» »

Vesolje

Vesolje

1 2
3
»

PrihajaNodi ::

Kako lahko razmišljaš out of the box če pa ni podlage zato. Šele ko veš osnove se lahko sprašuješ "kaj pa če" kar pa itak počnejo znastveniki (recimo v Cernu). Iskanje Highsovega polja...

Zgodovina sprememb…

Baltazar-x ::

Evo, hočem met točko ki je absolutno pri miru, tovje znaje pravi da to ni možno. Sem zadovoljen z odgovori še zdaleč pa ne z trenutim splošnim poznavanjem vesolja, ki onemogoči mojo točko. Filozofirat neče noben. To je to.

AmokRun ::

Evo, hočem met točko ki je absolutno pri miru, tovje znaje pravi da to ni možno.

Sploh ni nujno, da se kaj giba. Lahko je čisto vse absolutno pri miru. O gibanju govorimo, ko stvari opisujemo v 3D sistemu, v 4D sistemu pa ni nobenega gibanja, saj 4D objekti zasedajo vse časovne točke na enkrat.

bluefish ::

Hiter intermezzo - če bi bila Luna velika en piksel: http://joshworth.com/dev/pixelspace/pix...

SnowyOwl ::

Veliki pok? Kako pa vedo, da je sploh kadarkoli bil kakšen veliki pok? To je spet ena izmed znanstvenih fantazij. Torej je bil pred pokom NIČ, potem je pa nič počil in je nastalo vesolje. To je več kot smešno.
Edini smiseln odgovor je, da vesolje ni nastalo. ker je že od nekdaj tu, pred vesoljem je bil prostor in čas, in tudi recimo po vesolju je še vedno prostor in čas. Veliki pok (če je bil) je povzročil samo transformacijo časa , prostora in materije v tem prostoru, nikakor pa s pokom ni mogla nastati neka nova materija.
Seveda vesolje nima meje in nima končnega časa ki bi se mu iztekel, saj se nikjer ne konča, zato je izven vesolja zopet vesolje.

Napajalc ::

Mogoče je od prejšnjega vesolja ostala samo še ena velika črna luknja in je to razgnalo in rečemo temu veliki pok, kdo bi vedu.

Cervantes ::

Teoretična fizika se dandanašnji itak ukvarja z nedokazljivimi nebulozami ala supersimetrija, M-teorija, kvantna gavitacija itd. Veliki pok je ena od njih.
Grobo rečeno, ti teoretiki nam za drage $$$ prodajajo Snake Oil.

nurmaln ::

No no, veliki pok definitivno ni nobena nebuloza. Teorija velikega poka govori o ZGODNJEM RAZVOJU vesolja in postavlja trditve na podlagi dokazov.
Tisto glede česar pa ni konsenza (vprašanje če kdaj bo) je vprašanje kaj je povzročilo veliki pok. Ampak to je druga tema.

To kar ti praviš je enako kot če bi rekel da je evolucijska teorija nebuloza zato, ker še nismo nagruntal abiogeneze.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nurmaln ()

garamond ::

Cervantes je izjavil:

nedokazljivimi nebulozami.
Lepo prosim. Nebuloze oziroma nebule oziroma meglice so vsekakor dokazane in izgledajo precej kul!


nurmaln je izjavil:

No no, veliki pok definitivno ni nobena nebuloza.
Vsekakor. So pa nebule vseeno del vesolja.

Kocka ::

SnowyOwl je izjavil:

Seveda vesolje nima meje in nima končnega časa ki bi se mu iztekel, saj se nikjer ne konča, zato je izven vesolja zopet vesolje.

Tako nekako so razmišljali v Newtonovih časih. Ko pa so odkrili galaksije, so se pa začeli spraševati, zakaj jih gravitacija vse ne potegne skupaj - torej jih mora nekaj potiskati narazen. Hubble pa je celo ugotovil, da ne stojijo pri miru ter se celo odmikajo stran druga od druge. Torej se mora vesolje širiti in enkrat končati tako, da se bo močno "razredčilo" v neskončnost.

Če pa čas v tem miselnem modelu zavrtiš nazaj, pa prideš do ideje, da so morale biti v preteklosti galaksije skupaj, če se sedaj odmikajo. In jih je moralo nekaj potisniti narazen. In tej začetni točki (ki ni ravno točka) so potem rekli Veliki Pok - se pravi začetek.

Če te stvar še bolj podrobno zanima, svetujem knjigo Veliki Pok od avtorja Simon Singh, kjer je na preprost način vse lepo logično razloženo.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gravitacijski valovi zaviti v oblak prahu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
126951 (5239) s6c-gEL
»

Še o inflacijski teoriji vesolja in odkritju gravitacijskih valov, ki ima tudi naspro

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2712756 (10401) vostok_1
»

Teorija vsega (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21629226 (24675) Pithlit
»

Nobelova nagrada za fiziko 2011

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
144178 (2846) Jst
»

Prihodnost-konec vesolja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
13222005 (17966) imagodei

Več podobnih tem