» »

Izzivalci vojne

Izzivalci vojne

««
9 / 9
»
»»

Okapi ::

Vidim po izvedenih žrtvah terorističnih dejanj v USA!
Hmm, kako točno si to izračunal? Prej ni bilo nič, potem je bil en bum, potem pa že spet nič.

In celo če je terorističnih napadov sedaj res manj, je to v veliko večji meri posledica strožjih varnostnih ukrepov in dela protiobveščevalnih služb, ne zasedbe Afganistana in Iraka.

In tak tip ne bo čisto po nepotrebnem ogrožal svojega dobrega statusa in še družine!
In kako točno se razlikuje od Huseina? Saj on je po letu 1991 tudi videl, da z vojnami ne bo prišel daleč (pa playboyske sinove je tudi imel). Najprej ni nič opravil z Iranom, potem je popušil v Kuvajtu in od takrat naprej je dal v resnici mir, itak je imel ves čas za vratom inšpekcije. Bush jr. je tisto vojno preprosti izsilil, brez potrebe.

Predvsem pa nisem vprašal, zakaj Libije niso napadli, ampak ali so posledice miroljubnejše oziroma diplomatske odločitve boljše ali slabše od vojaškega posega.

Neverjetna inertnost doktrin, od katerih jih je še vedno bilo vsaj 90% napačnih ali vsaj netočnih
To recimo je tudi logična zmota. Stare doktrine so morda res v 90% napačne, ampak pozabil si omeniti, ali pa nisi pomislil na to, da je napačnih tudi 95% novih zamisli. Če misliš, da je tvoja ideja boljša od moje samo zato, ker je novejša, se zelo motiš.

Kolikor se da, v razpravah vedno uporabljal preverjene argumente, za razliko od marsikoga drugega, ki deluje po sistemu što se babi htilo, to se babi snilo. Napačnega podajanja dejstev me je težko obtožiti, če na osnovi podatkov pridem do drugačnega sklepa kot kdo drug, pa je to pač razhajanje mnenj.

Okapi bi pa rad pokazal, kako američani niso absolutno pravičen sodnik in policaj, kar pa nihče nikoli ni trdil.
Ni res. Pokazal bi rad, da so njihova dejanja kontraproduktivna, da so posledice slabše kot vzroki, da v resnici ne rešujejo problemov, ampak celo povzročajo dodatne.

Vojni poseg je koristen v primerih, ko začne nek režim načrtno pobijati ljudi ali napadati sosednje države, v veliki večini drugih primerov pa ne. Še zlasti pa ne, če nimaš natančno izdelane strategija, kaj boš počel po okupaciji.

Ni problem v tem, da bi bile ZDA nepravičen svetovni šerif, problem je, ker so slab šerif. Ker nered povečujejo, ne zmanjšujejo.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

donfilipo ::

Hmm, kako točno si to izračunal? Prej ni bilo nič, potem je bil en bum, potem pa že spet nič.


Zelo malo terorizma a vseeno pekoče, (akcije nad ameriške civilne in vojaške objekte, izven teritorije so ravno tako pekoče) in bum je pozvročil vojni (Irak, Afgan) in zdaj pa razen 'vojnih akcij' spet nič.
Poglej Okapi, kregati se ali cel štab Pentagona narobe odmeri za USA primerno nasilje, je rahlo smešno, a legitimno. Sam nisem nikoli trdil, da so popolni v svojih kalkulacijah. Dal sem samo poučno primero, po kateri naj bi se fiktivni dejanski nasprotniki USA, ki to berejo 'kalibrirali'. Morda celo uspem prepričati kakega soseda wahabija, da je bolj smotrno, če jaga dobre punčke, kot sanja o bombi na newyorški podzemni, recimo:) Če pa jim trobim kako so USA krivične in da so prave device samo v nebesih, potem ne bom nujno lagal, ampak vsekakor pa ne bom prispeval proti terorizmu;((

Kot rečeno vojne (ali batine), niso tako racionalne poteze, kot preprosto udomačena praksa logike moči. Zadevo lahko spremeni le svetovni učinkjovit policaj in svetovni sodnik. Zadeva zna biti draga, a vsekakor doslednejša in pravičnejša!!!

To recimo je tudi logična zmota. Stare doktrine so morda res v 90% napačne, ampak pozabil si omeniti, ali pa nisi pomislil na to, da je napačnih tudi 95% novih zamisli.


Nove zamisli so res ravno tako netočne vkolikor so sprejete, a točnejše od prejšnjih, tako da je doktrini v bistvu namen, da jih preverja, ruši in popravlja, ne pa inertno zastopa, kar je slabost akademije. Prednost pa seveda, da jih sploh pozna! Ne ti meni podtikati Vezjaka. Nisem po župci priplaval;(( Ni enostavnih logičnih napak pri subjektivnih dialektičnih opazovanjih. Tu imamo nepopolne, a za določen namen, dovolj opisne primere in ne enostavne povedi !!! Ne moreš zanikati, da ravno akademiki zagovarjajo in z njimi (netočnimi:) mučijo ostale? S tem si izgradijo videz superiornosti in seveda na drugi strani dejansko lahko s tem netočnim znanjem tudi funkcionirajo. (to ni enostavna poved, ampak sestavljena dialektično, pa še subjektivna!) Sem pa povedal, da to ni nujno slabo in nima veze z najino debato! V debati subjektivnih pogledov pa nekatere lastnosti TE inertnosti motijo!!! Je pa to dejansko za TO debato povsem brezpomembno!!! To je bila 'bye the way' pripomba Thomasu.

Ni res. Pokazal bi rad, da so njihova dejanja kontraproduktivna, da so posledice slabše kot vzroki, da v resnici ne rešujejo problemov, ampak celo povzročajo dodatne.



Nasilje vsekakor povzroča probleme in lahko tudi še več nasilja. Tu ni odkrivanja tople vode. Vendar je nasilje včasih tudi zelo uporabna reč, za močne in njihove zaveznike, vkolikor ga znajo uporabljati primerno in učinkovito! Ameriško nasilje, je bilo do sedaj relativno zelo produktivno uporabljeno, dostikrat se jim očita da tudi egoistično, a glede na žrtve (brez vietnama) ne vem, če se lahko kdo, od res silakov, kosa z njimi. Predvsem gre za kombinacijo nasilja, dogovora in dejanske pomoči po nasilju. Del njihovega uspeha, se skriva ravno v tem. Vietnam, je bil strel mimo, še kaj bi našli, ampak pri silakih je vedno tako! Srategija, kaj boš počel po okupaciji, je strategija sodnika. Arest in prevzgoja. Pomeni okupacija 30 let, in nasilje 40 let NAJMANJ! Američanom se to preprosto povsod ne izplača. Odreagirali BODO, kot napaden silak mora, in to je to! Osvojevalna strategija po zmagovitem udarcu je strategija imperija: okupacija, nato pa priklop k 'federaciji'. Amerika pa ni imperij in tudi okupator ne!!! To je nek mit, ki so ga potegnili neoconom naklonjeni 'misleci', da bi dodali energijo in polet mitu o 'amerika uberales' in s tem povezanim redom, ki naj bi ga zasejali povsod in na drugi strani Chomsky, da bi jih prikazal, kot so judje vedno rimljane: " Dali so nam vodovod, ceste, šole, bančništvo, svetovni trg...to že...ampak naj mi pove zdaj kdo, kaj so rimljani sploh storili za nas";(( Nekaj je narobe v ameriški ustavi. Prevečkrat piše svoboda8-)

In kako točno se razlikuje od Huseina?


Husein z američani ni sklenil nobenega deala. Ne gre za kurbirstvo. To je humorističen znak, da ne more iti za totalen radikalen islam:) Gre za sklepanje in spoštovanje dogovorov. Poplačanje škode. Pokazati nekaj spoštovanja, če so te že ujeli in nabunkali, ko si čisto lepo kradel in tepel nedolžnega soseda. In ja, oba Busha sta ga imela, ne slučajno, na spisku:) Žalostno, a tudi na to bi, če bi bil bister, moral računati. Bil pa je z eno besedo 'upokan', kar se amerike in bušev tiče, in imel je smolo, da so takrat pilote trenirali med napačnimi hanjur kamikazami8-) Gadafi je imel malo sreče (da so mu stalno male zaušnice dajali tudi marjanci in ga dejansko 'izzivali', ubili so mu hčerko), še bolj pa je potegnil prave poteze, ko je zares postalo vroče! In ja okupator ni bil!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Okapi ::

Ne moreš zanikati, da ravno akademiki zagovarjajo in z njimi (netočnimi:) mučijo ostale?
Če z akademiki misliš 80+ let stare penzioniste, potem so res malo bolj konzervativni od povprečja, če pa misliš na znanost vobče, se zelo motiš. Znanost je do novotarij skeptična, ker je večina napačnih, ampak ko se potrdi njihova pravilnost, jih sprejmejo. Znanost je tista, ki novotarije odkriva in znanost je tista, ki pravilne novotarije sprejema in napačne doktrine meče v smeti.

Vietnam, je bil strel mimo, še kaj bi našli, ampak pri silakih je vedno tako!
Ja, in Afganistan in Irak sta tudi strela mimo, to je vse, kar tule poskušam povedati. Nikjer pa nisem napisal, da so vsa posredovanja zgrešena. Ravno obratno, tam, kjer se pobija ljudi, je treba posredovati čimprej. Na Kosovu in v Bosni so posredovanja reševala življenja. Verjetno bi bilo koristno, če bi posredovali še kje, pa niso. Tako da včasih posredujejo, ko bi bilo bolje, da ne bi, včasih ne posredujejo, ko bi bilo bolje, če bi, včasih pa se jim celo posreči. Pod črto pa IMHO delajo več škode kot koristi, še zlasti takrat, ko solirajo.

In ja okupator ni bil!
Seveda je bil. Napadel je Čad in okupiral stokilometrski pas vzdolž vse meje med Libijo in Čadom, kar se je potem tudi končalo na mednarodnem sodišču. Vmes je pa enkrat tudi praktično cel Čad zasedel, ampak se je potem hitro umaknil.

O.

donfilipo ::

Seveda je bil. Napadel je Čad in okupiral stokilometrski pas vzdolž vse meje med Libijo in Čadom, kar se je potem tudi končalo na mednarodnem sodišču.


V Čadu je šlo PREDTEM, za boj med 'francozarji' in osamosvojiteljskimi muslimani. Libijci so bili pomoč proti 'francozarjem'. Zelo dolga državljanska vojna, ki jo je Gadafi nasledil. No potem so ga lepo izgnali. Ko so ugotovili, da ne gre za 'bratsko' pomoč, pač pa za ozemeljske interese konkretno Gadafija. Vendar so prej v boju proti 'francozarjem', libijce tudi prosili za pomoč.

Govoriva pa o šerifu (USA), ki brani svoje varovance in svoje interese. Zato v primeru Čada ni takoj prišel na tapeto:) Je pa. So razlike v niansah, predvsem, se pa je Gadafi bolj prilagodil 'kavbojski diplomaciji', v okviru katere vojne bratske pomoči izpod kolonializma po novem, so tolerirana praksa, in kolonializem ne več. (Tudi USA so pobegla kolonija:). Vendar tudi nosijo lahko posledice. Lahko bi recimo mednarodno sodišče lepo ignoriral. Ker pa je donekle spoznal, da je TO tisto pravo, v primeri z NATOM, je tudi začel nositi dejanske posledice! In miselni obrat.

Ja, in Afganistan in Irak sta tudi strela mimo, to je vse, kar tule poskušam povedati.


Povsem mogoče s stališča oddaljenega opazovalca, ki gleda državici brezvzročno in brez povezav, a sta bila ponavljam izzvana z dogodki 9-11 in je šlo za nujne posledice. Že res, da Irak ni vzročno sodil med vojno proti teroristom, a ker je prvi na spisku že dalj časa, so dodatno z njim potešili svoj bes. Ponavljam nima veze z nekim sodiščem, ali policijskim ukrepanjem...a tako pač je.

Če z akademiki misliš 80+ let stare penzioniste, potem so res malo bolj konzervativni od povprečja...


Ne, mislim na tok razmišljanja pri večini vitalnih akademikov. Pustimo zdaj ob strani naravoslovje, kjer je rahlo drugače, govoriva o gumarabiki, družboslovju:) Primer, ki ga dejansko najbolj cenim in smatram za enega največjih mislecev slovenije (in še zdaleč nisem edini!!!), kar bi pomenilo, da tega nikakor ne bi smelo biti. Pa je:
Lacan in Hegel se pri Žižku često uporabljata zelo po 'cigansko'. Lacanova triada: (virtaulno, simbolično in realno), je tako ali tako povsem poljuben 'pravljični' konstrukt, okoli katerega lahko napleteš marsikaj:), Hegel pa nikakor ni izgovor, da razglabljaš o filmih, ki jih NISI GLEDAL. Za primer. Če pa s temi filozofskimi metodami narediš uporaben in človeški izdelek, pa si res, ene sorte genij, kar pri Žižku ni dvoma. Le da se z njim ne more kosati nihče, ker je 'podlo in zlobno' oborožen, pa čeravno ima marsikdo velikokrat tudi čisto prav!!! To je to! In tudi ti nevede često goniš inercijo prilagojenega znanja, brez da bi se zavedal, ker so te pač tako naučili. Ne pa v tej debati, tu pač jaz sebe malce učim in 'samokalibriram' s tem da igram hudičevega advokata;((

In da ne bo dvoma. Sam sem ZA Chomskyev, ali celo bolj za Žižkov pogled na zadeve. Gre pač za pogled, za katerim se na koncu skriva civilizirano reševanje zadev, s pomočjo mednarodnega sodišča in učinkovitih plavih čelad in pri Žižku za poizkus razložiti nasilje v okviru veljavnih ideologij, kjer je potem seveda ameriška ideologija napačna, marksova pa prava8-) (no ni čisto tako realno, da ne bo kdo res verjel). Le da tak 'utopični in anarhističen levičarski pogled' pogosto kakega 'povzpetneža' navede do megalomanskega' tretmana silaka (USA), kar pa potem nosi posledice. Primer Chavez. Ta je danes prvi 'na spisku' (silaka USA seveda). Ravno tako, če mu bo kdorkoli dajal preveč poleta, s katerim bo gasil tudi notranje težave, na osnovi nekega neobstoječega univerzalnega pravičništva, jih bo ta fasal! Ne bo mu pomagal nihče! Razen, če ne bo navezal tesnih stikov s kitajsko recimo, pa še v tem primeru, ga to ne bo odrešilo. Bo kup jamranja in mednarodno podprtega joka, a Chavez bo letel! Če pa se bo zavedel stanja kakršno je, malce spremenil retoriko in politiko, pa lahko venezuela čisto fino prosperira in ljudje tudi dobro živijo. Danes živijo rahlo predobro glede na dejansko kapaciteto, to bo nakopalo težave, in marjanci veselo čakajo na to, če pa ne bi bil na spisku, pa bi morda celo kak 'židovski krempelj' potegnili nazaj, z priloženo ekonomsko lekcijo. Problem je seveda tudi, ker socializem takega kova, težko priznava ekonomijo kapitalističnega kova. In gre za načelen ideološki konflikt, kjer pa v današnjem svetu komunizem praktično nima več nobene opore nikjer! Niti pri Žižku v obstoječih praktičnih verzijah NE!!! Sam Elvis markiszma mrzlično išče 'bilko rešilko', a jo ne bo našel. Ima kar rabi. Lacana, Hegla in diskurz.
Vprašam pa se, če ne bo nemara akademik kot je, v bistvu omaloževal in besedno zatolkel dejansko rešitev, ko se bo idejno pojavila. Doslej je praktično vse, vključno z singularnostjo, ki pa jo bolj površno pozna. (še en primer akademske inertnosti!?!)

Socializem (klasični marksov) prosperira v glavah nekaterih socialistov, kjer pa dostikrat ljudi bolj zaslepi, kot strezni! In (delujoč demokratični) seveda tudi pod krili tehnološkega, naprednega in demokratičnega kapitalizma, kjer pa ga morajo skrivati, da ne bi ljudi slepil:)
Ortodoksni wahabbi islam je ravno tako v direktnem ideološkem sporu z doktrino USA, pa tudi skrajno krščanstvo in še kaj bi se našlo. Umetnost prilagoditve trenutni sili, je pa modrost!
Vem taka malodušna stališča so gledano s pola prave levice skrajno mimo, saj sem vendar sam levičar, ampak je pa hudičevo dobro, če vsaj predsedniki tako gledajo, in se ne zgledujejo po Castru!!! Ne trdim, da je tak sistem 'šerifov' uklonjenih kapitalizmu večen in pravičen (tu si ti ideološko bližje:), ampak samo ugotavljam kakšen odpor je smiseln in kakšen mogoč. Prej ali slej se bo spremenila tudi USA. In ja še nekaj je. Kar hitro bo resnično zavladal glomazen igralec, ki pa je bil podcenjevan in podhranjen do danes. Ne vojaško. Tu je pač tako, da direkten spopad med silaki pomeni KONEC današnjih civilizacij. Bodoče bi potem bile, vsaj po mojem uberteološke:) Govorim o balansu moči velesil, kjer pa bo kitajska glaven gospodarski, ekonomski igralec!!!! In potem dolgo nič. Tu pa nobena klasična doktrina ne pomaga več. Niti pojasni. Bomo pa evropejci imeli VELIKE težave prilagajanja kitajski kulturni ideologiji, precej večje, kot pri marjanski, ki je pač samo rahlo 'enhancana' angloevropska.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Vprašam pa se, če ne bo nemara akademik kot je, v bistvu omaloževal in besedno zatolkel dejansko rešitev, ko se bo idejno pojavila. Doslej je praktično vse, vključno z singularnostjo, ki pa jo bolj površno pozna. (še en primer akademske inertnosti!?!)
Kritika in zavračanje, vsaj dokler ostane v mejah akademije, sta koristna. Ker zagovornike prisili, da nanjo odgovarjajo in pri tem odkrivajo ter razrešujejo slabosti svoje teorije, ki jih sami nisi opazili, kritika jih je pa izpostavila.

Brez kritike bi nekritično sprejemali nove zamisli, vključno z vsemi zgrešenimi in škodljivimi. Če bi Marxa in Engelsa teoretično bolj sesuvati, se morda Lenin ne bi nalezel napačnih idej.

Če te pa že sama kritika, tudi sofistična, če hočeš, vrže iz tira, pa je tako ali tako verjetno bolje, da temeljito premisliš o tem, kaj zagovarjaš.

Govorim o balansu moči velesil, kjer pa bo kitajska glaven gospodarski, ekonomski igralec

Pametni se učijo kitajsko.;)

O.

poweroff ::

Okapi je izjavil:

Tisti, ki ga ti misliš, je Platon, pa še on je imel sofiste za nepoštene predvsem zato, ker niso učili brezplačno, ampak so svoje znanje prodajali.

OMG, se pravi je bil neke vrste komunist! :D
sudo poweroff

T-h-o-r ::

američani bodo lahko igrali "policaje", dokler se ena od majhnih držav ne bo oprla na 2. najmočnejšo silo, ki ji bo stala ob strani do konca


pol bomo imeli pa sranje
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

drejc ::

Jest ne razumem, kak loh Kitajsko tako poveličujete kot ste učasih Rusijo. Oboji imajo GDP per capita bolj na ravni Bosne kot česar koli zahodu podobnega. Je res da so ekonomija obsega in predstavljajo velik trg ampak kitajec je še vedno klošar, bolj reven kot bosanc ali albanc.

http://bit.ly/cs74v2

http://bit.ly/9n2e2a
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

T-h-o-r ::

ja, ampak to nič ne pomaga, če uspe vlada držati nadzor nad vso populacijo
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

donfilipo ::

drejc je izjavil:

Jest ne razumem, kak loh Kitajsko tako poveličujete kot ste učasih Rusijo. Oboji imajo GDP per capita bolj na ravni Bosne kot česar koli zahodu podobnega. Je res da so ekonomija obsega in predstavljajo velik trg ampak kitajec je še vedno klošar, bolj reven kot bosanc ali albanc.
http://bit.ly/cs74v2
http://bit.ly/9n2e2a


Kratko. GDP in GDP pro capita (PPP) očitno ne pomenita ravno vsega. Ni nek absolutno relevanten kazalec. GDP soustvarjajo tudi tisti, s storitvami. Računovodja, njegova svetovalka, žena od inšpektorja in davčni inšpektor. Če gre namesto tega grožnja z metkom?;(( GDP je dosti manjši, a koristen efekt isti! Avtrijci imajo v primerjavi z nami ogromen nominalen GDP pro Capita, plače pa...no ja. GDP (PPP) pa ne več tako. Ta ppp ali prilagoditev po cenah, očitno zajema samo neko trgovsko košarico. Kje so pa stanovanje, šola, položnice, zdravstvo itd? Vprašanje je koliko realno stane življenje na kitajskem, koliko v bosni. Vedno več ljudi slišim govoriti in vidim pisati, da imajo kitajci prihrankov (in ne dolgov!), kar obilo. Bi bilo prav zanimivo pogledati neko dobro študijo na to temo. Ekonomsko. Je že res, da nekatere reči, enotni svetovni trg, za plačo 420€ (povprečna kitajska) naredi drage, pa če se prekolješ. Ampak spet.... če kitajci plačajo za celo kosilo v gostilni 1€ (kot je videl kitaj, pri nas 8€), pomeni, da imajo vsaj, kar se kosil v gostilnah tiče plače 3360€???? Da ne govorim, da ne tako majhen del, služi bolje. Ne vem. A klošarji sigurno niso. Prej daleč pred bosanci, če ne po nekaterih rečeh tudi pred nami. Hrana, obleka, sadje, najemnina ....?????
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

larissa ::

drejc je izjavil:

Jest ne razumem, kak loh Kitajsko tako poveličujete kot ste učasih Rusijo. Oboji imajo GDP per capita bolj na ravni Bosne kot česar koli zahodu podobnega. Je res da so ekonomija obsega in predstavljajo velik trg ampak kitajec je še vedno klošar, bolj reven kot bosanc ali albanc.

http://bit.ly/cs74v2

http://bit.ly/9n2e2a


Kitajci so bolj na stopnji krdela, ki napreduje z agresivno silo za vsako ceno. Ni jim mar za delavske pravice, za Tibet, za onesnaževanje okolja, edino kar imajo učinkovit nadzor kriminala. Če bi že človeštvo želelo iti skozi te krize vrednot, finančne in okoljske, je Kitajska zadnja, po kateri bi se kdo moral zgledovat. Za ideal bi bile lahko kvečjemu skandinavske države, tudi EU se kaže za slab projekt.
««
9 / 9
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NATO odobril vojaške napade na hekerje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
9018586 (14243) nekikr
»

Kako se mora islam spremeniti, da ga bo zahod 'sprejel'? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
22935818 (31219) guest #44
»

ZDA pritiskajo na zaveznike v primeru Wikileaks (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / NWO
28360658 (53485) Mipe
»

Wikileaks izdal Iraške dosjeje z dokazi o mučenju zapornikov in ubijanju civilistov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / NWO
18436882 (34098) jype
»

Wikileaks nadaljujejo objavljanje afganistanskih dosjejev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6222240 (20025) pss-m

Več podobnih tem