» »

Prva presaditev umetnega organa

Prva presaditev umetnega organa

BBC - Na Švedskem so uspešno presadili prvi sintetični organ živemu prejemniku, s čimer so odprli pot k transplantacijam, za katere ne bomo potrebovali darovalcev. Izdelali so sintetični sapnik, ki so ga prevlekli z matičnimi celicami prejemnika in mu ga potem vsadili namesto obolelega starega organa.

Problem pri klasičnih presaditvah je, da potrebuje darovalca. Če ne gre ravno za organe, ki jih imamo na rezervo (recimo ledvica, del jeter, v skrajnih primerih tudi pljučno krilo ali kaj podobnega), mora pred presaditvijo v prometni nesreči ali kako drugače nekdo umreti. To pomeni mučno čakanje na primernega darovalca in nato nagel prevoz organov v bolnišnico prejemnika, kjer odločajo ure. S tem težav še ni konec, saj mora biti darovalec kompatibilen s prejemnikom, v nasprotnem primeru telo nov organ zavrne. Kljub temu morajo prejemniki jemati posebna zdravila proti zavrnitvi, imunosupresive, ki imajo vrsto hudih neželenih učinkov. Vsemu temu se z umetnimi organi lahko izognemo.

Bolniku iz Eritreje, ki trenutno na Islandiji piše doktorat, so z natančnim 3D-skeniranjem izdelali odlitek lastnega sapnika, ki so ga pripravili znanstveniki na University College London. Odlitek iz posebne vrste stekla so nato potopili v raztopino matičnih celic bolnika, ki so jih bili pridobili iz njegova kostnega mozga, tako da so ga te popolnoma prevlekle. Tako pripravljeni umetni sapnik so mu presadili v švedski bolnišnici, ker je njegov lastni sapnik požrl tumor.

Operacijo je vodil španski kirurg Paolo Macchiarini, ki je pojasnil, da gre za prvi v celoti sintetični organ, za izdelavo in presaditev katerega niso potrebovali nobenega darovalca. Izdelava umetnega organa je vzela vsega teden dni. Z razvojem nanotehnologije pričakujejo, da bodo v prihodnosti lahko izdelali še vrsto drugih organov, tako da bo potreba po darovalcih počasi odpadla.

31 komentarjev

kronik ::

Impresivno.

driver_x ::

In nekateri se zavzemajo za to, da bi raziskave na metičnih celicah kar vsepovprek prepovedali.

Pyr0Beast ::

Zelo dobra novica
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Invictus ::

Dobro za njih ...

Bi bil tudi vesel če bi se medicina posvetila raziskovanju tudi bolj osnovnih in pogostih bolezni.

Namesto da meče pesek v oči s kakimi cepivi.

LP I.

MIHAc27 ::

Kmalu na bolhi oglas:
Prodam ledvička, malo rabljena. Oz menjam za Jetra v2.1 ali novejše.

Drugače pa super novica. Pa saj veliko raziskujejo kako pridobiti organe brez darovalcev.

RejZoR ::

Torej v osnovi gre za implant, s to razliko, da ga že v osnovi prevlečejo z matičnimi celicami.
Če prav razumem je vsa fora takega početja, da ga telo ne zavrne. Razmišljam prav? Kako pa je pol z zdravili proti zavrnitvi organa? Jih mora pacient v takem primeru isto jemat al ne? Glede na to da sploh ne gre za živ ogran ter da je dejansko prevlečen z njegovimi lastnimi celicami...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

.:joco:. ::

Prva presaditev
Prva?
http://www.stem-cells-news.com/1/2009/0...
http://abcnews.go.com/Health/Health/suc...

Do jeter, pljuč in podobnih kompleksnih organov pa je pot še zelo dolga in polna ovir. Je pa nedvomno pozitivna novica in exiting prihodnost.

Namesto da meče pesek v oči s kakimi cepivi.
¸
Say what?
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Okapi ::

Če je umeten organ, potem ni presaditev, ampak vsaditev. Razen če so ga vzeli robotu;)

O.

nuclear ::

Da.

Drugače pa je tole solidno delo znanosti znova. /bow
Corsair 750D - VI Hero - i5 4670k - Corsair Dominator 32GB - 1080Ti - EVO 500GB
- Sabrent 1TB nVME - Corsair AX860i - Ducky Shine 3 Brown

driver_x ::

RejZoR je izjavil:

Če prav razumem je vsa fora takega početja, da ga telo ne zavrne. Razmišljam prav? Kako pa je pol z zdravili proti zavrnitvi organa?


Tako je. Izvorne celice so bile pridobljene iz kostnega mozga istega človeka, ki so mu potem ta sapnik vsadili. Torej je dobil nazaj takorekoč svoj organ.

oracle ::

RejZoR je izjavil:

Torej v osnovi gre za implant, s to razliko, da ga že v osnovi prevlečejo z matičnimi celicami.
Če prav razumem je vsa fora takega početja, da ga telo ne zavrne. Razmišljam prav? Kako pa je pol z zdravili proti zavrnitvi organa? Jih mora pacient v takem primeru isto jemat al ne? Glede na to da sploh ne gre za živ ogran ter da je dejansko prevlečen z njegovimi lastnimi celicami...

Razmišljaš prav.

Sicer pa... vsaka zgodba ima dve plati. Najprej je vprašanje, kako dober je sploh ta sapnik. Diferenciranje celic je praktično nemogoče s 100% natančnostjo stimulirat umetno. Tako da ta sapnik bo v vsakem primeru mal defekten v svoji funkciji. Mogoče bo celo propadel ali odpovedal zelo kmalu.

Kar se presajanja drugih organov tiče, prihodnost je v mehanskih organih. Ne moreš ti ledvice v laboratoriju nardit iz izvornih celic. To je organ neznanske kompleksnosti v primerjavi s kožo ali sapnikom.

Limit-sky ::

Okapi je izjavil:

Če je umeten organ, potem ni presaditev, ampak vsaditev. Razen če so ga vzeli robotu;)

O.


Če se na besede obešaš, potem lahko rečeš presaditvi tudi zamenjava starega z novim. Kar vsaditev ni. Moraš najprej odstraniti nekaj, da lahko zamenjaš.

Drugače pa zelo pozdravljam.
A ni žalostno, da ljudje umirajo zato, ker ne znamo narediti enakega tkiva, kot je naše? Mislim, da je to ena izmed glavnih ovir pri transplantacijah, kar tudi v linku v novici omenjajo. Ko bomo pogruntali "mass tissue production" v nulo, se bomo šele lahko veselili medicinskih dosežkov. IMO nepredstavljivih danes.

sidd ::

Malenkost manj pompozne (pa seveda brez izvornih celic) zadeve se dela že tudi v sloveniji. Imam seveda v mislih skeniranje in vsadke.
Drugače pa pozdrav! S preprostim cepivom izvornih celic bi se dao marsikaj pozdraviti!
no idea for signature
signed
I

jeanmike ::

Klik - sem videl že nekaj časa nazaj!

opeter ::

MIHAc27 je izjavil:

Kmalu na bolhi oglas:
Prodam ledvička, malo rabljena. Oz menjam za Jetra v2.1 ali novejše.

Drugače pa super novica. Pa saj veliko raziskujejo kako pridobiti organe brez darovalcev.


Sicer rahlo drugače, a prodam ledvico za iPad 2. Ups, saj takšen oglas je že bil.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Lion29 ::

IMPRESIVNO...

sicer mi je malo cudno, da gre tehnoilogija v tej veji medicine tako pocasi naprej... umetno srce so delali ze desetletja nazaj in se kaj konkretnega ni spremenilo...
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Manu ::

Tu je še en zanimiv kratek video o tehnologiji matičnih celic - intervju z znanstvenikom Robertom Lanzom, ki je trenutno znanstveni direktor podjetja Advanced Cell Technology.


edit - odstranjen del ki se nanaša na težko debato (fork v drugo temo).
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

DarwiN ::

.:joco:. je izjavil:

Prva presaditev
Prva?
http://www.stem-cells-news.com/1/2009/0...
http://abcnews.go.com/Health/Health/suc...

Prva ja.. Pri tej ženski leta 2008 so klasično potrebovali darovalca.. Vzeli so njegov sapnik, razgradili njegove celice, tako da je ostalo le ogrodje (scaffold), na to ogrodje pa nato naselili celice od te pacientke...

Tokrat je pa tudi samo ogrodje sintetično, torej celoten organ in brez darovalca, kar je ključnega pomena.

gnilojabolko ::

Torej nekdo ti bo šel močno na jetra... Ja ni problema, kupiš nove na bolhi.com =)
To bo čas cyborgov in takih budalaščin. Če bo res tako komaj čakam da grem na drugi svet, ker človeku ni treba vzpostavljati osebnega stika in to je hudo narobe (glede na to da pravijo da je človek socialno bitje). Dvorezni meč...

Riff ::

kar tako naprej :)

poweroff ::

Tole je definitivno korak v pravo smer. Vsekakor je super, da ni treba jemat imunosupresivov, saj to poleg tega, da veča uspešnost transplantacije tudi širi krog bolnikov. Recimo ravno rakavi bolniki niso primerni za transplantacije (razen pri levkemijah), ker bi jih jemanje imunsosupresivov dokončno dotolklo.

Bi bilo mogoče namesto te posebne vrste stekla (ki je očitno nadomestek za hrustanec) izdelati kolagensko strukturo organa (npr. kar s 3D printerjem)? In potem na to strukturo nanesti celično maso?

Če sem prav zasledil, nekaj takega že počnejo s srcem. Trenutno sicer vzamejo obstoječe srce in ga "operejo" (da ostane samo kolagenska struktura), nato pa vzamejo celice pacienta, vse skupaj "vržejo" v reaktor in dobijo ven nov kos srca, ki ga potem "prišijejo" na pravo mesto.

Zanimiv bi bil tudi podatek koliko taka izdelava stane. Če traja teden dni in je relativno poceni, potem je to zelo zelo uporabna zadeva.
sudo poweroff

oracle ::

poweroff je izjavil:

Trenutno sicer vzamejo obstoječe srce in ga "operejo" (da ostane samo kolagenska struktura), nato pa vzamejo celice pacienta, vse skupaj "vržejo" v reaktor in dobijo ven nov kos srca, ki ga potem "prišijejo" na pravo mesto.

Zelo težko verjamem, da je to možno. Vir?

poweroff ::

En kolega mi je pravil, pa potem potrdil še en, ki se sicer ukvarja s kardiologijo. Sprašujem zato, ker bi rad vedel več. Oz. če ima kdo kakšen verodostojen URL.
sudo poweroff

DarwiN ::

Matthai: Heart repair patches

In effect, the Columbia Engineering team (with Amandine Godier-Fournemont and Timothy Martens as lead authors) removed the cells of a human heart muscle -- the myocardium -- leaving a protein scaffold with intact architecture and mechanical properties. They filled the scaffold with human mesenchymal progenitors (stem cells that can differentiate into many cell types) and then applied the patches to damaged heart tissue. The patches promoted the growth of new blood vessels and released proteins that stimulated the native tissue to repair itself.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Rias Gremory ::

Mene zanima če ima to lahko tudi kakšne negativne posledice na človeško telo?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

oracle ::

DarwiN je izjavil:

Matthai: Heart repair patches

In effect, the Columbia Engineering team (with Amandine Godier-Fournemont and Timothy Martens as lead authors) removed the cells of a human heart muscle -- the myocardium -- leaving a protein scaffold with intact architecture and mechanical properties. They filled the scaffold with human mesenchymal progenitors (stem cells that can differentiate into many cell types) and then applied the patches to damaged heart tissue. The patches promoted the growth of new blood vessels and released proteins that stimulated the native tissue to repair itself.

HAHA, sem vedel. Matthai nehaj širit laži. En košček srčnega tkiva (množica mišičnih celic brez posebne ureditve in hierarhije) so vsadil in to tkivo je pomagalo okvarjenemu tkivu k regeneraciji. Vsaj tako piše. Daleč od tega da bi umetno-naravno srce vsadil. Razen če je darwin zajebu in napačen vir pokazu.

EDIT: se pa opravičujem, da sem v prvo malo narobe razumel. Sem mislil da hočeš povedat da postopek naredijo na celotnem organu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oracle ()

simnov ::

Še malo pa bomo 200let živeli.

poweroff ::

Oracle, daj še enkrat preberi kaj sem napisal.

dobijo ven nov kos srca, ki ga potem "prišijejo" na pravo mesto
sudo poweroff

BaToCarx ::

simnov je izjavil:

Še malo pa bomo 200let živeli.


Ja, še sreča da nas že zdaj ni preveč. >:D

gzibret ::

gzibret je premaknil sporočila v Zdravstvo naj bo na temeljih socializma ali kapitalizma?.

Težke filozofsko/sociološke debate naj se nadaljujejo v drugi temi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

antonija ::

Rias Gremory je izjavil:

Mene zanima če ima to lahko tudi kakšne negativne posledice na človeško telo?

Skoraj 100% jih ima. Ampak glede na to da brez tega umres (kar je precej negativna posledica) je tako zdravljenje v kar nekaj primerih preferencno pred nezdravljenjem.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Presaditev glave (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21242112 (18956) c3p0
»

Darovanje organov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13418185 (15023) Pika na i
»

Vsi bomo darovalci organov (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
46456906 (44606) WarpedGone
»

Darovanje organov (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5810469 (9269) Kaboom
»

Prva presaditev umetnega organa

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3112460 (9097) antonija

Več podobnih tem