mlel dovolj fino in sem ga predelal tako, da sem kolescke ki meljejo podlozil, da sem zmanjsal razmik. Na vsak nacin je pametno vzeti t.i. ,,burr grinder", ne me vprasat za slovenski prevod.

echo ::

http://www.presnica.com/izdelek/rocni-m...

Jaz imam ta mlin in sem zelo zadovoljen.

Kje nabavljate kavo? Lahko tut prek tujine.

m0LN4r ::

belo mleko je izjavil:

@thetilko

Kako je z granulacijo pri kafetieri? Fino, grobo... je tudi kakšen ročni mlin ok?

Stvar okusa. Nisem srecal dva cloveka, ki bi na slepem testu rekla da jima je ista kava boljsa. Razen, ce je ena ocitno za drek.
Granulacija vpliva predvsem na "cremo" oz. "teksturo" - na okus pa najbolj vpliva temperatura. Ostalo je pa larifari, ker je ucinek minimalen.
Ce stima temperatura, bo tudi kava stimala, ostalo je pa finetuning glede na osebne preference.

Sem ze bil povabljen na kao "perfektno" kavo, meni osebno je bila za drek.

Pa se nekaj, jaz sem si dolgo casa delal kavo "pour over", nato french press, nato cold brew, sprobaval turski nacin na vsaj nekaj razlicnih "nasvetov"

No par dni nazaj mi je vseskup dopizdilo, sem kupil znizano Delonghi masino, 2 dni nastavljal in zdaj lahk recem, to je to kaj sem iskal.
Stroj naredi vedno isto, enako dobro kavo. Na roke pa je loterija vseskup. Stroj je bolj natancen.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Shkorc ::

Na okus kave vpliva tudi koliko časa je zmleto zrno v stiku z vodo (dlje kot je v stiku, več snovi se veže v vodo). Hitrost pretoka se zmanjša/poveča z granulacijo zrna, se pravi vpliva na okus. Poleg drugih stvari ala kolk je sveža kava, temperature, ph vode itn. itn.

Okapi ::

Vplivalo naj bi tudi, koliko se kavina zrna segrejejo pri mletju (zato med drugim astronomska cena nekaterih mlinčkov, ker meljejo "hladno"). A je razliko mogoče zaznati na slepem testu, pa dvomim.;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri kavni apart? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34454394 (1388) c3p0
»

Kvalitetna kava (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
535117509 (6413) Jakob864
»

Kavni aparat (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
31365639 (6481) nokken
»

Katera kava (in način priprave) za v termovko?

Oddelek: Loža
443283 (2029) matobeli
»

Kavni avtomat

Oddelek: Loža
4810914 (9770) karosha

Več podobnih tem