» »

EU začela novo preiskavo Googla zaradi spletnega oglaševanja

EU začela novo preiskavo Googla zaradi spletnega oglaševanja

vir: Pxhere

Evropska komisija - Evropska komisija je sporočila, da je uvedla preiskavo Googlovih praks na področju spletnega oglaševanja. Preverili bodo, ali ima Alphabet (holdinško podjetje, Googlov lastnik) nepošteno prednost v primerjavi s tekmeci. Ključni problem so podatki o uporabnikih, do katerih tretji oglaševalci nimajo polnega dostopa, Alphabet oziroma Google pa ga ima. Komisarka za konkurenco

Margrethe Vestager je dejala, da je spletno oglaševanje glavni kanal, prek katerega Google in založniki monetizirajo svojo prisotnost na internetu. Google zbira podatke o uporabniki, ki so uporabni za ciljano oglaševanje, hkrati pa prodaja oglasni prostor in tudi deluje kot posrednik za oglaševanje. Te mestoma konfliktne vloge predstavljajo nevarnost, da Google svojo prisotnost na praktično vseh nivojih oglaševalske verige izkorišča v lastni prid na nepošten način. Hkrati bo Komisija preverila še, ali Google podatke o uporabnikih zbira na dovoljen način.

Oglaševanje je izjemno pomemben vir zaslužka za številne vsebine, ki se končnim uporabnikom ne zaračunavajo. V letu 2019 je bil samo v EU digitalni oglaševalski trg težak 20 milijard dolarjev. Na njem Google ponuja več storitev, ki povezujejo oglaševalce in založnike. Komisija se bo osredotočila na primere, kjer Google ponuja storitve obema stranema. Taki primeri so obvezna uporaba Display & Video 360 ali Google Ads za oglaševanje na YouTubu, obvezna uporaba Google Ad Managerja za nudenje oglasnega prostora na YouTubu, načrtovana onemogočitev dostopa do enoličnega identifikatorja na Androidu, če uporabnik izstopi iz personaliziranega oglaševanja, ter načrtovana ukinitev piškotkov tretjih strank v Chromu (zaklep v Privacy Sandbox oziroma FLoC - Federated Learning of Cohorts).

Komisija bo preverila, ali Google spoštuje zasebnost (GDPR), evropska pravila o konkurenčnosti ali zlorabi prevladujočega tržnega položaja. Google vztraja, da ne krši nič od tega. Poudarja, da tisočera podjetja v Evropi uporabljajo Googlove storitve na področju oglaševanja, ker so učinkovita in konkurenčna. Zagotavljajo, da bodo še naprej konstruktivno sodelovali z Evropsko komisijo. Google je bil doslej v EU kaznovan že trikrat: 2,4 milijarde evrov zaradi zlorabe tržnega položaja pri iskalniku, ki je favoriziral Googlovo storitev za primerjanje cen, 4,3 milijarde evrov za omejevanje konkurence pri Androidu in 1,5 milijarde evrov za AdSense for Search (oglasi, ki se prikažejo pri Googlovem iskalnem oknu, ki ga lahko spletna stran vdela).

1 komentar

Shegevara ::

Kar zamerim googleu in spletu na splošno je, da so tako močno poneumili ljudstvo, da moram brat komentarje kot je ta nad mano.

Velik napisu a zlo mal povedu


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ameriško ministrstvo za pravosodje zaostrilo protimonopolno preiskavo zoper Google

Oddelek: Novice / Tožbe
53641 (2951) proto
»

Evropska komisija začela preiskavo Googla in Facebooka zaradi GDPR

Oddelek: Novice / Tožbe
73878 (3139) zuzelka
»

Brez izhoda: Google sledi vsem uporabnikom (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
16046031 (33431) r3dkv1c4
»

FTC začenja novo preiskavo Googla

Oddelek: Novice / Tožbe
64275 (3744) antonija
»

Je Google zašpecal Microsoft? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6715114 (11745) antonija

Več podobnih tem