Forum » Loža » Lidl kvaliteta...?
Lidl kvaliteta...?
Brane22 ::
Pithlit ::
Drugače pa je athena tunina iz eurospina, praktično enaka kot rio mare.
V Eurospinu je bomba una tuna v 'vrečkah'. Sicer ni ravno poceni... je pa vredna denarja.
Life is as complicated as we make it...
Alexius Heristalski ::
Še cenejša je 185g piksna, samo je nekako ni videt.
Svojčas sem jo ubodu za €0,4 ali nekaj takega. Vzel sem cel karton 48 kosov.
In doma treniral DIY pizzo s tuno na maljon načinov...
185g je s sončničnim oljem. Kdaj si to kupil za 40c? Ker zdaj so 1,19€, v lastnem soku pa 1,29.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini
Okapi ::
To dodano sol napišejo na embalažo al je to 'tihi privzetek'?Napišejo. Tuna, sol, voda. Če še kaj zamolčijo, pa ne bi vedel.
O.
Brane22 ::
Alexius Heristalski je izjavil:
Še cenejša je 185g piksna, samo je nekako ni videt.
Svojčas sem jo ubodu za €0,4 ali nekaj takega. Vzel sem cel karton 48 kosov.
In doma treniral DIY pizzo s tuno na maljon načinov...
185g je s sončničnim oljem. Kdaj si to kupil za 40c? Ker zdaj so 1,19€, v lastnem soku pa 1,29.
Več ko eno leto nazaj, mogoče dve. Meli so akcijo. In spomnem se, da sem povzročil evforičen tek med penzionerji do ene par polic stran.
Neki takega kot če vržeš nekaj na tla na dvorišču polnem kokoši in vse evforično stečejo tja.
Brane22 ::
Pizza v Ernestovi ponvi 28cm v-0.8
Opombe, če bo kdo delal:
- prava količina moke je 150g, mogoče 10 ali 20g več.
- kvasu pomaga toplota. baje je 35°C idealna za tale kvas ( odvisno je od vrste glivic) in vedno doslej se mi je zdelo,d a je to rahlo hladna tekočina na otip. Ampak pozimi stvar bistveno bolje dela na topli. Ne pretopli ampak še toliko,d a lahko držiš prst notri- recimo 45°C
Dal sem malo mleka/vode s kvasom na stran. In čez pol ure uzrl prizor iz Aliena. Kar je bilo prej mlejko, je kipelo in blobotalo in me opazovalo . WTF...
-stvar izredno hitro in lepo zapeče spodnjo stran, ampak zgornja ostane surova. Zato moram obrnit zadevo, kar je suboptimalno.
Bolje bi bilo, če bi imel še eno tako ponev, ki bi jo dodobra pogrel na drugi plošči prej in potem bi njeno vroče dno samo pritisnil na pizzo odzgoraj in popekel zgornjo stran.
- kvas je kul, ni pa edini faktor. Mam feeling, da bi delalo celo brez njega ampak je pomembno, da je testo res navzeto z vodo. Če bi tako testo ruknil v vročo ponev, bi se hitro segrelo in vsa ta voda bi ga razširila. S kvasom je problem tudi v tem, da ne prenese soli. In da pusti tak značilen priokus. Valjda, če ti kvasovke serjejo dve uri v testo.
testo sem dvakrat vzhajal. Najprej osnovno kepo, ki sem jo nato pregnetel v nekaj krogu podobnega, do vložil v ponev, j pokril z mokro krpo in postavil v večjo ponev s toplo vodo,d a drži temperaturo pri vzhajanju.
Torej za verzijo 1 bom moral:
- vzeti še eno ponev in probati peči ponev na ponvi. Ker pa je vhajano testo res rahlo, bo treba počakati vsaj kako minuto, da se za silo posuši in zapeče.
- probati varianto z vstavljanjem testa na že vročo ponev, čeprav mi še ni jasno, kako to izvesti, ker je vzhajano testo res rahlo in vsak dotik ga vdre.
Drugače pa je pečeno res lepo.
BTW:
- kateri sir je za pizzo ? Vse kar dam gor jaz, nima tistega značilnega vonja, čeprav mogoče okus ni slab. Probal sem doslej sto vrst, vsaj med temi cenejšimi iz Tuša, Lidla, Hoferja itd. Enkrat sem prišel nazaj s 15 vrstami sira in probal. Nice, but no cigar.
- kam je najbolje dati origano in kje ga vzeti,d a bo res dišal ? Tale moj iz flaške je beden, pa nekako nima pravega učinka. Dam ga v začetno zmes mleka,vode, sladkorja, olja in kvasa, nekaj v omako, nekaj v moko. Kljub vsemu ne pride do izraza.
Opombe, če bo kdo delal:
- prava količina moke je 150g, mogoče 10 ali 20g več.
- kvasu pomaga toplota. baje je 35°C idealna za tale kvas ( odvisno je od vrste glivic) in vedno doslej se mi je zdelo,d a je to rahlo hladna tekočina na otip. Ampak pozimi stvar bistveno bolje dela na topli. Ne pretopli ampak še toliko,d a lahko držiš prst notri- recimo 45°C
Dal sem malo mleka/vode s kvasom na stran. In čez pol ure uzrl prizor iz Aliena. Kar je bilo prej mlejko, je kipelo in blobotalo in me opazovalo . WTF...
-stvar izredno hitro in lepo zapeče spodnjo stran, ampak zgornja ostane surova. Zato moram obrnit zadevo, kar je suboptimalno.
Bolje bi bilo, če bi imel še eno tako ponev, ki bi jo dodobra pogrel na drugi plošči prej in potem bi njeno vroče dno samo pritisnil na pizzo odzgoraj in popekel zgornjo stran.
- kvas je kul, ni pa edini faktor. Mam feeling, da bi delalo celo brez njega ampak je pomembno, da je testo res navzeto z vodo. Če bi tako testo ruknil v vročo ponev, bi se hitro segrelo in vsa ta voda bi ga razširila. S kvasom je problem tudi v tem, da ne prenese soli. In da pusti tak značilen priokus. Valjda, če ti kvasovke serjejo dve uri v testo.
testo sem dvakrat vzhajal. Najprej osnovno kepo, ki sem jo nato pregnetel v nekaj krogu podobnega, do vložil v ponev, j pokril z mokro krpo in postavil v večjo ponev s toplo vodo,d a drži temperaturo pri vzhajanju.
Torej za verzijo 1 bom moral:
- vzeti še eno ponev in probati peči ponev na ponvi. Ker pa je vhajano testo res rahlo, bo treba počakati vsaj kako minuto, da se za silo posuši in zapeče.
- probati varianto z vstavljanjem testa na že vročo ponev, čeprav mi še ni jasno, kako to izvesti, ker je vzhajano testo res rahlo in vsak dotik ga vdre.
Drugače pa je pečeno res lepo.
BTW:
- kateri sir je za pizzo ? Vse kar dam gor jaz, nima tistega značilnega vonja, čeprav mogoče okus ni slab. Probal sem doslej sto vrst, vsaj med temi cenejšimi iz Tuša, Lidla, Hoferja itd. Enkrat sem prišel nazaj s 15 vrstami sira in probal. Nice, but no cigar.
- kam je najbolje dati origano in kje ga vzeti,d a bo res dišal ? Tale moj iz flaške je beden, pa nekako nima pravega učinka. Dam ga v začetno zmes mleka,vode, sladkorja, olja in kvasa, nekaj v omako, nekaj v moko. Kljub vsemu ne pride do izraza.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
RejZoR ::
Jezst kvasa za pizzo nikoli ne dajem posebej. Zmečem vse v robota, sam tolk gledam, da tekočine, ki jih dodajam nekako zalijejo kvas. In to je to. Zmiksam, vzamem testo ven, razvaljam na pladnu in pustim ene pol ure da vzhaja.
Mešanica sira za pizzo je fajn iz Tuša, kilska vrečka. Je pa okus drugačen, ker je nekaj dodatkov za ojačanje arome in tud siri so različni (običajno) in ne samo ena vrsta.
Kar pa se tiče origana, največji efekt boš dobil če ga večjo količino zmešaš s paradižnikom in daš na stran takoj na začetku, da se zadeva navzame vonja in očitno reagira s kislino paradižnika. Nakoncu ga še normalno posuješ po vrhu. Je pa zelo odvisno od mešanice kar se tiče intenzivnosti vonja.
Mešanica sira za pizzo je fajn iz Tuša, kilska vrečka. Je pa okus drugačen, ker je nekaj dodatkov za ojačanje arome in tud siri so različni (običajno) in ne samo ena vrsta.
Kar pa se tiče origana, največji efekt boš dobil če ga večjo količino zmešaš s paradižnikom in daš na stran takoj na začetku, da se zadeva navzame vonja in očitno reagira s kislino paradižnika. Nakoncu ga še normalno posuješ po vrhu. Je pa zelo odvisno od mešanice kar se tiče intenzivnosti vonja.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Ajrina ::
Origano daš k paradižnik oviomaki. Glede testa pa. Bolje bo vzhajalo, če daš toplo mleko, žlico sladkorja (hrana za kvasovke) in kvas. Nekateri dajo tudi žlico moke. Jaz nisem opazila razlike z njo ali brez. Sol daš obvezno v moko, premešaš in priliješ vzhajano mešanico kvasa. Če boš uporabil mikser s svedri, bo potrebno manj truda, da bo testo lepo, penasto. Pa ne dajaj preveč moke. Med vzhajanjem je daj 2/3 napisane količine, preostalo 1/3 dodaj po potrebi, ko boš razvaljal testo.
Brane22 ::
@Ajrina:
Saj to počnem. Dam kvas v mešanico mleka in vode z malo sladkorja in olja. Stvar pustim stati ene pol ure, da se kvasovkam na toplem od sladkorja utrga, nato vse skupaj počasi nalivam v moko medtem ko mesim testo.
Aha, torej Lidlova mešanica sirov za pizzo.
Ne štekam kako sem spregledal tole. Lidl nima tolik sirov. To bi že moral videti.
Bomo probali. Drugače pa je narezana šunka ( tako suha kot navadna) totalen zakon.
Samo sir moram še zadeti... ;o)
Saj to počnem. Dam kvas v mešanico mleka in vode z malo sladkorja in olja. Stvar pustim stati ene pol ure, da se kvasovkam na toplem od sladkorja utrga, nato vse skupaj počasi nalivam v moko medtem ko mesim testo.
Aha, torej Lidlova mešanica sirov za pizzo.
Ne štekam kako sem spregledal tole. Lidl nima tolik sirov. To bi že moral videti.
Bomo probali. Drugače pa je narezana šunka ( tako suha kot navadna) totalen zakon.
Samo sir moram še zadeti... ;o)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
Brias ::
- kateri sir je za pizzo ? Vse kar dam gor jaz, nima tistega značilnega vonja, čeprav mogoče okus ni slab. Probal sem doslej sto vrst, vsaj med temi cenejšimi iz Tuša, Lidla, Hoferja itd. Enkrat sem prišel nazaj s 15 vrstami sira in probal. Nice, but no cigar.
- kam je najbolje dati origano in kje ga vzeti,d a bo res dišal ? Tale moj iz flaške je beden, pa nekako nima pravega učinka. Dam ga v začetno zmes mleka,vode, sladkorja, olja in kvasa, nekaj v omako, nekaj v moko. Kljub vsemu ne pride do izraza.
pri siru bos moral najti svoj okus .... lahko mesas tudi 2-3 sire....
1. bazilika gre v PELATE
2. ves sir naribas ( razen mozzarele, z njo malo pocakaj ), in po tem ko imas sir nariban, UMESAJ origano med sir ( na krozniku ), toliko da se ti zdi da ga vidis povsod ( kolicina po okusu ) .... nato ga daj na pizzo ... ce dajes se mozzarelo, jo natrgaj, daj na koncu in na vsak koscek malo bazilike ( raje cele listke kot zmleto )
ko vse vse vse naredis, pred pecenjem, v jedilno zlico nalij DOBRO OLIVNO OLJE ( ce je crap raje ne ) in po feelingu levo desno gor dol .... pokapaj celo pizzo ...
tega olivca dobis za 10 eur ( interspar, mercator ... )
za ta denar je mega top top top .....
kje kupiti origano ... ( slovensko se mu rece DOBRA MISEL )
na trgu pri kakih kmeticah ... se boljsi na CRO obali ( veliko hrvatov v dalmaciji niti ne ve kaj je origano, vejo pa kaj je mravinac ), trznica, kmetice ....
da ga imajo vedno, trznica koseze, trgovina Toscana ( sicilijanski ), samo tam je kar drag .. ni extra vrhunski, je boljsi kot vecina v local trgovinah, ter tam ga imajo vedno ...
v grkinji na trubarjevi je tudi nad povprecjem, solidna cena ( imajo grskega )
Pithlit ::
Sir za pico? Hja... Italijani dajejo mozzarello. Zanje je to edini tapravi sir za na pico. Ker pa poznamo več vrst mozzarelle... najbolj pogosto se uporablja "Pizzatella" (take valjaste oblike, cca 25cm dolg pa cca 5cm v premeru) ker se jo lažje riba kot pa une buhteljčke od 'klasične' mozzarelle. Če se hočejo razvajat uporabljajo "Mozzarella di Bufala" (ki je kao najboljša). Je pa en kup drugih vrst še.
Če jo hočeš na pici uporabljat jo moraš pa natrgat, še raje naribat in dat v cedilo da se odcedi (kar bo pa trajalo kako urco - v picerijah to nardijo zvečer pa pustijo da se lepo čez noč fajn odcedi). Sicer po mojem če se ti mudi jo lahko v cunjo streseš pa stisneš čim več tekočine ven... probala pa nisem.
Če jo hočeš na pici uporabljat jo moraš pa natrgat, še raje naribat in dat v cedilo da se odcedi (kar bo pa trajalo kako urco - v picerijah to nardijo zvečer pa pustijo da se lepo čez noč fajn odcedi). Sicer po mojem če se ti mudi jo lahko v cunjo streseš pa stisneš čim več tekočine ven... probala pa nisem.
Life is as complicated as we make it...
Steinkauz ::
Za tuno v lastnem soku se jezst vedno hecam, da pač zraven zajamejo mal morske vode, ko jih pakirajo :D
Nikol mi ni blo jasno kako lahko kdo to je. Šele zdaj me je nekdo tu razsvetlil, da je mišljeno da dodaš samo svoje olje.
S hoferja tuno v lastnem soku lahko jst brez problema jem(brez dodajanja olj). Rio mare v lastnem soku mi je pa zanič.
Matija82 ::
Če se hočejo razvajat uporabljajo "Mozzarella di Bufala" (ki je kao najboljša). Je pa en kup drugih vrst še.
Bivolja mocarela se dobi na kvarte v Hoferju. Zanimiv okus, dosti bolj izrazit od navadne mocarele toda vseeno z dosti "prostora" (če to zveni smiselno).
Tune v lastnem soku jem že par let in z omakami (krompir, paradižnikova kaža, smetana, tuna) zadeva izpade čisto v redu. Protip - odlijte vodo ;)
Glede teme je bil pa pravilen odgovor podan nekaj časa nazaj - Odvisno od artikla, posploševanja so brez veze (razen tistega, da se v Tušu vedno čaka na blagajni. Majkemi !)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Matija82 ()
Okapi ::
Jaz pojem kar veliko tune v lastnem soku (v glavnem Hoferjeve - in seveda odcejeno). Jem jo v različnih solatah, ki jih itak zabelim z (dobrim) olivnim oljem in se mi zdi neumno kupovati tuno v olju vprašljive kakovosti, pa še samo meso je za moj okus boljše.
O.
O.
RejZoR ::
Vsako olivno olje (če je pravo in ne neka mešana brozga) je boljše od najboljšega sončničnega...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Aston_11 ::
Sir za pico? Hja... Italijani dajejo mozzarello. Zanje je to edini tapravi sir za na pico. Ker pa poznamo več vrst mozzarelle... najbolj pogosto se uporablja "Pizzatella" (take valjaste oblike, cca 25cm dolg pa cca 5cm v premeru) ker se jo lažje riba kot pa une buhteljčke od 'klasične' mozzarelle. Če se hočejo razvajat uporabljajo "Mozzarella di Bufala" (ki je kao najboljša). Je pa en kup drugih vrst še.
Če jo hočeš na pici uporabljat jo moraš pa natrgat, še raje naribat in dat v cedilo da se odcedi (kar bo pa trajalo kako urco - v picerijah to nardijo zvečer pa pustijo da se lepo čez noč fajn odcedi). Sicer po mojem če se ti mudi jo lahko v cunjo streseš pa stisneš čim več tekočine ven... probala pa nisem.
Jaz jo vedno natrgam in dam direkt na pico - nobenega odcajanja. Te iz lidla, drugih itak ne uporabljam, samo odcdim in direkt preko pice.
Brane22 ::
Brane22 ::
Vzel sem kanto 1L.
ni mi dalo miru in sem šel gledat okrog razlike med deviškim ekstra deviškim navadnim in starokurbirskim oljem.
Na blogih in sploh vsepovsod pojejo epe o deviškem olju.
Pa neverjetno poln okus, pa eksplozija vonjav, whatever.
In ker je to ekstradeviško olje, sem si reku, stari nimaš kaj falit.
Odprem zadevo, nafilam žlico, jo previdno povoham...
... Stvar diši po motornem olju, po parih sekundah pa dobim mogoče hint nekakšnega olivnega vonja. Po volnju sodeč bi jo zlahka zlil v mašino.
Nato jo pogoltnem in v pričakovanju neverjetneeksplozije okusov mi malodane odnese dihtungo na danki.
Okus...po olju pač. Ni čutit kojekakvih aditivov in detergentov ampak to je vse. Nekako SAE 5W40 po občutku.
Ne pravim da je ni, samo jaz ne čutim nekih bistvenih razlik med olivnimi olji.
Mam nekje še dva tapoceni, grem probat še una...
Sem probu še ostala dva. Eno slovensko, drugo talijansko.
Oba ekstradeviška.
Jaz ne čutim razlike.
ni mi dalo miru in sem šel gledat okrog razlike med deviškim ekstra deviškim navadnim in starokurbirskim oljem.
Na blogih in sploh vsepovsod pojejo epe o deviškem olju.
Pa neverjetno poln okus, pa eksplozija vonjav, whatever.
In ker je to ekstradeviško olje, sem si reku, stari nimaš kaj falit.
Odprem zadevo, nafilam žlico, jo previdno povoham...
... Stvar diši po motornem olju, po parih sekundah pa dobim mogoče hint nekakšnega olivnega vonja. Po volnju sodeč bi jo zlahka zlil v mašino.
Nato jo pogoltnem in v pričakovanju neverjetneeksplozije okusov mi malodane odnese dihtungo na danki.
Okus...po olju pač. Ni čutit kojekakvih aditivov in detergentov ampak to je vse. Nekako SAE 5W40 po občutku.
Ne pravim da je ni, samo jaz ne čutim nekih bistvenih razlik med olivnimi olji.
Mam nekje še dva tapoceni, grem probat še una...
Sem probu še ostala dva. Eno slovensko, drugo talijansko.
Oba ekstradeviška.
Jaz ne čutim razlike.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
RejZoR ::
Lol, kupite neko krš olje na galone v plehnati piksni in pričakujete kvalitetno olivno olje. Facepalm.
Tisto o ekstra deviškem itaq limajo že na vsak drek.
Kupi enkrat kvalitetno olivno olje pa boš videl kakšno aromo ima. Tako po okusu kot vonju. Samo vedi, da ga ne boš dobil v 3 litrski plehnati piksni ampak v steklenici, ki najverjetneje ne bo imela več kot 1L. Pa pričakuj tud višjo ceno...
Tisto o ekstra deviškem itaq limajo že na vsak drek.
Kupi enkrat kvalitetno olivno olje pa boš videl kakšno aromo ima. Tako po okusu kot vonju. Samo vedi, da ga ne boš dobil v 3 litrski plehnati piksni ampak v steklenici, ki najverjetneje ne bo imela več kot 1L. Pa pričakuj tud višjo ceno...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Pithlit ::
Pa pričakuj tud višjo ceno...
Hmmm... recimo takole... €40+ na liter. Je sicer že en majhen ekstrem. Ampak tudi ni ne vem kako grozna cena. Razlika med tistim za 10€/liter iz mercatorja (kakšna GEA varianta) je pa več kot očitna.
Life is as complicated as we make it...
Aston_11 ::
Zame, ki nisem nek gurman, mi ni prav posebno važno, kakšen poc od olja je. Kupujemo pa domačega iz Istre (vsaj tako trdijo) in glede na to, da nisem prav poseben gurman, dvomim, da bi opazil merljivo razliko med enim in drugim.
Magic1 ::
za ta denar je mega top top top .....
Čaki mal. Sparu je bla kanta 1L zata denar. Na sliki maš 3L kanto. Mislu si €10/liter ?
Tudi jaz sem nabavil ta olje nazadnje in ga doma primerjal s šparovim, ki je več kot pol cenejši. Po okusu in vonju ni opazne razlike.
Sem pa slišal, da ima tapravo domače olivno tako izrazit okus, da ga večina itak nebi prebavljala.
Magic
fosil ::
Je bil pred kratkim en prispevek, mislim da na preverjeno.
Stvar je taka, da tudi če piše da je ekstra deviško, največkrat ni.
Povedano preprosto, proizvajalci goljufajo.
40EUR je pa vseeno pretirana cena.
Če hočeš res dobro kvaliteto, rabiš kakšnega domačega dobavitelja.
Stvar je taka, da tudi če piše da je ekstra deviško, največkrat ni.
Povedano preprosto, proizvajalci goljufajo.
40EUR je pa vseeno pretirana cena.
Če hočeš res dobro kvaliteto, rabiš kakšnega domačega dobavitelja.
Tako je!
sthep ::
Na ZPS so pred časom opravili test oljčnih olj. Kvaliteta olj v večini ni bila odraz cene. Veliko od teh jih sploh ne bi smelo imeti oznako eksta deviško. Kot zelo dobro sta bila ocenjena tudi dva olja za 5-6€/liter. Kvaliteta je odvisna še od drugih dejavnikov, kot so način in čas hranjenja, izpostavljenost svetlobi, ampak to je že druga zgodba...Pa še glede okusa, če je olje grenko še ne pomeni, da je kvalitetno.
RejZoR ::
Sej nikjer ne piše, da mora bit grenko niti nihče tega ne trdi. Ima pa pravo olivno olje neko svojo teksturo, ki je povsem drugačna od cenenih olivnih oz sončničnih. In tud vonj je dokaj izrazit po olivah.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Pithlit ::
Pa še glede okusa, če je olje grenko še ne pomeni, da je kvalitetno.
Dobro olivno olje NI grenko.
Life is as complicated as we make it...
fosil ::
Test je bil že kar dolgo nazaj, leta 2008.
Na prvih dveh mestih sta dva lokalna slovenska proizvajalca.
Od 21 testiranih, ki naj bi bila vsa ekstra deviška, jih je bilo glede na teste res ekstra deviških samo 12.
Na prvih dveh mestih sta dva lokalna slovenska proizvajalca.
Od 21 testiranih, ki naj bi bila vsa ekstra deviška, jih je bilo glede na teste res ekstra deviških samo 12.
Tako je!
barakus ::
Pa še glede okusa, če je olje grenko še ne pomeni, da je kvalitetno.
Dobro olivno olje NI grenko.
Naša domača sorta istrska belica je precej bolj grenka od tujih oljčnih olj, ker vsebuje veliko biofenolov. Na splošno severneje kot greš, več biofenolov vsebuje oljčno olje in Slovenija je najseverneje kjer oljka še uspeva...
Tuja olja pa nimajo toliko te grenkobe in pikantnosti in zato je marsikomu okus našega lokalnega olja nevšečen, čeprav pobira glavne nagrade po svetu...
Kaj pomeni grenkoba pri olju?
"Belica je denimo precej grenka in pikantna, ampak to pomeni tudi, da ima veliko biofenolov, teh pozitivnih stvari, ki jih iščemo v olju. Moramo se zavedati, da olje ni kot vino, ki ga boš pil. Če je izrazito grenka in pikantna belica , pomeni, da tudi zdrži dlje časa in ima po treh, štirih letih še vedno to grenkobo in pikantnost, je še vedno ekstra deviška, Leccino pa moraš skorajda v enem letu porabiti".
Okapi ::
Ne vem, kako ti, ampak jaz oljčnega olja ne uporabljam zato, ker bi bilo zdravo, ampak ker je dobro. Zato me prav malo briga, a so biofenoli "pozitivna stvar". Če ti je okus všeč, OK, sicer se je pa neumno tolažit, da je sicer grenko, ampak zdravo. Za zdravje popijem žlico norveškega ribjega olja na dan
O.
O.
Brane22 ::
Zdej mi je padlo na pamet, ko sem skočil po opravkih vzet še najbolj kurbirsko olivno olje v Lidlu.
Za €3,72 sem vzel totalno nedeviško MILF olje.
In ravnokar zvrnil žlico. Nato pa še tisto grško ultradevico v kanti.
MILF je bistveno manj grenak, pravzaprav sploh ne. Ultradevica _nekoliko_ bolj "diši", je pa bistveno bolj grenka.
Ne vem no. Bom razvleku MILFo in devico na testo, pa da vidimo takrat.
Za €3,72 sem vzel totalno nedeviško MILF olje.
In ravnokar zvrnil žlico. Nato pa še tisto grško ultradevico v kanti.
MILF je bistveno manj grenak, pravzaprav sploh ne. Ultradevica _nekoliko_ bolj "diši", je pa bistveno bolj grenka.
Ne vem no. Bom razvleku MILFo in devico na testo, pa da vidimo takrat.
Pithlit ::
To z grenkobo je tko kot una cvetka "zelenjava v mercatorju je zakon ker gnije (na policah)".
Zanimivo da naših olivnih olj nihče ne omenja med najboljšimi svetovnimi olji.
Zanimivo da naših olivnih olj nihče ne omenja med najboljšimi svetovnimi olji.
Life is as complicated as we make it...
Brane22 ::
Kupi enkrat kvalitetno olivno olje pa boš videl kakšno aromo ima. Tako po okusu kot vonju. Samo vedi, da ga ne boš dobil v 3 litrski plehnati piksni ampak v steklenici, ki najverjetneje ne bo imela več kot 1L. Pa pričakuj tud višjo ceno...
Pa saj sem. SLovenska in talijanska ultradevici sta bili v tistih malih "TaBoljšRoba" flaškah.
Okapi ::
Zanimivo da naših olivnih olj nihče ne omenja med najboljšimi svetovnimi olji.Zanimivo, da v resnici jih.
Lanski
26. marec si bo Boris Jenko iz Bertokov zapomnil za vse življenje. V veronski palači Gran Guardia, ki se na trgu Bra spogleduje z znamenitim rimskim amfiteatrom, so mu za sortni frantoio podelili Sol d'Oro, priznanje za šampionsko olje v kategoriji srednje sadežnih oljčnih olj.
Poleg Borisa Jenka so slovenski uspeh dopolnila še oljčna olja Franca Morgana z Grintovca in Dušana Moljka z Malije med blago sadežnimi ter oljar Franko Lisjak iz Šalare v v kategoriji srednje sadežnih oljčnih olj. Vsa olja so prejela velike plakete.
'Majhna Slovenija ima velika oljčna olja,' je dejal vodja veronskega ocenjevanja Marino Giorgetti v uvodu svečane podelitve priznanj uglednega ocenjevanja v Veroni, ki ima visoko strokovno veljavo in velik medijski odmev.
Brane22 ::
Rad bi videl VSAJ ENEGA, ki je zmagal tako, da so vzeli njegovo random flašo iz random trgovine izmed vseh domačih trgovin, kjer se prodaja.
Poleg tega da ne verjamem italijanom in da ne verjamem šampionskim titulam ( teli so še hujši kot boksarji. Uni majo 115 organizacij, teli majo maljon tekmovanj in na vsakem šitload šampionov) čez vse ne verjamem v žlahtnost robe, ki pride na police.
Intudi če bi vsemu temu verjel, ostane še vprašanje če bi jaz čutil razliko. Za njim pa, če bi mi bila vredna denarja.
Poleg tega da ne verjamem italijanom in da ne verjamem šampionskim titulam ( teli so še hujši kot boksarji. Uni majo 115 organizacij, teli majo maljon tekmovanj in na vsakem šitload šampionov) čez vse ne verjamem v žlahtnost robe, ki pride na police.
Intudi če bi vsemu temu verjel, ostane še vprašanje če bi jaz čutil razliko. Za njim pa, če bi mi bila vredna denarja.
Furbo ::
Našim že uspe naredit super vino, olje ali kaj drugega. Potem pa pride kupec, ki bi na podlagi tega naročil 10 kontejnerjev robe, pa zmrznejo.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Pithlit ::
Problem je da se pojavljajo na bolj malo tekmovanjih. Pol pa seveda zadeva ne šteje ravno veliko.
Jenkovo olje se, recimo, v svetovni konkurencu uvršča nekje okoli 25. mesta (med 50 najboljšimi - hkrati pa je tam kot edini slovenski proizvajalec).
We are proud to present the ranking of the World's 50 Best Olive Oils, calculated from the results of the currently 18 major international extra virgin olive oil competitions. For details on the points scheme applied, please see on the olive-oil-competitions page.
Oziroma, po domače povedano: ena lastovka še ne prinese pomladi. So pa kot slovenska vina. Vsi jih hvalijo... na svetovnem nivoju so pa, bolj kot ne, mizerija.
Vse to pa nikakor ne pomeni da so slovenska olja slaba.
Mimogrede, zgornji link se najde tudi na Jenkovi strani. Če ima težo zanj, ima težo tudi zame. Pa za vse druge ki gredo brat kje je fora.
Večina vrhunskih olj se prodaja izključno v specializiranih trgovinah. Povprečna Janez in Jožica sta povsem zadovoljna s tistim srednje dragim/poceni oljem v Mercatorju. In v bistvu je to tisto kar na koncu šteje.
Jenkovo olje se, recimo, v svetovni konkurencu uvršča nekje okoli 25. mesta (med 50 najboljšimi - hkrati pa je tam kot edini slovenski proizvajalec).
We are proud to present the ranking of the World's 50 Best Olive Oils, calculated from the results of the currently 18 major international extra virgin olive oil competitions. For details on the points scheme applied, please see on the olive-oil-competitions page.
Oziroma, po domače povedano: ena lastovka še ne prinese pomladi. So pa kot slovenska vina. Vsi jih hvalijo... na svetovnem nivoju so pa, bolj kot ne, mizerija.
Vse to pa nikakor ne pomeni da so slovenska olja slaba.
Mimogrede, zgornji link se najde tudi na Jenkovi strani. Če ima težo zanj, ima težo tudi zame. Pa za vse druge ki gredo brat kje je fora.
Rad bi videl VSAJ ENEGA, ki je zmagal tako, da so vzeli njegovo random flašo iz random trgovine izmed vseh domačih trgovin, kjer se prodaja.
Večina vrhunskih olj se prodaja izključno v specializiranih trgovinah. Povprečna Janez in Jožica sta povsem zadovoljna s tistim srednje dragim/poceni oljem v Mercatorju. In v bistvu je to tisto kar na koncu šteje.
Life is as complicated as we make it...
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
Pithlit ::
Aja... ocenjevat olje po pakungi je pa tudi mimo...
Najboljša svetovna olja dobiš pakirana tudi v 'kanistrih' po več litrov. In v flaškicah od 1dcl naprej. Pa najslabša olja tud dobiš v fancy flaškicah.
Za vina že dolgo da se (ne)kvaliteta pogosto skriva v fancy pakungi - kupec zagleda lepo nenavadno flaško in avtomatično pomislijo da je vsebina nekaj ekstra.
Pa saj sem. SLovenska in talijanska ultradevici sta bili v tistih malih "TaBoljšRoba" flaškah.
Najboljša svetovna olja dobiš pakirana tudi v 'kanistrih' po več litrov. In v flaškicah od 1dcl naprej. Pa najslabša olja tud dobiš v fancy flaškicah.
Za vina že dolgo da se (ne)kvaliteta pogosto skriva v fancy pakungi - kupec zagleda lepo nenavadno flaško in avtomatično pomislijo da je vsebina nekaj ekstra.
Life is as complicated as we make it...
Brane22 ::
Najboljša svetovna olja dobiš pakirana tudi v 'kanistrih' po več litrov. In v flaškicah od 1dcl naprej. Pa najslabša olja tud dobiš v fancy flaškicah.
Dobro, ampak kaj bi tudi najboljše olje na svetu pomenilo zame ? Rabim olje za pripravo pizze doma.
Če bi ti nekdo dal posebno olje za turbočrpalko Space Shuttlea, ki stane kajvem €50k za liter, ti bi pa z njim namazala ketno na kolesu, bi čutila razliko glede na najbolj brezvezno strojno olje ?
Pithlit ::
Dobro, ampak kaj bi tudi najboljše olje na svetu pomenilo zame ?
Sodeč po dosedanjih postih... nič. Pa s tem ne mislim nič slabega. Prej dobro. Zame je še vedno najbolje da ljudje kupijo točno tisto kar potrebujejo. Če torej ne rabiš nekega extra fancy olja ga ne kupovat. Če ti je v redu uno za 4€/l... super! Za razno kuharijo jaz ne dam več kot kakih 7€/l olivnega.
Za solato pa ribo (in povsod kjer se rabi dobro hladno olje ki dejansko prispeva k okusu) imam pa dobro dalmatinsko olivno olje. Cene ne vem... ker prihaja s kmetije ženinega strica.
Če bi ti nekdo dal posebno olje za turbočrpalko Space Shuttlea, ki stane kajvem €50k za liter, ti bi pa z njim namazala ketno na kolesu, bi čutila razliko glede na najbolj brezvezno strojno olje ?
Nebi. Drugače pa imam za take stvari litijevo mast. Med to pa strojnim oljem bi pa hitro opazila razliko.
Best tool for the job isn't always the most expensive. Or elaborate. Sometimes a hammer isn't just a hammer.
Life is as complicated as we make it...
vorantz ::
ste smešni...to je pač kot fensi vino
eni rabijo par litrov za mešat in jim bo najbol poceni vino iz trgovine čist v redu, za dražja vina pa ne bodo čutli razlike
eni pa hočejo nrdit par požirkov nekega ultra fensi vina in takoj čutijo razliko s poceni vinom
pač...vsakemu svoje...ne vem kaj komplicirate :|
eni rabijo par litrov za mešat in jim bo najbol poceni vino iz trgovine čist v redu, za dražja vina pa ne bodo čutli razlike
eni pa hočejo nrdit par požirkov nekega ultra fensi vina in takoj čutijo razliko s poceni vinom
pač...vsakemu svoje...ne vem kaj komplicirate :|
Okapi ::
na svetovnem nivoju so pa, bolj kot ne, mizerija.Ker so premajhni, da bi na svetovnem nivoju sploh nastopali. Vso svojo proizvodnjo imajo vnaprej prodano na krajevnem trgu, in dobro se zavedajo, da so za prodor v tujino premajhni in se niti ne silijo (tudi na tekmovanja ne). Fora je v tem, da (hipotetični) Jenkov sosed ne dela nič slabšega olja, samo pač ni tako ambiciozen in je znan samo v bolj ali manj "družinskem" krogu. Olje pa vseeno poseka vsa tista "premium" olja iz supermarketov po 20 evrov liter.
Je pa seveda tudi res, da če okusa ne ločiš, pač ne ločiš. Saj je veliko takih, ki ne ločijo Uniona od Laškega, ali dveh kakovostnih vin, ali viskija za 15 od tistega za 50 evrov. In če ne ločiš, nima smisla zapravljati denarja. Čeprav z malo navodili in pokušanja se lahko okus tudi izostri.
In res je tudi, da se okus pri marsikaterem kulinaričnem postopku izgubi, tako da nima smisla uporabljati vrhunskega olja za recimo cvrtje jajc:-)
O.
Brane22 ::
@vorantz:
ne vidim v čem sem smešen. Nekdo je v receptu za pizzo zabičal,d a ja uporabim DOBRO olivno olje in da je bolje brez, če nimaš RES dobrega.
Nato sem probal sam in vsaj tako na tešče ne čutim blaznih razlik. Sprašujem se torej, koliko je res pomembna kvaliteta olja pri domači pizzi.
ne vidim v čem sem smešen. Nekdo je v receptu za pizzo zabičal,d a ja uporabim DOBRO olivno olje in da je bolje brez, če nimaš RES dobrega.
Nato sem probal sam in vsaj tako na tešče ne čutim blaznih razlik. Sprašujem se torej, koliko je res pomembna kvaliteta olja pri domači pizzi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()
Brane22 ::
In stvar se mi ne zdi tako nedolžna. Pri siru očitno še zdaleč ni vseeno, kaj daš gor.
Vzel sem mozzarelo in že od daleč je videt, da bo rezultat tokrat čisto drugačen.
Se pravi, pri siru bo razlika med dobrim in slabim vsaj zame izstopala bistveno bolj kot pri olju.
Vzel sem mozzarelo in že od daleč je videt, da bo rezultat tokrat čisto drugačen.
Se pravi, pri siru bo razlika med dobrim in slabim vsaj zame izstopala bistveno bolj kot pri olju.
Magic1 ::
A niso že zgoraj omenili, da postane vsako olivno olje bolj kot ne enako, če ga segreješ na 80+ stopinj?
Torej razlike so do neke mere, dokler ga uporabljamo za solato, ali kakršenkoli preliv, drugače je pa brezveze in uporabiš tisto za par evrov.
Četudi jaz nisem opazil razlike med Iliado in šparovim :)
Bo pa treba nekje dobit, kakšenga fajn domačega, da vidim.
Torej razlike so do neke mere, dokler ga uporabljamo za solato, ali kakršenkoli preliv, drugače je pa brezveze in uporabiš tisto za par evrov.
Četudi jaz nisem opazil razlike med Iliado in šparovim :)
Bo pa treba nekje dobit, kakšenga fajn domačega, da vidim.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Peka pizze (strani: 1 2 3 4 … 24 25 26 27 )Oddelek: Loža | 244094 (3943) | alekskac |
» | katera tuna v olivnem olju ? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 36691 (5905) | mitkos |
» | Vaši priljubljeni prehranski nakupi (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8272 (6072) | #000000 |
» | Uvožena hrana po trgovinah (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 71950 (66024) | ...:TOMI:... |