Forum » Loža » Slovenska tradicionalna hrana
Slovenska tradicionalna hrana
Grumf ::
barbarpapa1 je izjavil:
-io-, tvoja tašča o pravi domači hrani "pojma" nima! Npr. moja pokojna babica ti ne bi porabila niti kapljice olja.... ker bi vse na svinjski masti naredila
Oh v to sploh nisem rinil... se razume!
barbarpapa1 je izjavil:
Si nisem mogel pomagat, sem moral malo olja na ogenj vlit...
Nisi nisi, glede slovenske prehrane, me ne more nič več presenetiti, mislim, da sem videl že vse...
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grumf ()
black ice ::
barbarpapa1 je izjavil:
Pa za zgražanje vseh prisotnih, sem jedel še bolj radikalno zadevo, pečeno kri, ki je bila ob kolinah običajno prva "mesarska" malica. Pa še zelo enostavno in hitro se jo da pripravit, a moraš biti previden pri peki, jo koj zažgeš.....
Kaj je radikalnega pri tem? Brez pečene krvi s česnom in jetrc ni kolin.
Grumf ::
Odvisno od percepcije. Eni obozujejo koline, drugim se zdijo grozne. Mislim pa da bi
vsakdo moral žival, ki jo poje, sam ubiti, ne da se skriva za industrijo...
vsakdo moral žival, ki jo poje, sam ubiti, ne da se skriva za industrijo...
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.
Gregor P ::
Če bi moral vsak sam ubiti žival, potem še vsak vzdrževati vrt, sam narediti pribor, nato še vsak sam nasekati drva za kurjavo, še prej seveda imeti in vzdrževati gozd, nato vsak sam sešiti oblačila, še prej imeti plantaže bombaža itn. ... ugani, kako bi svet izgledal danes
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
barbarpapa1 ::
Pozdrav
Še malo o slovenski tradicionalni hrani. Povdarek je na "tradicionalni". Marsikaj si res delimo s svojimi sosedi (za mariskatero takšno jed se IMHO ne da točno ugotoviti, kateri "narod" si jo je zmislil), zelo veliko jedi pa je pogojeno s samim okoljem, v katerem živimo. In v tem okolju je bil velik problem hrambe živil za čas, ko zunaj ni nič raslo in nisi mogel uporabljati presnih sestavin. Problem je bilo tudi hraniti meso, katero je bilo, mimogrede, na kmetih kvečjemu za priboljšek in za velike praznike. Družine so namreč bile velike, razširjene (zraven staršev z otroci (dvanajst otrok ni bila nobena redkost) še stari starši, pa kakšen stric, pa teta...) in bi ob pretežno mesni hrani "prasca" oglodali do kosti praktično prej, kot v enem mesecu. Težko je bilo hranit zelenjavo (kdor si je lahko privoščil, jo je vkuhaval oz. "vlagal"), zato so preostale samo žitarice in pa krompir. Ravno uvedba slednjega (ga je malodane pod prisilo uveljavila Marija Terezija) je prinesla prva obdobja, ko več ni bilo hujše lakote pozimi. Olje so poznali verjetno samo kmetje iz primorja, na "celini" je bila nesporna kraljica "zabele" svinjska mast. No, pa v Prekmurju in deloma na Štajerskem so se za olje gojile buče, seveda za bučno olje, ki pa za kuho ni primerno, temveč je zgolj začimba.
Od živali so konji bili predragocene delovne živali in so se klali samo izjemoma (prisilni zakol ipd.) Pa niso si jih vsi kmetje mogli privoščit. Tudi voli so bili dragocene delovne živali (vleka vozov, oranje), krave so pa bile predvsem za mleko. Sicer je bilo tudi nekaj drobnice, vendar ovčje in kozjereja ni bila pretirano razširjena. Tako je so edine živali, ki so se gojile za meso, prašiči in deloma kure (te so bile zanimive tudi zaradi jajc) in pa zajci.
Problem je pa bil meso prašiča shranit. Zato pa so se zadeve prekajevale, nasoljevale, sušile, dajale v "pac" (marinade) in shranjevale v maščobo (zaseko -> "tünka"). In kot rečeno, se je meso jedlo, kot glavna jed, samo izjemoma, v glavnem je bilo dodatek za "izboljšanje okusa"... Tako so se kuhali močniki, žganci, prosena kaša in podobne reči...skratka zelo vegetarijansko. Svinjska mast pa se je uporabljala, ker enostavno druge maščobe ni bilo, dala je "kalorije", pa tudi nekdanjo posodo si moral dobro podmazat, da se zadeve niso prijele. Se spomnim moje babice, poleti je, ko je bilo na voljo dovolj sveže zelenjave, kuhala zelenjavno juho - bolj enolončnico, v kateri je bilo vse živo od zelenjave (grah, cvetača, fižola, krompir, zelena...), da pa bi imela vsaj nekaj "substance", je dodala težko temnorjavo prežganje. Seveda se je zadeva zabelila s svinjsko ali, če je slučajno bila kak dan prej kura za kosilo, kurjo mastjo. Zraven se je jedel doma spečeni črni kruh in to je bila glavna jed....Kot glavno jed se je pogosto postregla tudi gibanica, vendar ne v sladki obliki, temveč slana. V Prekmurju se je pogosto pekla cvrtina, zmešana iz jajc, mleka in moke....
To je samo majhen poskus ilustracije, zakaj je "tradicionalna" slovenska kuhinja takšna, kot je....
LP
Jože
Še malo o slovenski tradicionalni hrani. Povdarek je na "tradicionalni". Marsikaj si res delimo s svojimi sosedi (za mariskatero takšno jed se IMHO ne da točno ugotoviti, kateri "narod" si jo je zmislil), zelo veliko jedi pa je pogojeno s samim okoljem, v katerem živimo. In v tem okolju je bil velik problem hrambe živil za čas, ko zunaj ni nič raslo in nisi mogel uporabljati presnih sestavin. Problem je bilo tudi hraniti meso, katero je bilo, mimogrede, na kmetih kvečjemu za priboljšek in za velike praznike. Družine so namreč bile velike, razširjene (zraven staršev z otroci (dvanajst otrok ni bila nobena redkost) še stari starši, pa kakšen stric, pa teta...) in bi ob pretežno mesni hrani "prasca" oglodali do kosti praktično prej, kot v enem mesecu. Težko je bilo hranit zelenjavo (kdor si je lahko privoščil, jo je vkuhaval oz. "vlagal"), zato so preostale samo žitarice in pa krompir. Ravno uvedba slednjega (ga je malodane pod prisilo uveljavila Marija Terezija) je prinesla prva obdobja, ko več ni bilo hujše lakote pozimi. Olje so poznali verjetno samo kmetje iz primorja, na "celini" je bila nesporna kraljica "zabele" svinjska mast. No, pa v Prekmurju in deloma na Štajerskem so se za olje gojile buče, seveda za bučno olje, ki pa za kuho ni primerno, temveč je zgolj začimba.
Od živali so konji bili predragocene delovne živali in so se klali samo izjemoma (prisilni zakol ipd.) Pa niso si jih vsi kmetje mogli privoščit. Tudi voli so bili dragocene delovne živali (vleka vozov, oranje), krave so pa bile predvsem za mleko. Sicer je bilo tudi nekaj drobnice, vendar ovčje in kozjereja ni bila pretirano razširjena. Tako je so edine živali, ki so se gojile za meso, prašiči in deloma kure (te so bile zanimive tudi zaradi jajc) in pa zajci.
Problem je pa bil meso prašiča shranit. Zato pa so se zadeve prekajevale, nasoljevale, sušile, dajale v "pac" (marinade) in shranjevale v maščobo (zaseko -> "tünka"). In kot rečeno, se je meso jedlo, kot glavna jed, samo izjemoma, v glavnem je bilo dodatek za "izboljšanje okusa"... Tako so se kuhali močniki, žganci, prosena kaša in podobne reči...skratka zelo vegetarijansko. Svinjska mast pa se je uporabljala, ker enostavno druge maščobe ni bilo, dala je "kalorije", pa tudi nekdanjo posodo si moral dobro podmazat, da se zadeve niso prijele. Se spomnim moje babice, poleti je, ko je bilo na voljo dovolj sveže zelenjave, kuhala zelenjavno juho - bolj enolončnico, v kateri je bilo vse živo od zelenjave (grah, cvetača, fižola, krompir, zelena...), da pa bi imela vsaj nekaj "substance", je dodala težko temnorjavo prežganje. Seveda se je zadeva zabelila s svinjsko ali, če je slučajno bila kak dan prej kura za kosilo, kurjo mastjo. Zraven se je jedel doma spečeni črni kruh in to je bila glavna jed....Kot glavno jed se je pogosto postregla tudi gibanica, vendar ne v sladki obliki, temveč slana. V Prekmurju se je pogosto pekla cvrtina, zmešana iz jajc, mleka in moke....
To je samo majhen poskus ilustracije, zakaj je "tradicionalna" slovenska kuhinja takšna, kot je....
LP
Jože
Pithlit ::
samo toliko, tega namreč veliko ljudi ne ve, postane toksično, če na njem pečeš!!!
To, seveda, ni res. Res pa je da izgubi praktično vse vitamine in minerale. Predpostavka je da uporabljamo hladno stisnjeno olje. Tisto toplotno obdelano je že tako brez vsega.
Ga je pa res bistveno lažje zažgat kot, recimo, sončnično. Takrat pa res postane zadeva toksična.
Krvavice pa niso ravno slovenska zadeva. Jih kar poznajo po vsej bivši avstro-ogrski. Vključno z južno nemčijo.
Life is as complicated as we make it...
Pithlit ::
barbarpapa1 je izjavil:
V Prekmurju se je pogosto pekla cvrtina, zmešana iz jajc, mleka in moke....
Ko smo že pri jajcih... izven primorske skorajda ne poznajo frike.
Life is as complicated as we make it...
guest #44 ::
Neprimorska slovenska tradicionalna hrana je za en kurac...razen over mura moving cake.
Segedin, klobase, krvavice?? Fucking peasants.
Segedin, klobase, krvavice?? Fucking peasants.
Pithlit ::
Od kdaj je pa segedin slovenski?
Še najbližje mu pride jota. Ki pa je primorska.
Še najbližje mu pride jota. Ki pa je primorska.
Life is as complicated as we make it...
guest #44 ::
Jota je fina. Zelo pestra.
Ni je čez mediteranske hrane.
Ni je čez mediteranske hrane.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: guest #44 ()
barbarpapa1 ::
Pozdrav
Južnonemške (Bavarske) krvavice (Blutwurst) se v sestavi bistveno razlikujejo od naših. Da pa so "naše" pa avstriskoštajarske in madžarske podobne (pa vsaj hrvaško zagorje jih tudi pozna), o tem ne dvomim...
LP
Jože
Južnonemške (Bavarske) krvavice (Blutwurst) se v sestavi bistveno razlikujejo od naših. Da pa so "naše" pa avstriskoštajarske in madžarske podobne (pa vsaj hrvaško zagorje jih tudi pozna), o tem ne dvomim...
LP
Jože
glaš ::
barbarpapa1 je izjavil:
P
Od živali so konji bili predragocene delovne živali in so se klali samo izjemoma (prisilni zakol ipd.) Pa niso si jih vsi kmetje mogli privoščit. Tudi voli so bili dragocene delovne živali (vleka vozov, oranje), krave so pa bile predvsem za mleko. Sicer je bilo tudi nekaj drobnice, vendar ovčje in kozjereja ni bila pretirano razširjena. Tako je so edine živali, ki so se gojile za meso, prašiči in deloma kure (te so bile zanimive tudi zaradi jajc) in pa zajci.
Konji niso bili samo predragoceni temveč je po pričevanju starejše populacije konjsko meso veljalo za meso revežev, ni bilo cenjeno.
harvey ::
Takole z rokava:
- Govnač
- Frika
- Istrski fuži (z žvarcetom ali pa sofisticirano s tartufi)
- Jota (obe varianti zelna ali repna)
- Bobiči
- Govnač
- Frika
- Istrski fuži (z žvarcetom ali pa sofisticirano s tartufi)
- Jota (obe varianti zelna ali repna)
- Bobiči
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Pithlit ::
Ooooooh.... ena taka stara fantastična sladica... Piranske fritole.
Bojo primorci zastopli. Ostali pa... prevod ob priliki.
In una pignata se fa boir la suca pelada e taiada a tochetini fina che se suga l'aqua. Se cusina i pomi co' el suchero peladi e taiadi fina che i se suga. In una terina se missia duto e se meti afior tanto che duto staga 'sieme. Se frisi a cuciarade int'el oio de boio. Man, man che le xe fate se le spolverisea de sucaro fin.
Bojo primorci zastopli. Ostali pa... prevod ob priliki.
Life is as complicated as we make it...
Tear_DR0P ::
so konji bili predragocene delovne živali in so se klali samo izjemoma
predvsem v času resnih kriz vojne, ko se je pojedlo vse - tudi golobe in podgane ter marsikatero strupeno gobo. Ameri ne jedo konj, ker so na njihovih hrbtih osvojili ameriko, pa se jim zdi, da so zaradi tega konjem nekaj dolžni - pri nas pa je kot že rečeno prišlo do malo drugačne situacije.
ko pa se pogovarjate o tradicionalni hrani, se vprašajte kako daleč v tradicijo hočete. Krompir se v Sloveniji ne je tako dolgo, kot se piše pisana beseda. Večina tradicionalnih jedi revnega slovenskega ljudstva pa je obsegala na maščobi popraženo moko ali revnejša žita (oves, ječmen, proso - občasno ajda) in vodo - odvisno od tega koliko vode si dodal, si pa dobil juho, močnik ali žgance :D
pa danes žgancev ni težko skuhati, ko dobiš instant zadeve.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
Samuel Clemens aka Mark Twain
krho ::
pa danes žgancev ni težko skuhati, ko dobiš instant zadeve.
Instant žganci zgledajo kot en lim, ko jih zmešaš.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Matev ::
kebab, pleske, čevapi, picaburek, burek
malce starejše pa hot-dog ali ocvrt krompirček
u kje so bili časi, ko si naročil pomfri in si bil ful hepi k osi jedel iz škrniclja
ali pa tisti hot-dogi ko je pol hrenovke vn gledalo - so šparali kruha
malce starejše pa hot-dog ali ocvrt krompirček
u kje so bili časi, ko si naročil pomfri in si bil ful hepi k osi jedel iz škrniclja
ali pa tisti hot-dogi ko je pol hrenovke vn gledalo - so šparali kruha
Tear_DR0P ::
Instant žganci zgledajo kot en lim, ko jih zmešaš.
heh - sej žganci tud niso kej drugega kot lim. pa men tud proper žganci včasih zgledajo kot lim, dokler jih ne "zažgem" dovolj.
edit: dodal narekovaje - zažgani žgnci niso dobri, ampak ne vem kako drugače imenovati postopek žganja moke do žgancev.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
Samuel Clemens aka Mark Twain
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tear_DR0P ()
alphasaphir ::
1. Te jedi, ki jih naštevate so prekalorične in po drugi strani kar precej oropane vitaminov, balastnih snovi, vlaknin, mineralov. Glede jote: s pregrevanjem se uniči bakterije v kislem zelju. Nismo v vojni, da bi se take stvari spregledale, smo pa zelo slabo izobraženi. Mislim, da bi tu naj bilo manj fizikalcev kot intelektualcev, čeprav občasno v to podvomim.
2. Glede tega, da vegeterijanci odžiramo hrano vaši hrani. Navadno ne trznem na podobne izjave, ampak vidim, da so tudi inteligentni, razgledani ljudje v debati, zato še nekaj na to temo:
eko eko eko - kaj je krava? te na današnjih farmah jedo druge živali! se pravi, kdo njim hrano odžira? am, a je krava kanibal? koliko mesa, ki ga pojeste je divjačina ali od preverjenih kmetov, za katere resnično veste kako delajo z živalmi? kaj jedo divje svinje in kaj domače? podobno za perutnino. Dajte it na farme (če vam uspe), na kmetije, tisti, ki ne pokažejo imajo dobre razloge za to.
3. Avtorju teme: pardon, ne vem koliko je to slovensko, jaz te stvari jem zelo dolgo, deloma se jih v naši družini je več generacij: pire, špinača, (+meso, jajčka,...); krompir, blitva, ol.olje, česen, solata; ričet; ajda, krompir v oblicah, kislo zelje; vsemogoče solate z krompirjem; kakršnekolikoli kombinacije juh, enolončnic z brokolijem gobami. Dober domač kruh: kislo testo, ajda, pira s kakšnim namazom in zelenjavo, svežim sirom.
4. glede olivnega olja, je kolikor vem tako kot pravi Pithlit, če se olje kadi, potem je toksično. Kokosova maščoba se ne nasiči ob normalnem pregrevanju.
5. Najpomembnejša pri vsem je pa tekočina. Super je na primer slov. pregovor, ki pravi, da voda še za čevlje ni dobra. Ljudje pa pijejo za žejo kavo. Vprašanje je, ali je zato, ker je slovensko tudi boljše... ali je tudi riž ok=?
hvala za branje
Na štajerskem smo temu rekli restat, kot krompir. Ampak prežiganje je slabo za hrano, zdaj za to gensko modificirano koruzo nimam pojma, kaj točno se še lahko uniči ampak zažhana/prežgana hrana se povezuje z rakom.
2. Glede tega, da vegeterijanci odžiramo hrano vaši hrani. Navadno ne trznem na podobne izjave, ampak vidim, da so tudi inteligentni, razgledani ljudje v debati, zato še nekaj na to temo:
eko eko eko - kaj je krava? te na današnjih farmah jedo druge živali! se pravi, kdo njim hrano odžira? am, a je krava kanibal? koliko mesa, ki ga pojeste je divjačina ali od preverjenih kmetov, za katere resnično veste kako delajo z živalmi? kaj jedo divje svinje in kaj domače? podobno za perutnino. Dajte it na farme (če vam uspe), na kmetije, tisti, ki ne pokažejo imajo dobre razloge za to.
3. Avtorju teme: pardon, ne vem koliko je to slovensko, jaz te stvari jem zelo dolgo, deloma se jih v naši družini je več generacij: pire, špinača, (+meso, jajčka,...); krompir, blitva, ol.olje, česen, solata; ričet; ajda, krompir v oblicah, kislo zelje; vsemogoče solate z krompirjem; kakršnekolikoli kombinacije juh, enolončnic z brokolijem gobami. Dober domač kruh: kislo testo, ajda, pira s kakšnim namazom in zelenjavo, svežim sirom.
4. glede olivnega olja, je kolikor vem tako kot pravi Pithlit, če se olje kadi, potem je toksično. Kokosova maščoba se ne nasiči ob normalnem pregrevanju.
5. Najpomembnejša pri vsem je pa tekočina. Super je na primer slov. pregovor, ki pravi, da voda še za čevlje ni dobra. Ljudje pa pijejo za žejo kavo. Vprašanje je, ali je zato, ker je slovensko tudi boljše... ali je tudi riž ok=?
hvala za branje
Instant žganci zgledajo kot en lim, ko jih zmešaš.
heh - sej žganci tud niso kej drugega kot lim. pa men tud proper žganci včasih zgledajo kot lim, dokler jih ne "zažgem" dovolj.
edit: dodal narekovaje - zažgani žgnci niso dobri, ampak ne vem kako drugače imenovati postopek žganja moke do žgancev.
Na štajerskem smo temu rekli restat, kot krompir. Ampak prežiganje je slabo za hrano, zdaj za to gensko modificirano koruzo nimam pojma, kaj točno se še lahko uniči ampak zažhana/prežgana hrana se povezuje z rakom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alphasaphir ()
Pithlit ::
alphasaphir je izjavil:
koliko mesa, ki ga pojeste je divjačina ali od preverjenih kmetov, za katere resnično veste kako delajo z živalmi?
Vse. Razen občasno kakega kosa piščanca ko se mudi pa pri roki nimam nič pametnejšega.
Hrana je prekalorična le če ješ _preveč_ drugače pa ni. Na dan, recimo, tam okrog 2000kcal. Zaradi mene lahko pojem en hamburger ki ima 2000kcal pa potem nič več. To NE pomeni da je hrana prekalorična. Če se ti zdi da je v porciji preveč kalorij pač poješ manj.
In, tolko za informacijo, ni vse avtomatično v kalorijah.
Life is as complicated as we make it...
krho ::
Instant žganci zgledajo kot en lim, ko jih zmešaš.
heh - sej žganci tud niso kej drugega kot lim. pa men tud proper žganci včasih zgledajo kot lim, dokler jih ne "zažgem" dovolj.
edit: dodal narekovaje - zažgani žgnci niso dobri, ampak ne vem kako drugače imenovati postopek žganja moke do žgancev.
Jaz sicer ne vem, kako ti kuhaš žgance, ampak jaz jih na vodi. In tu se moka nič ne smodi. Če moko smodiš oz. gres, in zaliješ z vodo, ter noter flikneš še stepeno jajce, potem rata prežganka.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Zgodovina sprememb…
- spremenil: krho ()
alphasaphir ::
alphasaphir je izjavil:
koliko mesa, ki ga pojeste je divjačina ali od preverjenih kmetov, za katere resnično veste kako delajo z živalmi?
Vse. Razen občasno kakega kosa piščanca ko se mudi pa pri roki nimam nič pametnejšega.
Hrana je prekalorična le če ješ _preveč_ drugače pa ni. Na dan, recimo, tam okrog 2000kcal. Zaradi mene lahko pojem en hamburger ki ima 2000kcal pa potem nič več. To NE pomeni da je hrana prekalorična. Če se ti zdi da je v porciji preveč kalorij pač poješ manj.
In, tolko za informacijo, ni vse avtomatično v kalorijah.
Res je, vendar večina ne gleda na to, preveč sem posplošil in nekaterim naredil krivico, pardon, vidim, da tudi glede kvalitete mesa "štrliš iz povprečja" v pozitivnem smislu.
Marsikdo pa razume sitost precej drugače in redko komu je 1 hamburger na dan dovolj, kvečjemu za 1 obrok. Bistvo odstavka glede preveč kalorične hrane pa ni štetje kalorij, ampak zavedanje katere hranilne snovi rabi telo in kako jih dobiti.
m0LN4r ::
Jaz pa sploh ne gledam na kalorije, sam da pojem približn 140g beljakovin na dan. Tak da so jajca, meso, tuna in mleko del mojega vsakdana. Zelenjava mi pa ne paše ker mi upočasnjuje prebavo, zelje me pa napenja. Edino mam rad korenček, paradajz, papriko in rdečo peso. Krompir, riž, in testenine skorajda ne jem.
Nimam nič proti vegetarijancem, ki ne marajo mesa, ker jim ne tekne. Nimam rad pa tistih, ki šimfajo moje meso in ga ne jejo ker je to IN. Doma jem domačo svinjo, zajca, kokoš, gos, raco, kozo, kravo... Še ribo si včasih sam ulovim. Ko sem pa v MB si tega ne morem privoščit in pač zaupam temu kaj dobim v restavraciji.
Z zdravjem pa nimam nobenih problemov. BMI mam 25 stem, da mam manj maščob, kot tisti k majo manjši bmi. Šport naredi svoje.
Pa btw, še zelenjava ni dandanes to kar je nekoč bla. Ni vseen iz kakšne zemlje zraste z kakšnimi gnojili, škropivi itd.
Z kalorijami je pač tako kot je Pithlit rekel. Eni pojemo rajši en hamburger kot pa 2 kili zelenjave. Stvar okusa.
Nimam nič proti vegetarijancem, ki ne marajo mesa, ker jim ne tekne. Nimam rad pa tistih, ki šimfajo moje meso in ga ne jejo ker je to IN. Doma jem domačo svinjo, zajca, kokoš, gos, raco, kozo, kravo... Še ribo si včasih sam ulovim. Ko sem pa v MB si tega ne morem privoščit in pač zaupam temu kaj dobim v restavraciji.
Z zdravjem pa nimam nobenih problemov. BMI mam 25 stem, da mam manj maščob, kot tisti k majo manjši bmi. Šport naredi svoje.
Pa btw, še zelenjava ni dandanes to kar je nekoč bla. Ni vseen iz kakšne zemlje zraste z kakšnimi gnojili, škropivi itd.
Z kalorijami je pač tako kot je Pithlit rekel. Eni pojemo rajši en hamburger kot pa 2 kili zelenjave. Stvar okusa.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
oracle ::
Instant žganci zgledajo kot en lim, ko jih zmešaš.
heh - sej žganci tud niso kej drugega kot lim. pa men tud proper žganci včasih zgledajo kot lim, dokler jih ne "zažgem" dovolj.
edit: dodal narekovaje - zažgani žgnci niso dobri, ampak ne vem kako drugače imenovati postopek žganja moke do žgancev.
Jaz sicer ne vem, kako ti kuhaš žgance, ampak jaz jih na vodi. In tu se moka nič ne smodi. Če moko smodiš oz. gres, in zaliješ z vodo, ter noter flikneš še stepeno jajce, potem rata prežganka.
Maš dva načina priprave žgancev. Ena varjanta je ko najprej kuhaš moko na vodi (tega sem tudi jaz vajen), druga gre pa drugače ampak primejdun, da se zdele ne spomnim. Neki na suho segreješ in dodaš vodo al kako že?
T-h-o-r ::
hrenov zos
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
if we no longer are interested in being civilized?
Against ::
KROMPIERJA SOLATA!
... ampak ne kar ena, takšna dunajska, juhasta, ki je idealna za k pohanemu piščancu.
1 kg krompirja
2 žlici sladke gorčice ( najbolje pehtranove, "zenf estragon")
oljčno olje
5 žlic kisa in še malo za čebulo
2 žlici sladkorja
1 čebula
sol
poper
Krompir skuhamo v oblicah v primerni količini slane vode - da je pokrit, vendar ne plava. Še vročeha olupimo, nato ga pa narežemo na 3 -5 mm debele rezine, Stresemo ga v skledo ter zabelimo z oljčnim oljem, Previdno premešamo.
Čebulo narežemo na tanke lističe. Če nam je premočna, jo prelijemo z nekaj vinskega kisa in pustimo, da se prepaja vsaj deset minut.
V majhno kozico nalijemo 2,5 dl vode, dodamo kis, sladkor, gorčico in zavremo. Zlijemo čez kormpir, premešamo, in počakamo,da krompir popije juhico, Solimo, popramo, po vrhu pa naložimo lističe narezane čebule.
... ampak ne kar ena, takšna dunajska, juhasta, ki je idealna za k pohanemu piščancu.
1 kg krompirja
2 žlici sladke gorčice ( najbolje pehtranove, "zenf estragon")
oljčno olje
5 žlic kisa in še malo za čebulo
2 žlici sladkorja
1 čebula
sol
poper
Krompir skuhamo v oblicah v primerni količini slane vode - da je pokrit, vendar ne plava. Še vročeha olupimo, nato ga pa narežemo na 3 -5 mm debele rezine, Stresemo ga v skledo ter zabelimo z oljčnim oljem, Previdno premešamo.
Čebulo narežemo na tanke lističe. Če nam je premočna, jo prelijemo z nekaj vinskega kisa in pustimo, da se prepaja vsaj deset minut.
V majhno kozico nalijemo 2,5 dl vode, dodamo kis, sladkor, gorčico in zavremo. Zlijemo čez kormpir, premešamo, in počakamo,da krompir popije juhico, Solimo, popramo, po vrhu pa naložimo lističe narezane čebule.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Against ()
Pithlit ::
Jezus... krompir s cukrom...
Namest tiste cukraste mešance (pa kdo je na glavo padu no...) dej raj eno žeflo goveje župe. Taprave. Če je ni lahko pa s kocke. Al pa želenjavno župo, za tiste brezmesne.
Že res da me razne kalorije ne motijo... ampak jedem (in to tistim polnim škroba) dodajat cukr je pa spet pretiravanje za brezveze. Grem pa že raj po en solatni preliv iz mcdonaldsa... nardim glih tolk škode.
Namest tiste cukraste mešance (pa kdo je na glavo padu no...) dej raj eno žeflo goveje župe. Taprave. Če je ni lahko pa s kocke. Al pa želenjavno župo, za tiste brezmesne.
Že res da me razne kalorije ne motijo... ampak jedem (in to tistim polnim škroba) dodajat cukr je pa spet pretiravanje za brezveze. Grem pa že raj po en solatni preliv iz mcdonaldsa... nardim glih tolk škode.
Life is as complicated as we make it...
SmeskoSnezak ::
Lusno, hvala za vse. Mam kaj za delat te dni. Jutri al pa pojutrisnem grem v trgovino po vse sestavine za par jedi :)
@ Pusti soncu v srce... @
@nny ::
Dve hitro pripravljeni sladici sta še
POHORSKA OMLETA - (ORIGINALNI RECEPT)
3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, 3 žlice brusničnega džema, 1 sladka smetana, sladkor v prahu.
Ločite rumenjake in beljake. Rumenjake in sladkor penasto zmešajte. Beljake stepite v trd sneg. Rumenjakom primešajte najprej 2 žlici snega, nato vmešajte moko in na koncu previdno še preostali sneg. Okrogel model (premer 22 cm) obložite s peki papirjem in napolnite z jajčno maso. Pečico ogrejte na 220 stopinj in v njej pecite omleto 12 minut.
Med pečenjem pripravite servirni pladenj. Stepite sladko smetano (lahko ji dodate žličko vanili sladkorja) in s pomočjo dresirne vrečke z njo okrasite polovico pladnja. Dodate lahko tudi nekaj svežega sadja, toda le tisto, ki raste (tudi) na Pohorju (ali vsaj pod njim): maline, jagode, borovnice, robide...
Pečeni omleti takoj odstranite peki papir in še vročo po polovici premažite z brusničnim džemom. Omleto prepognite čez polovico in jo položite na drugo polovico pladnja. Potresite jo s sladkorjem v prahu. Omleto takoj ponudite, saj je to, da tako sveža pride pred gosta (količina zadostuje za dve do tri osebe), ena od njenih glavnih odlik in značilnosti.
SPOILER - alergični na maščobe poglejte stran!
MIŠKE
2 jogurtova lončka moke
2 jajci
1 pecilni prašek
1 vanilijev sladkor
3 žlice sladkorja
1 jogurt
malo soli
Jajca in sladkor penasto zmešamo in dodamo vse ostale sestavine. Dobro zmešamo in pustimo testo stati 15 minut.
Olje segrejemo in vanj z žlico polagamo testo in zlato - rumeno ocvremo. Potresemo z mletim sladkorjem in takoj ponudimo.
POHORSKA OMLETA - (ORIGINALNI RECEPT)
3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, 3 žlice brusničnega džema, 1 sladka smetana, sladkor v prahu.
Ločite rumenjake in beljake. Rumenjake in sladkor penasto zmešajte. Beljake stepite v trd sneg. Rumenjakom primešajte najprej 2 žlici snega, nato vmešajte moko in na koncu previdno še preostali sneg. Okrogel model (premer 22 cm) obložite s peki papirjem in napolnite z jajčno maso. Pečico ogrejte na 220 stopinj in v njej pecite omleto 12 minut.
Med pečenjem pripravite servirni pladenj. Stepite sladko smetano (lahko ji dodate žličko vanili sladkorja) in s pomočjo dresirne vrečke z njo okrasite polovico pladnja. Dodate lahko tudi nekaj svežega sadja, toda le tisto, ki raste (tudi) na Pohorju (ali vsaj pod njim): maline, jagode, borovnice, robide...
Pečeni omleti takoj odstranite peki papir in še vročo po polovici premažite z brusničnim džemom. Omleto prepognite čez polovico in jo položite na drugo polovico pladnja. Potresite jo s sladkorjem v prahu. Omleto takoj ponudite, saj je to, da tako sveža pride pred gosta (količina zadostuje za dve do tri osebe), ena od njenih glavnih odlik in značilnosti.
SPOILER - alergični na maščobe poglejte stran!
MIŠKE
2 jogurtova lončka moke
2 jajci
1 pecilni prašek
1 vanilijev sladkor
3 žlice sladkorja
1 jogurt
malo soli
Jajca in sladkor penasto zmešamo in dodamo vse ostale sestavine. Dobro zmešamo in pustimo testo stati 15 minut.
Olje segrejemo in vanj z žlico polagamo testo in zlato - rumeno ocvremo. Potresemo z mletim sladkorjem in takoj ponudimo.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: @nny ()
bajsibajsi ::
WarpedGone ::
Funšterc s kečapom.
Si ne morš predstavlat, kolk je lahk to dobr :)
Si ne morš predstavlat, kolk je lahk to dobr :)
Zbogom in hvala za vse ribe
@nny ::
Še tazaresno zaresni recepti, tudi orto vegiji bodo našli kaj zase. Žal brez količin. Gospodinje so znale recepte na pamet, pa tehtnic tudi ni bilo pri hiši.
Ajdovi mlinci
Sestavine: ajdova moka, sol, jajce, voda, skuta ( sir), kisla smetana, krušne drobtine, cimet
Ajdovo moko popari, ohladi in nato dodaj jajce, sol in nekaj kapljic vode ter zamesi testo. Razvaljaj ga za mezinec debelo ter oblikuj testene krpice. Pripravi slan krop in testene krpe približno 5 minut kuhaj v njem. Previdno jih vzameš ven ter z njimi obložiš z mastjo pomaščen pekač. Po testu nadrobiš sir (skuto) in poliješ s smetano, dodaš nekaj krušnih drobtin, potrosiš s cimetom in obložiš s krpicami testa. Postopek ponoviš v več plasteh. Zadnja plast naj bo vedno skuta in smetana v katero primešaš jajce. Zapečeš v pečici.
Proseni pečenjak
Proseno kašo skuhamo na mleku, dodamo jajce, mleko, sladkor, skuto in smetano, zlijemo v ognjevarno posodo in zapečemo v pečici.
Krompirjevi (ožejeni) žganci
Neolupljen krompir dobro operemo in skuhamo. Ko je kuhan ga ohladimo, olupimo in zmečkamo. Dodamo mu pšenični zdrob ali koruzno moko, ki smo jo prej poparili v vreli vodi z dodatkom masti. Posolimo in zabelimo z ocvirki. Ponudimo kot prilogo h golažu ali zelju.
Krompirjev kruh
Koruzno, rženo moko in kuhan krompir zmešamo, dodamo kvas, vodo in sol ter pustimo vzhajati. Nato ga ponovno premesimo in pustimo vzhajati ter spečemo.
Krompirjevi zrezki
Krompir skuhamo in mu dodamo moko, jajce, peteršilj ter prepraženo čebulo. Posolimo in premešamo ter oblikujemo zrezke. Lahko jih povaljamo v moki, jajcu in drobtinah ter ocvremo na masti.
Krompirjevi svaljki
Kuhanemu krompirju dodamo moko, jajce, sol in svinjsko mast. Oblikujemo svaljke in jih skuhamo v slanem kropu.
Slivova juha
Vodo in mleko prevrmo, dodamo slive (s koščicami), sladkor in kislo smetano in skuhamo. V juho zakuhamo sirove štrukelce, jih zabelimo z ocvirki in potresemo z drobnjakom.
Šnitan krompir
Krompir narežemo na kolobarje (3mm) in ga skuhamo v vodi, ki smo ji dodali sol, peteršilj in kumino. Ko je kuhan ga odcedimo in zabelimo z ocvirki. Šnitan krompir je priloga k solati, sladkemu kuhanemu, okisanemu ali >>spodmetanemu<< zelju.
Peteršiljeva potica
Zamesimo testo iz pšenične oz. krušne moke, ki ji dodamo eno žlico masti, eno žlico sladkorja, kvas, jajce, sol in vodo. Vzhajano testo razvaljamo za prst debelo, premažemo s kislo smetano in jajcem ter obilno posujemo s sesekljanim peteršiljem. Testo zvijemo kot potico, premažemo z mlekom in spečemo.
Mlečna juha s krompirjevo prilogo
Iz pšenične moke in mleka s "kuhlo" nežno zamešamo nudelce. Vsujemo jih v vrelo osoljeno mleko, ki smo mu dodali enako količino ali manj vode ter skuhamo.
K juhi postrežemo na polovico prerezan, neolupljen krompir, ki smo ga skuhali v osoljeni vodi v katero smo dodali peteršilj in kumino.
Krompir z zeljem
Krompir skuhamo, zmečkamo, mu dodamo jajce, sol, kislo smetano ter žlico masti. Sestavine premešamo in jih damo v, z mastjo namazano "rejnglo" in nanj naložimo kuhane zeljne krpice ter vse skupaj hrustljavo zapečemo.
Grozdni štrukelj
Zamesimo kipjeno testo iz moke, jajc in masti. Razvaljajmo in potrosimo z grozdnimi jagodami, s cimetom in skladkorjem, zvijemo kot potico in spečemo.
Štrukli v juhi
V soljeni vodi skuhamo korenje in peteršilj. Na masti prepražimo čebulo, jo precedimo in stresemo v juho. Iz jajca, malo mlačne vode, moke in ščepca soli zamesimo testo za štruklje. Testo razvaljamo, razrežemo na kose in premažemo z nesladkano skuto in kislo smetano. Testo zvijemo in skuhamo v prej pripravljeni juhi.
Štrukelci
Zamesimo vlečeno testo iz mleka, vode, mlačne vode in soli. Testo pustimo počivat pol ure. Kepo testa damo na pomokan prt in ga z rokami razvlečemo. Namažemo ga z razpuščeno mastjo, potresemo s skuto in kislo smetano, ki jima lahko dodamo tudi jajce. Testo zvijemo in ga damo v lončen pekač. Po vrhu ga premažemo z razžvrkljanim jajcem in mlekom oz. kislo smetano in spečemo.
Kipjeni ajdov štruklc
Mleko, jajce, sladkor, kislo smetano, maslo sol in ajdovo moko zmešamo in vlijemo v pekač ter hrustljavo zapečemo.
Ajdovi cmoki
Mast in jajca razžvrkljamo in jima dodamo ajdovo moko in sol. Testo naj bo gladko. Z žlico oblikujemo cmočke in jih zakuhamo v juho (govejo).
Buobof kropec
V vodi skuhaš na drobno narezan krompir, korenje, peteršilj in sol. Ko je juha kuhana jo zabeliš z ocvirki. Zraven se jedo ajdovi žganci.
Koruzni tamerli 1
Koruzno moko, jajca, mleko, sladkor in sol premešaš in vliješ v pekač in daš v pečico. Ko je na pol spečeno preliješ s kislo smetano, potreseš s sladkorjem in do konca zapečeš.
Koruzni tamerli 2
Stepeno jajce in mleko zamešamo v kuhan in ohlajen koruzni zdrob (polento). Dodamo cimet, sladkor in kvas oz. pecilni prašek. Maso vlijemo v pomaščen pekač, ki smo ga namazali z bučnim oljem in zapečemo v pečici.
Mrenke
Skuhamo proseno kašo, ji dodamo svinjsko kri, sol in poper in vse skupaj zavijemo v svinjsko mrežico ter hrustljavo zapečemo.
Gerpa - ocvirkovka
Od kruhovega testa odvzamemo nekaj testa, ga oblikujemo v ploščo (podobno pizzi) in v testo naredimo vdolbinice v katere položimo kupčke zaseke. Na hitro spečemo v pečici oz. krušni peči ter še toplo potresemo s sladkorjem.
Ajdovi mlinci
Sestavine: ajdova moka, sol, jajce, voda, skuta ( sir), kisla smetana, krušne drobtine, cimet
Ajdovo moko popari, ohladi in nato dodaj jajce, sol in nekaj kapljic vode ter zamesi testo. Razvaljaj ga za mezinec debelo ter oblikuj testene krpice. Pripravi slan krop in testene krpe približno 5 minut kuhaj v njem. Previdno jih vzameš ven ter z njimi obložiš z mastjo pomaščen pekač. Po testu nadrobiš sir (skuto) in poliješ s smetano, dodaš nekaj krušnih drobtin, potrosiš s cimetom in obložiš s krpicami testa. Postopek ponoviš v več plasteh. Zadnja plast naj bo vedno skuta in smetana v katero primešaš jajce. Zapečeš v pečici.
Proseni pečenjak
Proseno kašo skuhamo na mleku, dodamo jajce, mleko, sladkor, skuto in smetano, zlijemo v ognjevarno posodo in zapečemo v pečici.
Krompirjevi (ožejeni) žganci
Neolupljen krompir dobro operemo in skuhamo. Ko je kuhan ga ohladimo, olupimo in zmečkamo. Dodamo mu pšenični zdrob ali koruzno moko, ki smo jo prej poparili v vreli vodi z dodatkom masti. Posolimo in zabelimo z ocvirki. Ponudimo kot prilogo h golažu ali zelju.
Krompirjev kruh
Koruzno, rženo moko in kuhan krompir zmešamo, dodamo kvas, vodo in sol ter pustimo vzhajati. Nato ga ponovno premesimo in pustimo vzhajati ter spečemo.
Krompirjevi zrezki
Krompir skuhamo in mu dodamo moko, jajce, peteršilj ter prepraženo čebulo. Posolimo in premešamo ter oblikujemo zrezke. Lahko jih povaljamo v moki, jajcu in drobtinah ter ocvremo na masti.
Krompirjevi svaljki
Kuhanemu krompirju dodamo moko, jajce, sol in svinjsko mast. Oblikujemo svaljke in jih skuhamo v slanem kropu.
Slivova juha
Vodo in mleko prevrmo, dodamo slive (s koščicami), sladkor in kislo smetano in skuhamo. V juho zakuhamo sirove štrukelce, jih zabelimo z ocvirki in potresemo z drobnjakom.
Šnitan krompir
Krompir narežemo na kolobarje (3mm) in ga skuhamo v vodi, ki smo ji dodali sol, peteršilj in kumino. Ko je kuhan ga odcedimo in zabelimo z ocvirki. Šnitan krompir je priloga k solati, sladkemu kuhanemu, okisanemu ali >>spodmetanemu<< zelju.
Peteršiljeva potica
Zamesimo testo iz pšenične oz. krušne moke, ki ji dodamo eno žlico masti, eno žlico sladkorja, kvas, jajce, sol in vodo. Vzhajano testo razvaljamo za prst debelo, premažemo s kislo smetano in jajcem ter obilno posujemo s sesekljanim peteršiljem. Testo zvijemo kot potico, premažemo z mlekom in spečemo.
Mlečna juha s krompirjevo prilogo
Iz pšenične moke in mleka s "kuhlo" nežno zamešamo nudelce. Vsujemo jih v vrelo osoljeno mleko, ki smo mu dodali enako količino ali manj vode ter skuhamo.
K juhi postrežemo na polovico prerezan, neolupljen krompir, ki smo ga skuhali v osoljeni vodi v katero smo dodali peteršilj in kumino.
Krompir z zeljem
Krompir skuhamo, zmečkamo, mu dodamo jajce, sol, kislo smetano ter žlico masti. Sestavine premešamo in jih damo v, z mastjo namazano "rejnglo" in nanj naložimo kuhane zeljne krpice ter vse skupaj hrustljavo zapečemo.
Grozdni štrukelj
Zamesimo kipjeno testo iz moke, jajc in masti. Razvaljajmo in potrosimo z grozdnimi jagodami, s cimetom in skladkorjem, zvijemo kot potico in spečemo.
Štrukli v juhi
V soljeni vodi skuhamo korenje in peteršilj. Na masti prepražimo čebulo, jo precedimo in stresemo v juho. Iz jajca, malo mlačne vode, moke in ščepca soli zamesimo testo za štruklje. Testo razvaljamo, razrežemo na kose in premažemo z nesladkano skuto in kislo smetano. Testo zvijemo in skuhamo v prej pripravljeni juhi.
Štrukelci
Zamesimo vlečeno testo iz mleka, vode, mlačne vode in soli. Testo pustimo počivat pol ure. Kepo testa damo na pomokan prt in ga z rokami razvlečemo. Namažemo ga z razpuščeno mastjo, potresemo s skuto in kislo smetano, ki jima lahko dodamo tudi jajce. Testo zvijemo in ga damo v lončen pekač. Po vrhu ga premažemo z razžvrkljanim jajcem in mlekom oz. kislo smetano in spečemo.
Kipjeni ajdov štruklc
Mleko, jajce, sladkor, kislo smetano, maslo sol in ajdovo moko zmešamo in vlijemo v pekač ter hrustljavo zapečemo.
Ajdovi cmoki
Mast in jajca razžvrkljamo in jima dodamo ajdovo moko in sol. Testo naj bo gladko. Z žlico oblikujemo cmočke in jih zakuhamo v juho (govejo).
Buobof kropec
V vodi skuhaš na drobno narezan krompir, korenje, peteršilj in sol. Ko je juha kuhana jo zabeliš z ocvirki. Zraven se jedo ajdovi žganci.
Koruzni tamerli 1
Koruzno moko, jajca, mleko, sladkor in sol premešaš in vliješ v pekač in daš v pečico. Ko je na pol spečeno preliješ s kislo smetano, potreseš s sladkorjem in do konca zapečeš.
Koruzni tamerli 2
Stepeno jajce in mleko zamešamo v kuhan in ohlajen koruzni zdrob (polento). Dodamo cimet, sladkor in kvas oz. pecilni prašek. Maso vlijemo v pomaščen pekač, ki smo ga namazali z bučnim oljem in zapečemo v pečici.
Mrenke
Skuhamo proseno kašo, ji dodamo svinjsko kri, sol in poper in vse skupaj zavijemo v svinjsko mrežico ter hrustljavo zapečemo.
Gerpa - ocvirkovka
Od kruhovega testa odvzamemo nekaj testa, ga oblikujemo v ploščo (podobno pizzi) in v testo naredimo vdolbinice v katere položimo kupčke zaseke. Na hitro spečemo v pečici oz. krušni peči ter še toplo potresemo s sladkorjem.
barbarpapa1 ::
Pozdrav
@nny, aplavz in kapo dol!
...pa tudi ostalim hvala, ki ste konstruktivno prispevali v tej temi, pa makar samo imena. Je stric Google naredil ostalo. Marsikaj nisem poznal, pa je vredno poskusiti!
Določene jedi so mogoče (bile) širše znane, vendar pod različnimi nazivi. Npr. oženjeni žganci so v Prekmurju poznani kot dödoli. Pa štrukli v juhi so pri nas doma poznani enostavno kot kuhani štrukli (ni isto, kot na Gorenjskem!), ponekod po štajerskem (Šentilj) pa kot marijini cokli. Moj oče je k skuti za nadev dodal še rumenjak in stvar je bila (vsaj zame) nepozabna! Pa posamezne štrukle lepo po robovih stisnite, da vam skuta ne bo v juho pobegnila.
Še mogoče majhen prispevek z moje strani, samo ne bom pisal receptov, pom kar link na nekaj prekmurskih dal:
http://www.osteoporoza.si/osteoporoza/r...
Še majhno opozorilo. Retaši se zdijo enostavni, a je trik v pripravi testa. Uporabiti je potrebno gladko moko, potem se testo lepo vleče. Pa tudi raztegniti ga ni enostavno in pa, čim tanjše je, tem boljši so. Za nadev pa lahko, poleg jabolk, uporabite skuto s smetano (posladkati, če želite, lahko dodate rozine in rumenjak), razkoščičene češnje ali višnje (mi doma v kompot vkuhavamo češnje in višnje samo zaradi retašev ;-) ), ali pa mak, samo recepta za makov nadev ne vem....
Pa dober tek....
LP
Jože
@nny, aplavz in kapo dol!
...pa tudi ostalim hvala, ki ste konstruktivno prispevali v tej temi, pa makar samo imena. Je stric Google naredil ostalo. Marsikaj nisem poznal, pa je vredno poskusiti!
Določene jedi so mogoče (bile) širše znane, vendar pod različnimi nazivi. Npr. oženjeni žganci so v Prekmurju poznani kot dödoli. Pa štrukli v juhi so pri nas doma poznani enostavno kot kuhani štrukli (ni isto, kot na Gorenjskem!), ponekod po štajerskem (Šentilj) pa kot marijini cokli. Moj oče je k skuti za nadev dodal še rumenjak in stvar je bila (vsaj zame) nepozabna! Pa posamezne štrukle lepo po robovih stisnite, da vam skuta ne bo v juho pobegnila.
Še mogoče majhen prispevek z moje strani, samo ne bom pisal receptov, pom kar link na nekaj prekmurskih dal:
http://www.osteoporoza.si/osteoporoza/r...
Še majhno opozorilo. Retaši se zdijo enostavni, a je trik v pripravi testa. Uporabiti je potrebno gladko moko, potem se testo lepo vleče. Pa tudi raztegniti ga ni enostavno in pa, čim tanjše je, tem boljši so. Za nadev pa lahko, poleg jabolk, uporabite skuto s smetano (posladkati, če želite, lahko dodate rozine in rumenjak), razkoščičene češnje ali višnje (mi doma v kompot vkuhavamo češnje in višnje samo zaradi retašev ;-) ), ali pa mak, samo recepta za makov nadev ne vem....
Pa dober tek....
LP
Jože
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kuharija,... oziroma kaj jeste? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 19692 (17396) | Unknown_001 |
» | Vegeterjanski nasveti-recepti (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13753 (4486) | c3p0 |
» | Kaj je za kosiloOddelek: Loža | 9393 (6537) | m0LN4r |
» | OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 63688 (57217) | enadvatri |