» »

Applov WWDC 2012 poln novosti

Applov WWDC 2012 poln novosti

stari vs novi pro

vir: Apple
Apple - V San Franciscu se je začel Applov vsakoletni dogodek WWDC (Worldwide Developers Conference), na katerem pokažejo nove tehnologije, programsko opremo in druge prihajajoče novosti, pomembne za razvijalce v Applovem ekosistemu. Sejem ni namenjen splošni javnosti, ampak zgolj razvijalcem, ki morajo celo podpisati pogodbo o nerazkritju videnega (NDA). Kljub temu pa zadnja leta Apple uvodni nagovor (keynote) javno predvaja po spletu, tako da lahko cedimo sline nad nekaterimi novostmi.

Letos je Apple predstavil nove prenosne računalnike MacBook Pro, ki bodo imeli v novi generaciji 15-palčne zaslone Retina (omenjeno tehnologijo je iPhone dobil že z verzijo 4). Podpirajo ločljivost 2880 x 1800, kar pomeni gostoto točk 220 ppi oziroma dvakrat več kot doslej. Novi modeli tudi nimajo več optične enote, tako da je računalnik tanjši (1,8 cm) in lažji (2,0 kg). Poganja jih štirijedrni Core i7, imajo do 16 GB pomnilnika Nvdiino grafiko GeForce GT 650M (Kepler). Avtonomija naj bi znašala okoli 7 ur, medtem ko je za povezljivost poskrbljeno s sledečim: SD, HDMI, USB 3.0, Thunderbolt, MagSafe 2, Bluetooth 4.0 in Wi-Fi. Model z 2,3 GHz Core i7, 8 GB pomnilnika in 750 GB trdega diska je dobavljiv že danes za 2200 dolarjev.


Prenovljeni in posodobljeni so tudi trenutni modeli. Dobili so nekoliko hitrejše procesorje, dobili USB 3.0, več pomnilnika in boljšo grafiko. Nadgrajene so žal tudi cene; MacBook Air z 11-palčnim zaslonom bo odslej stal 1050 evrov (in ne več 950), medtem ko je 13-palčnik ostal na enakem nivoju. Stari MacBook Pro (15 palcev) bo namesto 1760 evrov stal 1880 evrov, njegov močnejši brat pa 2280 evrov namesto 2150 evrov.

Operacijski sistem OS X 10.8 Mountain Lion prihaja julija za 20 dolarjev, kupci računalnikov od danes dalje pa seveda prejmejo kupone za brezplačno nadgradnjo. Podpiral bo nadgradnjo tako z 10.7 kakor tudi 10.6. Novosti poznamo že od februarske predogledne verzije, na novo pa najdemo PowerNap (tiho posodabljanje sistema med spanjem!), možnost izklopa zvočnih signalov ob obvestilih in narek. Twitter je že integriran, odslej pa bo tudi Facebook, tak da se bo lepo vklopil v koledar, adresar itn. App Store bo dobil všečkanje. Razvijalci so danes dobili skoraj gotovo verzijo Mountain Liona.

Uporabniki mobilnih naprav bodo zadovoljni z dejstvom, da prihaja iOS 6. Glavne novosti bodo pametnejša Siri, ki bo govorila angleško, nemško, francosko, japonsko in nekoliko kasneje še špansko, italijansko, korejsko in kitajsko (mandarinsko in kantonsko). Siri pride tudi na iPad. Facebook do končno integriran v iOS, tako da bo deljenje umotvorov (slik, posnetkov, povezav, všečkov ali zgolj modrih misli) potekalo neposredno iz iOS 6. Kot pri Mountain Lionu bosta sinhronizirana tudi adresar in koledar. Nove aplikacije za iPhone bodo podpirale možnosti "Spusti klic in me nanj opomni pozneje", "Ne oglasi se, marveč pošlji SMS" in dva hkratna klica v nujnih primerih (112 v EU). Safari bo dobil iCloud Tabs. Omenimo še PhotoStreams, možnost označevanja pomembnih ljudi z zvezdico pri sortiranju in prikazovanju pošte, Passbook za skladiščenje vozovnic, vstopnic, kuponov itd. Mimogrede, Apple je opustil podporo za Google Maps (navkljub novi 3D-verziji) in ponuja svojo verzijo. Najpomembnejše pa seveda ob koncu: iOS 6 bomo lahko namestili na iPhone 3GS (in novejše), iPad 2 in novi iPod Touch četrte generacije.

Če še nekoliko pošpekuliramo, pa povejmo, da naj bi iPhone 5 izšel septembra. Za zdaj se ve le, da bo imel 4,08-palčni zaslon Retina.

134 komentarjev

«
1
2 3

driver_x ::

Telefonske novosti so videti dobro (sporočilo ali reminder). Fino tudi, da je MBA dobil 8GB RAM-a in ga bom lahko uporabljal za glavni (delovni) računalnik. A kupi kdo starega?

MrStein ::

2880 x 1800 oz 16:10

Hejta naj kdo hoče, ampak s tem lahko delaš, ne pa recimo z HP-jevimi 16:3 , pardon 9...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

trnvpeti ::

driver_x je izjavil:

Telefonske novosti so videti dobro (sporočilo ali reminder). Fino tudi, da je MBA dobil 8GB RAM-a in ga bom lahko uporabljal za glavni (delovni) računalnik. A kupi kdo starega?

how much, specs, ram, cpu, batt, resolucija,...

nsignific ::

MrStein: zakaj bi pa kdo hotel resno delati s katerimkoli prenosnikom? O.o

Apple po toliko letih še vedno tako uspešno nateguje neznalce, pa še vedno je smešno.

7982884e ::

+1 na to, lol. resno delat na kakršnemkoli prenosniku, lepo vas prosim no.

nikola tesla ::

kaj pa mislš s tem neznalce.
Ma dej nehite otroci s takimi. če si ga ne morete privoščit pač nehite drugih šinfat.
A intel nvidia ram grafa proc usb display alumini baterija. Kaj pa je tu kaka znanost.
Specifikacije usega so na netu.
če hočeš lahko za usako stvar na netu po serijski številki najdeš podatke.
jest ga mam že 4 leta in pač dela in sem zelo zadovoljen z njim. gor mam mac os in win xp zarad šihta rabm en program

Usak naj kupi kar mu paše. To kar so dali vn je čisto ok in marsikateri to iščejo.
enim pač zadostuje

IN PRISIM NEHAJTE S TEMI OTOČARIJAMI IN ŠINFANJEM ČEZ LJUDI

driver_x ::

Zadnjih 5 ali več let nisem srečal skoraj nikogar, ki ne bi delal na prenosniku. Pa imam opravka z razvijalci softwera, oblikovalci, arhitekti, glasbeniki, prodajniki, ... Sem se kar malo zamislil, da se gibljem v krogih samih neresnežev!

MrStein ::

Mogoče imajo oni za igre in "fejsa"... kdo bi vedel. ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

technolog ::

Kje se da pogledat? Uporabljam pa linux, sepravi nobenega quicktima in safarija nimam.

axee ::

Ne mislim k**cati uporabnike, ampak Apple se je spet izkazal. Pokradel je ideje Dropboxa, Androida, Touchwiza, Chrome-a itd, pa so prvi, ki tožarijo okoli.

Čeprav razumem njihov način in dejansko podpiram njihov UI, ki je fenomenalno premišljen za večino uporabnikov in res "deluje", se mi z to zahrbtnostjo že tako gabijo, da jih iz principa nebi podprl z nakupom.

Furbo ::

7982884e je izjavil:

+1 na to, lol. resno delat na kakršnemkoli prenosniku, lepo vas prosim no.


Kaj pa se ne da resnega delati na prenosniku? Morda je zate resno delo prozorna stranica ohišja ali kaj še manjka prenosnikom?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

driver_x ::

Mogoče pa imajo prenosniki preslabe grafične kartice za resno igranje igric?

axee ::

No, nebi zdej mel debato, kaj je "resno delo". Nekateri potrebujejo pač ogromno procesorske in grafične moči, ki zaenkrat še ni zapakirana v format prenosnika, nekateri pa pač ne. Če lahko delo opravijo hitro in učinkovito, je njihov način dela precej resen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

KrCbelca ::

Cene v $ za Aira so za $100 nižje, za Proje pa so enake kot prej! To da bodo v eurih dražje bi js prej pripisal temu, da je $ napram eur dokaj močen zadnje čase...
C2Q Q6600, P5W DH Deluxe,6GB 800MHz Rama
GF 8600gt, 2xSataII WD 250GB, LC Power 550W Green Power
----watter in my vains----

KrCbelca ::

Fajn bi bilo vedt tudi, kdaj bodo na voljo tudi v Sloveniji :)
C2Q Q6600, P5W DH Deluxe,6GB 800MHz Rama
GF 8600gt, 2xSataII WD 250GB, LC Power 550W Green Power
----watter in my vains----

mjk ::

Jep kopirajo ... seveda ... vsi to delajo in VSI se tožarjo ... zato pa je problem novemu pridt na trg, ker jih vsi pomendrajo s tožbami ki so na osnovi patentov ki bi že zdavnej mogli biti javna dobrina. (da ne govorim o patentu na škatlco :/ )

Imam dobro mnenje o HW od appla in tudi tokrat niso razočaral.

Malo manj dobro mnenje imam o IOS in OSX, ker vse zapirajo in namenoma ne omogočajo 3rd patiam da kaj naredijo. To je sicer dobr za UI slabo pa za uporabnika, ko se ne more pravzaprav nič zase odločit, ampak mora samo plačat da stvar deluje.

Katastrofalna pa se mi zdi njihova politika, ko namenoma konkurenco vn mečejo, da se nebi slučajno videlo, da kdo zna narest hirej in boljš (npr. google maps vn vrgl - vem da samo podporo appijem, pa to da stvar po defaultu ni inštalirana gor - ampak dovolj da je stvar tečna za uporabljat).

In tako kot je že nekdo gor povedal. Iz principa odnosa do inovacij drugih, jih ne kupim.
M$ in Google imata oba boljšo politiko do tega (še posebej M$). Tako da ostajam pri njima.

axee ::

Zdaj bo smešno, ker bo Google Maps bann-an iz App Stora, ker je preveč podoben njihovi rešitvi in to samo zmede uporabnika..

Kar bruha se mi v usta.

Gandalfar ::

Google Maps ze zdaj ni v App Store.

Zgodovina sprememb…

nikola tesla ::

No zdej pa še to
Android je biu še v rokometnem društvu v goglu, ko je jabku naredilo mac os , ios.
Veliko teh rešitev so pobrali od jabka. Nekatere izpustili nekatere spremenili tudi katero izboljšali.
To da je gmaps že na mojem iphonu že od novega me ne čudi. Sam zakaj pa nebi razviji oz dodali nekaj svojega. sej usi to delajo.
Tudi office od microsofta ni že gor vendar ga lahko kupš in inštaliraš.

nodrim ::

Jst resno prevajam s 17-palčnim prenosnikom že 7+ let, sploh ta trenutek je kul, ker sem na otočku pri Baliju in imam Wi-Fi v hišici na peščeni plaži s koralnim grebenom pred sabo in restavracijo s svežimi ribami na žaru za 4 €. Dosti resno delo zate? ;) al ti bi raje kišto in monitor s sabo vlačil :D

kpkp ::

Gandalfar ::

> To da je gmaps že na mojem iphonu že od novega me ne čudi. Sam zakaj pa nebi razviji oz dodali nekaj svojega. sej usi to delajo.

Menda Apple placa googlu vec, za te mapse, kot dobi google od ene android licence.

Ganon ::

nikola tesla je izjavil:

Ma dej nehite otroci s takimi. če si ga ne morete privoščit pač nehite drugih šinfat.


Najprej jih označiš za otroke, v naslednjem trenutku pa sam napišeš največjo možno otročarijo. Zanimivo. :))

axee ::

nikola tesla je izjavil:

am zakaj pa nebi razviji oz dodali nekaj svojega. sej usi to delajo.


Seveda, ampak problem je, ko na svojih napravah ne dovolijo aplikacij, ki so preveč podobne default aplikacijam ali pa jim predstavljajo preveliko konkurenco, kao da "zmedejo" uporabnike. Pod pretvezo, da skrbijo za tvojo varnost in uporabniško izkušnjo, pravzaprav izvajajo strogo cenzuro.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

kpkp ::

@nikola tesla, axee
Saj je Google na svojem Maps eventu napovedal, da bodo naredili svojo iOS aplikacijo, celo demo 3D gMaps je potekal na iPad-u. Kot pravi Google: "stay tuned, more updates coming in the following weeks".

driver_x ::

@axee, vsak proizvajalec se odloči za svojo politiko, ki jo bo izvajal v svojem sistemu izdelkov. Na področju OSX-a, teh omejitev ni, pri mobilnih napravah pa imaš na izbiro precej konkurenčnih izdelkov z manj omejitvami in "cenzure". Vsak uporabnik sam pa naj se odloči, kaj mu bolj ustreza. Nekaterim npr. ni všeč to, da za neko stvar, ki jo potrebujejo, obstaja 150 različnih aplikacij, drugim je to OK.

nikola tesla ::

Ganon je izjavil:

nikola tesla je izjavil:

Ma dej nehite otroci s takimi. če si ga ne morete privoščit pač nehite drugih šinfat.


Najprej jih označiš za otroke, v naslednjem trenutku pa sam napišeš največjo možno otročarijo. Zanimivo. :))


Glej moje otročje je v smislu android je za en k. samsung je sranje. htc dela drek. usi k majo to so 10 let stari otoci, ki jim veliko pomeni, da lahko z neta stegnejo brezplačno igrico, da si popestijo dan. Da apple dela sranje to se ve. Pač imet v telefonu 4 jedrni procesor to je pa hudo, displaj, da ga komi v roki držiš. Ne serte ga no.
no zdej sm pa otročji.

kronik ::

A so kaj več povedali o teh novih mapah? Predvsem me zanima, če bodo tudi offline delovale. Ker zdaj je telefon brez neta (tujina) skoraj neuporaben.

kpkp ::

Google bo baje imel offline, za enkrat nič ne kaže da bi Apple to omogočil.

Spock83 ::

Kje je LAN priključek?

PARTyZAN ::

Ni ga. Prodajajo gigabit ethernet adapterje, ki se priklopijo na thunderbolt.

Zheegec ::

nsignific je izjavil:

MrStein: zakaj bi pa kdo hotel resno delati s katerimkoli prenosnikom? O.o

Apple po toliko letih še vedno tako uspešno nateguje neznalce, pa še vedno je smešno.

Tale novi Pro 15 je dejansko super... Edino ekrani na Airih so še vedno slabi glede na ceno, Pro 15 ekran je pa kar naenkrat iz slabega postal super.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Gandalfar ::

axee je izjavil:

nikola tesla je izjavil:

am zakaj pa nebi razviji oz dodali nekaj svojega. sej usi to delajo.


Seveda, ampak problem je, ko na svojih napravah ne dovolijo aplikacij, ki so preveč podobne default aplikacijam ali pa jim predstavljajo preveliko konkurenco, kao da "zmedejo" uporabnike. Pod pretvezo, da skrbijo za tvojo varnost in uporabniško izkušnjo, pravzaprav izvajajo strogo cenzuro.


Ce pogledas App Store je polno OpenStreet map aplikacij.

fosil ::

Jaz ne vidim nobene novosti, ampak samo posodobitve.
Tako je!

Zheegec ::

fosil je izjavil:

Jaz ne vidim nobene novosti, ampak samo posodobitve.

Don't be bitter :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

fosil ::

Ok, recimo posodobitve in nadgradnje.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

murmur ::

Nvdiino grafiko GeForce GT 650M (Kepler)


CUDA Cores 384.
To pomeni, da ima 384 jeder po novem stetju, tako kot jih ima 680 - 1536 ? Kar pomeni nekako x/3 starih jeder? Kaksna je sploh "realna" zmogljivost cuda jeder te kartice?
Nasel, torej ce prav razumem so kepler kartice nekako polovico slabse v Cuda apps od prejsnje generacije? Recimo v Adobe Premiere.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murmur ()

murmur ::

Primerjava, ce se koga zanima.
+- polovico pocasnejse so.

7982884e ::

Furbo je izjavil:

7982884e je izjavil:

+1 na to, lol. resno delat na kakršnemkoli prenosniku, lepo vas prosim no.


Kaj pa se ne da resnega delati na prenosniku? Morda je zate resno delo prozorna stranica ohišja ali kaj še manjka prenosnikom?
prenosniki nimajo velike tipkovnice, ponavadi tudi miške ne dobre, predvsem pa se 17 ali, bog ne daj, 15 inčni ekran ne more primerjat z enim ali več konkretnim desktop monitorjem

technolog ::



Screenshot iz novega retina zaslona na MBP. Amazing! :)

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Mavrik ()

roli ::

7982884e je izjavil:

Furbo je izjavil:

7982884e je izjavil:

+1 na to, lol. resno delat na kakršnemkoli prenosniku, lepo vas prosim no.


Kaj pa se ne da resnega delati na prenosniku? Morda je zate resno delo prozorna stranica ohišja ali kaj še manjka prenosnikom?
prenosniki nimajo velike tipkovnice, ponavadi tudi miške ne dobre, predvsem pa se 17 ali, bog ne daj, 15 inčni ekran ne more primerjat z enim ali več konkretnim desktop monitorjem

Vsaj applova tipkovnica (na 13" MBPju) je enake velikosti kot njihova full size tipkovnica (razen seveda pomanjkanja numpada). Touchpad na MBPjih pa nadomešča miško več kot dovolj dobro. Včasih tudi doma, ko imam gor priklopljeno miš še vedno uporablja touchpad. Preprosto ker je za delo oblj udoben.
http://www.r00li.com

Zheegec ::

technolog je izjavil:



Screenshot iz novega retina zaslona na MBP. Amazing! :)

Kako je pa lahko screenshot amazing? Najbolj je lahko tako amazing, kot imaš sam dober monitor... LOL. Tole me je pa res nasmejalo :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

murmur ::

murmur je izjavil:

Nvdiino grafiko GeForce GT 650M (Kepler)


CUDA Cores 384.
To pomeni, da ima 384 jeder po novem stetju, tako kot jih ima 680 - 1536 ? Kar pomeni nekako x/3 starih jeder? Kaksna je sploh "realna" zmogljivost cuda jeder te kartice?
Nasel, torej ce prav razumem so kepler kartice nekako polovico slabse v Cuda apps od prejsnje generacije? Recimo v Adobe Premiere.



// Bullshit, nic ne drzi od nastetega. V bistvu razlike v perf nad neko mejo cuda jeder sploh ni oz. je samo se minimalna. Blackmagic.

MrStein ::

7982884e je izjavil:

Furbo je izjavil:

7982884e je izjavil:

+1 na to, lol. resno delat na kakršnemkoli prenosniku, lepo vas prosim no.


Kaj pa se ne da resnega delati na prenosniku? Morda je zate resno delo prozorna stranica ohišja ali kaj še manjka prenosnikom?
prenosniki nimajo velike tipkovnice, ponavadi tudi miške ne dobre, predvsem pa se 17 ali, bog ne daj, 15 inčni ekran ne more primerjat z enim ali več konkretnim desktop monitorjem

Priklopiš, kar ti manjka. Problem? A desktop pa pride z vgrajenim velikim monitorjem?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

nodrim ::

jao, veste pomen besede "prenosni"?? Če računalnika ne misliš premikat več kot 2-krat letno za do avta in spet ven, potem imaš komot seveda veliko mizo, ergonomsko tipkovnico in vsaj 2 22-palčna monitorja :) če pa moraš računalnik s sabo jemat, pa je lahko namizna konfiguracija še tako huda, ko je vseeno neuporabna proti prenosnosti ...

3p ::

Flood poceni monitorjev z normalno (višjo) ločljivostjo bo kul.

panteist ::

technolog je izjavil:



Screenshot iz novega retina zaslona na MBP. Amazing! :)

A je tole trollanje, ker si res ne predstavljam kaj bi lahko bilo amazing? Še wallpaper je klasičen OS X in miljonkrat viden.

MrStein ::

Amazing je, da imaš to na 15" ekranu.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

technolog ::

Zheegec je izjavil:

technolog je izjavil:



Screenshot iz novega retina zaslona na MBP. Amazing! :)

Kako je pa lahko screenshot amazing? Najbolj je lahko tako amazing, kot imaš sam dober monitor... LOL. Tole me je pa res nasmejalo :)


Da je GUI narjen kompletno vektorsko, kar jim omogoči, da upscalajo brez izgube kakovosti. In to kar je rekel MrStein.

Očitno ste nekateri res preveč zabiti.

Zgodovina sprememb…

«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
390118485 (96178) opeter
»

Applove novosti: iPad Air 2, iPad Mini 3, novi iMac z Retino, OS X 10.10, iOS 8.1 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
17456936 (49310) Nummy
»

Novosti z Applove predstavitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5629787 (25736) PrimozR
»

Apple WWDC: Mac in OS X (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostalo
6820082 (17194) modicr
»

Apple predstavil lep venček novosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6127069 (23027) SkipEU

Več podobnih tem