»

Uporaba prašičjih organov za presaditve vse bližje

AP News - Pred dobrim tednom dni so ameriški raziskovalci objavili, da so človeku presadili ledvico gensko spremenjenega prašiča - toda pacientka je bila pravzaprav "dihajoče truplo", organ pa so opazovali zunaj telesa. Kljub temu gre za važen korak na poti do rabe živalskih organov za transplantacije.

S staranjem prebivalstva v razvitem svetu vse bolj narašča potreba po organih za presaditev, hkrati pa je z vse višjimi varnostnimi standardi na cestah, deloviščih in drugod vse manj nesreč, ki so doslej v glavnem skrbele za darovalce. Želja po rabi živalskih organov za presaditve v človeka obstaja že več kot stoletje in v določeni meri živali že izkoriščamo. Največ prašiča - od njega pobiramo srčne zaklopke, pa kožo in roženice. Toda pri tem gre zvečine za tkiva, kjer je mogoče žive celice po domače rečeno ubiti, medtem ko notranji organi v stiku s človeškim imunskim sistemom obvezno sprožijo uničujočo reakcijo. Tako je predvsem zaradi sladkorja alfa-1,3-galaktoze, ki ga telesa primatov ne...

33 komentarjev

Pavijana pol leta živela s prašičjim srcem

Scientific American - Na Univerzi v Münchnu so izvedli uspešne presaditve prašičjih src v pavijane, ki so potem brez zapletov živeli tri do šest mesecev. To je zadnja stopnja pred tovrstnimi poskusi na ljudeh.

Organov za presaditve je vselej manj od čakajočih nanje - zgolj v okviru združenja Eurotransplant na novo srce v vsakem trenutku čaka prek tisoč ljudi; stanje pa se bo zaradi staranja prebivalstva predvidoma le še zaostrovalo. Presajanje živalskih organov v človeka je tako že desetletja hvaležna tema transplantacijske medicine, toda zaradi kompleksnega problema zavrnitve tkiva smo doslej uspešno presajali zgolj manjše dele organov, denimo srčne zaklopke. Stanje pa se bliskovito spreminja z napredkom v genskem inženiringu.

Orodje...

8 komentarjev

Prva presaditev umetnega organa

BBC - Na Švedskem so uspešno presadili prvi sintetični organ živemu prejemniku, s čimer so odprli pot k transplantacijam, za katere ne bomo potrebovali darovalcev. Izdelali so sintetični sapnik, ki so ga prevlekli z matičnimi celicami prejemnika in mu ga potem vsadili namesto obolelega starega organa.

Problem pri klasičnih presaditvah je, da potrebuje darovalca. Če ne gre ravno za organe, ki jih imamo na rezervo (recimo ledvica, del jeter, v skrajnih primerih tudi pljučno krilo ali kaj podobnega), mora pred presaditvijo v prometni nesreči ali kako drugače nekdo umreti. To pomeni mučno čakanje na primernega darovalca in nato nagel prevoz organov v bolnišnico prejemnika, kjer odločajo ure. S tem težav še ni konec, saj mora biti darovalec kompatibilen s prejemnikom, v...

31 komentarjev

Nobelova nagrada za kemijo 2010

Kataliza na paladiju

Slo-Tech - Danes točno ob 11.45 uri po srednjeevropskem poletnem času je Švedska kraljeva akademija znanosti objavila prejemnike letošnje Nobelove nagrade za kemijo. Za svoj doprinos k znanosti na področju kemije so nagrado prejeli 79-letni ameriški kemik Richard Heck z Univerze Delaware, 75-letni japonski kemik Ei-ichi Negishi z Univerze Purdue in 80-letni japonski kemik Akira Suzuki z Univerze Hokaido za delo na področju organske...

5 komentarjev

Nobelova nagrada za medicino 2010

Slo-Tech - Danes točno ob 11.30 uri po srednjeevropskem poletnem času je Švedska kraljeva akademija znanosti objavila prejemnika letošnje Nobelove nagrade za medicino. Za svoj doprinos k znanosti na področju fiziologije ali medicine je nagrado prejel britanski znanstvenik Robert Edwards za svoje delo na področju in vitro oploditve.

In vitro oploditev je postopek, pri katerem več jajčec oplodijo s spermo darovalca zunaj telesa, nato pa...

21 komentarjev

EU želi spremljati kaj iščemo po spletu

Slo-Tech - Kot poročajo na Slashdotu Evropski parlament pripravlja pisno izjavo o oblikovanju evropskega sistema hitrega obveščanja proti pedofilom in spolnim nadlegovalcem v kateri bodo pozvali države članice, naj v boju proti pedofiliji in spolnemu nadlegovanju uskladijo evropski sistem hitrega obveščanja med javnimi organi, podoben sistemu, ki že obstaja za živilske alarme.

Hkrati naj bi Svet in Komisijo pozvali, naj direktivo o hrambi prometnih podatkov razširita tudi na spletne iskalnike, da se hitro in učinkovito zasledita otroška pornografija in spolno nadlegovanje na spletu.

Povedano drugače - če bo pisna izjava dobila dovolj podpisov evropskih poslancev, bo Evropski parlament Svet in Komisijo pozval, naj obvezno hrambo prometnih podatkov razširi tudi na spletne iskalnike, kar pomeni, da bodo državni organi v prihodnosti lahko spremljali tudi kaj uporabniki interneta iščemo v spletnih iskalnikih.

Kot poroča Christian Engström, evroposlanec iz švedske Piratske stranke, je izjavo...

116 komentarjev

Tiskalnik za reprodukcijo celic

Slashdot - Slashdot poroča, da so znanstveniki Manchesterske univerze razvili poseben tiskalnik, ki lahko "natisne" človeške celice.

Znanstveniki so prepričani, da bo nekoč mogoče na tak način reproducirati tudi tkivo in kosti, morda pa celo celotne organe, vse kar bo za to potrebno, pa bo le vnesti ustrezne dimenzije oziroma model organa v računalnik.

Se bomo torej v prihodnosti namesto z letalom na dopust raje poslali po faxu?

13 komentarjev