» »

EU podaljšala zaščito glasbenih posnetkov s 50 na 70 let

EU podaljšala zaščito glasbenih posnetkov s 50 na 70 let

Techdirt - Včasih se zdi, da bo avtorska pravica na Mikiju miški trajala dobesedno v nedogled, čeprav je nastala novembra 1928 in je njen avtor, veliki ilustrator Walter Elias "Walt" Disney umrl že leta 1966. To je po svoje res, ker ima Disney na Mikiju tudi blagovno znamko, ki jo je mogoče neomejeno podaljševati, ampak tudi sama avtorska pravica ni od muh. Po zadnji noveli leta 1998, nekoliko cinično poimenovani kar Zakon za zaščito Mikija Miške, se je namreč že (četrtič) podaljšala, tokrat do leta 2023, in se po vsej verjetnosti še bo. Stara dela so dobila 95 let zaščite od prve objave, nova pa za ves čas avtorjevega življenja + 70 let po njegovi smrti. Podobno ureditev je kmalu uveljavila tudi Unija - smrt + 50 let po Bernski konvenciji l. 93 in smrt + 70 let od leta 2006 naprej. Ampak to je zadevalo samo avtorsko pravico, ne pa tudi ti. sorodne pravice, posebej pravice izvajalcev (bend, igralci, člani orkestra, ipd) in izdelovalce fonogramov (založniki). Za njih velja 50 let zaščite od izvedbe (album, koncert) in še bolj kritično, od prve izdaje albuma. To pa bi, če malo seštejemo letnice, pomenilo, da bi zaščita v 60h izdanih albumov potekla že letos oz. v prihajajočih letih. Konec služenja na best of, digitaly remastered, limited edision, gold issue kompilacijskih albumih Beatlov, Dylana, Hendrixa, Doorsov, Beatlov in še marsikoga.

Obdobje 50 let je bilo v Uniji pod nujno potrebno podaljšati. Lastniki avtorskih pravic so za sprejetje nove direktive prizadevali že precej dolgo časa, a so jih doslej zadrževali pomisleki nekaterih držav članic. Že leta 2008 je Evropska komisija predlagala, da bi se doba povečala na 95 (+45) let, a je prihodnje leto Evropski parlament izglasoval le direktivo s podaljšanjem na 70 (+25) let. Zadostno število ministrov v Svetu EU je doslej preprečevalo uveljavitev te direktive. Od sprejema Pogodbe iz Nice, ki je težo glasov posamezne države priredila za nove, razširjene razmere (velike države še vedno ohranijo znatni delež glasov, a spričo nasprotovanja zlasti Poljske ne preveč) je moralo za sprejem glasovati večino držav članic (vsaj 14), ki bi skupaj morale imeti 74% volilnih uteži in predstavljati 62% populacije Unije. Za so bile vse velike države, proti pa Avstrija, Belgija, Luksemburg, Romunija, Slovaška, Slovenija, Švedska, Nizozemska, Danska, Portugalska in Češka, kar je pet glasov manj od potrebnega števila glasov za blokado (vseh sodelujočih glasov je 345). Mnenje so spomladi letos iznenada spremenili Danci, zdaj pa še Portugalska in Češka, nakar je bilo glasov dovolj.

Svet trenutno zaseda od četrtka pa do ponedeljka in na četrtkovem zasedanju so stalni predstavniki (COREPER) potrdili predlog parlamenta , s katero se v EU podaljšuje trajanje sorodnih pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, preden preidejo v javno last. Nova direktiva jih s 50 let podaljšuje na 70 let po smrti avtorja (ali zakoniti objavi za dela brez znanega avtorja), kar velja retroaktivno tudi za dela, mlajša od 70 let, ki so bila po obstoječi ureditvi že v javni lasti. Formalna potrditev Sveta se pričakuje za ponedeljek. Direktiva začne veljati naslednji dan, države članice pa poproša, da spremembo čimprej prenesejo v svoje nacionalne zakone.

Direktiva ima le štiri člene, v katerih:
  1. malo zaščiti izvajalce;
  2. zelo zaščiti založbe;
  3. poskrbi za retroaktivno veljavnost podaljšanja.

Zato je pa toliko bolj "prijetno" branje obrazložitev potrebe po podaljšanju. Direktiva na veliko izpostavlja potrebo, da se zaščiti izvajalce, ki so začeli ustvarjati v 60h letih (v svojih 20h) in so zdaj, 50 let kasneje, v svojih 70 in z nizko ali mizerno penzijo ("The proposal aims to improve the social situation of performers, and in particular sessions musicians, taking into account that performers are increasingly outliving the existing 50 year period of protection for their performances."). Poleg njih je treba zaščititi tudi založbe, ki jih v zadnjem desetletju pesti upada naklad in pa seveda piratstvo, ki je tudi ovrednoteno v številu CD-jev, izgubljenih služb in očitno nepotrebnih stroških za zaščito svojih pravic. Vse skupaj se, kljub temu, da je predlog spisala Komisija, lahko bere tudi kot enostransko sporočilo za javnost katere od velikih založb. Resnica, če je seveda taka, ni nič manj kot zastrašujoča.

Če nič drugega, je to priložnost, da v prihajajoči noveli ZASP malo bolj dosledno določimo pravila za prosto rabo, izključimo mala podjetja od plačil za kolektivno upravljanje avtorskih pravic (ZDA to poznajo), ali omilimo ureditev DRM.

39 komentarjev

P4ajo ::

F*** y**, tisti avtorji, ki so dosegli kaj, zaradi česar bi do današnjih dni prejemali denar od tega, so prejeli že toliko denarja, da ga imajo dovolj za več življenj, vsi ostali, ki jim denarja morda "primankuje" pa nikoli niso "dosegli dovolj", da bi lahko danes (oz. naslednjih 20 let) imeli kaj od tega. Založbe torej.
Jst bom pirat!

jlpktnst ::

Ukinit avtorske pravice pa bo.

Umetnik lahko še vedno živi od ustvarjanja glasbe same. Avtorske pravice niso potrebne.

Enako velja za programerje in podobno.

gendale ::

zmanjšat na 5 let ne pa podaljšat na 70 :|

RoSeR ::

Piratstvo je in bo večno. Vsi ostali pa si dajejo avtogole.

sss ::

To me niti ne moti tolk.

Problem so priskledniške organizacije tipa SAZAS, ki za mnogo ustvarjalcev pravzaprav ne skrbijo kot bi morali ampak forsirajo določene.

Mrakw ::

Meni se pa to zdi prav.

SuperVeloce ::

sss je izjavil:

To me niti ne moti tolk.

Problem so priskledniške organizacije tipa SAZAS, ki za mnogo ustvarjalcev pravzaprav ne skrbijo kot bi morali ampak forsirajo določene.


Se strinjam. Naj se zaščitijo avtorji, ne pa založbe in agencije-pijavke... Avtorji mainstream muzike (lahko bi temu rekli komercjala, čeprav se to dejansko smatra kot nadzvrst različne novodobne drekmuske) veliko dobijo od tega, marsikateri drugi avtorji pa ne. Koliko je blues-jazz-soul izvajalcev, ki bi si zaslužili ta denar, ki ga pobere britney, bieber in podobni... uff, koliko je že samo kitaristov... kdaj pa kdaj se takšnega zapeljemo gledat v Gradec na kakšen koncert v njihovih poštimanih klubih

#000000 ::

sss je izjavil:

To me niti ne moti tolk.

Problem so priskledniške organizacije tipa SAZAS, ki za mnogo ustvarjalcev pravzaprav ne skrbijo kot bi morali ampak forsirajo določene.


Itak, jest bi skor upal it stavt, da sazas ne nakaže niti centa nobenemu tujemu avtorju. Se da to kje pogledat ? Ker me res zanima kok je dobil 50 cent al pa gaga od sazasa ?

pss-m ::

#000000 je izjavil:

Itak, jest bi skor upal it stavt, da sazas ne nakaže niti centa nobenemu tujemu avtorju. Se da to kje pogledat ? Ker me res zanima kok je dobil 50 cent al pa gaga od sazasa ?
naj bi bili podatki dostopni, a na njih čakam že več kot eno leto...

opeter ::

Mi lahko kdo razloži, kaj pomenijo oznake tipa 60h, 20h ipd. v novici?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

dux ::

60h = 60. leta = 1960-1970
takrat so bili izvajalci v svojih 20h = stari med 20 in 30 let
Upanje je v nasih odlocitvah

opeter ::

dux, hvala za razlago.

Ali se to nekoč ni označevalo tako: 60-ih, 60-a itn.?
Morda se motim.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

MrStein ::

Ja, po moje tudi "i" manjka. Pa vezaj verjetno tudi.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BaToCarx ::

hehe, retroaktivno in podaljševanje. Čez par let pa spet... hahah smeh me daje kolk netegujejo.

BlueKnight ::

To je demokratično izvoljena regulacija slobodnega trga v demokratičnem tržnem gospodarstvu. In sigurno večini ustraza, saj imamo demokracijo al kaj? >:D
Assumption is the mother of all fuckups!
"Under Siege 2:Dark Territory"

KoKi ::

Zakaj se ta novica bere kot kriminalni roman?
# hackable

joze67 ::

Takole mimogrede, v Sloveniji so od leta 1995 glasbena avtorska dela zaščitena 70 let po smrti njihovega originalnega avtorja (oz. zadnjega, če jih je več). Domnevam, da gre samo za harmonizacijo po celi EU.

digitalcek ::

joze67 je izjavil:

Takole mimogrede, v Sloveniji so od leta 1995 glasbena avtorska dela zaščitena 70 let po smrti njihovega originalnega avtorja (oz. zadnjega, če jih je več).


Popolnoma drži.
Ne vem pa, kako bodo mladiči v Sloveniji in širše čakali 100 let (recimo da je delo avtor napisal pri štiridesetih, umrl pa star sedemdeset), da bodo legalno "sneli" tako delo?

Njihovo edino upanje so - tablete za nesmrtnost...:D

Pristojni organi EU s podaljševanjem zaščite avtorkih del pravzaprav sporočajo, da ZA NJIH razlika med fizično in intelektualno lastnino ni tako velika, kot se zdi na prvi pogled. Ne glede na ničle in enke.
Tudi intelektualna lastnina je zaščitena, in to kar lepo obdobje.

Kajti mladi zblojenci s svojimi zahtevami po znižanju zaščite na leto ali pet pravzaprav med vrsticami sporočajo, da bi bilo čisto fajn, če bi individualna hiša (vaša tudi?) po kakih 150-ih letih "ponarodela"... Ali pa še prej, ker vi si pač z 700 evrov mesečnega dohodka hiše ne boste mogli NIKOLI kupiti.

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

Zakaj jajcajo, namesto da uzakonijo večno trajanje?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

digitalcek ::

MrStein je izjavil:

Zakaj jajcajo, namesto da uzakonijo večno trajanje?


Res ne vidim niti enega pametnega razloga, da ne bi bila avtorska stvaritev zaščitena za vse večne čase. Stvar avtorja pa bi bila, ali jo trži za denar, ali jo poklanja, ali pa fotografije/posnetke/tekste čuva v trezorju in jih teden dni pred smrtjo zakuri.

Gandalfar ::

Pomojem zato, ker si avtorjem dal neko infrastrukturo in znanje, ki se je financiralo iz skupnega denarja in bi si zelel, da se ta tvoja investicija na dolgi rok prenese iz monopola privatnika nazaj v javno dobro.

MrStein ::

digitalcek je izjavil:

ali pa fotografije/posnetke/tekste čuva v trezorju in jih teden dni pred smrtjo zakuri.

Saj to lahko že zdaj.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

joze67 ::

Tako kot ne vidim nobenega razloga, da se med avtorja in konzumnta postavljajo neke vlade, pa SAZAS_like organizacije. Naj avtor svojo pravico uveljavlja in ščiti na svoj račun.

digitalcek ::

Gandalfar je izjavil:

Pomojem zato, ker si avtorjem dal neko infrastrukturo in znanje..


Nič ne vem o tem, da mi je Siol pred 10-imi + leti poklonil internetni priključek. In nič ne vem o tem, da so mi knjige, ki so me naučile uporabljati splet in nekatere programe, prinesli domov (brezplačno) iz Mladinske knjige.

joze67 je izjavil:

Tako kot ne vidim nobenega razloga, da se med avtorja in konzumnta postavljajo neke vlade, pa SAZAS_like organizacije. Naj avtor svojo pravico uveljavlja in ščiti na svoj račun.


Vsaj 90% slovenskih avtorjev NIMA denarja, pa tudi znanja, da bi si naredili odlično optimizirano spletno stran, preko katere bi tržili svoje vsebine, in promovirali nove produkte. Odtod posredniki.

In ti avtorji tudi nimajo denarja, volje in časa, da bi preganjali malega slovenskega tatiča, ki jim krade, če se kaj ukrasti da.
Ne pravim, da se jim hebe, trdim, da so obupali.

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

Kje si se pisat učil? V rovtah? Ali pa mogoče v javnih zavodih?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

digitalcek ::

MrStein je izjavil:

Kje si se pisat učil? V rovtah? Ali pa mogoče v javnih zavodih?


Spet si u ibr pameten.

Kaj ko bi tebi (in tebi podobnim pametnjakovičem), če si nekje v službi, mesčno trgali 150 evrov, ker so ti nekoč nudili brezplačno šolanje?

Zakaj bi bil kaznovan za nazaj samo avtor, ostali pa ne? Avtor samo zato, ker kakšen mesec zasluži več, kot nekreativni ulužbenec?

joze67 ::

Posrednike za promocijo že sedaj plačujejo avtorji.

Težava je, ker hočejo, da cel svet, predvsem pa država, pazi na to, da se njihovega ne bo nihče dotikal.

Pa težava je, da kartelno ponujajo - vsiljujejo svoje produkte.

Po segmentih je vse v redu; samo celotna slika pa smrdi do neba.

HairyFotr ::

digitalcek je izjavil:

Nič ne vem o tem, da mi je Siol pred 10-imi + leti poklonil internetni priključek. In nič ne vem o tem, da so mi knjige, ki so me naučile uporabljati splet in nekatere programe, prinesli domov (brezplačno) iz Mladinske knjige.
Ljudmila je umetnikom in računalničarjem zagotavljala zastonj dial-up internet pred 10-imi leti. Knjige so pa "zastonj" v knjižnici. Če jih lepo prosiš, skoraj vedno nabavijo knjigo, ki jo želiš.

digitalcek je izjavil:

Kaj ko bi tebi (in tebi podobnim pametnjakovičem), če si nekje v službi, mesčno trgali 150 evrov, ker so ti nekoč nudili brezplačno šolanje?

Oboje zgoraj in tudi šolanje se financira iz teh "150 evrov", ki ti jih vsak mesec trgajo od plače. (govorim seveda o davkih)

Senitel ::

digitalcek je izjavil:

Vsaj 90% slovenskih avtorjev NIMA denarja, pa tudi znanja, da bi si naredili odlično optimizirano spletno stran, preko katere bi tržili svoje vsebine, in promovirali nove produkte. Odtod posredniki.

Če misliš, da je pogoj, da slovenski avtor uspe to, da ima odlično optimizirano spletno stran, potem si že MOČNO zgrešil. Dot-com boom in crash sta že davno mimo.

MrStein ::

digitalcek je izjavil:


Kaj ko bi tebi (in tebi podobnim pametnjakovičem), če si nekje v službi, mesčno trgali 150 evrov, ker so ti nekoč nudili brezplačno šolanje?

Zakaj bi bil kaznovan za nazaj samo avtor, ostali pa ne? Avtor samo zato, ker kakšen mesec zasluži več, kot nekreativni ulužbenec?

Saj mi trgajo od plače. Vsak mesec.
Temu se ne reče "kazen".
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Gandalfar ::

Pac kot druzba smo ugotovili, da hitreje napredujemo in se vsem visa kvaliteta zivljenja, ce znanje in njegovi produkti prosto krozijo. Zatorej omejen monopol na to znanje - za casa zivljenja in se malo cez z idejo, da na dolgi rok pa vseeno druzba uspe to vkljucit v svoj bazicni katalog nad katerim je mogoce graditi.

haiku ::

digitalcek je izjavil:

Gandalfar je izjavil:

Pomojem zato, ker si avtorjem dal neko infrastrukturo in znanje..


Nič ne vem o tem, da mi je Siol pred 10-imi + leti poklonil internetni priključek. In nič ne vem o tem, da so mi knjige, ki so me naučile uporabljati splet in nekatere programe, prinesli domov (brezplačno) iz Mladinske knjige.

joze67 je izjavil:

Tako kot ne vidim nobenega razloga, da se med avtorja in konzumnta postavljajo neke vlade, pa SAZAS_like organizacije. Naj avtor svojo pravico uveljavlja in ščiti na svoj račun.


Vsaj 90% slovenskih avtorjev NIMA denarja, pa tudi znanja, da bi si naredili odlično optimizirano spletno stran, preko katere bi tržili svoje vsebine, in promovirali nove produkte. Odtod posredniki.

In ti avtorji tudi nimajo denarja, volje in časa, da bi preganjali malega slovenskega tatiča, ki jim krade, če se kaj ukrasti da.
Ne pravim, da se jim hebe, trdim, da so obupali.

99% slovenskih piratov je ne samo barabe, ampak jim je očitati tudi popolen manjko okusa in inteligence, če piratizirajo proivode slovenskih avtorjev. So izjeme, ampak 99% avtorjev ni niti za piratizirati, kaj šele kupiti. 8-)

digitalcek je izjavil:

MrStein je izjavil:

Kje si se pisat učil? V rovtah? Ali pa mogoče v javnih zavodih?


Spet si u ibr pameten.

Kaj ko bi tebi (in tebi podobnim pametnjakovičem), če si nekje v službi, mesčno trgali 150 evrov, ker so ti nekoč nudili brezplačno šolanje?

Zakaj bi bil kaznovan za nazaj samo avtor, ostali pa ne? Avtor samo zato, ker kakšen mesec zasluži več, kot nekreativni ulužbenec?

Vsakič kadar kupim paket praznih zgoščenk ali natlačenk, ne glede na namen uporabe, plačam "avtorsko" nadomestilo. Torej sem potemtakem upravičen na te medije kopirati tudi avtorska dela.8-)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: haiku ()

haiku ::

Senitel je izjavil:

digitalcek je izjavil:

Vsaj 90% slovenskih avtorjev NIMA denarja, pa tudi znanja, da bi si naredili odlično optimizirano spletno stran, preko katere bi tržili svoje vsebine, in promovirali nove produkte. Odtod posredniki.

Če misliš, da je pogoj, da slovenski avtor uspe to, da ima odlično optimizirano spletno stran, potem si že MOČNO zgrešil. Dot-com boom in crash sta že davno mimo.

Točno tako. 90% SI avtorjev nima veliko denarja, še manj pa talenta.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Iatromantis ::

Cost of Europe's 20-year copyright extension? €1 billion

Intellectual property academics claim that 20 more years of protection for sound recordings will cost society a billion euros--with 72 percent of the money going to the music labels.


http://arstechnica.com/tech-policy/news...

MrStein ::

Iz arstechnica: "with only 4 percent benefiting those musicians mentioned in the European Council press release as facing an 'income gap at the end of their life times.' "

At the end of their lives? Kako bi jim naj pomagala sprememba, ki pride v vpliv komaj 50 let po njihovi smrti ???
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

JanK ::

Postajamo kolonija ZDA. Toplo priporocam branje http://falkvinge.net/2011/09/05/cable-r...


Among the treasure troves of recently released WikiLeaks cables, we find one whose significance has bypassed Swedish media. In short: every law proposal, every ordinance, and every governmental report hostile to the net, youth, and civil liberties here in Sweden in recent years have been commissioned by the US government and industry interests.


Se en dober komentar v taistem clanku:

The reason is simple. The US has transitioned from an industrial economy to a “service economy” and is beginning to take the next steps further. Also, by now the US corporations have destroyed many of the meatspace production sectors in the entire nation by off-shoring massive parts of their production and development capability to China, India and other low-cost countries.

Detroit no longer produces cars. Plastics, paints, etc. come from China. The electronics is “designed in California, made in China”. The list goes on.

What is left? It’s Hollywood, the music industry, medical industry, software, patents, all sorts of intellectual property. There is plenty of that!

The drive is to twist the world into accepting intellectual property as if it were something tangible. The US pushes this hard because it is the only thing they have left. The idea is not to own the methods of production, but to own the instructions for the methods of production, and make others pay for using the instructions.

A problem appears when the rule-setters don’t play by their own rules. Case Håkan Lans is a good example. However, this is an understandable course of action when seen from the previously described perspective. Patent fights with foreign companies and screwing foreign inventors over is necessary as their survival is at stake.

What is intellectual property at its heart? It has no real value – it’s just a pile of contracts. To make the gamble which the USA is doing work, there must be a global unified acceptance of these contracts. This is pushed via ACTA and other treaties. The key is this: if the world is not unified behind accepting these piles of contracts as properly valid, then what happens? The IP-heavy regime, which US focuses on, will simply fail. They can’t keep on making movies for a profit when over half of the planet pays them nothing for it. Once the IP-heavy regime fails, US will not have much more left, and they cannot print more dollars to get out of that mess, the problem is simply too big. Also, they cannot reverse the falling trend by taking back the meatspace production, unless they start now – they cannot do this because of the short-term corporate profit motive prevents such strategic investments. Therefore, once the world-wide rejection grows via the Pirate Party movements and others, a collapse will be imminent.

This is why they fight nail and tooth against all intellectual property violations. It’s a matter of survival for them.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JanK ()

Gandalfar ::

Gandalfar je premaknil sporočila v vrednost bitkov.

digitalcek ::

JanK je izjavil:


What is intellectual property at its heart? It has no real value...


Super. Kar "proizvede" glava, mogoče še srce, torej ni NIČ vredno.

Kar "proizvede" polagalec ploščic (ko položi svojo 34.736-o ploščico) pa sicer ni avtorstvo, mu pa zato prinaša 15 evrov na uro. Uspejo VSI polagalci ploščic, še posebej tisti, ki dajo 20% poputa.

Dobro polagat ploščice se da priučit v dveh, treh mesecih, za spodobno igrat kitaro, dobro komponirat in imet kultiviran glas, pa traja vsaj pet let. In redki imajo smisel za vse tri komponente. In še bolj redki uspejo. Vkolikor seveda ob popolnem nespoštovanju kriterijev ne štejete za uspešne tudi tiste, ki brez posluha in brez svojih komadov brenkajo na kakšnem žuru...

Polagalci ploščic pa uspejo VSI. Brez izjeme! Z znanjem, ki so ga pridobili ušivih v treh mesecih. Brez končane srednje, višje, visoke in ne vem kakšne še šole.
Res super.

Sicer pa: prav jim je, avtorjem. Naj gredo ploščice polagat, pa bodo zaslužili mesečno SIGURNIH 2000 - 4000 evrov. Kdo pa jih je silil, da se šolajo, kupujejo drage inštrumente, zgubljajo čas z sestanki na založbah, s producenti, tonskimi studii, novinarji...

Zgodovina sprememb…

TESKAn ::

In redki imajo smisel za vse tri komponente.


Brez heca...
Še vedno pa nisi povedal, kako bomo zaščitili uboge slikarje, ki lahko svoj izdelek samo enkrat prodajo in ne dobijo nič od ogledov ljudi, ki ga vidijo. Si moreš mislit? Da eno sliko samo enkrat prodajo, če hočejo potem še kaj zaslužit, morajo naslikat novo! In jo spet prodat, pa ne fotokopijo, ampak original!
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bodo v ZDA podaljšali avtorske pravice zvočnih posnetkov na internetu vse do 144 let?

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
247702 (4998) erunno
»

Evropsko sodišče: knjižnice smejo digitalizirati svoje zbirke

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
106679 (5613) M.B.
»

Musopen izdal obsežno zbirko prostih izvedb klasične glasbe

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
279724 (8470) dr.Akula
»

Kako je z avtorskimi pravicami na delu, ki ga ustvarijo živali? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
7222273 (19234) BlueRunner
»

Nizozemci bodo sprejeli zakon o obdavčenju prenosnih predvajalnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
888412 (6487) Ziga Dolhar

Več podobnih tem