» »

Je Google zašpecal Microsoft?

Je Google zašpecal Microsoft?

Evropski komisar za konkurenco, Joaquín Almunian, želi trgu poslati jasno sporočilo.

vir: The Wall Street Journal

Tako vam Microsoft želi prikazati Googla.

vir: The Wall Street Journal
Slo-Tech - Kot smo poročali včeraj dopoldne, je Evropska komisija Microsoftu spisala še en plačilni nalog, tokrat za 561 milijonov evrov (pa brez možnosti polovičke), ker so evropskim kupcem Windows 7 SP1 za več kot leto dni "pozabili" ponuditi izbiro privzetega brskalnika, ter jim preprosto podturili svoj Internet Explorer. Skupni znesek kazni zavoljo favoriziranja IE-ja tako znaša že 2.2 milijardi evrov.

To se sicer sliši veliko, a je treba upoštevati še nekaj okoliščin. Prvič, konkurenčno pravo ne prepoveduje prizadevanja v smer monopola (oz. obvladujoči položaj na upoštevnem trgu, kot se mu dandanes pravi) - saj to je naravno stanje, h kateremu stremijo prav vsa podjetja - ima zelo velike probleme z zlorabo tako pridobljenega monopola. Okna ne glede na rast konkurence še vedno obvladujejo > 90% trga namiznih računalnikov oz. prenosnikov, zato imajo vsakršna Microsoftova dejanja bistveno večji potencialni vpliv na trg kot denimo Applove kaprice s prepovedjo hackintoshev (marginalni trg), arbitrarno politiko sprejema aplikacij v App Store ali celo preganjanjem jailbreaka (na mobilnem trgu obstaja vpliven konkurent v obliki Android OEM-ov). Posledično so nekatere poteze, ki bi bile manj uspešni konkurenci še dovoljene, Microsoftu pač prepovedane, in s tem morajo biti pripravljen živeti, če želijo poslovati na reguliranem skupnem trgu EU. Zdaj pa, Microsoft ima že bogato zgodovino tovrstnih nekonkurenčnih ravnanj. Kot se malo starejši med vami gotovo spomnite, pa ta opis (zloraba obvladujočega položaja) še kako ustreza tipičnemu Microsoftovemu odzivu na razrast interneta in s tem novega načina uporabe računalnikov. Velikan iz Redmonda je svoje konkurente bodisi pokupil, bodisi z cenovnim dumpingom (IE za $0) pregnal s trga, bodisi jim ni hotel razkriti potrebnih specifikacij, da bi lahko pripravila konkurenčni izdelek (SAMBA, .doc zapisi), bodisi se jih je hotel znebiti z umazanimi FUD kampanijami (SCO et al.) ali preprostim zastraševanjem (shooting the messenger politika zoper rane prijavitelje preštevilnih varnostnih napak v njihovih izdelkih). Venomer ko mu je zavoljo netržnega ravnanja pretila roka pravice, se je tipično poravnal in s tem izognil priznanju krivde in resnejši kazni. Drugič, štos z vsiljevanjem MSIE si je privoščil ravno po tem, ko je Komisiji (v poravnavi v zameno za nižjo denarno globo) izrecno obljubil, da tega ne bo več počel. Posledično ni težko razumeti izjave evropskega komisarja Almuniana, "da so želeli s to potezo poslati jasen signal drugim podjetjem" (da se dogovore s Komisijo pač spoštuje, če smo malo cinični). Tretjič, višina kazni vendarle ni tako pretirana. Gre zgolj za 1 procent njihovih lanskih bruto prihodkov v EU, pri čemer bi jim lahko zavoljo ponovne kršitve mirno usekali 10x toliko.

Skratka, dejstvo, da je Microsoftov tržni primež dandanes veliko manjši kot pred 10 leti, da s tablicami in telefoni ne uspejo narediti ničesar pametnega, ne more in ne sme vplivati na odgovornost za stare grehe. Pač, kazen so si zaslužili, naj jo še plačajo.

Večji problem bi nastopil, če bi se izkazalo, da je bila kazen izdana na podlagi prijave (ali še več - lobiranja) Microsoftovih konkurentov. Komisar Almunian je namreč potrdil, da dobro leto trajajočih težav z SP1 niso zapazili sami, ampak jih je na to opozorilo "neko tretje podjetje". Kot se zdaj izkaže, "sta" bila to tretje podjetje pravzprav Google in Opera, oba neposredna konkurenta na brskalniškem trgu. Hkrati se neuradno šušlja še, da naj bi Google precej lobiral za čimvišjo kazen. Z Microsoftom so namreč že nekaj časa sprti. To se kaže na precej frontah. Redmond jim redno zastrašuje Android partnerje, tako da ti sklepajo licenčne pogodbe in mu plačujejo med 10 in 15 dolarji na telefon oz. tablico - se pravi, Microsoft z Androidom (vsaj neposredno) zasluži več kot Google (!). Dalje, Microsoft se vse bolj boji zajedanja v svojo drugo prodajno kravo - pisarniško programje. Google Docs in Drive sta neposredna konkurenta njihovi Pisarni (klasični in spletni) in to se seveda še kako pozna pri prodaji. Microsoft pa se, namesto da bi se fokusiral v svoje tradicionalne moči (dejansko imajo spodoben izdelek), raje fokusira na skrajno neukusno, nesramno in obenem še ne najboljše sproducirano primerjalno oglaševanje. Google poskušajo po vsej sili prikazati kot podjetje, ki ponuja te storitve sicer bolj ko ne brezplačno, a v zameno za popolno uničenje vaše zasebnosti (kar je v veliki meri sicer res!). Da berejo vaše mejle, da lahko pokažejo čimbolj relevantne oglase. Da združujejo vse politike zasebnosti, tako da lahko v enem paketu prodajo vse podatke o vas. Oz., kot pravi kampanija, "you're getting Scroogled". In ravno minuli mesec je Microsoft zagnal najnovejše - spet tako-tako pripravljeno - poglavje v tej kampaniji. Češ, Hotmail "ne bere vaše pošte", zato dajte uporabljat njega .. in ko ste že tu, dajte uporabljat še Pisarno 365. A ne glede na to, da so te trditve v precejšnji meri resnične, se takšno oglaševanje pač ne spodobi. Pri nas je celo prepovedano, ker se v teh reklamah tipično izpostavi le en, zelo ozek in selektivno izbran vidik obeh primerjanih izdelkov (zato se pri nas pralne praške in ostale podobne neumnosti tipično primerja z "neoznačenimi drugimi izdelki v razredu").

Zatorej je povsem možno, da gre tukaj predvsem za Googlovo maščevanje za Microsoftovo neokusno oglaševalsko kampanijo. Mimogrede, MS jo je v začetku tedna sicer iznenada opustil, a očitno ne dovolj hitro.

Dodatna ironija je, da tudi njihova e-poštna rešitev skenira vaša pisma. Uradno samo zaradi preprečevanja spama, a lahko smo prepričani, da če bi MS kaj veljal na trgu spletnega oglaševanja, bi vaše mejle gotovo rabil tudi za to. Žal so njihovo investicijo v ta trg - nakup takratnega Doubleclikovega konkurenta aQuantive l. 2007 za 6 milijard € - povsem zavozili in jo je bilo treba prejšnje poletje odpisati, zaradi česar je MS prvič (sploh!) zabeležil četrtletno izgubo. Doubleclicka je medtem odkupil Google in iz njega naredil .. Google Ads, pač. Zlobni jeziki bi ob tem dodali, da je bila Microsoftova poteza z IE 10 in po privzetem vklopljeno Do-Not-Track zastavico .. točno to, spodljedljivo maščevanje Googlu, ne skrb za zasebnost nas uporabnikov.

In tako smo prišli do tega, da bo Microsoft v letošnji proračun EU prispeval več kot Republika Slovenija (~400 mio, bruto seveda).

67 komentarjev

«
1
2

mtosev ::

saj netscape ni nikoli umrl. FF je the new netscape:D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Izi ::

Še premila kazen. Glede na to kakšno skrpucalo je Windows 8, si zaslužijo, da bankrotirajo ;(

49106 ::

Izi je izjavil:

Še premila kazen. Glede na to kakšno skrpucalo je Windows 8, si zaslužijo, da bankrotirajo ;(


Si tudi ti pri naslednjem "slabsem izdelku" zasluzis bankrot?

smash ::

Windows 8 slab izdelek? najboljši sistem, kar sem jih imel - in to za smešno ceno

mtosev ::

no ja normala no upgrade licenca ima enako ceno kot prej win 7 ~90euros
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

klinker ::

Izi je izjavil:

Še premila kazen. Glede na to kakšno skrpucalo je Windows 8, si zaslužijo, da bankrotirajo ;(


Naj uganem...linux user :D
Win7 in 8 sta pravzaprav odlicna izdelka...tako kot WP, ker ceprav uporabljam android mi je vedno bolj vsec :)

Unknown_001 ::

No čez win 8 nimam pripomb, sam GUI je pa katastrofa od katastrofe za desktop oz. vse računalnike brez touch screena. Za tablice je baje kr fajn. Tisti, ki bo ostal na laptopu ali desktopu bo zagotovo ostal s 7ico (če se mu gre za delo in ne fancy izgled seveda). Problem je v tem, da so hotl GUI kr čez noč spremenit in kar so dosegel je nezadovoljstvo uporabnikov, ki so navajeni na standarden desktop in ne nek kvazi "metro". To se zelo zameri majstrom, ki so dalj časa delali recimo v DOS-u, potem je gui pršu in jih je mal motalo ampak se je še dalo znajdt, zdj ob teh ploščicah pa glih tok da živčnga zloma ne dobi. (Poznam ene par takih, pač old skool ki jim ga ne moreš zamerit)

delavec44 ::

Win8 + Start8 je zmagovita kombinacija. Funkcionalnost sedmice s prednostmi osmice.

mtosev ::

klinker je izjavil:

Izi je izjavil:

Še premila kazen. Glede na to kakšno skrpucalo je Windows 8, si zaslužijo, da bankrotirajo ;(


Naj uganem...linux user :D
Win7 in 8 sta pravzaprav odlicna izdelka...tako kot WP, ker ceprav uporabljam android mi je vedno bolj vsec :)
andorid ima veliko prednost,ker imajo dosti free appov,M$ tega žal nima
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

cekr ::

Ni problem. MS bo vsem Android telefonom dodal po par € dodatka pa bo volk sit in koza cela. V Bruslju pa se bo veselilo nekaj birokratov več.

Vse to sranje z browserji je veliko SRANJE.

Le kdo si na osnovi tistega okna naloži drug browser?
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Mr.B ::

Win8, uporabljam brez prvega ekrana, ki je v bistvu zame bivši start. Prva tako pa direktno padem ob prijavi na klasični desktop. Po nekaj dneh razlike med W7 in w8 nisem opazil. Edina stvar ki še ne dela, pa je napovedana za ta kvartal je managment s certifikati, pač proizvajalec še nima gonilnikov z win8... sicer žalostno da win8, tega nima integriranega...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

AtaStrudl ::

ne prepoveduje prizadevanja v smer monopola (oz. obvladujoči položaj na upoštevnem trgu, kot se mu dandanes pravi) - saj to je naravno stanje, h kateremu stremijo prav vsa podjetja - ima zelo velike probleme z zlorabo


Hmmmmm..
1. zakaj bi si prizadeval za monopol, ce ga potem ne bi imel namena uporabiti?
2. kako lahko uporabis monopol, pa da to ni "zloraba"??

klinker ::

mtosev je izjavil:

klinker je izjavil:

Izi je izjavil:

Še premila kazen. Glede na to kakšno skrpucalo jeiindows 8, si zaslužijo, da bankrotirajo ;(


Naj uganem...linux user :D
Win7 in 8 sta pravzaprav odlicna izdelka...tako kot WP, ker ceprav uporabljam android mi je vedno bolj vsec :)
andorid ima veliko prednost,ker imajo dosti free appov,M$ tega žal nima


Ja waw res. 95% appov je en drek vrednih, tisti ki so pa ql sem jih pa itak kupu ker so vredni teh par € in se vec.

boolsheat ::

mtosev je izjavil:

klinker je izjavil:

Izi je izjavil:

Še premila kazen. Glede na to kakšno skrpucalo je Windows 8, si zaslužijo, da bankrotirajo ;(


Naj uganem...linux user :D
Win7 in 8 sta pravzaprav odlicna izdelka...tako kot WP, ker ceprav uporabljam android mi je vedno bolj vsec :)
andorid ima veliko prednost,ker imajo dosti free appov,M$ tega žal nima


Je pa razlika, Android free aplikacije so v glavnem dr?k od dr?ka, na WP so pa free aplikacije v povsem na nivoju.

matejdro ::

Kaj pa dejstvo, da ima Windows 8 vgrajen antivirus (Windows Defender, prej znan kot Security Essentials)? Bi se lahko proizvajalci antivirusov enako pritožili kot proizvajalci brskalnikov?

Je pa res, da je le-ta zelo skrit in ne veš, da ga imaš, če ne greš v nastavitve.

erunno ::

AtaStrudl je izjavil:

2. kako lahko uporabis monopol, pa da to ni "zloraba"??

Ne moreš, ker nikoli ne moraš zadovoljiti vseh.

matejdro je izjavil:

Kaj pa dejstvo, da ima Windows 8 vgrajen antivirus (Windows Defender, prej znan kot Security Essentials)? Bi se lahko proizvajalci antivirusov enako pritožili kot proizvajalci brskalnikov?

Je pa res, da je le-ta zelo skrit in ne veš, da ga imaš, če ne greš v nastavitve.


Ljudje so zahtevaili da MS priskrbi zastonj AV. Sigurno se bo kdo pritoževal, da MS zlorabla prevladujoč položaj.

Kakor je zloraba monopolnega položaja, ko Mobitel, ko zniža cene za končne uporabnike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: erunno ()

LordPero ::

AtaStrudl je izjavil:

kako lahko uporabis monopol, pa da to ni "zloraba"??

Hm, kakor koli si to razložiš, ampak tako, da je na koncu publika na boljšem, kot pri nemonopolnem/konkurenčnem trgu. Načeloma to pomeni, da obdržiš cca nizke marže (vsaj toliko nižje, kolikor bi bili stroški razvoja na prodan produkt višji v konkurenčnem okolju) & da dobiček vlagaš bolj v razvoj kot dividende. Ampak to je seveda večinoma politično vprašanje, torej dogovor med lobiji in pametnjakoviči, ki vedo, kaj je za ljudi dobro, kaj ljudje hočejo in kaj se bo zgodilo v prihodnosti s katero izmed možnih situacij.

Še bolj težavno je to pri produktih z ogromno ekonomijo obsega (kar razvoj in vzdrževanje negeografsko specifičnega softwarea je), sploh pri OSih, kjer stroški vstopa na obstoječ trg niso zanemarljivi (predvsem zaradi časovnega vidika). Podoben primer so npr. finance -super učinkovito bi bilo (teoretično seveda), če bi imeli na svetu samo eno banko :).

Aja, če mogoče to ni bilo jasno: pri visokih ekonomijah obsega ima lahko monopolist nižje cene, kakor konkurenčen trg (več manjših proizvajalcev z višjimi stroški in manj dobička ob višji ceni istega produkta). Kako sedaj to prevedeš v trg, kjer se produkt spreminja in sami konkurenčni produkti na trgu niso popolnoma primerljivi ali sploh zamenljivi, nimajo enakih cen, pa še kupec ima stroške zamenjave, pa je drugo (recimo zavarovalniški trg je isti).

Smetišče od Android Marketa pa je seveda točno, kar od osnovnega poslovnega modela Gugla pričakuješ -morje nebomseizrazilčesa, ki ti ponujajo oglase, tako ima tudi Guglo dosti več od tega, kot če bi imel samo par dobrih aplikacij z oglasi (oz. če bi fural običajno štacuno). Zadeva je seveda tudi močno moderirana v to smer. MS na drugi strani pa še nima zares neke trgovine oz. je za ocenjevanje malce treba počakat, da se nabere nesnage.
LordPero

Looooooka ::

Je pa razlika, Android free aplikacije so v glavnem dr?k od dr?ka, na WP so pa free aplikacije v povsem na nivoju.

Tle je sele dober "poslovni model".
Nategnes developerje, da placajo licenco za izdajo izdelka...oz jim poberes procente pri zasluzku(Apple,Google,Microsoft) in potem jim se dodatno omogocis "sluzenje" z vtikanjem reklam v njihove izdelke. Seveda tudi tam pobiras procente. Realno gledano imajo te firme(Google,Microsoft,Apple)minimalne vlozke v primerjavi z developerji programov. Priti na top 10 lestvico v morju dr*eka(a to besedo slo-tech cenzurira al kaj?) pac ni ravno lahko a ne.
Ampak seveda tle spet nihce ne bo dvignil prsta, ker nikomur ne onemogocas direktne konkurence(ceprav je prepoved lastne stacune ravno to...).
Folk pa seveda cisto obseden s svojim "zastonjskimi" programi in potem se tle derejo, da je Google neko angelsko podjetje.
So ravno taki angelski kot je bil Steve Jobs inovativen :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

smash ::

Ne vem zakaj rabite start menu..saj ga ze v sedmici nikoli nisem kliknil

TKPhysicist ::

Tok subjektivno spisanga prispevka pa na slo-techu že dolg nismo prebirali. Upam, da bo sedaj avtor lažje zaspančkal.
Stroji so boljši od ljudi. Pokvarjen stroj se ustavi, pokvarjen človek se ne.

nekikr ::

Mandi pač....get used to it.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

Jackass ::

Edino pravilno!
jAcKaSS

boolsheat ::

Članek je res dno. Eden najslabših v zadnjih mesecih, povsem pristranski.

antonija ::

Hmmmmm..
1. zakaj bi si prizadeval za monopol, ce ga potem ne bi imel namena uporabiti?
2. kako lahko uporabis monopol, pa da to ni "zloraba"??
Recimo google ima precej mocan monopol kar se iskalnikov tice, pa ga se noben ni prijavil da izkorisca monopol. Zgleda da se da, pa glede na googlove poslovne rezultate se da uporabit monopol zelo profitabilno, tudi ce se drzis zakonskih omejitev.

If a company has a dominant position, then there is "a special responsibility not to allow its conduct to impair competition on the common market".
Se pravi da ko enkrat dosezes monopol si slon v trgovini s porcelanom. Zato moras ornk premislit v katero smer bos prdnil in kdaj, ker drugace zna bit da bos naredil ogromno skodo in fasal visoko kazen.

With great power comes great responsibility
Uncle Ben
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

HeMan ::

Kako pa google izkorišča monopol?

VaeVictis ::

HeMan je izjavil:

Kako pa google izkorišča monopol?


S tem, da pri vseh svojih produktih teži z ostalimi svojimi produkti (try Google chrome, use Google+,...).

Baje so tudi manipulirali z višjim postavljanjem v zadetkih svojih storitev v primerjavi s konkurenti...

antonija ::

S tem, da pri vseh svojih produktih teži z ostalimi svojimi produkti (try Google chrome, use Google+,...).
A bundla svoje produkte skupaj in "mickeno spreminja" standarde da produkti konkurentov na delujejo oz. delujejo omejeno? Ne?

Ubistvu je precej simpl: ce si menja da google izkorisca monopol ga prijavi EUju in je problem resen. Razen seveda ce slucajno govoris na pamet in ubistvu sploh nimas pojma o tej tematiki...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

SplitCookie ::

V bistvu ga izkorišča.
Sploh v primeru androida.

Ne vem zakaj tam ne pade kakšna tožba.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

antonija ::

V bistvu ga izkorišča.
Sploh v primeru androida
No, da slisimo kako ga izkorisca.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

SplitCookie ::

Subvencionirana 'dedicated' advertising platforma, ki izrinja proizvajalce s plačljivim OS (symbian ipd.) iz trga.
Privzeto imaš nameščen njihov browser market ipd. brez prave izbire kateri brskalnik bi sploh rad uporabljal.

Pozabljaš da je google advertising firma, ne 'do good deeds' firma. Kupovanje manjših oglaševalskih firm, dampinške cene na storitve - samo koraki na poti dominance oglaševalskega trga.
Ko krepne še yahoo smo v pizdi, na srečo microsoft s bingom lepo balansira težavo.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

antonija ::

Pozabljas da android nima monopola. Ce nimas monopola, potem precej tezko izkoriscas monopol (ki ga nimas).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

SplitCookie ::

Saj ga tudi microsoft nima po takem kriteriju

3/4 vseh prodanih telefonov v Q3 2012 je androidov.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Zgodovina sprememb…

antonija ::

Ne se delat neumnega, trzni delezi so precej javno znan podatek. M$ ima 90+ % delez na podrocju laptopov in desktopov, vsi ostali imajo zanemarljivo majhne procente. M$ tako obvladuje veliko vecino trga in je monopolist.

Android ima po drugi strani vsaj enega mocnega konkurenta (iOS), kar v najslabsem primeru lahko pomeni duopol, ampak glede na to kako veselo se iOS in android tepeta do tega do zdaj se ni prislo.

P.S.: Se vedno nimamo niti enega primera kako google izkorisca monopol (ki ga ima na podrocju iskalnikov).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

VaeVictis ::

Google warned over antitrust problems in Europe

The Competition Commission has been investigating Google over claims its search engine ranks its own property, such as YouTube, higher than its rivals'.

Google under investigation by European Union, might change Android as part of settlement agreement

More specifically, according to the BBC, the EU has been looking at four areas:
- how Google favours its own services in its search results
- how it displays content from other websites
- how it manages ads appearing next to search results
- how its actions affect marketers' ability to buy ads on rival networks

jype ::

Microsoft je že odgovoru:

http://www.techdirt.com/articles/201303...

SplitCookie ::

antonija je izjavil:

Ne se delat neumnega, trzni delezi so precej javno znan podatek. M$ ima 90+ % delez na podrocju laptopov in desktopov, vsi ostali imajo zanemarljivo majhne procente. M$ tako obvladuje veliko vecino trga in je monopolist.

Android ima po drugi strani vsaj enega mocnega konkurenta (iOS), kar v najslabsem primeru lahko pomeni duopol, ampak glede na to kako veselo se iOS in android tepeta do tega do zdaj se ni prislo.

P.S.: Se vedno nimamo niti enega primera kako google izkorisca monopol (ki ga ima na podrocju iskalnikov).


Ne se mi ti delat neumnega
Celoten advertising sistem migrira na smartphone, kjer bo google popolnoma dominiral sceno v prihodnjih letih.
iOS je že popušil.

Kako google izkorišča monopol ? Glej prioritete pri iskanju nekega produkta. Oni odločajo kaj boš ti prvo videl.
Pri brskalnikih pa so v prednosti zaradi večjega leakanja uporabniških podatkov. Na njihovi platformi praktično nimaš možnosti ohraniti lastne zasebnosti.

Poglej na koliko straneh je AdSense in podobna krama. Na web področju nima konkurence.

EDIT: Je Vae bolje napisal
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Zgodovina sprememb…

antonija ::

Celoten advertising sistem migrira na smartphone, kjer bo google popolnoma dominiral sceno v prihodnjih letih.
iOS je že popušil.
Ampak google se vedno nima monopola!!! Ce nima monopola, ga ne more izkoriscat.

Kako google izkorišča monopol ? Glej prioritete pri iskanju nekega produkta. Oni odločajo kaj boš ti prvo videl.
Ce googlam "browser", je prvi hit clanek iz wikipedie, drugi hit je opera, chrome je tretji, za njim pa safari.
Ce googla "email" je prvi gmail (ki prevladuje tudi po uporabnikih), takoj za njim pa yahoo mail, hotmail in live mail.
Meni se ti zadetki zdijo precej OK glede na pogostost uporabe strani. Mogoce je wiki clanek o browserjih cudno visoko, ampak zgleda ima dovolj linkov iz drugih strani da ga google razvrsca visoko.

Pri brskalnikih pa so v prednosti zaradi večjega leakanja uporabniških podatkov. Na njihovi platformi praktično nimaš možnosti ohraniti lastne zasebnosti.
Zelo lepo napisani in resnicni podatki, ki pa na zalost nimajo nobene veze z izkoriscanjem (neobstojecega) monopola. Imeti prednost na trgu ni prepovedano; se celo imeti monopol ni prepovedano. IZKORISCANJE MONOPOLA je prepovedano.

Poglej na koliko straneh je AdSense in podobna krama. Na web področju nima konkurence.
Poglej kolk jabukov je na drevesu od soseda. Moj fikus doma mu sploh ne more konkurirat...

"Izkoriscanje monopola" je keyword. Kar posledicno pomeni da mora najprej obstajat monopol, potem ga mora pa se nekdo illegalno izkoriscat. Za M$ je bilo dokazano da je izkoriscal monopol, za google pa ne. Pa tud tvoji poskusi argumentiranja zakaj google izkorisca monopol so klavrno propadli.

EDIT: Je Vae bolje napisal
Jure tudi.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

SplitCookie ::

Ampak google se vedno nima monopola!!! Ce nima monopola, ga ne more izkoriscat.

Kaj pa pol izkorišča ?
Prevladujoč položaj, dominanten položaj. Who gives a shit about termology.

Ce googlam "browser", je prvi hit clanek iz wikipedie, drugi hit je opera, chrome je tretji, za njim pa safari.

Oh boy.
No, pri meni je Chrome na drugem mestu, Opera na tretjem, Firefox na četrtem, Safarija sploh ni.

Go figure


Ce googla "email" je prvi gmail (ki prevladuje tudi po uporabnikih), takoj za njim pa yahoo mail, hotmail in live mail.

Gmail je prvi in drugi, nato je live (msn), wiki, mail.com

Yahoo sploh ni

Poglej kolk jabukov je na drevesu od soseda. Moj fikus doma mu sploh ne more konkurirat...

Wat.

"Izkoriscanje monopola" je keyword. Kar posledicno pomeni da mora najprej obstajat monopol, potem ga mora pa se nekdo illegalno izkoriscat. Za M$ je bilo dokazano da je izkoriscal monopol, za google pa ne. Pa tud tvoji poskusi argumentiranja zakaj google izkorisca monopol so klavrno propadli.

Keyword je Izkoriščanje prevladujočega položaja.
Do you get it now ?

Jure tudi.

Jurček ni naredil nič.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

antonija ::

Kaj pa pol izkorišča ?
Prevladujoč položaj, dominanten položaj. Who gives a shit about termology.
Youwhat??!? SplitCookie, ShitDoodie. ho gives a shit about termology? Pac priznaj da nimas pojma o cem govoris pa bo problem resen.

Oh boy.
No, pri meni je Chrome na drugem mestu, Opera na tretjem, Firefox na četrtem, Safarija sploh ni.

Go figure
Izklopi personalized results. Pa probaj google.com, pa mogoce ne tako liberalno sprejemat piskotkov od vseh strani samo zato ker jih servirajo.

Wat.
Exactly!

Keyword je Izkoriščanje prevladujočega položaja.
Do you get it now ?
Sej si na zacetku posta napisal da ubistvu nimas pojma o cem govoris... ampak imas presenetljivo prav. "Monopol" je tujka in namesto nje je pravilneje uporabiti slovenski izraz, ki je pa "prevladujoc polozaj" in pomeni isto kot monopol (ker dejanski monopol - en in samo en ponudnik - prakticno nikoli in nikjer na trgu ne obstaja).

in zdaj ko ves kaj je tema debate: Kako tocno google izkorisca prevladujoc polozaj na trgu?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

SplitCookie ::

Youwhat??!? SplitCookie, ShitDoodie. ho gives a shit about termology? Pac priznaj da nimas pojma o cem govoris pa bo problem resen.

ShitDoodlle all over your head everyday

Izklopi personalized results.

To bi pogojevalo, da sem prijavljen v njihov sistem, kar nisem. Njihovi spy cookiji pa odletijo ob vsakem zaprtju browserja

Sej si na zacetku posta napisal da ubistvu nimas pojma o cem govoris... ampak imas presenetljivo prav. "Monopol" je tujka in namesto nje je pravilneje uporabiti slovenski izraz, ki je pa "prevladujoc polozaj" in pomeni isto kot monopol (ker dejanski monopol - en in samo en ponudnik - prakticno nikoli in nikjer na trgu ne obstaja).

Can you just go fuck yourself ?
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

antonija ::

ShitDoodlle all over your head everyday
Ljudje majo razlicne fetise, kaj cmo.

To bi pogojevalo, da sem prijavljen v njihov sistem, kar nisem. Njihovi spy cookiji pa odletijo ob vsakem zaprtju browserja
Pol pa uporabljas lokalno verzijo brskalnika. Kakorkoli obrnes, to ni zloraba monopola.

Can you just go fuck yourself ?
Aww, buthurt, are we? I could go fuck myself, but then again mindfucking you is much more fun, so for the moment I'll stick to that. Besides, world is full of shit as it stands and your continuous contributions don't help resolving the problem.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

SplitCookie ::

Pac priznaj da nimas pojma o cem govoris pa bo problem resen.

You are beating the strawman

Exactly!

Not exactly. Mimo streljaš.

Sej si na zacetku posta napisal da ubistvu nimas pojma o cem govoris... ampak imas presenetljivo prav.

V bistvu ti nimaš najmanjšega pojma o čemu govoriš.
Monopol ne definira nujno samo enega ponudnika, temveč dominanco na trgu in izključitev ostalih igralcev na trgu s takšnimi in drugačnimi triki. Kar je MS z IE delal.

Hkrati pa si prvo ti začel s temi jajci
Recimo google ima precej mocan monopol kar se iskalnikov tice, pa ga se noben ni prijavil da izkorisca monopol. Zgleda da se da, pa glede na googlove poslovne rezultate se da uporabit monopol zelo profitabilno, tudi ce se drzis zakonskih omejitev.


Ampak google se vedno nima monopola!!! Ce nima monopola, ga ne more izkoriscat.




Pol pa uporabljas lokalno verzijo brskalnika. Kakorkoli obrnes, to ni zloraba monopola.

Kakorkoli obrneš. Izkorišča dani položaj. Nelojalna konkurenca pa te fore najmanj.

In ne, brskalnik ni prilagojena lokalna verzija. Sam en kup anti-spyware addonov je gor.

Aww, buthurt, are we?

Not really. You just crossed the invisible line.

Besides, world is full of shit as it stands and your continuous contributions don't help resolving the problem.

World is full of shit and you can all blame it on yourself.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Zgodovina sprememb…

antonija ::

V vsem silnem citiranju ti se vedno ni uspelo odgovoriti na precej rpeprosto vprasanje: Kako google izkorisca prevladujoc polzaj na trgu?

Zaenkrat razen nekaj vrocega zraka ki si ga napihal ni prislo se nic uporabnega iz tvojih ust.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

SplitCookie ::

Fiddling with search results.
Dumping prices on phone OS and ensuring itself dominance on a new market.

Also
http://www.techradar.com/news/software/...
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

jype ::

Kok vas boli ker je open source boljši, hihi.

antonija ::

Dumping prices on phone OS and ensuring itself dominance on a new market.
Na podrocju mobilnikov nima prevladujocega polozaja; prevladujocega polozaja se ne da izkoriscat ce ga nimas. (sem upal da bo v prvih treh poskusih tole imelo effekt, pa ga na zalost ni imelo. Upam da bos zdaj uspel doumeti kaj so pogoji za izkoriscanje prevladujocega polozaja).

Fiddling with search results.
Kar se pa search resultov tice so pa pod preiskavo in ce se bo ugotovilo da so krsili pravila, bojo dobili kazen. Trenutno niso se nicesar krivi torej do zdaj google se ni nikoli izkoriscal prevladujocega polozaja.

Se enkrat: kako tocno google zlorablja prevaldujoc polozaj?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

SplitCookie ::

Na podrocju mobilnikov nima prevladujocega polozaja; prevladujocega polozaja se ne da izkoriscat ce ga nimas. (sem upal da bo v prvih treh poskusih tole imelo effekt, pa ga na zalost ni imelo. Upam da bos zdaj uspel doumeti kaj so pogoji za izkoriscanje prevladujocega polozaja).


http://appleinsider.com/articles/13/01/...

Če zate 90%+ ni prevladujoč položaj pa tudi ne vem
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

Zgodovina sprememb…

jype ::

SplitCookie> Če zate 90%+ ni prevladujoč položaj pa tudi ne vem

Srsly, a bi morda prebral besedilo na linku, ki si ga nalepil?

SplitCookie ::

Ne
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft naredil svojo lastno YouTube aplikacijo za WP, pa brez oglasov in z downloa

Oddelek: Novice / Windows Mobile
4414653 (10707) w00tnes
»

Microsoft ovadil Google pred Evropsko komisijo zavoljo Androida

Oddelek: Novice / Android
3410474 (8702) Bistri007
»

Microsoftu pol milijarde evrov globe (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
14329088 (26171) MrStein
»

Se Applu nemara obeta protimonopolni postopek? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
10520023 (17610) CoolBits
»

Evropska komisija še vedno nezadovoljna z Microsoftom (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Tožbe
36117089 (12118) Mavrik

Več podobnih tem