» »

Apple predstavil lep venček novosti

Apple predstavil lep venček novosti

vir: The Verge

Na zunaj je enak

vir: The Verge

vir: The Verge
The Verge - Applova prireditev je mimo, predstavili pa so vse že pričakovane novosti, poleg nekaterih zanimivih presenečenj.

Da, iPad Mini je realnost. Ima zaslon z ločljivostjo 1024 x 786 pikami v diagonali 7,9 palca, kar se skorajda popolnoma sklada z napovedmi. Je tanjši od vseh ostalih Applovih tabličnih naprav, debelina meri vsega 7,2 mm, obenem pa tehta manj kot polovico trenutnega 10-palčnega iPada (Mini tehta dobrih 300 gramov). Zaslon poganja dvojedrni procesor A5, na zadnji strani slike zajema senzor s 5 milijoni točk, z računalnikom se povezuje prek vmesnika Lightning, na voljo pa so različice s 16, 32 in 64 GB pomnilnika, tako zgolj z WiFi kot z WiFi in mobilno povezljivostjo. Naprodaj bo 2. novembra v obilici držav, že v prvem valu tudi v Sloveniji.

Zanimivo je, da ima zelo tanko ohišje okrog zaslona, medtem ko so prav pri 10-palčnem iPadu pri Applu ponosno razlagali, da je širok rob bistveno bolj primeren za ročno uporabo, saj je rob primerno mesto za držanje, brez da bi zaslon zaznaval neželene dotike. Med predstavitvijo so malega iPada dodobra primerjali z Googlovim Nexus 7 (razen pri ceni in ločljivosti zaslona), kjer je v vseh testih jasno prevladal. Cena se v ZDA začne pri 330 dolarjih za 16 GB WiFi model, mobilna povezljivost se s 16 GB začne pri 460 USD, medtem ko vsaka pomnilniška stopnička ceni doda 100 dolarjev. Cene v Evropi oz. Sloveniji bodo verjetno, kot običajno, številčno skorajda enake, le v drugi valuti.

Ko smo iPad Mini primerjali s trenutno generacijo 10-palčnega iPada, nismo povedali, da je tudi ta nov. Na zunaj je pravzaprav enak 3. generaciji, a glavne razlike se skrivajo v notranjosti, kar je bila celotna tema današnje predstavitve. Dobili smo namreč popolnoma novo generacijo, torej 4., v kateri se namesto procesorja A5X skriva procesor A6X. Skorajda podvojili naj bi procesorsko in grafično zmogljivost, kar pomeni da je A6X po zmogljivostih naravnost zverinski. Razlika v procesorski moči pride na račun enakega preskoka, kot med A5 in A6, ni pa popolnoma jasno, od kod pride razlika v grafični moči, saj tako A5X kot A6X uporabljata štirijedrni PowerVR-ov grafični čip. Točnejše podatke je Apple, kot je v zadnjih nekaj generacijah procesorjev običajno, obdržal zase. Sicer se 3. in 4. generacija med seboj razlikujeta še po priključku Lightning, podpori svetovnim mobilnim omrežjem 4. generacije (LTE) in 720p kameri na sprednji strani v primeru iPada 4. generacije, cene pa ostajajo nespremenjene. Na voljo bo, tako kot iPad Mini, 2. novembra.

Poleg obeh iPadov so pri Applu dodobra prevetrili svoj nabor osebnih računalnikov Mac, katerim so se izognili v spomladanski posodobitvi. Že pred dnevi smo napovedali, da bo MacBook Retina dobil nekoliko manjšega bratca v obliki 13-palčnega MacBook Proja z visokoločljivostnim zaslonom. Za resnično se je izkazalo ugibanje, da bo ločljivost zaslona znašala 2560 x 1600 pik, kar je seveda podvojena ločljivost do sedaj običajnega zaslona na 13-palčnem MacBooku, obenem pa je bil seveda posodobljen podobno, kot 15-palčni Retina MacBook Pro. 13-palčnež je tako izgubil optični pogon, a pridobil dvojedrne procesorje Ivy Bridge in shrambo podatkov na SSD-jih. Od običajnega 13-palčnega MacBook Proja je tudi ta nekoliko tanjši in lažji, točno tako, kot pri 15-palčnih modelih. Spet je podobno, da ni mogoče izkoristiti nativne ločljivosti, saj so uporabniki pri vmesniku omejeni na ekvivalentnih 1680 x 1050 pik, medtem ko ima 15-palčnež možnost še za ekvivalent 1920 x 1080 pik.

Cene se začnejo pri 1700 dolarjih za 128 GB SSD-ja in 8 GB pomnilnika, standardno bosta na voljo še modela z 256 in 512 GB SSD-ja, po naročilu pa bo to mogoče razširiti na tri-četrt terabajta. Naročiti bo mogoče še 16 GB pomnilnika, pomembno pa je omeniti, da je na voljo zgolj v procesor Ivy Bridge vgrajen grafični čip. 13-palčni Retina MacBook Pro je na voljo zdaj.

Prenove je bil deležen tudi iMac, ki je tokrat tanjši, rob je debel vsega 5 mm (a se seveda odebeli proti sredini), LCD panel je nalepljen neposredno ob steklo, kar zmanjšuje odboje in nasploh izboljša vidljivost, notranjost pa je jasno posodobljena s procesorji Ivy Bridge. Na voljo sta le še 21,5-palčni (1920 x 1080 IPS panel) in 27-palčni model (2560 x 1440 IPS panel), optičen pogon je na voljo le v večjem modelu, ki je opremljen z nVidiinim grafičnim čipom GeForce GTX 660M. Manjši model se zadovolji z GeForce GT 640 M.

Najbolj zanimive so možnosti za shrambo, saj poleg običajnih trdih diskov in pogonov SSD, kot v 7. generaciji iMaca, Apple tokrat pri 27-palčnežu ponuja še hibridno možnost. 128 GB SSD-ja bo sparjenih s terabajtnim mehanskim trdim diskom, operacijski sistem pa bo sam skrbel za pravilno razporeditev datotek - sistemske in programske na SSD-ju, slike, filmi, glasba in podobno pa na mehanskem disku. Po naročilu je sicer na voljo 768 GB SSD-ja, 3 TB mehanski disk oz. hibridna opcija tako z 1 kot s 3 TB mehanskim diskom. Standardne konfiguracije pridejo z 8 GB pomnilnika, mogoče pa je naročiti še modele s 16 GB, 27-palčneža pa tudi z 32 GB pomnilnika. Vsi iMaci so opremljeni s štirijedrniki. Cene se začnejo pri 1300 dolarjih za manjši model, ki bo na voljo novembra, medtem ko bo večji naprodaj šele v decembru od 1800 dolarjev naprej.

Tretji izmed Macov, ki je bil deležen posodobitve, je Mac Mini. Zgodba je enaka, tudi tokrat je glavna novost Ivy Bridge v notranjosti, a za razliko od iMaca brez sprememb v zunanjosti. Serijska modela sta dva, običajni za 600 dolarjev (4 GB pomnilnika, 500 GB trdi disk) ter strežniška izdaja za 800 dolarjev (4 GB pomnilnika, 1 TB disk). Običajni Mini pride z dvojedrnim procesorjem, strežniški pa z izbiro dveh štirijedrnikom, poleg možnosti zamenjave terabajtnega pogona za 256 GB SSD oz. hibridni pogon z 1 TB mehanskim diskom. Pomnilnik je na obeh mogoče razširiti na 8 oz. 16 GB.

Kot običajno je Tim Cook razkril še nekaj splošnih podatkov. V prvem vikendu prodaje so uspeli prodati 3 milijone primerkov iPhone 5, kar naj bi bil rekord v začetku prodaje mobilnega telefona. Od predstavitve prvega iPada so prodali že 100 milijonov primerkov vseh treh generacij. Prek 200 milijonov naprav je po enem mesecu od izida že nadgrajenih na iOS 6, kar je verjetno največji delež nadgrajenih naprav v ekosistemu (Android ima npr. velike težave, saj je še vedno več kot pol naprav na Gingerbreadu oz. Android 2.3). Poslanih je bilo že 300 milijard sporočil prek sistema iMessages (trenutno približno 28.000 na sekundo), nameščenih prek 35 milijard aplikacij (teh je na voljo 275.000 zoglj za iPad, sicer pa skoraj tri-četrt milijarde), nasploh pa so razvijalcem izplačali že 6,5 milijarde dolarjev.

V trgovini s knjigami je na voljo 1,5 milijona različnih naslovov, medtem ko je bilo prenesenih oz. kupljenih že 400 milijonov knjig. iBooks so s tretjo različico nekoliko osvežili, zdaj je mogoče tekst brati v enem dolgem svitku (ni treba več listati levo-desno, temveč se lahko bere navzdol, kot spletno stran), citate je mogoče deliti na Facebooku in Twitterju, iBooks podpira že 40 jezikov, itd.

61 komentarjev

«
1
2

max00slo ::

Včasih mislim da je tole precenjeno :) Poleg tega pa - PRVI! :D

carota ::

Nisem zasledil kako se bo novi iPad imenoval "the new new iPad", "the new iPad" in se bo stari preimenoval v "the old iPad", bosta stari naenkrat "iPad 3" in novi "iPad 4"?

Gandalfar ::

ne, tanov je retina ipad. Retardirano, samo ni new new ;)

spyker123 ::

mene pa zanima, koliko bo stal po novem ipad 3, ki je "zastarel"?

KoMar- ::

Zanimivo se mi zdi, da se Apple, ki vedno daje najnovejšo tehnologijo na prvo mesto, ni odločil za 1280x800, 4 jedra in 1 GB RAMa, ki jih za tretjino nižjo ceno ponuja Nexus 7.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KoMar- ()

lambda ::

spyker123 je izjavil:

mene pa zanima, koliko bo stal po novem ipad 3, ki je "zastarel"?

Hočeš reči koliko bo stal Novi iPad? :)) Ni razvidno zaenkrat, zdi se kot da nočejo razlikovat med novim iPadom in ... retina iPadom.

Človek težko verjame, da si lahko zmislijo tako neumna imena.

Jaka83 ::

In vselej si upajo na 13" pribit pripono PRO. Shame on you Apple! Nekako bi človek pričakoval 4-jedra standardno, diskretno grafiko in morda vsaj 256 GB SSD kot vstopni model za ceno njihovega vstopnega modela. Sexy ohišje in ekran, ampak ne hvala.

Invictus ::

Jaka83 je izjavil:

In vselej si upajo na 13" pribit pripono PRO. Shame on you Apple! Nekako bi človek pričakoval 4-jedra standardno, diskretno grafiko in morda vsaj 256 GB SSD kot vstopni model za ceno njihovega vstopnega modela. Sexy ohišje in ekran, ampak ne hvala.

Saj lahko.

To je laptop za PROfesionalce, ki to rabijo in dobro zaslužijo, ne pa za neke slovenske reveže, ki kupujejo škatle za 400 EUR.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Jaka83 ::

Sorry Invictus, ampak PRO laptop to pač ni ... prej je to laptop za po Facebooku harat, kot pa opravljat delo s katerim dejansko služiš. Imam tri generacije star 13" MBP in sem resno upal, da bojo z Retina kaj dobrega naredili, pa so samo sub-par hardware stlačili v tanjše ohišje in nanj nabili premium price.
Morda pa le preveč pričakujem od 13" laptopa - mobilnost in udobno delo, ko prideš do delovnega mesta z večjim ekranom na katerega priklopiš tak laptop. Hmmm, Sony, Toshiba in Asus so vse bolj privlačni (morda sem še kakšno firmo z bolj zmogljivim 13"/14" PRO laptopom pozabil).

MrStein ::

medtem ko vsaka pomnilniška stopnička ceni doda 100 dolarjev.

Oh, še vedno 16GB prodajajo za 100 USD? V Spar-u pa stane 10?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

andromedar ::

Kar se tiče ipad minija, sem si mislil, da se ne bodo šli cenovne vojne z Asusom/Googlom. Ipak je to Apple, kjer se ne vpraša kaj ponuja in koliko stane.

Ampak da prodajajo tako inferioren hardware za 50% višjo ceno kot konkurenca, pa je že skoraj norčevanje iz svojih believerjev.

Flash pomnilnik pa tudi prodajajo, kot da je zlat....po 10 kratni ceni :)
Eh?

Zheegec ::

Ni panike, bo pa zaslužek višjo, kajne?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

skika ::

KoMar- je izjavil:

Zanimivo se mi zdi, da se Apple, ki vedno daje najnovejšo tehnologijo na prvo mesto, ni odločil za 1280x800, 4 jedra in 1 GB RAMa, ki jih za tretjino nižjo ceno ponuja Nexus 7.


Za resolucijo katera je v iPad Mini so se odločili zaradi kompatibilnosti z applikacijami. Zelo dobra poteza.

4 jedra ter 1gb rama je mogoče minimum pri Androidih, da dobro laufa, iPad Mini bo tekel kot namazan z A5.

Ganon ::

andromedar je izjavil:

Ampak da prodajajo tako inferioren hardware za 50% višjo ceno kot konkurenca, pa je že skoraj norčevanje iz svojih believerjev.


Skoraj? Pa saj to počnejo že ves čas. Ampak Apple je sekta in njeni pripadniki bodo kupovali tudi pomanjšane iPade. Če bodo naslednjič predstavili še malo manjši model, bodo kupili tudi tega. Žal, tako je.

Dumber ::

Ganon je izjavil:

andromedar je izjavil:

Ampak da prodajajo tako inferioren hardware za 50% višjo ceno kot konkurenca, pa je že skoraj norčevanje iz svojih believerjev.


Skoraj? Pa saj to počnejo že ves čas. Ampak Apple je sekta in njeni pripadniki bodo kupovali tudi pomanjšane iPade. Če bodo naslednjič predstavili še malo manjši model, bodo kupili tudi tega. Žal, tako je.



A pa enim še kar ni jasno, da nima smisla hardwera z android tablicami primerjat ? So pa res malo vsekali mimo pri 13inch retina da so dali dual core.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dumber ()

Ganon ::

Sem pravkar opazil tale graf. Saj bi se smejal, pa se mi zdi preveč žalostno.



Oziroma prav žaljivo za kolikor toliko inteligentnega človeka. Vedo, da imajo opravka z ovcami.

murmur ::

Invictus je izjavil:



To je laptop za PROfesionalce, ki to rabijo in dobro zaslužijo, ne pa za neke slovenske reveže, ki kupujejo škatle za 400 EUR.


Hahaha. Laptop za profesionalne uporabnike s podrto integrirano graficno? Verjetno si mislil da je za profesionalce nakupov.

PrimozR ::

Ganon je izjavil:

Sem pravkar opazil tale graf. Saj bi se smejal, pa se mi zdi preveč žalostno.



Oziroma prav žaljivo za kolikor toliko inteligentnega človeka. Vedo, da imajo opravka z ovcami.

Kaj pa je narobe? Imajo pa že nov GPU, da lahko delajo take trditve. Ampak kot rečeno, točnih podatkov niso razkrili.

Sicer pa tako radi zgrešite en point - od Applovih novosti imate tudi haterji ogromno. Brez iPhona Android verjetno ne bi bil takšen, kakršen je. rez Retine vpršaanje, če bi bili 720p (in 1080p v kratkem) telefoni tako razširjeni. Pa tablični računalniki, tudi z Androidom, tako hitro. Naslednji seizmični preskok bo pa v ločljivostih aptopov, kjer se bomo, upam, KONČNO znebili 1366 x 786 v laptopih za jurja in več (ter seveda manj).

JesusChrist ::

zdaj se bo pa spet začelo al kaj? spet deljenje na tabornike dveh taborov in boj z kartonastimi meči?

nimam kaj rečt za novosti - kar kul (so rabili nekaj takega glede na tisto polomijo z novim ajfounom), ampak me tudi nasmeje da nima mb"p" štirijedrnika v letu 2012. cen pa ne bom komentiral ker se mi zdijo naravnost smešne.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

trnvpeti ::

fusion drive
kako se prej kdo to ni spomnil

TESKAn ::

Hm, potem pa vidiš kitajčke, ki ti za ~150€ prodajo tole...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Zheegec ::

Naslednji seizmični preskok bo pa v ločljivostih aptopov, kjer se bomo, upam, KONČNO znebili 1366 x 786 v laptopih za jurja in več (ter seveda manj).

Če pustimo izjeme večina znamk za 1000€ plus že kakšnih 3 leta nima več navadnih ločljivosti... Mogoče je to v Sloveniji potem 1100€+, but anyway...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

para! ::

Jaka83 je izjavil:

Sorry Invictus, ampak PRO laptop to pač ni ... prej je to laptop za po Facebooku harat, kot pa opravljat delo s katerim dejansko služiš. Imam tri generacije star 13" MBP in sem resno upal, da bojo z Retina kaj dobrega naredili, pa so samo sub-par hardware stlačili v tanjše ohišje in nanj nabili premium price.
Morda pa le preveč pričakujem od 13" laptopa - mobilnost in udobno delo, ko prideš do delovnega mesta z večjim ekranom na katerega priklopiš tak laptop. Hmmm, Sony, Toshiba in Asus so vse bolj privlačni (morda sem še kakšno firmo z bolj zmogljivim 13"/14" PRO laptopom pozabil).

Torej, po tvojem je profesionalec samo tisti, ki potrebuje 4-core, ultra GPU powered mašino. Ostali so amaterji. Zakaj se sploh oglašaš, če imaš namen pisat neumnosti?
Death before dishonor!

flyersmokac ::

Dejstvo je,da tudi ce bi imeli gumb s katerim ob prtisku ven skocijo vilica in noz. ..bi se prodajalo.
Za žlico bi pa dodatno zaracunavali 150€.

JesusChrist ::

para! je izjavil:

Jaka83 je izjavil:

Sorry Invictus, ampak PRO laptop to pač ni ... prej je to laptop za po Facebooku harat, kot pa opravljat delo s katerim dejansko služiš. Imam tri generacije star 13" MBP in sem resno upal, da bojo z Retina kaj dobrega naredili, pa so samo sub-par hardware stlačili v tanjše ohišje in nanj nabili premium price.
Morda pa le preveč pričakujem od 13" laptopa - mobilnost in udobno delo, ko prideš do delovnega mesta z večjim ekranom na katerega priklopiš tak laptop. Hmmm, Sony, Toshiba in Asus so vse bolj privlačni (morda sem še kakšno firmo z bolj zmogljivim 13"/14" PRO laptopom pozabil).

Torej, po tvojem je profesionalec samo tisti, ki potrebuje 4-core, ultra GPU powered mašino. Ostali so amaterji. Zakaj se sploh oglašaš, če imaš namen pisat neumnosti?


Laptop z dvema jedroma ne more met PRO oznake v 2012 ker je to komedija. To je njegov point. Neumno primerjavo daješ ti, ki mešaš zraven uporabnike, ki so bolj barviti kot mavrica. (Kaj te ma končni uporabnik z oznako laptopa??)
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Zgodovina sprememb…

Masamune ::

iPad mini je brez veze. Bom kupil samo dva.
lp, j

MrStein ::

andromedar je izjavil:


Flash pomnilnik pa tudi prodajajo, kot da je zlat....po 10 kratni ceni :)

No, kot da so drugi drugačni: Nexus 7 @ Wikipedia

50 EUR za +8GB flasha?
Ampak če je Google, potem ni pretirana cena, a ne fanboy-i? ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

tomipirc ::

Men je vedno užitek brati kak se tem Apple haterjem da sikat po teh forumih.
Sploh se ne zavedajo, kakšno zastonj reklamo delajo Applu.
Stvari so vrhunske, je pa res, da jih moraš vsaj kdaj mal v živo videt in probat, da lahko ocenjuješ.
Sicer pa dragi moji Apple haterji: še kr naprej bruhajte po teh forumih, saj nas vaši bedasti komentarji orenk zabavajo!

Še to: če bi kateri, ki kritizira "strojno podhranjenost" Apple izdelkov, kdaj tudi res preizkusil njihovo delovanje, bi videl, da stvari na Applih delajo hitreje kot na ostalih napravah, kljub nižjim strojnim zmogljivostim.
Temu se drgač reče, da je stvar OPTIMIZIRANA! :)

iMac je pa res sexy morm rečt!

murmur ::

Ce prav razumem hoces povedat da je recimo dual-core v osx enakovreden quad-core v windows ali linux pri video post produkciji in/ali podobnem. In da je samostojna graficna v win/lin enakovredna intel integrirani v osx.
Ce je to res grem nemudoma v trgovino.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murmur ()

Mavrik ::

tomipirc je izjavil:



Še to: če bi kateri, ki kritizira "strojno podhranjenost" Apple izdelkov, kdaj tudi res preizkusil njihovo delovanje, bi videl, da stvari na Applih delajo hitreje kot na ostalih napravah, kljub nižjim strojnim zmogljivostim.
Temu se drgač reče, da je stvar OPTIMIZIRANA! :)


Dobro no, saj so Appli kul samo lagati pa ti res ni treba. Gledanje v pisano žogico je še vedno kar pogost pojav na OS X.
The truth is rarely pure and never simple.

tomipirc ::

@Mavrik,
dobro no, sej si kul, sam žalit ljudi pa res ni treba. Probaj kakega Appla in ne govori v prazno.

@murmur
resno predlagam, da si malo pogledaš kakšne konfiguracije ima Apple in jih seveda tudi preizkusiš.
Probaj moj prejšnji post še enkrat prebrati, ker ga NISI razumel, :)

lp

blue ::

Včasih si nucal pretvornik za ekran sedaj pa nucaš adapter za giga ethernet!!!
Damn you apple ;)

murmur ::

tomipirc je izjavil:

@murmur
resno predlagam, da si malo pogledaš kakšne konfiguracije ima Apple in jih seveda tudi preizkusiš.
Probaj moj prejšnji post še enkrat prebrati, ker ga NISI razumel, :)

lp


Ok, ce mi das v 13" rmbp nvidio 640/650m ga kupim takoj. 15" mi je prevelik.

tomipirc ::

@murmur

hehe, bi ti takoj dal v 13", samo pol bo še dražji kot 15" :)

zmaugy ::

tomipirc je izjavil:

Men je vedno užitek brati kak se tem Apple haterjem da sikat po teh forumih.
Sploh se ne zavedajo, kakšno zastonj reklamo delajo Applu.
Stvari so vrhunske, je pa res, da jih moraš vsaj kdaj mal v živo videt in probat, da lahko ocenjuješ.
Sicer pa dragi moji Apple haterji: še kr naprej bruhajte po teh forumih, saj nas vaši bedasti komentarji orenk zabavajo!

Še to: če bi kateri, ki kritizira "strojno podhranjenost" Apple izdelkov, kdaj tudi res preizkusil njihovo delovanje, bi videl, da stvari na Applih delajo hitreje kot na ostalih napravah, kljub nižjim strojnim zmogljivostim.
Temu se drgač reče, da je stvar OPTIMIZIRANA! :)

iMac je pa res sexy morm rečt!


Samo škoda ker so me nategnili z ios 6 na mojem Old The new ipadu. Stvar zdaj ni več OPTIMIZIRANA.

PS: kdaj bo pa apple izumil smerne tipke na svoji tipkovnici? Moj dve leti star telefon z androidom 2.2 jih ima že ves ta čas.

murmur ::

Potem pa ne vem zakaj ne ukinejo 13" mbp ker je air vec ali manj isti.

Dumber ::

murmur je izjavil:

Potem pa ne vem zakaj ne ukinejo 13" mbp ker je air vec ali manj isti.


A ti ni kapnlo, da bodo tudi to ukinli in da bo samo še air in pro retina kasneje se bo itak imenoval še samo pro. Nadomestil bo v celoti trenutno pro serijo.

JesusChrist ::

@Dumber: ne jokaj ko mala beba. Lahko dobim kak vir, kjer si pobral te informacije kaj bodo naredli?
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Dumber ::

Kdo pa joka ?

Ja če pa so ga postavili v bok z macbook pro 13 in so govorila da je tanjši then oldest model.... kaj tu ni jasno ? Dvomim, da bodo še kaj posodobili 13 pro.

Jaka83 ::

tomipirc je izjavil:

Men je vedno užitek brati kak se tem Apple haterjem da sikat po teh forumih.
Sploh se ne zavedajo, kakšno zastonj reklamo delajo Applu.
Stvari so vrhunske, je pa res, da jih moraš vsaj kdaj mal v živo videt in probat, da lahko ocenjuješ.
Sicer pa dragi moji Apple haterji: še kr naprej bruhajte po teh forumih, saj nas vaši bedasti komentarji orenk zabavajo!

Še to: če bi kateri, ki kritizira "strojno podhranjenost" Apple izdelkov, kdaj tudi res preizkusil njihovo delovanje, bi videl, da stvari na Applih delajo hitreje kot na ostalih napravah, kljub nižjim strojnim zmogljivostim.
Temu se drgač reče, da je stvar OPTIMIZIRANA! :)

iMac je pa res sexy morm rečt!


Ti to resno, al samo trollaš?

Doma imam iPad, mid 2010 MBP 13" z nadgrajenim RAM-om in SSD diskom in desktop Hackintosh-a za resno delo. Pomoje od vseh mekov (govorim o iMac-ih, Mac mini in 15" MBP), ki sem jih sprobal (pustmo MAC Pro, ker tisto je pa res predrago in zastarelo - 4-Core se začne pri $2500, 12-Core pa pri $3800) še najbolje deluje Hackintosh za katerega sem komponente izbral sam, tako da očitno znam bolje "optimizirat" oziroma ustvarit vez med OS in hardware-om kot Apple.

Toliko o optimiziranosti in boljšemu delovanju eplov.

Zakaj laufam OS X na kao nepodprtem hardware-u? Ker lahko in ker mi je OS X dejansko všeč za delo, ki ga opravljam, da ne omenjam, da sem za tak workstation odštel trikrat manj, kot zahteva Apple.

Pa noben mi ne bo rekel, da sem Apple hater, ovca pa tudi nisem. Samo izrazil sem razočaranje nad novim 13" rMBP, ki mu v 2012 pravijo PRO z malo manj kot povprečnim hardware-om.

MrStein ::

zmaugy je izjavil:


PS: kdaj bo pa apple izumil smerne tipke na svoji tipkovnici? Moj dve leti star telefon z androidom 2.2 jih ima že ves ta čas.

Kje android skriva smerne tipke? Imam v2.3.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jaka83 ::

MrStein je izjavil:

zmaugy je izjavil:


PS: kdaj bo pa apple izumil smerne tipke na svoji tipkovnici? Moj dve leti star telefon z androidom 2.2 jih ima že ves ta čas.

Kje android skriva smerne tipke? Imam v2.3.


Off topic: Mogoče ima Sense, kjer so pri nekaterih verzijah smerne tipke vključene, drugače moraš pa uporabit kakšno 3rd-party tipkovnico ali pa custom ROM s tako tipkovnico.

zmaugy ::

Jaka83 je izjavil:

MrStein je izjavil:

zmaugy je izjavil:


PS: kdaj bo pa apple izumil smerne tipke na svoji tipkovnici? Moj dve leti star telefon z androidom 2.2 jih ima že ves ta čas.

Kje android skriva smerne tipke? Imam v2.3.


Off topic: Mogoče ima Sense, kjer so pri nekaterih verzijah smerne tipke vključene, drugače moraš pa uporabit kakšno 3rd-party tipkovnico ali pa custom ROM s tako tipkovnico.

Res je, imam Htc sense. Sem mislil da je tisto del Os-a.

BigWhale ::

Jaz imam pa iPhone-a, pa iPada, pa iPoda, pa OS X sem tri mesece uporabljal ... Pa se vedno mislim, da stvari niso tako dobre, kot nekateri tukajle trdijo.

carota ::

GooPad mini, $99, izgled iPad minija, ki ga poganja Android. :))

listje123 ::

Vsi ljubitelji apple izdelkov pozor!
Kupite kampirne stolčke, tople bunde, kako termovko ter rokavice ter eno fino kapo ter si najdite še kakega bedaka ki bo kampiral z vami.

Pa srečno

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: BigWhale ()

Invictus ::

Ne vem ali je folk tukaj funkcionalno nepismen.

Napisal sem profesionalcem ki dobro zaslužijo. Ne nek slovenski revež, ki orgazmira za 4-core CPU da lahko poganja COD z 10 frajmi več.

V tujini ne vidiš med profesionalci drugih znamk kot Lenovo in Apple. Mogoče kak HP in Dell, ampak tisti so tako bolj amaterji. Vsi ostali kupijo škatlo ki dela. Ker si ne morejo privoščiti izpada zaslužka niti en dan. Kar je veliko ko služiš 500 - 700 EUR na dan.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zheegec ::

A sedaj se pogovarjamo že o tehničnih okvarah? Saj jih je pri Applu približno enako, kot drugje. No, v biznis segmentu jih je pri Applu še malenkostno več (od recimo Thinkpad T serije). Notranje komponente so iste, nima vodoodporne tipkovnice, ohišja in pa free fall senzorja (AFAIK), ki ugasne disk pri padanju če je HDD. Pa seveda pri profi prenosnikih lahko odstraniš DVD pogon in daš notri še en trdi disk v RAID 1 za back-up.

Nekdo drug pa pri profi uporabi pač misli grafično oblikovanje recimo. Torej quad-core CPU, profi grafična, itd itd. Veliko lahko pa služi s prenosnikom tudi zavarovalni agent, ki mu je za procesorje in grafične vseeno, rabi samo dobro ohišje in pa SSD :)

"profi" uporaba je zelo širok pojem, večina sicer pri tem misli CAD/CAM aplikacije, samo to je še vseeno treba napisati.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

tomipirc ::

@Invictus: Sam ne bi mogel bolje napisati. "Ne nek slovenski revež, ki orgazmira za 4-core CPU da lahko poganja COD z 10 frajmi več." - carsko. :))
Vidim, da si eden redkih, ki je videl Appla od blizu in ga celo uporablja.

Apple že očitno nekaj prav dela, da je trenutno najbolj vredno podjetje na svetu.
Kar je dobro je tudi po navadi drago. Jebi ga! :)

Mi je pa sicer zelo všeč, da vsi ne štekajo najbol, kaj je dobr, in kupujejo ostale pol izdelke. Ker če ne bi kupovali, bi nam Apple podvojil cene. ;) Tak da, hvala vsi ostali, pa ne me zdej preveč ogovarjat, ker vas načeloma ZELO podpiram. :)
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applove novosti: iPad Air 2, iPad Mini 3, novi iMac z Retino, OS X 10.10, iOS 8.1 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
17456698 (49072) Nummy
»

Novosti z Applove predstavitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5629681 (25630) PrimozR
»

Applova prireditev na voljo v živo prek spleta

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
4010672 (9191) kpkp
»

Nazaj k Macom, Macbook Air (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
16529848 (26604) antonija
»

Applove novosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5620177 (18705) Key Quest

Več podobnih tem