» »

Nizozemci bodo sprejeli zakon o obdavčenju prenosnih predvajalnikov

Nizozemci bodo sprejeli zakon o obdavčenju prenosnih predvajalnikov

Slashdot - Nizozemska je po navajanju The Register-ja na dobri poti, da sprejme zakon o dodatni obdavčitvi prenosnih predvajalnikov glasbe. Tako se bo v primeru, da bo zakon sprejet, vsak predvajalnik podražil za 3,28 evra na "ukraden" GB. Ta denar pa bo šel v žep lastnikov avtorskih pravic kot nadomestilo za ukradene pravice. Najboljši ipod bo tako dražji za 180 evrov.

Podobno kot ta davek je tudi nadomestilo, ki ga naj bi ga plačevali v Sloveniji ob nakupu praznih medijev, ki se lahko uporabijo za shranjevanje avtorskih del. V Nemčiji utegne zaradi njega cena trdega diska kmalu narasti preko vseh mej, saj je nadomestilo vezano na kapaciteto nosilca in ne na kos ali ceno izdelka.

Tako glasbena industrija kuje izgube. Najprej kupimo prenosni predvajalnik, za katerega plačamo (bomo?) davek, potem rabimo kak nosilec za rezervno kopijo, za katerega spet plačamo davek, za tem po možnosti kupimo še glasbo prek spleta, kjer z nekaj smole pride do napake na strežniku in je treba transakcijo še enkrat ponoviti, pa smo srečno opravili s plačili za avtorske pravice. Ali pač?

88 komentarjev

«
1
2

gzibret ::

Idiotski zakoni. Kaj bodo sedaj obdavčili še svež zrak ali kaj?

Jaz na CDR snemam izključno backup. Oni davek pa naj si nekam zataknejo.
Vse je za neki dobr!

iskra ::

3.28€ ... Ja seveda ... Mislim, da bodo povzročili ogromne izgube vsem firmam, ki izdelujejo kakršnekoli nosilce podatkov - in spet se bodo tožarili na veliko gor in dol :D
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Thomas ::

Če gre državna potrošnja gor, morajo it davki gor.

Smo za (radikalno) zmanjšanje trošenja države?

Kolikor sem vas poslušal tukaj na forumu, nismo.

Marjan ::

>Ta denar pa bo šel v žep lastnikov avtorskih pravic kot nadomestilo za ukradene pravice.

Kako pa določijo ob kolikšno izgubo je bil določen avtor zaradi "ukradenih pravic" ?

iskra ::

Še boljše vprašanje: kako (oz. na podlagi česa) bodo potem pravično razdelili ta denar med lastnike avtorskih pravic? Mislim, da ga ne bodo >:D
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

gzibret ::

Če bo pri nas davek, bom pač nosilce kupoval v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem ali v BIH (mislim, da bi bilo dobro za nas, da BIH ne vstopi v EU še dolgo časa). Če bodo povsod okoli davki, pom pač kupoval pakete "daril" iz Amerike. Ali iz kake banana republike, nosilce pa bom prodajal na črnem trgu.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

> Če bo pri nas davek, bom pač nosilce kupoval v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem ali v BIH

Tako je. Država bo dobila konkurenco. Sej jo v drugih državah že ima, samo to bo šlo še precej dlje.

Kmalu se bo najbolj splačala poštena igra. Blefiranje v stilu EU konfekcionarjev ... odpade.

zee ::

raznih Bepopov in podobnega šrota (=praktično vsa slovenska glasba) ne mislim podpirati z nakupom praznih nosilcev, ki jih uporabljam za backup.

bom pač medije drugje kupoval.

vsekakor pa: beda beda in še enkrat beda.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

hruske ::

drugače v avstriji tudi poznajo nadomestilo, mimogrede.
Rad imam tole državico. <3

Jux ::

Če gre državna potrošnja gor, morajo it davki gor.


Pa če je to nadomestilo, ki gre glasbenikom in ne državi (in tudi če si država vzame nekaj zase - s tem pokrijejo storške birokracije ki dodatno potrebna). V vsaki temi pa res ni treba začet spet z družbenopolitično ureditvijo.

Sicer pa, to je cel haha, če bi mel šanso, bo ukinil VSE glasbene založbe na svetu. VSE! Sam harajo in nabijajo davke na vse kar se da, da te cuknejo čimveč keša direktno v svoj žep. Če smo mel zadnjih 20 - 30 let konsenz kar se tiče kopiranja glasbe etc. so založbe uspele tisto lepo ravnovesje povsem porušit sebi v prid. In to pod krinko, da jih piratstvo stane miljarde, kar je najmanj laž. Fakin ultrakapitalizem ZDA, evo ti fer odnos do kupcev. In namesto da bi se država potrudila in zaščitila kupca, delala racionalno, se vidi da je itak najbolj pomembno kdo ma dobrega lobista v parlamentu. In tukaj povprečen človek puši kurac.

V življenju več ne kupim orginalnega cedeja. Fuck OFF! ;(( ;(( ;((

(sorry za kletvice, SAM KOLK TO MENE RAZPIZDI!)
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

Pa če bi pol vsaj dovolil piratstvo oz. dekriminaliziral piratstvo, hej, če že plačujemo nadomestilo za piratstvo, pol bi po svoje moral bit legalno?

Ne spomnem se da bi kdo uvedel davek na rizle ker se uporabljajo za zvijanje đointov. Al pa davek na igle ker jih nucajo đankiji. Pa oboji obremenijo državni proračun. Hehe, you gotta love sisteme kjer država očitno daje prednost velikim podjetjem pred svojim interesom in interesom malega človeka.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

borchi ::

Jux me je prehitel. thomas, tu ni problem z danskim komunističnim fiskalnim sistemom ampak je to problem kekcev, ki ne znajo brez vmešavanja države služit denarja na trgu.
l'jga

borchi ::

smo obdelali že davno na primeru slovenije.
l'jga

minmax ::

thomas: ti 'davki' niso davki ampak nadomestila. ne grejo v drzavni proracun. neposredno gredo SAZAS, izdelovalcem fonogramov in drugim, izplacujejo pa se glede na to koliko ima kdo prijavljenih objav del (kar recimo radijske postaje morajo sporocat SAZASu). lahko ugibas, da to s trgom nima kaj dosti povedave. torej so ta nadomestila absurd, ce zagovarjas idejo svobodnega trga, ker ga dobesedno negirajo.

sam sicer ne zagovarjam ideje povsem svobodnega trga, a na stvar gledam kot ustvarjalec in kot neinstitucionaliziran ustvarjalec avtorskih del. ker za svoja dela ne zaračunam, sem zaradi takšnih nadomestil depriviligiran in v podrejenem položaju.

Thomas ::

> thomas, tu ni problem z danskim komunističnim fiskalnim sistemom ampak je to problem kekcev, ki ne znajo brez vmešavanja države služit denarja na trgu.

To je zame isto. Sej vem, to je čudno slišat, ampak je res ista figa.

Sej tekstilci v EU tudi hočejo, da se jih zaščiti s carinami, pa železarji v USA isto, pa cukrarji v EU isto ...

Samo ljudje tega ne bodo zakapirali, dokler Skype ne pokoplje vseh Telekomov in Vodafonov, a bomo vsi živeli bolje.

poweroff ::

Thomas: Če gre državna potrošnja gor, morajo it davki gor.
Smo za (radikalno) zmanjšanje trošenja države?

Smo. Zato smo bili nekateri proti vstopu v NATO. Vojaški proračuni namreč naraščajo (delež BDP). In naraščanja so še predvidena za naslednja leta.

Če bodo povsod okoli davki, pom pač kupoval pakete "daril" iz Amerike. Ali iz kake banana republike, nosilce pa bom prodajal na črnem trgu.
Ti, ti, ti. To bo pa kriminal. Da te ne bo kakšna tolpa "dobrih fantov iz soseščine" pretepla potem. :D
sudo poweroff

borchi ::

Sej tekstilci v EU tudi hočejo, da se jih zaščiti s carinami, pa železarji v USA isto, pa cukrarji v EU isto ...

hmmm, mal prej si explicitno reku, da je ta davek zaradi tega, ker gre državna potrošnja gor!?

kaj zdej?
l'jga

Keyser Soze ::

Včasih so imeli dobro ureditev kar se tiče tehle umetnikov. Dvorni norčki. Imam občutek, da bo treba zgodovino ponovit.:D

Drugače pa cca. 180 Evrov za 60GB mp3 predvajalnik? Ekstra davka. Dvomim, da bodo s tem kaj zmanjšali piratstvo. Pomoje bo učinek kvečjemu kontra.

Nerdor ::

V tem je fora, ker se tega zavedajo in se bodo lotili s drugačnega konca. In folku dopustili naj kopirajo, samo.. če je pa že zakon v uveljavi glede avtorskih pravic! Torej NE smemo kopirati in nam bojo kljub temu uvedli davke na nasilce!?
... for lifetime!

Bistri007 ::

Še boljše vprašanje: kako (oz. na podlagi česa) bodo potem pravično razdelili ta denar med lastnike avtorskih pravic?


Jaz si bom kupil najnovejši i-river H-340 diktafon s 40GB diska - a bodo tudi meni dali nadomestilo iz davkov? Al se bom moral včlaniti v SAZAS, da bom dobil vsaj nazaj to, kar bom preplačal???

Kje so časi, ko je Prešeren pel, da 'pevcu vedno sreča laže' in da 'živi in umrje brez d'narja'. Ali snemaj na stare kasetke ali pa plačaj zabavljačem denar, da se boš lahko snemal. Da ne rečem, koliko lažje je pogovor poslušati na kompjutru, delati izreze ipd. To po mojem ni v skladu z ustavo. Država ne sme varovati 'special interest groups', še posebej pa ne takšnih z goro denarja.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

root ::

Kaj potem pa boš mel lahko povsem legalno gor 60GB mp3jev? Saj si plačal davek no nadomestilo. Bo vsaj glasbeno piractvo postalo legalno.
No samo vprašanje časa je kdaj bo treba začet plačevat davke še filmskim studijom.

borchi ::

če je pa že zakon v uveljavi glede avtorskih pravic! Torej NE smemo kopirati in nam bojo kljub temu uvedli davke na nasilce!?

seveda, točno to bi radi naredili.

ker ko se moram jaz z mlini borit (z multinacionalkami ali pa zelo vplivnimi združenji) je vse lepo in prav, naj to delam po dolgi vijugasti cesti. imam celo nekaj možnosti, da nekje na koncu svojega življenja pridem do cilja.
ko pa pride multinacionalka na vrsto, da bi hodla po tej zaviti poti, je pa popolnoma sprejemljivo, da se ji zgradi bližnjico. čeprav je na tej zemlji, kjer je zdaj bljižnica stalo nekaj zgradb, ki so jih gradili stoletja.
l'jga

Thomas ::

> hmmm, mal prej si explicitno reku, da je ta davek zaradi tega, ker gre državna potrošnja gor!?

Sej. Državna potrošnja je to. Država troši denar na vzdrževanju nekonkurenčne industrije, ki jo je potencialno vse več. Troši denar za podpiranje muskontarjev, ki jih ljudje poslušajo kvečjemu zastonj.

Ista stvar.

borchi ::

Troši denar za podpiranje muskontarjev, ki jih ljudje poslušajo kvečjemu zastonj.

dej dej, država nč ne troši. država se je sam strinjala, da lahko določen subjekt pobira para-davek.
l'jga

driver_x ::

Jaz CDR-e uporabljam za shranjevanje mojega lastnega avtorskega dela. Ne vidim razloga, zakaj bi za to plačeval še razna nadomestila.

B-D_ ::

Sej mp3 predvajalnik že vsak ki si ga misli imeti že tako ali tako ima. Če pa ste bili taki big-bang-hype-kekci, da ste kupili player, ki ni nadgradljiv, je pa to čisto vaš problem, ko bomo (tko kot v vsem SLABEM sledimo evropi) skopirali še ta neumen davek in boste as smart as you are morali potem nadgrajevati. :8)

JumpDrive usb ključkov s katerimi lahko kadarkoli nadgradim moj player ziher ne bodo obdavčili. :P

borchi ::

Jaz CDR-e uporabljam za shranjevanje mojega lastnega avtorskega dela. Ne vidim razloga, zakaj bi za to plačeval še razna nadomestila.

kako da ne? en argument je, da se muzički industriji ne ljubi tožit vsakega malega pirateka. pač bojo opalili vse, tistih par nedolžnih, ki padejo v uravnilovko zraven - ko jih je**! evo, to je argument. podprt z $$$.
l'jga

Tic ::

Jao, z napačne strani rešujete problem.

Prijavte se na SAZAS kot umetniki. Problem rešen.
persona civitas ;>

Tic ::

Aja, pa še to. Koliko SLOVENSKIH umetnikov je zaradi tega zares odškodovano? Mislm, da se večina piratstva odvija v DVDripih filmov (Koliko slovenskih?) in tuje glasbe.


Čak, si grem prec tri kopije bepopov posnet, al pa še raj fredija.
persona civitas ;>

borchi ::

še največje sraje od vsega bo, da bojo zdej delali komade dolge 15 minut, da bo kr največ pomnilniških medijev pokurjenih. pol se bojo pa spravli na podjetja, ki se ukvarjajo s kompresijo in opalili davek na compress ratio...
l'jga

Spc ::

Evo tukaj se sedaj lepo vidi kdo je "terorist" oz. kdo hoče imeti ves denar na celem svetu.
To so založbe ala RIAA IN MPAA in tako dalje.
Vidim samo eno prihodnjost .. da vsi postanemo nekakšni pevci ... potem nam bo šlo izredno lahko.
Kdaj je že kakšen elektronik dobil ekstra plačilo ker si je izmislil oddajnik in ker so oddajniki danes že v vsakem področju .. kje so tukaj avtorske pravice oddajnika ?
Ni jih zato ker ta tehnologija kao ni avtorsko delo.
;(

poweroff ::

Samo ljudje tega ne bodo zakapirali, dokler Skype ne pokoplje vseh Telekomov in Vodafonov, a bomo vsi živeli bolje.
Zakaj torej opensource ne bi smel pokopati programerjev in Microsofta? Pa zakaj firme s patenti hočejo, da jih zaščiti država? Pa copyright?

Aja, tam pa korporacije koristijo celi družbi ko plačujejo davke. A Telekomi jih pa ne?

Ne zagovarjam Telekomov, samo tvoje razmišljanje je malce čudno... hočem reči izgleda da imaš dvojna merila.
sudo poweroff

poweroff ::

če je pa že zakon v uveljavi glede avtorskih pravic! Torej NE smemo kopirati in nam bojo kljub temu uvedli davke na nasilce!?
Ne, pri slovenskem nadomestilu je bilo EKSPLICITNO zapisano, da to ni nadomestilo, zaradi katerega bi potem lahko neomejeno kopirali.

Torej: plačali bomo nadomestilo, kopirati pa še vedno ne bomo smeli.

Država ne sme varovati 'special interest groups', še posebej pa ne takšnih z goro denarja.
Če poslušaš Mrkaića in Thomasa jih lahko. Sveada pa morajo biti te special groups prave barve. Ne kdorkoli - samo "ta pravi".>:D

Prijavte se na SAZAS kot umetniki. Problem rešen.
Heh, pa si to že poiskusil? Minmaxa enlrat vprašaj kako je s tem... :(

Kdaj je že kakšen elektronik dobil ekstra plačilo ker si je izmislil oddajnik in ker so oddajniki danes že v vsakem področju .. kje so tukaj avtorske pravice oddajnika ?
Saj oddajnik je bil patentiran, pa mu je patent sedaj že potekel.
sudo poweroff

Thomas ::

Tisti trenutek, ko bo Skype začel dobivati nek nedokumentiran denar od nevemkje, takrat bom proti njemu.

Sej je samo eno pravilo. Delaj biznis! Lahko tudi uničuješ druge biznise - celo zaželjeno - vendar NE izven biznis sfere.

Igraj se na igrišču - biznis okolju - ne iz nekega varnega (proračunskega) zaklona.

borchi ::

ne iz nekega varnega (proračunskega) zaklona.

kaj imaš v mislih?
l'jga

Thomas ::

V mislih imam recimo dejavnost bivšega SDK, ki je 10 let nazaj prodajal podatke o svojih komitentih.

Ne za ceno prepisa, kot bi se državni službi spodobilo, pač pa se je država (SDK) šel kar biznis na ta račun.

To je že en tak primer. Ko bo (če bo) Agencija za telekomunikacije počela kakšen svoj Skype, bo to podoben primer.

Štekaš?

borchi ::

Štekaš?

niti ne?!

to je tako, kot da bi mene skrbelo, da bo zobozdravniška zbornica začela izdelovati vato.
l'jga

Thomas ::

Naj dela vato katerikoli gospodarski subjekt hoče.

Naj vate ne dela nobena država ali njen organ.

Potem bomo prjatli, sicer se bomo skregali.

borchi ::

Naj dela vato katerikoli gospodarski subjekt hoče.

seveda. torej smo prjatli :))

hudič je, ker gospodarski subjekti so tudi podjetja, ki so v (delni) lasti države.

dobra stvar pa je, da se s tem kar si ti povedal lahko strinjam. ker se nimam npr. za lastnika telekoma. nekateri pa se imajo za lastnike telekoma, ker so pač državljani RS.

kako lahko nekdo, ki je lastnik nekega podjetja zagovarja stališče, da je za njega dobro, če mu vzamejo delnice?
l'jga

Spc ::

Saj oddajnik je bil patentiran, pa mu je patent sedaj že potekel.

Ja to je res.
Ampak recimo kako je lahko kakšna stara pesem katere avtor je že umrl je še vedno avtorsko zaščitena ?
Kako je lahko kaj takega dovoljeno ?
In kaj ima prazen hard disk z glasbo ?

8-O

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

borchi ::

In kaj ima prazen hard disk z glasbo ?

everyone is a suspect - pravijo v hollywoodu. to, da pa nisi nič naredu, pa še ne pomeni, da te ne smejo poslat mal na "goli otok". jebat ga, dobr so se tele kapitalistične firme naučile pri komunistih.
l'jga

raufnk ::

Svet je vse bolj v ku...
Še mal pa bo WW3
lp raufnk

borchi ::

Svet je vse bolj v ku...

ti bom kr js namest thomasa povedal: življenje na splošno še nikoli ni bilo boljše. in res je.

kar pa ne pomeni, da ne bi moglo bit tut boljše.
l'jga

Spc ::

Mene samo zanima od koder imajo te založbe toliko autoretete in moči, da lahko velja kar si zmislijo.
To je enako kot, da bi jaz imel neko firmo, ki ne dela nič ampak bi moral vsak plačat davek 5000 sit na mesec ker obstajamo (firma).

Kaj pa če kdo sploh ne posluša nobene glasbe in ne gleda nobenih filmov .. pa bo vseeno plačal davek na hard disk.

WW3 zgleda, da je res blizu.
8-O

madmitch ::

Ampak recimo kako je lahko kakšna stara pesem katere avtor je že umrl je še vedno avtorsko zaščitena ?

Avtorstvo poteče po 70. letih (pri nas)

Pri raznih takšnih zakonih je najbolj strašljivo to, da se to lahko stopnjuje. S tem država VSE državljane avtomatično obsodi brez tožbe in možnosti zagovora mimo vseh pravnih poti. NAsleden korak je, da bodo vsakega državljana zaprli za kakšno leto ali dve saj bodo nekateri storili umor. Lepo, kazen razdelimo, samo da bo seštevek prestane kazni v zaporu pravi.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Tear_DR0P ::

Še dober da nismo iz zda. Tam bodo vsakega petdesetega fental :))
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

driver_x ::

Še dobro, da še nimamo privatnih zaporov, ki bi se nato združili v razne RIAA-e in podobno. V tem primeru bi bilo pa res najbolje vsakega kar vsak mesec zapreti za par dni. Piratstvo dejansko je kraja, ne vem pa kako je to s pravnega stališča, da za to oglobiš kar vse uporabnike digitalnih medijev. BTW, a je med vami kak pravnik? Po enakem principu bi lahko oglobili vse uporabnike ADSL-ja, telefona, kupce računalniške opreme, kablov in podobnega. Saj vse to omogoča nelegalno presnemovanje avtorsko zaščitenih del. Tudi pri nakupu fotoaparati bi lahko pobirali po kakšnega jurčka, ker nikoli ne veš, kaj bo kdo fotografiral ...

borchi ::

Po enakem principu bi lahko oglobili vse uporabnike ADSL-ja, telefona, kupce računalniške opreme, kablov in podobnega. Saj vse to omogoča nelegalno presnemovanje avtorsko zaščitenih del. Tudi pri nakupu fotoaparati bi lahko pobirali po kakšnega jurčka, ker nikoli ne veš, kaj bo kdo fotografiral ...

počasi, počasi, tut ONI ne morjo vse naenkrat.
l'jga

aljazh ::

Mimogrede:

Danska = Denmark
Dutch = Nizozemska

Mislim, da se je ta napaka že zgodila enkrat pri neki drugi novici.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pravice do zasebnega reproduciranja ni, treba jo je kar plačati (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
20650477 (44224) [D]emon
»

Le še malo časa za nakupe trdih diskov, DVD-jev, USB ključkov, CF kartic, tiskalnikov (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
25929620 (15150) bluefish
»

Nizozemci bodo sprejeli zakon o obdavčenju prenosnih predvajalnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
888458 (6533) Ziga Dolhar
»

DRM v boju s širšo populacijo

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
93486 (3138) poweroff
»

RIAA toži - spet (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
1279744 (7645) Dman

Več podobnih tem