» »

Vegeterjanski nasveti-recepti

Vegeterjanski nasveti-recepti

1
2
»

Pyr0Beast ::

Eh, ponaredki mesa so le to, ponaredki in nič več. Probal enkrat in nikoli več. Preveč začinjeno žaganje z okusom po mesu ? Thanks, but no thanks.

Meni je čez čas postal vonj pečenih živalskih beljakovin gnusen in ne več mamljiv, pa že tako mi je bila takrat priloga (koren, čebula) boljša od samega mesa. Tako da nimam kakšnega posebnega razloga da bi te ponaredke sploh maral. Resno mi je zanimiva ideja, kako naj bi vegiji dobesedno _'crave'_-ali za okusom mesa. Saj nismo zombiji ali kaj podobnega.

Vegi hrana je že privzeto drugačnega okusa kot živalska ali katerakoli druga hrana, zakaj bi dodajanje arom pečenega mesa kakorkoli obogatilo našo prehrano ? Tako, da se kar strinjam z Okapijem glede tega.

V indiji verjetno dobiš kakšne sojine izdelke, dvomim pa da prideš do 'meat-like' soje. IMO je ta ameriški koncept mesa pri vsakem obroku zelo zgrešen, na žalost tudi zelo razširjen. Sojini kosmiči so dokaj zanimiva zadeva sploh kot kakšno 'gostilo' v omakah saj se hitro napijejo arom in okusa, kot tudi vode.

Seitan je kar dober, mogoče mlačen celo malce boljši kot pravkar spečen.

Na splošno pa kuharji zadeve ali utopijo v olju ali pa v bešamelu.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Avenger ::

No mene pa zanima kakšna zgleda vegetarijanska fitnes hrana za mišice, torej nekaj visoko beljakovinskega (pa da ti za 30 g beljakovin ni treba pojest 4 sklede flore) brez trapastih omak in z malo ali nič pregretega olja (nič cvrtja).

Okapi, mislim da so vegi polpeti bolj marketiška fora za tiste mesožerce, ki se spogledujejo z vegetarijanstvom in za vse ostale zagrizene mesožerce, da vidijo, da so vegetarijanci dokaj normalni, saj tudi jejo nekakšno meso...
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Gandalfar ::

MeGreat ::

With this system you can build up muscles 312% faster
than ever before. You can also lose your bodyfat 66.7% faster.

lol

c3p0 ::

Verjetno imajo večji efekt beljakovinski praški na osnovi sirotke.

thramos ::

Skuta, jajca, mleko, siri ... in če "prepričanje dopušča" še veliko vrst rib.

Gadjit ::

Receptov preveč, da bi pisu.
Vegetarijanstvo (seveda brez rib in podobnih morskih jedi in jajc!) 2 najlepša stvar, ki se mi je v življenju zgodila, komi čakam da bom več let vegetarijanec kot sem biu prej živalojedec. Razlika je velika! Vse je v vzgoji naših staršev in tradiciji. Edin problem, ki sem ga do sedaj opazil če verjamete al pa ne je netolerantnost vsejedcev.

Drugač pa en namig:
Slovenska firma z sedežem v Laškem - Fastram ima zelo okusne jedi iz soje in tofuja:
Sojini polpeti, svalki, dimlen tofu, hrenovke, sejtan s čebulo, meni najljubša burgeta in razni namazi.
Dobiš jih pa v vseh večjih šoping centrih.
Majoneza brez jajc: Proizvaja Zvezda reče se ji pa Omegaoil al neki takga pa 2 srčka sta gor en moder en pa rdeč se mi zdi. Se pa dobi samo v majhni embalaži se mi zdi da 100g tako so tiste majoneze za solate. Men je ful dobra!
Maja love U forever!

energetik ::

Evo še en recept - pečena polenta:
Skuhaš polento, bolj gosto in jo naliješ v pladenj, par cm na debelo. Ko se strdi narežeš na kvadre poljubne velikosti. Narediš paradižnikov omako iz paradižnikov/pelatov z poljubnimi začimbami (timijan, origano, sol, poper), lahko še kakšno jajce in zmiksaš. Potem v malo namaščen pladenj nalagaš kose polente (čim bolj kaotično) in hkrati polivaš z omako. Na vrhu potreseš z naribanim sirom. Potem pri 200°C pečeš okoli 20 min oz. da se sir zapeče.
Prej nism bil privrženec polente, ampak tole je pa dobro..

Sicer sem pa tudi jaz zelo zmanjšal količine mesa v jedilniku, odkar sem se preselil na svoje. Najprej sem se odpovedal salamam, klobasam, hrenovkam in podobnim predelanim zadevam. Sendvič si ponavadi nardim iz kakšnega namaza, mocarele in paradižnika; zjutraj pa mislije/čokolešnik. Poleg tega tudi v menzi če je le možno vzamem jed brez mesa. Zdaj pojem na teden max 1 puranov zrezek + kakšno ribo na žaru. Počutim se super in moram reči da mi vsaj predelane mesnine že kar smrdijo. Vegetariansko hrano jem predvsem zato, ker se mi zdi veliko bolj okusna in pestra in ker se dobro počutim po jedi. Sicer pa mislim, da se je predvsem dobro držati tiste prehranske piramide, ki so nas jo učili že v OŠ. Potem avtomatično ješ minimalno mesa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

gzibret ::

Evo, smajli, še en vegi recept. Sem skuhal včeraj, in je ratalo ful dobro....

Na olju pražiš čebulo (3 kom), skupaj s kar nekaj muškatnega oreščka, po želji lahko dodaš še čili ali pekoče feferone. Ko je zadeva prepražena, dodaš narezan korenček (2 kom) in na kocke narezane bučke (brez semenk!; 3-4 kom). Še malo kuhaš pokrito s pokrovko. Potem dodaš eno žlico sladke paprike v prahu in na kockice narezan česen (3 stroki), pražiš 1-2 minuti na ful ognju in vmes cel čas mešaš. Potem zaliješ z vodo (5 dcl, lahko tud več/manj), dodaš biotop mešanico začimb (http://www.zdravahrana-biotop.si/si/pro... - prodajajo v Mercatorju), zelenjavno jušno kocko (tudi dobiš v Merkatorju, tam, kjer je "kitajski oddelek" oz. bio oddelek) in 1 žlico paradižnikove mezge. Naj vre 15 minut, potem pa s paličnim mešalnikom zadevo homogeniziraš, nakar kuhaš še 5 minut. Na koncu dodaš kislo ali sladko smetano. Za počez lahko dodaš kocke kruha, ki jih prej prepražiš na maslu.

Njami!

Za posladek pa 2 kosa lubenice velikanke ;) Pa ne one iz Merkatorja, ker tam prodajajo sranje, uvoženo iz Španije (sploh ni sladka; jaz ne vem, kaj delajo s tistimi lubenicami, ker so prav ogabne!). Treba je iti do kakega "šipterja" oz. enega, ki jih vozi iz Makedonije ali pa Albanije.


PS - jutri bom kuhal sicilianske špagete. Recept jutri.....
Vse je za neki dobr!

Saladin ::

Podloga za vse enolončnice, omake ali juhe:
Ogromno čebule, ki jo dolgo dušiš, paradižnikova mezga, ogromno sladke in huda paprike v prahu, vegeta, senf, majaron, timijan, sladkor, sol in poper.

Osnova pa je kisla mezga in sladka paprika, da dobiš ven kislo-sladko-pekočo omako.

Notri pa gre vse od fižola, tune, testenin, ...

Garantiram ti, da bodo vsi trdili, da je meso notri.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saladin ()

Poldi112 ::

>Notri pa gre vse od fižola, tune, testenin, ...
>Garantiram ti, da bodo vsi trdili, da je meso notri.

Saj, če daš tuno notri, potem bodo njihove trditve pravilne. :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

veverrca ::

Mmmmm..pražena čičerika..noro dobr :D

btree ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: btree ()

gzibret ::

Obljuba dela dolg.... Za mene osebno najboljši recept za omako za špagete in to bom danes mel za kosilo.

Olupljene in narezane paradižnike (olupi se ga najlažje, če daš surovega za 30 sekund v vrelo vodo), narezane olive, kapre in na kockice narezan česen in sol (vse po okusu) začneš cmariti v eni posodi na srednjem ognju skupaj z malo olivnega olja. Ko izhlapi ven dovolj vode iz paradižnika, dodaš (opcija) še malo paradižnikove mezge in začimbe (baziliko, posušen česen in narezane suhe čili paprike), kuhaš še par minut in to je originalen recept (ta recept so mi povedali domačini na Eolskih otokih). Vendar jaz dam notri še 100 - 150 g mozarelle in še malo kuham, da se lepo stali. To pa je pol tisto tapravo!

V glavnem jaz imam to zadevo zelo rad. Je simpl jed, hitro pripravljena in zelo okusna. Več variant vključuje še čebulo, a ne se pustit zmest. Probajte enkrat brez čebule.
Vse je za neki dobr!

NonPlusUltra ::

;-) je izjavil:

Zanima me kako vegeterjanci ostanejo "siti", ker če jaz ne jem mesa 3x na dan mam občutek slabosti in da moje telo nekaj potrebuje. Rad bi kak teden preživel čisto brez mesa, pa me zanima naprimer kako si narediš:
-sendvič


jaz tako:

1.
ciabatta z olivami
rezne mozzarelle
rezine zrelega paradižnika
rukola
sol

2.
polnozrnata žemlja
pečena rdeča paprika
popečen česen
peteršilj
par kapelj balzamičnega kisa

3.
kaka podolgovata bela žemlja
rezine bučk na žaru
kosmiči parmezana
čilijevo olje

4.
kajzerica
popečene rezine melancan
rezine prekajenega sira
listi sveže bazilike

5.
tanjši rezini Jelenovega hleba
lešnikov namaz
zdrobljeni lešniki
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

NonPlusUltra ::

Ups, pozabila najboljšega:

polnozrnati toast
zmečkan ali na rezine narezan avokado
limonin sok
sol
poper
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

gus5 ::

Danes je svetovni dan vegetarijanstva. Čestitke vsem, ki so se znebili odvisnosti od mesa. :D

Fim ::

Več kot 150 receptov: http://www.vegeponedeljek.si/

hancy ::

A ima mogoče kdo kak dober recept za kuskus?

boris82 ::

Tu je nekaj dobrih receptov: https://www.malinca.si/polnozrnat-kusku.... Meni je najboljši tisti s popečeno zelenjavo in pinjolami.

TheBlueOne ::

Avenger je izjavil:

No mene pa zanima kakšna zgleda vegetarijanska fitnes hrana za mišice, torej nekaj visoko beljakovinskega (pa da ti za 30 g beljakovin ni treba pojest 4 sklede flore) brez trapastih omak in z malo ali nič pregretega olja (nič cvrtja).

Okapi, mislim da so vegi polpeti bolj marketiška fora za tiste mesožerce, ki se spogledujejo z vegetarijanstvom in za vse ostale zagrizene mesožerce, da vidijo, da so vegetarijanci dokaj normalni, saj tudi jejo nekakšno meso...


Niti ni tak problem, ce lahko jes jajca in mlecne izdelke. Moras se zavedati, da tudi z mesom ni lahko, ker je hitro mastno in zna presegati razmerje beljakovine/kalorije.

Torej za zajtrk jajca ali pa sir z malo mascobami. Kasneje pa cim vec zelenjave, da je dovolj vlaknin, beljakovine pa it strocnic, skute, drugih pustih sirov... Samo polnovredni kruh, polnovredne testenine, bio krompir, da ga lahko jes z olupom...

Zelo zelo vazno so se omega mascobe, s katerimi jes sir, skuto, jih z njimi pripravljas.... Izogibas se mastem, ki so na sobni temperaturi trde. Tukaj so in tudi orescki, ki imajo dobre mascobe in beljakovine.

Po treningih, pa bos skoraj gotovo, ce si vegi ali ne potreboval kaksen shake. Najboljse, da kupis ciste sirotkine beljakovine "Whey" brez okusa in iz njih delas shake. Lahko dodas sadje, kakav...

No tako sem jaz zivel dokler sem bil samski. Od kar imam tazadnjo punco, ki je tudi vegi, je vse malo bolj izi in ne gledam na vsako kalorijo. Vecinoma kuhava mediteransko hrano, solate in tisto nekajkrat ko grema na tek ali plezat pa si narediva shake.

V glavnem, ce je dovolj beljakovin, vlaknin in mascob in malo kalorij se performanse raketira. Jaz sem v dveh letih iz vec kot 1H za 10km prisel na 1h45 za polmaraton. Iz nic pullupov na brez problema tri serije po deset....

Zgodovina sprememb…

NikolormousB ::

Tudi brez živalskih živil se da dobiti veliko več beljakovin, kot jih lahko porabiš.

Stročnice imajo cca. 20 do 30% kalorij iz beljakovin. Iz 100g soje dobiš cca. 36g beljakovin in 450 kalorij. 2 takšna obroka na dan že presegata potrebam po beljakovinah aktivnega moškega, težkega 70kg.

TheBlueOne ::

Drugace pa poglej YouTube scooby1961 ima kar dobro pokrito hrano tudi za vegije.

c3p0 ::

hancy je izjavil:

A ima mogoče kdo kak dober recept za kuskus?


Cvetačo sesekljaš v sekljalniku in popečeš, boljše od pravega kuskusa.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kuharija,... oziroma kaj jeste? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13316844 (14548) Unknown_001
»

Kaj je za kosilo

Oddelek: Loža
498977 (6121) m0LN4r
»

Vok in stir-fry (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6715823 (13424) Brane22
»

Slovenska tradicionalna hrana (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8721251 (19600) ales85

Več podobnih tem