» »

Apple predstavil posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je

Apple predstavil posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je

jabuk.si - Po nedavni precej tihi predstavitvi iPhone-ov in iPod Touchev z razširjenim pomnilnikom je Apple danes predstavil še posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je. Novosti se nanašajo predvsem na novejše Intel C2D Penryn procesorje, razširjene trde diske in spominske module.



MacBook je od sedaj na voljo z 2,1 in 2,4GHz Intelovim Penryn procesorjem, pri zmogljivejši beli in črni različici pa tudi z 2GB spomina serijsko in razširjenim trdim diskom na 160 oziroma 250 GB s 5400 vrtljaji v minuti.



Tudi MacBook Pro ima po novem novejše Intel C2D procesorje z do 2,6 GHz in 6 MB deljenega L2 predpomnilnika. Pomembna posodobitev so tudi nove grafične kartice NVIDIA GeForce 8600M GT z do 512 MB video pomnilnika in večji trdi diski z 200 oziroma 250 GB prostora. MacBook Pro je odslej na voljo tudi z naprednim multitouch trackpadom, ki je bil prvotno predstavljen v MacBook Air-u.

Izvorna novica na jabuk.si, avtorja ToniX.

21 komentarjev

MrStein ::

razširjene trde diske

Aha, zdaj so torej širši diski. 3,5 colov široki ? ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

opeter ::

sem vedel, da bo kdo našel kakšno napako... |O razširjeni so v smislu kapacitete (//sarcasm accepted)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

zee ::

pa jebelo...ravno zdaj, ko sem ravno narocil mojega :(
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

opeter ::

Ampak po pravici povedano, je ta nadgradnja bolj tak-tak. Na MacRumors.com so omenili, da naj bi Intel prisilil Appla, da naredi to "mini-nadgradnjo", ker se želijo znebiti svojih starih zalog 65nm Penrynov...

Why Now?

The biggest question is why Apple bothered speed bumping the MacBooks which were not yet due for revision. According to our sources, Apple was forced by Intel into upgrading the MacBooks at this time. Intel is aggressively phasing out the older generation 65nm Merom chips over the coming months. As a result, Apple needed to upgrade the MacBooks in the interim to maintain a proper supply. One could speculate that, consequently, the next MacBook refreshes may occur mid-year, ahead of their expected product cycle.


Dejstvo pa je, da Apple bo ponucal vsako priožnost, da malo zmolze folk, heh :|
Vsaj tiste, katere kupujejo njihove izdelke.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Switch ::

Mater, daljinca ni več vključenega zraven ;((

opeter ::

Aja, to pa res... pa MitjaP je omenil, da je avtonomnost baterij sedaj krajša. Najbolj smešna pa je pri MacBooku, da imajo novi modeli le 3 MB predpomnilnika, medtem, ko so ga predhodnice imele za debel MB več. :\
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

darkolord ::

3 MB je boljš, 4 MB porab več štroma!! :D :D

borchi ::

> Aja, to pa res... pa MitjaP je omenil, da je avtonomnost baterij sedaj krajša.

kar ni res. daljša je.

> Najbolj smešna pa je pri MacBooku, da imajo novi modeli le 3 MB predpomnilnika, medtem, ko so ga predhodnice imele za debel MB več.

groza, ane? itak vemo, da je količina predpomnilnika sama sebi namen, ni važno, če je novi procesor hitrejši/manj pokuri, glavno da so številke večje... :\

nadgradnja je sicer precej nespektakularna, je pa upgrade in ne downgrade, kot se nekaterim (napačno) zdi.
l'jga

zos ::

Avtonomija se je podaljsala. Ceno v Evropi so zmanjsali za 100€. Sicer pa nic pretresljivega in glede na to, da so ga nazadnje posodobili pred pol leta, ce me spomin ne vara, mislim, da bi moral Apple to bolj pogosto poceti. Vseeno pa gre za izjemno dober prenosnik.

Matek ::

pa jebelo...ravno zdaj, ko sem ravno narocil mojega

AFAIK Apple pozna takoimenovani 14-dnevni grace period, torej ce si v 14 dneh pred izidom novega modela kupil starega, se da izvesti zamenjavo. Pozanimaj se pri prodajalcu.

Ampak po pravici povedano, je ta nadgradnja bolj tak-tak. Na MacRumors.com so omenili, da naj bi Intel prisilil Appla, da naredi to "mini-nadgradnjo", ker se želijo znebiti svojih starih zalog 65nm Penrynov...

Najbrz si mislil Meromov, enivej, MacRumors so fanboyi. Prisilil ali ne prisilil, Apple se bo moral navaditi na hitrejse posodabljanje svojih modelov, ce bo hotel ostati v koraku s casom.

Ko so bili se na PPC platformi, ki je ni prakticno nihce drug uporabljal, so se lahko preseravali in izdajali produkte na pol leta ali kaj podobnega, zdaj so pac v drugem bazenu z vecjimi ribami. Ce bodo zavlacevali s posodobitvami, bodo izgubili early adopterje, ki takoj ob izidu nove zadeve le-to hocejo imeti.

Dejstvo pa je, da Apple bo ponucal vsako priožnost, da malo zmolze folk, heh Vsaj tiste, katere kupujejo njihove izdelke.

To je cisto problem folka. Apple je v preteklosti zelo redko izdajal nove modele in ogromno ljudi se je pocutilo inferiorne, takoj, ko njihov model ni bil vec najnovejsi. Zdaj se bodo pac morali navaditi na drugacno delovanje trga. Sam imam dobro leto starega MacBooka in po modelu, ki sem ga kupil, so bile ze tri posodobitve, pa se vseeno bore malo razlikuje od teh najnovejsih. Bi se moral sekirati?

Mater, daljinca ni več vključenega zraven

Jah, vcasih so bile Apple masine svinjsko drage in je bilo treba se kaj priloziti zraven, da bi se cena morda nekako upravicila. Zdaj so, roko na srce, cene precej solidne (ce meni ne verjamete), tako da bo treba sluziti se z dodatki.

Aja, to pa res... pa MitjaP je omenil, da je avtonomnost baterij sedaj krajša. Najbolj smešna pa je pri MacBooku, da imajo novi modeli le 3 MB predpomnilnika, medtem, ko so ga predhodnice imele za debel MB več.

Avtonomnost baterij je manjsa zgolj na papirju. Apple je v preteklosti uporabljal tri razlicne teste za testiranje casa avtonomije in nato objavil le najlepse rezultate. Sedaj so se odlocili, da raje objavijo samo rezultate tistega testa, ki je priblizno reprezentativen, zato je stevilka s 6 padla na 4,5 ure. Dejansko je baterija povsem enaka in glede na to, da je sistem prakticno identicen prejsnjemu modelu, le da ima varcnejsi procesor, je z malo zdrave pameti enostavno pogruntati, da bo racunalnik kvecjemu deloval dlje.

Kar pa se tice cachea, se mi pa zdi pritozevanje smesno.

Kot prvo - Penryni so ze ohoho casa na trgu, Apple jih je vrgel v masine med zadnjimi in nikjer drugje nisem opazil, da bi se kdo pretirano pritozeval nad manjsim cacheom.

Kot drugo - procesorje dela Intel, kaj naj potem Apple stori, ce se oni odlocijo, da bo imel dolocen model manj cachea?

Kot tretje - primerjanje nekih kvantitativnih vrednosti med razlicnimi generacijami procesorjev je povsem zgresena praksa. Pentiumi M so imeli tudi nizjo frekvenco od Pentiumov 4, ko so izsli, pa so bili vseeno hitrejsi, ker se je arhitektura bistveno spremenila. Ne trdim, da je prehod Merom -> Penryn tako velik, ampak vseeno najbrz ni zanemarljiv.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

mtosev ::

Cena pa da dol pades. :\
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Matek ::

Mtosev, bom se enkrat polinkal, verjamem, da si v tako velikem postu spregledal: klik.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

PARTyZAN ::

Matek: Polinkaj kaksne slovenske cene ;)

Matek ::

To, da imamo gnile prodajalce, je zal cisto drug problem ;). Saj se nas je ze dosti zacelo zavedati, da zivimo v EU in da za 10-20 evrov dobis poceni masino od kjerkoli v Evropi.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

PaX_MaN ::

Mah, ko nikjer ne piše a so cene z davkom ali ne. :\

Matek ::

Americani nimajo DDVja. Imajo sicer se nekaj malega davka (afaik kar precej manj kot 20%) zraven, ampak tudi to je precej odvisno od zvezne drzave, iz katere kupujes in v katero narocas. Skoraj preprican sem, da se lahko pri narocilu preko interneta popolnoma izognes in placas dejansko tisto ceno, ki je navedena.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

PaX_MaN ::

Um, pa je to že kdo sprobal? Ker je ~740€ za laptop (OK, za davek in carino ne bi vedel) zelo ugodno, sploh za Mac.

Matek ::

Cakaj, ONI nimajo davka. Mi ga imamo. Ce narocis k nam moras seveda pol pri nas placati 20% davka, carine ni pa na tehnicno robo afaik nic. Vse skupaj je tako malo pod 900 eur, racunaj se nekaj postnine iz ZDA, polnilec prav tako ne bo kompatibilen in rabis se kak malenkosten dodatek, pa si hitro pri 1000 EUR, kolikor stane v Evropi.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

lopov ::

Americani imajo davek, le par drzav ga nima (to je posebej oznaceno). Ko narocas poves iz katere zvezne drzave si (ala Texas, New York) in se preracuna cena ob narocilu preko neta.

Ce narocas k nam velja cena z neta, vse ostale dajatve pa placas na nasi strani.

Splaca se tudi preveriti nacin dostave, ker pri majhni vrednosti lahko pride precej (primer je Teva roba, kje dolocene modele ne prodajajo nikjer po svetu razen v ZDA, ko narocis pa za vrednost cca 70$ placas se okoli 56$ stroskov; pol pa glej ce se splaca).

---
Za taksne stvari je najbolje imeti nekoga ki vse to nakupi v ZDA in lepo prinese k nam. Za Dell laptope vem da na nasem servisu ne komplicirajo, prav tako velja enako za IBM. Recimo menjava tipkovnice za taksno s sumniki in nakup novega adapterja (Dell) sta dve stvari, katere se na nasi srani kar pogosto "dogajajo" :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

Masamune ::

em nimam pojma kaj večina postov pomeni, doma lavfam cod4 na winsih, matek gj -> zatrti

lp
lp, j

dejanslo ::

am, to ima zdaj te procesorje, ki so prišli ven ~januarja, ali ne?
There`s More Than One Way To Do It


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MacBook

Oddelek: Kaj kupiti
81092 (833) ka te to je
»

Apple predstavil posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
215907 (4805) dejanslo
»

MacBook Air (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Diski
27133277 (15658) poweroff
»

Apple posodobil linijo MacBook Pro (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
9910200 (6982) madviper

Več podobnih tem