Forum » Loža » Vegeterjanski nasveti-recepti
Vegeterjanski nasveti-recepti
;-) ::
Zanima me kako vegeterjanci ostanejo "siti", ker če jaz ne jem mesa 3x na dan mam občutek slabosti in da moje telo nekaj potrebuje. Rad bi kak teden preživel čisto brez mesa, pa me zanima naprimer kako si narediš:
-sendvič
-razne hamburgerje
Skratka vse kar je lahko alternativa mesu, tudi "nezdrave" stvari (pohanje) in ostalo.
-sendvič
-razne hamburgerje
Skratka vse kar je lahko alternativa mesu, tudi "nezdrave" stvari (pohanje) in ostalo.
- spremenil: ;-) ()
Bela žaba ::
Sam sicer nisem čisti vegetarijanec, se pa rdečemu mesu načeloma izogibam. Predvsem se moraš zavedat, kot z veliko stvarmi v življenju, da ne moreš neke dolge prakse prekiniti z danes na jutri in se počutiti dobro. Količino mesa zmanjšuj postopoma, skozi daljše obdobje. Vsak teden malo manj. Kar naenkrat se odpovedat nečemu, kar si navajen 3x na dan je res šok.
Gandalfar ::
@;-): sicer pa kaj v stilu:
http://www.ivu.org/recipes/pasta/mushro...
http://theppk.com/recipes/dbrecipes/ind...
(ignoriraj arugulo)
http://www.ivu.org/recipes/pasta/mushro...
http://theppk.com/recipes/dbrecipes/ind...
(ignoriraj arugulo)
IceIceBaby ::
-sendvič
Polnozrnat kruh ali žemlja. Sir, kakšen mlečni namaz, solata, paradižnik, olive, feta sir... Če si malo kreativen ni nujno, da je v sendviču salama.
-Hamburger
Isto kot z mesom, samo, da daš not sojin polpet, ocvrt sir, jajce, kakšen pečen jajčevec ali bučke... Spet isto kot zgoraj. Malo kreativnosti ne škodi.
V trgovinah imaš veliko izdelkov za vegetarjance. Razni sojini polpeti, tofu (če ga pripraviš pravilno je lahko zelo okusna zadeva), paštete iz gob, zelenjavni namazi, sojine hrenovke in še veliko drugih stvari.
Sicer nisem vegetarjanec, ampak pogosto kuham tudi kakšne brezmesne jedi, ki so lahko ZELO okusne pa tudi nasitijo te. IMHO je ključ v tem, da ne iščeš nadomestila za meso ampak izbiraš jedi, ki že v osnovi nimajo mesa v receptu.
Še nekaj dobrih brezmesnih jedi. Pizza s svežim paradižnikom, mocarelo in baziliko (taprava margerita) je lahko nenormalo dobra, če izbereš kvalitetne sestavine. Pa naprimer njoki z gobami v smetanovi omaki. Pohane marele ali šampinjoni, pohane ali samo na olivnem olju pečene bučke...
Polnozrnat kruh ali žemlja. Sir, kakšen mlečni namaz, solata, paradižnik, olive, feta sir... Če si malo kreativen ni nujno, da je v sendviču salama.
-Hamburger
Isto kot z mesom, samo, da daš not sojin polpet, ocvrt sir, jajce, kakšen pečen jajčevec ali bučke... Spet isto kot zgoraj. Malo kreativnosti ne škodi.
V trgovinah imaš veliko izdelkov za vegetarjance. Razni sojini polpeti, tofu (če ga pripraviš pravilno je lahko zelo okusna zadeva), paštete iz gob, zelenjavni namazi, sojine hrenovke in še veliko drugih stvari.
Sicer nisem vegetarjanec, ampak pogosto kuham tudi kakšne brezmesne jedi, ki so lahko ZELO okusne pa tudi nasitijo te. IMHO je ključ v tem, da ne iščeš nadomestila za meso ampak izbiraš jedi, ki že v osnovi nimajo mesa v receptu.
Še nekaj dobrih brezmesnih jedi. Pizza s svežim paradižnikom, mocarelo in baziliko (taprava margerita) je lahko nenormalo dobra, če izbereš kvalitetne sestavine. Pa naprimer njoki z gobami v smetanovi omaki. Pohane marele ali šampinjoni, pohane ali samo na olivnem olju pečene bučke...
;-) ::
IMHO je ključ v tem, da ne iščeš nadomestila za meso ampak izbiraš jedi, ki že v osnovi nimajo mesa v receptu.
To si dobro povedal.
Pica vegi mi je isto dobra kot z mesom evo eno kosilo že mam:)
Pri pohanih bučkah je problem ker mi postanejo mehke ko jih spoham in jih ne prenesem.
Njoki z gobami -božanska zadeva hvala. Veliko stvari že veš pa se ne spomniš sem opazil.
Pohane gobe so tudi dobra zadeva namesto "dunaskega".
bluefish ::
Tofu zna biti ob pravilni pripravi res okusen.
Ponavadi ga doma dodamo h kaki omaki zraven testenin.
Kot tak pa je ko ena guma.
Ponavadi ga doma dodamo h kaki omaki zraven testenin.
Kot tak pa je ko ena guma.
IceIceBaby ::
Bučke tudi jaz običajno naredim mehke. Me ne moti. Sicer pa pomoje ni treba, da jih pečeš dolgo, so tudi surove dobre.
Aja, še 2 stvari sem pozabil.
1. "China style" mešanica. Ne vem kako se reče, ampak še najbolj je podobno kakšnem chop suey. Skratka, zadeva je odlična, ko se ti v hladilniku nabere odvečna zelenjava in jo je treba porabiti.
- 1 čebula, narezana na velike kose.
- Paprika. Jaz dam običajno pol rdeče, pol zelene pol rumene, oz. kar pač imam na voljo.
- Korenje, narezano na palčke ali nastrgano z lupilnikom za krompir na trakce
- Bučke, por, brokoli in druga zelenjava po želji
- V mesno verzijo dam na koščke narezanega piščanca v brezmesni pa ga nadomestijo na večje kose narezani šmpinjoni.
- Mešanica kitajskih začimb, česen, poper, sol, paprika in ostalo po želji
Najprej v ponvi popražiš čebulo, potem pa postopoma dodajaš zelenjavo. Če bučk ne maraš mehkih jih daš v ponev (ali vok) čisto na koncu. Zelenjavo posoliš, da spusti vodo in dušiš par minut.
Na koncu imaš 2 možnosti za omako. Zaliješ lahko s pasiranim paradižnikom ali pa zaliješ z vodo in malo sojine omake in zgostiš. V skodelico daš pol žlice moke, par žlic hladne vode, dobro zmešaš in zaliješ.
Zraven postrežeš riž ali kitajske rezance.
2. Solate (ala grška in podobne zadeve)
Narežeš paradižnik, solato, kakšen korenček, bučke (po želji). Dodaš sir, narezan na kocke ali nariban. Lahko tudi feto. Lahko dodaš olive in/ali kapre.
Potem je spet več varjant za preliv in dodatke.
- Lahko narediš majonezni in jogurtov preliv. V skodelico daš majonezo in jogurt (pribljižno 30% majoneze, 70% jogurta). Posoliš, zaliješ z balzamičnim ali navadnim kisom, po želji dodaš kakšne začimbe (sveža bazilika je zakon, jaz jo imam običajno na okenski polici).
- Lahko narediš preliv z balzamičnim kisom, olivnim oljem in začimbami. Če delaš s suhimi začimbami jih najprej zalij z nekaj žlicami olja in postavi v mikrovalovno, drugače suhe začimbe ostanejo suhe in ni ravno prijetno. Če jih segreješ v olju se lepo zmehčajo. Preliv po želji posoliš in poliješ po solati.
Če želiš malo bolj konkreten obrok lahko daš v solato trdo kuhano jajce in na kocke narezan, popečen kruh (daš v pečico za par minut).
Aja, še 2 stvari sem pozabil.
1. "China style" mešanica. Ne vem kako se reče, ampak še najbolj je podobno kakšnem chop suey. Skratka, zadeva je odlična, ko se ti v hladilniku nabere odvečna zelenjava in jo je treba porabiti.
- 1 čebula, narezana na velike kose.
- Paprika. Jaz dam običajno pol rdeče, pol zelene pol rumene, oz. kar pač imam na voljo.
- Korenje, narezano na palčke ali nastrgano z lupilnikom za krompir na trakce
- Bučke, por, brokoli in druga zelenjava po želji
- V mesno verzijo dam na koščke narezanega piščanca v brezmesni pa ga nadomestijo na večje kose narezani šmpinjoni.
- Mešanica kitajskih začimb, česen, poper, sol, paprika in ostalo po želji
Najprej v ponvi popražiš čebulo, potem pa postopoma dodajaš zelenjavo. Če bučk ne maraš mehkih jih daš v ponev (ali vok) čisto na koncu. Zelenjavo posoliš, da spusti vodo in dušiš par minut.
Na koncu imaš 2 možnosti za omako. Zaliješ lahko s pasiranim paradižnikom ali pa zaliješ z vodo in malo sojine omake in zgostiš. V skodelico daš pol žlice moke, par žlic hladne vode, dobro zmešaš in zaliješ.
Zraven postrežeš riž ali kitajske rezance.
2. Solate (ala grška in podobne zadeve)
Narežeš paradižnik, solato, kakšen korenček, bučke (po želji). Dodaš sir, narezan na kocke ali nariban. Lahko tudi feto. Lahko dodaš olive in/ali kapre.
Potem je spet več varjant za preliv in dodatke.
- Lahko narediš majonezni in jogurtov preliv. V skodelico daš majonezo in jogurt (pribljižno 30% majoneze, 70% jogurta). Posoliš, zaliješ z balzamičnim ali navadnim kisom, po želji dodaš kakšne začimbe (sveža bazilika je zakon, jaz jo imam običajno na okenski polici).
- Lahko narediš preliv z balzamičnim kisom, olivnim oljem in začimbami. Če delaš s suhimi začimbami jih najprej zalij z nekaj žlicami olja in postavi v mikrovalovno, drugače suhe začimbe ostanejo suhe in ni ravno prijetno. Če jih segreješ v olju se lepo zmehčajo. Preliv po želji posoliš in poliješ po solati.
Če želiš malo bolj konkreten obrok lahko daš v solato trdo kuhano jajce in na kocke narezan, popečen kruh (daš v pečico za par minut).
IceIceBaby ::
Tofu zna biti ob pravilni pripravi res okusen.
Ponavadi ga doma dodamo h kaki omaki zraven testenin.
Kot tak pa je ko ena guma.
Ja, tofu sam po sebi sux :) Načeloma sploh nima okusa, ampak ful dobro prevzema druge okuse. Če ga zaliješ s sojino omako in dodaš med zelenjevo je kul.
;-) ::
kst hvala ti za izčrpne poste, zaj mam čisto drug pogled na to hrano. Spomnil si me tud na sataraš (ko sem bil mali sem ga oboževal).
Že delam jedilnik.
Že delam jedilnik.
mare_ ::
Na sploh so pa imo špageti, riž, kuskus in podobne stvari zelo hvaležne zadeve - na hitro potenstaš kakršnokoli zelenjavo že imaš pri roki, zraven vržeš riž/kuskus oz. skuhaš makarone, pa je ;)
Še par idej za jedilnik: kumare v zosu in pire krompir; riž s koruzo, čičeriko, papriko, bučkami...; makaroni z gorgonzolo; špageti z morskimi sadeži (to šteje?); kuskus z zelenjavo + pečeni melancani; pire krompir + polpeti iz bučk... + solata, itak. Za dlje nazaj se pa ne spomnim, kaj je bilo za kosilo
Še par idej za jedilnik: kumare v zosu in pire krompir; riž s koruzo, čičeriko, papriko, bučkami...; makaroni z gorgonzolo; špageti z morskimi sadeži (to šteje?); kuskus z zelenjavo + pečeni melancani; pire krompir + polpeti iz bučk... + solata, itak. Za dlje nazaj se pa ne spomnim, kaj je bilo za kosilo
;-) ::
Nisem postal vegi niti ne mislim postat vegi, samo zarad tega ker 3x na dan meso ni normalno + to da mi neka zaklopka slabo dela ni priporočljivo zvečer veliko mesa.
Zaj bom probal kak teden čisto brez ker sem se zadne čase preveč pregrešil + zadnja 2 dni alkohol pa ob 9 zjutraj domov pa je vse narobe z želodcem, prebavo, ritmom...
Kumare v zosu ne hvala, ker to pa je res hrana ki je ne morem, riž z koruzo je super, makaroni, špageti na kakeršenkoli način so super, rabim samo kak dober recept za različne omake (kako z smetano bi rad sprobal).
Zaj bom probal kak teden čisto brez ker sem se zadne čase preveč pregrešil + zadnja 2 dni alkohol pa ob 9 zjutraj domov pa je vse narobe z želodcem, prebavo, ritmom...
Kumare v zosu ne hvala, ker to pa je res hrana ki je ne morem, riž z koruzo je super, makaroni, špageti na kakeršenkoli način so super, rabim samo kak dober recept za različne omake (kako z smetano bi rad sprobal).
IceIceBaby ::
Jaz sem mel eno obdobje ko cca 3, 4 mesece nisem jedu mesa. Načeloma sploh ni problem, če ješ kul vegetarjansko hrano. Tako, okusno in polno.
Če si pa na solati z limoninim sokom in korenčku je pa res težko :)
Če si pa na solati z limoninim sokom in korenčku je pa res težko :)
M-XXXX ::
zadnja 2 dni alkohol pa ob 9 zjutraj domov pa je vse narobe z želodcem, prebavo, ritmom...
Ah, sam vaje ti fali
Od kar sem prišel iz ZDA (dobraa 2 tedna nazaj) sem bil 2 dni trezen (0.0) pa mi nu hudega (ah je treba vse piknike, koncerte,... mal it pogledat)...
Sam kako ti pa 3x na dan rata meso jest mi pa ni jasno? (ali v to šteješ tudi salamo v zajtrku, malci?)
;-) ::
Ponavadi se zbudim okol 12-12:30, potem je itak prvi obrok kosilo, kjer je vsak dan meso (če pa ni pa babica poskrbi da bo "vnuček" zadovoln), potem popoldan že spet kaj vržemo na žar na vikendu ali pa doma in zvečer ko gremo ven še obvezno kebab ali spet kaj na plato, čevapi, pleskavice itd. Zjeban jedilnik pa urnik do konca, nebi reko da bi mel kaj od tega pa se vsaj redil tak pa ni ne kg, samo jutranja slabost, kislina pa problemi z želodcem.
Če že pride do tega da je kosilo brez mesa pa ta sitost ne traja dolgo, hitro kak sendvič po kosilu ali pa kar zaporedoma.
Če že pride do tega da je kosilo brez mesa pa ta sitost ne traja dolgo, hitro kak sendvič po kosilu ali pa kar zaporedoma.
M-XXXX ::
Huh imam dost podoben urnik, sam mogoče še malo huje
Zbujam se podobno (10-11h), nakar sledi kosilo, malca 1 (oboje meso), nato ena turca s kolesom, potem nek pošten piknik (velike količina mesa, ter piva), če je pa res huda pa še ob ene 3-4h ponoči kebab... Pa mi že 3 mesece laufa
Ravno danes prišel iz piknika (9 pirčkov, ter lepe količine mesa... Smo pa zgodaj zaključil ker gre organizator današnjega piknika čez dobre 2 ure na šiht) pa mi čisto brez problema laufa...
Zbujam se podobno (10-11h), nakar sledi kosilo, malca 1 (oboje meso), nato ena turca s kolesom, potem nek pošten piknik (velike količina mesa, ter piva), če je pa res huda pa še ob ene 3-4h ponoči kebab... Pa mi že 3 mesece laufa
Ravno danes prišel iz piknika (9 pirčkov, ter lepe količine mesa... Smo pa zgodaj zaključil ker gre organizator današnjega piknika čez dobre 2 ure na šiht) pa mi čisto brez problema laufa...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: M-XXXX ()
Karaya 52 ::
Malo samodiscipline pa v mesecu dni porihtaš urnik prehranjevanja, tako da po osmi uri sploh ne boš več lačen. Moraš verjet na besedo. Solata pred spanjem namesto pečenke - verjetno še večja zgaga.
bajsibajsi ::
Vegetarijanci ostanejo "siti" ravno tako kot mesojedci - s hranjenjem. Treba se je le znebiti od starsev, babic in dedkov.. druzbe, v glavo vcepljenih norm in uveljavljenih tradicij. Mesojedec bo tako tezko ostal "sit", ce bo s svojega obicajnega jedilnika le izvzel meso in mesne dodatke brez, da bi se informiral in prepustil domisljiji in vseh moznih jedeh, ki jih brez mesno prehranjevanje ponuja. Ce pobrskas malo globlje v vegetarijansko kuhinjo, kaj kmalu ugotovis da obstaja na tisoce brezmesnih jedi in ogromno, vec ali manj nadomestkov za meso.
Jaz sem se za vegetarijanstvo odlocil pri cca. 16 letih. Sprva je bilo malo tezko, zaradi familije in navad. Sedaj pri 30-tih sem vesel za to odlocitev in mocno dvomim, da bom kdaj se jedel zivali. Svet je lepsi.
Jaz sem se za vegetarijanstvo odlocil pri cca. 16 letih. Sprva je bilo malo tezko, zaradi familije in navad. Sedaj pri 30-tih sem vesel za to odlocitev in mocno dvomim, da bom kdaj se jedel zivali. Svet je lepsi.
Pyr0Beast ::
Kakšne kumare v solati fino pašejo v poletni vročini, meni je še posebej všeč tisti nekako svež in osvežilen vonj. Drugače pa lubenice, melone ipd. za malo se poslatkati čez dan.
Zjutraj za zajtrk kakšno marmelado na kruh namažeš ali pa kakšne zeliščne namaze ubodeš. Lahko si pripraviš pesto, kateri paše skoraj k vsem testeninam, pa tudi na kruh gre rad. Sam, ko sem se enkrat navadil, obožujem kikirikijevo maslo, pred tem pa sem se ga na daleč ogibal
Lahko tudi kakšne mislije z javorjevim sirupom, ali pa pogledaš za SchneeKoppe sojino mleko ki je res super. Od šparovega boš kozlal, garanitrano.
Za kosilo kakšne slivove cmoke, svaljke v raznoraznih omakah, kot je že bilo predlagano. Mogoče kakšna omaka iz bučk katera je še posebej dobra, ko se ohladi. Tofu z malce česna, olivnega olja, petršilja, popra in soli je tudi dober kar 'surov', če te je volja ga lahko popečeš vendar sam menim da zgubi tisti dober okus in postane kot karton.
Lahko ješ tudi filane paprike z zelenjavo. Skoraj isti princip kuhanja, le druga mešanica za filo. Kakšne fižolove jedi so tudi dobre, ogibaj se fižola in zelenjave iz konzerv ker so za dober faktor slabše, kar se tiče okusa, tudi hrana je potem .. neugodna za jesti. Pohane bučke narediš lahko malce debelejše, ter jih na hitro ocvreš, da ostanejo še hrustljave.
Malancane narežeš, posoliš, da se zasolzijo, nato popivnaš in isto spohaš kot bučke.
Za solato kar stročji fižol, paradajz. Tega je v obilju sedaj.
Rižev narastek je tudi okusna zadeva, seveda če ga maraš :)
Potem so tu še palačinke raznoraznih vrst, carski praženec. Sadni biskviti in sadne kupe.
Samo 'odločit' se je treba. Raznorazni narezki ipd. so res hud strup če slučajno iščeš nekaj za pregriznit. Ko se enkrat na to navadiš je težko iti stran.
Zjutraj za zajtrk kakšno marmelado na kruh namažeš ali pa kakšne zeliščne namaze ubodeš. Lahko si pripraviš pesto, kateri paše skoraj k vsem testeninam, pa tudi na kruh gre rad. Sam, ko sem se enkrat navadil, obožujem kikirikijevo maslo, pred tem pa sem se ga na daleč ogibal
Lahko tudi kakšne mislije z javorjevim sirupom, ali pa pogledaš za SchneeKoppe sojino mleko ki je res super. Od šparovega boš kozlal, garanitrano.
Za kosilo kakšne slivove cmoke, svaljke v raznoraznih omakah, kot je že bilo predlagano. Mogoče kakšna omaka iz bučk katera je še posebej dobra, ko se ohladi. Tofu z malce česna, olivnega olja, petršilja, popra in soli je tudi dober kar 'surov', če te je volja ga lahko popečeš vendar sam menim da zgubi tisti dober okus in postane kot karton.
Lahko ješ tudi filane paprike z zelenjavo. Skoraj isti princip kuhanja, le druga mešanica za filo. Kakšne fižolove jedi so tudi dobre, ogibaj se fižola in zelenjave iz konzerv ker so za dober faktor slabše, kar se tiče okusa, tudi hrana je potem .. neugodna za jesti. Pohane bučke narediš lahko malce debelejše, ter jih na hitro ocvreš, da ostanejo še hrustljave.
Malancane narežeš, posoliš, da se zasolzijo, nato popivnaš in isto spohaš kot bučke.
Za solato kar stročji fižol, paradajz. Tega je v obilju sedaj.
Rižev narastek je tudi okusna zadeva, seveda če ga maraš :)
Potem so tu še palačinke raznoraznih vrst, carski praženec. Sadni biskviti in sadne kupe.
Samo 'odločit' se je treba. Raznorazni narezki ipd. so res hud strup če slučajno iščeš nekaj za pregriznit. Ko se enkrat na to navadiš je težko iti stran.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
whatever ::
http://www.mercator.si/trgovina/rezulta...
Hokus ma polno tega. Najboljši so sojini zelenjavni zrezki. Kikirikijevo maslo FTW!
Hokus ma polno tega. Najboljši so sojini zelenjavni zrezki. Kikirikijevo maslo FTW!
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: whatever ()
Gandalfar ::
Btw, poglej si tudi veganske, presne (torej raw food) recepte. Ne zato, da bi se sel vegana ampak, ker so lahko prakticno surova zelenjava (zelo hitro za pripravit) in blazno lahko ter osvezujoce, ter te hkrati zelo nahrani.
nobodyelse ::
Kakor sem na hitro preletel se tebi ne gre tolk da bi bolj zdravo jedel, ampak samo da je brez mesa ne??
Drgac ti je pa Pyr0Beast fajn napisov. Če mene prašaš je zdrava, raznolika vegitarjanska hrana dražja in potrebuješ več časa za pripravo. Res pa je da je zato tudi lahko odličnega okusa.
Drgac ti je pa Pyr0Beast fajn napisov. Če mene prašaš je zdrava, raznolika vegitarjanska hrana dražja in potrebuješ več časa za pripravo. Res pa je da je zato tudi lahko odličnega okusa.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nobodyelse ()
;-) ::
Jutro vsem.
Evo prvi dan drugega lajfa
Pyro vse si lepo povedal samo poletne vročine še ni
pičim zaj po zelenjavo.
Evo prvi dan drugega lajfa
Pyro vse si lepo povedal samo poletne vročine še ni
pičim zaj po zelenjavo.
nobodyelse ::
sojin polpet, ocvrt sir, olive, feta sir, kakršnokoli pohanje, te pakirane mercator "vegi" zadeve in take podobne stvari niso nič bolj zdrave kok kakšno meso, če mene prašaš...
Jaz imam zelo rad zelenjavo, ter jedi iz zelenjave, ampak sta zelenjava in sadje v slo drago živilo. Zelo rad delam narastke, lazanje, čorbe in drugačne zelenjavne zvarke brez mesa. Sam kakor sem rekel, če bi hotel vsak dan narediti neko konkretno, raznoliko kosilo brez mesa bi me ziher dražje prišlo kot meso ki stane 5€ na kilo (recimo pol kile je dost za kosilo za 4).
In če naredim en primer recimo:
Kosilo meso: Mesna lazanja - kupiš pol kile faširanega mesa, te pride max 3€
Kosilo vegi: Zelenjavna lazanja - 2x bučke 2€, 3x paradajz 1€, 2x paprika 1,5€, 1x por 1€ nekaj v tem smislu... skupaj saj 5€
Po mojih izkušnjah so zelenjavne jedi kar precej dražje in to se mi zdi kruto od države, da to dopušča. Lani sem bil v grčiji in imajo recimo živilski standart zelo podoben. Precejša razlika je pa v zelenjavi in sadju. Res je da jim ga ni treba uvažati ampak je useno minimalno pol cenejše kot pri nam, da ne govorim o kvaliteti. Tko da vrt doma je saj za nekaj mesecov čista zmaga!!
Tud to da večino mesecov morm pač solato kupovat in da je treba vsak dan dat skor 2€, ker je solata pač obvezna je čist preveč...
Jaz imam zelo rad zelenjavo, ter jedi iz zelenjave, ampak sta zelenjava in sadje v slo drago živilo. Zelo rad delam narastke, lazanje, čorbe in drugačne zelenjavne zvarke brez mesa. Sam kakor sem rekel, če bi hotel vsak dan narediti neko konkretno, raznoliko kosilo brez mesa bi me ziher dražje prišlo kot meso ki stane 5€ na kilo (recimo pol kile je dost za kosilo za 4).
In če naredim en primer recimo:
Kosilo meso: Mesna lazanja - kupiš pol kile faširanega mesa, te pride max 3€
Kosilo vegi: Zelenjavna lazanja - 2x bučke 2€, 3x paradajz 1€, 2x paprika 1,5€, 1x por 1€ nekaj v tem smislu... skupaj saj 5€
Po mojih izkušnjah so zelenjavne jedi kar precej dražje in to se mi zdi kruto od države, da to dopušča. Lani sem bil v grčiji in imajo recimo živilski standart zelo podoben. Precejša razlika je pa v zelenjavi in sadju. Res je da jim ga ni treba uvažati ampak je useno minimalno pol cenejše kot pri nam, da ne govorim o kvaliteti. Tko da vrt doma je saj za nekaj mesecov čista zmaga!!
Tud to da večino mesecov morm pač solato kupovat in da je treba vsak dan dat skor 2€, ker je solata pač obvezna je čist preveč...
;-) ::
Ja res da je zelenjava veliko dražja kot meso pri nas, ma me ne moti toliko, na vrtu je paradižnika da se drek dela, paprike, čebule, bučk takih in drugačnih, korenčka, ohrovt, solata, tak da tisto malenkost kaj še kupimo ni problem.
Ima kdo kak preverjeno dober recept za razne polivke na riž, kuhano zelenjavo ali na testenine (te standardne z paradižnikom,pelati itd. poznam, rad bi še sprobal kako s smetano ali kak drug način).
Ima kdo kak preverjeno dober recept za razne polivke na riž, kuhano zelenjavo ali na testenine (te standardne z paradižnikom,pelati itd. poznam, rad bi še sprobal kako s smetano ali kak drug način).
ERGY ::
neka zaklopka slabo dela ni priporočljivo zvečer veliko mesa.
http://www.zdravstvena.info/video/tag/a...
c0dehunter ::
Pozabi na razne trgovina-varjanta-zelenjava. Pejt na vrt (ali tržnico), si utrgaj svežo zelenjavo in si jo pripravi na kak fancy način (internet recepti). Tako hrano boš pojedel z največjim užitkom (vsaj js, ker zmeraj razmišljam "mater, če pa tole ni vitaminska bomba"), pa tudi - će je pravilno pripravljeno - je ponavadi veliko bolj okusno kot meso.
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.
but I'll defend to the death your right to say it.
nobodyelse ::
Meni osebno je ena bolsih omak: popražiš česen, čebulo vržeš čes kakršne koli gobe in po nekaj min zliješ čez sladko smetano! Ampak jaz seveda to naredim za zraven svinjkega šnicla :D :D, paše pa ziher povsod (riž, testenine).
Še ena ideja ki jo velikrat uporabim: velik čebule/pora daš pražit, posoliš kar takoj, da se čebula razmehča, ko je pražena pozačiniš z mleto papriko
in nato čez - korenje, paradajz (to dvoje naj bo količinsko največ), koleraba, zelena, pol v manjših količinah (da ne prevlada okus) paprika, bučka, jajčevc in če ti še kaj raste na vrtu, paše itq vse :D.
Nekaj časa pražiš nato mal zaliješ z vodo, da se prekuha.
Posebej skuhaš kus-kus in ga 5min pred koncam zmešaš skupaj z zelenjavo in še začiniš po okusu.
p.s. jaz to vedno delam na morju v peči za kotlovino ki ima zelo velik krožnik in ko pražiš zelenjavo je to take barve da adijo ;)
Še ena ideja ki jo velikrat uporabim: velik čebule/pora daš pražit, posoliš kar takoj, da se čebula razmehča, ko je pražena pozačiniš z mleto papriko
in nato čez - korenje, paradajz (to dvoje naj bo količinsko največ), koleraba, zelena, pol v manjših količinah (da ne prevlada okus) paprika, bučka, jajčevc in če ti še kaj raste na vrtu, paše itq vse :D.
Nekaj časa pražiš nato mal zaliješ z vodo, da se prekuha.
Posebej skuhaš kus-kus in ga 5min pred koncam zmešaš skupaj z zelenjavo in še začiniš po okusu.
p.s. jaz to vedno delam na morju v peči za kotlovino ki ima zelo velik krožnik in ko pražiš zelenjavo je to take barve da adijo ;)
klemenSLO ::
od rib je pa tanarboljši Ihanski brancin.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
;-) ::
Zaj sm nakupo razne prelive za solate itd. da gre solata lažje dol Samo vseeno je tisti občutek mogoče ker misilm na to nevem da nekaj manjka.
gzibret ::
evo smajli, en recept (to bom danes jedel za kosilo...)
Krompir nareži na kose, posoli in daj v en pisker (najbolje teflonski, ker se tam ne prijema) z malo olja in praži. Če želiš, lahko dodaš tudi malo čilija. Ko se krompir že malo zmehča, dodaj korenček, še čez 5 minut pa še čebulo, narezano na kolobarje. Peči še par minut na maksimumu, tik pred koncem (kakšno minuto, dve) dodaj curry. Tega lahko daš kar nekaj - ni treba šparat. Jaz ga dam eno veliko žlico / osebo.
Ful paše s sladko-kislo čili omako ;) Za zraven pa ena paradižnikova solata.
Krompir nareži na kose, posoli in daj v en pisker (najbolje teflonski, ker se tam ne prijema) z malo olja in praži. Če želiš, lahko dodaš tudi malo čilija. Ko se krompir že malo zmehča, dodaj korenček, še čez 5 minut pa še čebulo, narezano na kolobarje. Peči še par minut na maksimumu, tik pred koncem (kakšno minuto, dve) dodaj curry. Tega lahko daš kar nekaj - ni treba šparat. Jaz ga dam eno veliko žlico / osebo.
Ful paše s sladko-kislo čili omako ;) Za zraven pa ena paradižnikova solata.
Vse je za neki dobr!
whatever ::
Jej jajca ali ribe. Drugače so pa tisti Hokusovi sojini zelenjavni zrezki just as good as pravi zrezek, imho. Torej res okusni. Probaj, samo v vročem olju jih spohaš, 5 min dela.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.
Pyr0Beast ::
To je samo občutek. Se navadiš in ščasoma mine. :)
Pa kokosovo maščobo si kupi. Zadeva je super za pripravlati npr. krompir, ki ga narežeš in kar z lupino spečeš v pečici skupaj s svežim rožmarinom (rožmarin je že tako super okusa ko je pečen).
Pa kokosovo maščobo si kupi. Zadeva je super za pripravlati npr. krompir, ki ga narežeš in kar z lupino spečeš v pečici skupaj s svežim rožmarinom (rožmarin je že tako super okusa ko je pečen).
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Pyr0Beast ::
Krščansko 'izročilo' ribe in post etc. . .
Drugače se pa ogibaj rib v konzervah in kakršnihkoli sojinih zrezkov/predpripravljene hrane. Resda je zadeva hitro pripravljena, vendar so zrezki ponavadi predpečeni in njihov vonj po malce stari maščobi meni ni ravno všeč. Za parkrat na mesec so, vendar nič več.
Najbolje jih je speči kar v pečici, poleg krompirja, ne rabijo nič olja ker ga vsebujejo že preveč.
Še ena ideja. Polpeti iz bučk. Noro dobra zadeva, sploh z kakšnimi rumenimi bučami. V receptih pogosto notri najdeš še kakšno čičeriko ali kaj podobnega kar pa imo ne paše zraven zaradi nekoliko različne teksture.
Pa dober tek ! :)
Drugače se pa ogibaj rib v konzervah in kakršnihkoli sojinih zrezkov/predpripravljene hrane. Resda je zadeva hitro pripravljena, vendar so zrezki ponavadi predpečeni in njihov vonj po malce stari maščobi meni ni ravno všeč. Za parkrat na mesec so, vendar nič več.
Najbolje jih je speči kar v pečici, poleg krompirja, ne rabijo nič olja ker ga vsebujejo že preveč.
Še ena ideja. Polpeti iz bučk. Noro dobra zadeva, sploh z kakšnimi rumenimi bučami. V receptih pogosto notri najdeš še kakšno čičeriko ali kaj podobnega kar pa imo ne paše zraven zaradi nekoliko različne teksture.
Pa dober tek ! :)
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pyr0Beast ()
;-) ::
Ribe so tud meso zame vsaj.
Drugače od rib najraje jem samo tuno ali morski list, do konzerv pa mam bolj kot ne odpor ker smrdijo.
KlemenSLO najboljši je itak morski list-zmaga.
gzibret to bo dobro pomoje, ker mi ugaja curry.
Tudi super zadeva.
Drugače od rib najraje jem samo tuno ali morski list, do konzerv pa mam bolj kot ne odpor ker smrdijo.
KlemenSLO najboljši je itak morski list-zmaga.
gzibret to bo dobro pomoje, ker mi ugaja curry.
Pa kokosovo maščobo si kupi. Zadeva je super za pripravlati npr. krompir, ki ga narežeš in kar z lupino spečeš v pečici skupaj s svežim rožmarinom (rožmarin je že tako super okusa ko je pečen).
Tudi super zadeva.
;-) ::
Ja samo če jaz poslušam samo kaj mi paše se bo naredlo kot se mi že je lansko zimo. Zgubim občutek za pravilno prehrano, itak mi vedno paše meso in take podobne zadeve na nezdrav način potem pa so tu problemi z želodcem.
Karaya 52 ::
Če te res interesira zdravo prehranjevanje priporočam knjigo Zdravje je naša odločitev, avtorici sta živiliski tehnologinji, knjiga pa govori o uravnoteženi prehrani. Vsega po malem, poleg tega ni univerzalenga jedilnika za "bolnike". Vsaka dieta je unikatna in to kar je zdravo za zdravega, ni za bolnega (želodec, črevesje...).
Karaya 52 ::
Prav. Drugače pa je na forumu Osvoboditev živali nekaj receptov.
http://www.osvoboditev-zivali.org/forum...
http://www.osvoboditev-zivali.org/forum...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karaya 52 ()
Pyr0Beast ::
Kaj novega ? ;-) ;P
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
;-) ::
Včeraj sem se pregrešil z čevapi (piknik) drugače pa se držim in ne pogrešam mesa in pra v ok mi je.
Okapi ::
Meni je vegetarijanska hrana zelo všeč, čeprav jem vse. Pri tem pa mi dve stvari nista bili nikoli jasni. Ena je, zakaj se domneva, da če nisi vegetarijanec, potem ti brez mesa ni živeti.
Pred leti sem bil recimo na neki poletni šoli na Jerseyu, kjer smo imeli vključeno tudi prehrano. Vsak je na začetku povedal, če ima kakšne posebne zahteve pri prehrani in ene par je bilo vegetarijancev. In se je potem kar nekajkrat zgodilo, da je bilo tisto, kar so dobili za večerjo vegiji, precej boljše od tistega, kar so pripravili nam mesožderom, ampak na žalost nismo mogli izbirati.
No, druga stvar, ki mi ni bila nikoli jasna, so pa ti vegetarijanski ponaredki mesa. Mislim, če hočeš jesti zrezek ali hamburger, jej prave, ne pa ponarejene. Če pa nočeš jesti mesa, zakaj bi se trudil z nekimi sojinimi ponaredki. Pač ješ zelenjavo, tudi sojo v njeni originalni obliki, ne pa predelano v nekakšno polpeto. V Indiji recimo dobiš povsod vegetarijansko hrano in imaš na izbiro morje različnih jedi, ampak ne sojinega "mesa" in podobnih umetno narejenih nadomestkov.
O.
Pred leti sem bil recimo na neki poletni šoli na Jerseyu, kjer smo imeli vključeno tudi prehrano. Vsak je na začetku povedal, če ima kakšne posebne zahteve pri prehrani in ene par je bilo vegetarijancev. In se je potem kar nekajkrat zgodilo, da je bilo tisto, kar so dobili za večerjo vegiji, precej boljše od tistega, kar so pripravili nam mesožderom, ampak na žalost nismo mogli izbirati.
No, druga stvar, ki mi ni bila nikoli jasna, so pa ti vegetarijanski ponaredki mesa. Mislim, če hočeš jesti zrezek ali hamburger, jej prave, ne pa ponarejene. Če pa nočeš jesti mesa, zakaj bi se trudil z nekimi sojinimi ponaredki. Pač ješ zelenjavo, tudi sojo v njeni originalni obliki, ne pa predelano v nekakšno polpeto. V Indiji recimo dobiš povsod vegetarijansko hrano in imaš na izbiro morje različnih jedi, ampak ne sojinega "mesa" in podobnih umetno narejenih nadomestkov.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
c3p0 ::
Sojini polpeti so klasika v večini gostiln, kjer mislijo da vegiji jedo le to, 3x na dan. Nato ponavadi dobiš še celega prepojenega z oljem, ker vrli kuharji ne poznajo osnov cvrenja.
Dober in poceni je tudi seitan (ponavadi je na policah zraven tofuja), omočiš ga s svetlo sojino omako in natreseš nanj malo curry prahu, nato spečeš na vročem olju kot pleskavico. Hamburger s tem mi je boljši kot tisti z mletim mesom.
Dober in poceni je tudi seitan (ponavadi je na policah zraven tofuja), omočiš ga s svetlo sojino omako in natreseš nanj malo curry prahu, nato spečeš na vročem olju kot pleskavico. Hamburger s tem mi je boljši kot tisti z mletim mesom.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kuharija,... oziroma kaj jeste? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 19684 (17388) | Unknown_001 |
» | Kaj je za kosiloOddelek: Loža | 9390 (6534) | m0LN4r |
» | Vok in stir-fry (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16745 (14346) | Brane22 |
» | Slovenska tradicionalna hrana (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22825 (21174) | ales85 |