» »

Avtorske pravice in krivice?

Avtorske pravice in krivice?

Slo-Tech - Veliko ljudi vzame avtorske pravice za nekaj svetega in samoumevnega. Vendar ima vsaj eden izmed razlogov za to pravico drugačne temelje. Gre namreč za to, da posamezniku država s tem podeli monopol nad nekim avtorskim izdelkom, navadno v zameno za to, da bo izdelek čez čas postal javna lastnina in bodo lahko od njega imeli korist vsi.

Do tu vse lepo in prav. A problem se pojavi, ko medijske korporacije v Združenih državah vsakih nekaj let zlobirajo kongres, da podaljša veljavnost teh pravic. Tako je trajanje avtorske pravice z začetnih fiksnih 14 let po objavi sedaj naraslo na kar 95 let. Posredno pa ZDA vsiljujejo svoja pravila tudi drugim (glej CIPR).

Eric Eldred predlaga uravnovešenje zakona tako, da bi moral lastnik po 50 letih plačati simbolično vsoto, sicer bi delo takrat postalo javna last. Tako naj bi se vsaj delno vzpostavilo ravnotežje med javno in zasebno koristjo.

Mimogrede, v Sloveniji je trajanje pravice 70 let po avtorjevi smrti. Osnovna razlaga slovenske zakonodaje je dostopna tu.

4 komentarji

ender ::

95 let? A niso pred kratkim to podaljšali na 120 let?
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

minmax ::

Eldred pravi drugače... glej
http://eldred.cc/ea_faq.html točka 13 ...

mislim da je bilo prej 70 pa so podaljšali na 95 let...

drugače pa naša zakonodaja se bolj zgleduje po ameršiki, ker če prav razumem ima večina evropske zakonodaje trajanje avtorske pravice 50 let po smrti avtorja ...

minmax ::

aja

zakaj američane pravzaprav to toliko prizadane (bolj kot nas).. problem amerike je, da je pri njih (popularna) kultura večinoma narekovana s strani korporacij ... miki miška, kokakola, ... in ker pravice nad temi maskotami ne pretečejo, je v bistvu tudi javno življenje in javna kultura pod hudim vplivom oziroma v lasti korporacij.

... povprečnemu američanu je miki miška tako kot recimo božiček, al pa mogoče še boljša primerjava je martin krpan, del kulturne dediščine pač, ki se ne smatra več za neko komercialno zadevo. a problem nastane ko te bo disney tožil če boš narisal mikimiško na vrata svoje trgovine in njim ne boš nič plačal.. ali pa če boš sam naredil riskano katere junak bo miki miška...

skratka korporacije imajo v lasti javno kulturo.. to pa zna biti zoprno...

CaqKa ::

zanimivo tole minmax :8)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bodo v ZDA podaljšali avtorske pravice zvočnih posnetkov na internetu vse do 144 let?

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
247794 (5090) erunno
»

Open movie night - legalno?

Oddelek: Sedem umetnosti
142300 (1369) St235
»

Avtorske pravice diplomskega dela oz. njeno zavarovanje

Oddelek: Šola
112080 (1653) PaX_MaN

Več podobnih tem