» »

Malo delo - referendum

Malo delo - referendum

««
30 / 30
»
»»

solatko ::

Kolikor sem prebral, imaš poleg redne službe (menim da v državni upravi, v drugi temi govoriš o neuporabi avtomobila, da te vozijo drugi in o nekaj firmah, katerih lastnik si), nimaš toliko dela, da bi koga zaposlil in pošteno plačal, menim, glede na to da te ne poznam, ne poznam niti firm na linku, lahko gre za kakšna dela, pravnim subjektom, zaradi določenih predpisov. To delo sicer opravljaš tudi v službi, lahko tudi v državni upravi, zato tako mnenje.
Če se motim, potem se pač opravičujem, ti pa povem, da tvoje razmišljanje potem zastopim še manj.
Delo krepa človeka

hamax ::

menim da v državni upravi

In od kje tako mnenje? Na linkedinu zelo jasno pise v katerih firmah je trenutno zaposlen. Je tako tezko preveriti, ce je katera od njih drzavna?

jype ::

solatko> tvoje razmišljanje potem zastopim še manj.

Česa v mojem razmišljanju pa ne zastopiš?

solatko> govoriš o neuporabi avtomobila

Če živim in delam v Ljubljani - kaj naj počnem z avtomobilom? Zasedam parkirna mesta, da bodo ostala še dražja za vse tiste, ki se morajo v Ljubljano voziti v službo, ker je v domačem kraju ne dobijo? Sej bi, če bi od tega imel kakšno korist, da bi bil objestna zloba kar tako, za zabavo, to pa nisem.

solatko> lahko gre za kakšna dela, pravnim subjektom, zaradi določenih predpisov.

Gre za svetovanje na področju razvoja programja, programiranje in ponujanje informacijske infrastrukture. Sej ti vse piše.

jernejl ::

Ne bi država zapirala firm, država mora določit, s kakšno plačo se da preživet in to je minimum, ki ga delodajalec mora plačati, če ne gre, bo zaprl ali se poslužil družinskih članov, ki bodo delali za nižjo plačo, dokler firmi ne bo šlo tako dobro, da bo sposobna normalnega zaposlovanja. Seveda bi država minimum določila v dogovoru s socialnimi partnerji.


Zakaj bi podpirali nesposobna podjetja? Uspešna podjetja lahko uspejo tudi med krizo. Če se podjetje ni sposobno prilagoditi se ga pač zapre. Imamo kar nekaj takih podjetji katera životarji (še slabše zaposleni delajo in ne dobijo plač) Več prostora za druga bolj se naredi.


Zakaj pa bi minimalno plačo določili tako, da bi omogočala zgolj preživetje?
Ali ne bi bilo bolje, da bi jo določili tako, da bi omogočala dostojno življenje. Npr. 1500eur neto na mesec. Tako bi vsi delavci bili dostojno (in ne samo minimalno) plačani. Podjetja, ki tega ne zmorejo, pa naj čimpreje odidejo iz Slovenije, da bo nastal prostor za nova - taka, ki bodo zmožna delavce toliko plačevati.

Še večji problem pa je ta, da firme, ki bi komot lahko plačevale več, zaradi nerealnega stanja na trgu dela in požrešnosti lastnika, nočejo plačati delavca preko minimalne plače, saj bi se jim dobiček znižal za 0,5%-ta in to bi pomenilo krepanje firme.

Če je kdo mnenja, da so delavci preslabo plačani, lastniki pa predobro, lahko sam odpre podjetje in prestopi na drugo stran.
Torej: odpri podjetje (to ti vzame en popoldan časa), zaposli delavce, se odpovej 0,5% dobička in zaposlene dostojno plačuj. Delavci bodo zadovoljni, ti pa tudi, ker boš kljub temu imel lep dobiček.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jernejl ()

solatko ::

jernejl - V Avstriji najnižja plača, ki jo lahko plača delodajalec, zagotavlja normalno preživetje, pri nas dve minimalni ne pokrivata minimalnih stroškov, preživetja 3 članske družine.
Iz Avstrije ne bežijo delodajalci, pri nas pomeni dvig minimuma za 20€ katastrofo za večino podjetnikov. Po drugi strani pa v Avstriji ne vidiš toliko avtomobilov vrednih preko 100k€ kot pri nas, ravno pri tistih privatnikih in d.o.o-jih, ki so največji dolžniki delavcem.
Pri nas je nekaj krepko narobe, ali nimamo sposobnih in poštenih delodajalcev, ali pa so res delavci tako zanič, da jih znajo s 5X višjo plačo ponucati v Italiji, Švici, Nemčiji ali Avstriji - govorim o kovinarjih, natakarjih, medicinskih sestrah ali navadnih snažilkah, pobiralkah jagod ali drugih sezonskih delavcih, tudi zidarjih.
Kaj je narobe, boste morali ugotoviti na socialnem svetu, Boskarol trdi, da so v glavnem krivi neinovativni, nesposobni managerji, ki pa se sicer s plačami približujejo tistim v A,......
Delo krepa človeka

jype ::

solatko> V Avstriji najnižja plača, ki jo lahko plača delodajalec, zagotavlja normalno preživetje

V Avstriji tudi ni problema človeka zaposliti za 4 ure na teden - pri nas se pa tega _ne da_ storiti legalno.

solatko ::

Celo zelo poceni, preko ŠS, kaj se sprenevedaš, tudi vsakega penzionista lahko zaposliš po pogodbi za 20 ur tedensko, vse to je legalno.
Si pa zelo slab podjetnik, če ne veš, kako dobiti delavno silo.
Delo krepa človeka

jype ::

solatko> Celo zelo poceni, preko ŠS, kaj se sprenevedaš, tudi vsakega penzionista lahko zaposliš po pogodbi za 20 ur tedensko, vse to je legalno.

Preko ŠS ne morem legalno zaposliti ljudi, ki delo znajo opravljati, pa tudi upokojenca, ki je sposoben opravljati tako delo še nisem srečal.

Še samega sebe ne morem na tak način zaposliti.

solatko> Si pa zelo slab podjetnik, če ne veš, kako dobiti delavno silo.

Nisem dober podjetnik, imaš prav. Če bi bil, bi seveda imel firmo v davčni oazi, kjer bi bila registrirana tudi moja jahta.

Mr.B ::

Malo me razumete na robe. Recimo poglejmo podjetje Hidria d.d., le ta nima "ničesar8-)" v povezavi s forumom 21, kaj šele da podjetje stoji slabo. Ampak plačuje pa minimalca, in še organizira stavkokaze. Kaj je narobe s to sliko. dejansko nič, ker za koji K, bi pa plačevali delavce več, če jim pa to ni potrebno.
Jaz bi šel še tako daleč, da bi vsem tem delavcem dal za podpisati, da se zavedajo da njihova pokojnina ne bo dosegla praga preživetja, ter da z delom za minimalno plačo ne bodo opravičeni do socialnih pomoči in ostalih socialnih transferjev. Mislim da je to čisto pravično. In da strinjam se, da ko enkrat delavci podpišejo to, da država roke stran od njih, ker nje le ti kaj dosti ne koristijo, razen, če je podjetje tako nesposobno s svojimi finančniki, da ne uspejo nategniti države, ter le ta konec leta od dobička ne dobi nič.
Da bi se to zgodilo, ha ha ha, kako bi pa potem obstajal socialni mir, kaj šele sindikati, in to v času Kapitalizma, ah Sindikat je bil samo v socializmu.
Jaz pravim, pa spokajte v kraje z nižjo ceno dela, me zanima, kako se boste znašli, ko boste končno morali delati po predpisih, in način dala kot ste navajeni, pride konkretno nazaj tepsti po buči, primer Zidar. Da pri nas bi moral biti sistem ne na papirju, ampak tak, kjer se dejansko izvaja in dejansko kaznuje. Ne pa da imamo na koncu državo, ki se bo sama sebe kaznovala za primer steklarske nove, ko država ni plačevala prispevkov. In kot sem rekel, država je tista, ki potegne črto in reče kaj se ji dolgoročno splača in kaj ne. In prva sprememba zakona bi in morala biti definicija minimalne plače, ki bi bilo to kot delo za skrajšan delovni čas, in nikakor za redno delo. In podjetja, ki ne morejo preživeti, naj se umaknejo s trga, ter omogočijo da druga prevzamejo njihovo delo oziroma produkte. Ne pa da so delavci z minimalno plačo, dejansko stroški države, ki jo dodatno izčrpavajo, no ampak s svojo omejitvijo razmišljanja, so za to danes krivi Upokojenci s Karlom na čelu.

Jaz se dobro zavedam da smo v kapitalizmu, problem je le ta, da se narod tega ne zaveda. Primer so zgodbe socialne pomoči in bajta. Da fantje sedaj je tranzicija, čez cca 30 let, pa ne bo več tranzicije, in da imel boš premoženje, zaradi katerega nisi opravičen do socialne pomoči in nikakor r se ne boš mogel buniti da si v 70 letih prejšnjega stoletja garal za bajto. Me tudi zanim, koliko od vas plačuje v drugi in tretji pokojninski steber. Verjetno nihče.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

jype ::

Mr.B> Me tudi zanim, koliko od vas plačuje v drugi in tretji pokojninski steber. Verjetno nihče.

Ti nisi resen. Če ne bi bili vsi (99%) trenutni upokojenci odvisni praktično izključno od prvega stebra, jaz vanj sploh vplačeval ne bi.

Drugi steber je pri nas čista neumnost - davčna olajšava ti omogoča osnovo znižati z do 220 evrov mesečno, če vplačuješ v točno določene sheme.

Tako pač ostane praktično samo tretji steber, od katerega bom moral preživeti (in plačevati življenske stroške, vključno s šolninami, zdravstvom in najemnino za vsakega od mojih potomcev, morda pa preživljati tudi partnerko), če mi zaradi prepočasne vožnje kdo polomi roke.

Mr.B ::

jype, važno da se zavedaš, da verjetno ne boš dobi pokojnine, ki bi ti omogočala preživetje. Ostali, sploh tisti z minimalcem, bodo čakali na državo daj mi zizo, ki je ne bodo dobili...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Crimson_Shadow ::

WarpedGone je izjavil:

Minimalna plača, bi morala bit taka, da je posameznik samozadosten in da mu še vedno ostane dovolj tudi za kake priboljške.

Kaj boš pa s tistimi, ki s svojimi rokami in glavo NISO SPOSOBNI v enem mesecu narediti toliko zadev, za katere bi kdorkol bil pripravljen plačat jurja oz. zgoraj omenjenega minimalca?

Nehaj se ubadat s tem kar bi morala država garantirat (== teror nad uspešnim) ampak začni študirat, kako boš s svojo lastno glavo zaslužil za nov avto. Vsak mesec sproti.

Če česa ne prebavljam, ne prebavljam socialistične golazni, ki je blazno pametna kako bi morala država laufat, ni pa sposobna niti gume zamenjat.

Odpri lastno firmo in zaposli še enega delavca za full time. Pa eno punco, ki ti po dveh mesecih za tri leta "uide" v porodniško. Potem pa pametuj o prenizki minimalni plači.


A sem kje napisal da bi to morala država garantirat?

In ja, "in the grand sceme of things" je ravno to, da mora posameznik misliti na samega sebe in na lastno preživetje glavno vzrok za "ekonomsko zmešnjavo, kjer noben ne ve kdo je in kdo plača". ;(

Ljudje, ki se morajo ubadat s samim sabo je občutno lažje manupulirat. IN RAVNO TO SE DOGAJA. Navkljub vsej tehnologoji in internetu, ogromna večina ljudi sploh ne ve kaj se dogaja. Z vsemi pravljicami o "svetovni zaroti, novem svetovnem redu, vesoljcih" in podobno.

Zdaj pa najdi kar je res in in kaj. Kot iskanje igle v seniku sena.

Demokracija "my ass". Navadne puhlice in ena izmed največjih laži, kako se svet obrača. Današnja svetovna ekonomija je osnovana na čisti mafijski osnovi in tudi operira na isti način. Samo da je zakamuflirana v sam sistem.

hamax je izjavil:

Kaj pa ce je delavec prevec nesposoben, da bi lahko zasluzil minimalno placo?
Recimo da imam podjetje za kopanje jarkov in 10 zaposlenih kopacev. 9/10 delavcev uspe na mesec nakopati za 1500eur jarkov, en jih pa nakoplje za 500eur.
Kako naj temu delavcu placam minimalca?
Je bolje, da ga odpustim?

O minimalni placi se nisem dovolj razmisljal, da bi se lahko postavil na eno stran. Po eni strani razumem zakaj je minimalc dobra ideja, po drugi strani se mi zdi pa precej zgresen.


Cccc. Ko bi vsaj videl, kako se dela. Tam kjer sam delam, velika večina dela (in to v proizvodnji) po principu "po liniji najmanjšega odpora".

Plus to, da so na nekaterih oddelkih "norme" uporablja za čisto zajebavanje delavcev!
We create worlds

hruske ::

Spet so začeli z omejevanjem študentskega dela, tokrat so Žurnalovci prišli do internih dokumentov na katerih planirajo, da bo nastal nov predlog zakona.

http://www.zurnal24.si/slovenija/studen...

Da ne bo pomote - internih dokumentov Ljubljanske Študentske organizacije.
Rad imam tole državico. <3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hruske ()

BlueRunner ::

Dolgcajt in to ni malo delo.

Naj se javi tisti, ki bo prvi našel dokumente, da se študentsko delo ukinja in konec...

Pa že ena izmed idej je bolana: naj dela tisti, ki je reven? Akhem... a tako daleč smo že prišli, da delo ni svobodna izbira ampak se mora omogočati predvsem revnim? Lepo, ni kaj.

Nič. Edina smiselna izbira, ki je še ostala po padcu zakona, je ukinitev študentskega dela in konec. Bo še največ koristi za vse.

D3m ::

Mnenje uporabnika na Žurnalu:

"Aha. Tako torej. Zakon je cisto ok, samo da ga "ta pravi" predlagajo. In za to je bilo potrebno trosit denar za referendum?"

:D
|HP EliteBook|R5 6650U|

Matako ::

BlueRunner je izjavil:



Pa že ena izmed idej je bolana: naj dela tisti, ki je reven? Akhem... a tako daleč smo že prišli, da delo ni svobodna izbira ampak se mora omogočati predvsem revnim? Lepo, ni kaj.


Čeprav mogoče ne preveč očitno, je to logičen miselni izdelek slovenskega egalitarizma - razlike je treba zmanjševati, če gre na škodo sposobnejših ali ambicioznejših toliko bolje, saj je treba te naduteže zjebati do kosti. Taka so pravila.
/\/\.K.

Mipe ::

Zakaj se pa študente sprašuje, kako urediti malo delo? To je tako, kot da bi kakega ameriškega turista vprašali, kako bi imel svoj burger. Mastnega, jasno.
««
30 / 30
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

popoldanski sp ali napotnica

Oddelek: Loža
92084 (1683) Mati
»

Zbiranje podpisov za referenduma (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21738195 (35019) borisk
»

Študentsko delo -> "malo delo" (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
59888639 (70576) tx-z
»

Razbijanje studentov pred parlamentom (strani: 1 2 3 417 18 19 20 )

Oddelek: Loža
978124454 (107416) €uro
»

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25321598 (16810) bluefish

Več podobnih tem